招聘中
$22,000-$26,000
月薪 (面議)
$20,000-$26,000
2022-05-20 419 瀏覽
春水堂都好出名,佢既野飲就飲過,想試堂食好耐今日終於排隊試試佢(假日晚上等左30分鐘左右)🔅功夫麵味道👍🏻:肉醉都好夠味又多,反而覺得可以多啲麵/ 少啲肉醉,因為太重味,但係好味的。份量:女仔胃口一人份量,食埋小食甜品就差唔多。🔅滷汁排骨便當味道:排骨入味香口,配菜白烚無味份量很夠,仲要配埋🔅肉丸湯(雖然清湯冇乜味🔅珍珠紅豆鮮奶茶味道: 紅豆好溶,好好味,珍珠細細粒(本人鐘意大粒多啲)🔅黃金香酥雞味道: 酥脆、入味、嫩滑,唔錯(而且熱辣辣)食埋個甜品:🔅珍珠熔岩蛋糕本身想叫佢個珍珠多士,冇哂唯有轉呢個。但好後悔轉左食佢,因為真係好普通,感係雞蛋糕上面淋左啲珍珠&cream, 味道平凡,又唔抵食總結: 佢飲品係出色啲,that’s why佢出左飲品店。但堂食就會覺得試過就算,未至於會想再食,CP值唔高,又要排隊。

🔅功夫麵

份量:女仔胃口一人份量,食埋小食甜品就差唔多。

🔅滷汁排骨便當

味道:排骨入味香口,配菜白烚無味
份量很夠,仲要配埋

🔅肉丸湯(雖然清湯冇乜味

🔅珍珠紅豆鮮奶茶

味道: 紅豆好溶,好好味,珍珠細細粒(本人鐘意大粒多啲)

🔅黃金香酥雞
味道: 酥脆、入味、嫩滑,唔錯

(而且熱辣辣)

食埋個甜品

🔅珍珠熔岩蛋糕

本身想叫佢個珍珠多士,冇哂唯有轉呢個。

2022-05-13
聽同事講~春水堂嘅牛肉麵係全香港最貴嘅牛肉麵!可能呢個講法會有啲誇張,但係連埋加一要百幾蚊一碗牛肉麵,又真係好貴!究竟值唔值呢個價錢呢?今日就等我試吓啦~入去之前比呢杯飲品深深吸引😍,不過可惜賣晒。糾結住究竟叫以下邊碗好:-⭕️半筋半肉蕃茄牛肉麵$98⭕️紅燒牛肉麵(半筋半肉)$88我想要紅燒湯底但係想食闊條麵。問咗店員如果要紅燒牛肉麵可唔可以轉闊條麵,發現係唔可以咁改嘅。所以最尾闊條麵贏咗紅燒湯底,最後叫咗半筋半肉蕃茄牛肉麵。我覺得呢個價位的麵應該可以有少少flexibility自由配搭。呢碗麵係好食嘅,不過未到好驚艷嘅味道。蕃茄湯底冇紅燒湯底咁香。賣相方面都唔錯,用嘅碗都幾精緻。牛肉夠淋牛筋夠彈牙,但係蕃茄就仲係生生地。湯底似係落茄膏整。總括嚟講,行過見到有位又想食牛肉麵可以再試,但應該唔會好掛住啲碗牛肉麵,同樣價錢應該可以搵到性價比更高嘅。另外堂食都用咗木筷子,唔係咁環保。呢個可以改變下~

入去之前比呢杯飲品深深吸引😍,不過可惜賣晒。

糾結住究竟叫以下邊碗好:-
⭕️半筋半肉蕃茄牛肉麵$98
⭕️紅燒牛肉麵(半筋半肉)$88
半筋半肉蕃茄牛肉麵

另外堂食都用咗木筷子,唔係咁環保。呢個可以改變下~

一諗起想食台灣野就會係春水堂,因為最鍾意飲佢既珍珠奶茶🤗🤗🤗(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌖🌑慢煮豬手滷肉便當($92)呢個係小編平時食春水堂八成會叫,因為啲豬手炆到好淋同入味🤤加埋啲滷肉飯一齊食真係正,仲有半隻蛋同蔬菜,男仔都會夠食😎個餐仲有碗貢丸湯,正常發揮🤪🤪功夫麵($53)呢個其實似滷肉+冬菇拌麵,連埋啲芽茶撈埋一齊好有口感,非常惹味,但分量就細左啲,女士食就岩岩好🤪珍珠鐵觀音奶茶(熱) ($34)天氣凍就飲唔到凍野,飲下熱野養生下🤣🤣熱飲都一樣咁好味🥰🥰 係春水堂飲珍珠奶茶最愛鐵觀音/原味,之前飲過茉莉味,好似飲緊tempo紙巾咁😂😂😂怕怕🤪🤪價錢:🌕🌕🌕🌖🌑連鎖餐廳黎講價錢算正常,份量係足夠既,午餐同晚餐價錢係一樣,所以成日都會覺得午餐食係冇咁,所以多數都會夜晚先去食😂😂 但而家冇晚市堂食所以都冇辦法🙈🙈交通:🌕🌕🌕🌕🌗位於沙田新城市廣場三期,無論係搭地鐵定係揸車都十分方便,新城市廣場有泊車優惠,不過星期六日都會好多人一定要咗要等位,要睇下好唔好彩喇🤪🤪環境:🌕🌕🌕🌕🌑餐廳環境尚算闊落,枱同枱之間都隔好遠😎不過位置因為都唔係好多位,所以成日都會大排長龍🥶🥶同埋坐喺近出邊嘅位

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌖🌑

慢煮豬手滷肉便當($92)
慢煮豬手滷肉便當

功夫麵($53)
功夫麵

珍珠鐵觀音奶茶(熱) ($34)

價錢:🌕🌕🌕🌖🌑

交通:🌕🌕🌕🌕🌗

環境:🌕🌕🌕🌕🌑
餐廳環境尚算闊落,枱同枱之間都隔好遠😎不過位置因為都唔係好多位,所以成日都會大排長龍🥶🥶同埋坐喺近出邊嘅位置就會好似俾人望住食野咁,所以有得揀就坐入啲啦🤣🤣

性價比:🌕🌕🌕🌖🌑
暫時覺得咁多間珍珠奶茶都係佢最好飲,野食就正常發揮,所以好多時黎食其實係為左飲佢個珍珠奶茶🤪
慢煮豬手滷肉便當
功夫麵
2022-03-16 382 瀏覽
✨紅燒牛肉麵湯 香濃 但偏油膩 幸好食落又唔多覺牛肉 半筋半肉 份量都可以有四五件細牛展 一件牛筋 牛展 入味 大部份肉質都夠腍滑但有兩件唔算好腍 有啲咬口牛筋 入味 係啫喱狀嗰種 口感滑嘟嘟個人比較鐘意有啲咬口嘅牛筋麵 係幼麵 軟硬適中麵質滑溜 彈性就冇乜附送兩條小棠菜 但我個人本身麻麻地✨珍珠鐵觀音奶茶呢度可以揀左走冰 呢點幾好珍珠 細細粒 軟糯彈牙 奶茶香滑 奶比例偏多 茶味唔算濃 但有淡淡嘅鐵觀音甘香 唔太甜食物唔錯 份量都足個人覺得佢地出品質素一向都幾穩定環境正常 服務唔錯 價錢可以
✨紅燒牛肉麵

食物唔錯 份量都足
個人覺得佢地出品質素一向都幾穩定
環境正常 服務唔錯 價錢可以

2022-03-06 327 瀏覽
本來諗住坐低食個下午茶,但入面有客要等,唔緊要⋯等囉,但明明有位都唔帶,起碼有四、五個服務員,但就係唔帶您入座,跟住唔等,去對面買嘢飲,好死唔死就聽到有人嗌機講話有客唔等,走,話有位唔帶;我真係聽到都笑出聲,點知收錢嗰位經理直頭話,唔使理呢啲人⋯我聽完直頭o咀,無事呀嘛,我係客,您咁樣話啲客?服務業喎⋯⋯唔係咁樣吓嘛?唔知以為我等您嗰麵,唔等會餓死⋯依家已經少人堂食,可能您間舖不斷有生意,所以唔怕無客,但唔應該咁樣去對待客人囉
2022-02-15 426 瀏覽
全港雖然有不少分店,但一般都要排隊🥴 第一次食春水堂,幸好排左一陣就有位了▪️麻辣牛肉麵 ▫️凍珍珠奶茶 牛肉麵有辣同唔辣的紅燒牛肉麵供選擇,麻辣湯底好香同味道濃郁😍 牛肉份量適中,牛筋好入味同口感軟淋,好味!麵條亦煮得剛好,唔經唔覺就食晒⋯配珍珠奶茶真係好正,而且珍珠係細粒的♥️我好鍾意細粒珍珠,因為大粒我會咬到好攰lol▪️珍珠鐵觀音雪糕吐司 吐司可能因凍左的關係,食落有啲乾硬⋯鐵觀音雪糕不錯,但啲焦糖醬(應該係)有啲甜,加埋啲cream同甜珍珠,食食下覺得太甜了🥲個人認為價錢中上,因為食物飲品都係單點如果唔使排隊既偶而食可以⋯
全港雖然有不少分店,但一般都要排隊🥴
第一次食春水堂,幸好排左一陣就有位了

▪️麻辣牛肉麵 [半筋半肉]
▫️凍珍珠奶茶

麻辣牛肉麵

▪️珍珠鐵觀音雪糕吐司
珍珠鐵觀音吐司

個人認為價錢中上,因為食物飲品都係單點
如果唔使排隊既偶而食可以⋯
麻辣牛肉麵
  • 珍珠奶茶
🍽 紅燒牛肉麵 (半筋半肉)💰$82🌟8/10➰比想像中好食!😳湯底好濃郁 啱晒重口味人士🤤幾野味嘅🤣個麵底係有咬口嘅幼麵 所以都會掛到啲湯汁牛筋先係最surprise!!好香好滑😍竟然食到茶香味香味充斥住成個口腔🤤牛肉嚟講都係正常發揮不過係瘦肉 我就麻麻哋~但係都叫做瘦得唔算嚡👀...雖然佢哋嘅珍珠奶茶🧋最出名但今次試完佢哋嘅麵 發現都not bad喎~————————————————🏋🏻‍♀️🗣凍冰冰 食湯麵就最啱啦🤣唔食飽啲點有力操嘢喎~😙-抵食指數:🌕🌕🌕🌑🌑食物:🌕🌕🌕🌗🌑環境:🌕🌕🌕🌗🌑邪惡指數:🌕🌕🌕🌑🌑-📍觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm一樓L1-1號舖📍旺角彌敦道639號雅蘭中心1樓101-102號舖📍東涌達東路20號東薈城名店倉2樓286號舖📍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場1期1樓110C&112號舖📍將軍澳重華路8號東港城1樓112號舖📍葵芳興芳路223號新都會廣場4樓410-412號舖📍沙田沙田正街18號新城市廣場3期3樓A332及A363A號舖📍太古太古城道18號太古城中心1樓102號舖📍銅鑼灣軒尼斯道500號希慎廣場3樓317-319號舖📍馬鞍山鞍祿街18
🍽 紅燒牛肉麵 (半筋半肉)💰$82
🌟8/10

比想像中好食!😳
湯底好濃郁 啱晒重口味人士🤤幾野味嘅🤣
個麵底係有咬口嘅幼麵 所以都會掛到啲湯汁
牛筋先係最surprise!!
好香好滑😍竟然食到茶香味
香味充斥住成個口腔🤤
牛肉嚟講都係正常發揮
不過係瘦肉 我就麻麻哋~
但係都叫做瘦得唔算嚡👀
雖然佢哋嘅珍珠奶茶🧋最出名
但今次試完佢哋嘅麵 發現都not bad喎~
————————————————

📍將軍澳重華路8號東港城1樓112號舖
📍葵芳興芳路223號新都會廣場4樓410-412號舖
📍太古太古城道18號太古城中心1樓102號舖
📍銅鑼灣軒尼斯道500號希慎廣場3樓317-319號舖
📍馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心(4期)L2層2141號舖
💰人均消費:~$100
2022-01-14
2022-01-23 253 瀏覽
終於試到春水堂,假日經過都排哂長龍,難得平日​放假要試一試,但沒有套餐,所有飲品食品單叫 ,有90分鐘用餐時間~∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼<魯肉飯> (小碗)$28 第一啖入口難忘是野味之算 有冬菇、肉鬆,及肥瘦均勻而不膩口嘅滷肉配上美味醬油和珍珠米 不可抗拒 <麻辣涼拌牛筋> $48一片片爽口煙韌嘅牛筋口感幾特別 但平時唔食辣嘅注意望落無紅色果啲辣味卻有平時米線店舖5小辣嘅味道小編都好喜歡這個小食<​朱古力珍珠奶茶> $38賣相吸引 一飲成口細珍珠珍珠份量非常充足有一層厚朱古力oreo但茶味不明顯感覺是一杯特濃朱古力奶加上珍珠如喜歡飲朱古力不容錯過喜歡奶茶味重啲可選其他珍珠奶茶
∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼

<魯肉飯> (小碗)$28
第一啖入口難忘
是野味之算
有冬菇、肉鬆,及肥瘦均勻而不膩口嘅滷肉
配上美味醬油和珍珠米 不可抗拒

喜歡奶茶味重啲可選其他珍珠奶茶
2022-01-21
  • 麻辣涼拌牛筋
  • 滷肉飯
個人最愛台灣菜的頭幾位,不得不提春水堂。想起在台北旅遊時,要試當地的春水堂也是花點排隊的功夫和腳骨力,因此一直沒試到,沒法比較菜式和味道是否夠正宗地道。想不到現在香港的分店越開越多,當然食物質素也一直保持,抵讚!黃金香酥雞 Deep Fried Chicken $48邪惡之最,熱辣辣上桌,炸粉外表薄身酥脆,雞肉滑嫩Juicy。本身沒有灑上味粉或味鹽,但雞肉已經醃得很夠味,令人一口接一口。而且作為小食的話份量都不少,CP值很高。邊吃邊喝冰凍的珍珠奶茶,無可挑剔的享受,值得大推!半筋半肉蕃茄牛肉麵 Tomato Beef Tendon Noodles $92超欣賞這個蕃茄湯湯底,酸酸甜甜很濃稠對味。入味到盡頭的牛筋和牛肉稔滑無渣,特別喜歡大大件充滿膠質的牛筋,還有掛湯力十足、又有嚼勁的刀削粗麵,如果份量再多就更完美了。紅燒牛肉麵(半筋半肉) Braised Beef Noodles (Beef & Tendon) $82湯底濃郁,帶點微辣而且不油膩,但個人喜歡藥膳味道更重一點。半筋半肉的牛肉保持一貫高水準,質感和牛鮮味俱備。美中不足的是當天的幼麵失了水準,煮得有點太軟,影響了口感。珍珠鐵觀
黃金香酥雞 Deep Fried Chicken $48

珍珠鐵觀音奶茶 / 朱古力珍珠奶茶

珍珠鐵觀音奶茶 Pearl Tieguanyin Milk Tea $34
無論是外賣還是堂食,每次都必點這個Top Pick Item!最喜歡它的奶和茶的比例,非常和諧,互相輝映,也很喜歡它獨特的茶香。珍珠比較小,硬度足夠,咬口十足又不會覺得累。選擇了少冰和正常甜度,已Encore了很多次,整體味道每次都很滿意。

朱古力珍珠奶茶 Chocolate Pearl Milk Tea $38
朱古力味濃郁,茶味不突出,加上杯面一大堆Oero餅乾碎,完全就是一杯加入了珍珠的香濃朱古力奶。冰度和甜度已固定Fix死,但不會過甜,但喝慣少冰的話就要挑戰一下牙齒的受冷程度。
珍珠鐵觀音奶茶 / 朱古力珍珠奶茶
2022-01-05 200 瀏覽
試過好多次一個人行街行到肚餓結果走咗去食春水堂。不過今次唔同,今次係同老公一齊食。一如以往,又係叫咗紅燒牛肉麵,我好意個湯底同麵嘅質地,好味😋另外,都叫咗杯朱古力奶茶同老公兩份飲春水堂係好食嘅但沙田呢間成日都好full, 有時想食都要排好耐,希望開多一間分店就好喇
試過好多次一個人行街行到肚餓結果走咗去食春水堂
。不過今次唔同,今次係同老公一齊食。

另外,都叫咗杯朱古力奶茶同老公兩份飲

,希望開多一間分店就好喇
2021-12-15 600 瀏覽
今日勁肚餓、11點45分去到新城市。喺春水堂同天天兩者之間做決定,後尾都係選擇食平時都幾多人既春水堂!⬇️12:00開門已經有幾個人排緊、不過密密入座。而且好彩嘅兩個人坐到四個人枱唔會太逼夾,不過落左單食到一半已經見到門口有人龍、所以12:00入座就最化算!⬇️朋友話如果叫麵食可能會唔夠飽、所以我就叫左大大份鹽酥雞翼滷肉飯便當。而佢呢因為女仔就叫左XO醬辣拌麵,另外大家一齊 Share 黃金香酥雞一份!⬇️大家都叫做愛玉檸檬綠茶、$35但係都幾大杯幾好飲!⬇️拌麵先到,講真真係唔係好大 ⋯ 不過啲XO醬都幾香而且有啲肉粒、如果你肚餓應該唔飽。⬇️便當跟住就到、其實我鍾意食鹽酥雞多啲 ⋯ 但係鹽酥雞嘅便當就冇滷肉,為咗滷肉飯所以叫雞翼便當。基本上除咗三隻雞翼同埋少少滷肉,個便當就有大量嘅菜、兩格都係高麗菜 ⋯ 冬菇小棠菜全部都係淡淡地。始終雞翼冇黃金酥雞咁好味,不過食完真係飽嘅!⬇️黃金酥雞都幾好味但係小心佢上面有辣粉真係幾辣、據聞地瓜條都好好食。兩個都係推薦!仲有便當跟咗一碗貢丸湯、個湯係完全冇味 ⋯ 貢丸都OK。⬇️兩個人 Lunch 未去到三百但好食好坐、如果想傾偈耐啲咁可能要去佢隔離嗰間超級三
今日勁肚餓、11點45分去到新城市。
⬇️
大家都叫做愛玉檸檬綠茶、$35但係都幾大杯幾好飲!
⬇️
兩個人 Lunch 未去到三百但好食好坐、如果想傾偈耐啲咁可能要去佢隔離嗰間超級三文治啦。
2021-12-13
2021-12-09 379 瀏覽
2021年11月21日 晴行完街又到夜晚揾野食~見到有想試好耐ge 春水堂就去排隊試下lu, 大約等左半個中就有位了御品三寶牛肉麵 $98三寶有牛肉, 牛筋同金錢肚一飲啖湯, 哇! 好好味啊超香牛肉味, 正不過佢有d 咸, 但我都飲曬牛肉牛筋同金錢肚全部都好淋好入味, 牛筋仲大大條tim紅燒牛肉麵 (半筋半肉) $82比三寶少左金錢肚, 一樣咁好食茶香肉燥娃娃菜 $28除左娃娃菜仲可以揀生菜, 入口就食唔出咩茶香, 但有d 肉燥送下都唔錯胚芽奶茶 $32 + 珍珠男朋友最愛, 茶味好香好飲加珍珠真係估佢唔到成dou 上, 好多朱古力珍珠奶茶 $38呢個又出奇地好飲, 限定ga, 唔試下次冇得試
2021年11月21日 晴

行完街又到夜晚揾野食~

御品三寶牛肉麵 $98
三寶有牛肉, 牛筋同金錢肚

一飲啖湯, 哇! 好好味啊
超香牛肉味, 正
不過佢有d 咸, 但我都飲曬

牛肉牛筋同金錢肚全部都好淋好入味, 牛筋仲大大條tim

紅燒牛肉麵 (半筋半肉) $82
比三寶少左金錢肚, 一樣咁好食

茶香肉燥娃娃菜 $28

胚芽奶茶 $32 + 珍珠
男朋友最愛, 茶味好香好飲
加珍珠真係估佢唔到成dou 上, 好多

朱古力珍珠奶茶 $38
呢個又出奇地好飲, 限定ga, 唔試下次冇得試
2021-11-21
  • 御品三寶牛肉麵
  • 紅燒牛肉麵 (半筋半肉)
  • 胚芽奶茶
  • 朱古力珍珠奶茶
2021-12-05 299 瀏覽
位於沙田新城市廣場「春水堂」,位置方便就在一田百貨的樓上,店舖整潔,座位寬闊而舒適,店員有禮,好多時都要等位,我哋一行二人,平日午餐去等咗10分鐘。 我哋叫咗一碟滷水拼盤、一杯綠茶珍珠、兩碗台式牛肉麵。先講滷水拼盤,非常入味,滷水味香濃,但又唔會太鹹高質好食。綠茶珍珠,綠茶味香濃好飲。兩碗台式牛肉麵,牛筋及牛肉都非常入味而且淋,湯底好飲麵質軟硬適中。價錢唔貴,$301埋單,食台式野值得再去食的餐廳!

2021-11-17 509 瀏覽
春水堂野飲就當然好好飲!其堂食絕對值得一試!滷肉飯絕對強力推薦每次必點!!!!另外牛肉麵也十分好食!!湯濃 牛肉夠淋而飲品就當當然要飲!而甜品麻甩三小 也值得一試不過成日都好多人排
春水堂野飲就當然好好飲!

其堂食絕對值得一試!

滷肉飯絕對強力推薦
每次必點!!!!

另外牛肉麵也十分好食!!
湯濃 牛肉夠淋

而飲品就當當然要飲!

甜品麻甩三小 也值得一試

不過成日都好多人排
2021-11-11 472 瀏覽
平日去新城市廣場,經過春水堂總見排長長一條龍,在人氣咁旺應該好嘢的心態下,已經心思思想試下。今日同屋企人又行過,見十一點半冇乜人等位,馬上衝入去坐低。叫咗紅燒牛肉麵,珍珠奶茶同黃金香酥雞。牛肉麵真係有料到,真係有台灣味道,牛肉軟硬適中有口感,麵夠彈囗,湯頭唔錯。香酥雞味道正宗,唔似其他地方肉少少全是粉漿。珍珠奶茶正常口味,珍珠有嚼頭。唯一缺點就係食物唔夠熱,牛肉麵湯已經變溫,拉麵已經黐埋一舊。可能係厨房不在舖面,上菜時間耐嘅關係,其實新城市廣場呢邊幾間舖嘅出品都同樣問題,上菜慢同埋餸菜唔熱,天氣冷時更為明顯。下次去其他春水堂再試真啲。
紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵