2023-03-08 352 瀏覽
雖然話開左關,不過大家都好忙,未必咁易約到一班朋友一齊去日本食餐勁既,好彩!係朋友推介下黎左呢間日本野黎食日本餐🤣果日我地係食定食,有鰻魚飯,魚生飯,比目魚定食。個份量岩岩好,個環境舒服得黎,又可以坐得耐,坐下傾下又到11點,差唔多收鋪,我地都好醒水唔阻人收工。講番鰻魚飯先,燒得好夠香,味道好夠,加埋個沙律,可以清新個口氣。魚生飯可以揀4樣野食,睇落去唔會少,當然食落去都唔錯😃比目魚定飯煎得好香脆,好食
魚生飯可以揀4樣野食,睇落去唔會少,當然食落去都唔錯😃
比目魚定飯煎得好香脆,好食
好多次同朋友行開旺角,如果想食日本菜,都會諗起呢間日本野,CP值不錯,所以值得encore!!!今次嗌左燒牛小排,吾揀吉烈款,覺得始終都系就咁燒肉系最香最好味😋 牛脂分布得好平均刺身都好新鮮👍🏻
2023-02-19 408 瀏覽
店如其名原來呢度都有好多唔同款式既日本野有吉列牛 丼飯 鍋物 壽司 大阪燒 小食等睇到我地眼花撩亂 樣樣都想食咁✎蔥三文魚三文魚籽丼 $208見到呢個丼鋪滿三文魚同三文魚籽 真係忍唔住要試下 好豐富既感覺三文魚油花均勻 食落都好新鮮 三文魚籽粒粒飽滿 咬落卜卜聲 口感100分用黎撈飯真係最適合不過 果然物超所值溫泉蛋和風燒牛肉丼 $198另外呢度都有晚餐提供 包左湯/沙律+飲品流心既溫泉蛋配燒肉飯係不敗既組合牛肉唔會太肥 但燒完又有油脂香 沾上流心蛋汁再配一口熱辣辣既白飯實在係太滿足👍🏻 值得一讚 牛肉質素不錯厚燒鰻魚玉子(3件) +$48玉子燒蛋味濃郁小小甜 入面仲包住芝士同鰻魚面頭就有蟹籽同木魚絲 整體好好食和風柚子雞翼 $68柚子醬甜甜地沾滿左炸雞翼 香脆可口
店如其名原來呢度都有好多唔同款式既日本野

面頭就有蟹籽同木魚絲 整體好好食

和風柚子雞翼 $68
柚子醬甜甜地沾滿左炸雞翼 香脆可口
2023-02-16 353 瀏覽
見到呢間野好多人食又爆場,今晚特登黎試阻個石燒霜降吉列牛小排定食,跟溫泉蛋、湯、同埋一杯餐飲。今次有個熱石比你燒你中意既熟度,不過整體上冇乜特別,冇話好好食,都係普普通通一餐咁~
!!!
2023-02-10 271 瀏覽
旺角美食攻略2023日本野/日本菜 鐵板煎吉列牛扒1月埋數達標,唔洗好似人地接垃圾廣告搵左呢間日本菜食下飯,要訂位,好滿座一邊係食西餐一邊係日本菜名就係叫日本野,最出名係呢度既吉列牛扒,煎一成熟切片,份量偏少,但味道一流牛肉味濃厚有油脂,肉質細嫩,煎一煎肉既2邊,3成至5成熟最好,口感最佳肉既邊位係脆,中間係嫩,脂香肉滑仲有追加既柚子雞翼同特飲畫龍點晴,定食入面包飯湯前菜份量夠,但係小食都一流雞翼大隻啖啖肉,脆皮肉細滑,柚子提味清新,食完都唔油膩!!!特飲夠爽夠氣,一流!平均消費$200~300食物即時做,要等20分鐘左右~仲有酒類同串燒供應!!#日本野 NIHON RYORI旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓9/F, Ginza Plaza, 2A Sai Yeung Choi Street South, Mong Kok#EOSRP #35MM18 #canonphotography #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD #HKFOODBLOG#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hk
旺角美食攻略2023
日本野/日本菜 鐵板煎吉列牛扒
1月埋數達標,唔洗好似人地接垃圾廣告
搵左呢間日本菜食下飯,要訂位,好滿座
一邊係食西餐一邊係日本菜
肉既邊位係脆,中間係嫩,脂香肉滑
仲有追加既柚子雞翼同特飲
畫龍點晴,定食入面包飯湯前菜
份量夠,但係小食都一流
特飲夠爽夠氣,一流!
平均消費$200~300
食物即時做,要等20分鐘左右~
仲有酒類同串燒供應!!
#日本野
NIHON RYORI
旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓

#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hkigblogger
#foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食
2023-02-08 211 瀏覽
呢個農曆年日日睇人地返鄉下爽YY, 我同謙謙就只能留港🙈,所以決定同謙謙食日本野補數。晚上來到旺角銀城的日本野,套餐選擇多,加錢又有小食, 睇落都唔錯就order左兩份。❇️ 浦燒鰻魚定食 ~ 我選擇了沙律和Zero, 鰻魚來到眼見份量十足放滿哂盒上😍視角滿分, 燒過的鰻魚帶點焦配上香濃郁香甜的鰻魚汁,每一口都咁滋味,連謙謙都忍唔住食了幾口。❇️ 自選丼飯 ~ 三文魚、蟹棒、蟹籽和油甘魚,謙謙選擇了湯。只要有丼飯的地方謙就必點,三文魚有光澤肥美,油甘魚淡淡香甜,每口都充斥魚油香氣,蟹籽拌飯一流,每口都爆開咁。每款餐都可追加小食⬇️⬇️🔯 芝士年糕 ~ 即炸咬時要小心因入面有芝士流出。🔯 三文魚刺身3件 ~ 厚切係唔同d ,入口感覺結實飽滿夠肥美。

每款餐都可追加小食⬇️⬇️

🔯 芝士年糕 ~ 即炸咬時要小心因入面有芝士流出。

2023-02-03 330 瀏覽
今日出開旺角拎野,就約左大佬系附近覓食。大佬想試下之前去過Mini Friday隔離間【日本野】,裝修以日式木調,每個區域都用上木柵作屏風隔開,好有私人空間感。 ‍⦁霜降牛肉壽喜燒 $248牛肉分量都幾多,肉質鮮嫩。壽喜燒湯底濃郁,牛肉吸晒湯汁,非常好食!另外配料都好多,如豆腐、日本旺菜、雜菌,仲有最重要既生雞蛋。除左鍋之外,可揀配飯/烏冬,我就揀左烏冬,可以吸晒整個湯底既味道,正! ⦁精選壽司拼盤 $128吞拿魚蓉、甜蝦、章紅魚、左口魚、油甘魚、三文魚籽各一件。整體黎講刺身尚算鮮甜,唯獨壽司飯有d偏硬同凍。 ⦁火炙三文魚壽司 $40三文魚肥美,如果火炙耐多少少,就更加重三文魚既油香! ⦁水信玄餅 $32外表晶瑩剔透,食落微甜,入口即化。另外仲搭配了黑糖糖漿、黃豆粉,非常日式傳統既食法。 ⦁沙律、味噌湯、檸檬茶(跟餐)

‍⦁霜降牛肉壽喜燒 $248

⦁精選壽司拼盤 $128

⦁火炙三文魚壽司 $40
三文魚肥美,如果火炙耐多少少,就更加重三文魚既油香!

⦁水信玄餅 $32

⦁沙律、味噌湯、檸檬茶(跟餐)

2023-01-31
2023-02-03 181 瀏覽
日本嘢主打鍋物、定食、燒牛,份量十足,閒日夜晚滿座😳❥ 牛油果軟殼蟹卷 ‼️推薦‼️一上檯就驚訝,超大份!軟殼蟹🦀️厚肉好足料👍🏽,有啲仲粗過手指❥ 鰻魚炒飯 日本米粒粒分明,炒得好入味,鰻魚汁香濃🤤❥ 厚燒鰻魚玉子定食追加,玉子夾住小小鰻魚😅,估唔到有黑松露他他醬❥ 壽司推介左口魚,魚超長膠質重,飯微冷唔會鬆散喜愛程度 ⇢ 左口魚 > 油甘魚 > 帆立貝 > 蔥吞拿魚蓉 𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵❀抵食:⁷ ⁄ ₁ ₀✿美味:⁶ ⁄ ₁ ₀ ❀回頭:⁶ ⁄ ₁ ₀ ✿人均:$ ₂ ₀ ₀📍 日本野 (旺角) @nihon.ryori.restaurant 旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓
日本嘢主打鍋物、定食、燒牛,份量十足,閒日夜晚滿座😳

❥ 牛油果軟殼蟹卷 ‼️推薦‼️

❥ 鰻魚炒飯
日本米粒粒分明,炒得好入味,鰻魚汁香濃🤤

❥ 厚燒鰻魚玉子
定食追加,玉子夾住小小鰻魚😅,估唔到有黑松露他他醬

壽司
推介左口魚,魚超長膠質重,飯微冷唔會鬆散

𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵
❀抵食:⁷ ⁄ ₁ ₀
✿美味:⁶ ⁄ ₁ ₀
❀回頭:⁶ ⁄ ₁ ₀
✿人均:$ ₂ ₀ ₀

旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓
2023-02-01 187 瀏覽
sub-total:$714,加一$71,再88折,最後$759???埋單同朋友傾計無仔細睇,之後睇番,點計都計唔出$759!!!食物正常,得閒黎收走餐具🍴都理解,我哋碗仲有食物,只係停低傾計,唔問一句就連筷子拎走埋就真係過份左
2023-02-01
首先幾鍾意呢度個環境,簡約得來又坐得幾舒服,充滿日式食店嘅氛圍。咖喱牛肋條飯 $78咖喱味好濃郁,入面有薯仔、紅蘿蔔、面頭仲有木魚,薯仔同紅紅蘿蔔勁淋身好正!牛肋條好軟嫩,仲吸晒啲咖喱汁,食落去唔似係煮完牛肋條然後淋啲咖哩上面,好加分!三文魚蟹籽丼 $98有齊晒我鍾意食嘅三文魚同蟹籽,三文魚夠晒肥美,加埋蟹子一齊食,非常之有層次,而且食材好新鮮,所以即使只係三文魚加蟹籽都非常之鮮味!平時好驚食廚餐附送嘅中華沙律會有腥味,但好好彩呢間冇腥味😆所以好快就比我清咗成碟(仲食埋老公嗰碟)店員幾好禮貌,值得讚賞!
首先幾鍾意呢度個環境,
簡約得來又坐得幾舒服,
充滿日式食店嘅氛圍。

咖喱牛肋條飯 $78
咖喱味好濃郁,
入面有薯仔、紅蘿蔔、面頭仲有木魚,
薯仔同紅紅蘿蔔勁淋身好正!
牛肋條好軟嫩,
仲吸晒啲咖喱汁,
食落去唔似係煮完牛肋條然後淋啲咖哩上面,
好加分!

三文魚蟹籽丼 $98
有齊晒我鍾意食嘅三文魚同蟹籽,
三文魚夠晒肥美,
加埋蟹子一齊食,
非常之有層次,
而且食材好新鮮,
所以即使只係三文魚加蟹籽都非常之鮮味!
平時好驚食廚餐附送嘅中華沙律會有腥味,
但好好彩呢間冇腥味😆
所以好快就比我清咗成碟(仲食埋老公嗰碟)

店員幾好禮貌,值得讚賞!
2023-01-28 225 瀏覽
新年期間 已經食左好多餐中菜😂今次同朋友出街食飯 又好想去食日本菜 所以就去左「日本野」到食飯喇🥰📋菜單💮自選丼飯—哩個係必叫之選 有十幾款刺身可以揀 套餐自選四款刺身 我地就揀左海膽、吞拿魚碎、油甘魚、玻璃蝦 刺身全部都勁新鮮 🍤玻璃蝦都屬於厚肉、爽口👍🏻海膽竟然食到回甘既味道 真係令我好有驚喜😍油甘魚同吞拿魚碎都係中上質素 好好味🥰套餐仲會送青瓜沙律 而且可以無限追加小食 追加小食比單點平均平$20到 不錯👍🏻💮牛油果軟殼蟹卷—佢個牛油果🥑熟既程度剛剛好 軟殼蟹係剛剛炸起 而家以件頭黎講 係相撲壽司級別 好鬼大舊😂😂好抵食同幾好味❤️💮和風柚子雞翼—食日本菜最鍾意叫雞翼 咁佢得哩款 所以就試一試 柚子比較多 雞翼比較甜 味道正常~💮1664酒塔—價值$308 因為叫一杯又唔夠 所以先直接叫個酒塔 生啤1664 無得輸🤟🏻餐廳環境係和式風格 檯櫈採用淺木色系 有少少似去左日本小店既感覺 如果一班朋友食飯 都仲有卡位坐添 環境好舒適 Menu都有是日晚餐同單點小食 本人覺得刺身同卷物一定要食😋同埋唔知係咪太耐無食日本菜 食物方面都幾滿意 店員服務都不錯 整體感覺很好 👍🏻👍🏻

📋菜單

1664酒塔
自選丼飯
牛油果軟殼蟹卷
1664酒塔
去日本野食日本野🙏同一個門口一邊係Mini Friday 另一邊係日本野! 餐廳以木系裝修,都幾闊落,坐得舒服。火炙蝶魚裙邊海膽丼清香白身魚再以火炙料理迫出蝶魚油脂香氣,帶出少許金黃色魚肉口感爽實,又唔會太薄切加少許葱片魚香效果更突顯跟一口壽司飯直頭充滿Power海膽份量都唔少味道甘香微細氣孔清昕可見兩品用料都好新鮮龍蝦海鮮番茄鍋開邊龍蝦佔據半個鐵鍋肉爽彈牙,橙色蝦羔味道幾甜鉗肉較重海水味又嫩海鮮仲有蜆貝、魷魚仔同蝦肉鍋底野菜豆乳菇菌齊全配個酸甜味道番茄湯落埋烏冬麵條煮滾食湯汁鮮甜勁開胃天寒地凍食完暖笠笠另外再追加小食揀左芝士年糕(兩件)外皮幾軟糯入面仲有香滑軟心芝士套餐附前菜蟹籽青瓜絲 或麵豉湯主菜過後點杯熱咖啡、檸檬茶提提神消下飽肚感
去日本野食日本野🙏
同一個門口一邊係Mini Friday 另一邊係日本野!
餐廳以木系裝修,都幾闊落,坐得舒服。

火炙蝶魚裙邊海膽丼
清香白身魚再以火炙料理
迫出蝶魚油脂香氣,帶出少許金黃色
魚肉口感爽實,又唔會太薄切
加少許葱片魚香效果更突顯
跟一口壽司飯直頭充滿Power
海膽份量都唔少
味道甘香微細氣孔清昕可見
兩品用料都好新鮮

龍蝦海鮮番茄鍋
開邊龍蝦佔據半個鐵鍋
肉爽彈牙,橙色蝦羔味道幾甜
鉗肉較重海水味又嫩
海鮮仲有蜆貝、魷魚仔同蝦肉

鍋底野菜豆乳菇菌齊全
配個酸甜味道番茄湯
落埋烏冬麵條煮滾食
湯汁鮮甜勁開胃
天寒地凍食完暖笠笠

另外再追加小食
揀左芝士年糕(兩件)
外皮幾軟糯
入面仲有香滑軟心芝士

套餐附前菜蟹籽青瓜絲 或麵豉湯
主菜過後點杯熱咖啡、檸檬茶
提提神消下飽肚感

2023-01-20 112 瀏覽
旺角多野吃就係人都知,但要搵間高質既就要聽人介紹,你推介位於銀城廣場樓上嘅-日本野😍首先想要推介-霜降牛肉壽喜燒($248)牛肉份量好多,而且同一般邊爐牛肉唔同,肥瘦分明,一啲雪藏味都冇,而且其他配料都非常豐富,最特別係佢嘅湯底,壽喜燒湯底,我鍾意加上一啲七味粉,清得來有些少辣味,一流🥰再配合埋烏冬,已經好夠飽🙌🏻🤰在想推介佢嘅咖喱牛肋條井($168)一上碟見到咖哩隻色水,已經知道同一般咖哩唔同,真係特別香,而且非常濃味,牛肋骨份量好多,不過最特別嘅係佢加咗一隻溫泉蛋同埋柴魚,同呢個咖喱飯好夾😍之後要介紹小食,介紹吓,呢間嘅小食係以追加形式,所以價錢非常相宜😍厚燒鰻魚玉子($48)可以話係舖頭嘅招牌小食,燒鰻魚嘅香口,配合平凡玉子就變得不平凡👍和風柚子雞翼($68)共有六隻,柚子嘅清香配合埋雞翼嘅香口,會覺得試過難忘,下次必叫✊🏻

首先想要推介-霜降牛肉壽喜燒($248)

在想推介佢嘅咖喱牛肋條井($168)

2023-01-20 111 瀏覽
食晚飯,一行四人,叫咗四個套餐,$248元的小牛扒套餐,呢飯超硬,還有,日式青瓜蟹籽沙律,有啲青瓜跌在碟出面,佢啲沙律醬勁多,超難食第二個套餐係和風海鮮炒烏冬,只有椰菜及幾隻蝦,但係要收$168第三個號餐是自選丼飯,有三文魚,北寄貝及甜蝦和油甘魚,魚生份量很少,呢飯亦都好硬總括,下次不會再幫襯
食晚飯,一行四人,叫咗四個套餐,

總括,下次不會再幫襯
2023-01-20
生日
2023-01-19 84 瀏覽
這個地方的食物好,令人難忘。期間限定的聚會,要留給好的朋友。這個在晚市供應的期間限定,以不同之日式定吃做主題,我這個日本朋友不會錯過!朋友很想吃刺身,新鮮好吃三文魚,師傅以時令獨特配搭,口感滑嫩而且肥美,入口會有點溶,魚香後勁。最重要是店子的食物,質量高喔,棒比目魚定吃煎比目魚外層酥脆,魚肉細嫩富魚香,醬汁也很好吃,開胃。香口又鬆脆~醬汁味濃郁又好吃~連吃日本米也覺得有質素~吉列豬受歡迎的主食。大大的豬扒呢,人人也有點的食物~油香的豬扒,加上有口感之飯,完美結合,實在好吃。炸到黃金脆口,連醬吃下,真的不錯!定吃的選擇多~另外有吉列和牛、吉列西班豬及雞扒款式,亦有壽喜燒牛肉溫泉蛋飯。看到有小紙條,亦能自由配搭刺身丼飯,點選各款脆口惹味小食,如雞翼、炸芝士年糕、玉子燒,選擇亦多。日式料理來說,店子的小食算多,甜品非常吸引~朋友亦點了壽司,師傅不會把飯握得太紥實!幾款海鮮鮮味十足,魚油滿滿,屬於非常好的配搭~有赤蝦壽司、明太子壽司、魷魚壽司,三文魚壽司 明太子好好吃,粒粒晶瑩飽滿,多到滿瀉,非常慷慨,以自家醬汁醃過,鮮甜鹹香,好棒,再吃也是滋味無窮壽司棒,店員亦好好。愛吃壽司的朋友,也說其味
這個地方的食物好,令人難忘。
期間限定的聚會,要留給好的朋友。

比目魚定吃

吉列豬

炸到黃金脆口,連醬吃下,真的不錯!

日式料理來說,店子的小食算多,甜品非常吸引~

愛吃壽司的朋友,也說其味道有層次亦豐富~很棒~