1K
2024-02-16 81 瀏覽
想喺旺角隨便食餐日本菜🇯🇵就揀咗「日本野」😉.石燒霜降牛小排🥩選用美國頂級Prime牛小排🐄油花均勻,霜降紋理❄️燒完之後肉質鬆軟多汁🔥配上吉列脆皮😆可沾上沙律醬、蒜蓉🧄燒肉汁、海鹽🧂附上餐湯🥣日本米飯配溏心蛋🍚🥚十分有飽足感☺️.豚肉生薑燒丼🍱豚肉份量超級多😍肉質比較有咬口😗生薑汁開胃😬加上紫菜同木魚花🐟另外,沙律🥗有蟹籽、車厘茄🍅粟米🌽蔬菜🥬.火炙芝士三文魚壽司(2件)🍣肥美三文魚炙燒後魚油滿溢🤤加上芝士同沙律醬🧀勁邪惡😈用酸薑中和下😌.蟹籽壽司(2件)🍙滿滿都係脆卜卜嘅蟹籽🦀.凍奶茶🧋.七喜🥤
想喺旺角隨便食餐日本菜🇯🇵就揀咗「日本野」😉
  • 石燒吉列霜降牛小排定食
  • 石燒霜降吉列牛小排定食
  • 火炙芝士三文魚壽司
2023-12-06 242 瀏覽
一入門口,需要打開布廉,但布廉好多污漬😐感覺唔衛生,廁所污糟到開門要即走。🍣魚生壽司:無魚生味🥑牛油果軟殼蟹壽司:好大舊飯,軟殼蟹好少🍲壽喜鍋:牛無牛味🥬炒雜菜:勁咸所有食物只有超咸味….要飲好多茶….性價比不高,人均差不多$300
🍣魚生壽司:無魚生味
🥑牛油果軟殼蟹壽司:好大舊飯,軟殼蟹好少
🍲壽喜鍋:牛無牛味
🥬炒雜菜:勁咸
所有食物只有超咸味….要飲好多茶….
性價比不高,人均差不多$300
人均$200起|油麻地|日本菜|日本野來到油麻地,朋友說想吃日本菜,在地圖上搜尋一下,找到這一家日本野,滿滿好評,當然要來嘗鮮。這裡的晚餐大概都是一兩百元左右,在香港實在是非常可以的價錢🥹我們點了:火炙蝶魚裙邊海膽丼 $246這裡的晚市套餐都是包括了前菜、主食和飲料,實在划算。很少聽到蝶魚的,這裏能夠伴着海膽一起吃,實在太幸福了。我覺得肉質比較爽脆,有少少海水的味道,卻不是那麼腥臭。自選丼飯 $202可以自行選擇四款刺身,我揀了:三文魚(2件),八爪魚(2件),三文魚籽,海膽,大家跟着我選擇吧,肯定不會後悔的!海膽有兩版的份量,實在是太佛心了吧❤️果然三文魚子配上海膽是最佳的配搭!厚燒鰻魚玉子(3件)玉子非常鮮甜!為什麼只有三件呢?感覺好像不夠滿足😌🥹鰻魚的份量也非常多,大家一定要吃吃看❤️——————為食分界線——————📍 日本野 (旺角)旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓人均消費: $200#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hong
人均$200起|油麻地|日本菜|日本野

我們點了:
火炙蝶魚裙邊海膽丼 $246
這裡的晚市套餐都是包括了前菜、主食和飲料,實在划算。

自選丼飯 $202

厚燒鰻魚玉子(3件)
玉子非常鮮甜!為什麼只有三件呢?感覺好像不夠滿足😌🥹
鰻魚的份量也非常多,大家一定要吃吃看❤️

——————為食分界線——————
📍 日本野 (旺角)
旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓

人均消費: $200
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
From sashimi to okonomiyaki, and from the luxurious US Prime Beef to the playful Raindrop Cake, Nihon-Ya has something to satisfy every craving. They offer an exquisite dining experience with its wide range of Japanese delicacies🍱.- Special Sashimi Set (Udon, Onsen, Tamagoyaki)Fresh and succulent slices of assorted sashimi are served alongside a comforting bowl of warm udon noodles🍜. They top it off with a perfectly poached onsen egg🥚. The traditional Japanese omelet, tamagoyaki, gets a unique t

Fresh and succulent slices of assorted sashimi are served alongside a comforting bowl of warm udon noodles🍜. They top it off with a perfectly poached onsen egg🥚. The traditional Japanese omelet, tamagoyaki, gets a unique twist by adding grilled eel🐟.

- Pork Okonomiyaki:
A popular street food from Osaka👺, this savory pancake is loaded with delicious layers of sliced pork🐷🐷, cabbage, and a variety of toppings. The combination of crispy edges and a fluffy center is simply irresistible.

- Seared Salmon Sushi with Cheese:
The slight smokiness from the seared salmon pairs beautifully with the creamy and gooey cheese🧀, creating a delectable contrast of flavors.

- US Prime Beef with Japanese Rice and Soft-Boiled Egg:
The highlight of the menu, the US Prime Beef🥩, is served on a hot stone grill that you can sear it to your desired level of doneness. Accompanied by fragrant Japanese rice and a soft-boiled egg, this dish is a true indulgence.

- Crème Brûlée and Apple Crumble:
The rich and creamy crème brûlée is perfectly caramelized🍮, creating a satisfying crunch with every spoonful. Alternatively, you can indulge in the comforting warmth of the apple crumble, with its tender apples and crispy crumble topping.

- Raindrop Cake:
Experience a unique dessert with the mesmerizing Raindrop Cake☔️. Made from mineral water and served with a drizzle of sweet syrup, this translucent jelly-like dessert is a feast for the eyes and the taste buds.

* 精選刺身拼盤定食 $274
* 水信玄餅 $32
Total $906 +1
2023-10-04
2023-11-15 322 瀏覽
日本菜一直都係心頭好,所以一講起日本野,就決定去食日本野。日本野環境舒適,料理出色,一定要同大家分享吓🙆🏻‍♂️今日主要想慢慢傾吓偈,又想輕食,所以叫左壽司、小食同甜品,享受吓放工後的夜晚。▫️火炙三文魚壽司 (2件) $40▫️火炙帆立貝壽司 (2件) $58壽司好似想像中咁好味,三文魚同帆立貝夠晒鮮甜,壽司飯粒粒飽滿,一口一件,好正!▫️芥末八爪魚 $54▫️味付帶子裙邊 $42見到餐牌真係心心眼😍係坊間少見嘅日式小食,芥末八爪魚同帶子裙邊,份量屬於勁量,味道新奇,又有嚼勁,鍾意飲酒嘅朋友,可以做伴酒小菜,一定好夾✅✅✅▫️心太軟配雪糕 $78甜品真係驚喜,心太軟皮簿,內有朱古力漿🫶🏻最鍾意朱古力味有少少苦澀,配以甜甜的雪糕或水果,味道甚佳!🙆🏻‍♂️

▫️火炙三文魚壽司 (2件) $40
▫️火炙帆立貝壽司 (2件) $58

▫️芥末八爪魚 $54
▫️味付帶子裙邊 $42

▫️心太軟配雪糕 $78
2023-11-14 277 瀏覽
一直都鍾情日式料理,所以喜歡「日本野」🤩 日本野位處旺角銀城廣場9樓,位置方便,一出升降機,整層樓都是日本野,環境寬敝,座位十分舒適,加上燈光柔和,無論小酌或團聚,都很適合。🌟🌟晚市套餐🌟🌟❤️石燒霜降牛小排 $238牛小排份量十分,最重要是牛小排質素高,放在石上燒一燒,再沾鹽或是特配醬汁,入口滋味無限,加上一勺白飯,真係大滿足。❤️追加小食:芝士年糕(2件) $28套餐可追加小食,芝士年糕是首選。果然,年糕外皮炸得香脆,內餡煙韌,口感特別,完全不會失望!❤️熱情果香蕉沙冰 $48沙冰一口飲完,即刻降晒溫,最重要係唔會好淡味,有濃郁的熱情果香蕉味,甜甜地,飲完心情都好好!🌟三文魚 (5件) $64日本料理少不了刺身,三文魚好抵食,5件都好厚身,一口吃下去,新鮮又滿足🤭 🌟海膽 (半板) $198用紫菜包著海膽,完全唔覺得腥,而且濃郁鮮甜,鍾意海膽的朋友真係可以試試😋😋😋日本野用膳空間大,客人有足夠的私隱度,靜靜傾吓偈,好似去左日本旅行放鬆咁,岩晒都市人!備註:餐廳收加一,服務態度良好❤️

🌟🌟晚市套餐🌟🌟
❤️石燒霜降牛小排 $238

❤️追加小食:芝士年糕(2件) $28

❤️熱情果香蕉沙冰 $48

🌟三文魚 (5件) $64

🌟海膽 (半板) $198

備註:餐廳收加一,服務態度良好❤️
2023-11-09 224 瀏覽
📍日本野🇭🇰 旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓上網見到話呢間適合一班人傾計食飯個日一班人慶祝生日就揀咗呢間😁原來佢係mini friday隔離雖則有限時兩小時 但佢又冇趕我地走🤣都幾好!*切餅費$100*😋 蒲燒鰻魚定食 $158幾大份!有沙律有湯鰻魚算大條 多肉 都入味但食食下覺得有啲鹹😋 大阪風吉列豬扒定食 $138反而呢個有驚喜!唔係我叫所以冇影到相🤣但攞咗朋友嘅食豬扒有兩塊 炸得脆 唔厚粉 肉keep到嫩
📍日本野

幾大份!有沙律有湯
鰻魚算大條 多肉 都入味
但食食下覺得有啲鹹

😋 大阪風吉列豬扒定食 $138
反而呢個有驚喜!
唔係我叫所以冇影到相🤣
但攞咗朋友嘅食
豬扒有兩塊 炸得脆 唔厚粉 肉keep到嫩
2023-10-13
生日
  • 浦燒鰻魚定食
2023-11-04 216 瀏覽
星期六同我老公一齊去食飯,見周圍都冇位,見到OpenRice佢喺度打折,仲有位,睇咗啲好評又幾好咁,諗住試吓😣點知中曬伏!點咗個吉列燒牛啦,一食 啲吉列係林晒,然後係好似過咗期嘅感覺。一開頭以為自己未燒熟,再燒耐啲啦第二嚿都係咁難食🙃醬料嘅味道好淡。點咗個壽喜燒 要成三舊水 同我平時喺吉野家打邊爐冇分別,純粹舊牛肉冇切開。味道正常。但係身為最主要嘅牛肉係一啲肉味都冇。嗌多咗個刺身,最大個拼盤呢個okay ! 整體來講真係唔會再去好垃圾。

點知中曬伏!

點咗個吉列燒牛啦,

醬料嘅味道好淡。

點咗個壽喜燒 要成三舊水

嗌多咗個刺身,最大個拼盤
呢個okay !

整體來講真係唔會再去好垃圾。

🔸 溫泉蛋M8和牛丼 $198係一個多牛肉醬汁嘅 牛肉飯,啲牛肉好靚,話係採用M8和牛, 肥肥哋,入口鮮潤細膩,中間放咗一隻溫泉蛋,督開隻蛋黃爆蛋汁撈埋啲飯一齊食。日本珍珠米飯裡面放有豐富嘅牛肉汁,整碗飯畀咗好多頂級嘅牛肉,大約有成五六枚灸得好香口嘅和牛肉片。味道:8/10性價比:6/10🔸 蒲燒鰻魚定食 $158兩大片燒汁鰻魚,上面鋪咗一啲蛋絲,幾靚仔,另外仲配咗一隻溏心蛋。蒲燒鰻魚口感綿密鮮甜,都幾好食。味道:7/10性價比:6/10🔸 每份晚餐可追加一個小食配餐飲及 一碗田園沙律厚燒鰻魚玉子 三件 加 $48有三件燒玉子,上面鋪咗一啲紅紅嘅明太子,同埋木魚絲,配少少蛋黃醬。 玉子裏面就係夾住鮮甜嘅鰻魚,可以講話係日式奄列,賣相已經好靚。 味道係 玉子嘅甜味跟鰻魚嘅甜味撈埋一齊,總之 就係好和味! I'm loving it😋 (呢個小食如果單叫原價係要 $98嘅)味道:8/10性價比:7/10
🔸 溫泉蛋M8和牛丼 $198

性價比:7/10
2023-09-11
  • 厚燒鰻魚玉子
2023-10-14 238 瀏覽
火炙蝶魚裙邊海膽丼 $198Scared Flounder and Sea Urchin Donburi蝶魚裙邊火炙過之後好香,迫曬啲油脂出嚟,食落好肥美,而且都唔會切到太薄冇曬口感!海膽份量都唔少,質素就正正常常唔苦唔腥~晩餐set會送湯or沙律同一杯野飲~我哋再另外叫咗三文魚刺身($48)有3片,都幾抵食!蔥三文魚三文魚籽丼 $208Salmon Oyakodon黎到雖然冇相入面咁澎湃,但係三文魚同魚籽份量都唔少!三文魚好肥美唔會太薄身,三文魚籽就唔會太咸,撈埋食好惹味!Overall 質素都唔錯,係旺角食日本野嘅其中一個好選擇🤣不過我見大部份人都係食炸嘢同鍋物~下次有機會try try 先!

火炙蝶魚裙邊海膽丼 $198

蔥三文魚三文魚籽丼 $208
Salmon Oyakodon

2023-10-13 218 瀏覽
同朋友慶祝生日,2 個女仔去銀城廣場食日本野有簽咭單據,食咗$7xx 唔係試食石燒霜降吉列牛小排定食😍😍$228配上日本珍珠米飯🍚及溏心🥚蛋燒牛,熱辣辣好食😋極上壽司🍣拼盤$238,👎🏻👎🏻👎🏻有牡丹蝦,海膽(唔新鮮)帶子,三文魚厚燒鰻魚玉子,$98玉子較厚,包住鰻魚口感十足和風炒椰菜$78大大碟份量足夠,味道好。菜和紅蘿蔔都好好食芝士年糕,$28咬落去裏面軟林林,仲要有芝士流心,正🤓下次要再嚟食,試吓呢度啲午餐好唔好食推介❤️❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️❤️食物❤️❤️❤️
同朋友慶祝生日,2 個女仔去銀城廣場食日本野
有簽咭單據,食咗$7xx 唔係試食

石燒霜降吉列牛小排定食😍😍$228
配上日本珍珠米飯🍚及溏心🥚蛋
燒牛,熱辣辣好食😋

極上壽司🍣拼盤$238,👎🏻👎🏻👎🏻
有牡丹蝦,海膽(唔新鮮)帶子,三文魚

厚燒鰻魚玉子,$98
玉子較厚,包住鰻魚口感十足

和風炒椰菜$78
大大碟份量足夠,味道好。菜和紅蘿蔔都好好食

芝士年糕,$28
咬落去裏面軟林林,仲要有芝士流心,正🤓

下次要再嚟食,試吓呢度啲午餐好唔好食
推介❤️❤️❤️❤️

石燒霜降吉列牛小排
和風炒野菜
芝士年糕
2023-09-26 335 瀏覽
日本野係一間舒適可以讓客人感到放鬆同時享受食物的日式餐廳。一入餐廳已經受到侍應嘅熱情招待。我地一邊食一邊傾,唔覺唔覺就點咗好多野食😝石燒吉列牛小排套餐$296石燒版嘅烹調方式令到牛肉保持口感同埋封鎖住肉汁,如果你鍾意食吉列牛,一定要食呢一道菜。追加$48/3件厚燒鰻魚玉子石燒牛小排$198可以親自喺石燒版上面烹調牛肉,根據自己嘅喜好調整牛肉熟嘅程度炭燒牛舌串$64炭火燒烤可以令牛舌保持肉汁同埋口感。火炙三文魚壽司$40/2件火炙過程中魚肉表面微微燒焦,與壽司飯柔軟口感形成對比一脆一軟口感豐富。明太子沙律壽司$30 /2件明太子爽脆,每食一啖魚卵都有爆裂感,口感豐富。牛油果軟殼蟹卷$138新鮮牛油果質地柔軟,炸軟殼蟹酥脆而不油膩,兩者配合恰到好處。甲羅燒$168 /2隻蟹蓋上鋪滿蟹肉、蟹膏、鵪鶉蛋、魚子,在明火烤爐上烤 6分鐘,就可以將所有食材攪拌撈勻,在燒2分鐘就可以配梳打餅一齊食。蟹膏蟹肉鮮味濃郁,非常滋味!

石燒吉列牛小排套餐$296

石燒牛小排$198

炭燒牛舌串$64
炭火燒烤可以令牛舌保持肉汁同埋口感。

火炙三文魚壽司$40/2件

明太子沙律壽司$30 /2件
明太子爽脆,每食一啖魚卵都有爆裂感,口感豐富。

牛油果軟殼蟹卷$138

甲羅燒$168 /2隻
2023-09-25 240 瀏覽
相約友人食飯,問佢食日本🇯🇵野好不好,他疑惑地問食邊間日本野阿?😆就係去日本野食日本野!日本野位於銀城廣場,不論在油麻地、或是旺角地鐵站過去都十分方便。店面雖不大,但位置寬敞,裝潢用心,很有日本的風味。石燒吉列霜降牛小排 $248 - 套餐包湯/沙律🥗、飲品、可選溏心蛋或溫泉♨️蛋。吉列牛份量好多!將牛小排放係超過攝氏300度的火山石上燒熟至理想熟度即可,吉列牛炸得酥脆,外脆內嫩肉味濃,充滿油香,可配埋鹽、燒汁、美乃滋等調美味料去食,個人覺得點鹽真係無敵😋再配埋放左味素既日本米飯🍚真係好滋味!霜降牛肉壽喜燒 $248 - 一樣有配湯/沙律🥗、飲品、溏心蛋或溫泉♨️蛋。鍋物十分有料,蔬菜同豆腐食完一輪先到主角,大大碟既霜降牛!牛油脂豐富,肉的油花分布比例均勻,入口即充滿牛香。最後再放個烏冬入鍋滾,食完勁滿足。

店面雖不大,但位置寬敞,裝潢用心,很有日本的風味。

2023-09-25 152 瀏覽
由於好耐冇食日本菜,於是我上網打日本嘢嘅時候,真係比我搵到一間餐廳叫《日本野》,彷彿有一種緣份一樣,於是乎我就過去試吓。石燒吉列霜降牛小排 $260好玩又好食嘅一道菜,將大理石油花嘅吉列霜降牛小排放喺熱石上邊,燒到兩邊微微焦香就可以食㗎啦。油脂味勁香濃,亦都充滿濃厚嘅肉味,餸飯真係好邪惡。火炙芝士三文魚壽司 $42芝士燒到半熔嘅狀態,同彈牙嘅三文魚真係絕配。活赤貝壽司 $64口感爽口又有鮮甜。蔥吞拿魚壽司 $52香蔥嘅味道更加帶出吞拿魚嘅鮮味。海膽壽司$98橙黃色嘅海膽入口即溶又鮮甜。日本野 (旺角)旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓

石燒吉列霜降牛小排 $260

火炙芝士三文魚壽司 $42
芝士燒到半熔嘅狀態,同彈牙嘅三文魚真係絕配。

活赤貝壽司 $64
口感爽口又有鮮甜。

蔥吞拿魚壽司 $52
香蔥嘅味道更加帶出吞拿魚嘅鮮味。

海膽壽司$98
橙黃色嘅海膽入口即溶又鮮甜。

日本野 (旺角)
旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓
日本野係日本料理餐廳,裝修簡約自然,當然都好日本風,營造出舒適寧靜用餐環境。今次晚餐係為石燒牛而嚟。✔️石燒吉列牛小排套餐$296呢個係一道以吉列牛小排為主要食材,使用石燒板烹調而成嘅料理。石燒板嘅高溫令吉列牛小排保持原汁原味,牛小排喺石燒板上烤熟時釋放出豐富的肉香,口感嫩滑,肉汁豐富,帶有濃郁的牛肉味道。套餐配有白飯、糖心蛋、凍檸茶。✔️厚燒鰻魚玉子$48(3件)套餐追加厚燒鰻魚玉子,結合鰻魚嘅鮮美和玉子燒的柔軟口感,入口帶有淡淡的甜蛋味和魚嘅鮮香。✔️石燒牛小排$198牛小排嘅味道濃郁,有豐富嘅肉汁。喺石燒板上燒烤時,牛肉肉汁被鎖住,肉質更加嫩滑多汁。✔️甲羅燒$168/2隻如果你係「蟹癡」,就一定唔可以錯過蟹味噌甲羅燒,蟹蓋內放了松葉蟹膏及蟹肉。滿滿嘅蟹肉、蟹膏,喺烤爐上香氣不斷翻滾,細火燒8分鐘,再配梳打餅一齊食,好味!✔️牛油果軟殼蟹卷$138牛油果嘅柔軟質地和軟殼蟹嘅酥脆口感形成了有趣的對比,增添了食物的層次感。✔️炭燒牛舌串$64牛舌肉質鮮嫩,口感彈牙,經過炭火的燒烤,牛舌表面形成微焦的外皮,增加香氣和口感。✔️火炙三文魚壽司$40/2件三文魚本身有豐富的油脂和鮮美口感,而火炙過程令魚

✔️石燒吉列牛小排套餐$296

✔️厚燒鰻魚玉子$48(3件)

✔️石燒牛小排$198

✔️甲羅燒$168/2隻

✔️牛油果軟殼蟹卷$138

✔️炭燒牛舌串$64

✔️火炙三文魚壽司$40/2件
三文魚本身有豐富的油脂和鮮美口感,而火炙過程令魚肉表面微焦,釋放出更豐富嘅魚香。

✔️明太子沙拉壽司$30/2件
明太子嘅鮮味和微辣感與壽司飯同沙拉嘅清爽口感相互融合,唔錯!