————————————————————————施心畢老撾餐廳地址:中環威靈頓街98號翡翠中心4樓老撾餐廳好特別,菜色豐富,menu上更有老闆娘🤣味道美味,服務態度親切,環境舒適,值得一試的特別餐廳🍴老闆娘十分好客熱情🟠推薦食物 Recommended 🔹是冧彈雞全米湯粉配椰子湯($78):名字十分有趣,湯頭濃郁,米粉爽滑,配上清甜的椰子湯更加美味🍜🥥🔸扎肉鮮蝦米紙捲($58):米紙薄脆,餡料鮮美,🍤🌯裡面的麵十分足料🔹砵仔蠔餅($72):外脆內軟,蠔味十足,🦪有些油膩不太適合口味清淡的人🟡不推薦食物 Not Recommended 🔹無 No🟠員工 Waiters老闆娘服務態度親切熱情,能夠提供專業的餐點介紹和建議🟡環境 Environment 裝潢簡約舒適,燈光柔和舒適,氣氛愉悅🟠總評分 Overall (8/10)#ezukokofood #ezukokocentral #ezukoko中環#ezukokolaos #ezukoko老撾#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #施心畢老撾餐廳 #中環美食 #冧彈雞 #扎肉鮮蝦米紙捲 #砵仔
————————————————————————

砵仔蠔餅

🟡不推薦食物 Not Recommended
🔹無 No

🟠員工 Waiters
老闆娘服務態度親切熱情,能夠提供專業的餐點介紹和建議

🟡環境 Environment
裝潢簡約舒適,燈光柔和舒適,氣氛愉悅

🟠總評分 Overall (8/10)

#ezukokolaos #ezukoko老撾
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #施心畢老撾餐廳 #中環美食 #冧彈雞 #扎肉鮮蝦米紙捲 #砵仔蠔餅 #美食推薦 #香港美食
是冧彈雞全米湯粉配椰子湯
扎肉鮮蝦米紙捲
老撾菜我真係從來都未試過 同啲同事喺openrice見到就去咗試試🤍 因為老撾地理位置喺泰國越南柬埔寨隔離 所以菜式都類似~ 份menu成份報紙咁 侍應見我地好似好疑惑 就好有耐性咁介紹🤔 ✨ 是冧彈雞全米椰子湯粉💲 78湯底好濃厚既椰奶味~ 雞扒炸得乾身咗啲 但係唔會太油 份量好多 食完好飽👀 有點膩

✨ 是冧彈雞全米椰子湯粉💲 78
· 施心畢老撾餐廳 ·有一天看到營養師推介這間餐廳,叫朋友午餐一起去,他們都說之前試過很伏不想去,還斷定我必定會負評,於是我自己一個去試伏了。.🥗 雜錦海鮮全米湯粉 $88 (另收加一)碳水:✿ 全米粉,即全100%用米造,不含其他混合物,吃起來更加煙韌有彈性。蛋白質:✿ 鮮魚片6-7片,肉質鮮嫩不霉,但要小心有細骨。✿ 鮮蝦2隻,蝦身已剝殻很貼心,肉質彈牙。✿ 墨魚丸、魚蛋、泰式炸魚餅,勉強把這些當作雜錦海鮮不太收貨。纖維:✿ 芽菜、生菜、菇飲品:(午餐包一杯飲品)✿ 無糖紅豆水,飲得出真的沒有加糖,味道不討好但勝在健康可以去水腫。.雖說是老撾餐廳,不過其實只係一碗沒甚麼特色的普通米粉,很難中伏。可能吃其他特色食物就有機會中伏(?)營養方面很均衡,纖維量不少,碳水和蛋白質都是低卡低脂,湯底尚算清澈,不過要盡量少吃丸類和炸魚餅。配料和米粉份量很多,性價比不算低,但一碗米粉埋單$97感覺又有點貴。.健康評分:5/5性價比:3/5.施心畢老撾餐廳 (中環)中環威靈頓街98號翡翠中心4樓
· 施心畢老撾餐廳 ·

🥗 雜錦海鮮全米湯粉 $88 (另收加一)
雜錦海鮮全米湯粉

碳水:

蛋白質:
✿ 鮮魚片6-7片,肉質鮮嫩不霉,但要小心有細骨。
✿ 鮮蝦2隻,蝦身已剝殻很貼心,肉質彈牙。

纖維:
✿ 芽菜、生菜、菇

飲品:(午餐包一杯飲品)
健康評分:5/5
性價比:3/5
施心畢老撾餐廳 (中環)
2023-05-19
雜錦海鮮全米湯粉
2023-05-26 437 瀏覽
這間餐廳位於中環,是香港比較少見的老撾餐廳。店內裝修很有特色,充滿了濃厚的東南亞市井風情。首先,我嘗試了他們的無骨鳳爪青木瓜沙律。這道菜的味道非常獨特,口感清爽,很適合夏天食用。無骨鳳爪吃起來非常方便,青木瓜沙律則讓整個菜品更加豐富多彩。美中不足的是鳳爪太少了。接著,我品嚐了雞肉全米椰子湯粉。這道菜的味道非常濃郁,椰漿的味道很濃,粉的口感也非常好,不會太軟爛也不會太有煙韌。它還有姊妹版,叫作「是冧彈雞肉全米椰子湯粉」,區別就是雞扒會炸過。最後,嘗試了黃咖哩豬頸肉飯。這道菜的味道非常濃郁,黃咖哩的香氣讓人垂涎欲滴。豬頸肉也非常嫩滑。值得一提的是,飯是紫米飯,做得口感Q軟。

無骨鳳爪青木瓜沙律

豬頸肉黃咖哩飯
無骨鳳爪青木瓜沙律
椰子紅茶
豬頸肉黃咖哩飯
老撾又稱為寮國,位於東南亞中南半島,喺一個被泰國、緬甸、越南、中國和柬埔寨圍繞著嘅一個內陸國家!初時睇到啲食物相仲以為係食越南嘢,飲奶茶同食甜品時又覺得似泰國嘢,入嚟個吓覺得餐廳嘅裝修同佈置都好越南同泰國😂😂可能因為我未去過老撾,真係唔係好知佢哋嘅文化同風情,餐廳整體係東南亞風情🌴🥥度假感覺⛱️🕶️我哋平日lunch 時間1:00pm Walk in,餐廳已經滿座,好彩剛剛好有客人走,等大約4分鐘就可以入座!菜單好似一份報紙咁,有多人套餐,也有單點嘅主食、小食、沙律、飲品同甜品,菜式都有啲越南同泰國菜嘅感覺,好多選擇,咩都想試吓😂最後叫咗一個飯+飲品+1款甜品,7-8成飽😂🍛白咖哩豬頸肉見求飯 $78😋食後感:-賣相唔錯📷打卡able~個牒好有風味-豬勁肉味道唔錯,不過白咖哩汁係凍😅同埋味道唔係好似平時食嘅白咖哩味,似好淡嘅椰汁,個人覺得唔點仲好😂可能我食唔慣老撾菜🤣-個飯係紅米飯🍚味道ok, 薯角偏淋味道一般-同行嘅表示豬頸肉湯麵係好食😋早知叫呢款🤣凍奶茶 加$3😋飲後感:-用紙杯裝,味道似泰國啲奶茶💕好飲椰汁西米糕4件 跟餐加$28(單點$38)😋食後感:-賣相幾吸引📷-上面係乾椰子脆

🍛白咖哩豬頸肉見求飯 $78
😋食後感:
-賣相唔錯📷打卡able~個牒好有風味
-個飯係紅米飯🍚味道ok, 薯角偏淋味道一般
-同行嘅表示豬頸肉湯麵係好食😋早知叫呢款🤣

凍奶茶 加$3
😋飲後感:
-用紙杯裝,味道似泰國啲奶茶💕好飲

椰汁西米糕4件 跟餐加$28(單點$38)
😋食後感:
-賣相幾吸引📷
-上面係乾椰子脆脆,好香好脆
-椰汁西米糕味道好rich幾好味🤤

初嚐老撾菜,不過未去過老撾,所以都唔知正唔正宗😂個人覺得豬頸肉好食👍🏻甜品比較出色👍🏻目測好多枱都有叫甜品🤤早知點多幾款甜品🥰
2023-05-10
  • 椰汁西米糕
2023-05-21 271 瀏覽
☞ 中環 施心畢老撾餐廳 ☜———————————————◊ 紅咖喱豬頸肉求見 ◊比起話係咖喱,更加似係茄汁,有陣番茄嘅酸味,但我明明係想食咖喱嘛。豬頸肉燒得唔夠香,但肉質彈牙。配菜有薯角,而個飯撈左紫米,所以係紫色,都幾特別嘅🤣美味程度: ㊣㊣.5/5———————————————📍:施心畢老撾餐廳中環威靈頓街98號翡翠中心4樓#為食豬在中環 #中環美食#foodblog #咖喱 #豬頸肉 #香港美食 #香港餐廳
☞ 中環 施心畢老撾餐廳 ☜
📍:
施心畢老撾餐廳

#為食豬在中環 #中環美食
2023-01-09
推薦「是冧彈雞」、黃咖哩!🧡也喜歡他的米紙卷是沾花生醬~!🥜🥰撈麵、生菜包相對還好。老闆人很友善、親切👍🏻如果環境乾淨一點,沒有消毒(還是潮濕味)會更好!
推薦「是冧彈雞」、黃咖哩!🧡
也喜歡他的米紙卷是沾花生醬~!🥜🥰
撈麵、生菜包相對還好。

老闆人很友善、親切👍🏻
如果環境乾淨一點,沒有消毒(還是潮濕味)會更好!

餐廳:施心畢老撾餐廳地點:中環威靈頓街翡翠中心菜式:老撾菜餐牌:餐牌好似一份雜誌,有湯粉,撈粉,飯,沙律,小食,飲品等等,價錢中環黎講真係經濟實惠。燒豬頸肉沙律 $78 另加一燒豬頸肉有7件左右,其實都唔似豬頸肉,似燶肥叉燒多d,我覺得太肥,肥膏太多,又唔爽口,我唔鍾意。沙律其實係青木瓜絲沙律,撈左紅蘿蔔絲同少少青瓜粒,青豆粒加車厘茄,下底墊有生菜,加有脆口花生碎同脆口波波,個汁非常酸甜。我覺得沙律份量應該多d。南薑香茅水 (跟餐)凍飲要加錢。我杯熱南薑香茅水唔過甜,帶微微薑味,不過香茅味道就唔出。服務員貼心解釋個綠色係天然。今餐個差評係比燒豬頸肉架!
餐廳:施心畢老撾餐廳
地點:中環威靈頓街翡翠中心
菜式:老撾菜
燒豬頸肉沙律 $78 另加一
燒豬頸肉沙律

燒豬頸肉沙律
南薑香茅水 (跟餐)
南薑香茅水
今餐個差評係比燒豬頸肉架!
2023-04-20
自己去過老撾當地,但都唔清楚佢哋有咩特色菜🙈見中環有呢間老撾餐廳,鍾意試特別嘢嘅我決定試吓上到去成個餐廳好有異國風情😍用上民族feel裝飾,顏色鮮艷七彩繽紛Menu選擇非常豐富,有啲泰式又有啲越式,畢竟老撾好近泰國▶️ 雜錦海鮮撈粉 ($88)類似越式撈檬,幼身米粉撈埋紅蘿蔔絲同青瓜粒,配上唔同種類嘅「海鮮」撈粉醬汁溝咗魚露同青檸汁,食落酸酸甜甜好開胃不過因為餐廳預先已經幫你落好醬汁,冇得自己調校,所以食到尾有啲太酸🙈佢嘅粉同一般檬粉有少許唔同,比較似米粉,食落爽彈啲唯一係麵偏短,食到尾有啲難夾,要用匙羹食加入紅蘿蔔絲、青瓜粒同豆角粒令質感豐富啲🥒「海鮮」同我想像嘅海鮮有啲出入😂呢度有花芝丸、炸魚餅、兩隻蝦、大量脆肉鯇魚蝦係要剝殼嘅🦐肉質唔錯🐟脆肉鯇切得好薄,冇一般脆肉鯇咁爽脆,不過味道新鮮只係間唔時覺得有啲位未好熟 (有啲透明?)同埋有細骨,要食得好小心除咗撈粉醬汁之外,亦落咗唔少炸蒜頭同香葉黎增加味道▶️ 白咖哩雞肉見求 ($78)真正值得叫係呢個「見求」系列❗️有白咖喱、紅咖喱、黃咖喱三款醬,可以按自己接受到嘅辣度選擇睇相以為係紅米飯,點知原來口感似糯米飯,偏黏身(但又未至於粢飯或者糭
自己去過老撾當地,但都唔清楚佢哋有咩特色菜🙈
見中環有呢間老撾餐廳,鍾意試特別嘢嘅我決定試吓
Menu選擇非常豐富,有啲泰式又有啲越式,畢竟老撾好近泰國

▶️ 雜錦海鮮撈粉 ($88)
雜錦海鮮撈粉

撈粉醬汁溝咗魚露同青檸汁,食落酸酸甜甜好開胃
佢嘅粉同一般檬粉有少許唔同,比較似米粉,食落爽彈啲
唯一係麵偏短,食到尾有啲難夾,要用匙羹食
加入紅蘿蔔絲、青瓜粒同豆角粒令質感豐富啲🥒

蝦係要剝殼嘅🦐肉質唔錯
🐟脆肉鯇切得好薄,冇一般脆肉鯇咁爽脆,不過味道新鮮
除咗撈粉醬汁之外,亦落咗唔少炸蒜頭同香葉黎增加味道

▶️ 白咖哩雞肉見求 ($78)
真正值得叫係呢個「見求」系列❗️
有白咖喱、紅咖喱、黃咖喱三款醬,可以按自己接受到嘅辣度選擇
睇相以為係紅米飯,點知原來口感似糯米飯,偏黏身(但又未至於粢飯或者糭嗰種黏)🍚
溝咗紫米所以更有咬口(有啲似泰式芒果糯米飯黑糯米嗰隻)口感好得意😋唔係悶悶嘅白飯

白咖喱完全唔辣亦冇咖喱味,反而似忌廉白汁,配見求飯好食👍🏻
🐔雞肉連皮,味道似白切雞,肉質正常唔特別多肉
旁邊有薯角🥔似脆皮薯仔,炸得好乾身唔熱氣
另外仲有茄子同車厘茄做伴菜
白咖哩雞肉見求

▶️ 熱青檸水
跟餐飲品,味道酸過正常檸檬水🤪
整體食物唔錯,調味豐富,有特色
超級推介大家試佢個咖喱見求飯✨
環境舒服,座位好闊綽,仲有啲去咗泰國嘅feel

服務超好,啲員工(或者係老闆同老闆娘親手做?)好友善,叫我哋兩個人坐四人枱唔洗咁迫,然後上菜又快,落完單轉個頭就上
價錢方面可能貴過一般越南餐廳少少,加上佢嘅份量唔算大,男士可能唔夠食

不過考慮到佢身處中環區🤥又係特色小菜,香港地難生存 (可能係香港唯一一間老撾餐廳添)都可以理解
中環區唔使$100包飲品冇加一已經可以叫抵食
我哋兩點嚟到,成間餐廳得我哋一枱,覺得好可惜,可能唔係好多人知道有呢間餐廳😢但睇得出老闆們好用心做,希望有更加多人認識呢度嚟幫襯啦!
白咖哩雞肉見求
🗨燒豬頸肉🗨老撾酸肉腸🗨網蝦米紙卷🗨白咖哩香茅豬扒見求🗨手打墨丸全米椰子湯粉🗨班蘭糕🗨椰青糕🗨芒果糯米飯今晚朋友發版選左呢間老撾餐廳,在 孤陋寡聞,唔知香港有老撾餐廳,仲要位於中環添。餐廳裝修都好有特色,老闆見我地第一次黎,好熱心甘介紹左啲特別野,例如見求係三樣糯米混合而成,仲話餐廳無白飯提供架🤣都幾意外呢!佢既椰子墨丸湯米好好食,椰香味好濃必試。另外,個豬頸肉有啲似港式叉燒,不過更淋身同鬆軟,不錯呢!仲有個酸肉腸,網上見到啲人係九龍城成日買黎食,我又想試又驚食完會生蟲🤣老闆話配合番客人,會先燒熟左再上菜架,所以唔洗驚,食落係酸酸地既味,又幾惹味!其他野一般般啦😆
🗨燒豬頸肉
🗨椰青糕
🗨芒果糯米飯

其他野一般般啦😆
2023-03-08 570 瀏覽
They advertise as Lao food but it’s absolutely not! Most of the food on the menu is a total confusion of Chinese x Thai x Vietnamese. Nothing on it is Lao apart from the Lao beer. No one there speaks Lao. Very very disappointed since it claims to be the only Lao restaurant in hk. I went 7 years ago and it was embarrassing. I went last week in Feb 2023 and it was even worse. If you eat here please don’t even think it’s from Laos. I was born in Laos and have been eating Lao food for 50 years.
  • None
2023-03-08 416 瀏覽
網上說這是一家有特色的餐廳,慕名而來,但有點失望。點了炸雞椰子湯粉,湯有濃濃的椰子香味,但炸雞較乾。拼盆有六款食物,如蝦餅,米卷等,味道與越南、泰國菜差不多。另亦點了砵仔蠔餅,這菜較好吃,做法好似粵菜的焗魚腸,即叫即做,上菜時還熱騰騰的,沒有腥味,當然多些蠔更好。甜品沒有什麼特別。唯可讚的是那位店員,很耐心解釋那些菜名和食物,如皇室甜品是十分甜的,一般人可能不習慣的,使我們認識了一些老撾食物和詞彙。
2023-02-25
第一次食老撾菜 一直都想試架啦無啦啦比人放飛機,唯有食盡好東西報仇 ,反正佢之後請HAHASTAFF同老闆娘好熱情 態度好好 會好貼心問O唔OK果D如果想知D野食質素如何,可以望望我UPLOAD照片下次我會再過黎食!!!!好LIKE啊啊啊!!
第一次食老撾菜 一直都想試架啦
STAFF同老闆娘好熱情 態度好好 會好貼心問O唔OK果D
如果想知D野食質素如何,可以望望我UPLOAD照片
下次我會再過黎食!!!!好LIKE啊啊啊!!
是冧彈雞撈檬
露楚斑蘭糕
素食拼盤
青椰綠茶(凍)
2023-02-11 528 瀏覽
約咗朋友喺中環食飯,係openrice見到呢間餐廳, 見未食過又有得留位就試下,試過發現有驚喜。我叫咗個椰子湯香茅豬扒米跟餐飲熱奶茶。椰子湯清清地,味道好啱我, 啲粉嘅粉質介乎於平時食嘅米粉同麵線之間, 未試過但係好味,非常獨特非常推介。 香茅豬扒香味足夠分量合適, 而且分湯上, 但炸得偏乾, 如果下次再食會選擇其他餸。 其中比較驚喜係佢隻熱奶茶有一種獨特嘅香味,唔知點形容,可能係我未試過嘅茶葉,唔知係唔係另外加咗香料。 而且就同區餐廳而言,價錢唔貴, 大家經過都可以試下。
我叫咗個椰子湯香茅豬扒米跟餐飲熱奶茶。
香茅豬扒香味足夠分量合適, 而且分湯上,
但炸得偏乾, 如果下次再食會選擇其他餸。
而且就同區餐廳而言,價錢唔貴, 大家經過都可以試下。
香茅妹豬扒全米椰子湯粉
2023-02-08
香茅妹豬扒全米椰子湯粉
放假行山上山頂前搵餐廳醫肚,一於就試呢間bookmark左一段時間既「施心畢老撾餐廳」。全港唯一一間專食老撾菜的餐廳,由於老撾鄰近泰國、越南,所以啲菜式都有啲似。餐廳名都好特別,原來係店主嫲嫲的姓氏。我地係假期的lunch time食既,午市會送熱飲。冬蔭功大蝦湯粉個湯底同泰式個隻好唔同😯雖然都有少少辣,但就多左啲甜味,好特別🤣另一個叫左見求,即糯米飯,食落好有嚼頭,我都幾鐘意😍不過個人覺得啲白咖哩汁就傑左啲🤏加左個是拉差醬雞翼,味道都幾好,好開胃👍🏻我覺得呢間都幾有特色,價錢又唔貴,值得一試😛🔸大蝦湯粉(冬蔭功)$83🔸白咖哩香茅妹豬扒見求$78🔸是拉差醬素雞翼$42🔸老撾咖啡🔸老板娘紅豆水(無糖)📍#施心畢老撾餐廳 (#中環美食) 中環威靈頓街98號翡翠中心4樓

餐廳名都好特別,原來係店主嫲嫲的姓氏。

另一個叫左見求,即糯米飯,食落好有嚼頭,我都幾鐘意😍
我覺得呢間都幾有特色,價錢又唔貴,值得一試😛

🔸大蝦湯粉(冬蔭功)$83
🔸白咖哩香茅妹豬扒見求$78
🔸是拉差醬素雞翼$42
🔸老撾咖啡
🔸老板娘紅豆水(無糖)

📍#施心畢老撾餐廳 (#中環美食)