自己去過老撾當地,但都唔清楚佢哋有咩特色菜🙈見中環有呢間老撾餐廳,鍾意試特別嘢嘅我決定試吓上到去成個餐廳好有異國風情😍用上民族feel裝飾,顏色鮮艷七彩繽紛Menu選擇非常豐富,有啲泰式又有啲越式,畢竟老撾好近泰國▶️ 雜錦海鮮撈粉 ($88)類似越式撈檬,幼身米粉撈埋紅蘿蔔絲同青瓜粒,配上唔同種類嘅「海鮮」撈粉醬汁溝咗魚露同青檸汁,食落酸酸甜甜好開胃不過因為餐廳預先已經幫你落好醬汁,冇得自己調校,所以食到尾有啲太酸🙈佢嘅粉同一般檬粉有少許唔同,比較似米粉,食落爽彈啲唯一係麵偏短,食到尾有啲難夾,要用匙羹食加入紅蘿蔔絲、青瓜粒同豆角粒令質感豐富啲🥒「海鮮」同我想像嘅海鮮有啲出入😂呢度有花芝丸、炸魚餅、兩隻蝦、大量脆肉鯇魚蝦係要剝殼嘅🦐肉質唔錯🐟脆肉鯇切得好薄,冇一般脆肉鯇咁爽脆,不過味道新鮮只係間唔時覺得有啲位未好熟 (有啲透明?)同埋有細骨,要食得好小心除咗撈粉醬汁之外,亦落咗唔少炸蒜頭同香葉黎增加味道▶️ 白咖哩雞肉見求 ($78)真正值得叫係呢個「見求」系列❗️有白咖喱、紅咖喱、黃咖喱三款醬,可以按自己接受到嘅辣度選擇睇相以為係紅米飯,點知原來口感似糯米飯,偏黏身(但又未至於粢飯或者糭
自己去過老撾當地,但都唔清楚佢哋有咩特色菜🙈
見中環有呢間老撾餐廳,鍾意試特別嘢嘅我決定試吓
Menu選擇非常豐富,有啲泰式又有啲越式,畢竟老撾好近泰國

▶️ 雜錦海鮮撈粉 ($88)
雜錦海鮮撈粉

撈粉醬汁溝咗魚露同青檸汁,食落酸酸甜甜好開胃
佢嘅粉同一般檬粉有少許唔同,比較似米粉,食落爽彈啲
唯一係麵偏短,食到尾有啲難夾,要用匙羹食
加入紅蘿蔔絲、青瓜粒同豆角粒令質感豐富啲🥒

蝦係要剝殼嘅🦐肉質唔錯
🐟脆肉鯇切得好薄,冇一般脆肉鯇咁爽脆,不過味道新鮮
除咗撈粉醬汁之外,亦落咗唔少炸蒜頭同香葉黎增加味道

▶️ 白咖哩雞肉見求 ($78)
真正值得叫係呢個「見求」系列❗️
有白咖喱、紅咖喱、黃咖喱三款醬,可以按自己接受到嘅辣度選擇
睇相以為係紅米飯,點知原來口感似糯米飯,偏黏身(但又未至於粢飯或者糭嗰種黏)🍚
溝咗紫米所以更有咬口(有啲似泰式芒果糯米飯黑糯米嗰隻)口感好得意😋唔係悶悶嘅白飯

白咖喱完全唔辣亦冇咖喱味,反而似忌廉白汁,配見求飯好食👍🏻
🐔雞肉連皮,味道似白切雞,肉質正常唔特別多肉
旁邊有薯角🥔似脆皮薯仔,炸得好乾身唔熱氣
另外仲有茄子同車厘茄做伴菜
白咖哩雞肉見求

▶️ 熱青檸水
跟餐飲品,味道酸過正常檸檬水🤪
整體食物唔錯,調味豐富,有特色
超級推介大家試佢個咖喱見求飯✨
環境舒服,座位好闊綽,仲有啲去咗泰國嘅feel

服務超好,啲員工(或者係老闆同老闆娘親手做?)好友善,叫我哋兩個人坐四人枱唔洗咁迫,然後上菜又快,落完單轉個頭就上
價錢方面可能貴過一般越南餐廳少少,加上佢嘅份量唔算大,男士可能唔夠食

不過考慮到佢身處中環區🤥又係特色小菜,香港地難生存 (可能係香港唯一一間老撾餐廳添)都可以理解
中環區唔使$100包飲品冇加一已經可以叫抵食
我哋兩點嚟到,成間餐廳得我哋一枱,覺得好可惜,可能唔係好多人知道有呢間餐廳😢但睇得出老闆們好用心做,希望有更加多人認識呢度嚟幫襯啦!
白咖哩雞肉見求