餐廳: 方叔叔重慶老火鍋 (PopCorn 2)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-03-11 195 瀏覽
《辣得過癮重慶火鍋》在將軍澳想吃火鍋,看到這家決定一試😏,曾在尖沙咀吃過覺得可以。將軍澳店位於Pop Corn 2地下,這分店的裝飾挺特別,桌子大座位舒適。食物選擇多元化,大部分還可點半份🙈。-▪︎水仙烏龍檸檬茶|衝上雲霄百香果雞尾酒 HKD$48上菜時驚呆了因為飲品很大杯😂,飲品也有小葉子做裝飾。水仙烏龍味道挺香欵,檸檬茶味道濃郁。百香果雞尾酒酸中帶微甜感覺開胃,酒味不太重,是杯有汽飲品☺️。-▪︎麻辣+養生花膠鷄鍋 HKD$97這個是2人小鍋份量,麻辣鍋底可選擇辣度,點了小辣仍然很辣,會有愈吃愈辣der感覺。花膠湯用料豐富,裡有多片滋潤花膠,口感豐富重膠質,湯頭味道鮮甜。-肉肉der選擇有很多欵,點了紐西蘭精品羊肉卷($108)、美國Prime牛小排($138/半份)、鮮豬心($38/半份)、嫩牛肉($48/半份)及鰻魚(白鱔)($58/半份)。肉肉色澤紅潤挺新鮮欵,啖啖肉肉質嫰滑。鮮豬心較有嚼感,嫰牛肉牛味挺重。-其他食物也點來試試看,點了現炸豆皮($68/份)和手打四寶丸($108/份)。現炸豆皮口感脆脆der,香脆不油膩。四寶丸是新鮮現做,較喜歡吃墨魚丸,口感彈牙鮮味😎。-▪︎紅糖冰
《辣得過癮重慶火鍋

▪︎水仙烏龍檸檬茶|衝上雲霄百香果雞尾酒 HKD$48

▪︎麻辣+養生花膠鷄鍋 HKD$97

鮮豬心較有嚼感,嫰牛肉牛味挺重。

四寶丸是新鮮現做,較喜歡吃墨魚丸,口感彈牙鮮味😎。
▪︎紅糖冰粉 HKD$28|紅糖爆漿糍粑 HKD$38/半份
吃完辣辣der火鍋,吃個甜品滋潤一下唄🫶。

冰粉質感滑溜味道香甜,裡有堅果和提子口感豐富。

糍粑外脆內軟口感軟糯,裡面暗藏黑糖,吃的時候要小心點😂。
2024-03-06
2023-12-04 631 瀏覽
暢飲麻辣火鍋最近方叔叔七周年做緊優惠,只要飲指定飲品就能無限添飲,小編同朋友一於要飲餐飽嘅🌸花膠雞湯拼麻辣火鍋🌟🌟🌟🌟🌟花膠雞湯一上枱滾起已經可以即刻飲用,超鮮甜呀,花膠扒也比較多滿滿的骨膠原入口。麻辣湯底表面鋪滿晒滿滿嘅辣椒乾,牛油味濃郁🌸麻辣牛肉🌟🌟🌟🌟🌟呢個真係食得到麻辣先好叫,牛肉表面鋪滿晒麻辣碎,牛肉肉質有一絲絲的感覺🌸生津止渴楊梅汁(凍) 🌟🌟🌟🌟🌟味道濃郁,能夠辣,味道有點似酸梅湯🌸唐生菜(半份) 🌟🌟🌟🌟🌟🌸油麥菜(半份) 🌟🌟🌟🌟🌟🌸洛神花鮮橙特飲(凍) 🌟🌟🌟🌟比較淡味,鮮橙非常甜,能解辣🌸油條(半份) 🌟🌟🌟🌟🌟🌸鴨血(半份) 🌟🌟🌟🌟🌟滑身,索晒麻辣味一流🌸十秒牛舌(半份) 🌟🌟🌟🌟🌟🌸無骨鴨掌 (半份) 🌟🌟🌟🌟🌟成隻放入口超正,口感一流🌸手釣鮮魷 (半份) 🌟🌟🌟🌟🌟超新鮮,鮮甜彈牙🌸重慶炸酥肉(半份)🌟🌟🌟🌟🌟就咁食已經好脆口,掂埋麻辣湯超正 🌸功夫萵筍片(半份) 🌟🌟🌟🌟🌟🌸武隆苕粉(一份)🌟🌟🌟🌟🌟煙煙靭靭🌸鮮鵝腸(半份) 🌟🌟🌟🌟🌟新鮮冇異味🌸稻田毛肚(半份🌟🌟🌟🌟🌟爽脆配麻辣湯底勁正======詳情======方叔叔重慶老火鍋 (PopCorn 2
暢飲麻辣火鍋

🌸花膠雞湯拼麻辣火鍋🌟🌟🌟🌟🌟

🌸麻辣牛肉🌟🌟🌟🌟🌟

🌸生津止渴楊梅汁(凍) 🌟🌟🌟🌟🌟
味道濃郁,能夠辣,味道有點似酸梅湯

🌸唐生菜(半份) 🌟🌟🌟🌟🌟
🌸油麥菜(半份) 🌟🌟🌟🌟🌟

🌸洛神花鮮橙特飲(凍) 🌟🌟🌟🌟
比較淡味,鮮橙非常甜,能解辣

🌸油條(半份) 🌟🌟🌟🌟🌟
🌸鴨血(半份) 🌟🌟🌟🌟🌟
滑身,索晒麻辣味一流

🌸十秒牛舌(半份) 🌟🌟🌟🌟🌟

🌸無骨鴨掌 (半份) 🌟🌟🌟🌟🌟
成隻放入口超正,口感一流

🌸手釣鮮魷 (半份) 🌟🌟🌟🌟🌟
超新鮮,鮮甜彈牙

🌸重慶炸酥肉(半份)🌟🌟🌟🌟🌟
就咁食已經好脆口,掂埋麻辣湯超正

🌸功夫萵筍片(半份) 🌟🌟🌟🌟🌟
🌸武隆苕粉(一份)🌟🌟🌟🌟🌟
煙煙靭靭

🌸鮮鵝腸(半份) 🌟🌟🌟🌟🌟
新鮮冇異味

🌸稻田毛肚(半份🌟🌟🌟🌟🌟
爽脆配麻辣湯底勁正

======詳情======
方叔叔重慶老火鍋 (PopCorn 2) (將軍澳)
將軍澳唐俊街9號PopCorn 2地下G49號舖
================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #將軍澳美食 #將軍澳好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #稻田毛肚 #鮮鵝腸 #苕粉 #重慶炸酥肉 #popcorn2 #方叔叔重慶老火鍋
2023-10-24
  • 麻辣牛肉
  • 稻田毛肚
半價優惠超抵高質重慶麻辣火鍋🌸麻辣+養生花膠鷄鍋(小鍋)🌟🌟🌟🌟🌟麻辣夠香夠辣,牛油味濃養生花膠雞湯3分鐘煲滾後可先飲湯…仲有超好味花膠同嫩滑雞件。🌸青瓜花(一份)🌟🌟🌟🌟🌟呢個唔係時常有,青瓜花爽脆,青瓜味甚濃🌸鮮滑魚麵(半份)🌟🌟🌟🌟🌟夾起已有濃濃魚香味,超滑魚麵,爽滑口感。🌸小水母(半份)🌟🌟🌟🌟🌟爽脆口感小水母🌸十秒牛舌(半份)🌟🌟🌟🌟🌟快熟牛舌,重牛味🌸紐西蘭精品羊肉卷(半份)🌟🌟🌟🌟🌟羊肉卷,羊味甚濃,好好味🌸鮮黃喉(半份)🌟🌟🌟🌟🌟超脆口…索味一流🌸紅糖爆漿糍粑(半份)🌟🌟🌟🌟🌟外脆內爆漿紅糖,糍粑軟糯,再沾埋黃豆粉🌸洛神花鮮橙特飲(凍)🌟🌟🌟🌟🌟超濃郁洛神花…鮮橙勁甜🌸唐生菜(半份)🌸皇帝菜(半份)🌸鴨血(半份)🌟🌟🌟🌟🌟鴨血索晒湯汁…勁好味🌸安格斯牛板翼(半份)🌟🌟🌟🌟🌟油脂分佈均勻,牛味甚濃,不論在麻辣湯定花膠雞湯度淥都有唔到風味。🌸腦花(半份)🌟🌟🌟🌟🌟超新鮮,每次黎方叔叔都必叫,索晒麻辣湯汁勁好味!🌸牛骨髓(半份)🌟🌟🌟🌟🌟牛骨髓本身冇味…放在麻辣湯度提鮮🌸鮮鵝腸(半份)🌟🌟🌟🌟🌟快熟爽脆🌸鮮活海蟶(半份)🌟🌟🌟🌟🌟大大隻鮮甜飽滿,完全冇沙🚨5月份推出激減優惠,
半價優惠超抵高質重慶麻辣火鍋

🌸麻辣+養生花膠鷄鍋(小鍋)🌟🌟🌟🌟🌟
麻辣夠香夠辣,牛油味濃

🌸青瓜花(一份)🌟🌟🌟🌟🌟
呢個唔係時常有,青瓜花爽脆,青瓜味甚濃

🌸鮮滑魚麵(半份)🌟🌟🌟🌟🌟
夾起已有濃濃魚香味,超滑魚麵,爽滑口感。

🌸小水母(半份)🌟🌟🌟🌟🌟
爽脆口感小水母

🌸十秒牛舌(半份)🌟🌟🌟🌟🌟
快熟牛舌,重牛味

🌸紐西蘭精品羊肉卷(半份)🌟🌟🌟🌟🌟
羊肉卷,羊味甚濃,好好味

🌸鮮黃喉(半份)🌟🌟🌟🌟🌟
超脆口…索味一流

🌸紅糖爆漿糍粑(半份)🌟🌟🌟🌟🌟
外脆內爆漿紅糖,糍粑軟糯,再沾埋黃豆粉

🌸洛神花鮮橙特飲(凍)🌟🌟🌟🌟🌟
超濃郁洛神花…鮮橙勁甜

🌸唐生菜(半份)
🌸皇帝菜(半份)
🌸鴨血(半份)🌟🌟🌟🌟🌟
鴨血索晒湯汁…勁好味

🌸安格斯牛板翼(半份)🌟🌟🌟🌟🌟

🌸腦花(半份)🌟🌟🌟🌟🌟
超新鮮,每次黎方叔叔都必叫,索晒麻辣湯汁勁好味!

🌸牛骨髓(半份)🌟🌟🌟🌟🌟
牛骨髓本身冇味…放在麻辣湯度提鮮

🌸鮮鵝腸(半份)🌟🌟🌟🌟🌟
快熟爽脆

🌸鮮活海蟶(半份)🌟🌟🌟🌟🌟
大大隻鮮甜飽滿,完全冇沙

🚨5月份推出激減優惠,凡消費滿$200即送$100現金券於下次消費使用,下次消費亦是每消費$200可使用1張減$100優惠券,無封頂使用(套餐不能使用),有效期為派發起計30天
全線分店可用(中環店除外)

======詳情======
方叔叔重慶老火鍋 (PopCorn 2) (將軍澳)
將軍澳唐俊街9號PopCorn 2地下G49號舖
================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #將軍澳美食 #將軍澳好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #激減優惠 #半價價錢 #麻辣火鍋 #重慶老火鍋 #popcorn #方叔叔重慶老火鍋
2024-05-08
  • 花膠雞湯
  • 紅糖爆漿糍粑
2024-05-11 0 瀏覽
將軍澳越黎越多好野食,放工同朋友Happy Friday入左將軍澳行街同食「方叔叔」😎😎方叔叔主打重慶鍋底,叫左鴛鴦鍋底,一邊係重慶辣,一邊係胡椒豬肚雞湯🐣打邊爐前建議先可以飲碗雞湯,極香濃又幼滑😋🐏紐西蘭精品羊肉卷(半份) $58半份羊肉卷份量大份,算係重羊味,不過鐘意食羊既我,覺得佢勁好味🇳🇿紐西蘭青口(半份)$38春季養生菜中有6隻大大隻既青口,全部都新鮮,餐廳教只需30秒就食得,千奇唔好過火,會影響青口軟硬度🐽大刀豬腰片 $49只需10秒,厚切豬腰片,熟後佢嫩滑彈牙🤚🏻手打豬肉貢菜滑(半份)$48具特色,平時只有墨魚滑,呢到會將豬肉打成膠,再撈起貢菜變成滑😉🐠鮮魚膘(半份)$38新鮮魚膘打邊爐原汁原味,爽口煙靭,口感特別🪼小水母(半份)$48即是海蜇,原隻小水母水滾滾30秒就可以食,口感脆口😚😚武隆苕粉 $28粗紅薯粉咁,當煮熟後會變得煙韌,每條粉煮透會掛起湯汁紅糖爆漿粑 $38即叫即造,製作需時,熱辣辣外脆內軟,糯米好煙靭🥒功夫萵筍片(半份)$28薄片萵筍,可以唔洗煮咁耐,都係30秒就可以食到好入味既萵筍除了紐西蘭青口,春季養生菜仲有小群肝串串、姬松茸菇、鹽爆魚肚、龍須筍🍋水

🐏紐西蘭精品羊肉卷(半份) $58

🇳🇿紐西蘭青口(半份)$38

🐽大刀豬腰片 $49
只需10秒,厚切豬腰片,熟後佢嫩滑彈牙

🤚🏻手打豬肉貢菜滑(半份)$48

🐠鮮魚膘(半份)$38
新鮮魚膘打邊爐原汁原味,爽口煙靭,口感特別

🪼小水母(半份)$48
即是海蜇,原隻小水母水滾滾30秒就可以食,口感脆口😚😚

武隆苕粉 $28
粗紅薯粉咁,當煮熟後會變得煙韌,每條粉煮透會掛起湯汁

紅糖爆漿粑 $38
即叫即造,製作需時,熱辣辣外脆內軟,糯米好煙靭

🥒功夫萵筍片(半份)$28
薄片萵筍,可以唔洗煮咁耐,都係30秒就可以食到好入味既萵筍

🍋水仙烏龍檸檬茶 $48
大杯既手打檸檬茶可以同朋友Share飲,都好重檸檬味

📍 方叔叔重慶老火鍋 (PopCorn 2) (將軍澳)
🗺️ 將軍澳唐俊街9號PopCorn 2地下G49號舖
2024-05-01 11 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨新湯底飲多兩碗🥳-🍲 四月至八月有季節限定鮮活/現剝海蟶, 仲有新推出既豬肚雞湯同春季養生菜系列; 餐牌無論素葷好多選擇; 款款都有得揀全份/半份, 更彈性可以試更多款🍲 入座送上開為前菜同暖胃糖水, 食辣之前保護腸道; 餐後又送琵琶潤潤肺; 收碟同加茶都好勤快, 服務好殷勤!-‼️ 特別推介‼️💯豬肚雞鴛鴦鍋底: 同招牌麻辣做鴛鴦鍋辣唔辣都得, 豬肚雞湯好多料, 雞肉係唔滑的🤣 但肉味煲晒出黎個湯好甜, 胡椒味重但唔會太啃太鹹, 就咁飲個喉嚨好鬼舒服💯藤椒牛舌: 上次係另一分店食過牛肉拼盤套餐試左之後一直念念不忘, 今次再食就要叫全份! 又厚又滑既牛舌充滿藤椒香味, 麻麻地真心正💯鹽爆魚肚: 半份有六件好厚身大大件, 用清湯浸會食得出佢有鹽味鹹鮮, 而食麻辣亦非常索湯💯大刀牛肝: 豬肝食得多, 牛肝更香油味, 質地超級滑💯現炸豆皮: 即炸但超快到🤣 上枱時仲卜卜聲, 竟然指示係淥1分鐘咁耐, 但真係岩岩好外脆內軟再帶出濃濃豆味-😋 其他 😋✨都好好食的: 現剝海蟶, 手打四寶丸, 無骨鴨掌, 大刀豬腰片, 鮮豬心, 珊瑚蚌, 十秒牛舌, 鴨血, 萵筍條, 武隆苕粉
👧🏻😋👅🍽✨
新湯底飲多兩碗🥳

‼️ 特別推介‼️
💯大刀牛肝: 豬肝食得多, 牛肝更香油味, 質地超級滑

😋 其他 😋

2024-04-23 29 瀏覽
放假去咗將軍澳探下舊同學,同學請我去附近商場食火鍋,方叔叔重慶老火鍋環境清幽,格調高雅,座位寬敞。入座後即送上雪耳紅棗糖水,侍應話係比我哋食火鍋前先潤一潤喉嚨。麻辣拼豬肚雞鍋:紅卜卜的麻辣湯底揀咗小辣,豬肚雞湯好足料,湯底胡椒味香濃,鮮雞皮爽肉嫩,豬肚爽口。火鍋配料有一份和半份選擇,最岩我哋人少又想食多幾款火鍋配料嘅客人。紐西蘭青口一份,青口肉厚有嚼勁,味道鮮甜。 口感極佳。黑豚腩肉油脂分佈均勻,吃起來滑潤不澀,口感細嫩好吃。手打魚籽蝦滑:蝦滑起膠夠彈牙,蟹籽脆卜卜增添口感。手打豬肉貢菜滑:豬肉加入貢菜味道清香。鹽爆魚肚好厚身,吸收湯汁後十分美味!白鱔爽口彈牙有鮮味。長城小白豬午餐肉成份除了豬肉外,還有火腿粒,肉味夠濃夠香。鴨血軟嫩順滑。炸芋頭口感細軟,綿甜香糯。油麥菜、娃娃菜鮮嫩。鮮滑魚麵鮮嫩爽滑,Q弹爽口。重慶炸酥肉外酥裡嫩,豬肉嫩滑、味道爽口、肥而不膩,配濃郁麥芽香的日本七寶扎幌啤酒,味道一流!

入座後即送上雪耳紅棗糖水侍應話係比我哋食火鍋前先潤一潤喉嚨。

紐西蘭青口一份,青口肉厚有嚼勁,味道鮮甜。 口感極佳。

黑豚腩肉油脂分佈均勻,吃起來滑潤不澀,口感細嫩好吃。

手打魚籽蝦滑:蝦滑起膠夠彈牙,蟹籽脆卜卜增添口感。

手打豬肉貢菜滑:豬肉加入貢菜味道清香。

鹽爆魚肚好厚身,吸收湯汁後十分美味!

白鱔爽口彈牙有鮮味。

長城小白豬午餐肉成份除了豬肉外,還有火腿粒,肉味夠濃夠香。

鴨血軟嫩順滑。

炸芋頭口感細軟,綿甜香糯。
油麥菜、娃娃菜鮮嫩。

鮮滑魚麵鮮嫩爽滑,Q弹爽口。

🎉人氣麻辣火鍋🍲方叔叔重慶火鍋,前身係「渝味曉宇重慶老火鍋」全新招牌登場,餐廳裝潢設計時尚型格大氣Grand‼️裝潢以石材和木為主要元素,坐位闊落,充滿包浩斯新時代風格🌟🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀⠀⠀🌟鴛鴦湯底 💰78揀左鴛鴦鍋一重慶辣➕山珍菌湯鍋😎,湯頭濃郁野菌鮮味好滋味🥰️🫰🏻🌟牛肉拼盤套餐 💰598🔸Prime牛小排牛小扒以厚切擺放,油脂分佈平均,肉質軟嫩。🔸美國牛板腱牛板腱肉質比較結實,肉味較濃,麻辣味同牛肉味互相融合。🔸安格斯牛板翼 肉厚而結實,油花分佈均勻而不油膩,肉質嫩滑,牛味濃郁,食用溫韾提示:切記不要煮太熟,以免影響牛肉鮮嫩口感👅🔸藤椒牛舌 一整條的霸氣牛舌片,鮮嫩爽脆,配上新鮮椒藤汁,清香酥麻🔸青瓜花/胡瓜絲爽口特別🩵享用呢set牛肉拼盤而仲奉送黃金金菇同鴨血,暫只限TKO分店 🌟桂花蚌 💲88/半份輕輕淥20秒食得🤟🏻入口爽脆🈵🌟長城小白豬午餐肉 💰28/半份)口感好,多肉粒🌟紅糖糍杷💰38/半份麻辣火鍋signature,紅糖糍粑外脆内煙韌又解辣🤤🌟特飲🔸衝上雲霄百香果雞尾酒特飲 💰48呃like-

🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻
⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀⠀⠀
🌟鴛鴦湯底 💰78

🌟牛肉拼盤套餐 💰598
🔸Prime牛小排
牛小扒以厚切擺放,油脂分佈平均,肉質軟嫩。

🔸美國牛板腱
牛板腱肉質比較結實,肉味較濃,麻辣味同牛肉味互相融合。

🔸安格斯牛板翼

🔸藤椒牛舌
一整條的霸氣牛舌片,鮮嫩爽脆,配上新鮮椒藤汁,清香酥麻

🔸青瓜花/胡瓜絲
爽口特別

🌟桂花蚌 💲88/半份
輕輕淥20秒食得🤟🏻入口爽脆🈵

🌟長城小白豬午餐肉 💰28/半份)
口感好,多肉粒

🌟紅糖糍杷💰38/半份
麻辣火鍋signature,紅糖糍粑外脆内煙韌又解辣🤤

🌟特飲
🔸衝上雲霄百香果雞尾酒特飲 💰48
呃like-able飲品🤣超大杯滿滿新鮮百香果味,十分開胃🈵

☕️ 醬料/茶位 💰20/位

💫 總括而言,呢度環境打卡able又舒適,服務更是值得一讚👏🏻服務生好禮貌耐心服務

方叔叔重慶老火鍋 @unclefonghotpothk
📍將軍澳唐俊街9號PopCorn 2地下G49號舖
2024-04-19 16 瀏覽
約咗舊同事打邊爐聚舊, 記起「方叔叔」火鍋配料份量有半份咁order, 最為適合兩個人人少少想食多d款。將軍澳分店設於港鐵站A出口對面, 行過馬路就到, 交通極為方便。餐廳環境舒適, 冷氣都幾足, 全程打邊爐都唔會感覺焗促。入座即送上雪耳紅棗糖水潤下喉。每張檯均有醬料供自由混醬 (醬油費 HK$20/位)雖然呢度主打重慶麻辣湯底, 不過為迎合港人口味, 亦增設了數款唔辣嘅養生湯底。今次揀咗【豬肚雞鴛鴦鍋底 併蕃茄湯底】HK$88豬肚雞湯底胡椒辣味幾出, 微辣惹味, 有唔少爽口豬肚同埋雞件; 至於蕃茄湯底濃郁香甜, 仲有些少蕃茄片同埋金菇。今晚我地order嘅火鍋配料都係半份咁叫, 食到好多款唔同嘅配料。部份配料仲標有建議滾煮時間, 夠哂貼心!【美國桶蠔】HK$98桶蠔超級肥美, size都幾大隻, 熟後都唔會太縮水, 蠔味濃郁, 口感爽甜, 每次黎我都定必order! 【海蟶】HK$45蟶子仔冇沙, 非常鮮甜爽口。【珊蝴蚌】HK$68放入湯底30秒即起, 果然口感超爽。【鱔片】HK$58鱔片皮爽, 鱔肉本身獨有魚鮮味, 值得order! 【鴨血】HK$48口感彈滑, 配唔辣嘅湯底同樣不

餐廳環境舒適, 冷氣都幾足, 全程打邊爐都唔會感覺焗促。

入座即送上雪耳紅棗糖水潤下喉。

每張檯均有醬料供自由混醬 (醬油費 HK$20/位)

今次揀咗【豬肚雞鴛鴦鍋底 併蕃茄湯底】HK$88

【美國桶蠔】HK$98
美國桶蠔

【海蟶】HK$45
蟶子仔冇沙, 非常鮮甜爽口。
海蟶

【珊蝴蚌】HK$68
放入湯底30秒即起, 果然口感超爽。
珊蝴蚌

【鱔片】HK$58
鱔片皮爽, 鱔肉本身獨有魚鮮味, 值得order!
鱔片

【鴨血】HK$48
口感彈滑, 配唔辣嘅湯底同樣不錯。
【龍躉片】HK$78
龍躉片厚肉, 建議煮3分鐘, 但魚質稍為柴咗d, 同埋已被去掉爽口龍躉皮。
龍躉片

【黑豚腩肉】HK$48
腩肉肥瘦相間, 帶些少咬口感, 肉質算不上嫩滑, 亦不會太柴。
黑豚腩肉

【潮汕手打牛筋丸】HK$28
牛筋丸爽口彈牙, keep到香甜肉汁, 推介!
潮汕手打牛筋丸

【韭菜豬肉水餃】HK$38
餃皮都幾薄, 韭菜豬肉餡料平均, 既有肉香, 又有韭菜清香。
韭菜豬肉水餃

【豬腰片】HK$49
薄切, 清洗得乾淨冇異味, 口感好滑, 但不至於爽。
豬腰片

【手打魚籽蝦滑】HK$58
口感微彈, 有淡淡蝦嘅鮮甜味, 混入了魚籽, 增加口感層次。
手打魚籽蝦滑

【粟米】HK$28
份量比預期細份, 不過香甜多汁。
粟米

【鮮腐竹】HK$28
好滑, 有淡淡豆香。
鮮腐竹

【皇帝菜】HK$28
放入湯底盡吸湯底精華, 同時食到皇帝菜本身嘅清香清甜。
皇帝菜

最後仲點咗甜品【糍粑】HK$68 (全份)
炸到金黃鬆脆, 中層軟糯, 內有流心甜甜地嘅黑糖醬, 配有黃豆粉, 整體唔會太甜, 推介!
糍粑
糍粑
  • 皇帝菜
  • 鴨血
2024-04-11 14 瀏覽
方叔叔重慶老火鍋 (POPCORN) (將軍澳).獨有嘅香辣,服務態度都係200分的.鴛鴦麻辣鍋.一邊叫上方叔叔嘅獨有辣味,另一邊叫個奶白色嘅豬骨鍋,前者配上羊肉,鴨血呢啲非常之夾,後者豬骨湯夠濃郁.稻田毛肚·手打魚籽蝦滑·串鮮蝦.毛肚用冰底保持冰鎮,淥十幾秒食得,非常之爽口手打魚籽蝦滑好彈牙好好食,鮮蝦每次食都覺得好新鮮.呢到連魚標都有得食,唔係好多餐廳有呢樣火鍋配料!.方叔叔重慶老火鍋 (POPCORN) (將軍澳)將軍澳唐俊街9號POPCORN 2期地下G49號舖
獨有嘅香辣,服務態度都係200分的

鴛鴦麻辣鍋

稻田毛肚·手打魚籽蝦滑·串鮮蝦
毛肚用冰底保持冰鎮,淥十幾秒食得,非常之爽口

手打魚籽蝦滑好彈牙好好食,鮮蝦每次食都覺得好新鮮

呢到連魚標都有得食,唔係好多餐廳有呢樣火鍋配料!
將軍澳唐俊街9號POPCORN 2期地下G49號舖
2024-04-04 27 瀏覽
方叔叔重慶老火鍋 @unclefonghotpothk 每月必訪火鍋店👏🏻👏🏻真係太愛佢地湯底了鴛鴦麻辣鍋🌶️好鬼正一邊係重慶辣大紅鍋 🌶️香味、麻香、辣度夠一邊係養生花膠雞鍋🐓大大件彈Q花膠😍火鍋上枱🔥即刻煲滾飲啖花膠雞湯~好味又滋補再追加左鹽爆魚肚~超級厚身😃口感一流每次來到都必叫新鮮珊瑚蚌、爽脆鮮黃喉鮮嫩龍躉片、現炸豆皮、稻田毛肚仲有潮山手打牛筋丸同人手刀切~功夫萵筍片同埋多款油花均勻靚牛肉~☺️ 安格斯牛板翼、美國Prime牛小排食到我舔舔脷食物質素仍舊保持到水準🌟好味道
方叔叔重慶老火鍋 @unclefonghotpothk
每月必訪火鍋店👏🏻👏🏻真係太愛佢地湯底了

鴛鴦麻辣鍋🌶️好鬼正
一邊係重慶辣大紅鍋 🌶️香味、麻香、辣度夠

一邊係養生花膠雞鍋🐓大大件彈Q花膠😍

火鍋上枱🔥即刻煲滾飲啖花膠雞湯~好味又滋補

再追加左鹽爆魚肚~超級厚身😃口感一流

每次來到都必叫新鮮珊瑚蚌、爽脆鮮黃喉

鮮嫩龍躉片、現炸豆皮、稻田毛肚
仲有潮山手打牛筋丸同人手刀切~功夫萵筍片

同埋多款油花均勻靚牛肉~☺️

安格斯牛板翼、美國Prime牛小排食到我舔舔脷

食物質素仍舊保持到水準🌟好味道
2024-04-03 24 瀏覽
趁天氣暖和前,當然食火鍋會係最好選擇,同友人來到將軍澳方叔叔重慶老火鍋😎點左鴛鴦小鍋大骨滋補湯+山珍菌湯,湯底$78, 超抵食!鐘意方叔叔有開胃糖水送,好貼心, 雪耳紅棗冰糖超好飲,微甜雪耳滑溜流,火鍋前有護胃作用!火鍋最重要係材料新鮮選擇多,今晚點左幾款都很滋味:牛板腱腱:充滿牛嘅够鮮味,入口軟滑板腱的肉質牛板健味道濃郁:牛肉的味道應該豐富而濃烈,讓人能夠明顯地感受到牛肉的風味。蝦:蝦好大隻,好新鮮有淡淡的海水味和彈性的肉質。生蠔:生蠔很肥美新鮮、口感鮮嫩、多汁、濃郁的,具有誘人的外觀和豐富的海洋風味。手打魚籽蝦滑:够彈牙有咬口,品嚐到鮮蝦肉味紅糖爆漿糍粑甚有驚喜,無念到可以係火鍋店食到甘滋味的甜品!外層脆,一咬紅糖爆漿而出,比較獨特滋味。蔬菜-皇帝菜和娃娃菜(半份)菜香鮮味可口功夫萵筍片:季節推介,爽甜可口炸芋頭炸完更是香口軟綿整體而言,服務周到貼身,食物高質,湯底價錢極吸引,環境舒適,值得舌尖再三遊!

點左鴛鴦小鍋大骨滋補湯+山珍菌湯,湯底$78, 超抵食!

火鍋最重要係材料新鮮選擇多,今晚點左幾款都很滋味:

蝦:蝦好大隻,好新鮮有淡淡的海水味和彈性的肉質。

手打魚籽蝦滑:够彈牙有咬口,品嚐到鮮蝦肉味

紅糖爆漿糍粑

蔬菜-皇帝菜和娃娃菜(半份)
菜香鮮味可口
功夫萵筍片:季節推介,爽甜可口

炸芋頭
炸完更是香口軟綿

• 蝦串
  • 牛板腱
  • 紅糖爆漿糍粑
已經聞到夏天的氣息,雖然一年四季都可以打邊爐,但都係趁未係最熱打返次邊爐先,仲見到新推出豬肚雞鍋,緊係要試下啦,重慶麻辣火鍋mix客家豬肚雞鍋👍方叔叔裝潢簡潔舒適,座位寬敞,與三五知己聚會最好不過🔔 餐前糖水係雪耳紅棗糖水 ,熱食滋潤,凍食解辣,食麻辣火鍋前保護肚仔鍋底🥘麻辣火鍋拼豬肚雞鍋 (小鍋) ($88)湯滾起之後要飲啖湯先,豬肚雞鍋湯底濃郁,半鍋都非常足料,好多豬肚同雞件麻辣部份叫普通辣已經好夠,一上枱已經聞到好香麻辣味鮮豬心(半份)($38) 豬心係一個比較特別嘅部位,唔係度度有得食,薄薄一片,爽口彈牙,口感唔錯,鮮龍躉片(半份) ($78) 肉質厚實,魚片都係煙韌的啫喱狀態香鹵豬大腸(半份) ($38) 豬大腸肉質軟熟,放入麻辣鍋辣辣地更過癮桂花蚌(半份)($88) 桂花蚌要用豬肚雞湯滾,非常鮮味手打墨魚滑(半份)($58) 有墨魚鮮味,肉質彈牙紐西蘭精品羊肉卷(半份)($58)薄切羊肉卷,放入麻辣鍋,有東北火鍋風味黑豚腩肉(一份)($88)肉質偏厚實,有咬勁大刀豬腰片(半份)($49) 好大一片豬腰,值得一試熟鵪鶉蛋(半份)($18) 鵪鶉蛋打邊爐會吸收湯底的味道,特別係

方叔叔裝潢簡潔舒適,座位寬敞,與三五知己聚會最好不過

鍋底🥘麻辣火鍋拼豬肚雞鍋 (小鍋) ($88)
麻辣部份叫普通辣已經好夠,一上枱已經聞到好香麻辣味

桂花蚌(半份)($88) 桂花蚌要用豬肚雞湯滾,非常鮮味

手打墨魚滑(半份)($58) 有墨魚鮮味,肉質彈牙
黑豚腩肉(一份)($88)肉質偏厚實,有咬勁

大刀豬腰片(半份)($49) 好大一片豬腰,值得一試

熟鵪鶉蛋(半份)($18) 鵪鶉蛋打邊爐會吸收湯底的味道,特別係麻辣味

韭菜豬肉水餃(半份)($38)

蟹柳(半份)($28)
長城小白豬午餐肉(半份)($28)
唐生菜(半份)($18)
稻庭烏冬(半份)($28)

水仙烏龍檸檬茶($48)呢個係無糖的,適合注重健康嘅朋友

茶位 + 醬料 ($20)

2024-03-28 11 瀏覽
方叔叔重慶老火鍋 (POPCORN) (將軍澳).個人覺得食方叔叔除左食佢獨有嘅香辣味,仲有係呢到有好多特別嘅配料係出面港式火鍋食唔到.▪️鴛鴦麻辣鍋▪️.我地由於食辣太廢,只可以揀普通辣另外食得辣嘅朋友可以揀中級重慶辣,再高一個係+0辣,另外另一邊就叫個清少少嘅大骨鍋,勁大舊豬骨同粟米!.▪️滷豬手·無骨鴨掌 ▪️.豬手上次食九宮格有兩件,但我無試到今次食左果然好食啵!佢本身都熟左,滾多一兩分鐘就食得,勁腍身!無骨鴨掌係叫過一次後我每次都要再食,雖然佢要淥十五分鐘咁耐,但啲軟骨加皮好好食.▪️金錢肚•十秒牛舌•萵荀片▪️.呢到嘅功夫萵荀片晶凝通透,碧綠色淥一陣就食得,勁爽口牛舌勁好食,又係肚餓快食之選!金錢肚之前唔覺眼,可能因為滷過好入味同腍!.📌 方叔叔重慶老火鍋 (POPCORN) (將軍澳)將軍澳唐俊街9號POPCORN 2期地下G49號舖

▪️鴛鴦麻辣鍋▪️
我地由於食辣太廢,只可以揀普通辣

▪️滷豬手·無骨鴨掌 ▪️
豬手上次食九宮格有兩件,但我無試到
今次食左果然好食啵!
佢本身都熟左,滾多一兩分鐘就食得,勁腍身!

▪️金錢肚•十秒牛舌•萵荀片▪️
呢到嘅功夫萵荀片晶凝通透,碧綠色淥一陣就食得,勁爽口
牛舌勁好食,又係肚餓快食之選!
金錢肚之前唔覺眼,可能因為滷過好入味同腍!
📌 方叔叔重慶老火鍋 (POPCORN) (將軍澳)
將軍澳唐俊街9號POPCORN 2期地下G49號舖
今晚,跟家人去將軍澳的方叔叔重慶老火鍋店,吃了一餐正斗火鍋,食物新鮮好味,最值得說的是那養生花膠雞的鴛鴦鍋,真令人回味。另外,店鋪環境舒服,地方乾淨,服務員招呼周到。
2024-02-17
  • 養生花膠雞的鴛鴦鍋
2024-03-23 16 瀏覽
重慶火鍋店愈開愈多但始終方叔叔係我嘅最愛我喜歡呢度環境舒適服務親切食材新鮮價錢合理一上座侍應就端來糖水食辣前先食可以護胃鴛鴦鍋蕃茄湯勁香濃麻辣鍋唔算太辣啱晒我平時去食火鍋最貴都係點牛但唔點牛肉始終差咁啲今日就食左方叔叔嘅牛肉拼盤套餐呢個拼盤好抵食有四款牛份量足夠質素高👍再送鴨血同黃金針菇完全夠食牛肉拼盤套餐有安格斯牛板翼、牛板腱、美國prime 牛小排同藤椒牛舌牛肉質素超高肥瘦適中牛味濃郁我尤其喜歡藤椒牛舌入口微辣牛舌爽口好好味!另外我喜歡佢個香油大蒜加香油減辣又香👍而且醬汁樽全部都好乾淨唔會笠痴痴👍胡瓜絲同青瓜花有驚喜青瓜花第一次試爽爽地幾特別食物可以揀半份所以我地叫左半份四寶丸志在食下不同嘅野洛神花鮮橙特飲真係有半個鮮橙!難怪佢叫自己維C天王✨愛食重慶麻辣火鍋嘅不要錯過喇~
重慶火鍋店愈開愈多

份量足夠質素高👍
再送鴨血同黃金針菇
完全夠食

牛肉拼盤套餐
有安格斯牛板翼、牛板腱、美國prime 牛小排同藤椒牛舌
牛肉質素超高

食物可以揀半份
所以我地叫左半份四寶丸
志在食下不同嘅野

洛神花鮮橙特飲
真係有半個鮮橙!
難怪佢叫自己維C天王✨

愛食重慶麻辣火鍋嘅不要錯過喇~
2024-03-19