2020-07-08 22 瀏覽
太子又新開了新的古早味蛋糕,這間古早味店位於太子港鐵站出口,十分方便。小店燈光光猛整潔,給人一種乾淨的感覺。這裡的古早味蛋糕暫時共有5款味道,包括原味、抹茶、芝士、肉鬆和黑糖,而這次我們揀選了抹茶和肉鬆味。抹茶味,蛋糕非常厚身鬆軟,有淡淡的抹茶味,抹茶回甘味不算很濃,帶有少少甜,味道不錯。肉鬆古早味蛋糕,蛋糕本身是原味,蛋糕又厚又鬆軟,味道不會很甜。蛋糕面舖上滿滿的肉鬆,咸咸甜甜,十分特別的口感。這裡的蛋糕味道不錯,值得一試。
小店燈光光猛整潔,給人一種乾淨的感覺。

這裡的蛋糕味道不錯,值得一試。
2020-07-07
1K
2020-07-08 24 瀏覽
今日行過太子,一出地門既時間就見到一間新開既古早蛋糕店,仲要比我撞啱新鮮出爐,真係唔買都對唔住自己!即刻衝入去買返底返屋企試試.原味古早蛋糕,啱啱出爐拎出黎果一刻已經聞到陣陣蛋香,見到店員切開既時間蛋糕彈彈下帶住蓬鬆又軟綿既感覺.買到返去雖然蛋糕塔左少少但仍然堅挺脹卜卜.入口濕潤鬆軟,富蛋香味又唔會好甜.黑糖古早蛋糕同樣帶綿綿既口感,入口唔會乾,蛋糕氣孔細密帶鬆綿空氣感又唔會食落成陣風咁.黑糖味香濃帶黑焦香味,同蛋味互相平衡.

$60 (宵夜)
2020-07-07 24 瀏覽
古早味蛋糕開到成行成市, 而家甚至擁有一間在左近 ,如果撞正啱啱出爐,聞到蛋糕香味, 嗜甜嘅我點都會買返一條兩條番屋企, 做早餐做下午茶都好。新味坊 正正係正太子地鐵站 聯合廣場出口, 都未上到去地面已經聞到香味,而且味道選擇都幾多綠茶味、黑糖味、 流心芝士味又或者 肉鬆 味都應有盡有 , 咁方便就腳咪買返一條半條囉。原味簡單的雞蛋和麵粉香味, 是簡單的味道。 蛋香味濃, 而蛋糕本身質地軟綿有彈性,咬落鬆軟無香精味,食得安心。另外仲叫咗條 黑糖味, 食落軟身帶有少少濕潤感, 而且仲比原味滲出淡淡的黑糖香氣, 有種q彈軟熟嘅口感,不錯。

原味

2020-07-07 13 瀏覽
蛋糕味道的選擇還可以,再看最重要的價錢,又不貴啊🤣🤣🤣所以就順便買兩件回家,跟家人明天早餐一起分享😎😎就眼前所看,有幾種味道,有原味,肉鬆,抹茶,芝士及黑糖~😈😈最終,我選了芝士味及黑糖😋😋本身是芝士迷,所以對芝士味蛋糕特別私心加分🤣🤣不過,吃起來反而是咸蛋黃味🤣🤣而且香又濃,錯有錯著,用作早餐或下午茶真的一流👍🏻👍🏻而且蛋糕還大大件,感覺上很抵買🤣🤣🤣黑糖味就清清地甜甜的,很香黑糖味👌🏻

黑糖味就清清地甜甜的,很香黑糖味👌🏻
2020-07-06 20 瀏覽
今日放工經過太子地鐵站,見到新開左間古早蛋糕! 佢分辨有原味$ 60、黑糖味$60、茉🍵茶味$65 同芝士🧀味$75!佢哋啲蛋糕係勁鬆軟丫 ,我買咗芝士味同黑糖味 !😝😝😝原來好大舊架🙈🙈芝士味 ~ 蛋糕中間夾左層芝士醬,我仲食到好似🈶️d咸蛋黃嘅味道,佢口感好 rich!黑糖味 ~ 甜到剛剛好,甜已不漏,好香嘅黑糖味,小朋友都可以食少少😋😋😋重點係我買果陣啲古早蛋糕仲係暖笠笠架!下次一定要試埋另外果兩種味道

黑糖味
芝士味
外賣自取
黑糖味
芝士味
2020-07-06 17 瀏覽
#新味芳 (太子)最近古早味蛋糕大熱,屋企人都買左幾個返黎。幾十蚊咁大個,可以多人share,又或者分開幾餐食。都幾抵食。分別買左芝士古早味同綠茶古早味。芝士味最多人買,蛋糕與蛋糕之間有層溶左既芝士,除咗芝士之外原來仲夾住左鹹蛋黃碎,有驚喜。蛋糕濕潤中間嘅芝士鹹蛋黃甜甜鹹鹹,餡料整體感覺似奶黃。綠茶古早味蛋糕,相對起芝士味冇咁濃味,清清地,香精感都比較重。質感鬆軟得黎有實在感,唔似食空氣。兩者相比,大家都覺得芝士味好食啲。
#新味芳 (太子)

分別買左芝士古早味同綠茶古早味。

兩者相比,大家都覺得芝士味好食啲。
2020-07-06 30 瀏覽
《出街記得帶口罩》之太子古早味蛋糕😇前排經過太子,發現地鐵站出口隔離新開左間古早味蛋糕店,見到蛋糕熱辣辣新鮮出爐,一於試一試🤓🤓店員好細心介紹五款口味,包括:原味、芝士、抹茶、黑糖、肉鬆,價錢由$60-$75不等~最後揀左抹茶同原味比屋企人試一試~抹茶:抹茶味幾香,甜度適中,味道不錯原味:雞味香濃,口感濕潤而鬆軟就算放左兩日雪櫃,口感依然不錯,但建議店員提供的牛油紙再大張少少,蓋過面那保濕效果會更好啦

《出街記得帶口罩》之太子古早味蛋糕😇

抹茶:抹茶味幾香,甜度適中,味道不錯
原味:雞味香濃,口感濕潤而鬆軟

2020-06-30
2020-07-06 4 瀏覽
一出地鐵站就見到黎間新開既鋪頭,大大件既古早味蛋糕有5個口味,分別係原味、黑糖、抹茶、芝士同肉鬆芝士味蛋糕 $60(美味指數: 😋😋😋😋😋)身為芝士愛好者點會唔試下芝士古早味蛋榚,蛋糕好厚身鬆軟,芝士加埋蛋黃制成既芝士醬鹹鹹香香,流心既芝士醬汁多到爆晒出黎黑糖味蛋糕 $75(美味指數: 😋😋😋😋)食完芝士味再食黑糖味就有d單調既感覺,不過黑糖味太甜,蛋糕仲好濕潤好有蛋香味😋整體食物質素:4 / 5💰性價比:4 / 5👍推薦指數:4 / 5

芝士味蛋糕 $60
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

黑糖味蛋糕 $75
(美味指數: 😋😋😋😋)

😋整體食物質素:4 / 5
💰性價比:4 / 5
👍推薦指數:4 / 5
2020-07-06 3 瀏覽
呢排好似開多左好多古早味蛋糕舖,一直都未有機會試下,咁岩前2日同屋企人出太子整野,順便行下花園街,俾我見到台灣古早蛋糕舖<新味芳>,緊係去一探究竟喇。佢地呢間<新味芳>只有5種味道既古早蛋糕,分別係原味、黑糖味、抹茶味、芝士味同埋肉鬆味古早蛋糕。今日黎到就暫時得頭4種味道,肉鬆味就未有。我就叫左個黑糖味同芝士味古早蛋糕。其實本來想要原味同黑糖味既古早蛋糕,係冇諗住叫芝士味架,話晒自己都未試過咩古早蛋糕。但係睇到個芝士味蛋糕中間層芝士好似滿瀉咁,真係超級吸引,一問之下,原來芝士味係加左鹹蛋黃,所以正確黎講佢應該係鹹蛋黃芝士味。聽到都覺得吸引,最後返屋企食既時侯真係拉住絲咁食,唔會話芝士好溜,加埋鹹蛋黃鹹香味,超好食。推介👍

推介👍
2020-07-05 30 瀏覽
今日上溜冰堂前,經過太子見到間新開嘅台式古早味蛋糕,家姐同細妹都話聞到好香蛋糕味,廿四孝嘅我唯有就範,見依家咁hit我地又未試過,所以就買左兩個唔同味試試。見到個餐牌有5隻味,不過今日12:30去到就只有原味、芝士味、黑糖味。佢哋兩姊妹揀左原味同芝士味,一打開個盒就話要即刻試晒!食後感: 原味- 好香蛋味、好鬆軟,而芝士味 - 就多左中間一層芝士醬,仲可以拉到絲😙可能佢加左蛋黃响入面,家姐話好似月餅咁😂 唔好睇個蛋糕好大件,我地四個人tea time竟然可以清左一整個!

2020-07-05
2020-07-05 11 瀏覽
近排古早味蛋糕掀起一股潮流,正正方方大大個,成個枕頭一樣,好吸引,所以都多舖頭做古早蛋糕,今日經過太子呢一間新開嘅舖頭,試試水準如何。店舖蛋糕選擇唔多,但已經有我想食嘅口味,開放式設計喺外面都可以見到師傅喺度切蛋糕,同埋會見到新鮮蛋糕出爐,好正😍最後揀咗原味$60,同埋芝士味$75原味蛋香好出,而且好鬆軟,亦唔會太甜,好味;而芝士更加有更驚喜!夾心芝士配埋鹹蛋黃,好邪惡,擺入微波爐叮一叮或者焗一焗,芝士就會溶,口感更好,而且芝士味更香,個人比較推薦芝士口味蛋糕。 總括嚟講,蛋糕嘅味道都唔錯,而且價錢合理,希望遲啲推出更加多口味,咁就更好啦。

最後揀咗原味$60,同埋芝士味$75

1K
最近興起一股台灣古早味蛋糕熱潮,前幾日經過太子地鐵站旁的新味芳,也來湊一下熱鬧。其實古早味意指讓人懷念的古老味道,做法簡單,實而不華,這間提供總共五款口味選擇。古早味蛋糕每天在店內新鮮自家製,踫到剛剛出爐時,傳來陣陣烘焙香氣。紙盒包裝夠穩固,即使長途跋涉返回家中,內裡的蛋糕都沒有走樣變型。今次就選了黑糖味和抹茶味各一。黑糖味古早蛋糕 $60古早味蛋糕外型平凡,反璞歸真,賣相雖然不算IG-able,但就讓焦點重回味道本身。蛋糕質感較綿密實身,吃起來略帶濕潤,蛋香糕身隱約滲出微焦黑糖味。抹茶味古早蛋糕 $65長方型的古早味蛋糕size 頗巨型,賣相挺身不凹陷,表面亦沒有裂紋。綿軟富彈性的蛋糕散發抹茶的微瀝回甘,茶香濃郁而清幽,甜度亦相對較低。

今次就選了黑糖味和抹茶味各一。
古早味蛋糕

黑糖味古早蛋糕 $60
黑糖味古早蛋糕

黑糖味古早蛋糕

抹茶味古早蛋糕 $65
抹茶味古早蛋糕

抹茶味古早蛋糕
2020-07-03
5 分鐘 (外賣自取)
$60 (其他)
2020-07-04 5 瀏覽
今日經過太子見到新開了一檔古早蛋糕,到太子站對出,買了兩件返去同屋企人分享。蛋糕有五款味道,本來想要肉鬆及芝士,但排到前去最後一件肉鬆剛好賣了,而店員說今日唔會再出,唯有選擇原味。原味蛋糕新鮮熱辣,蛋糕軟綿鬆化,還有陣陣蛋香,而且味道亦都唔算甜,食完都唔會膩。芝士味則在原味的基礎上加上芝士,中間的芝士咸香配上香甜的蛋糕別有一番風味。尤其係新鮮焗起返去食,半溶的芝士更香更好味。下次希望可以試到肉鬆味啦!

下次希望可以試到肉鬆味啦!
2020-07-03 17 瀏覽
近排多咗好多呢啲古早味蛋糕店,而家太子又新開咗一間啦,行過就聞到好香噴噴呀~ 一於試吓佢先! 咁岩去到淨返好少,原來就快焗起新一件蛋糕啦! 咁我地緊係選擇等新鮮蛋糕啦 🤗 好好彩芝士味 📍$75蛋糕中間夾咗一層芝士,仲要因為岩岩出爐,可以做到拉絲效果架喎。食落好驚喜,原來唔只芝士架,仲有鹹蛋黃係入面, 鹹鹹地甜甜地都幾夾原味 📍$60好鬆軟,好香噴噴,睇住佢係個爐到熱辣辣咁攞出嚟,超大份,切落去個陣郁下郁下,真係幾治癒

芝士味 📍$75

原味 📍$60
2020-07-03 13 瀏覽
愛上台灣古早味蛋糕,今日去太子行街,一出地鐵站B2出口,就見到新味坊台灣古早味蛋糕店,鮮橙色嘅門面好搶眼👀佢有原味,芝士,黑糖,肉鬆及綠茶5款口味, 我就選擇咗原味同肉鬆味。囡囡超鍾意食肉鬆蛋糕,因為佢本身就好鍾意肉鬆,所以食唔停口。我覺得蛋糕嘅口感,同以前食嘅古早味蛋糕有少少唔同,質地綿密,有點濕潤感,係我好鍾意嘅口感。加上惹味嘅肉鬆,正😋原味蛋糕則味道樸實,是雞蛋與麵粉的原始味道,簡單嘅食物最難做得好👍,不會太甜,好適合我的口味。

2020-07-03