2020-07-21 78 瀏覽
台灣古早味蛋糕近年喺香港興起,一年內開了至少十數間店,每逢出爐都會見到有長長人龍排隊購買,可見人氣旺盛。今次就揀咗位於港鐵太子站附近呢間新開的「新味芳」,其實係因為早前睇咗 foodie 朋友推介,話店裡嘅蛋糕口味雖然唔多,但食落濕潤鬆軟,值得一試。未到埗已經聞到蛋香味,原來剛好有蛋糕新鮮出爐,難怪蛋香四溢,引人食慾。門口玻璃窗貼有價目表同蛋糕嘅口味,一共有 5 款,定價由 $60-75 不等,另外每日會有一款蛋糕做特價,可享 8 折優惠。揀咗芝士味同黑糖味,兩款蛋糕都是全人手即製,店員切開時更以可看到蛋糕震騰騰的效果,相當吸引。先試下芝士味 ($75),蛋糕賣相挺身而不凹陷,表皮薄身不厚,入口質感輕柔而溫潤,一點也不黏喉,食落芝士味勁濃郁,而且更帶陣陣鹹蛋黃香氣,與蛋糕的蛋香味非常夾,加上有少許流心效果,正!至於另一款黑糖味 ($60)   亦很有驚喜,蛋糕嘅糕身很鬆軟,綿密有彈性又不黏牙,入口有淡淡黑糖香氣,甜而不膩。由於蛋糕以天然食材製作,不含添加物,所以常溫嘅保存期限只是 1 天,冷藏就 3 天,而購買後若非立刻享用,就必須 12 小時內放於雪櫃內冷藏。

2020-07-18 71 瀏覽
太子地鐵站一出就見到呢間古早味蛋糕排曬隊,原來夜晚做緊8折,綠茶味先$52,幾抵咁。我就揀左個綠茶同原味。😍咁啱遇到出爐時間,♨️見到師傅將新鮮出爐噴曬煙嘅古早味蛋糕反轉再反轉,再切開一份份,好治癒😋~呢度包裝行平實路線,🤣所以返屋企打開時要小心啲,如果唔係會原個蛋糕跌落地🤭。綠茶味茶香幾重,🍵甜度適中,帶得出綠茶嘅清香,又無苦甘味。原味就蛋味較濃,甜度正常,口感唔算空氣,比較實在。😛

綠茶味茶香幾重,🍵甜度適中,帶得出綠茶嘅清香,又無苦甘味。
原味就蛋味較濃,甜度正常,口感唔算空氣,比較實在。😛
2020-07-17
其他
2020-07-17 63 瀏覽
古早味蛋糕熱潮未退,愈開愈多,今次係太子港鐵站出口見到一間新開張嘅古早味蛋糕店!有五款口味,分別是原味,黑糖,抺茶,芝士,肉鬆。想吃新鮮出爐的蛋糕就要留意時間,不同時段有不同口味出爐。本身想試芝士味,但出爐時間未到,唯有下次有機會再試吧。抹茶味 $65蛋糕有淡淡既抹茶味,不會太甜,入口較濕軟。放入雪櫃雪凍食比較好味。原味 $60蛋糕比抺茶味的更鬆軟,雞蛋味好香。相比之下,原味更勝一籌。新味芳📌太子太子道西157號別樹華軒地下15號舖

本身想試芝士味,但出爐時間未到,唯有下次有機會再試吧。

抹茶味 $65

原味 $60
蛋糕比抺茶味的更鬆軟,雞蛋味好香。相比之下,原味更勝一籌。

新味芳
📌太子太子道西157號別樹華軒地下15號舖
晚上8:45從太子地鐵站B2出口右手邊原本開嘅手搖飲品店變左做間古早味蛋糕店,呆左呆心想洗唔洗開得咁密,見仲未閂門就‘喳喳林’買左個芝士味蛋糕$75🤣🤣坐巴士回到家約45分鐘,立即試下仲有微溫,蛋糕好鬆軟好棉密,彈性亦夠強,中間層芝士醬好香,好濕潤有光澤,原本食完晚飯嘅我都‘拍’左3~4舊,又夠‘為食’🤤🤤之後放入雪櫃,明天再食時多左層冰凍嘅感覺,好適合依家個夏天呀😁😁呢間店蛋糕味唔多,只有5款選擇,但好味嘅一款就夠🙂🙂

芝士味古早味蛋糕

呢間店蛋糕味唔多,只有5款選擇,但好味嘅一款就夠🙂🙂

2020-06-23
外賣自取
$75 (其他)
最近真係開咗好多間古早蛋糕店,有日去開太子經過聯合廣場,見到隔離有間台灣引入的古早蛋糕門面好光猛,就吸引到我埋去。忍唔住買咗芝士味&肉鬆味古早蛋糕返屋企😆,大大件可以食到幾日。另外仲有原味、抹茶味、黑糖味添。間唔中仲有優惠限定!!本身蛋糕整得好香好鬆軟,質感似蛋白蛋糕咁,加埋肉鬆一齊食又幾好味喎✨。芝士味亦有驚喜,因為佢加左咸蛋黃係入面,好juicy又香口,細佬佬食到舔舔脷😋。下次想試埋抹茶味同黑糖味呀。

另外仲有原味、抹茶味、黑糖味添。
間唔中仲有優惠限定!!

下次想試埋抹茶味同黑糖味呀。

2020-07-14 44 瀏覽
古早蛋糕最近風魔香港, 前幾日放工經過見到開左間新店, 難得HAPPY FRIDAY, 所以決定買來試吓~~~原味古早蛋糕 ($60)要試古早蛋糕既真功夫, 就要食原味蛋糕. 呢間質素不錯, 真材實料, 攞上手勁重秤, 蛋糕食落好重蛋味, 但唔會太甜, TEXTURE原實, 食得出係勁足料~黑糖古早蛋糕 ($60)女仔養生必叫~ 黑糖可以補血, 岩曬我呢D成日見頭暈既人食. 蛋糕同樣聚手, 食落冇死甜, 蛋糕TEXTURE夠濕潤, 面層有D脆脆地, 高質

原味古早蛋糕 ($60)

黑糖古早蛋糕 ($60)
1K
2020-07-14 19 瀏覽
The Taiwanese Castella Cake craze is kicking in our city, people are crazy for these old-school sponge cakes, as you can see by the rising rave around us. When we walked in the store, that warm and sweet scent just hits us right away.Matcha Castella Cake (HK$65)👍👍👍👍Have you ever dreamed of sinking you teeth into a matcha cloud? This matcha cake was soft, fluffy and pillowy with just a nice bitter aftertaste, perfect to go with a cuppa tea.Cheese & Salted Egg Yolk Cake (HK$75)👍👍👍👍The salted egg

Matcha Castella Cake (HK$65)
👍👍👍👍

👍👍👍👍
Cheese  &  Salted  Egg  Yolk  Cake

The salted egg yolk has always been a crowd pleaser, and what makes it even more decadent? Add more cheese! This cloud-like sponge cake was consistently fluffy with that cheese & salted egg yolks, so rich, so cheesy yet devilish!

Storefront

Interior

Menu
2020-07-13
2020-07-13 24 瀏覽
我同屋企人一向對早味蛋糕情有獨中,同媽咪經過太子道西 老遠已經聞到好香蛋糕味道 行行下先知道原來 新味芳 古早味蛋糕新鮮出爐 於是兩母女衝去買兩個口味食下肉鬆蛋糕蛋糕好鬆軟,好厚身,食落蛋味好出,亦都唔會過甜,加埋蛋糕面頭嘅肉鬆 令到蛋糕甜中帶鹹 ,啱晒屋企人口味鹹蛋黃芝士蛋糕 呢一款好少見,自己本身好鍾意食鹹蛋同埋芝士味嘅嘢,見到佢梗係要試下佢。拉絲芝士中加埋鹹蛋黃夾心,成個組合好襯好邪惡,又香又濃,十分推介呢款。

肉鬆蛋糕

鹹蛋黃芝士蛋糕

2020-07-13 22 瀏覽
「新味芳」既蛋糕共有5款 分別有原味、芝士、肉鬆、抹茶同埋黑糖 價錢都不算太貴由HK$60-75 佢既份量係我食過咁多古早蛋糕最多既一間😊我簡左兩款作早上既早餐😋🍰原味古早蛋糕HK$60蛋糕好濕潤鬆軟 香噴噴 亦唔會太甜 係我中意既口感😋🧀芝士加鹹蛋黃HK$75望住新鮮出爐既芝士蛋糕 芝士加鹹蛋黃既組合好邪惡 芝士拉絲都幾足料 如果第二日食仲可以放落微波爐或者焗爐到叮或焗下😋芝士就會熔熔地仲好食 之後想試埋黑糖古早味蛋糕😋😋

🍰原味古早蛋糕HK$60
蛋糕好濕潤鬆軟 香噴噴 亦唔會太甜 係我中意既口感😋

🧀芝士加鹹蛋黃HK$75

之後想試埋黑糖古早味蛋糕😋😋
2020-07-13 22 瀏覽
近排人人都話食台式古早味蛋糕,搞到我心郁郁好想去試下,咁啱經過太子,又見到好多人排隊,仲聞到一陣陣好香既味道,吸引埋我排埋一份。每個都好大份,門口有塊板寫上蛋糕出爐既時間,我咁啱去到,就見到有3種味道,行埋去問店員,店員話得番原味及黑糖味。因為未食過,所以我兩款味道都想食。原味咁啱係新鮮出爐,熱辣辣,仲勁香呀。原味 $60:未食已經好香,雞蛋味香濃,口感好鬆軟黑糖味 $60:好香既黑糖味,甜度適中,唔怕太甜,口感鬆軟仲好好味添新味芳 (太子)太子太子道西157號別樹華軒地下15號舖

因為未食過,所以我兩款味道都想食。

原味咁啱係新鮮出爐,熱辣辣,仲勁香呀。

原味 $60:未食已經好香,雞蛋味香濃,口感好鬆軟

新味芳 (太子)
太子太子道西157號別樹華軒地下15號舖
2020-07-12
10 分鐘 (外賣自取)
黑糖
店鋪:新味芳 (太子)地址:太子太子道西157號別樹華軒地下15號舖古早蛋糕呢排成為左香港嘅大熱,太子道西最近新開左一間專賣台灣古早蛋糕嘅店叫新味芳🍰佢地有🖐種味道選擇,包括原味、黑糖味、芝士味,仲有比較特別嘅茉茶味同肉鬆味😋,價錢由$60-75不等,一個都幾大舊,可以因人而異切開唔同大小黎食買左個原味同芝士味嘅古早蛋糕🤤,蛋糕鬆軟,充滿濃厚蛋糕香,買到返去放入雪櫃,拎返出黎叮返廿秒一樣咁好食😍尤其鍾意芝士味🧀,中間夾左一層豐富嘅芝士,每啖咬落去都有芝士香,叮完之後仲有少少流心效果添
店鋪:新味芳 (太子)
地址:太子太子道西157號別樹華軒地下15號舖

2020-07-03
2020-07-10 26 瀏覽
🍰台式古早味蛋糕-🔸芝士味古早味蛋糕 $75🔸黑糖味古早味蛋糕 $60-冇得去旅行,唯有同朋友去book酒店,玩下Staycation relax下。買埋兩件台式古早味蛋糕去開心share,望住個海景歎世界都咪話唔正啊!芝士味係流心㗎,仲有層鹹蛋黃𠻹,好豐富嘅口感;黑糖味就冇夾心嘅,但食落都有淡淡嘅黑糖味,所以冇芝士味果款咁膩口都幾正。其實做緊優惠抹茶八折,不過本人麻麻地抹茶,所以就冇叫到!🤣
🍰台式古早味蛋糕
🔸芝士味古早味蛋糕 $75
🔸黑糖味古早味蛋糕 $60

其實做緊優惠抹茶八折,不過本人麻麻地抹茶,所以就冇叫到!🤣
2020-07-09 16 瀏覽
今日經過太子,超肚餓,見到有鋪面有好大隻字寫「台灣古早蛋糕」,超掛念台灣。細細個食過嘅食物,大個咗特別掛念,懷念嘅可能係兒時的感覺和味道。兩款蛋糕,一個芝士味,一個原味Original:有啲似走左雲呢拿味嘅雪芳蛋糕,又有啲似細個麵包鋪食嘅紙包蛋糕,有芝士餡會好食啲~Cheese:有芝士味,都有咸蛋黃味,會問你要邊邊定中間,我無咩所謂。Location:位置係近地鐵站,十分顯眼,算是方便,易達度高。

兩款蛋糕,一個芝士味,一個原味

Original:

Cheese:
有芝士味,都有咸蛋黃味,會問你要邊邊定中間,我無咩所謂。

Location:
位置係近地鐵站,十分顯眼,算是方便,易達度高。

依日喺太子準備搭地鐵返屋企,喺正地鐵站口新開咗間古早味蛋糕,見有唔少人買緊。我又八埋一份先🙈。蛋糕唔洗等,隻隻口味都喺齊度,呢度只有五款口味選擇(原味、芝士、抹茶、黑糖及肉鬆),無咁花多眼亂吧😛。由於未食過肉鬆味嘅古早蛋糕,所以我已經揀好一款。另一款就係姐姐強烈推介嘅芝士蛋糕,佢話好正喎😂,咁就試下啦。姐姐即時切蛋糕放落盒,都幾熟手嘅👍。蛋糕仲係微暖的。肉鬆古早蛋糕($75),呢個可以稱為鹹味蛋糕?我估計係原味蛋糕上面鋪咗層肉鬆,都算夾嘅,但就無太大驚喜。蛋糕聞落蛋香唔濃,但食落都唔錯,不會過甜或太油膩😊。芝士味蛋糕($75),其實佢呢個芝士🧀係有埋鹹蛋王的,口感仲有啲流沙添,幾正。不過我建議佢應該正名返,因為可能有人唔食鹹蛋。整體而言,依件蛋糕幾出色,比其他店特別。總括嚟講,太子又有一間新開嘅古早味蛋糕店啦🥚,行過嘅不妨一試,推介芝士蛋糕!
姐姐即時切蛋糕放落盒,都幾熟手嘅👍。蛋糕仲係微暖的。
肉鬆古早蛋糕
芝士味蛋糕
2020-07-02
芝士味蛋糕
2020-07-08 64 瀏覽
呢間餅店主要提供5️⃣款傳統口味嘅古早蛋糕,包括原味、茉茶、黑糖、芝士同黑糖。基本上所有口味都預先焗製好,慳番客人排隊輪候嘅時間,仲可以自由揀邊位定中間位🤔💗芝士味($75)蛋糕中間放咗拉絲芝士,充滿鹹香味🧀最與別不同嘅係加咗流沙鹹蛋黃,食落特別甘香,超級驚喜。上層依然係原味蛋糕,食落整體口感好似海綿咁鬆軟綿密,可惜蛋味冇想像中咁濃🍰💗茉茶味($65)蛋糕口感同芝士個款相差好遠,質地結實偏硬,因為唔係新鮮出爐,所以已經攤到乾哂。食落有濃郁嘅綠茶味🍵不過太甜,蓋哂抹茶應有個種清幽嘅苦澀味,完全冇特別🤷🏻‍♀️
茉茶味

💗芝士味($75)
💗茉茶味($65)
芝士味
2020-07-08