2024-04-14 21 瀏覽
又嚟到深水埗的文記車仔麵~之前去仲係人手送餐,今次去已經變左自動化送餐~一間車仔麵…機械化都幾重本😂不過文記都好多人食過,都知道算好食,不過碌柚皮就整得麻麻地,水準未夠,略嫌有啲粉粉地🤣而魚肉就有啲魚骨,唔太鐘意~其他餸就OK~正正常常😍但整體都算好食㗎啦😝簡簡單單又一餐❤️❤️#黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食 #車仔麵 #文記車仔麺 #麵
又嚟到深水埗的文記車仔麵~
之前去仲係人手送餐,今次去已經變左自動化送餐~
一間車仔麵…機械化都幾重本😂

其他餸就OK~正正常常😍但整體都算好食㗎啦😝

簡簡單單又一餐❤️❤️

2024-03-23 19 瀏覽
文記一連4間分店,老鋪最多人排,其他就睇彩數今次依間只可以用電子支付,如果要比現金就要去其他分店啦好耐冇黎食,依加已經進化到有運輸帶送餐不過我就見到有兩次送錯左位置,我個碗就係其中一次。。。食之前記得睇清楚啲料齊唔齊,我個碗就少左隻蛋不過同店員講聲後就好快手補返比我豬腸叫左瘦腸~比肥既更彈牙亦冇咁膩。糖心蛋好好食蛋白入味蛋黃流心豬紅冇以前好食,冇咩味牛柏葉都冇以前大塊,可能跟通漲🥲整體嚟講都仍然好食既,少少忙中有錯都可以理解。
文記一連4間分店,老鋪最多人排,其他就睇彩數
今次依間只可以用電子支付,如果要比現金就要去其他分店啦

好耐冇黎食,依加已經進化到有運輸帶送餐
不過同店員講聲後就好快手補返比我

豬腸叫左瘦腸~比肥既更彈牙
亦冇咁膩。
糖心蛋好好食
蛋白入味蛋黃流心

豬紅冇以前好食,冇咩味
牛柏葉都冇以前大塊,可能跟通漲🥲
整體嚟講都仍然好食既,少少忙中有錯都可以理解。
2024-03-22
  • 糖心蛋
2024-03-12 22 瀏覽
次次行過都想試,今次過左放飯時間黎,終於都食到啦。如果大家有電子支付,就建議去只提供電子支付個間到食,咁就唔洗排隊。今次叫左࿂豬耳豬大腸雞翼腩汁米線࿂湯頭清甜又唔油,幾香牛腩味。平時食車仔麵都唔叫雞翼食,見白鍾元叫先跟叫🤣又真係幾大件而且好入味。最有驚喜係豬腸,洗得乾淨又唔肥同好爽口。食到尾先記起要落文記菜蒲,菜蒲唔辣,撈埋麵食就口感更好。豬耳都好爽口。見好多人都有介紹食蘿蔔,大家都可以試下整體都幾好食,如果得閒過黎,都會食多次。
次次行過都想試,今次過左放飯時間黎,終於都食到啦。

࿂豬耳豬大腸雞翼腩汁米線࿂

整體都幾好食,如果得閒過黎,都會食多次。
2024-02-28
  • 瑞士雞翼
  • 豬腸
2024-01-26 45 瀏覽
撲鼻而來嘅香氣令我嗅覺瞓醒!文記分店嘅車仔麵,真係一啖難忘!嗰啲沾滿鮮美腩汁嘅米線🍜,順滑得滯,滑過喉嚨之後,個胃好似話你多謝。個牛柏葉,嫩滑得嚟,有咬口得嚟又唔洗咬爆牙,真係爽呀!🐮魚片頭鮮味逼人,每一口都感受到海洋嘅第一手禮物。文記個辣菜單簡直係讚到噴泉🌶️👍,特辣唔算過火,刺激得嚟又可以享受到底下嘅味道,冇嗰種辣到你諗住搶救室。米線同牛柏葉配搭得天衣無縫,真係一哥一弟咁好搭檔。講到飲品嘅凍檸茶🍋,清新得嚟又唔會講到你「哎吔!」過甜,見証到平衡嘅藝術。環境方面出乎意料,比總店整齊,就算人多,依然坐得舒適。呢間分店值得黎一探再探,美食與舒適全包!下次唔使排長龍,直接撲食記分店,滿足個胃又慳時間!👌

2024-01-14 35 瀏覽
今日上網見到韓國著名YouTuber都嚟香港食嘅車仔麵店,梗係要專登去深水埗試一試啦!本身6:00去到好驚要排隊,但係同一條街其實文記車仔麵都有幾間分店,有一間分店大約一半客滿左右,店員就即刻招呼入內坐低。麵店環境比想像中好,全自助QR code點餐,點餐嘅時候直接可以用唔同嘅方法俾錢,相當方便。我就點咗一個兩餸車仔麵,辣嘅玻璃魷魚相當爽脆,另外不得不試嘅酸齋亦都索晒啲湯汁,個湯底我就點咗瑞士汁辣嘅豉油湯底,湯底唔會太鹹微甜。加埋自家製嘅辣菜鋪,味道真係唔錯。另外一碗麵就點咗腩汁小辣,亦都嗌咗唔同嘅餸嘗試,瑞士汁雞翼大隻入味,自家製水餃都係十分大粒飽滿,加上滷大腸亦都份量彼得相當多,招牌豬手亦都係好入味。整體嚟講,身邊食嘅多數都係遊客,但係味道亦都係唔錯,價錢亦都合理,本地人如果係唔使排隊嘅時候都可以一試。

今日去到深水埗睇完水庫諗緊lunch食咩,即刻諗起文記車仔麵文記車仔麵不嬲都出名好難想像開車仔麵店,都會咁出名,多人排隊呢間文記車仔麵,全自助式用手機落單同付款車仔麵會喺運輸帶送過嚟一開始都有啲擔心啲湯會唔會漏岀黎好彩冇我同朋友都係叫咗四餸車仔麵車仔麵嚟講,呢度嘅價錢都真係唔平湯底有少少失望,比起上一次嚟今次嘅湯底係唔同咗,味道比較清淡🙈如果唔係加咗沙嗲醬,湯底真係好淡👉🏻牛腩炆得夠入味夠淋👍🏻👉🏻蘿蔔清甜冇喳👉🏻魚蛋,呢度用上好細粒嗰啲魚蛋,個人就唔係好喜歡呢款👉🏻專登叫咗款菜,健康啲👉🏻魚皮餃好大粒,不過同上次嚟又換咗供應商,我比較知鍾意之前嗰款魚皮餃🔸墨魚餅嚟文記車仔麵,特別推介一定要叫呢個小食😍墨魚餅,炸到脆卜卜,餡料彈牙😋好美味👍🏻
今日去到深水埗睇完水庫
諗緊lunch食咩,即刻諗起文記車仔麵
文記車仔麵不嬲都出名
好難想像開車仔麵店,都會咁出名,多人排隊

呢間文記車仔麵,全自助式用手機落單同付款
車仔麵會喺運輸帶送過嚟
一開始都有啲擔心啲湯會唔會漏岀黎
好彩冇

我同朋友都係叫咗四餸車仔麵
車仔麵嚟講,呢度嘅價錢都真係唔平
湯底有少少失望,比起上一次嚟
今次嘅湯底係唔同咗,味道比較清淡🙈
如果唔係加咗沙嗲醬,湯底真係好淡
👉🏻牛腩炆得夠入味夠淋👍🏻
👉🏻蘿蔔清甜冇喳
👉🏻魚蛋,呢度用上好細粒嗰啲魚蛋,個人就唔係好喜歡呢款
👉🏻專登叫咗款菜,健康啲

🔸墨魚餅
嚟文記車仔麵,特別推介一定要叫呢個小食😍
墨魚餅,炸到脆卜卜,餡料彈牙😋
好美味👍🏻
2023-10-06 41 瀏覽
今日咁岩係深水埗附近做野,收工唔知食咩好,經過文記,聽就聽得多,就係未食過。見有幾間,心諗買個外賣返屋企食,邊間都冇所謂啦,行到中間見冇人排隊,企門口諗住叫外賣,個啊姐話自己掃code ,咁自己落完單,8點35分落單,我等到9點,心諗點解咁耐既,入去問啊姐,佢就用極差態度叫我自己入去出餐位望下有冇,入到去望下又唔見有外賣,咁就問下出餐位個哥仔,理都唔理我,我就企係個到等多十分鐘,9點10分就咁掉係台面就行左去,嘩,有冇搞錯啊,乜餐廳黎架,完全唔會在有下次
2023-07-19 122 瀏覽
某位職員或高級經理?(我唔知點解佢好似以為自己係老細咁款)呼喝客人,態度惡劣,唔知係咪佢帶動到成間分店既人都對客人呼呼喝喝。隔離台有位年紀大少少既家長帶小朋友食野,由未落單喝到落單。仲理直氣壯話食車仔麵不嬲都係咁嫁啦!成餐飯就一路聽到位高級經理?係咁叫人坐前啲坐前啲,滾水滾水,冇位行冇位行,老細話唔可以咁,熱乜水?呢杯咩野飲?呢個係咩豆腐?香港豆腐定日本豆腐?(可能唔係豆腐但同樣係記得講豆類製品)對外賣平台黎拎野食既印巴朋友講:啲野唔係我煮,廚房好忙,so busy。 再之後就推左比另一位冇乜點出聲既同事。態度影響食慾,總之唔會再食!
某位職員或高級經理?(我唔知點解佢好似以為自己係老細咁款)
態度影響食慾,總之唔會再食!
2023-07-18
  • 職員呼喝客人餐
2023-06-26 103 瀏覽
估唔到文記車仔麵好抌本買咗全自動系統,落單後碗麵會跟着軌道送到你前面。個系統好似仲係日本製造,有意外驚喜!不過枱面就立痴痴,可能係同減少咗員工有關🙈不過碗麵就真係有啲細🙈🙈今日叫咗粗麵、豬大腸、蘿蔔、兩隻雞翼,份量偏細,雞翼仲有一大抽毛喺上面,有少少扣分!佢好似冇以前咁好食了🥹🥹

2023-06-26
2023-06-12 90 瀏覽
同T先生行左陣鴨寮街,又行埋黃金商場睇電腦周邊用品,順便涼冷氣。既然過來深水埗,不得不試<文記車仔麵>。我聽聞過係米芝蓮推介,同埋好多人都會慕名而來,令我都好奇亦想試下嘛。原來同一條街已經有4間鋪,有一間可接受現金,另外果幾間就要電子支付😮 時間關係,揀左用電子支付呢間分店,加上又即時有位呀。📍懷舊咖喱四寶(豬皮、魚蛋、豬紅、蘿蔔) + 玻璃辣魷魚 $60由於店員忘記放辣魷魚,於是另上比我地。豬皮煮得腍,爽口而且入味;魚蛋正常,是我鍾意既陳皮魚蛋,配上咖喱醬好夾好入味;豬紅亦都發揮正常;最後係蘿蔔,鮮甜冇苦澀味,而且爽口。另上既玻璃辣魷魚,份量都多,我又係嘩左一聲😲😆 愈食愈辣,食後果種辣味after taste,要飲野降溫降辣呀😆 魷魚煮得都彈牙,有魷魚味⋯唔錯的😇📍自選車仔麵(油麵+瑞士雞翼+滷水大腸,跟辣汁)食車仔麵,我主打食油麵,因為這樣才有風味。首先飲啖湯,再食一口麵,油麵煮得剛剛好;繼續食大腸,滷水入晒味而且腍,同時亦有咬口,好好食,不得不讚 而瑞士雞翼都入晒味亦都腍,分別就一大一細,我地都收貨呀。而我地有3個碗,分別盛起唔同既醬汁或湯,因而我地有3款食法😂

懷舊咖喱四寶

玻璃辣魷魚

📍自選車仔麵(油麵+瑞士雞翼+滷水大腸,跟辣汁)

而瑞士雞翼都入晒味亦都腍,分別就一大一細,我地都收貨呀。
自選車仔麵

而我地有3個碗,分別盛起唔同既醬汁或湯,因而我地有3款食法😂😂

咖喱汁:好咖喱,少少辣

辣汁:配魷魚一齊食,辣汁好惹味,令人食到變阿呆

湯:original車仔麵味道,加菜甫一齊食最夾

今趟車仔麵食,我地食既份量唔算多,試吓味道

味道:4.0/5.0
下午茶
懷舊咖喱四寶
玻璃辣魷魚
自選車仔麵
見佢同一條街有幾間舖,但呢間無人等位,入到去先知道伏……用手機落單,等足廿分鐘先有嘢食,外賣單就見佢不斷出……佢有一邊係用輸送帶送麵,而埋單都係用手機支付,咁其實啲服務員都唔係好重工作量啫,但佢哋係連枱都唔抹,上手食到成枱汁,仲有筷子套喺度佢哋都唔會清理……如果住附近外賣算喇……食物方面佢啲推介嘅係唔錯,例如牛筋、玻璃魷魚……豬紅亦算入味……分量足,亦有辣菜圃任加,係環境同服務唔理想….希望佢會審視吓呢方面啦
見佢同一條街有幾間舖,但呢間無人等位,入到去先知道伏……
用手機落單,等足廿分鐘先有嘢食,外賣單就見佢不斷出……
如果住附近外賣算喇……
希望佢會審視吓呢方面啦
2022-11-02 279 瀏覽
依間是我每次想吃車仔麵的首選。對上一次去需要等安排入座再用寫reuse下單牌下單,於門口等候時間很久。今次去已轉用下單機,於門口點餐機先下單付款,再由店員安排入座,很快就可以坐定定等餐了。擠擁坐位都係依家店特色之一由於人多入座等咗大概20分鐘才有今次叫咗3個餸包括瑞士雞翼尖、酸齋及牛膀,麵底方面揀咗米粉。湯底加了腩汁十分香濃,重中之重係秘製辣汁,辣得嚟十分衝擊,後勁不會太強持續很耐,喜歡食辣追求短暫刺激口感的一定要試米粉爽口不太腍,每次都必點牛膀,沙沙口感再沾滿湯汁十分開胃店家十大推介嘅酸齋一吃就愛上,吸湯一流另外瑞士雞翼尖十分鹵得十分腍及入味,一咬脫骨,連骨頭都可以食很快就ko整個麵,如果上菜速度可加快就更好

由於人多入座等咗大概20分鐘才有
米粉爽口不太腍,每次都必點牛膀,沙沙口感再沾滿湯汁十分開胃
店家十大推介嘅酸齋一吃就愛上,吸湯一流
很快就ko整個麵,如果上菜速度可加快就更好
2022-10-09 141 瀏覽
真係好耐好耐無去過深水埗,疫情期間都減少特登走去其他地區搵食。近日又突然間好掛住一碗夠熱又大碗又好味嘅車仔麵🍜,當然又走去拜會一下🥹———————————————————————————🥢雞翼🐔、酸齋、花菇🍄、靚菜🥬💬配嘅係腩汁湯底,叫咗四款嘅餸料,油麵作麵底係最喜愛嘅其中一部分,當然仲有魷魚🦑、豬大腸🐽等等,每款嘅醃製同調味都唔會千篇一律嘅味道。如果兩個人以上就可以交換晒啲餸,食到多幾款😅.🗣感覺人氣好似弱咗少少🤏,可能改晒唔堂食,味道好似以前好食啲咁🥹,分店改咗只限用電子八達通APP付款,比較唔太方便,引致流失部分顧客🤔
———————————————————————————
🥢雞翼🐔、酸齋、花菇🍄、靚菜🥬
2022-09-27 107 瀏覽
食車仔麵,去到深水埗,一定要食文記!味道比一般車仔麵豐富!文記總店通常太多人排隊,所以今日食文記附近的分店!這間店的特色是QR code落單,用八達通即時付款,最後用一條運輸帶將食物送上,都幾新穎的做法!叫了一杯凍檸茶少冰少甜及魚片頭牛柏葉米線,選擇了腩汁及特辣!牛柏葉乾淨及爽口,份量適中!魚片頭都幾有魚味,份量適中!腩汁味道豐富!加上任落辣菜譜,味道可進一步提升!由於自己食開辣的關係,這裏的特辣沒有想像特辣!與譚仔三哥的小辣差不多,但整體味道一定俾三哥譚仔好好多!由於大部份人都會去總店排隊等食,所以口痕想試文記的朋友仔可到附近分店一嚐美食,環境亦比總店舒適!

牛柏葉乾淨及爽口,份量適中!
魚片頭都幾有魚味,份量適中!
腩汁味道豐富!加上任落辣菜譜,味道可進一步提升!

2022-09-12 111 瀏覽
由大學時期開始認識文記,一試愛上咁多年水準依舊keep到,仍然係我心目中嘅第一位食文記最緊要係要落呢支秘製花椒油真係無可取替!麻而不辣!!! 食完嘴唇有種輕輕麻痹嘅感覺好爽😆哈哈哈😆凍檸茶大大杯次次都會叫個菜底,配上湯嘅瑞士汁 今日叫咗西洋菜、瑞士雞中翼同白菜餃瑞士雞翼好入味,瑞士汁亦都濃而不喊白菜餃皮薄餡靚,想食多幾隻😋😋😋依家新鋪全自助落單,掃枱上QR code,自助點單,直接手機支付比錢,十分方便👍🏻👍🏻👍🏻如果要用現金就要去舊鋪了
由大學時期開始認識文記,一試愛上
咁多年水準依舊keep到,仍然係我心目中嘅第一位

食文記最緊要係要落呢支秘製花椒油

真係無可取替!
麻而不辣!!! 食完嘴唇有種輕輕麻痹嘅感覺好爽😆哈哈哈😆

凍檸茶大大杯

次次都會叫個菜底,配上湯嘅瑞士汁
今日叫咗西洋菜、瑞士雞中翼同白菜餃

瑞士雞翼好入味,瑞士汁亦都濃而不喊
白菜餃皮薄餡靚,想食多幾隻😋😋😋

如果要用現金就要去舊鋪了
2022-09-09