2024-01-14 37 瀏覽
今日上網見到韓國著名YouTuber都嚟香港食嘅車仔麵店,梗係要專登去深水埗試一試啦!本身6:00去到好驚要排隊,但係同一條街其實文記車仔麵都有幾間分店,有一間分店大約一半客滿左右,店員就即刻招呼入內坐低。麵店環境比想像中好,全自助QR code點餐,點餐嘅時候直接可以用唔同嘅方法俾錢,相當方便。我就點咗一個兩餸車仔麵,辣嘅玻璃魷魚相當爽脆,另外不得不試嘅酸齋亦都索晒啲湯汁,個湯底我就點咗瑞士汁辣嘅豉油湯底,湯底唔會太鹹微甜。加埋自家製嘅辣菜鋪,味道真係唔錯。另外一碗麵就點咗腩汁小辣,亦都嗌咗唔同嘅餸嘗試,瑞士汁雞翼大隻入味,自家製水餃都係十分大粒飽滿,加上滷大腸亦都份量彼得相當多,招牌豬手亦都係好入味。整體嚟講,身邊食嘅多數都係遊客,但係味道亦都係唔錯,價錢亦都合理,本地人如果係唔使排隊嘅時候都可以一試。