2024-03-10 160 瀏覽
今日返咗紅磡舊屋附近,去返細個成日經過嘅大街小巷,寶石戲院附近。見到有間餐廳以車仔麵為主,當然佢都有唔同款式嘅飯,佢門口貼有好多餐牌, 前身餐廳係紅磡冰室,依家轉咗手大概半年,都係以街坊生為主,今日就試一試佢。老闆好好人,好有耐性咁講解餐牌上點樣點餐同埋介紹湯汁。佢哋嘅餐牌好容易睇,同埋都好清晰,同埋可以重用,好環保,真係值得一讚!今日同老公叫咗各人一碗車仔麵。我哋都叫咗自選車仔麵我嗰碗叫得比較清淡揀咗米粉魚蛋,炸魚皮,蘿蔔,通菜,鮮蝦腐皮卷,金錢肚。我就試試個乾撈加腩汁。老公嗰碗係揀咗,油麵,豬紅,紅腸,咖喱麵筋,生菜,瑞士雞中翼,陳皮鳳爪,同埋揀咗特製咖喱汁加在湯底。以下有幾款餸推薦大家試下紅腸老公好鍾意,佢話紅腸係用油拖過,好似出面煎釀三寶嗰啲紅腸,唔係就咁淥熟佢😍推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻瑞士雞翼炆得好腍,夠哂入味 🤭👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻陳皮鳳爪都係第一次食陳皮雞翼,陳皮魚蛋就食得多,但係估唔到原來陳皮雞翼都好似魚蛋咁,係會有濃濃嘅陳皮嘅味道,好特別😃👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻金錢肚問得好腍,唔會有啲咬唔到嘅位置,好好食😋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍

老闆好好人,好有耐性咁講解餐牌上點樣點餐同埋介紹湯汁。

今日同老公叫咗各人一碗車仔麵。

我哋都叫咗自選車仔麵

我嗰碗叫得比較清淡
揀咗米粉魚蛋,炸魚皮,蘿蔔,通菜,鮮蝦腐皮卷,金錢肚。
我就試試個乾撈加腩汁。

以下有幾款餸推薦大家試下

紅腸
推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

瑞士雞翼
炆得好腍,夠哂入味 🤭
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

陳皮鳳爪
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

金錢肚
問得好腍,唔會有啲咬唔到嘅位置,好好食😋
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

車仔麵嘅份量都幾大碗!
車仔麵嘅食材真係唔差,而且每一款都食得出師傅嗰份心機❤️
老闆仲有自家製辣椒醬俾我哋試,都幾辣,落少少就勁哂😬
另外,呢度嘅醬汁仲可以揀兩款,唔使加錢👏🏻
呢個價錢食到一碗咁大嘅麵,真係算唔錯呢😊

2024-03-10
2024-04-15 32 瀏覽
今天下午要出外工作,路過紅磡,想起這間曾經吃過的車仔面,便入內享受午餐。北菇蒸雞飯$56,這個是即點即制的,所以需時大約20分鐘以上,蒸雞飯以蒸籠奉上,確保熱度保持得到,蒸雞的雞肉鮮嫩可口,飯粒已吸收雞肉和荷葉的味道,再加上XO醬和醬油的味道,層次感更加豐富,不知不覺之間,便把整籠蒸飯吃掉了。油面$14、菜心$9、蠔皇冬菇$12、瑞士雞中翼$12、美味豬腸 $12、柱侯牛腩$15、沙嗲滑牛肉$15。油面軟硬度程度適中配料其中以瑞士汁雞翼、柱侯牛腩的味道最為吸引。凍鴦$5 。奶茶、咖啡和花奶的比例適中,非常有港式特色。

凍鴦$5 。奶茶、咖啡和花奶的比例適中,非常有港式特色。

想見麵:平價海南雞飯,滿足的午餐今天中午去了一間紅磡小店[想見麵]食午。小店裝修簡約,但座位充足,中午時分人流不少,很快就坐滿了。-小店的價錢很平民,海南雞飯+上湯韮菜餃子+腐乳通菜,三碟加一杯凍野像也不過百餘元海南雞飯是店舖的招牌菜,雞肉嫩滑多汁,雞皮爽脆,配上香濃的雞油飯,讓人一口接一口。上湯韮菜餃子皮薄餡靚,韮菜鮮嫩,湯汁清甜。腐乳通菜爽脆可口,腐乳香味濃郁。整體而言,[想見麵]是一間性價比很高的餐廳,食物質素不錯,價錢也很親民,值得推薦。#想見麵 #海南雞飯 #餃子 #通菜 #紅磡 #午餐 #香港 #foodie

想見麵:平價海南雞飯,滿足的午餐
今天中午去了一間紅磡小店[想見麵]食午。小店裝修簡約,
但座位充足,中午時分人流不少,很快就坐滿了。

海南雞飯是店舖的招牌菜,雞肉嫩滑多汁,

雞皮爽脆,配上香濃的雞油飯,讓人一口接一口。

上湯韮菜餃子皮薄餡靚,韮菜鮮嫩,湯汁清甜。

腐乳通菜爽脆可口,腐乳香味濃郁。

2024-04-12 18 瀏覽
港式美食除咗茶餐廳大排檔,車仔麵都係必試之一!呢間車仔麵檔喺黃埔附近,大受街坊歡迎,小店冇多餘浮誇嘅裝修,簡潔嘅卡位,食嘅係滿滿嘅港式情懷~餐牌選擇有好多,淨係牛🐂同豬🐖已經細分咗好多部位,仲有其他配料可以揀,親民抵食!------------------------------🐂◖牛將軍車仔麵◗ $75好牛嘅朋友仔可以直接揀呢個,可以一次試晒六款牛肉配料,有牛筋、牛𦟌、牛腩、牛肚、牛丸同牛拍葉,夠晒豐富!麵底試咗佢嘅魚麵(+$2),係鯪魚肉唧成麵條狀,但牙得嚟食到鯪魚肉嘅味道,幾得意🤣!最鍾意入面嘅牛𦟌、牛腩同牛肚,牛味頗為濃郁,而且煮得夠入味,好食!🍜◖自選車仔麵◗ $自選車仔麵嘅麵底係$14,試咗佢嘅頭抽乾撈粗麵,然後再加餸,揀咗四款餸:鮮蝦雲吞($9)、五香魚肉春卷($12)、台風豬軟骨($15)同南乳花生豬手($15)。豬手炆得好軟腍,充滿南乳嘅香氣夠入味,乾撈粗麵口感爽身,建議加多一款醬汁,感覺就咁乾撈味道唔太夠~🥤◖zero◗ +$5🍋◖檸檬茶◗ +$5🌟 Encore指數:8/10
🐂◖牛將軍車仔麵◗ $75

🍜◖自選車仔麵◗ $

🥤◖zero◗ +$5
🍋◖檸檬茶◗ +$5

🌟 Encore指數:8/10
2024-04-08 23 瀏覽
去完黃埔個friend屋企,想食啲平較地道啲嘅嘢食,咁我哋就嚟咗呢一間,試吓佢嘅車仔麵⭐️手打魚麵魚面非常彈牙,而且軟硬恰到好處,秘製咖喱汁湯底非常濃郁,辣味適中,咖喱味完全滲入咗喺麵入面,正,而且加咗以下配料,魚皮餃、Q彈豬皮、咖喱麵筋、韭菜豬肉餃、魚肉春卷、台風豬軟骨,咁多樣入面最鍾意麵筋同埋豬軟骨,麵筋味道濃郁,而豬軟骨口感一流⭐️頭抽乾撈車仔麵同湯麵唔同,撈麵嘅味道更加濃郁,非常適合濃味嘅朋友,而配料上,就加咗佢哋,豬紅、生菜、通菜、魚肉春卷、咖喱水魷、Q彈豬皮,值得一讚嘅係,佢嘅配料都非常新鮮,特別係蔬菜類別👍📍 想見麵 (紅磡)📍紅磡明安街25號地舖

⭐️手打魚麵

⭐️頭抽乾撈車仔麵

📍 想見麵 (紅磡)
📍紅磡明安街25號地舖
2024-04-06 9 瀏覽
大佬碗自選車仔麵菜底、魚皮餃、鮮蝦腐皮卷、美味豬腸、南乳花生豬手、炸魚皮、豬皮配原味牛腩汁健康仔揀菜底,餸揀咗好多款😂豬腸煙煙韌韌無羶味,豬手炆得夠淋夠入味,豬皮爽口同份量超多牙仔碗自選車仔麵手打魚麵、咖喱魚蛋、豬皮、瑞土雞翼尖、柱候牛腩配特製咖喱汁揀咗坊間比較少見嘅魚麵揀,牛腩入味,淋身得嚟依然有𡁻頭,雞翼尖入晒夠味,咖喱汁香辣惹味飲品叫咗凍檸檬茶欣賞店家嘅餸入味之餘肉質保持到,唔會炆到啲肉淋晒~佢哋仲有小食~ 淮鹽魚片頭 ~ 爽口彈牙,加少少淮鹽勁惹味瑞士汁雞中翼~ 都係夠晒入味

大佬碗自選車仔麵

牙仔碗自選車仔麵

手打魚麵、咖喱魚蛋、豬皮、瑞土雞翼尖、柱候牛腩配特製咖喱汁

飲品叫咗凍檸檬茶

欣賞店家嘅餸入味之餘肉質保持到,唔會炆到啲肉淋晒~

佢哋仲有小食~
淮鹽魚片頭 ~ 爽口彈牙,加少少淮鹽勁惹味
瑞士汁雞中翼~ 都係夠晒入味
店員哥哥見我地簡黎簡去都決定唔到試邊款辣汁 主動過黎話可以比曬咁多種我地試下!我覺得做餐廳有兩樣野好緊要 一就係善於觀察 係客人未問之前已經主動提出 二就係比客人試下唔同味 醬汁對車仔面好緊要 呢間店做到曬!呢到有4款辣汁 由左至右係:麻辣、魔鬼、古早、咖哩最辣係古早!但4款都好食!!大推韭菜餃!睇相都知皮薄餡多多汁啦!好少車仔麵,有得揀刀削麵 而且質量仲好好添 佢仲有得揀手打魚面我食咗咖喱魚蛋豬腸,炸魚春卷 三樣餸都好滿意非常推介紅磡街坊嚟食!良心有誠意小店!

呢到有4款辣汁 由左至右係:麻辣、魔鬼、古早、咖哩
最辣係古早!但4款都好食!!

大推韭菜餃!睇相都知皮薄餡多多汁啦!

我食咗咖喱魚蛋豬腸,炸魚春卷 三樣餸都好滿意
非常推介紅磡街坊嚟食!良心有誠意小店!
2024-03-15 17 瀏覽
餐廳既食物選擇都好多,唔止麵仲有飯同多款小食。瑞士汁雞翼 ❤ 雞翼夠嫩,夠哂入味,一放入口已經自動luk骨!韭菜豬肉餃 ❤ 無敵勁好食,好食,一咬落去爆汁,果陣韭菜味真係好香濃咖喱魷魚鬚 ❤ 咖喱味濃,小辣好滋味,魷魚鬚夠哂爽口彈牙另外,我地自選2碗車仔麵 菜底走湯❤配料有 蠔皇冬菇 豬紅 蘿蔔 韭菜另一碗係 菜底瑞士汁❤配料有 台風豬軟骨 南乳花生豬手 冬菇 紫菜 魚皮餃食材份量十足,一D都唔渣流灘~ 性價比非常之高。抵食又好味✌🏾
餐廳既食物選擇都好多,唔止麵仲有飯同多款小食。

咖喱魷魚鬚 ❤ 咖喱味濃,小辣好滋味,魷魚鬚夠哂爽口彈牙

2024-03-09 24 瀏覽
想見麵聽個店名就知道係主打麵食,不過其實佢仲有飯類(例如:海南雞飯,荷香籠仔蒸飯)第一次嚟到當然要試下佢主打嘅麵食:🔸麵底$14,餸款就$9-$15🔸醬汁嘅有好多選擇仲可以揀兩款例如:牛腩汁,沙嗲汁,咖哩汁或者少啲見嘅頭抽🔸乾撈,重慶麻辣汁,魔鬼沙嗲汁等🔸主食都有好多款揀例如:油麵,幼麵,米線,薯粉甚至乎白飯,椰汁香茅飯,菜底都可以。唔想煩嘅可以叫已經配好既車仔面🔸精選車仔麵有瑞士汁雞翼,魚皮餃,炸魚皮,花枝丸,魚片頭配米線(魔鬼沙嗲汁)最特別係佢嘅汁醬,沙嗲汁係又粗花生粒嘅所以好香花生味,魔鬼沙嗲汁亦都有別於一般嘅沙爹汁係辣好多嘅,夠曬惹味。🔸牛將軍車仔麵配幼油麵沙嗲汁聽個名就知道係全牛宴,牛筋,牛腩,牛肚,牛展,牛柏葉,牛丸。牛筋炆到夠哂淋,牛腩亦都有筋肉嘅部分唔會係淨肉,牛肚&牛展都幾入味。

第一次嚟到當然要試下佢主打嘅麵食:
🔸麵底$14,餸款就$9-$15
🔸醬汁嘅有好多選擇仲可以揀兩款
🔸主食都有好多款揀

唔想煩嘅可以叫已經配好既車仔面

🔸精選車仔麵

🔸牛將軍車仔麵配幼油麵沙嗲汁

2024-03-07 14 瀏覽
叫咗一碗車仔麵。粗麵;沙嗲汁乾撈其實賣相係唔錯的;不過全部餸都係凍。剩係得個麵係熱。 所以全部撈埋一齊,麵好快就凍咗叫咗好幾樣餸;麵筋酸齋,味道唔錯。香菇炆得唔太係好入味,唔夠腍有啲硬蘿蔔直程係硬😅 。要用力先咬得爛啲纖維本身期望其實都唔算高。點知隻餃子都係凍;咬咗兩啖之後裏面係生,未煮熟的。吐咗出嚟之後同樓面講咗,佢哋嘅解決方法係煮過兩隻新嘅俾我😅 ;對唔住都冇聲😅最後我冇要到嗰兩隻新餃子;俾錢嗰陣個價錢減咗個兩隻餃子;總共成餐$73蚊+1罐可樂其實老實講,食完個生餃子之後;我冇繼續食落去,真係冇乜胃口。 同埋好驚好驚肚痛。下次應該不會回來了! 我覺得有排改進。
叫咗一碗車仔麵。粗麵;沙嗲汁乾撈
叫咗好幾樣餸;
麵筋酸齋,味道唔錯。
香菇炆得唔太係好入味,唔夠腍有啲硬
蘿蔔直程係硬😅 。要用力先咬得爛啲纖維

下次應該不會回來了! 我覺得有排改進。
生嘅餃子
沙嗲乾撈車仔麵
2024-03-07
宵夜
2023-10-18 217 瀏覽
逛街的时候随便走进去的一家店,好惊喜点了🐷手面➕🧊🍋茶猪手软烂入味,香极啦,里面的🥜很好吃滴,冰柠茶也很清爽呀店里很干净,店家服务态度超级好!喜欢,还来!
逛街的时候随便走进去的一家店,好惊喜
点了🐷手面➕🧊🍋茶
猪手软烂入味,香极啦,里面的🥜很好吃滴,冰柠茶也很清爽呀
店里很干净,店家服务态度超级好!
喜欢,还来!
在何文田的車仔麵小店,意想不到超高CP值!而且材料質素不差又多,令人很想回吃!服務也是超友善,超忙碌但還是保持禮貌!出品🍜油面 原味牛腩汁+秘製沙嗲汁(媽j湯底相當香甜,加入帶點花生香跟辣味的沙嗲汁,油面掛湯,份量充足,口味相當甜而開胃餸+9🥬通菜夠大夠油亮,通菜無渣,爽脆又翠綠+12🥟芫荽豬肉餃芫荽味相當出,內涵飽滿,非常正點😋+15🐮滷水牛展爽彈大塊🐮沙嗲滑牛肉醃得爽滑但不韌,無筋,甜甜的沙嗲味夠濃郁!🐮柱候牛腩牛腩夾雜少量筋膜,外脆內軟,份量不少!🐷台風豬軟骨相當多爽脆的豬軟骨,最喜歡這一個菜式因為它夠大! 一塊等於3件牛腩🥤山楂烏梅酸梅湯有點意外相當清甜,帶一點點微酸,相當開胃想見麵紅磡明安街25號地舖

服務也是超友善,超忙碌但還是保持禮貌!

出品

🍜油面 原味牛腩汁+秘製沙嗲汁(媽j

🥬通菜
夠大夠油亮,通菜無渣,爽脆又翠綠

+12
🥟芫荽豬肉餃
芫荽味相當出,內涵飽滿,非常正點😋

+15
🐮滷水牛展
爽彈大塊

🐮沙嗲滑牛肉
醃得爽滑但不韌,無筋,甜甜的沙嗲味夠濃郁!

🐮柱候牛腩
牛腩夾雜少量筋膜,外脆內軟,份量不少!

🐷台風豬軟骨

🥤山楂烏梅酸梅湯
有點意外相當清甜,帶一點點微酸,相當開胃

想見麵
紅磡明安街25
號地舖

2023-09-28 123 瀏覽
紅磡一向出名多街坊小店處處美食下午茶餐3餸車仔麵幾抵食~仲送自家製酸梅湯三餸車仔麵揀咗腩汁、沙嗲汁、瑞士雞中翼、酸齋、美味豬腸~瑞士雞中翼偏咸鹵水好入味~酸齋酸甜適中幾好味多汁好開胃~美味豬腸滷水味濃薄切都有好幾舊~沙嗲汁多花生碎好香口自家製酸梅湯夏天飲一流~偏甜一定要加冰魔鬼沙嗲汁~食落似XO醬+辣椒油+沙嗲汁~食落唔係好辣味道好夾再試咗店裏面嘅辣椒油食落有豆瓣醬黃豆一粒粒以為唔辣後勁好勁~食完一陣都仲辣緊我一向都唔太喜歡食集團式經營店舖~反而鍾意試小店性價比高
紅磡一向出名多街坊小店處處美食

下午茶餐3餸車仔麵幾抵食~仲送自家製酸梅湯

自家製酸梅湯夏天飲一流~偏甜一定要加冰
三餸車仔麵下午茶餐

我一向都唔太喜歡食集團式經營店舖~反而鍾意試小店性價比高
2023-09-27
2023-09-17 139 瀏覽
紅磡灣中心、黃埔新村和明安街一帶都已經成了紅磡的美食集中地。在紅磡工業區工作的我,在附近的餐廳已經食到悶悶地,今天就行過去揾食啦! 行過明安街,給一間餐廳的門面食物相吸引著眼球👀👀。 店外貼左好多品種相片,有車仔麵、海南鷄、籠仔蒸飯等等………Lunch 時間,店內都坐爆哂,都等左一陣才有位!入到店內,兩邊卡位都算闊落,都幾好坐!食物品種實在太多選擇,樣樣都想試😁😁 先點了幾份小食。 💢酸齍 HK$30 酸甜味適中,主要是一點都不感到油膩!😋😋💢南乳花生豬手 HK$48豬手和花生炆到好焾,好入味。一放入口已經溶化在口腔內,骨膠原滿滿!👍👍💢炸鮮蝦雲吞 HK$30店內自家包的雲吞,皮薄餡靚!😋💢魔鬼沙爹牛肉飯 HK$55叫得魔鬼當然辣度有反咁上下,但辣味並沒有遮蓋左沙爹香濃,加上嫩滑的牛肉和配菜,真係好好食,仲有啲用嚟汁撈飯,正到冇朋友,成碟飯都食哂!😋😋😋😋💢牛將軍車仔麵 +古早味辣汁 HK$75叫得做牛將軍當然睇頭不少,車仔麵內有牛筋、牛展、牛腩、牛肚、牛柏葉、牛丸, 分量十足,味道都唔錯,牛腩、肚和牛筋炆得又焾又好夠味。湯底味道不錯再加上自加製古早味辣汁,香而不太辣,提升左

食物品種實在太多選擇,樣樣都想試😁😁

先點了幾份小食。

💢酸齍 HK$30
酸甜味適中,主要是一點都不感到油膩!😋😋

💢南乳花生豬手 HK$48

💢炸鮮蝦雲吞 HK$30
店內自家包的雲吞,皮薄餡靚!😋

💢魔鬼沙爹牛肉飯 HK$55

💢牛將軍車仔麵 +古早味辣汁 HK$75
湯底味道不錯再加上自加製古早味辣汁,香而不太辣,提升左成碗麵的味道!😋😋😋

除了牛將軍外,也有其它套餐供選擇。當然還可以散點車仔麵餸……😊😊😊

💢店內還有提供特色飲品,包括話梅柑桔茶, 山楂烏梅酸梅湯👍👍👍

下午茶時間更加抵食,車仔麵+3個餸+酸梅湯都係HK$38。 依家香港樣樣貴,這價錢真係好有良心好貼地!值得一讚!👍👍👍

2023-09-05
2023-09-16 72 瀏覽
今晚唔想煮飯,就係紅磡隨便搵左間車仔麵食,食完幾有驚喜,可以再食多幾次😋😋車仔麵有d 配搭好既set, 又可以自選,另外仲有d 小食同飯類可以揀添我地叫左兩碗車仔麵,配料都煮得腍又入味,推介金錢肚同豬腸,兩個都做得好好食,配料份量都唔少,即叫即煮好快就有得食,呢到好既地方係可以選兩種醬料,佢既香濃沙嗲醬真係好香好好味,店員仲推介如果食得辣既揀辣味沙嗲汁仲正添😆😆店舖乾淨企理,落單用可重用既膠板黎畫,環保又方便🤩🤩,跟麵+$5就可以加埋野飲,係想輕鬆解決一餐既好選擇😚😚📍 想見麵 (紅磡)紅磡明安街25號地舖

📍 想見麵 (紅磡)
紅磡明安街25號地舖