2023-09-28 591 瀏覽
今次嚟到德美食晚餐,都爆場,等咗一陣就有位喇,佢舖位都算大,我哋就叫咗個牛肉 shabu shabu, 餃子和一條帶子卷,牛肉shabu shabu都算多牛肉,湯底甜甜的好啱送飯,餃子炸得都好香脆,係即場炸的熱辣辣,帶子卷都包得好好沒有散,都好新鮮
2023-08-22 504 瀏覽
菜單上真的有很多選擇 選好後QR code落單上菜也是超快的👍🏻選了個精選二人餐(星期五、六、日暫停供應)只售$338 有10款食物(前菜、枝豆、刺身、魚、鍋物、天婦羅、湯、炒飯、甜品)可以吃到超級飽飽 真的超值!·先來說說前菜 🥗和風沙律:蟹籽蕃茄粟米粒沙律菜 沒有任何醬汁搭配 清淡🫛枝豆:哈哈 真的是會讓人上癮 🥜日式前菜:小碗子的小魚乾配合桃 真的很好食 有想去問店員可不可以添加一點的衝動 哈哈🍣三文魚刺身:厚切的4片👍🏻🐚大蜆味噌湯:有幾只蜆在味噌湯𥚃 🍤什錦天婦羅:有兩只蝦 有南瓜🎃蕃薯🍠冬菇🍄 全部都炸得好吃😋🍲野菜牛肉鍋:足料的一鍋 超甜的湯頭 牛肉嫩滑 菜也很多 粉絲很Q彈 真的真的很好吃😋🐟鹽燒鯖魚:肉質厚實 咸淡適中 加上檸檬更鮮味👍🏻🍛日式炒飯:巨香巨好吃的炒飯 用石鍋裝著的原因 保持著溫熱 而且帶點焦香 真的推薦!😋👍🏻甜品:奶涷🥛清淡的奶香 口感Q滑😋(但要叫店員拿才有的)另外還點了個黃金汁焗蠔🦪 [$38/只] 不是很大的蠔 但味道還算不錯
菜單上真的有很多選擇 選好後QR code落單
先來說說前菜
🥗和風沙律:蟹籽蕃茄粟米粒沙律菜 沒有任何醬汁搭配 清淡

🫛枝豆:哈哈 真的是會讓人上癮
🍣三文魚刺身:厚切的4片👍🏻

🐚大蜆味噌湯:有幾只蜆在味噌湯𥚃

🐟鹽燒鯖魚:肉質厚實 咸淡適中 加上檸檬更鮮味👍🏻

甜品:奶涷🥛清淡的奶香 口感Q滑😋(但要叫店員拿才有的)

2023-07-25 419 瀏覽
雖然呢排好似多番啲餐廳開夜少少,但喺黃埔區,想夜晚9點半後搵嘢食都唔係易事,湊巧經過民泰街附近,被一個個紅噹噹的燈籠吸引目光。呢間食日本嘢的餐廳喺黃埔區內似乎幾有名氣,喺OpenRice亦見熱烈討論,於是就入去幫襯下。壽司盛合約有十貫,分別有吞拿魚、三文魚、池魚、油甘魚、帆立貝、鰻魚、熟花竹蝦、三文魚籽、沢庵卷(即醃漬蘿蔔壽司)。除咗魚類壽司味道有點blank之外,其他壽司味道都算鮮美,我最鍾意係甚有口感的三文魚籽壽司,以及味道幾fresh的沢庵卷。牛油果軟殼蟹卷最愛item!分量多多的軟殼蟹炸得香脆而不硬,配埋香氣十足的牛油果,好夾!大蔥雞肉串燒、帶子串燒除咗壽司、炸物,都叫咗串燒試一試,分別有大蔥雞肉、帶子。兩款食物燒完都依然keep住juicy,抵讚!炸雞軟骨常見的日式炸物,平常發揮!始終都臨近收舖時間,侍應及大廚的服務、上菜、埋單的速度都相當快手。

壽司盛合

牛油果軟殼蟹卷

大蔥雞肉串燒、帶子串燒

炸雞軟骨
常見的日式炸物,平常發揮!

2023-07-21
2023-07-25 303 瀏覽
開左好多年,亦都經常黎食,質素都保持到👍🏻日本居酒屋既裝修,第一印象已經融入咗當地,有有幾間日式榻榻米房間,俾客人傾生意,唔錯食過呢度既午餐,有沙律、麵豉湯、燉蛋、壽司、烏冬、甜品,多元化今次晚餐叫左個三色魚生飯配沙律加面豉湯,原來只係想搵間店食宵夜,估唔到咁夜,啲魚生都仲咁新鮮,朋友另外再叫左個加洲卷,話要食少啲減肥,點知一黎到係咁大份🤣仲要配料多過飯,好抵食😵一時興起再點枝清酒🍶,店員仲推介邊款岩我哋,好貼心,酒味同魚生好配👍🏻👍🏻👍🏻
開左好多年,亦都經常黎食,質素都保持到👍🏻
2023-06-13 416 瀏覽
本身冇乜嘢,食到尾聲想叫起甜品,咁啱著涼鞋發現隻腳痕痕哋,一望原來係手指公咁長咁粗嘅🪳爬咗上腳😱😱😱嚇死咗嘅我既刻同員工講啦,佢完全冇任何回應就咁處理隻嘢,一粒聲都冇出,最後我都即刻頭也不回咁走咗。人生中第一次打食評,想反映嘅係:衛生情況真係一個問題,但係員工嘅處理手法都係一個問題囉🫣🤣救命我真係仲驚緊,點解可以咁恐怖(我自己食+坐喺吧檯最邊,其他食客可能完全唔為意而且個員工好明顯想當冇咗件事,所以覺得要分享出黎🙈)
2023-06-04 369 瀏覽
途經黃埔嘅德美和食餐廳,入咗去食午餐,叫咗兩個定食,價錢其實都非常吸引。銀鱈魚西京燒定食$118兩片銀鱈魚,加埋都有一個手板咁大,加一啲雜菜,去麵豉湯、蒸水蛋同埋沙律,CP值好高網燒安格斯牛扒定食$99上枱第一個感覺就覺得牛扒唔夠靚,但以咁嘅價錢配埋麵豉湯、蒸水蛋同埋沙律,份量十足,都係可以接受嘅。環境裝修就係舊咗一啲,但和風味十足嘅裝修,絕對係八九十年代時興過。
銀鱈魚西京燒定食$118
銀鱈魚西京燒定食

網燒安格斯牛扒定食$99
網燒安格斯牛扒定食

銀鱈魚西京燒定食
2023-05-30 335 瀏覽
住左紅磡廿幾年嘅我 未食過呢間嘢😂俾一個搬咗嚟冇耐嘅朋友帶我去食~~仲要笑我未食過…餐廳環境嘅好 好闊落好舒服,朋友傾偈食飯一流~食物種類都有好多,刺身 壽司 串燒 爐端燒 鍋物 等等🤣🤣🤣個人最喜歡係野菜牛肉鍋加烏冬👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💸💸野菜牛肉鍋 ((鍋內加烏冬)) $92+$30壽司拼盤B $298冷-綠茶味 $58牛油燒帶子串 $38汁燒雞心 $22牛肉炒烏冬 $118牛油果軟殼蟹卷 $82📍德美壽司紅磡黄埔新村德民街31號

個人最喜歡係野菜牛肉鍋加烏冬👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2023-05-26
壽司拼盤B
野菜牛肉鍋
牛油燒帶子串
午飯想吃日本菜,所以就到這間已多次光顧的德美壽司,因其菜式選擇多,食物水準也不錯。我們中午12時40分左右到達,幸好仍未客滿,立即獲安排座位,但餐廳於1時多已滿座,可見在區內相當受歡迎。午餐有不少壽司、魚生飯、便當、日式熟食料理選擇,真的令人心大心細、眼花撩亂。日替便當三段 ($99)這個套餐有沙律、茶蒸碗、味增湯、豬軟骨、天婦羅、三式刺身,真的是應有盡有,非常豐富。茶蒸碗非常滑溜;豬軟骨炆得入味,味道甜甜的,用來配飯吃一流;帶子和三文魚刺身都算厚切,味道也鮮甜;天婦羅款式多,有南瓜、蕃薯、茄子和蝦,唯茄子吸油較多,頗油膩。餐後還送上一個小小的維記雪榚糯米糍,真的是大滿足~

日替便當三段 ($99)

餐後還送上一個小小的維記雪榚糯米糍,真的是大滿足~
2023-04-13 2674 瀏覽
📌 德美壽司 (德民街) - 紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖🗓(13/4) 星期四 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:今日另一半生日,佢想食日本野,又唔想去太遠,所以就揀左黃埔呢間德美壽司,佢香港總共有5間分店都係位於九龍及新界區。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:既然係日式料理,所以餐廳都係以提供刺身/壽司/爐端燒/天婦羅/鍋物/串燒為主,另外仲有十多款經濟d嘅dinner set。因為今日係慶祝,所以就散叫左一個秋冬二人前套餐(😓不過而家已經係春天),一份刺身盛合同一些串燒,而家等我同大家講下🎌味道先。精選二人餐 - 秋冬二人前套餐有兩款選擇,價錢就唔差得好遠,我就揀左呢個,因為d內容啱食d。個餐包括日式前菜/枝豆/和風沙律/三文魚刺身/野菜牛肉鍋/什錦天婦羅/鹽燒鯖魚/日式炒飯/大蜆味噌湯/甜品,種類真係好多,份量亦都唔少,都只係$338蚊,真心覺得算係抵食。當中我最推介係個前菜,野菜牛肉鍋同雜錦天婦羅。極上刺身拼盤 - 拼盤入面有吞拿魚腩/油甘魚/赤貝/帆立貝/海膽/牡丹蝦/白身魚薄切,呢個係最貴個set拼盤,賣$488蚊有少少貴,其實佢個質素係對得住個價錢,但拍埋個套餐度
🗓(13/4) 星期四 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

極上刺身拼盤 - 拼盤入面有吞拿魚腩/油甘魚/赤貝/帆立貝/海膽/牡丹蝦/白身魚薄切,呢個係最貴個set拼盤,賣$488蚊有少少貴,其實佢個質素係對得住個價錢,但拍埋個套餐度就好似無咁抵食了。不過佢每款刺身都好新鮮呢個係事實,除左海膽嘅明礬味太重同個玉子燒太甜之外,其他都好出色。

串燒 - 另外串燒仲叫左七味燒雞腎/牛舌/牛油燒帶子/雞心/雞軟骨,價錢就由22~42蚊不等,質素就一般,牛舌同雞心係當中最好食。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳主力都係飲酒,尤其是清酒,但我地就只係叫左一杯Sapporo同一杯水蜜桃梳打。

🍽環境:餐廳環境好靚,門面有佈置日式紅燈籠,仲做左仿瓦片門面,成間餐廳內外都係走木系風格,好有日本feel,坐位除左普通枱,仲設有吧枱同榻榻米房間,坐位鬆動闊落,環境衛生,光猛企理。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務都好好,食物就係用QR Code落單,但飲品就係通知店員幫手落單的,職員上菜同收碟時都好有禮貌,食到最尾叫得太多野食唔落個炒飯,職員都會主動問有無需要幫手打包。

💰💸價錢:埋單就大約$1150蚊,對返同樣散叫日本料理,佢比到呢個質素,算係合理價格,但佢嘅套餐同dinner set就可以算係抵食。

🐲💬總結:我覺得佢地食物質素係唔錯,不過有某一兩款仲有進步嘅空間,下次反而想試一試佢地嘅dinner set,我見價錢大多都係$100蚊樓下,認真抵食。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
2023-04-13
2023-04-13 1421 瀏覽
🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱今日約咗幾個好朋友在工作附近的德美壽司享用日式午餐!🎯 此家位於紅磡黃埔德民街日本料理店,店舖門外已掛上很多紅色燈籠,相當有日式的感覺!🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮幸好已book位,不用等候便可入座! 店舖內地方闊落、座位舒適、 裝修以日式風格,仲有兩間VIP房,須於門外脫鞋就座, 真係好有日本feel!🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱午餐時段:套餐餐牌選擇很多,一定有一款啱心意!每款套餐包有: 味噌湯、沙律、茶碗蒸蛋及甜品雪糕糯米糍一粒……主食也非常豐富!🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍣 德美刺身壽司便當 $102刺身壽司非常新鮮,口感和味道令人心思思想再食,加埋炸物熱辣鬆脆,一個set有不同嘅食物!好正!🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍣🍣 海膽雜錦魚生飯 $98以鮮甜嘅海膽配埋雜錦魚生,呢碗飯不會令人失望!🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍣🍣🍣 壽司定食配牛肉烏冬 $93壽司共六件~壽司飯一粒粒分明,完全用日本米煮成,黏度適中,好有口感!配上一碗牛肉烏冬~牛肉嫩滑,烏冬十分彈牙!很滿足呢!🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍣🍣🍣🍣 日替便當三段 $99分為三
🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱
今日約咗幾個好朋友在工作附近的德美壽司享用日式午餐!
🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮

🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱
午餐時段:套餐餐牌選擇很多,一定有一款啱心意!

🍣 德美刺身壽司便當 $102

🍣🍣 海膽雜錦魚生飯 $98
以鮮甜嘅海膽配埋雜錦魚生,呢碗飯不會令人失望!

🍣🍣🍣 壽司定食配牛肉烏冬 $93

🍣🍣🍣🍣 日替便當三段 $99
分為三主食: 雜錦刺身、 雜錦天婦羅及洋蔥炒牛肉~ 能滿足你三個願望🤣🤣🤣

🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱 總括來說:午餐日本料理包含各式各樣的食物,性價比高! 咁嘅價錢,大家不妨試一試!
🍤🍣🍥🍤🍣🍥🍤🍣🍥🍤🍣🍥🍤🍣🍥
2023-04-03
  • 海膽雜錦魚生飯
  • 茶碗蒸蛋
  • 德美刺身壽司便當
  • 牛肉湯烏冬
2023-04-13 322 瀏覽
黃埔的德美日本壽司料理店是一家口碑中等的日本料理店,提供各式各樣的料理選擇。無論是刺身還是壽司,熟食或炸物,這家店都有提供,讓你有更多的選擇。然而,近期這家店的份量似乎有點減少,並不如之前的好。而且,如果你想吃飽,需要花費較高的價格,大約在$700-800之間,這讓人有些失望。總體而言,黃埔的德美日本壽司料理店是一家中等水平的日本料理店,口味還算不錯,但食物份量減少和價格偏高讓人感到有些不滿。如果你想嘗試不同的日本料理,這家店是個不錯的選擇,但如果你追求更高水準的日本料理,或者想找到更具性價比的選擇,可能需要考慮其他餐廳。

2023-04-11 305 瀏覽
“德美”唔洗介紹大家都認識的一間平民日本料理(食set也ok),但原來比多少少錢亦都係一間好出色的㕑師發辦Omakase當然比多少一分錢一分貨啦,要食好D梗係要比多少少錢啦!呢間我已經食左N次了,每次包有水準,冇令過我失望服務:侍應好nice, 招呼好好,尤其bar頭大佬kenny想食好嘢就要坐bar枱揾佢啦!!環境:乾淨,舒適價錢:相當合理食物:刺身(視乎季節及當日飛机貨),串燒,炸物必食推薦:實在太多,大家留意相片推介1)厚切大拖蘿2)沙甸魚刺身卷3)日本生蠔(出面加啫喱,呢間加青檸更鲜)4)左口魚邊,金目雕5)天婦羅大蝦6)燒牛舌,雞腎7)燒明太子其實大家除了食set外,也可以試下我介紹的刺身,包你地另眼相看,而且仲会喜出望外希望大家都揾到試到你的心頭好,enjoy

想食好嘢就要坐bar枱揾佢啦!!
環境:乾淨,舒適
價錢:相當合理
食物:刺身(視乎季節及當日飛机貨),串燒,炸物
必食推薦:實在太多,大家留意相片推介

1)厚切大拖蘿

2)沙甸魚刺身

3)日本生蠔(出面加啫喱,呢間加青檸更鲜)
4)左口魚邊,金目雕
5)天婦羅大蝦
6)燒牛舌,雞腎
7)燒明太子

希望大家都揾到試到你的心頭好,enjoy

2023-03-29
生日
  • 必食推薦太多了,留意大量相片
2023-03-28 420 瀏覽
今晚食咗一個好正嘅晚餐係喺德美壽司啊!個地係間好有氣氛嘅餐廳,有啲似日本風格嘅設計,真係好舒服呢!我地叫咗三文魚刺身同帶子壽司,真係好新鮮啊!三文魚刺身好鮮美,細細條條,賣相靚仔,加上啲醬汁真係好味,啲醬汁唔會蓋過啲魚味。帶子壽司亦都幾好,啲帶子肉好彈牙燒雞肉串都幾好食,個肉燒得啱啱好,唔會太焦,啲肉質又好嫩。同埋啲醬汁好啖,加啲辣椒粉真係啱啱好!不過啲串有啲細,少少唔夠飽。我地叫咗麵豉湯作湯底,個湯味道幾濃郁,啲麵豉味重啲,湯底好濃,個湯又夠熱,好啖!總括黎講,德美壽司嘅食物真係好好味,啲食材新鮮,醬汁好啖,加上啲裝飾細心,好有心思。不過啲價錢相對啱啱好啲貴啲,不過如果想食啲高質素嘅日本菜就值得一試啦!

2023-03-20 387 瀏覽
好耐冇嚟,人流比以前少好多,以前平日都排長龍,今次到時都冷清,後來旺返啲,容易攞位,房是吉的。所以待應都比以前禮貌咗。叫了$388二人套餐,平日才有的。全部野都保持到水準。如圖,鍋裏的東西比較生,不過可接受。特別喜歡天婦羅蝦。湯有酒香、蜆肉都新鮮。仲有個炒飯,漏咗上追咗好耐,所以忘記影相了。普普通通。玉子是另外加的,加埋就剛剛飽。甜品係milk pudding~ 似自家製作。可再回來,不過已經沒有以前那種感覺了~
叫了$388二人套餐,平日才有的。

全部野都保持到水準。如圖,鍋裏的東西比較生,不過可接受。
特別喜歡天婦羅蝦。
湯有酒香、蜆肉都新鮮。
仲有個炒飯,漏咗上追咗好耐,所以忘記影相了。普普通通。
玉子是另外加的,加埋就剛剛飽。
甜品係milk pudding~ 似自家製作。
可再回來,不過已經沒有以前那種感覺了~
2023-03-11 402 瀏覽
今日lunch嚟呢到食壽司😋之前朋友帶過我食一次,今日決定帶男朋友嚟試下。兩個都好鐘意食日本嘢🤭呢度裝修好有日本feel ,入邊有啲燈籠🏮好似居酒屋,坐得好舒服,地方都幾大。嚟得一定要食刺身啦!先叫一個刺身盛,十分新鮮,最正嘅係帆立貝刺身,臨尾都再encore 一份🤣💯要多個熱食叫咗鍋燒烏冬👍🏻個流心蛋撈埋一齊食,成個湯好濃烈😍價錢方面合理,唔係話太貴,性價比都高🤤下次再嚟食會試吓其他菜式!

2023-03-11
  • 鍋燒烏冬