2018-02-19 680 瀏覽
今日同幾個friends 慶祝生日, 老規矩都係去打邊爐! 今次呢間真係令到我地大開眼戒😂先先係上個象拔蚌😱😱好大碟足晒料冇呃秤! 味道超鮮超爽, 好味到難以形容! 個個都食到😋😋新鮮既象拔真係口感好唔一樣. 之後我地再叫左一個活魚刺身, 好驚訝呀! 上枱時條魚尾都仲彈下彈下嫁! 真係好新鮮... 我地條骨就去脆炸, 跳動魚尾放去滾湯, 魚身當然就係生食啦! 活魚刺身同蒸熟既鮮魚口感好唔一樣, 係煙勒爽口同三文魚刺身比呢個口感豐富好多. 薄切安格斯牛肩肉睇個樣就知道勁, 肉紋好清晰但又唔會肥, 食落唔係老都仲係好嫩牛味好重!! 好味👍🏼我地6個人叫到咁樣樣新鮮樣樣正!! 超好味...

我地6個人叫到咁樣樣新鮮樣樣正!! 超好味...
2016-12-29
  • 巨無霸雲吞
  • 手切本地肥牛
  • 加州象拔蚌
嗌左一品海上鮮(兩位起$238)由於係即劏,所以落單到起筷既時間都頗耐前後夾埋40mins到。好有創意既係佢用錫紙焗而吾係用蓋 所以好快聞到好濃既海鮮味🤤食材方面:每人應該有3隻蠔3隻蝦 花甲吾記得左 雞件食到最後都吾覺得好難咬 而且肉多過骨。唯一美中不足既地方係蝦,好細隻而且吾太新鮮,餐廳門外既水缸亦吾見有蝦,但蟹超級生猛!食完海鮮加湯食配菜。我兩個人有一籃娃娃菜同一碟豆腐卜,基本上食完海鮮都飽得七七八八😂 食埋烏冬真係飽到上心口😌總括黎講,男人黎食都應該吾洗額外嗌牛肉等等🤣👍🏼計埋醬汁小食費用⋯兩個人二百幾食到高質素之如又夠飽,抵過出面食放題👍🏼
嗌左一品海上鮮(兩位起$238)
由於係即劏,所以落單到起筷既時間都頗耐
前後夾埋40mins到。

食完海鮮加湯食配菜。

總括黎講,男人黎食都應該吾洗額外嗌牛肉等等🤣👍🏼
花生+茉莉花茶
2017-11-19
2017-02-07 1460 瀏覽
同幾個朋友食晚飯,一行六人叫咗個豬肺湯底,所謂手切本地肥牛,差唔多要三百蚊.啲牛肉細塊個一五毫子. 食咗成晚我諗最新鮮就係佢哋啲油麥菜, 個個所謂脆鯇魚 一啲都唔脆.埋單每人食咗$230都唔知食咗啲乜嘢!無下次影相都嫌費事.

2017-02-06
2016-12-20 1460 瀏覽
加拿大海膽新鮮海水味重like海細鱗活魚刺身,肉質彈牙(仲大過個盤)大開眼界⋯⋯哈哈加州象拔蚌鮮甜爽口潮州生醃獅蚶好好味,驚喜😻從來唔食獅蚶既我試完一個都忍不住食左半碟海鮮火鍋驚喜推介👏🏻👏🏻
加拿大海膽新鮮海水味重
like
加拿大海膽
海細鱗活魚刺身,肉質彈牙(仲大過個盤)
大開眼界⋯⋯哈哈
  • 手切本地肥牛
  • 藍龍蝦刺身
  • 加州象拔蚌
2016-07-04 2464 瀏覽
愛吃海鮮嘅朋友話要黎食 浩瀚桑拿海上鮮,當然奉陪!!入到店內似乎全部客人都在打邊爐,心思思想改變主意,不過朋友堅持要食浩瀚桑拿海上鮮,唯有下次先黎打邊爐啦店員先送上醬料,應有嘅都有!好大盆嘅 浩瀚桑拿海上鮮先用錫紙蓋住,滾一陣,然後再除去鍚紙。內有大量海鮮:一條好大條的沙巴龍躉、蠔、蝦、帶子、蟹、花蛤等,仲有雞塊。店員再為海鮮窩加上大量莞茜香葱,賣相當堂靚仔哂!沙巴龍躉味道一流,非常新鮮,咬落彈牙,鮮甜度十足。蠔:幾大隻,食落都算鮮甜,大約每人有1至2舊。蟹:肉較少,略為瘦削。鍋內有大量蜆,喜歡食蜆的朋友唔好錯過!整體黎講,沙巴龍躉真係好正!如果價錢再平一點就好啦。
愛吃海鮮嘅朋友話要黎食 浩瀚桑拿海上鮮,當然奉陪!!
入到店內似乎全部客人都在打邊爐,心思思想改變主意,
不過朋友堅持要食浩瀚桑拿海上鮮,唯有下次先黎打邊爐啦
店員先送上醬料,應有嘅都有!
好大盆嘅 浩瀚桑拿海上鮮
先用錫紙蓋住,滾一陣,然後再除去鍚紙。
店員再為海鮮窩加上大量莞茜香葱,賣相當堂靚仔哂!

沙巴龍躉味道一流,非常新鮮,咬落彈牙,鮮甜度十足。
蠔:幾大隻,食落都算鮮甜,大約每人有1至2舊。
蟹:肉較少,略為瘦削。
鍋內有大量蜆,喜歡食蜆的朋友唔好錯過!

整體黎講,沙巴龍躉真係好正!如果價錢再平一點就好啦。

想不到夏天了,香港人仍然愛打邊爐>D< 跟朋友們聚餐,我通常都沒有什麼意見,大夥建議要到"輝哥火鍋",我也自然奉陪到底^^很久未有跟大班女孩子去吃man man地的飯>D<本來以為是吃火鍋打邊邊的,不過看到枱上有趣的餐牌,這個man爆『浩瀚桑拿海上鮮』看來不錯, 大家也衝著好奇心一試究竟^^傳統式的混醬料 ,勝在簡單,不會混亂味蕾。『浩瀚桑拿海上鮮』製作需時,約要25分鐘左右~等食時間,最好當然是食住等>D<前菜有很爽口醒胃嘅麻辣木耳海蜇,麻辣度剛好引發為食味蕾^^潮式螄蚶同行朋友竟然叫了個潮式螄蚶,還以為這是我外公那年代的人才愛吃呢>•<喜歡吃的人就覺得很鮮甜,但我看來頗血腥的感覺,過不了那心理關口呢!!!終於等到這個『浩瀚桑拿海上鮮』喇!!一班朋友傾傾講講,其實也不覺等得太久~ 這以錫紙包裹,類似盤菜的海鮮窩,內容非常豐富呢!!!店員灑上大量莞茜香葱後,賣相變得更加吸引呀^^豐富的材料包括蠔、帶子、花蛤、海蝦、蟹、沙巴龍躉、雞等…...印象最深刻的當然是大大隻的蠔啦^^第一時間先吃就不會過熟了,很滑很有蠔味呀!!!材料

很久未有跟大班女孩子去吃man man地的飯>D<
傳統式的混醬料 ,勝在簡單,不會混亂味蕾。
麻辣木耳海蜇
『浩瀚桑拿海上鮮』製作需時,約要25分鐘左右~
等食時間,最好當然是食住等>D<
前菜有很爽口醒胃嘅麻辣木耳海蜇,麻辣度剛好引發為食味蕾^^
潮式螄蚶
潮式螄蚶
『浩瀚桑拿海上鮮』
終於等到這個『浩瀚桑拿海上鮮』喇!!
『浩瀚桑拿海上鮮』
店員灑上大量莞茜香葱後,賣相變得更加吸引呀^^
印象最深刻的當然是大大隻的蠔啦^^
第一時間先吃就不會過熟了,很滑很有蠔味呀!!!
材料多得令人不知吃那樣才好,吃得最多的是花蛤及沙巴龍躉,魚肉很滑嫰,有充滿彈性又厚膠質的魚皮,而花蛤亦很新鮮彈牙沒有沙。
其他材料我比較少吃,好像有吃了個蟹鉗吧^^
但是這個會充滿海鮮精華湯汁的豆卜是不能錯過的啊!!! 但要小心燙口呢!!
夏天要盡量搣甩肥肉,多燙些青菜就最好了^^
而且湯汁不似打邊爐的湯底那麼油膩,鮮味正好!!!
最後就是我最喜歡的冰烏冬,彈牙滑溜,而且吸收了海鮮湯汁,非常美味^^
甜品有迷你雪米糍作點綴呢^^
幾個女孩子吃這個窩感覺剛好,不會太飽滯,還有商議下一場甜品的空間呢!!!
男士們的話可能要再加火窩料了>D<

2016-05-30
  • 浩瀚桑拿海上鮮
  • 冰烏冬
2016-06-16 2123 瀏覽
手執一杯美酒,享用一頓精雕細琢的Fine Dinning ,當然是人生美事一樁 ,但一眾好友,吃着大盤大盤的美食,手中啤酒一乾而盡,那種感覺亦是暢快淋漓。中國很多地方都有大盆大砵奉客的菜餚,眾所週知的有客家盆菜、新疆大盆雞及順德大盆魚,今晚小弟約了一群吃友到德哥火煱來一頓大盆大砵的晚飯,吃大大一盆奉客的浩瀚桑拿海上鮮。堂座約50左右。德哥的浩瀚桑拿海上鮮每位收費HK$388,兩位起,他們會因應人數而增加用料份量。今天咱門一行七人,且看看份量如何。大盤送到面前,直徑足有兩尺,用錫紙封住,加添了一份神秘感,揭開錫紙之前,先置於爐上再翻熱一下,請看下圖,蒸氣把鋪面的錫仔弄得鼓脹,侍應隨之用筷仔在錫紙插孔,放走蒸氣,再把錫紙掀開。嘩!很大的堆頭,視覺享受十足。面前的跟小弟已往在順德吃的大盆魚賣相七成相似,只是沙巴龍躉替代了草鯇魚,另加入了不少海鮮同煮而爾。盆中食材包括有沙巴龍躉、大大隻的流浮山生蠔、中蝦、花蟹、沙白蜆、大花菇及雞。沙巴龍躉是整盤海鮮的靈魂所在,沙巴龍躉並非矜貴魚種,它只是龍躉跟石班雜交而成的養殖魚,街市零售價不過幾塊至十塊錢一兩而爾,平日在其他地方吃到的,總是肉質及鮮味平凡的貨

堂座約50左右。

沙巴龍躉是整盤海鮮的靈魂所在,沙巴龍躉並非矜貴魚種,它只是龍躉跟石班雜交而成的養殖魚,街市零售價不過幾塊至十塊錢一兩而爾,平日在其他地方吃到的,總是肉質及鮮味平凡的貨色,不過今晚吃到的魚肉卻異常鮮甜,肉質嫩滑。大部份魚類如果經過長時間的加熱,魚肉都會變得粗嚡,記憶中紅鮋是其中一款長時間蒸煮肉質亦不會變嚡的魚種,原來沙巴龍躉也有着相同特性,久煮不嚡,約三斤重的龍躉由起初吃到尾聲亦相當嫩滑!

沙白蜆鮮美嫩滑,蠔爽脆,蝦彈牙,最差是那花蟹,肉質很削,很瘦,只是水蟹。鋪在底下的雞亦是這煱的一大亮點,肉質細嫩,纖維富彈性,沒有令人討厭的雪味。

我們一眾朋友手中拿着筷子,豪邁的在這大窩中穿插,毫不介意吃其他人的口水尾,這便是相熟朋友吃飯的應有禮儀。大口大口的喝着冰凍啤酒,包括在場女生在內,都沒有顧着那些冇謂的餐桌儀態,大家吃得暢快之極!

吃到接近尾聲,剛才被食物蓋住的一片汁液終於露出了來,它便是這窩食物的精華所在,我們又怎會讓它白白浪費,點了一份稻庭烏冬,希望利用它來吸取來自一眾食材的百家精華,把烏冬煮開,普普通通的烏冬,馬上化為一道美食,有着點點麥香的烏冬,佐以甘甜鹹鮮的濃味湯汁,人間美味!
總結: 德哥的浩瀚桑拿海鮮,用料確實新鮮,令人回味,然而火煱才是這裏的主打,菜牌定價在佐敦來說,相當合理,看到鄰座食客所點的火煱配料,充滿新鮮的光澤,質素應該相當不俗,大家有空不訪到佐敦德哥,試試他們的浩瀚桑拿海鮮煱,領略一下大盤大砵的用餐樂趣 ;又或試試他們的傳統火煱。
2016-06-07 835 瀏覽
一班好朋友聚會,除了酒樓中菜方便之外,火鍋也是另一個好選擇。好友想試一下什麼是海鮮桑拿,於是來此店作聚會點。是次收費並不高昂,每位$388,最低消費兩位,可是包括海蝦、花蟹、流浮山蠔、沙巴龍躉、花蛤、吊桶及鮮雞等,可謂超值之類。坐下後,先點上紫貝天葵及茶,同時也送上咯種調味品。紫貝天葵味道剛好,不太甜,不太濃,這不會令口中充滿紫貝天葵的味道,從而影響稍後對海鮮的味覺。我們一行數人,要準備也需時,正好讓大家相聚談天一番。等了好一段時間,大鍋終於到來,見店員有點吃力的,把它放上預早擺好於枱中央的小型爐頭上,可見鍋內定材料十足,但見用錫箔紙封著,有點賣關子的感覺,滿是期待。待會後,店員打開錫箔紙封,可見熱氣騰騰,鍋內非常豐富。店員隨即端上特製的調味醬油,加醬油除了香味更甚,可見色彩燦爛,除了視覺上的吸引,也讓人垂涎三尺。大鍋這邊是沙巴龍躉頭、流浮山蠔、海蝦。另一邊是沙巴龍躉尾、海蝦、雞塊,一些菇菌等。再一邊是雞塊、花蛤、沙巴龍躉,香菇。另一頭則是花蟹、花蛤。可見整個大鍋盡是海鮮美食,令大家都非常雀躍。海蝦雖小,鮮味十足,爽口彈牙、流浮山蠔大大的,蠔味濃郁,完全無腥味,入口滑滑、鮮雞每塊大小剛

坐下後,先點上紫貝天葵及茶,同時也送上咯種調味品。

我們一行數人,要準備也需時,正好讓大家相聚談天一番。

待會後,店員打開錫箔紙封,可見熱氣騰騰,鍋內非常豐富。
大鍋這邊是沙巴龍躉頭、流浮山蠔、海蝦。
另一邊是沙巴龍躉尾、海蝦、雞塊,一些菇菌等。
再一邊是雞塊、花蛤、沙巴龍躉,香菇。
另一頭則是花蟹、花蛤。
可見整個大鍋盡是海鮮美食,令大家都非常雀躍。

海蝦雖小,鮮味十足,爽口彈牙、流浮山蠔大大的,蠔味濃郁,完全無腥味,入口滑滑、鮮雞每塊大小剛好,方便食用,雞味濃、沙巴龍躉肉質結實,新鮮爽滑,卻又沒深海魚實實的感覺、花蛤不算大,每顆也鮮甜,肉質爽口、由於個人怕皮膚敏感沒吃,但朋友們說是非常可口,蟹味十足,肉質有彈口的感覺。

當吃得一部份時,加上配菜落鍋,油豆腐、生菜、烏冬等,以鍋底的湯汁的濃味,令普通的配菜也變得非常美味,海鮮味濃郁,鮮甜可口,變得不再普通。
吃過這餐海鮮桑拿,終於了解此名的由來,也得知令海鮮保持鮮味的另一種食用方法。
2016-06-06 343 瀏覽
今日同一大班新相識嘅朋友食飯, 千挑萬選後, 決定黎左德哥食桑拿海上鮮。見到門口魚缸海鮮樣樣都咁生猛, 就知道無黎錯地方!係食海鮮鍋之前, 先要一渣紫貝天葵, 味道清新, 又帶點酸甜味道, 係非常解渴消暑嘅飲料。係海鮮鍋準備嘅時候, 都叫左一啲餐前小食, 包括炸響鈴同埋炸魚皮, 件件新鮮即炸, 熱辣辣, 直接進食, 香脆無比!!千呼萬換, 桑拿海鮮餐終於上場! 呢個海鮮餐包羅萬有, 包括有花蛤、流浮山生蠔、海生蝦、鮮帶子、沙巴龍躉、農場雞、花蟹、吊桶仔, 以及冬瓜、豆卜、冬茹、烏冬。各樣美食共冶一爐, 點會唔好食XD係食之前加添特製豉油, 令鮮味突出之外, 亦都為各食材加添滋味。見到各款海鮮都係熱辣辣, 亦都鋪得滿滿, 就知道呢一餐定必豐盛!主角之一, 沙巴花尾龍躉。魚身肉質結實, 啖啖食配以秘制醬汁, 比起平時食到嘅蒸魚更勝一籌! 除左魚身夠厚之外, 魚皮亦都值得品嚐, 骨膠原豐盛, 亦夠鮮滑, 絕對唔可以錯過。食完沙巴花尾龍躉之後, 亦都品嚐過流浮山生蠔同花蟹。流浮山生蠔份量大, 肉厚, 吃到嘅係啖啖肉, 感覺好滿足! 而花蟹蟹膏滿滿, 蟹腳亦食得出份量足嘅蟹肉, 貨真價實。最後係
最後係海鮮濃湯之中, 放有烏冬豆卜, 將整晚嘅精華完滿地吸收, 盡收各款海鮮嘅滋味之處!
2016-06-03 272 瀏覽
朋友又相約一起打爐, 今次介紹東西『全港首創浩瀚桑拿海上鮮』, 每位$388, 兩位起. 看著廣告, 似我上年自己在家做過, 而且當時很流行煮的無水海鮮蒸鍋. 那次自己買了鮑魚, 蟹, 龍蝦, 蜆等很多海鮮, 自己煮二人份都要過千元料費.. 鑊中先墊了薄切白羅白, 再上放生菜, 再上放一堆堆海鮮, 蒸10 分鐘就上桌了. 今次看來這個桑拿海上鮮有異曲同工之妙. 我們一行多人, 所以廚房預備的時間不少. 約20分鐘, 店員便把一個很大的鍋端上, 鍋子用錫紙包起, 保持一點神秘感. 孔武有力的店員都拿得有點吃力, 我便知道裡面很足料. 店員打開錫紙, 海鮮數量什多, 最矚目就是那條跟大髀一樣長的沙巴花尾龍躉. 店員即時再淋下由醋, 醬油, 蒽蒜弄好的醬汁, 香味四溢, 而且把海鮮鍋上了彩色, 像美圖秀秀一樣, 即時把海鮮鍋變靚了. 內裡的材料有流浮山生蠔, 沙巴龍躉, 帶子, 花蛤, 海蝦, 花蟹, 雞等, 相當豐富. 沙巴花尾龍躉當然先吃魚. 襯亂時我先挖下魚腩位吃. 魚肉有韌度, 是大的魚種好吃之處. 魚皮位厚得見到那層油脂和骨膠原, 鮮滑無比. 糖不甩對這海鮮鍋有一個很好的第一印象.
沙巴花尾龍躉
當然先吃魚. 襯亂時我先挖下魚腩位吃. 魚肉有韌度, 是大的魚種好吃之處. 魚皮位厚得見到那層油脂和骨膠原, 鮮滑無比. 糖不甩對這海鮮鍋有一個很好的第一印象. 要提一下, 魚還是盡快吃. 煮久了, 魚肉變得很淋身, 覺得很浪費.
流浮山生蠔
友人第一時間吃在魚底的流浮山生蠔, 我都立刻吃一隻. 本地蠔特點肉厚大隻, 金屬味不算重, 吃的是啖啖肉.
海蝦
是海中蝦, 味道尚鮮.
花蛤
此花蛤不同彼花甲. 花蛤有點泥味, 我不太喜歡這味道湯底給霸住了. 肉質尚鮮, 數量很多.
花蟹
花蟹尺碼較細, 吃到蟹的鮮味. 不是太多肉, 所以最後都是交給男士們吃罷.

雞件
雞件約有1/4隻雞, 放在鍋邊的一角. 我喜歡吃雞肉, 所以吃了不少. 我認為雞件是先煮過才放鍋的, 因為少量雞件有點老. 滑的幾件都給我搶去了.
另外還有一些菜和烏冬.
豆腐卜和生菜吸收了海鮮湯的精華, 特別鮮甜.
烏冬不算太彈牙, 但作為火鍋店而不是日本料理店的烏冬, 這個我還是收貨的. 烏冬掛滿海鮮汁, 味道很好.

紫貝天葵, $38/渣
同行友人都未聽過紫貝天葵, 其實就像一種涼茶, 酸酸的像酸梅湯, 卻少了那怪怪的煙燻味. 這種草汁在各個離島都有賣. 長洲, 大澳等等. 是十分解渴消暑的飲料.
每人都捧著肚子回家. 只是定價好像有點高. 找回當是自煮的海鮮照~
餐牌~
2016-06-03 516 瀏覽
今日一班人係尖沙咀廣東道睇完戲,周圍行,諗緊有咩啱大伙兒一齊開心食。打邊爐係常規之選,不過有兩三個話早两日先打完邊爐,想食其他野,甘有人提議不如去廟街大排檔食小炒海鮮,隊下beer ,又可以坐耐d. 甘我地成班就踏入廟街,即見到一間叫德哥火鍋嘅店有好多客人排隊,睇嚟好似好好食甘,好彩呢度唔只係火鍋店,仲有一個首創浩瀚桑拿海上鮮,朋友仔提議不如就試下呢間試吓啦,因為我地一班人係廣東道行左成日,已經好攰喇,再行到油麻地太辛苦,所以臨時改陣食德哥。見到首創既桑那海鮮餐 HK 388/ 2 位起,我地都好興奮想試!呢個海鮮餐包羅萬有,唔洗自己諗,幾好,店家話呢個鍋既海鮮全部都取材新鮮活海鮮,保證新鮮,一睇個menu ,嘩,數得出既美味海鮮都榜上有名,包括: 花蛤、流浮山生蠔、海生蝦、鮮帶子、沙巴龍躉、農場雞、花蟹、吊桶仔。配菜: 冬瓜件、豆卜、鮮冬菇、娃娃菜、烏冬由於海鮮準備需時,我哋太心急啦,就叫咗前菜同啤酒,係咁多款唔同嘅前菜當中,我最鍾意食就係呢個炸響鈴。平時呢款小食通常都係打邊爐先至會叫,原來直接食都好酥脆,香脆無比,加上佢哋秘製嘅酸汁,非常醒胃。建議大家試吓。除咗啤酒之外,我見到其他

配菜: 冬瓜件、豆卜、鮮冬菇、娃娃菜、烏冬

除咗啤酒之外,我見到其他枱上嘅客人都有啲一支支粉紅色嘅凍飲,所以我哋都叫咗支試下,呢支係由山楂做主材料嘅凍飲,冇酸莓汁咁酸,味道較淡,非常清新,微微的酸酸甜甜好開胃呀!
個盤主菜終於上台啦,佢用錫紙封住,店員話呢一款海鮮既煮法係用蒸同焗熟,以保存新鮮海產佢嘅原汁原味。聽落好有特色。
海鮮焗煮熟後,再加少少特製豉油,就可以直接食用嘞。

食嘅係海鮮原味同佢嘅鮮甜,所以如果材料唔新鮮,就會好容易食得出。佢既然以呢種做法咁有自信,我相信食起黎一定有驚喜。

焗到差唔多,錫紙剪開,一陣海鮮嘅鮮味撲鼻而來!店員添上佢哋秘製嘅醬汁,跟住我哋就可以自由開餐啦!最注目嘅係中間嗰條沙巴龍躉。
各式各樣嘅海鮮,正所謂寶物沉歸底,我地各人各自找尋心中所愛。切開沙巴龍躉同大蝦後,沉底既係流浮山生蠔同帶子。
一路食一路尋寶嘅感覺非常開心。其實有少少似食盆菜,只不過盆菜係以肉類最多,呢個全部都係新鮮嘅海鮮。雪白嘅沙巴龍躉肉非常幼嫩,肉質如絲般順喉。好正!
海蝦亦都非常之大隻同新鮮。蝦頭充滿着新鮮嘅蝦膏。個新鮮程度令人意外!食完一隻又一隻!
對於店家用咗咁多新鮮嘅材料,每位先至388。其實一啲都唔貴,建議大家一起得菜就好博命食,因為海鮮係要火候啱啱好時最好食,如果任佢煲反而會過咗火位。
佢嘅海鮮濃湯底,唔使講大家都可以想像到係集全部海鮮精華所在,簡直甜到入心入肺!

呢個套餐仲包埋烏冬,所以你睇吓我自製左一碗濃湯海鮮烏冬,幾咁吸引!因為呢一個湯底,我連食三碗烏冬。
以我個人來講,呢個套餐係一定夠飽。個精華濃湯實在食得唔好嘥,所以叫多幾個烏冬係常識。
終於明點解呢一個叫做桑那海鮮,原來靚嘅海鮮,係用桑拿焗出嚟先最鮮甜,哈哈。。。。
海鮮站在我的最愛的排行榜來說,可謂去到無敵是最寂寞的狀態了!😂今晚又是海鮮夜,約了三五知己齊齊吹番晚。本來我們一心是打邊爐的,所以來左德哥呢度,點知見到有海鮮餐食,睇落幾豐富下,又有新意,我們立刻轉左軚,變左食海鮮😂未食之前例行動作:調好自己個醬汁先,可以加青紅辣椒,生熟蒜頭,芫茜蔥咁。再叫定懷舊雪碧就一切準備就緒了!就是呢個餐,叫做浩瀚桑拿海上鮮,見到好大堆頭咁,又有多款海鮮,而且收定價,就唔怕食到超出預算都唔知啦!生蛤蜊據說很補血,不過大多數人都覺得太腥而不敢吃,我天生是一個海人,對腥呢種氣味沒甚麼感覺,忍耐度倒是頗高,通常新鮮的,我好少覺得腥,對我來說,那是鮮!倒是死了的海產,我就好遠都會已經嗅到腥。所以,在一片“好驚呀!““嘩,血淋淋咁嘅“的此起彼落尖叫聲之中,那既鮮而實在又帶點血液的味道的生蛤蜊就我一個人大快朵頤了!正!店家有提供蒜子,不過我試了一口,那過分辛辣的蒜味又太搶風頭了,把蛤蜊的味道都蓋掉了,又不太好。其實單食可能會較難接受,沾小小醬油就剛好提鮮又能稍稍染蓋那頗濃的“血液“味了。一上桌用大錫紙包住,老闆話咁樣海鮮嘅鮮味和精華就會全部逼曬出來,而且會緊緊鎖住左在錫紙內

今晚又是海鮮夜,約了三五知己齊齊吹番晚。
再叫定懷舊雪碧就一切準備就緒了!
一上桌用大錫紙包住,老闆話咁樣海鮮嘅鮮味和精華就會全部逼曬出來,而且會緊緊鎖住左在錫紙內,咁食到嘅每一件海鮮個味道都會提升,變成超級海鮮一樣!😂
果然一打開,個香味真是唔講得笑,完全大發!而且超多嘅款的令人垂涎欲滴, 見到的首先係有一帶條沙巴龍躉, 整整覆蓋著整個煲, 簡直就是個好的直徑一樣, 非常大條的一條沙巴龍躉!單是這條魚價值也不菲呢!
除左沙巴龍躉之外,其他用料都很豐富,包括有 大蝦, 石蠔,雞件, 帆立貝, 蟹, 大花甲, 超多蜆.....多到唔記得左😂😂😂😂😂
蝦肉爽口彈牙,帆立貝好似細粒左啲,不過都ok好食,蠔超大隻,應該是我的邊爐最愛桶蠔即美國蠔先有呢個size,蒸完竟然唔會太韌,蠔味夠,正!
最最最正一定係呢條沙巴龍躉,魚的肉質爽實,食得出非常新鮮,骨極少,每一口都啖啖肉,再加埋極富膠原口感的魚皮,簡直是享受的化身!完全滿足到愛魚和對魚有好高要求的我!
飽餐一輪後,加入了冬菇呀,豆卜和烏冬同吃,所有鮮味被豆卜完全吸收再食!滋味可想而知啦!今晚對於我呢個海鮮人來講簡直大滿足呀!
德哥火鍋專門店 (佐敦)

地址 : 佐敦廟街286-298號華志大廈地下A舖

早前相約一班朋友食飯, 較多人食飯, 多數也會揀火鍋, 放題, 今次我地就去了德哥火鍋專門店食飯.來火鍋店, 當然是一心一意諗住打邊爐, 但見到枱上的介紹餐牌, 有一個叫『全港首創浩瀚桑拿海上鮮』, 每位$388, 兩位起, 好想知道是甚麼來, 所以我地決定試一試這個.等了一陣, 終於上枱.一個好大的鍋用錫紙包住.上枱後, 會繼續加熱, 保持熱度.店員就打開它, 再加上蒽粒, 即時香味四濺.原來類似一品窩咁, 以海鮮為主.內裡的材料相當豐富, 包括蠔, 沙巴龍躉, 帶子, 花蛤, 海蝦, 蟹, 雞等…我第一時間食蠔. 蠔好大隻, 蠔味幾重, 夠滑身, 唔會覺得乾.帶子夠鮮甜, 幾彈牙.沙巴龍躉好大條, 魚肉相當嫩滑, 色澤又夠雪白.海蝦不算好大隻, 但勝在夠爽口.花蛤肉質幾鮮味, 帶點口感.鍋內的海鮮食咗一半左右, 就可以加入豆腐卜和生菜.這樣吸收晒海鮮的精華, 特別鮮甜. 若果發現唔夠湯, 可以叫店員幫你添加.就咁食海鮮和配料未必夠飽肚, 最後, 仲有烏冬.烏冬幾彈牙, 同樣吸收晒海鮮的精華, 特別好味.這個海鮮鍋都幾好味, 但份量夠唔夠就每個人不同, 不夠可以加錢再加食物, 若果覺

等了一陣, 終於上枱.

一個好大的鍋用錫紙包住.
上枱後, 會繼續加熱, 保持熱度.

店員就打開它, 再加上蒽粒, 即時香味四濺.
原來類似一品窩咁, 以海鮮為主.

我第一時間食蠔.
蠔好大隻, 蠔味幾重, 夠滑身, 唔會覺得乾.

帶子夠鮮甜, 幾彈牙.
帶子
沙巴龍躉好大條, 魚肉相當嫩滑, 色澤又夠雪白.
海蝦不算好大隻, 但勝在夠爽口.
花蛤肉質幾鮮味, 帶點口感.
鍋內的海鮮食咗一半左右, 就可以加入豆腐卜和生菜.

就咁食海鮮和配料未必夠飽肚, 最後, 仲有烏冬.
烏冬幾彈牙, 同樣吸收晒海鮮的精華, 特別好味.
這個海鮮鍋都幾好味, 但份量夠唔夠就每個人不同, 不夠可以加錢再加食物, 若果覺得打邊鍋麻煩, 這個一品窩就好適合你.

帶子
久不久大飲大食的姊妹團又出動,今次去了德哥火鍋專門店,初時見到個調味架,我以為是HOTPOT,點知原來要試新東東──浩瀚桑拿海上鮮。侍應話這個是全港首創浩瀚桑拿海上鮮,HKD388/位,要兩位起。預備製作需時25分鐘,等的期間,食了小食,這個殼,我不知個名,同行一女子勁LIKE,話好補喎~我自己只試了一個,用個鼻食的話好鯹,但用條脷品嘗就好鮮甜。我們再叫多個小食麻辣木耳海蜇,小小麻,帶點辣,又爽口,食完好開胃。終於等到個主角了,一大鍋上的。打開有點像一品鍋,材料包括沙巴龍躉,其魚皮食落有膠質感,肉又滑嘟嘟,即時諗起個女,覺得她一定會好鍾意食;花蛤,細細地,但都甜美,得我一個食到一隻有沙;流浮山生蠔,煮熟都大大隻;農場鷄,因同行有一人不海鮮,所以雞成了她的主,我食了一塊,都幾好雞味;海生蝦,新鮮彈牙;鮮帶子,感覺有點OVERCOOK,有點鞋口;花蟹有3隻,細細地,但都有蟹膏食;冬瓜吸收了海鮮汁,特別正,好食到不能停口。在食期間,我們問侍應,我們要不要再追加食物,他話未見過有客人食完這個浩瀚桑拿海上鮮會不飽。我們也不好意思追加,然後把豆卜,生菜和烏冬都吃光光。豆卜和烏冬伕塊海綿般吸收海鮮精

久不久大飲大食的姊妹團又出動,今次去了
終於等到個主角了,一大鍋上的。
,煮熟都大大隻;農場鷄
浩瀚桑拿海上鮮會不飽。我們也不好意思追加,然後把豆卜,生菜和烏冬都吃光光。豆卜和烏冬伕塊海綿般吸收海鮮精華,個味特正,感覺這才是主角。

食完之後,侍應送上雲呢拿雪米糍,我們就再轉場去食糖水
可能我真的大食,我食完有點空虛...

2016-05-19
2016-05-23 144 瀏覽
又來到我最期待的姐妹淘聚會時間,因為朋友們都住九龍區,所以就挑選了佐敦區的德哥火鍋專門店,一大班人吃火鍋邊吃邊傾最開心。先吃點前菜,麻辣木耳海蜇,木耳海蜇都非常爽口,麻辣夠惹味。餐廳推薦他們首創的<浩瀚桑拿海上鮮>,味道比蒸氣火鍋更鮮味,雖然我個人不愛吃魚及海鮮,但朋友們喜歡就無論掃興了,試一試吧。打開錫紙是滿滿的海鮮。加點蔥及醬油調味。海生蝦,好大隻肉質結實夠彈牙。鮮帶子,肉身偏細但好爽甜。花蚧,雖然沒有特別飽滿,不過咬起來還蠻嫩的,也吃的到蛤蠣的鮮味。農場鷄,鷄肉咬起來很嫩又富有彈性,可能大部分海鮮我都沒吃,所以覺得這鷄非常美味。豆腐卜,吸滿海鮮魚味湯底,朋友們大讚好味,但我就怕怕了。生菜新鮮爽脆。烏冬,質地幼滑彈牙,是貴價靚烏冬!最後餐廳送上雲呢拿雪米糍。朋友們都吃得開懷,但對於不吃海鮮的我實在不合胃口,吃火鍋還是要吃肥牛墨魚丸才開心。
先吃點前菜,麻辣木耳海蜇,木耳海蜇都非常爽口,麻辣夠惹味。
打開錫紙是滿滿的海鮮。
加點蔥及醬油調味。
海生蝦,好大隻肉質結實夠彈牙。
鮮帶子,肉身偏細但好爽甜。
豆腐卜,吸滿海鮮魚味湯底,朋友們大讚好味,但我就怕怕了。
生菜新鮮爽脆。
烏冬,質地幼滑彈牙,是貴價靚烏冬!
最後餐廳送上雲呢拿雪米糍。

2016-05-19