餐廳: 御鐵
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-12-15 35 瀏覽
最近有朋友生日,所以我們決定預訂了一間叫御鐵的餐廳來慶祝。雖然我們對這家餐廳的評價不是很清楚,但還是決定一試究竟。首先,我們點了一個季節沙律作為開胃菜。沙律內的新鮮蔬菜和醬汁相互融合,口感清爽。接著,我們品嚐了大虎蝦,這道菜以其鮮美的口感和豐富的蝦味令人印象深刻。銀鱈魚也是另一道令人驚艷的菜色,魚肉鮮嫩多汁,入口即化。接下來,我們品嚐了南非鮑魚和法國鴨肝。南非鮑魚的口感彈牙,帶有微妙的海鮮風味,而法國鴨肝的豐潤口感和濃郁的鴨肝味道絕對令人著迷。匈牙利厚切豬是一道獨特的菜色,豬肉肥瘦相間,口感豐富,搭配上特製的醬汁更是美味。我們還點了和牛厚燒配煎野菜,這道菜以其精選的和牛和煎得恰到好處的野菜令人垂涎欲滴。清酒煮蜆是我們的另一個選擇,蜆肉鮮嫩,煮得剛剛好,完美搭配清酒的香氣。最後,我們品嚐了奄列炒飯,這道經典的炒飯以其獨特的風味和口感引起了我們的興趣。作為甜點,我們選擇了抹茶雪糕和柚子雪糕。抹茶雪糕帶有濃郁的抹茶香氣,而柚子雪糕則酸酸甜甜,完美地解膩。總的來說,御鐵是一家值得一試的餐廳。他們提供的菜色種類繁多,每道菜都展現了高品質的食材和精湛的烹飪技巧。服務態度也非常好,讓我們的生日慶祝更

總的來說,御鐵是一家值得一試的餐廳。他們提供的菜色種類繁多,每道菜都展現了高品質的食材和精湛的烹飪技巧。服務態度也非常好,讓我們的生日慶祝更加愉快。如果你想嚐一嚐精緻的日本料理,御鐵絕對是一個不錯的選擇。
2023-12-15 36 瀏覽
最近同朋友去咗一間御鐵餐廳食飯,真係好正呀!餐廳氣氛好舒服,服務都好友善。我哋頭先叫咗個季節沙律,裡面有新鮮嘅蔬菜,好吸引人呀!越南虎蝦用蝦膏去烹煮,好開胃呀!之後試咗銀鱈魚,鱈魚煮得剛剛好,肉質鮮嫩,好好味。同埋加咗蘇格蘭帶子,啲帶子鮮甜得嚟,真係好開胃。之後試咗南非鮑魚配忌廉海苔醬汁,南非鮑魚肝較為濃味,呢啲珍貴嘅食材經過精心煮熟,食落鮮美,而且仲有微微嘅海鮮味。我哋仲試咗法國鴨肝,呢個鴨肝好滑好香,真係好好味嘅。匈牙利厚切豬用煙燻去整,簡直比美和牛,肉質嫩滑,令人食唔停口。然後嚟到和牛厚燒配煎野菜,呢個係我最鍾意嘅一道菜。和牛為熊本縣和牛好嫩好多汁,連埋蔥同櫻花蝦,燒得剛剛好,仲有煎嘅野菜,食落好豐富好美味。我哋都試咗清酒煮蜆,呢道菜用清酒煮熟,蜆肉鮮嫩,湯汁清爽,好開胃。奄列炒飯係我哋嘅主食,炒飯米粒飽滿有嚼勁,加埋奄列提味,好好食。最後,我哋食咗抹茶雪糕同柚子雪糕作甜品。抹茶雪糕好濃郁綿滑,有香濃抹茶味,而柚子雪糕清新爽口,真係好消暑。御鐵餐廳嘅嘢食都好好食,每一道菜都經過精心烹調。服務態度周到,環境舒適,係一個好適合同家人朋友享受美食嘅地方。

2023-11-14 443 瀏覽
這間位於銅鑼灣的樓上日本菜餐廳,主打席前日式鐵板燒。餐廳環境寬敞舒適,以吧枱座位為主,可一邊品嘗美食,一邊欣賞師傅手藝。晚市時段有多款套餐選擇,豐儉由人。.Dinner Set B $638Dinner Set C $838.🥗季節沙律沙律菜好新鮮,有幾款醬汁選擇,我選了柚子汁,味道酸甜清新,入面還有彈牙鮮蝦。.🐟銀鱈魚(跟Set B)鱈魚扒外皮香煎微脆,魚肉雪白嫩滑,肉質鮮嫩,充滿魚油香。🦐大虎蝦(跟Set B)大虎蝦好大隻,肉質彈牙鮮甜,配上蝦頭膏煮成的醬汁,令味道更提升。.💕蘇格蘭帶子(跟Set C)帶子好厚身,肉質雪白嫩滑,味道鮮甜,口感彈牙。.✨南非鮑魚(跟Set C)鮑魚好新鮮,肉質爽彈有咬口,每口都充滿鮮味,配上自家製海苔醬汁,味道提升了不少。.🦆法國鴨肝(Set C)鵝肝煎得外脆內軟,充滿油香,咬下去口感軟綿,配上無花果黑醋醬汁,剛好中和了油膩感。.🐮澳洲牛柳牛柳牛味香濃,而且油花平均,口感嫩滑又多汁。伴碟還有竹灰鹽和日本芥末供自行調味,不過個人覺得不用加配已很美味。.🐷匈牙利厚切豬(跟Set C)用上稀少又高質的匈牙利豬,而且油脂特別豐富,口感更柔軟鮮嫩,肉味對比一般
Dinner Set B $638
Dinner Set C $838
🥗季節沙律

🐟銀鱈魚(跟Set B)
鱈魚扒外皮香煎微脆,魚肉雪白嫩滑,肉質鮮嫩,充滿魚油香。

🦐大虎蝦(跟Set B)

💕蘇格蘭帶子(跟Set C)
帶子好厚身,肉質雪白嫩滑,味道鮮甜,口感彈牙。

✨南非鮑魚(跟Set C)

🦆法國鴨肝(Set C)

🐮澳洲牛柳

🐷匈牙利厚切豬(跟Set C)
用上稀少又高質的匈牙利豬,而且油脂特別豐富,口感更柔軟鮮嫩,肉味對比一般的更香濃,充滿香氣和滋味。

🌟清酒煮蜆
蜆肉好大隻,味道鮮甜,配上用鰹魚和清酒煮成的清湯,味道鮮甜帶淡淡酒香,入面還有雜菌、水菜、海藻,令口感味道更富層次。

🍚奄列炒飯
嫩滑美味的蛋包飯,包住惹味的炒飯,炒飯炒得好有鑊氣,而且粒粒分明,入面還有不少牛肉粒、蔥粒、蘿蔔粒,配上龍蝦汁更惹味。

🍦雪糕
有黑糖和薑味選擇,非常少有。我選了黑糖味,伴碟還有紅豆蓉和朱古力棒,甜度適中。
2023-11-14 188 瀏覽
這間高級日本餐廳位於銅鑼灣,主打西日Fusion鐵板燒,店內環境寬敞舒適,設有魚缸養飼鮮活海產;廚師吧枱能欣賞到師傅的手藝,適合約會或多人聚會。晚市時段設有多款套餐,跟家姐分別點了兩份不同的互相分享。OTETSU Dinner Set B - $638OTETSU Dinner Set C - $838季節沙律新鮮翠綠的沙律菜,拌上酸甜的蕃茄醬,更有大大隻彈牙的鮮蝦仁。銀鱈魚(Set B)雪白肉厚的鱈魚扒,魚肉細膩結實又彈牙,豐溢的魚脂香好突出。大虎蝦(Set B)肥厚的大虎蝦厚實又有彈性,拌上甘香的蝦頭膏,蝦味極濃郁。蘇格蘭帶子(Set C)大大粒帶細嫩彈牙超鮮甜。南非鮑魚(Set C)鮮活得不斷蠕動,這款鮑魚特別厚肉爽身,煙韌又爽口,有著濃郁的鮑魚鮮甜味,海苔醬正好提鮮。法國鴨肝(Set C)豐美多汁的鵝肝超邪惡,紮實又綿密,入口即化,無花果黑醋汁正好解膩。澳洲牛柳無急凍的牛柳屬高等貨,牛味特別濃郁,細緻的油花分佈,厚燒亦能柔軟又多汁,可蘸竹灰鹽或WASABI。或匈牙利厚切豬(Set C)被譽為世界最肥美的豬之一,產量極其稀少,肥瘦分佈均勻,油脂完全沒有騷味,入口如牛肉般鮮嫩。清酒

晚市時段設有多款套餐,跟家姐分別點了兩份不同的互相分享。
OTETSU Dinner Set B - $638
OTETSU Dinner Set C - $838

銀鱈魚

銀鱈魚(Set B)
雪白肉厚的鱈魚扒,魚肉細膩結實又彈牙,豐溢的魚脂香好突出。
大虎蝦

大虎蝦(Set B)
肥厚的大虎蝦厚實又有彈性,拌上甘香的蝦頭膏,蝦味極濃郁。
蘇格蘭帶子

蘇格蘭帶子(Set C)
大大粒帶細嫩彈牙超鮮甜。
南非鮑魚

南非鮑魚(Set C)
法國鴨肝

法國鴨肝(Set C)
澳洲牛柳

澳洲牛柳
匈牙利厚切豬

匈牙利厚切豬(Set C)

清酒煮蜆
大大粒活蜆特別鮮甜無沙,鰹魚清湯清澈又鮮甜,加熱揮發出多餘清酒,只剩下淡淡的酒香,更有本菇、水菜及海藻等。

奄列炒飯
粒粒分明的炒飯充滿鑊氣,粒粒鬆軟多汁的牛肉增添油香,更有洋蔥、紅蘿蔔粒等香甜蔬菜,再蓋上滑溜的蛋皮,淋上海鮮汁超惹味。

雪糕
黑糖雪糕有著濃甜的滋味,底部有軟糯的紅豆蓉,還有兩根香脆的朱古力棒。

蜜瓜梳打 - $48
日本直送,選用日本靜岡縣產的高級哈密瓜汁,果香超濃郁~
2023-11-13
2023-11-05 73 瀏覽
開完漫長嘅會 要對自己好d🤭 中午食個豪華嘅 鐵板燒!✨御鐵 ✨2人Premium set白松貝與龍蝦 🥗季節沙律 大蝦沙律配柚子汁鮮甜大蝦沙律菜 柚子汁酸酸地好開胃🦪韓國白松貝姐係象拔蚌~~ 新鮮大大隻水裡面撈出黎!鐵板煎香 火候度控制得剛剛好 口感好Q!鮮味十足!🦞西奧龍蝦新鮮龍蝦肉 大大件十分結實 用蝦膏燴入蝦肉,好惹味!煎至7成熟 爽口彈牙!🥩和牛厚燒 / 紐西蘭羊架 配竹炭鹽熊本縣的A5和牛!5成熟 油脂與牛肉的花紋比例適中,放入口有溶化嘅感覺!羊架肉味濃香又唔so! 🫕清酒煮蜆 (打卡able)點著清酒大火煮嘅大蜆!好有型啊!再加入鰹魚湯底 配上菇同海苔,湯底十分鮮甜🍚和牛粒炒飯最後 用和牛粒炒飯!雖然都好飽 不過和牛脂肪嘅香氣炒飯真係忍唔住啊!飯粒炒到粒粒分明好均勻 恰到好處!🍨甜品 薑味雪糕真係好少見啊 好鐘意薑嘅我 真係好驚喜啊!薑味都真係濃郁~有薑汁撞奶嘅感覺!🥰整體體驗 服務細緻,用料新鮮 又豐富!環境好舒適 安靜,可以坐係鐵板前欣賞廚司的廚藝!

🥗季節沙律 大蝦沙律配柚子汁
鮮甜大蝦沙律菜 柚子汁酸酸地好開胃

🦪韓國白松貝

🦞西奧龍蝦

🥩和牛厚燒 / 紐西蘭羊架 配竹炭鹽

🫕清酒煮蜆 (打卡able)

和牛炒飯

🍚和牛粒炒飯

🍨甜品 薑味雪糕

2023-11-04 50 瀏覽
忍不住一再覆桌的鐵板燒,上次龍蝦很好味,所以選了二人套餐,水準依然,還可以坐吧枱望住大廚烹調海鮮,是眼睛和味覺的享受。大蝦無花果沙律 🌟有三種醬可選,選了開胃的柚子汁,沙律新鮮清甜,蓮芋第一次食,口感清爽,大蝦肉質彈牙,無花果好甜好好食,選用的材料都是當造!白桃濁酒🌟滿滿的白桃果味,又夠哂甜,係女士的最愛。韓國白松貝🌟白松貝其實是象拔蚌,肉質好厚身柔軟,爽口多汁,清清地但好香牛油味,配埋Wasabi汁好夾。澳洲龍蝦🌟活生生的龍蝦煎至表面香脆,醬汁是用牛油煮熟的龍蝦膏,濃郁的龍蝦香,旁邊還有三文魚子好鮮甜,賣相精美。匈牙利厚切豬🌟豐富油脂但食落一啲都唔膩,選取嘅部位完全沒有筋,好軟稔好易咬,唔夠味可以沾竹炭鹽。而配菜燒南瓜、大啡菇和意大利青瓜都很惹味。清酒煮蜆🌟蜆大隻又多汁好味,完全無沙,加了鰹魚清湯和清酒煮,水菜及本菇令整碗清湯味道更鮮味。海膽炒飯🌟炒飯用上海膽好奢華,仲加了紅蘿蔔蔥增加口感,好香又好味。柚子雪芭🌟最後還有一球清甜的柚子味雪芭,好滿足。

大蝦無花果沙律 🌟

白桃濁酒🌟
滿滿的白桃果味,又夠哂甜,係女士的最愛。

韓國白松貝🌟

澳洲龍蝦🌟

匈牙利厚切豬🌟

清酒煮蜆🌟

海膽炒飯🌟
炒飯用上海膽好奢華,仲加了紅蘿蔔蔥增加口感,好香又好味。

柚子雪芭🌟
最後還有一球清甜的柚子味雪芭,好滿足。
2023-11-02 46 瀏覽
閨密和我都喜歡吃鐵板燒所以去了 #御燒 好近地鐵站,超級方便!環境好優美,可以坐係度睇住師傅整👍🏻我地叫左$2188二人餐✨季節沙律✨韓國白松貝✨澳洲龍蝦✨愛爾蘭羊架✨和牛厚燒配煎野菜✨清酒煮蜆✨和牛蛋包飯✨甜品🍧姜味雪糕韓國白松貝,同象拔蚌相似,配上Wasabi汁,好爽口!師傅熟龍蝦大約7成熟,用返龍蝦嘅蝦膏去煮!可以保持新鮮嘅味道👅和牛厚切,師傅大約煮咗五成熟,配上竹炭鹽,肉嫩多汁,好juicy! 紐西蘭羊假,如果食羊太蘇嘅話可以用芥末子,唔夠鹹可以用竹炭鹽!清酒煮蜆,配上鰹魚清湯,蜆肉,海苔,蘿蔔,好鮮甜。
閨密和我都喜歡吃鐵板燒

✨清酒煮蜆
✨和牛蛋包飯
甜品🍧姜味雪糕

2023-11-01 27 瀏覽
高級鐵板燒,高級食材!廚師特別料理的手法,令你享受高級美食!無論視覺和嗅覺都得到美妙嘅享受!這間餐廳服務質素相當高!廚師又能把食物提升到色香味俱全⋯⋯👍😋御二人樣$2188季節沙律蘆筍非常爽脆!西班牙蕃茄和羽衣甘藍,加上美味美味嘅蟹肉!味道立刻昇華😋 加上柚子汁提味😋😋⋯⋯開胃又清新!韓國白松貝韓國的白松露口感爽脆!肉質非常厚!口感鮮甜帶甘!廚師溫馨:🧑‍🍳提示有兩件象拔蚌😋潤留待最後才享用!因為比較濃味!😬本人非常贊同😎⋯⋯澳洲龍蝦🦞餐廳選用西澳龍蝦肉質相當飽滿!細嫩又滑脆!味道香甜又美味!口感爽口彈牙!廚師留待龍蝦膏同炒!味道立刻提升不少!和牛厚燒日本嘅和牛冇得輸!肉質鮮嫩,入口即溶!廚師煎得外邊焦香!內裏軟腍,又能保持肉汁!和牛嘅香氣飄來令人垂涎欲滴😋其實不需任何調味已經非常滋味!只加少少鹽就能提升和牛獨特美味的口感!清酒煮蜆清酒雖然味道清淡!但係經過烹調後味道香濃非常清甜!加上鰹魚湯同煮鮮味立刻提升!湯頭非常濃郁,香甜可口!清晒😎😋蜆肉常新鮮彈牙!海膽炒飯飯粒炒得非常甘香!海膽包住每一粒飯粒!非常鮮美!香氣滿瀉!加入幼細的蔬菜粒,最後灑上香蔥!😋😋⋯⋯柚子檸檬酒來一杯🥃Cock
高級鐵板燒,高級食材!
廚師
特別料理的手法,令你享受高級美食!無論
視覺和嗅覺都得到美妙嘅享受!

這間餐廳服務質素相當高!
廚師又能把食物提升到色香味俱全⋯⋯👍😋

御二人樣

蘆筍非常爽脆!

韓國白松貝

韓國的白松露口感爽脆!肉質非常厚!
口感鮮甜帶甘!
😬本人非常贊同😎⋯⋯

澳洲龍蝦🦞

餐廳選用西澳龍蝦肉質相當飽滿!
細嫩又滑脆!味道香甜又美味!
口感爽口彈牙!
廚師留待龍蝦膏同炒!味道立刻提升不少!

和牛厚燒

日本嘅和牛冇得輸!
肉質鮮嫩,入口即溶!
廚師煎得外邊焦香!內裏軟腍,又能保持肉汁!
和牛嘅香氣飄來令人垂涎欲滴😋
其實不需任何調味已經非常滋味!
只加少少鹽就能提升和牛獨特美味的口感!

清酒煮蜆

清酒雖然味道清淡!但係經過烹調後味道香濃非常清甜!
加上鰹魚湯同煮鮮味立刻提升!
湯頭非常濃郁,香甜可口!清晒😎😋
蜆肉常新鮮彈牙!

海膽炒飯

飯粒炒得非常甘香!海膽包住每一粒飯粒!非常鮮美!香氣滿瀉!
加入幼細的蔬菜粒,最後灑上香蔥!
😋😋⋯⋯

柚子檸檬酒

來一杯🥃Cocktail⋯⋯
口感細緻,酸度清爽!非常清新!

柚子味雪糕

獨愛嘅香氣同酸甜味!
這餐高級鐵板料理畫上圓滿的句號⋯⋯
  • 柚子檸檬酒
  • 海膽炒飯
  • 和牛厚燒
  • 韓國白松貝
  • 季節沙律
  • 柚子雪糕
2023-10-31 29 瀏覽
同另一半慶祝紀念日,梗係要食返餐好!壽星最鍾意食海鮮,於是選了有白松貝與龍蝦二人套餐。大蝦無花果沙律 新鮮的大蝦和沙律菜,與甜美的無花果搭配得很好,微酸的蕃茄醬料十分開胃。日本手工啤酒見到舖頭,貼咗日本的啤酒品牌馨和 Kagua,第一次見決定試吓,大麥味好重,係偏苦味嘅啤酒。韓國白松貝如果喜歡海鮮,一定要試韓國象拔蚌。象拔蚌好大隻,生熟度控制得剛剛好,旁邊嘅配菜食用花同海草全部都食得,色香味俱全👍澳洲龍蝦為了吃龍蝦而選擇了這個二人餐,果然沒有令人失望!龍蝦肉十分結實,配上龍蝦膏煮的汁,十分鮮甜美味,而伴碟的玫瑰花也可以食用。和牛厚燒配煎野菜 選用了熊本縣的A5和牛,油脂與牛肉的花紋比例適中,選用嘅部位完全沒有筋,放入口有溶化嘅感覺,我鍾意沾少少竹炭鹽,少少咸味已經襯托到和牛嘅香味。清酒煮蜆湯底選用了鰹魚湯,加了大蜆、菇以及海苔煲成,味道十分清甜。海膽炒飯未食炒飯前已經夠飽,但一聞到海膽炒飯嘅香氣,忍唔住食完整碗飯。飯粒炒到粒粒分明好均勻,十分惹味。甜品甜品挑選了較少見的薑味雪糕,味道唔會太甜,薑味很濃很足料。

大蝦無花果沙律

日本手工啤酒

韓國白松貝

澳洲龍蝦

和牛厚燒配煎野菜

清酒煮蜆
湯底選用了鰹魚湯,加了大蜆、菇以及海苔煲成,味道十分清甜。

甜品
甜品挑選了較少見的薑味雪糕,味道唔會太甜,薑味很濃很足料。
2023-10-30 214 瀏覽
同老公慶祝周年紀念!老公就帶咗我去高級鐵板燒慶祝🥰⋯⋯原來而家年青人都好識享受😏見到隔離有兩位年青嘅伴侶💏來這間餐廳享受美食🥰💕⋯⋯又見兩位美女來享受美食🥰每個人都應該享受自己努力嘅成果!👍😏餐廳嘅師傅表現出熟練嘅動作!食材高級又新鮮!落在鐵板時,吱吱作響⋯⋯傳出嘅香氣相當吸引!New Otetsu Set D 沙律沙律非常爽脆,又新鮮⋯⋯最鍾意佢嘅西班牙蕃茄🍅好清甜!配以芥末醬汁🥰好開胃⋯⋯白松貝來自韓國嘅白松貝!口感非常爽脆!甘甜無比!廚師輕輕燒一燒,又能保留原味!非常美味!澳洲龍蝦來自西澳的龍蝦🦞肉質彈牙!剛剛從魚缸撈起的龍蝦非常新鮮!燒至半熟的狀態⋯⋯口感非常豐富!廚師留待龍蝦的蝦膏將蝦肉同炒😋😋味道又再昇華!厚切豬來自匈牙利的攣毛豬!肉質相當細膩⋯⋯在鐵板上傳來獨特嘅香氣!令人垂涎欲滴!豬肉脂肪比例均勻入口非常甘香!肉味相當濃郁!口感層次豐富!清酒煮蜆湯蜆肉相當清甜!肉質嫩滑有口感!廚師用清酒和鰹魚湯齊煮,所以湯頭非常鮮甜!雖然蜆肉係主菜,但係我覺得湯先係主菜!超甜!海膽炒飯飯粒粒粒分明!炒得非常乾身!海膽包住每一粒嘅飯粒!粒粒金黃飽滿!口感一流!加上香蔥超正😋⋯⋯雪糕海鹽雪
老公慶祝周年紀念!
老公就帶咗我去高級鐵板燒慶祝🥰⋯⋯
又見兩位美女來享受美食🥰

每個人都應該享受自己努力嘅成果!👍😏

餐廳嘅師傅
表現出熟練嘅動作!
食材高級又新鮮!
落在鐵板時,吱吱作響⋯⋯
傳出嘅香氣相當吸引!

New Otetsu Set D

沙律

沙律非常爽脆,又新鮮⋯⋯
最鍾意佢嘅西班牙蕃茄🍅好清甜!
配以芥末醬汁🥰好開胃⋯⋯

白松貝

來自韓國嘅白松貝!口感非常爽脆!甘甜無比!
廚師輕輕燒一燒,又能保留原味!
非常美味!

澳洲龍蝦

來自西澳的龍蝦🦞肉質彈牙!
剛剛從魚缸撈起的龍蝦非常新鮮!
燒至半熟的狀態⋯⋯口感非常豐富!
廚師留待龍蝦的蝦膏將蝦肉同炒😋😋味道又再昇華!

厚切豬

來自匈牙利的攣毛豬!肉質相當細膩⋯⋯
在鐵板上傳來獨特嘅香氣!令人垂涎欲滴!
豬肉脂肪比例均勻入口非常甘香!
肉味相當濃郁!
口感層次豐富!

清酒煮蜆湯

蜆肉相當清甜!肉質嫩滑有口感!

海膽炒飯

飯粒粒粒分明!炒得非常乾身!
海膽包住每一粒嘅飯粒!粒粒金黃飽滿!口感一流!
加上香蔥超正😋⋯⋯

• 季節沙律
  • 西澳龍蝦配海膽汁
  • 雪糕
  • 匈牙利攣毛豬
銅鑼灣性價比高鐵板燒❤️‍🔥環境超舒適,仲可以睇住廚師一邊烹調所有食材都睇得出超新鮮😙今次就叫咗呢個Premium Set A鮮蝦青木瓜沙律🥗鮮蝦好彈牙,仲有我最愛嘅羽衣甘藍🥬配埋柚子醋,超開胃🤤西澳龍蝦🦞超大隻!仲起埋肉😛龍蝦肉食落好鮮嫩多汁!配咗海膽及龍蝦膏醬汁,真係勁惹味!帆立貝🐚好大隻,食落好彈牙juicy💦銀鱈魚🐟肉質食落好香滑,超有魚香!美國牛肉薄燒🐮呢個我都勁鐘意!牛肉燒得啱啱好!中間仲有勁多香蔥、櫻花蝦等清煮蜆湯🍲蜆份量都好多,仲好大隻,超鮮甜!奄列炒飯🍚食到呢度已經勁飽🤣🤣但都食哂成個炒飯,粒粒分明,勁香!京姬柚子檸檬酒🥃食鐵板燒緊係要配番杯酒,酸酸甜甜🤤📍 御鐵 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅13樓#銅鑼灣美食 #鐵板燒 #銅鑼灣好去處 #香港美食 #日本菜 #銅鑼灣日本菜

銅鑼灣性價比高鐵板燒❤️‍🔥

環境超舒適,仲可以睇住廚師一邊烹調
所有食材都睇得出超新鮮😙
今次就叫咗呢個Premium Set A

鮮蝦青木瓜沙律🥗
鮮蝦好彈牙,仲有我最愛嘅羽衣甘藍🥬
配埋柚子醋,超開胃🤤

西澳龍蝦🦞
超大隻!仲起埋肉😛
龍蝦肉食落好鮮嫩多汁!
配咗海膽及龍蝦膏醬汁,真係勁惹味!

帆立貝🐚
好大隻,食落好彈牙juicy💦

銀鱈魚🐟
肉質食落好香滑,超有魚香!

美國牛肉薄燒🐮
呢個我都勁鐘意!牛肉燒得啱啱好!
中間仲有勁多香蔥、櫻花蝦等

清煮蜆湯🍲
蜆份量都好多,仲好大隻,超鮮甜!

奄列炒飯🍚
食到呢度已經勁飽🤣🤣
但都食哂成個炒飯,粒粒分明,勁香!

京姬柚子檸檬酒🥃
食鐵板燒緊係要配番杯酒,酸酸甜甜🤤

📍 御鐵 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅13樓

2023-10-14 249 瀏覽
今晚食鐵板燒,位於銅鑼灣駱克駅,全座大廈都好多美食。餐廳裝修簡潔舒適,地方不算太大,但令人好warm 的感覺。今晚師傅Brian 為我烹調今晚美食。我揀選套餐B & C, 包括有:Set B無花果野菜沙律🥗野菜新鮮配上柚子沙律菜汁,清新開胃瀨尿蝦配鮑魚用上馬來西亞瀨尿蝦,我都係第一次食鐵板燒有這個菜,瀨尿蝦肉質爽又軟,比龍蝦味道跟鮮甜,師傅拆殼技術超凡,啱晒我唔識剝殼嘅人。用上南非孔雀鮑魚配上食用花忌廉海苔醬,好鮮味。熊本縣A5和牛薄燒🐄優質的A5和牛,配上蔥花炸蒜香脆櫻花蝦,口感非常。香煎野菜配田樂醬有意大利青瓜,大啡菇及番薯,煎香更加惹味。清酒煮蜆湯這個菜式鮮甜美味,更加上鰹魚湯底混入蜆的精華。炒飯雪糕🍧有三款雪糕選擇,我選柚子味,解熱油膩感一流。咖啡或茶 ☕️最後加杯 Nespresso , 完美晚餐的句號。Set C火炙鰹魚青木瓜沙律🥗清新美味季節菜兩款 蘇格蘭蟶子Brian 師傅煮得非常好味,蟶子剛剛熟,好鮮。加拿大銀鱈魚皮脆肉滑香煎法國鴨肝, 青蘋果配無花果意大利醋汁厚厚的鴨肝入口即溶,配上青蘋果減低油膩感。熊本和牛A5厚燒🐄厚燒更能完全食到牛的鮮味清酒煮蜆海膽烏魚子炒飯鐵板

Set B
無花果野菜沙律🥗
野菜新鮮配上柚子沙律菜汁,清新開胃

瀨尿蝦配鮑魚

用上南非孔雀鮑魚配上食用花忌廉海苔醬,好鮮味。

熊本縣A5和牛薄燒🐄
優質的A5和牛,配上蔥花炸蒜香脆櫻花蝦,口感非常。

香煎野菜配田樂醬
有意大利青瓜,大啡菇及番薯,煎香更加惹味。

清酒煮蜆湯
這個菜式鮮甜美味,更加上鰹魚湯底混入蜆的精華。

炒飯
雪糕🍧
有三款雪糕選擇,我選柚子味,解熱油膩感一流。

咖啡或茶 ☕️
最後加杯 Nespresso , 完美晚餐的句號。

Set C
火炙鰹魚青木瓜沙律🥗
清新美味

季節菜兩款
蘇格蘭蟶子
Brian 師傅煮得非常好味,蟶子剛剛熟,好鮮。
加拿大銀鱈魚
皮脆肉滑

香煎法國鴨肝, 青蘋果配無花果意大利醋汁
厚厚的鴨肝入口即溶,配上青蘋果減低油膩感。

熊本和牛A5厚燒🐄
厚燒更能完全食到牛的鮮味

海膽烏魚子炒飯
鐵板燒必食之選, 炒飯看出師傅的功力, 乾爽材料均勻加上海膽烏魚子,更美味。

咖啡/茶 ☕️

梅酒
桃Soda
2023-10-10 49 瀏覽
位於銅鑼灣嘅駱克駅位置非常方便,今次就去左13/F嘅御鐵,因見佢午市及晚市二人套餐做緊7折優惠🤩午市二人套餐 $1788(另有7折)🌿鮮蝦青木瓜沙律選了配柚子醋醬汁,配上新鮮食材,作為前菜非常適合!入面有蓮芋、青木瓜、羽衣甘藍、蕃茄、蘆筍和大蝦等材料,酸酸甜甜特別開胃🫶🏻🌿季節食材 - 蘇格蘭蟶子王用牛油將蟶子、本菇及蘆筍一起炒香,蟶子王彈牙爽口🌿季節食材 - 西班牙蠔用櫻花蝦及蔥蒜一齊將蠔煎香,西班牙蠔肉質肥美,食落味道香濃,最後加上食用菊花作點綴,色彩繽紛之餘更有陣陣花香🥰🌿澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬師傅特別將龍蝦烹調至7-8成熟,令口感更爽口彈牙!再利用龍蝦膏醬加上海膽去調製醬汁,香濃嘅醬汁加上鮮甜嘅龍蝦肉,味道層次夠哂豐富,亦能保持原汁原味👍🏻🌿澳洲牛柳牛柳無經過雪藏,肉質特別軟腍,煎封後内層仍然保留肉汁,旁邊配有竹炭鹽及田樂醬,色香味濃👍🏻🌿煙燻西班牙伊比利亞厚切豬用上西班牙黑毛豬,厚切咬落好有質感,上菜前特別煙燻過,除左打卡一流外亦增添了淡淡嘅煙燻香氣☺️🌿清酒煮蜆湯使用堅魚湯湯底,配上清酒及蒜片一齊熬煮,令蜆肉味道更鮮甜🌿奄列炒飯炒飯內有和牛粒及甘筍粒,配合醬汁一起炒過,外層再

午市二人套餐 $1788(另有7折)

🌿鮮蝦青木瓜沙律

🌿季節食材 - 蘇格蘭蟶子王

用牛油將蟶子、本菇及蘆筍一起炒香,蟶子王彈牙爽口

🌿季節食材 - 西班牙蠔

🌿澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬

🌿澳洲牛柳

🌿煙燻西班牙伊比利亞厚切豬

🌿清酒煮蜆湯

使用堅魚湯湯底,配上清酒及蒜片一齊熬煮,令蜆肉味道更鮮甜

🌿奄列炒飯

炒飯內有和牛粒及甘筍粒,配合醬汁一起炒過,外層再包上薄薄嘅蛋皮,鍾意佢細細份唔會太油膩,作為主食嘅結尾實在恰到好處👍🏻

🌿柚子 & 黑糖雪芭

味道清新不會太甜,剛好為鐵燒套餐劃上完美句號🫶🏻
2023-10-05 25 瀏覽
我們的鐵板燒師傅刀工及烹調技巧精湛,頭盤沙律份量非常足夠,只略嫌不夠精美和吸睛😂,但之後的每項菜式,食物味道非常好。另外,員工服務態度好,常協助斟水,經理亦非常細心,訂座時沒註明是女兒生日,經理可能聽到我們與師傅的閒談對話,知道女兒生日便俏俏問我女兒名字。預備了甜品生日祝福。推薦!會再幫襯👍🏻
  • 熊本縣A5和牛
  • 三文魚籽海膽炒飯
  • 南非活鮑魚配海苔醬
  • 柚子雪糕
2023-10-02 20 瀏覽
♨️御鐵銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅13樓@otetsuhk ♥️銅鑼灣高質鐵板燒,環境舒適職員態度親切有禮,選料及烹調方式上乘,open rice book枱仲有七折真係物超所值,今餐食得超滿足😋😋🔷京姫柚子檸檬酒個酒杯底可以轉轉轉我覺得好治瘉,檸檬酒調教得非常唔錯好醒神🔷京姫天使白桃濁酒比起檸檬酒,偏向少少甜而帶點清香🔷鮮蝦青木瓜沙律好大兜鮮蝦沙律配新鮮沙律菜,仲有三種醬汁任揀,我哋要咗清新嘅柚子汁及芥辣汁,各有各特色🔷蘇格蘭蟶子蟶子來自蘇格蘭,用牛油去煮及配上魚籽,爽口惹味🔷銀鱈魚肉質香滑無比魚香四溢🔷西澳龍蝦配龍蝦膏醬👍🏻👍🏻好很大隻的龍蝦,活生生的係我地面前被廚師宰割,簡直係一場表演,龍蝦肉質結實彈牙又嫩口,用上蝦膏及海膽汁真係非常絕配🔷澳洲牛柳廚師提及牛柳冇冰鮮過所以入口會最佳狀態,牛柳煎得好香充滿牛味,另外點少少竹炭鹽真係吊起晒啲肉味🔷美國牛肉薄燒蒜香味濃再加咗櫻花蝦,配搭上剛剛好唔會搶咗牛肉味🔷清酒煮蜆湯大蜆鮮甜湯中帶D D酒味,味道幾特別唔錯🔷奄列和牛粒炒飯和牛粒已經好香口,蛋包飯上面加海鮮醬,真係一食愛上🔷雪糕及咖啡綠茶雪糕好滑,薑味雪糕好香,凍熱咖啡都好飲,又係
♨️御鐵
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅13樓
@otetsuhk
🔷京姫柚子檸檬酒
個酒杯底可以轉轉轉我覺得好治瘉,檸檬酒調教得非常唔錯好醒神
🔷京姫天使白桃濁酒
比起檸檬酒,偏向少少甜而帶點清香
🔷鮮蝦青木瓜沙律
🔷蘇格蘭蟶子
蟶子來自蘇格蘭,用牛油去煮及配上魚籽,爽口惹味
🔷銀鱈魚
肉質香滑無比魚香四溢
🔷西澳龍蝦配龍蝦膏醬👍🏻👍🏻
🔷澳洲牛柳
🔷美國牛肉薄燒
蒜香味濃再加咗櫻花蝦,配搭上剛剛好唔會搶咗牛肉味
🔷清酒煮蜆湯
大蜆鮮甜湯中帶D D酒味,味道幾特別唔錯
🔷奄列和牛粒炒飯
和牛粒已經好香口,蛋包飯上面加海鮮醬,真係一食愛上
🔷雪糕及咖啡
綠茶雪糕好滑,薑味雪糕好香,凍熱咖啡都好飲,又係完美的句號。
食物:9/10
抵食:8.5/10
環境:8.5/10

#食在銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #causewaybayfood #食好西 #日本鐵板燒 #鐵板燒 #廚師發板 #chillvibes #好好吃 #hkrestaurant #hkig #hkigfood #hkfoodie #hkfoodielife #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodporn #hkfoodieblogger #hkfoodblogger #foodie #foodiehk #foodphotography #foodblogger #龍蝦 #牛柳 #蟶子