餐廳: 御鐵
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-22 13 瀏覽
御鐵鐵扒燒黎講幾時都食唔厭🤣🤣🤣今次又去左御鐵食dinner😍😍御鐵永遠唔會令人失望😆我地book左枱 (基本上唔book唔會有位)😆睇左陣餐牌,決定叫set d🙂包括有沙律,鮑魚,澳洲龍蝦,然後我揀咗澳洲牛柳😍😍😍清酒煮蜆,同埋海膽炒飯,最後仲有甜品。先講個沙律!沙律勁開胃,大大份,對於鐵板燒咁油膩嘅食物,食個沙律打打底先haha龍蝦啖啖肉,好鮮甜,唔多食龍蝦嘅我都覺得好好食!鐵板燒其中一樣最特別嘅嘢就係每一道菜都好有擺盤~食之前望到咁靚既野已經加哂分!食落口仲要啖啖彈牙肉😍😍飽魚勁爽口!😍😍😍鐵板燒嘅好處就係佢連鮑魚肝都燒埋!好重味,又香口😍😍側邊仲配上三文魚子,同鮑魚好夾~重點既牛柳大大舊,但絕對唔難咬開~ 配住三色椒一齊食,好完美🤤🤤🤤師傅將調味放係碟側邊,萬一客人覺得唔夠味,可以用!但係我就冇用到,因為就咁食已經好好食😈😈😈牛柳超重牛味!有口感得黎唔難咬開,真係好好食!!清酒煮蜆,用清酒煮出嚟,超級鮮甜,本身以為就咁樣淨係食啲蜆肉,結果個湯仲好飲🤣🤣🤣🤣秒清!最後就係海膽炒飯炒,基本上食到呢道菜已經好飽!係 絕 對 要 再 幫 襯 多 次😍😍😍
御鐵

我地book左枱 (基本上唔book唔會有位)😆
睇左陣餐牌,決定叫set d🙂

最後就係海膽炒飯炒,基本上食到呢道菜已經好飽!

係 絕 對 要 再 幫 襯 多 次😍😍😍
2024-04-22 7 瀏覽
兩年前同老婆泥食過一次,一直念念不忘。今次終於有機會再泥,唔理咁多叫左個『二人樣』。呢個2人餐絕對是一場美味的饗宴!從鐵板上發出的香氣一直令人垂涎欲滴。餐廳的菜色新鮮多樣,由原隻南非鮑魚,到新鮮龍蝦,到嫩嫩的和牛,每一口都充滿了獨特的風味。服務周到,環境舒適,絕對是與摯愛共度美好時光的理想場所。『燒南非鮑魚』首先鮑魚差唔多手掌咁大,燒完之後一啲唔『un』唔痴牙。而且平時通常唔食鮑魚肝,估唔到原來加少少調味料,燒一燒,係咁好味。『澳洲龍蝦』師傅用蝦膏加海膽嘅汁泥燒呢隻龍蝦,火喉又控制得好好,唔會太熟。一食落去,果種鮮味真係湧出泥咁。『澳洲牛柳+ 和牛厚燒』兩款牛我哋都要5成熟。牛柳肉稔唔韌,牛味十足。而和牛就油味甘香,非常可口。『清酒煮蜆』食到呢到已經8,9成飽,呢個時候食埋清酒煮蜆就舒服晒。『海膽炒飯』融合了海膽的鮮與炒飯的香氣,絕對是海膽愛好者的最愛。

『燒南非鮑魚』

『澳洲龍蝦』

『澳洲牛柳+ 和牛厚燒』

『清酒煮蜆』
食到呢到已經8,9成飽,呢個時候食埋清酒煮蜆就舒服晒。

『海膽炒飯』
融合了海膽的鮮與炒飯的香氣,絕對是海膽愛好者的最愛。
2024-04-08
2024-04-19 8 瀏覽
位於銅鑼灣駱克駅嘅❣︎御鐵❣︎係一間專做鐵板燒嘅餐廳,多款套餐比你揀😋食材超新鮮,每一道菜都用心擺盤,好適合午/晚飯,慶祝生日等等,提早預訂生日,重有生日畫碟服務,而家晚市預訂重有全單8折優惠添👍🏻今晚同朋友享用$2188嘅♥︎御二人樣♥︎呢到招呼一流👍🏻望住師父為自己烹調食物,真係好吸晴🙂‍↔️❣︎鮮蝦串茄蘆筍柚子汁沙律❣︎柚子汁清新醒胃😋鮮蝦彈牙,串茄蘆薈沙律菜好新鮮。❣︎南非孔雀鮑魚❣︎睇住師父燒鮑魚嘅時候,佢重郁下郁下😋新鮮到不得了👍🏻味道濃郁,肉厚嫩滑,配埋佢嘅忌廉海苔醬汁來食會更和味,最尾先好食佢嘅肝臟,因為入口味道較濃郁,個肝臟超岩我口味。❣︎澳洲龍蝦❣︎龍蝦肉質爽彈😋鮮甜味美,用左蝦膏加海膽來炒,鹹香帶鮮,加埋伴碟嘅裝飾😍真係成件藝術品一樣。❣︎澳洲牛柳❣︎牛柳軟嫩,肉質軟腍,肉汁較多😋配菜好新鮮,有美國大啡菇同南瓜,意大利青瓜,伴碟嘅淡雪鹽味道較淡身。❣︎愛爾蘭羊架❣︎羊架肉味清香帶甜,羊羶味唔重,配菜同牛柳嘅一樣,有美國大啡菇同南瓜,意大利青瓜,伴碟有淡雪鹽。❣︎清酒煮蜆❣︎睇住師父用火槍燒起清酒好似表演魔術🪄噤😍 湯底係鰹魚清湯,加埋清酒同蜆來煮,味道好鮮甜👍🏻蜆肉無沙,配菜有本菇,水菜同碎海苔。

❣︎鮮蝦串茄蘆筍柚子汁沙律❣︎
柚子汁清新醒胃😋鮮蝦彈牙,串茄蘆薈沙律菜好新鮮。

❣︎南非孔雀鮑魚❣︎

❣︎澳洲龍蝦❣︎

❣︎澳洲牛柳❣︎

❣︎愛爾蘭羊架❣︎

❣︎清酒煮蜆❣︎

❣︎海膽炒飯❣︎
高溫鐵板炒出來嘅炒飯夠晒鑊氣,炒到粒粒分明👍🏻好有咬口。

❣︎甜品❣︎
有幾款雪葩比你揀,我地要左薑同柚子,柚子果味豐富,好清新,薑雪葩口感特別😆有薑味但唔會好重。

❣︎飲品❣︎
礦泉水造型成支燒酒噤😂
白桃果汁,有香濃白桃味,甜而不膩。
2024-04-15
上個周末,我同朋友約咗去食晚餐,揀咗間氣氛唔錯嘅西日Fusion鐵板燒。入面嘅布置簡約,最正係坐低就可以一邊望住師傅表演,一邊傾偈,悠閒得嚟又享受。聽聞呢度嘅鐵板燒好出名,我哋就決定來個全套,從前菜到甜品全部嚟一次🍴。第一啖就震撼到我,係一道拼盤,各種前菜小食,每樣都咁精緻,尤其係鴨肝,外面煎到啱啱好,入口即溶,肥而不膩,簡直係幸福嘅滋味😋。主菜嗰陣,最令我期待嘅和牛終於上場。師傅係我哋面前將和牛慢慢烤到外皮微焦,再切成一小塊一小塊,每一塊都好似藝術品咁。和牛嘅油脂分佈得均勻,一啖落去,即刻感受到肉質嘅細膩同油香四溢,軟滑得黎唔膩口,完美!唔只係肉類,連海鮮都做得好好。賴尿蝦🍤整得外脆內嫩,鮮味十足,再配上輕微嘅檸檬汁,酸酸甜甜,提鮮得嚟又唔會搶咗蝦本身嘅味道。到咗最後,我們仲有個驚喜——烏魚子炒飯。真係勁,炒得乾巴巴,每一粒飯都包住烏魚子嘅海味,蛋香同蔥花味,簡直係收尾大作。整體嚟講,食材新鮮,師傅嘅手藝一流,氣氛悠閒舒適,真喺一個好地方,係與朋友享受美食嘅好選擇!下次仲想再嚟試下其他菜式👍。

2024-04-17 31 瀏覽

❣︎鮮蝦串茄蘆筍柚子汁沙律❣︎
柚子汁清新醒胃😋鮮蝦彈牙,串茄蘆薈沙律菜好新鮮。

❣︎南非孔雀鮑魚❣︎

❣︎澳洲龍蝦❣︎

❣︎澳洲牛柳❣︎

❣︎愛爾蘭羊架❣︎

❣︎清酒煮蜆❣︎

❣︎海膽炒飯❣︎
高溫鐵板炒出來嘅炒飯夠晒鑊氣,炒到粒粒分明👍🏻好有咬口。

❣︎甜品❣︎

❣︎飲品❣︎
礦泉水造型成支燒酒噤😂
白桃果汁,有香濃白桃味,甜而不膩。
2024-04-15
快到生日囉,又是吃大餐的時候啦💕!! 比較刺身和壽司,最近鐵板燒更得我歡心^_^!!今晚便去試試銅鑼灣的人氣鐵板燒餐廳 🇯🇵御鐵吧! 餐廳地方不太大,但全部客人匀能坐上吧枱看師傅烹調食物😆,用餐體驗一流~晚市光顧,有一人套餐也有二人套餐。☆ 御鐵𝐒𝐄𝐓 𝐃🍴$𝟐𝟏𝟖𝟖/𝟐位套餐包括: 季節沙律、南非鮑魚、澳洲龍蝦🦞、匈牙利厚切豬🐽、和牛厚燒🥩、清酒煮蜆🍶、海膽炒飯🍚、甜品。季節沙律,可自選醬汁🤭,我選擇柚子口味,酸甜開胃。原隻南非鮑魚😳,超級大隻!!! 彈牙鮮美,配上紫菜忌廉醬更好吃。澳洲龍蝦🤩,用龍蝦的蝦膏和牛油去煮醬汁,蝦香特出,味道濃郁。龍蝦相當新鮮,師傅即場即劏即煮,不得了呢~日本和牛厚燒🥩,肉香濃郁,脂肪豐富,鮮美鮮嫩😍!! 匈牙利厚切豬🐽,豬肉軟腍,好甘香~清酒煮蜆🍶,湯底用昆布湯煮,好鮮味。海膽炒飯😳,有海膽又有三文魚籽,好豐富呀✨!! 炒飯有蔥香和雞蛋的焦香,炒得乾身,也不錯。最後有自選口味雪糕🍦,我選了抹茶口味。草莓濃香甘甜,好滿足~
快到生日囉,又是吃大餐的時候啦💕!! 比較刺身壽司,最近鐵板燒更得我歡心^_^!!
☆ 御鐵𝐒𝐄𝐓 𝐃🍴$𝟐𝟏𝟖𝟖/𝟐位

季節沙律,可自選醬汁🤭,我選擇柚子口味,酸甜開胃。
日本和牛厚燒🥩,肉香濃郁,脂肪豐富,鮮美鮮嫩😍!!
匈牙利厚切豬🐽,豬肉軟腍,好甘香~
清酒煮蜆🍶,湯底用昆布湯煮,好鮮味。
2024-04-07 13 瀏覽
放工同友人去日店食美食再飲返杯🥰餐廳環境舒適,被安排坐在Bar枱可以近距離觀察廚師的新鮮食材及烹調過程。今晚選了有和牛及龍蝦的豐盛套餐。先來一杯high ball。接著是賣相不錯的沙律,除了季節性的新鮮菜,還伴有兩隻大蝦及日本醋,爽口開胃。南非孔雀鮑魚,拎出嚟時很生猛,非常新鮮,肉質口感彈牙,肝臟味道偏濃。配上海葵醬吃頗特別。新鮮西澳龍蝦,伴蝦膏制的醬汁吃,龍蝦肉彈牙,醬汁鮮甜,美味。熊本牛厚切燒及澳洲牛柳一样入口即溶,口感好正。香煎野菜有日本大啡菇,南瓜和翠玉瓜,由於跟牛一起燒,同样很美味。配竹炭鹽吃另有一番味道。清酒煮蜆,蜆很大隻,鰹魚湯底鮮甜。海膽炒飯有很多材料,混有大量海膽,鮮味濃郁。甜品選了薑味雪糕,薑味濃,很特別。
放工同友人去日店食美食再飲返杯🥰

清酒煮蜆,蜆很大隻,鰹魚湯底鮮甜。

海膽炒飯有很多材料,混有大量海膽,鮮味濃郁。

甜品選了薑味雪糕,薑味濃,很特別。

2024-03-13
  • 西澳龍蝦
  • 和牛厚燒
2024-04-04 26 瀏覽
適逢Dining City嘅優惠到了尾聲,於是把握最後機會去訂枱食飯。今日訂呢間位於銅鑼灣駱克道「御鐵」,呢間係日式鐵板燒,呢個套餐只係$498,價錢絕對吸引,而食材都好吸👀。蟹肉野菜沙律蟹肉的鮮嫩與各款蔬菜和蕃茄仔的清新相互交織,再加上沙律的調味也剛恰到好處,既不會過於濃郁,又能凸顯出食材的原汁原味。鐵板南非鮑魚南非鮑魚鮮嫩多汁,肉質Q彈,而忌廉海苔醬的濃郁,兩者完美結合,每一口都是一場味蕾的盛宴。香煎鵝肝香煎鵝肝外皮酥脆,內裡卻保持著柔滑細膩的口感,咬一口下去,鵝肝的豐腴滋味便在口中融化開來,而無花果黑醋醬的搭配,不僅在口感上相得益彰,更在色彩上形成了一種誘人的對比。大分縣A5和牛厚燒煎過的南瓜和茄子都能保留其原本的清新口感,同時增添了一絲香脆。和牛細膩多汁、口感醇厚,而竹炭鹽的加入,不僅為和牛增添了一絲獨特的咸香,更在口感上增添了一份清新與細膩。清酒煮蜆蜆肉在清酒的煮制下,保持了其原有的嫩滑口感,同時吸收了清酒的芬芳,讓每一口都充滿了清酒的甘醇與蜆肉的鮮美。海鮮炒飯師傅選用了日式海膽來炒飯,海膽的鮮美與米飯的香氣在鐵板上交融,形成了一種獨特的美味。當品嘗一口時,首先感受到的是海膽

海鮮炒飯
師傅選用了日式海膽來炒飯,海膽的鮮美與米飯的香氣在鐵板上交融,形成了一種獨特的美味。當品嘗一口時,首先感受到的是海膽的細膩口感,米飯跟蛋和香蔥的香氣逐漸顯現,十分惹味。

甜品 - 紅豆蓉配芝麻雪糕
紅豆蓉的香甜和芝麻雪糕的冰涼與香醇,兩者在口感和味道上形成了鮮明的對比,卻又相得益彰。

2024-03-25
用餐優惠
信用卡優惠
  • 南非活鮑魚配海苔醬
  • 熊本縣A5和牛
4月限定‼️御鐵鐵板燒x國泰Special menu🈹優惠價$1,416(原價$1,888)2人餐😋嘆一頭大鮑魚😱儲開Miles嘅朋友要注意⚠️今次呢個優惠啱晒國泰會員!✅結賬時出示國泰會員二維碼,每$4可以賺取3個飛行里數❗️✅憑渣打國泰Mastercard®️簽賬,每$4可以賺取4個飛行里數❗️🔸煙三文魚青蘋果沙律煙三文魚、蘆筍、青蘋果、羽衣甘藍、西班牙串茄、蓮芋,配上柚子醋汁,清新開胃。🔸刺身兩點鐵板燒開始前有刺身食,牡丹蝦、帶子,十分新鮮,牡丹蝦都好大隻,味道鮮甜🦐🔸銀鱈魚配洋蔥湯🧅香煎銀鱈魚配上即炒洋蔥煮成的洋蔥湯都幾特別,銀鱈魚皮仲要煎到好脆,湯底本身係鰹魚湯,飲落好清甜。🔸澳洲大鮑魚💯是晚重點‼️一頭大鮑魚😱即係有成一斤咁重😳從未見過咁大隻,大過隻🖐️仲要係即場係魚缸拎出黎,仲好生猛!所以呢個set必須早一日預訂,等師傅預訂食材😝 生熟度掌握得剛好,口感彈牙,唔會過韌,配上海苔醬汁味道都不錯。份量多到覺得三至四個人share都得~🔸煙熏匈牙利髦毛豬🐷澳洲牛柳🐮髦毛豬煎到大約七成熟,再以櫻桃木煙燻,食落口嘅時候仲有煙燻過嘅香味,好有層次感,口感比較有咬口。來自澳洲的冰鮮牛柳冇急凍過,質感
4月限定‼️御鐵鐵板燒x國泰Special menu🈹

儲開Miles嘅朋友要注意⚠️今次呢個優惠啱晒國泰會員!
✅結賬時出示國泰會員二維碼,每$4可以賺取3個飛行里數❗️

🔸煙三文魚青蘋果沙律

🔸刺身兩點

🔸銀鱈魚配洋蔥湯🧅

🔸澳洲大鮑魚💯

🔸煙熏匈牙利髦毛豬🐷澳洲牛柳🐮
髦毛豬煎到大約七成熟,再以櫻桃木煙燻,食落口嘅時候仲有煙燻過嘅香味,好有層次感,口感比較有咬口。來自澳洲的冰鮮牛柳冇急凍過,質感好軟嫩!

🔸香煎旬野菜
配埋牛柳、豬一齊食的有大啡菇、紅椒、南瓜,有別於普遍鐵板燒嘅炒雜菜。

🔸清酒煮蜆湯
食咗好多肉,飲番個清清地嘅湯,啲蜆都幾大隻。

🔸海膽奄列炒飯
比較有創意的炒飯,炒飯炒得好香,落咗海膽一齊炒,做到日式蛋包飯嘅感覺,加上秘製海鮮汁,食到好飽好滿足。

🔸雪葩
呢個set都算有誠意,最尾甜品的日本雪葩係原個桃/蘋果雪葩,味道清甜,可以一解鐵板燒的油膩。

📍#御鐵 #OTETSU (#銅鑼灣美食)
#銅鑼灣 駱克道487-489號駱克駅13樓

2024-03-28 20 瀏覽
這間位於銅鑼灣的【御鐵】,主打日本鐵板燒,餐廳以吧枱設計,方便客人欣賞廚師煮食的過程。現時晚市有8折優惠,五百幾蚊就可以品嚐鐵板燒滋味,十分超值。季節沙律鮮蝦沙律配上柚子醋,酸甜開胃。銀鱈魚加拿大新鮮的銀鱈魚,魚肉嫩滑,鮮味十足。大虎蝦緬甸虎蝦,煮至七成熟,蝦膏作醬汁,味道鮮甜又彈牙。澳州牛柳牛柳煎至約三成熟,表面煎至焦香,中間呈粉紅色,肉汁豐富有彈性,配上煎野菜。清酒煮蜆鰹魚清湯配上海苔,蜆肉新鮮無沙,帶淡淡酒香。奄列炒飯和牛奄列炒飯配上海鮮番茄汁,炒飯有和牛脂香,奄列充滿蛋香。最後食返個柚子雪糕,非常滿足的一餐。
季節沙律
鮮蝦沙律配上柚子醋,酸甜開胃。
銀鱈魚
加拿大新鮮的銀鱈魚,魚肉嫩滑,鮮味十足。
大虎蝦
緬甸虎蝦,煮至七成熟,蝦膏作醬汁,味道鮮甜又彈牙。
澳州牛柳
清酒煮蜆
鰹魚清湯配上海苔,蜆肉新鮮無沙,帶淡淡酒香。
奄列炒飯
和牛奄列炒飯配上海鮮番茄汁,炒飯有和牛脂香,奄列充滿蛋香。
最後食返個柚子雪糕,非常滿足的一餐。
2024-03-28 13 瀏覽
先點了杯馨禾手工啤,有淡淡辛辣香味。季節沙律:沙律配上芥末汁,帶少許辛辣,健康又清新。蘇格蘭帶子:帶子表面舖上黑魚子,配搭一黑一白,更是矜貴,帶子鮮甜無渣。南非鮑魚:孔雀鮑魚配上海苔醬汁,鮑魚即叫即劏,十分新鮮,鮑肝味道濃郁帶甘甜。法國鴨肝:鴨肝配上青蘋果及無花果黑醋汁,鴨肝煎至剛熟,表面煎至香脆,中間保持嫩滑,入口充滿油脂甘香,黑醋汁及蘋果正好減輕油膩感。和牛厚燒配煎野菜:熊本M5和牛,煎至三成熟,入口充滿牛油脂香,另外還配上南瓜等蔬菜,香甜好味。清酒煮蜆:大蜆新鮮煮,先用清酒燒一燒,之後加上鰹魚湯,鮮味十足。奄列炒飯:和牛蛋包飯十分爽口,奄列蛋香滑。薑味雪糕:薑味濃郁且香滑。
先點了杯馨禾手工啤,有淡淡辛辣香味。
季節沙律:沙律配上芥末汁,帶少許辛辣,健康又清新。
奄列炒飯:和牛蛋包飯十分爽口,奄列蛋香滑。
薑味雪糕:薑味濃郁且香滑。
2024-03-25 64 瀏覽
今晚同朋友去咗銅鑼灣食Omakase慶祝佢搵到新工,好耐之前食過今日再encore。環境高檔次,簡潔得來蘊藏着淡淡優雅韻味,有大大張吧枱,可以看著廚師細心炮製美食。揀咗個Dinner D set 多左牛和龍蝦。鮑魚取代了缺貨的象拔蚌。餐前先揀日本酒,我揀咗比較果味重的桃酒,甜甜的易入口。季節沙律蔬菜好新鮮,有羽衣甘藍、日本蘿蔔等,加上兩隻大蝦好爽脆,配上日本醋好開胃。南非孔雀鮑魚見住鮑魚新鮮由水族箱拎出嚟,非常新鮮,食落彈牙又有質感,有魚子和菊花做點綴。配上海葵醬,旁邊的肝臟也可食用,味道比較濃,後食。西澳龍蝦同樣新鮮,蝦膏做返醬汁好鮮味,龍蝦肉質彈牙而爽脆,配上食用花,增添美感。熊本牛厚切燒/澳洲牛柳配煎野菜選用了優質牛食材,油脂分布平均,入口即溶,牛味香軟幼滑。跟日本大啡菇,南瓜和翠玉瓜一起燒,吸收了牛燒過的精華。超好味。唔夠鹹可以點旁邊的竹炭鹽。清酒煮蜆日本蜆好大隻,鰹魚湯底和本菇和海苔一起煮,增添鮮味。海膽炒飯材料有蛋、瓜、海鮮類還加咗好多海膽去炒,飯炒得粒粒分明。甜品揀咗薑味雪糕,薑味好濃,超讚。

餐前先揀日本酒,我揀咗比較果味重的桃酒,甜甜的易入口。
日本桃酒
熊本牛厚切燒/澳洲牛柳配煎野菜
熊本牛厚切燒
澳洲牛柳
清酒煮蜆
日本蜆好大隻,鰹魚湯底和本菇和海苔一起煮,增添鮮味。
海膽炒飯
材料有蛋、瓜、海鮮類還加咗好多海膽去炒,飯炒得粒粒分明。
甜品
揀咗薑味雪糕,薑味好濃,超讚。
薑味雪糕
2024-03-13
日本桃酒
熊本牛厚切燒
澳洲牛柳
2024-03-20 29 瀏覽
是日和同事來到御鐵食鐵板燒,這店很方便,在銅鑼灣地鐵站C出口對面的駱克駅。晚餐套餐餐牌有3款,我和同事一個B餐一個C餐。可以大家互相試下。C餐先來季節沙律,新鮮蔬菜配上甜蝦刺身,配上沙律醋,洗滌我嘅舌頭,為大餐作好準備。銀鱈魚來自加拿大嘅香煎銀鱈魚,外皮煎得香脆,魚肉滑溜,非常美味。大虎蝦大大隻越南大虎蝦,用上蝦膏做汁,Brian師傅烹調至七成熟,令虎蝦嘅原味得以保持,無論係賣相定係味道都一流。和牛厚燒配煎野菜來自日本嘅厚切A5和牛,喺Brian 師傅一等嘅功架下燒得外脆外軟,juicy 到爆,記得先試原味,再試海鹽,其後才是山葵,才可以領略到唔同嘅層次。香煎大啡菇南瓜同翠玉瓜,給人清新嘅感覺。新鮮嘅大蜆配以清酒,是我愛的清酒煮蜆!上湯同野菜烹調,烹調嘅途中Brian 師傅更將清酒點燃,可添玩味,最後當然是一滴不留。最後Brian 師傅喺我哋面前即席炒飯,炒飯用上和牛粒蟹籽同埋野菜粒,特別在呢個係一個奄列炒飯,師傅會喺我哋面前煎蛋,再將炒飯放喺蛋入邊包成一個蛋包飯,再加上龍蝦汁,飯粒粒分明,加上蛋香,色香味俱全。自家製嘅芝麻雪糕,配上兒時嘅朱古力條,可是回憶的感覺。為完美嘅一餐畫上句號

自家製嘅芝麻雪糕,配上兒時嘅朱古力條,可是回憶的感覺。為完美嘅一餐畫上句號。
2024-03-06
2024-03-15 27 瀏覽
最近返工忙得一塌糊塗,難得準時放工,約了好友來吃返餐好東西!來到他推介的御鐵,吃鐵板燒!我們分別點了B餐和C餐,前菜先上季節沙律,想不到大大一碗。爽口彈牙的蝦仁新鮮爽脆的沙律菜,酸酸甜甜,令人胃口大開。然後廚師便將今日的食材放上枱給我們影相打卡,很貼心!朋友點的B餐,就是有銀鱈魚、大虎蝦,少了鵝肝,其他的大致上一樣。不過C餐就有齊我的最愛,當然食C啦。蘇格蘭帶子肥美又肉厚,牛油香氣撲鼻,肉質鮮甜,加上少少魚子醬的天然鹹香和紫蘇花襯托,有賣相有內涵。朋友的大虎蝦亦爽口彈牙。南非鮑魚鮑魚新鮮在魚缸撈出來,看到他仍在轉來轉去。師傅三兩下便把冒煙的鮑魚拆殼,然後用刀將鮑魚厚切!用鮑魚點上白酒忌廉汁和少許三文魚子,Creamy得來又爽口彈牙,最愛這種口感,滿口奶香又能食出鮮甜!賣相精美更加是錦上添花。法國鵝肝是真的厚切!!下面的青蘋果有對比下,顯得有點小,帀面煎得焦黃帶脆,入口即溶,豐腴无比,質感细腻滑润,淡淡的鹅油香,就似食軟心朱古力!幸好黑醋汁酸酸的能去膩。和牛厚燒配煎野菜和牛是看得到的肥美,絲絲脂肪紋夾雜其中。煎香後入口即溶,點少許wasabi,中和一下,仍能感受到牛油的甘香於口腔內徘徊不

蘇格蘭帶子

南非鮑魚

法國鵝肝

和牛厚燒配煎野菜
和牛是看得到的肥美,絲絲脂肪紋夾雜其中。煎香後入口即溶,點少許wasabi,中和一下,仍能感受到牛油的甘香於口腔內徘徊不散。吃完這座和牛小山,真的要一碗熱湯去幫助消化。

清酒煮蜆
師傅火槍一點,火氣騰騰,將錫紙兜內清酒的香氣迫出,剩下大蜆的鮮甜。湯清甜而暖胃,解膩一流。

奄列炒飯
話口未完,便開始炒飯環節,加入了和牛肥膏去炒,看著飯炒至粒粒分明,再放在蛋上,是日式蛋包飯的做法。離遠已經飄香。每一啖都有粒粒和牛碎,多了份甘香!没什麼比食一口冒著熱氣的炒飯更滿足。

甜品食埋綠茶雪糕正好將滿口的油香和這星期的疲勞沖刷掉。攰的時候真的要食餐好東西去解憂舒壓!

2024-03-06
2024-03-13 16 瀏覽
餐廳地方整潔、店員細心、服務友善,沒有挑剔的地方呀🤓 晚市還享有八折優惠,很驚喜💖▫️❥$𝟴𝟯𝟴 ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ / 𝕆𝕋𝔼𝕋𝕊𝕌 𝔻𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 𝕊𝕖𝕥 ℂ 🥢~~~~~~~~~~~~~~~~季節沙律:混合著微嗆的芥末氣味,清新又開胃,讓人很有食慾🥗✨✂︎蘇格蘭帶子:煎得兩面金黃,中間呈半熟狀態,肉質鮮甜幼嫩👍🏻 在鰹魚清湯的襯托下帶子的清甜味更加突出🫦 最後加了黑魚籽作點綴,賣相滿分💖✂︎南非鮑魚:南非孔雀鮑魚在大廚熟練的手勢下變得香氣撲鼻,充滿著牛油香🤤 鮑魚不沾任何醬汁已非常美味,柔嫩彈牙🫶🏻 想更加惹味的話不妨蘸沾伴碟的忌廉海苔醬🫰🏻品嚐鮑魚後便可試試那肥而不膩的鮑魚肝,味道濃郁感覺有點邪惡😻✂︎法國鴨肝:煎得焦香的鴨肝入口即化,油脂香久久不散,令人陶醉👄 青蘋果及無花果黑醋汁可大大減少品嚐鴨肝時的產生的膩感,口腔也變得清新了🫶🏻✂︎和牛厚燒配煎野菜:五成熟的熊本縣和牛肉嫩多汁,邪惡的油脂讓人齒頰留香👍🏻 喜歡加著炸蒜或蘸上岩鹽,感覺較不油膩🥩✨✂︎清酒煮蜆:食材有大蜆、鰹魚清湯、本菇、水菜、海帶,熱乎乎的湯底清新鮮甜,蜆肉幼嫩不帶沙👍🏻 喝完還想再來一份😽✂︎奄列炒飯:和牛、甘筍粒、

▫️
~~~~~~~~~~~~~~~~
季節沙律:
混合著微嗆的芥末氣味,清新又開胃,讓人很有食慾🥗✨

蘇格蘭帶子:

南非鮑魚:

法國鴨肝:

和牛厚燒配煎野菜:

清酒煮蜆:

奄列炒飯:
和牛、甘筍粒、洋蔥加在米飯中炒得香氣撲鼻🫰🏻大廚將蛋漿變成一張小棉被覆蓋著炒飯,過程極為療癒💕 最後淋上海鮮番茄汁,甜甜的口感很喜歡👍🏻

雪糕:
清新解膩的柚子味雪糕🍦