2024-03-06 124 瀏覽
一直都想試吓台式火鍋,今次終於試到。差唔多晚飯時間,未夠六點,仲有下午茶就狗衝試吓幸福鍋,CP值超高,$98一個鍋,比晚市平$20,仲包一杯飲品。其實一個鍋都夠兩個人食,加$10配埋滷肉飯同一個小食,非常滿足。💜台式香濃沙茶鍋 $98(🌕🌕🌕🌕🌕/5)雖然係下午茶餐,但絕對冇偷工減料,裏面有勁多配菜,有牛肉片(油花平均)、牛丸(爆汁)、米血糕(好特別)、沙白(新鮮)、金菇、炸支竹、鳴門卷、花枝丸(爽口彈牙)、韭菜、蕃茄、青豆角、娃娃菜、粟米。蔬菜配料好新鮮。沙茶鍋調配得剛剛好,勁惹味,粉絲索晒個汁,超正🙌🏻,淨係個湯底都夠哂味,唔使再沾沙茶醬。其實個鍋都夠兩個人食。💜滷肉飯 $10 (🌕🌕🌕🌗/5)滷肉飯方面,豬肉肥瘦相間,但如果滷肉少左啲,多返d汁同滷肉可以撈飯咁就好啦!💜慢烤雞腿蛋吐司 $40 (🌕🌕🌕🌕/5)賣相吸引,流心蛋效果,再加一塊厚厚的雞腿扒,淨睇個賣相都已經流哂口水!大大份勁厚身,一啖入口,真係會流哂出嚟,慢煮雞腿扒相當嫩滑,但味道始終不及黑布xx。🍴整體評價:✅CP值高✅推介火鍋✅下午茶包飲品,大部分都不用加錢✅適合一家人👨‍👩‍👧‍👦情侶👩‍❤️‍👨大伙兒❌滷肉飯少滷

💜台式香濃沙茶鍋 $98
(🌕🌕🌕🌕🌕/5)

💜滷肉飯 $10 (🌕🌕🌕🌗/5)

💜慢烤雞腿蛋吐司 $40 (🌕🌕🌕🌕/5)

🍴整體評價:
✅CP值高
✅推介火鍋
✅下午茶包飲品,大部分都不用加錢
✅適合一家人👨‍👩‍👧‍👦情侶👩‍❤️‍👨大伙兒
❌滷肉飯少滷肉
❌服務一般
慢烤雞腿蛋吐司

慢烤雞腿蛋吐司
2024-03-06 35 瀏覽
今日返工做到無停手🥲 終於放工一於食個豐富嘅afternoon tea 安慰下自己🤤🫶 㨂咗依間食台灣野,幸福感滿滿嘅幸福鍋😍🫶 入面裝修好光鮮🌟 牆上別具心思嘅字句好有台灣風味🌸 座位寬闊又舒適,加上不斷播放住台灣經典金曲❣️(好多周杰倫嘅歌🤣)整體感覺好放鬆好悠閒,下午茶啱曬👍❤️ 食台灣野第一必食梗係蛋餅😋 我就㨂咗個古早起司芋泥肉鬆蛋餅🤤 芋泥軟綿柔滑,肉鬆鹹香惹味,配搭埋蛋香滿溢嘅經典蛋餅,食落滋味豐盈又滿足。之後㨂左又一必食嘅芋圓甜品😋 㨂左古早芋泥三色芋圓😍❤️ 糖水包含原球芋泥、三色芋圓同埋涼粉,份量十足。三色芋圓食落煙韌又Q 彈,甜甜地充滿芋香,十分美味🤤🫶包底叫返杯養生又潤喉既紅棗桂圓茶,中和返甜品嘅膩滯感😚 超級理想👍

古早芋泥三色芋圓

紅棗桂圓茶

下午茶
古早芋泥三色芋圓
紅棗桂圓茶
2024-02-24 129 瀏覽
幸福鍋距離屋企就近在咫尺經常過嚟用膳 CP值較高 。下午茶時光經常過嚟今次又係下午茶時段嚟 可以叫下午茶一係午餐都可以 單點小食都有 叫咗幸福紅燒半筋半腩湯麵香濃帶少少甜嘅湯底牛筋同牛腩唔韌麵便煮得剛好 整體非常好味再叫一個台式小食係成盤嘅好靚裏面有 鹽酥雞,牛肚 豬大腸 麻辣鴨血 炸魚塊糖心蛋 土地瓜台灣腸 可以試晒咁多款小食真係好鍾意豬大腸同埋台灣腸淡水滷肉刈包拼大腸麵線下午套餐刈包内有炸菜同滷肉非常match 大腸麵線,一直好喜歡 同台灣食嘅味道一樣鳳梨水果茶非常清爽桂圓杞子茶又熱又夠養生幸福鍋 (西灣河)西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖
幸福鍋距離屋企就近在咫尺
經常過嚟用膳 CP值較高 。下午茶時光經常過嚟
叫咗幸福紅燒半筋半腩湯麵
香濃帶少少甜嘅湯底
牛筋同牛腩唔韌
麵便煮得剛好 整體非常好味
再叫一個台式小食
係成盤嘅好靚
裏面有 鹽酥雞,牛肚 豬大腸 麻辣鴨血 炸魚塊
糖心蛋 土地瓜台灣腸
可以試晒咁多款小食真係好
鍾意豬大腸同埋台灣腸
淡水滷肉刈包拼大腸麵線下午套餐
刈包内有炸菜同滷肉非常match
大腸麵線,一直好喜歡 同台灣食嘅味道一樣
鳳梨水果茶
非常清爽
桂圓杞子茶
又熱又夠養生

幸福鍋 (西灣河)
西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖
2024-02-13 142 瀏覽
🍽️泡菜豚肉豆腐鍋 $118尼個鍋有好多唔同嘅材料:泡菜、白豚肉、沙自、鵪鶉蛋、芝心魚腐等,可以一次過試到晒😋另外,佢嘅湯底味道偏辣,鍾意食辣嘅你,一定要試埋個吸收晒湯汁嘅薯粉😚🍽️幸福半筋半肉麻辣拌麵 $89半筋半肉意思係採用咗牛嘅腱位,肉質比較有口感,食落唔肥膩,同時牛味非常濃郁🤤佢嘅麻辣醬非常惹味,配上硬少少嘅手工拌麵,簡直一流!🍽️古早花雕雞卷 $42尼道菜嘅花雕酒味好濃郁,雞肉入晒味🥰同埋佢係做咗去骨嘅處理,食落啖啖肉☺️🍽️宜蘭蝦吐司 $42面頭佈滿芝麻,外層摘得非常香脆,蝦肉嘅比例都算多,唔錯😋🍹屏東荔枝烏龍茶 $12🍹台南鳳梨烏龍茶 $12味道😋 7/10性價比💰 7/10環境🔎 7/10服務🫶🏻 7/10打卡指數📸 7/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10
🍽️泡菜豚肉豆腐鍋 $118

🍽️幸福半筋半肉麻辣拌麵 $89

🍽️古早花雕雞卷 $42

🍽️宜蘭蝦吐司 $42
面頭佈滿芝麻,外層摘得非常香脆,蝦肉嘅比例都算多,唔錯😋

🍹屏東荔枝烏龍茶 $12

服務🫶🏻 7/10
打卡指數📸 7/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10

2024-01-08 316 瀏覽
今次我哋嚟返呢間西灣河太安樓🍢地舖嘅台式舖頭🇹🇼,呢排天氣又熱又凍⛅️,最啱就係打邊爐暖返個人🤤。特別係鍾意麻辣嘅朋友🌶️,可以試下呢度唔同嘅台式麻辣火鍋😆。.🥘台式香濃沙茶鍋($118)怕辣嘅朋友可以揀呢個😍,香濃嘅沙茶味道真係好夾小鍋裏面嘅嘢食😋。裏面有蜆類海鮮🌊、牛肉🐮、台式鴨血米糕🦆、鳴門卷、蔬菜🥗等等,真係夠晒台式風味,超足料💕!.🌶️泡菜豚肉豆腐鍋($118)呢款結合咗台式麻辣🇹🇼同埋韓式泡菜🇰🇷,麻辣嘅辣度夠晒刺激🌶️!加埋泡菜酸酸香香嘅味道👅,好夾豚肉、海鮮、其他蔬菜,全部都超入味💕,好有辣味嘅刺激感。.🦆麻辣鴨血($28)講到台式麻辣🇹🇼,一定要配鴨血🦆。鴨血嘅鴨香味,同麻辣超級夾😍,香香辣辣,又唔怕會太重內臟感,好食😋。.🍹古早冬瓜茶(+$8)冬瓜茶甜甜香香🍬,夠晒台式風味,夾埋台式一人小鍋就啱晒🇹🇼。.🥭愛文芒果烏龍茶(+$8)想揀嘢飲少啲糖嘅朋友就可以嗌呢款🎐,嗌咗少甜。既有茶香味🍵,亦有芒果香,味道自然💕。
🥘台式香濃沙茶鍋($118)
🌶️泡菜豚肉豆腐鍋($118)
🦆麻辣鴨血($28)
🍹古早冬瓜茶(+$8)
🥭愛文芒果烏龍茶(+$8)
2024-01-08
2024-01-05 220 瀏覽
今次嚟試下台灣料理,個名好好聽呀叫幸福喎,舖頭裝修整潔,光線充足,有卡位,位置係旺中帶靜,適合情侶,朋友或家人聚會 台式香濃沙茶醬鍋配滷肉飯個鍋係好似打邊爐咁喺你面前烚下烚下,裏面有好多好多配菜,有肥牛,蜆,鴨血和鵪鶉蛋等,個鍋都好大個,配埋滷肉飯好好味 😆大腸麵線拼淡水滷肉刈包,大腸好軟熟,清潔得好乾淨,麵線都唔錯,好似食緊蛇羹咁刈包有滷肉外還有酸菜,個包好軟熟,配埋一齊食好有口感幸福小食拼盤嘩,拼盤好精美,好多唔同嘅小食,有鹽酥雞,台灣腸,流心蛋,吉列魚等等,樣樣都好好食,每樣都係兩至四件,兩個人都可以試曬唔同嘅小食 🤩芋香芋泥奶茶 & 鮮奶紅豆手工芋圓芋香芋泥沖得好靚上面紫色下面係奶茶色,芋泥都好多同埋好重芋香味鮮奶紅豆芋圓,芋圓細細粒可以用飲管食到, 配合理紅豆,有兩款唔同嘅口感兩杯嘢都係甜到適中,做得好好

台式香濃沙茶醬鍋配滷肉飯

刈包有滷肉外還有酸菜,個包好軟熟,配埋一齊食好有口感

芋香芋泥奶茶 & 鮮奶紅豆手工芋圓
兩杯嘢都係甜到適中,做得好好

2023-12-30 136 瀏覽
好耐冇食台灣嘢,突然間好想食,就搵吓附近有冇台式餐廳,見到呢間都幾多人就決定食佢。古早烤台灣香腸味道唔算好鹹,鹹香味適中,加上蒜片另一番風味。滷肉A菜A菜咬落爽脆多汁,滷肉肥瘦均勻,味道香甜濃郁。麻辣鴨血鴨血入口嫩滑,麻辣味道好惹味,令到我一啖接一啖,好味。台式香濃沙茶鍋沙茶味道香濃,材料10分豐富,牛肉片肉味濃郁入口嫩滑,米血糕煙煙韌韌,牛丸爽口彈牙,粟米香甜多汁,金菇和炸枝竹吸收晒沙茶味道10分好吃,另外我哋叫咗個粉絲加埋湯底一齊食好惹味。冬瓜茶味道香甜,好飲。

古早烤台灣香腸
味道唔算好鹹,鹹香味適中,加上蒜片另一番風味。

滷肉A菜
A菜咬落爽脆多汁,滷肉肥瘦均勻,味道香甜濃郁。

麻辣鴨血
鴨血入口嫩滑,麻辣味道好惹味,令到我一啖接一啖,好味。

冬瓜茶
味道香甜,好飲。
2023-12-30 119 瀏覽
天氣涼涼哋又唔想煮飯,就決定落街打個邊爐,依家位於太安樓嘅台式火鍋店有一人打邊爐,啱晒我哋可以share再叫其他小食。一品臭臭鍋有唔同辣度,我就揀咗小辣,味道酸甜帶少少香辣味道幾開胃,材料10分豐富,有娃娃菜,白豚肉,臭豆腐,新竹貢丸,米血糕,大腸,鴨血,沙白,鵪鶉蛋,蕃茄,榨菜絲,韭菜,金菇,鳴門卷,炸枝竹。臭豆腐吸收晒湯汁味道,貢丸爽口彈牙,大腸煙韌可口,沙白新鮮冇沙。幸福小食拼盤鹽酥雞香脆內軟,牛肚豬大腸10分入味,地瓜酥香甜酥脆,炸魚塊香脆可口,麻辣鴨血很入味。大腸麵線好有台灣嘅味道,麵線幼滑。屏東荔枝烏龍茶淡淡嘅荔枝味道,好解渴。

一品臭臭鍋

大腸麵線
好有台灣嘅味道,麵線幼滑。

屏東荔枝烏龍茶
淡淡嘅荔枝味道,好解渴。
2023-12-25 78 瀏覽
客人個個坐定定,沒有郁動,但侍應竟然將熱湯倒在客人腳上,好彩著長褲,如穿短褲,必燙熟了。如果倒在小朋友幼嫩皮膚上,後果不堪設想 。下次不敢再去光顧,不想歷史重演,更怕會倒在小朋友身上。
2023-11-24 168 瀏覽
個人黎講 無論咩火鍋邊爐我都好鐘意食今次要為大家介紹既係 - 幸福鍋幸福鍋係位於西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖餐廳主打食台灣菜為主 成個環境舒適食物個方面 今次分別點左:-一品臭臭鍋(小辣)-台式香濃沙茶鍋-冷泡亞里山烏龍-冰糖紅棗燉雪耳個人大愛佢地一品臭臭鍋入面有臭豆腐超正辣度可以揀大中小有興趣既朋友可以Bookmark定Location: Sai Wan HoPrice : $100-$150/p.p
個人黎講 無論咩火鍋邊爐我都好鐘意食
今次要為大家介紹既係 - 幸福鍋

幸福鍋係位於西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖
餐廳主打食台灣菜為主 成個環境舒適

食物個方面 今次分別點左:
-一品臭臭鍋(小辣)
-台式香濃沙茶鍋

有興趣既朋友可以Bookmark定

Location: Sai Wan Ho
Price : $100-$150/p.p
2023-11-08 169 瀏覽
秋風起,所以今晚約咗朋友去西灣河幸福鍋,希望可以嘆過熱辣辣嘅火鍋。幸福小食拼盤拼盤包含了鹽酥雞、牛肚、豬大腸、雞卷、滷蛋、香腸、地瓜酥、脆魚塊和麻辣鴨血。特別推介外脆內嫩嘅鹽酥雞、香脆的魚塊。淡水滷肉刈包刈包內的滷肉鮮嫩多汁,搭配著鬆軟的麵皮,每一口都帶來滿滿的滿足感。古早起司芋泥肉鬆蛋餅蛋餅外酥內軟,芋泥的濃郁香甜與肉鬆的鮮香結合在一起,起司的融化更增添了層次感,十分好吃。台式香濃沙茶鍋沙茶醬真係冇得輸,吃起來香辣醇厚,讓人食指大動。而且入面材料好豐富,我特別推介寬條薯粉,口感非常Q彈。呢間小店果然好友驚喜,唔怪得知一過咗七點已經超多人排隊。

淡水滷肉刈包

台式香濃沙茶鍋

呢間小店果然好友驚喜,唔怪得知一過咗七點已經超多人排隊。
  • 寬條薯粉
  • 台式香濃沙茶鍋
今天來分享我們最近在一家美味小吃店的用餐經驗,真是一場美食之旅!😋首先,我們品嚐了6件古早花雕雞卷,這個招牌菜色帶有濃郁的花雕酒味,外皮清新不膩,內裡多汁,簡直是美味的絕配。接下來,士林蟹蓋(3件)繼續讓我們的味蕾興奮不已。這些蟹蓋外脆內軟,每一口都帶有新鮮的蟹肉風味。我們還點了一份起司肉鬆蛋餅,這道蛋餅融合了濃郁的起司和香脆的肉鬆,口感相當迷人。但最讓我們驚豔的是台式香濃沙茶鍋寬傑薯粉。這一碗料多實在,充滿了各種美味的食材,包括娃娃菜、牛肉片、米血糕牛丸、沙白、粟米、金菇、炸枝竹、鳴門卷、花枝丸、韭菜、蕃茄和青豆角。每一口都像在品味台灣的美味。最後,我們點了愛文芒果烏龍茶和鳳梨水果茶,這些飲品讓我們在美食之旅中感到愉快和滿足。如果你也愛台灣小吃,一定要來這家店嘗試一下,你絕對不會失望!🍽️🥤 #美食探索 #台灣小吃 #古早味

• 台式香濃沙茶鍋
2023-10-04 283 瀏覽
今日去咗屋企附近的幸福鍋食下午茶(其實係午餐加下午茶) 。餐廳裝修清新別緻,座位寬敞,氣氛悠閑,下午茶時間唔算太多人,兩個人可以坐卡位。用QR code落單,下午茶餐好抵食,一個台式臭臭鍋連埋飲品在$100樓下。如果食麵餐或者小食餐,幾十蚊就有交易,咁舒適嘅環境,性價比好高。麻辣什錦牛肉鍋配紅薯粉+ 冷泡亞里山鳥龍 $98湯底微辣,有好多配料,包括牛肉,水餃,蜆,粉絲等等,另外附上一碟帶少少甜味的麻辣醬。食完肉落紅薯粉的時候,店員很貼心,不用出聲就主動來加湯。私房麻辣牛三寶+仙草珍珠奶茶 $68 +$12鹵水牛𦟌和牛筋都炆得好淋,好入味,加上桌上供應的酸菜和我牛肉鍋內的紅薯粉,超配。另外叫醉雞卷一碟有6件,夠曬入味。芋泥芋圓唔太甜,份量算多,作為飯後甜品,足夠兩人分享。飲品選擇都很多,推介冷泡茶,很清香。

麻辣什錦牛肉鍋配紅薯粉+ 冷泡亞里山鳥龍 $98

私房麻辣牛三寶+仙草珍珠奶茶 $68 +$12

另外叫醉雞卷一碟有6件,夠曬入味。

芋泥芋圓唔太甜,份量算多,作為飯後甜品,足夠兩人分享。

飲品選擇都很多,推介冷泡茶,很清香。

🐮幸福鍋🐮Happiness with the pot 非常高質非常想再番去食多次!🐮#hkbeeflover_台式🐮#hkbeeflover_西灣河• • • 🐮🐮評價🐮🐮麻辣什錦牛肉鍋 $118 Spicy Assorted Hotpot w/ Beef 娃娃菜、牛肉片、豬肉水餃、花枝丸、鴨血、沙白、米血糕、大腸、韭菜、金菇、炸枝竹、鳴門卷、青豆角一個什錦鍋已經包哂以上食物我地揀左配薯粉真係好滿足 😂牛肉嫩滑 份量都唔少其他食材都非常新鮮 一人鍋黎講佢係我食過 香港一人鍋之中最高質如果你有其他推介可以話我知😍超鐘意食一人鍋🐮滿分為5個emoji🐮評分也以性價比作衡量配搭:🌈🌈🌈🌈🌈味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻其他食物評價 起司培根蛋餅 $32 賣相不錯Cheese滿滿 不過其實食完什錦鍋已經好夠飽🤤• • •🐮男友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎🐮 幸福鍋西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖
🐮幸福鍋🐮
Happiness with the pot

非常高質
非常想再番去食多次!

🐮#hkbeeflover_台式
🐮#hkbeeflover_西灣河
• • •
🐮🐮評價🐮🐮
麻辣什錦牛肉鍋

麻辣什錦牛肉鍋 $118
Spicy Assorted Hotpot w/ Beef
娃娃菜、牛肉片、豬肉水餃、
花枝丸、鴨血、沙白、米血糕、
大腸、韭菜、金菇、炸枝竹、
鳴門卷、青豆角

西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖
麻辣什錦牛肉鍋
起司培根蛋餅
2023-09-11 168 瀏覽
筲箕灣太安樓,出名平民美食多,今日就去到一間高性價比,以賣台式美食為主的餐廳《幸福鍋》。食物選擇有四款幸福小鍋、台灣名物牛肉手工麵、古早味薑蔥鹵肉飯、台灣地度小食,捲餅、吐司等地瓜酥似長條形的蕃薯圓,外層炸至金黃酥脆,中間口感煙韌軟糯,蕃薯味突出,甜度適中川味牛三寶手工麵牛三寶=牛展、牛筋、牛肚大大件厚切牛展,以鹵水炆至軟腍入味,入口肉質鬆軟,牛筋軟滑膠質滿滿,牛肚爽彈有嚼口,配上濃厚香辣、帶花椒香、咸咸酸菜的湯底,滿足之選冷泡台南高山綠茶雖然以冷泡形式沖泡,但入口茶味非常濃郁,清爽解膩

地瓜酥

川味牛三寶手工麵

牛三寶=牛展、牛筋、牛肚

冷泡台南高山綠茶

雖然以冷泡形式沖泡,但入口茶味非常濃郁,清爽解膩

• 地瓜酥
  • 川味牛三寶手工麵