manlai88

manlai88

我是 manlai88
訊息
正顯示第 110 篇(共 32 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
生蠔
海膽帶子
刺身拼盤
刺身
泰式燒元貝
MAY 24

我哋係銅鑼灣行完街後去左間日式放題同佢慶祝生日。因為之前有預先book位, 餐廳安排左卡位俾我哋, 坐得幾舒服。 我哋叫左個升級版海鮮拼盤, 有松菜蟹脚, 青口, 鮑魚, 凍蝦和海螺等, 並送上一盒魚子醬, 其中海膽帶子十分鮮甜美味。另外刺身拼盤有三文魚, 油甘魚, 赤貝 赤蝦, 鮑片等, 其中赤蝦十分鮮甜, 三文魚亦好肥美。 泰式小食如蒜蓉焗蠔, 炒蜆和冬蔭功湯十分惹味可口。泰式生蝦亦好香辣美味。其中最推介係炸榴槤波波, 我哋叫左好多食。呢間放題有好多食物選擇, 今晚我哋幾個都食得好開心滿足。
紅酒牛柳粒貝殼粉
玫瑰咖啡
避風塘風味炒蜆墨魚麵
軟殼蟹南瓜意大利飯
APR 24

我哋叫左星期日同朋友去尖沙咀睇戲, 係K11附近搵左間既酒吧餐廳食飯。餐廳裝修好有渡假風, 室外擺放好多植物, 環境幾舒服, 可以好chill係度食野傾計。如果夜晚黎飲野會仲好氣氛。我哋叫左兩款lunch, 煙三文魚蘆筍意大利飯, risotto入口煙韌creamy, 味道好夾。而紅酒牛柳粒貝殼粉, 牛柳粒幾嫩滑, 食落有紅酒味。另外玫瑰咖啡飲落去玫瑰味幾香, 味道唔錯。假期唔想係商場同人迫, 係呢度食野都幾relax。
總長酸菜魚
總長酸菜魚
海派湯蝦魚
海派湯蝦魚
脆皮魚下巴
脆皮魚下巴
海派蝦湯魚
APR 24

前幾日同朋友去完金鐘睇team lab, 之後去左銅鑼灣食飯。因為朋友好鐘意食酸菜魚, 今次揀左一間來自台灣首家台式酸菜魚餐廳。餐廳有幾款酸菜魚選擇, 佢分左幾個size, 一個人黎也可以食到。 我哋叫左海派蝦湯魚, 配料有蝦, 帶子, 魷魚, 青口等, 魚肉嫩滑, 湯底好鮮甜。另外試左餐廳招牌既酸菜魚, 佢既自家製酸菜幾好食, 湯底配茶有腐皮, 木耳, 金菇和寬粉等, 食落好開胃。另外, 我哋叫左款炸物, 係脆皮魚下巴, 咬落好脆口。如果鐘意食酸菜魚, 可以黎呢間餐廳試下, 佢既酸菜魚味道唔錯, 唔食辣既人也有選擇。
究極丼
薯蓉廣島蠔
韓式辣醬生赤蝦丼
4重芝士炸蝦卷
APR 24

星期日完左七人纜球賽, 同朋友係銅鑼灣搵間日本餐廳食飯。今次試左餐廳推介既究極丼, 佢既材料非常多, 有三文魚, 油甘魚, 赤蝦, 帆立貝, 海膽, 帶子和三文魚籽等, 其中赤蝦好鮮甜,每款刺身都好新鮮, 配合蛋黃拌飯幾好食。 另外, 我哋叫左軟殼蟹卷, 軟殼蟹炸得好鬆脆, 配合牛油果味道好夾。我哋亦叫左魷魚肝醬配薯條, 魷魚好彈牙, 配合紫楊蔥和紅綠椒, 十分惹味, 用黎送酒一流。 原來餐廳北角也有分店, 下次如果有大班朋友gathering, 仲可以book VIP房食飯。
砂鍋雞湯翅
豆漿
豆漿
砂鍋龍皇雲吞雞
APR 24

前幾日去左朋友屋企探小朋友, 夜晚係銅鑼灣登龍街搵左間餐廳食飯。餐廳主打雞湯米線, 我哋叫左砂鍋花膠雞湯翅米線, 湯底味道清甜, 花膠煮得夠淋, 份量好多, 食落無味精, 唔會覺得口渴。我哋亦叫左醉雞米線, 湯底有好濃既藥膳味, 雞肉食落幾嫩滑。 另外我哋叫左兩款小食, Wasabi海蚻手雞配上麻油整, 食落好香好開胃, 花雕豬手已經去骨, 佢既花雕味好濃郁入味。平時出街食飯好多時都多鹽多油, 但呢間啲雞湯無味精飲落好健康, 整個人暖笠笠。
芝士栗米粒
芝士栗米粒
金針菇
金針菇
肥牛
牛肋條
豬五花
MAR 24

堂兄妹由外地返左香港, 星期六夜晚同佢哋去尖沙咀食燒肉。餐廳位於尖東, 佢係內地有多間分店, 入到去位置好闊落,坐得好舒服。餐廳主打韓式燒肉, 前菜有多款, 如薯仔沙律, 酸青瓜, 蘿蔔條等可以無限添加。 我哋叫左幾款肉, 有肥牛, 橫隔膜, 牛肋條和豬五花等, 肉質嫩滑, 尤其係配上餐廳秘制醬汁, 味道更佳。餐廳有店員全程幫手燒, 唔使擔心燒燶。另外我哋叫左芝士栗米粒和金針菇, 金針菇用錫紙包住燒落好香。餐廳食物份量幾好, 我哋幾個全晚食得好飽好開心呀。
安格斯牛扒
忌廉蘑菇湯
北海道帶子松露野菌扁意粉
松露薯條
FEB 24

星期六約左舊同事, 佢啱啱係外國返黎, 特登搵左間cafe可以傾計食飯。Cafe環境幾舒適, 坐落去唔會好迫。 我哋叫左個兩人餐, 份量好多, 黑松露薯條炸得好脆, 配合芝士醬味道濃郁幾好食。黑松露帶子野菌扁意粉, 黑松露味道好突出, 醬汁香濃, 帶子亦煎到好香。安格斯牛扒好嫩滑, 食落好juicy, 配合焗薯蓉菜玉瓜味道更佳。最後食左芝士蛋糕, 食落唔太甜, 十分滿足。整體來講, 餐廳食物質素幾高, 好適合同朋友靜靜地傾下計。
牛骨沙茶鍋
牛骨沙茶鍋
芒果雪糕
芒果雪糕
皮蛋豆腐
三寶牛肉麵
2024-02-17
FEB 24

星期六下午去左朋友屋企拜年, 之後係附近餐廳食晚飯。今次去左觀塘一間台式餐廳食火鍋, 餐廳位於一座商廈入面, 我哋叫左兩人set, 份量好多, 兩人一人一鍋, 牛骨沙茶鍋湯底濃郁惹味, 白胡椒湯亦好香濃。澳洲安格斯牛和M5牛頸脊肉質嫩滑, 我哋揀左兩款餐前小食, 炸花枝丸好彈牙, 皮蛋豆腐亦好滑, 蔬菜拼盤好新鮮, 入面有蕃茄, 芋頭, 栗米, 燕餃和鱈魚丸等, 十分豐富, 另外我哋叫左台灣粗面, 食落似烏冬幾煙韌, 最後仲食左芒果雪糕,十分滿足。
龍蝦湯火煱
溫泉玉子伴燒M5和牛前胸肉丼
鰻魚山藥燒配醬油糖心蛋帆立貝湯烏冬
日作極上丼
FEB 24

星期六下午同朋友去左觀塘新春夜市, 買左幾款小食, 因為天氣好凍, 我哋夜晚去左一間日式餐廳食火鍋。餐廳佈置日系風格, 座位好闊落。 我哋叫左一個兩人前火鍋套餐, 非常豐富, 茶碗蒸好香滑, 串燒雞拼盤有雞心, 雞肝, 雞脾肉,雞軟骨等, 其中雞心燒得好爽口。 我哋叫左味增龍蝦湯底, 十分鮮甜, 蔬菜亦好新鮮, 有幾款菇類, 吸收晒湯底味道。肉類拼盤有A5和牛牛小排, 肉味香濃, 配合蘭王蛋食, 非常美味。甜品揀左焦糖布甸, 十分香滑。最後兩個人食得好滿足離開。
雜錦刺身
牛肉烏靠
牛肉烏靠
日本凍蕃茄
JAN 24

朋友係外國返黎, 同佢去左尖沙咀行街, 之後去左一間日本餐廳食飯呀。我哋叫左幾樣食物, 靜岡蕃茄好鮮甜, 鵝肝配搭蘿蔔幾特別, 鵝肝入口即溶, 配搭蘿蔔既鮮甜, 十分配合。雜錦刺身有三文魚, 赤蝦, 油甘魚, 拖羅, 赤貝等, 幾款刺身都好新鮮, 尤其係海膽十分鮮甜。忌廉薯餅炸得好香脆, 另外豬手用日式醬汁炆得好入味, 食落好淋身。牛肉烏冬湯底鮮甜, 牛肉食落亦好嫩滑。 餐廳裝修幾有日本風格, 位置亦好闊落, 因為同朋友好耐冇見, 我哋傾左成晚十分開心。
Top