2024-02-07 423 瀏覽
最近迷上了吃印度料理,這次來荃灣這間開了很久的印度餐廳試試。職員是印度人,不會中文,簡單英文可以溝通。QR code下單,菜式一目了然,十分方便。1⃣️Lamb Mahkani羊點咖哩的時候十分糾結,因為實在太多款咖哩可以選(白咖哩/橙咖哩/紅咖哩/青咖哩/啡咖哩/傳統咖哩),最後選了蕃茄底的橙咖哩。羊肉煮的入味且很嫩,咖哩湯底濃郁,很好吃🥳2⃣️Paratha 油酥餅在其他印度餐廳很少看到,這次試過之後發現自己還是比較喜歡Naan🙈3⃣️Chicken Biryani印度雞肉炒飯雞肉比較柴,飯的醬汁是用橙咖哩的醬汁,沒太大驚喜🙊4⃣️Iced Masala Tea 印度奶茶只能說我比較適合台式奶茶,不太習慣,有點香料的味道🫣🪟環境🕹️總體來說,咖哩表現十分出色,期待再試其他款式的咖哩🍛☺️

1⃣️Lamb Mahkani羊

2⃣️Paratha 油酥餅

3⃣️Chicken Biryani印度雞肉炒飯
雞肉比較柴,飯的醬汁是用橙咖哩的醬汁,沒太大驚喜🙊

4⃣️Iced Masala Tea 印度奶茶
只能說我比較適合台式奶茶,不太習慣,有點香料的味道🫣

🪟環境

今日同KK隊員特別帶我黎到荃灣既 BaBa's Station 🌶️🌶️ 據聞呢度既咖哩同油酥餅十分之出色 令人難以抗拒 KK隊員已然重複黎過幾次 都係食佢地既餅同咖哩~~呢個咖哩($97)既味道係我第一次食到 同其他地方食到既味道唔同 佢好有香料味同好特別甘加入左蕃茄 令到個咖哩好出色😭😭有味道 香氣得黎又好清新 💛💛 佢地既咖哩係直接可以飲都唔會覺得有問題 本人都直接甘飲左好多 唔想停😂😂 點解可以甘出色😱😱 可能就係因為佢地加左蕃茄 令成件事沛新哂 濃郁哂~~油酥餅 十分出色 食到我地好感動😭😭佢熱lala 好新鮮 即時整出黎 聞落去好香 有油既香味 但食落唔會油 一層層既皮 層次分明 食到餅既香今次特別試左芝士烤餅 驚艷到我地😱😱  佢熱lala 裡面夾住好多芝士 芝士溶哂 咬落去外餅脆脆軟軟 裡面熱lala芝士 好香 💛💛 但要即刻食 唔係凍左 裡面既芝士就唔溶 硬哂...炸魷魚($78)🦑🦑 魷魚唔會好硬 感覺幾新鮮 可以咬到 炸層好薄 有味道 唔會太咸 熱lala  食完唔會覺得自己好熱氣🤭🤭配合埋佢既醬 真係好好 感動到流淚😭😭作為炸物愛好者 十分推薦~~每個印度餐廳既咖哩

每個印度餐廳既咖哩 同餅 都有自己特別既方法去做 味道都會有唔同 所以要繼續追求💛💛

2023-03-25
其他
  • 油酥餅
2023-09-19 716 瀏覽
<#🐳肥肥食記🐳>👧🏻 CURRY CURRY|$ 300荃灣/印度菜/咖喱📍 巴巴站 (荃灣)地址:荃灣海壩街81號地舖🍚食物⭐️🍤印式串燒併盆 $225併盆配有雞翼、炸洋蔥、蝦條 🥘青咖喱芝士 $75朋友推介食唔到咁辣嘅 可以試下嘗下青咖喱 估唔到佢撈芝士又真係勁好食 加上佢又有薄餅配🏠環境黑漆漆個小店 但勝在少人 晚間去會係一個相聚好地方🤵🏻服務老闆係外國人 有時帶外來野也好free 同佢地幾好客 給好多小菜
<#🐳肥肥食記🐳>
👧🏻 CURRY CURRY|$ 300
荃灣/印度菜/咖喱

📍 巴巴站 (荃灣)
地址:荃灣海壩街81號地舖

🍚食物

⭐️
🍤印式串燒併盆 $225
併盆配有雞翼、炸洋蔥、蝦條

🥘青咖喱芝士 $75

🏠環境
黑漆漆個小店 但勝在少人 晚間去會係一個相聚好地方

🤵🏻服務

📍 Baba’s Station🗓️ 22 August 2023平時經常都見到呢度有超多人排隊,所以之前都係買外賣食,今日竟然唔洗排隊,第一次坐低堂食,入面仲要冇其他客人。坐低後用QR Code落單,而職員都識啲廣東話所以不用擔心。由於好肚餓,所以都叫咗好多嘢食。🍴 印度特色薯仔餅 Aloo Tikka Chaat $68非常推薦!外脆內軟嘅薯仔餅,個餡有少少辣,不過餅上面有少許甜甜地嘅醬汁,中和到個辣味。好好食!🍴 印式魚炒飯 Fish Biryani $85網上好多人推薦,飯粒同我哋平時食開嘅有啲不同比較長同有咬口。不過都幾辣,要慎重挑選。🍴 白咖喱雞 Chicken Korma $88白咖喱係甜腰果底,我哋配咗白飯同一份油酥餅。呢款咖喱唔辣嘅,而且偏甜,我個人非常喜歡,不過如果只食呢一隻咖哩會偏膩。🍴 青咖哩牛 Beef Saag $99青咖哩嘅base係波菜,都係唔辣嘅,我哋配咗兩份油酥餅。波菜咖哩食落一啲都唔奇怪,我覺得幾好食,而且啲牛肉肉味好濃,亦唔會太靭。🍴 原味甜乳酪 Sweet Lassi $28非常解辣嘅甜乳酪飲品,我哋叫咗兩杯,非常滿足。好可惜見到曾經咁多人排隊嘅
📍 Baba’s Station
🗓️ 22 August 2023

印度特式薯仔餅
🍴 印式魚炒飯 Fish Biryani $85
印式鮮炒飯

🍴 白咖喱雞 Chicken Korma $88

🍴 青咖哩牛 Beef Saag $99

🍴 原味甜乳酪 Sweet Lassi $28
非常解辣嘅甜乳酪飲品,我哋叫咗兩杯,非常滿足。

好可惜見到曾經咁多人排隊嘅Baba’s Station 冇晒人流,希望大家多多支持小店,如果唔係街上面就只會得返啲一式一樣嘅舖頭。
2023-08-21
印度特式薯仔餅
  • 印度特色薯仔餅
2023-07-19 764 瀏覽
聽朋友講呢度咖喱好正宗,想試好耐,佢呢度既咖喱除左最傳統既咖喱之外,仲有紅咖哩、白咖哩、啡咖哩、橙咖哩、黑咖哩等等,用左唔同食材做基底,好特別,而且呢度價錢都幾抵食,午市黎食特別平,五十幾蚊包埋野飲今次食牛油雞咖哩,Butter Chicken 都算係呢度比較多人推薦既菜式,係蕃茄底既咖喱,好特別,食落甜甜地,雞肉算幾多,咖喱汁加雞撈飯食好香好好味。午餐既牛油雞除左跟飯之外仲有塊酥餅,食落有牛油香,唔會好油,撕開點咖喱食,索曬啲香甜惹味既咖喱汁,正啊仲有印度傳統香燒雞腿 ,有兩大塊雞,一隻雞槌一塊雞胸,燒得面頭有焦香,仲有印度香料既香味,入面雞肉仲好嫩滑。另外都一樣飯飯、沙律同酥餅。另外呢個跟既咖喱汁同牛油雞唔同,呢款味道更加濃更加厚,入面仲有啲肉碎同洋蔥碎,點酥餅定係撈飯食都好惹味!
  • 印度奶茶
  • 油酥餅
一間想食好耐嘅良心印度小店, Lunch經過出面一定排長龍, 今次我專登12點等佢開門, 唔洗排就入得😬牛油咖喱雞超級濃郁嘅牛油香味, 咖喱汁夠杰身, 送飯一流👍雞肉好嫩滑, 薄餅點咖喱汁食超級爆正🤤中東燒雞烤餅卷配薯條份量都幾多, 除左嫩滑嘅雞肉, 仲有沙律菜同埋汁, Match得剛剛好, 唔會太滯, 搭配我最愛嘅粗薯條, 岩岩炸起, 非常滿足😋胡椒脆餅比餅乾更簿嘅脆餅, 有青瓜洋蔥蘿蔔粒, 好fresh😛樣樣都好出色, 唯一係店內坐位較擠逼, 不過用心經營小店, 要多多支持👏🏻

牛油咖喱雞
超級濃郁嘅牛油香味, 咖喱汁夠杰身, 送飯一流👍
雞肉好嫩滑, 薄餅點咖喱汁食超級爆正🤤

中東燒雞烤餅卷配薯條
份量都幾多, 除左嫩滑嘅雞肉, 仲有沙律菜同埋汁,

胡椒脆餅
比餅乾更簿嘅脆餅, 有青瓜洋蔥蘿蔔粒, 好fresh😛

樣樣都好出色, 唯一係店內坐位較擠逼,
不過用心經營小店, 要多多支持👏🏻

2023-06-15
2023-07-03 470 瀏覽
有啲雨,路德圍附近都無咩人;上次嚟係食dinner,真係好迫;今次食lunch,入去時係第二枱,感覺好咗少少。🌱🥘Traditional Indian Curry (Veg)咖哩好似好細,但其實都好夠送;咖喱雜菜入面有椰菜花、紅蘿蔔、薯仔、豆之類,全部都已經煮淋晒,微辣;跟咖哩有幾樣揀(好似係油酥餅、naan同飯),我揀咗跟plain naan,清清哋幾好,揀油酥餅應該會太漏⋯⋯☕️Hot Masala Tea 以為會有好大陣香草味,但原來有少少蜜糖香,幾易入口⋯⋯🍛Fish Biryani(友人話)有唔少魚塊,都幾滑;揀standard ,會係微微辣;炒飯放滿一個細碟,原來都幾飽肚,最尾佢係食唔晒⋯⋯🌱🫔Samosa 2pcs[無影相🫣]兩粒炸起上枱熱辣辣,外皮係鬆脆(唔係實嘅皮);餡係薯蓉;佢有跟個酸甜醬,但係我哋覺得就咁食已經好味,或者可以點咖喱汁。【小編的話】➡️食物上枱都好熱辣辣,要小心慢慢食💥➡️舖頭比較細,坐得耐又多人點食物時,嗰啲油煙會「醃」眼👀💦。📍 巴巴站 (荃灣)荃灣海壩街81號地舖。好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

☕️Hot Masala Tea
以為會有好大陣香草味,但原來有少少蜜糖香,幾易入口
Traditional Indian Curry (Veg)  /  Masala  Tea

🍛Fish Biryani
Fish Biryani

🌱🫔Samosa 2pcs

【小編的話】
➡️食物上枱都好熱辣辣,要小心慢慢食💥

📍 巴巴站 (荃灣)
荃灣海壩街81號地舖

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
2023-07-02
Fish Biryani
2023-06-21 394 瀏覽
印度菜良心小店並不多,呢間位於荃灣由印度人主理嘅巴巴站就係其中一間,一打開店門就聞到濃濃咖喱味!之前一直都覺得價錢唔算好平 ( 接近ᴴᴷᴰ100 )所以無幫襯,但原來佢地有午餐而且定價約 ᴴᴷᴰ50,平平地就幫襯下!𓂅 牛油雞咖喱 ᴮᵁᵀᵀᴱᴿ ᶜᴴᴵᶜᴷᴱᴺ ( ᴴᴷᴰ 58 | 午餐 ) 比想像中的份量更少🤫 Butter Chicken帶有點點蕃茄甜味,我另外選配的油酥餅十分酥鬆,配上咖喱吃也還不錯✨𓂅 傳統咖哩ᵀᴿᴬᴰᴵᵀᴵᴼᴺ ᴵᴺᴰᴵᴬᴺ ᶜᵁᴿᴿʸ ( ᴴᴷᴰ 70 ) 男朋友有午餐唔叫叫正價,但份量都一樣😯 咖喱辣度十足,但我自己就覺得稍欠香料些,配菜可選雜菜/ 雞/ 牛,我地選嘅雞肉雖份得好少,但烹調得肉質嫰滑又幾入味𓂅 馬薩拉茶 ᴹᴬˢᴬᴸᴬ ᵀᴱᴬ ( + ᴴᴷᴰ 16 )𓂅 印度奶茶 ᴹᴬˢᴬᴸᴬ ᵀᴱᴬ ( + ᴴᴷᴰ 16 )對,兩杯飲品英文名是一樣,味道也是,比較之下印度奶茶多份薑味;奶茶本身不算細滑香口,不過得閒飲杯解下癮都可以~

2023-06-19
2023-02-22 1416 瀏覽
荃灣有間好好食嘅咖喱之前要排成個鐘,但前幾日竟然可以唔洗排隊就入得😱都唔知係好事定唔好事,好彩食食吓都好多人入嚟,都全場full🫶🏼白咖喱-雞肉 $88/ 白咖喱-蔬菜 $72⭐️⭐️極度推薦⭐️⭐️叫咖喱可以揀16oz淨咖喱,或者12oz咖喱&沙律&白飯& 油酥餅,最近改咗電子落單先發現原來唔一定一份白飯同一份油酥餅,可以兩份白飯/兩份油酥餅🤣油酥餅好脆口,建議趁熱食🤤白咖喱係甜腰果底,完全唔辣😆勁啱我呢啲唔食得辣嘅人,食落仲甜甜地好香腰果味😚咖喱質地比較杰身,所以12oz已經足夠撈飯同點餅食👍🏻不得不讚係好多雞肉同好入味👏🏻芒果乳酪 $33⭐️⭐️極度推薦⭐️⭐️乳酪口感濃稠,酸酸甜甜好開胃😋但由於係乳酸,所以容易屙嘅人要小心😂印度奶茶 $28啱啱去完泰國覺得泰國奶茶好甜,都係印度奶茶啱我啲☺️入面啲香料飲落好特別巴巴站 baba’s station荃灣海壩街81號地舖#bei9sik

白咖喱-雞肉 $88/ 白咖喱-蔬菜 $72

巴巴站 baba’s station
荃灣海壩街81號地舖

#bei9sik
2023-02-12 1029 瀏覽
今次搵食搵到荃灣路德圍,行左一圈決定食下冷門d又唔算等太耐位既印度咖哩。鋪仔細細但咖哩選擇有成8款,除左傳統同招牌仲有橙、青、白、紅、啡、黑咖哩。每種咖哩再有唔同配搭,例如牛、雞、羊等等…Tondoori chicken $98 4件印式香料醃製既雞件,入口酸酸辣辣咁,幾開胃,重點係啖啖肉,骨都唔洗lun下。Masala chicken $88雞唔算太大份,會有個底座烘住d咖哩,等咖哩保持暖暖地,醬汁惹味,一定要配埋烤餅食。紅咖哩牛 $98 除左試雞,都叫左牛試下,呢個比masala咖哩辣些小(是乎個人口味),牛都大件,似係牛腩位置,不過肉就唔算太淋。Garlic Naan $24叫得咖哩唔可以唔配燒餅,點左呢款本身有蒜味既naan,因為鍾意厚身啲既燒餅,一份4片,配埋咖哩汁真係冇得輸。
每種咖哩再有唔同配搭,例如牛、雞、羊等等…

Tondoori chicken $98 4件

Masala chicken $88

紅咖哩牛 $98

Garlic Naan $24
2023-02-05 633 瀏覽
畀人放飛機,就睇下清單上有邊間想去嘅餐廳,點知附近就搵到呢一間我一直想去嘅餐廳.行到門口道門閂埋咗,以為冇人可能早入到去都未有人!叫咗個chicken Biryani 一食落口有啲辣,不過香到冇朋友做好好味。喺香港食過咁多間,暫時(我)覺得最香Biryani嘅一間.masala奶茶細杯D,不过好味。樓面面積係比較細啲坐下坐下都開始多人!之後仲叫咗兩粒samosa帶返屋企慢慢食. 下次要食完先可以同大家講! bon appetit
! bon appetit
2023-02-05
2023-02-03 579 瀏覽
咁啱行經呢頭搵💛店開飯本身想食羊肉卡巴點知又見到pizza 又心大心細 結果叫左pizza 卡巴留番下次先講奶茶,如果飲開港式要茶香奶滑既就唔好叫喇,因為完全係唔同類型飲品黎,唔好抱錯誤期望奶茶既調味比較甜,茶味唔算出,可能係我鐘意飲港式奶茶唔落糖,所以唔係我杯(奶)茶pizza 就真心不錯既,味道唔會太重香料,拉撕芝士就唔算太濃味,醬料同羊肉都好夾,唔突出,但整體好平衡。間野唔係第一次黎,野食都有質素,期望下次同一班朋友再黎可以叫多d 唔同野食再寫過。總結:會再黎幫襯👍
咁啱行經呢頭搵💛店開飯
本身想食羊肉卡巴

總結:會再黎幫襯👍
印度奶茶
羊肉pizza
2023-02-03
羊肉pizza
2023-01-17 584 瀏覽
距離港鐵荃灣站大約7分鐘步程,餐廳環境不算大,只有20個座位,剛進入餐廳便已經聞到咖哩的香味,不少網友稱讚餐廳的印度咖哩味道正宗,在午餐或晚餐時間,即使受到武肺影響,但是餐廳門前長期人流不絕,可以說是荃灣最受歡迎的印度餐廳!我在平日下午時間到餐廳,因此人流並不算多,菜色方面選擇了「印式雞炒飯」(午餐:$55)和「雞肉中東烤餅卷配沙律」(午餐:$50)。「印式雞炒飯」的味道令人驚喜!本來以為只是普通的蛋炒飯,沒想到炒飯加入濃郁的印度咖哩醬,各種香料混合的咖哩醬很美味,炒飯使用比泰國米更長的印度米,口感特別,雖然使用咖哩醬拌炒,但飯粒充滿醬汁之餘,口感仍然粒粒分明,連雞肉都沾滿咖哩醬的香味,咖哩中的輕微的辣味更進一步提升美味,充滿印度風味的炒飯非常好吃,令人印象深刻!「雞肉中東烤餅卷」烤餅的口感適中,除了雞肉,也有豐富的蔬菜和沙律醬,味道清新。以上午餐都有附送汽水或冰凍的龍眼水。不過午餐的份量有點少,如果想更滿足的話可以選擇加$15點加大碼的咖哩餐。非常推薦喜歡印度菜的人到這家餐廳試試看!

印式雞炒飯

雞肉中東烤餅卷配沙律

2021-10-18
印式雞炒飯
2022-11-03 568 瀏覽
之前睇完訪問就想試下講 個咖喱配方 係店主父親做酒店時既咖喱做法今次去開荃灣就回一回啦😉牛油雞咖喱(lunch set,走飯)見有沙律又有薄餅又有飯都係$55重包飲品幾底食個薄餅 酥脆又有咬口🤨👍🏻重有D牛油香👍🏻個咖喱 傑傑地有少少既香料味入口吳算辣既餘味係 少有既 酸酸地回韻又有D辣 漂出黎🤣反而幾吸引😉雞滑身👍🏻芒果乳酪 跟餐+$16酸酸地 流質D配咖喱幾好👍🏻解辣🤨#牛油咖喱雞 #芒果乳酪
之前睇完訪問就想試下
講 個咖喱配方 係店主父親
做酒店時既咖喱做法
今次去開荃灣就回一回啦😉

牛油雞咖喱(lunch set,走飯)
見有沙律又有薄餅又有飯

解辣🤨

#牛油咖喱雞
#芒果乳酪
2022-08-30 691 瀏覽
又係朋友介紹 一行四人 中午後段時間黎所以容易啲有位 但好快都有人入坐坐位都相對逼 明白嘅 始終小店生意 如果大袋野 會比較辛苦我哋都唔食得好辣 所以點左橙咖喱(唔辣)同 黃咖喱(一度辣)跟左套餐 飯+ salad + 薄餅先講講 兩個咖喱都好喜歡 一個蕃茄味出 一個椰香味出 偏辣左小小但仲應付到嘅😂😂 飯粒粒分明 掂!小食 雜菜咖喱角 一般般 主要靠個汁胡椒餅 好食如果可以多啲就好😂飲品麻麻地 少許伏 整體都好飽 好滿足 會為左咖喱再番黎encore 如果避到繁忙時間🙃🙃🙃
又係朋友介紹 一行四人 中午後段時間黎
所以容易啲有位 但好快都有人入坐
坐位都相對逼 明白嘅
始終小店生意 如果大袋野 會比較辛苦

我哋都唔食得好辣 所以點左
橙咖喱(唔辣)同 黃咖喱(一度辣)
跟左套餐 飯+ salad + 薄餅

先講講 兩個咖喱都好喜歡
一個蕃茄味出 一個椰香味出 偏辣左小小
但仲應付到嘅😂😂 飯粒粒分明 掂!
小食 雜菜咖喱角 一般般 主要靠個汁
胡椒餅 好食