2020-06-22 372 瀏覽
淘大有好多食肆,幾次經過這餐廳都要等位,相信都是好野嚟,今日(22/6/2020)下午二點半,已過飯市,居然都要等位,就等下啦,好彩只等十分鐘,就有位,坐下無耐,就大把位。點了一份下午茶星洲魚丸拼魚角滲滲叻沙,湯底好好味,同新加坡一隻好出名既叻沙麵味道好似,有三粒魚丸及一件魚角,下午茶來說,都好夠份量,因貪食,又點了一份香茅骨,$8有三件骨,香茅骨香脆及滑,再配了馬來拉茶,好滿足,埋單都是$41,抵食。近門口位置有小食購買,但細看產地時,並不是馬來西亞或新加坡,故沒有買。

香茅骨

馬來拉茶

2020-06-22
  • 叻沙
2020-06-21 203 瀏覽
一排無行淘大商場,今次發現問咗好多新餐廳喎!星馬菜係呢區少有嘅,今次就一於試吓先!下午茶好多選擇,有小食、飯、亦有麵類,仲可以用特價加小食,總有一款啱你心水!我地食咗咖央多士、喇沙,另加咗雞翼同埋通菜兩個小食,通菜只係$8就有大大碟,好抵食呀!喇沙湯底好濃,細細碗份量啱啱好,多士就略嫌硬咗啲,咖央醬唔太甜,適合鍾意少甜嘅朋友!雞翼都炸得外脆內滑,整體唔錯。
2020-06-07 364 瀏覽
我鍾意食泰國菜,但好少食香港嘅馬來西亞菜。第一次試呢間,印象都唔錯。我今次叫外賣,由落單到送到,大概八個字。食物送來仲熱騰騰,保持水準叫咗幾樣野試吓,海南雞飯大家一致讚好,主要係啲雞夠入味,雞肉唔會「霉」,有嚼勁,不過雞油飯雞油味唔夠香,味道一般。雞雖然入味,不過海南雞飯始終要配醬汁,佢冇送醬汁,唔知係本身唔提供定係真係唔記得附送,感覺吾圓滿。而且海南雞飯配菜係雜豆,都覺得唔夠誠意。又叫咗兩碗香煎豬扒摻摻叻沙,豬扒夠厚,夠香口,係煎得有啲乾,個喇沙湯底同啲面幾好食。好多網友讚個燒肉好脆皮,好好食,叫咗一份試,啲皮好韌,吾脆,燒肉肉質好硬,唔係咁好食。小食試咗煎蝦餅,香脆彈牙,一致讚好。不得不提係個薄餅配咖喱汁,咖喱夠香辣,令人食唔停口。每個餐都送一杯桔仔水,絕不吝嗇,吉仔水夠晒味,開胃醒神,最啱夏天飲。

小食試咗煎蝦餅,香脆彈牙,一致讚好。

不得不提係個薄餅配咖喱汁,咖喱夠香辣,令人食唔停口。

2020-06-06
40 分鐘 (外賣送餐)
2020-05-31 353 瀏覽
今日晚上陪了老婆去淘大睇醫生,順便食埋晚飯,本身都無咩點嚟呢區,唔知有咩好食,於是周圍行吓睇吓,見到呢間舖,又少食馬拉嘢,於是入去試吓。點了個紅咖哩雞藍碟花椰漿飯、檳城麥皮雞球雞油飯、甜品點了個斑蘭咖央西多士。先講個紅咖哩雞藍椰漿飯,咖哩味幾香,啲雞都唔韌。最主要叫呢個飯係因為個藍椰漿飯,因為從未食過,所以想試吓,啲飯食落幾香口,同埋藍色飯覺得幾特別,唔錯。至於個麥皮雞球雞油飯,都係第一次食。原來用麥皮配炸雞係幾好食,食落去仲脆啲,正,而個雞油飯都算香,不過可以再落多少少,令個飯仲濃味啲。然後到個班蘭咖央西多士,叫佢係因為平時食開都係花生醬西多士配糖漿/煉奶,未試過班蘭咖央,所以就叫嚟試吓。不過食落就無咩特別,味道亦都係普通(可能因為本身覺得斑蘭同咖央應該好香同好濃味),但實際食落去就普通,建議可以落得重手啲。整體嚟講呢間餐廳都係可以一試。
椰汁紅咖哩雞藍碟花椰漿飯
檳城麥皮脆雞球雞油飯
班蘭咖央西多士
Follow @pigfoodiexhk for more food!💛🐷#pigfoodiexhk_馬拉菜========📍濃厚椰香喇沙 -- 峇峇娘惹🌶️話說小編想試峇峇娘惹嘅喇沙好耐,早排屋企附近開咗間分店就同朋友去試下😋估唔到呢間嘅喇沙都幾合小編嘅口味😍----------⭐蝦球摻摻喇沙($65)一上檯就聞到好重嘅椰香😍湯頭飲落好濃厚,椰香味好濃,後勁滲出微辣🙈小編其實就唔係好食得辣,起初見到啲紅油咁都有啲驚😂😂但turns out呢個辣度啱啱好,合晒口味,唔太食得辣嘅朋友仔應該都接受到👍摻摻係油麵加米粉,兩者溝埋食好match,油麵滑捋捋帶微微咬口,米粉就索晒湯頭嘅精華,啖啖都好滿足😍蝦球有四大件,肉質新鮮爽口👍整體唔錯,值得一試💕------------賣相:7.6/10味道:8.2/10性價比:7.2/10回頭率:7.6/10-------------店舖資料名稱:峇峇娘惹地址:九龍灣牛頭角道77號淘大商場第二期地下G234-G237號舖前往方法:九龍灣站B出口
#pigfoodiexhk_馬拉菜
========
📍濃厚椰香喇沙 -- 峇峇娘惹🌶️
----------
⭐蝦球摻摻喇沙($65)
------------
名稱:峇峇娘惹
前往方法:九龍灣站B出口
2020-05-24
2020-05-21 213 瀏覽
Baba Nyonya Restaurant is a relatively new (to me) Malaysian restaurant in my hood. My colleague and I paid a visit after work for a quick afternoon tea. The afternoon tea set menu was quite attractive, and the food was legit Malaysian food.I took time to make up my mind which afternoon tea set I want to get, as a number of them looked pretty good. Finally, I got this Fish Tofu Laksa with Oil & Rice Noodles. The two pieces of fish tofu were absolutely amazing! Juicy and meaty, yet not too fishy.

I took time to make up my mind which afternoon tea set I want to get, as a number of them looked pretty good. Finally, I got this Fish Tofu Laksa with Oil & Rice Noodles. The two pieces of fish tofu were absolutely amazing! Juicy and meaty, yet not too fishy. I adore both the oil and rice noodles. And the laksa soup base was simply superb, love the sweet/mild spicy flavor! I ended up sipping all the soup with the noodles. Right portion for afternoon tea or even an early dinner.
Malaysian Milk Tea

The afternoon tea set also came with a drink. I chose Malaysian Milk Tea and again, it’s a lit one! Strong tea flavor, with smooth milk texture. Very enjoyable indeed.

Yet, there is one thing about this restaurant which makes me hesitate to visit again — the hygiene inside the restaurant is quite horrid, even in this pandemic time. The sofa chair was sprinkled with visible food debris, yet no one care to clean them. Table smelled a bit weird and felt sticky. We were sitting at the corner of the restaurant where there was no air con and gave us a “hot” dining experience…
2020-05-19
下午茶
Malaysian Milk Tea
2020-05-20 200 瀏覽
一向都喜歡馬拉菜,而呢間餐廳次次都排長龍,今次終於有心機排下餐廳菜式選擇好多,價錢都相宜燒肉喇沙湯底好濃好好食,未試過喇沙配燒肉,原來咁夾,好出色,仲送飲品另外仲叫咗巴東牛肉配蝶豆花椰槳飯,有d似咖哩,但太辣了,辣度太勁,要接受到先好挑戰
餐廳菜式選擇好多,價錢都相宜

2020-05-08
2020-05-18 157 瀏覽
🥢燒肉滲滲叻沙58HKD燒肉個皮整得好脆 咬落去係咔嚓一聲🙈滲滲係米粉&油麵兩溝 叻沙湯低稠身 掛湯力極強🍜 食得出椰香味成個湯底做得好好 好惹味👍🏻🥢巴東牛肉飯 68HKD比較失望 巴東牛肉咖哩汁應該係乾身d佢就水寥寥撈飯食就好似湯送飯咁牛腩就唔un但唔算入味🤨🥢豬肋骨星洲胡椒肉骨茶 配黃油飯60HKD 胡椒味濃帶點微辣 冬天飲一定好暖豬肋骨唔似其他餐廳有辣椒豉油比你點黎食 就咁食好似食緊瘦肉🤦🏻‍♀️除左個叻沙好食之外 其他都係麻麻地😎
🥢燒肉滲滲叻沙58HKD

🥢豬肋骨星洲胡椒肉骨茶 配黃油飯60HKD
胡椒味濃帶點微辣 冬天飲一定好暖
除左個叻沙好食之外 其他都係麻麻地😎
2020-04-19 295 瀏覽
第一次食淘大嘅馬拉娘惹早餐印象中應該唔係開咗好耐,早餐好似都十二點又唔算貴大部份都是三十幾元,本來老公想試番茄湯底嘅雞排麵不過已經售罄,於是老公就選擇了香茅骨美極麵煎蛋斑蘭咖映燕麥多士,我就試榨菜手撕雞湯米粉煎蛋加馬拉包,其實我都唔知馬拉包係乜東東所以加一元試試,香茅骨好入味好好食,不過個斑蘭咖映醬真的唔識欣賞得個甜字多士又唔夠脆扣分,榨菜手撕雞米粉好食~榨菜好爽脆米粉比一般嘅米粉粗少少有口感好食手撕雞就小啲,馬拉包就有啲似豬仔包冇乜驚喜,即磨咖啡同青桔仔茶都好飲嘅,咖啡杯同花花碟都好靚下次都會試下佢啲肉骨茶
,不過個斑蘭咖映醬真的唔識欣賞得個甜字多士又唔夠脆扣分
  • 香芧骨
2020-04-12 261 瀏覽
今日放工同男朋友去咗食呢間嘅肉骨茶,咁我就加$10變咗個蝴蝶蘭飯,肉骨茶湯嘅味道都不錯,但係很少紅棗同湯料,加$10嘅蝴蝶蘭飯是沒有味道大家可以不用加錢轉呢個飯。環境都唔錯,坐得都幾舒適。
環境都唔錯,坐得都幾舒適。
肉骨茶飯
2020-03-24 357 瀏覽
早餐榨菜手撕雞米粉 配炒蛋+斑蘭咖央燕麥多士 $33手撕雞🍗份量唔算多,味道正常、無特別🤭 榨菜成碗粉既味道來源🧂 米粉🍜呈透明狀、係較粗既米粉質地爽彈、口感煙韌👏🏻幾好食!😋 湯底🥣屬於清爽型既湯底唔重口味、唔油膩👌🏻 炒蛋🍳無咩蛋香,有少少油🍾蛋芯炒得未至於熟透,尚算嫩滑🍼普通水平 斑蘭咖央燕麥多士咖央醬得甜味😢應有既椰香🥥無處可尋🎈多士🍞唔脆、同無烘過一樣軟淋既麵包加埋咖央醬令多士變得無口感🙈 薏米水正常整體而言,所選用既米粉質素較一般茶記為佳👍🏻味道雖清淡,但不失為唔錯既早餐選擇~炒蛋多士就質素平平🥴 午餐香茅骨滲滲叻沙 $49香茅骨🍖有五大舊!以為叫香茅骨就會無肉食,但驚喜既係多肉少骨🤩而且所選既肉唔肥、無咩膏,肉質軟淋,咬落啖啖肉,正👏🏻香茅骨幾入味,好食👍🏻 滲滲所謂既滲滲係米粉同油麵兩溝🍜米粉同油麵既比例係8️⃣2️⃣餐廳選用較粗身帶微曲既透明狀米粉質地爽彈,且掛湯力強✅油麵有咬口,比例較少,食到最尾都唔會好濟夠貼心💯 湯底湯汁🥘稠身,叻沙湯底椰香🥥突出,仲食到蝦味🦐整體味道香濃帶少辣🔥辣味提昇左味蕾層次屬於出色既湯底🈵 配料有水煮蛋🥚半隻、豆卜同芽菜豆卜吸附左湯汁,惹味芽菜形

早餐
榨菜手撕雞米粉 配炒蛋+斑蘭咖央燕麥多士 $33
手撕雞🍗
份量唔算多,
味道正常、無特別🤭

榨菜
成碗粉既味道來源🧂

米粉🍜
呈透明狀、係較粗既米粉
質地爽彈、口感煙韌👏🏻
幾好食!😋

湯底🥣
屬於清爽型既湯底
唔重口味、唔油膩👌🏻

炒蛋🍳
無咩蛋香,有少少油🍾
蛋芯炒得未至於熟透,尚算嫩滑🍼
普通水平

斑蘭咖央燕麥多士
咖央醬得甜味😢
應有既椰香🥥無處可尋🎈
多士🍞唔脆、同無烘過一樣
軟淋既麵包加埋咖央醬令多士變得無口感🙈

薏米水
正常

整體而言,所選用既米粉質素較一般茶記為佳👍🏻
味道雖清淡,但不失為唔錯既早餐選擇~
炒蛋多士就質素平平🥴

香茅骨滲滲叻沙 $49
香茅骨🍖
有五大舊!
以為叫香茅骨就會無肉食,
但驚喜既係多肉少骨🤩
而且所選既肉唔肥、無咩膏,
肉質軟淋,咬落啖啖肉,正👏🏻
香茅骨幾入味,好食👍🏻

滲滲
所謂既滲滲係米粉同油麵兩溝🍜
米粉同油麵既比例係8️⃣2️⃣
餐廳選用較粗身帶微曲既透明狀米粉
質地爽彈,且掛湯力強✅
油麵有咬口,比例較少,食到最尾都唔會好濟
夠貼心💯

湯底
湯汁🥘稠身,
叻沙湯底椰香🥥突出,仲食到蝦味🦐
整體味道香濃帶少辣🔥
辣味提昇左味蕾層次
屬於出色既湯底🈵

配料
有水煮蛋🥚半隻、豆卜同芽菜
豆卜吸附左湯汁,惹味
芽菜形狀短粗,口感爽脆

青桔仔茶☕️
桔仔擠壓後先出味,
酸中帶微澀,好過癮~
味道同我係馬來西亞🇲🇾飲既一模一樣!
不過茶底無茶味🤭

整體而言,午餐出品較早餐出色🏆
叻沙湯底濃郁,一啖米粉一啖湯,滿足💯
餸料份量大方,絕對夠飽🤰🏻
可以encore~
2020-03-22 211 瀏覽
來到峇峇娘惹晚餐,叫了兩個小菜:1) 豬助排星洲胡椒肉骨茶: 胡淑味十分濃,豬肋排爽口,有豬肉味。而且份量足夠,有三夠豬肋排。油炸鬼夠脆。豆卜入味。加錢轉了雞油飯,有油香味,不錯。2) 麥皮蝦球: 等了比較耐,應該超過20分鐘,不過無令人失望。超級熱辣辣,麥皮加上糖粉,又不至於太甜,不錯。蝦球爽脆。惟如果食得太多就會覺得厭,始終味道帶甜,唔襟食。一大班人開心share 就岩!總括來說,峇峇娘惹的味道不錯,而且價錢合理,在牛龍灣想食星馬菜不失為一個好選擇。
來到峇峇娘惹晚餐,叫了兩個小菜:
豬助排星洲胡椒肉骨茶

麥皮蝦球

2020-02-22
豬助排星洲胡椒肉骨茶
麥皮蝦球
2020-03-20 2641 瀏覽
跟我昨晚在北角幫襯的港式瑞士雞髀茶餐廳一樣,牛頭角「淘大商場」前日本菜餐廳「稜閣屋」舖位,換上了新主人和新食店,新食店原來是主打「印尼菜」,新「印尼菜」餐廳名稱叫做「峇峇娘惹」。其實「峇峇娘惹」不止有「淘大商場」這間分店的,在「油尖旺」裡面也有屬於自己的分店,不過我在旺角「彌敦道」看見「峇峇娘惹」分店的時候,只有看沒有光顧過而已。始料不及原來牛頭角分店「峇峇娘惹」,裡面廚房的實際製作出餐需要時間,竟然都可以造得像我昨日在北角食過的餐廳那麼快,我剛拍完照,點完餐才不過十餘分鐘而已,侍應已經端着食品飲品出來了。我在牛頭角分店「峇峇娘惹」裡面先點了一杯「馬來拉茶」飲品,但是我看不到「峇峇娘惹」製作「馬來拉茶」的實際過程,所以不敢貿貿然判斷「峇峇娘惹」「馬來拉茶」的實際像真程度。不過可以很肯定的一件事,就是「峇峇娘惹」係「馬來拉茶」裡面的甜味,真的很像我平日在港式茶餐廳裡面喝過的「凍奶茶」飲品,「馬來拉茶」裡面的甜味非常之濃厚。而且「峇峇娘惹」的「馬來拉茶」實際造型,完全沒有其他餐具輔助,只有餐廳的一般玻璃杯,直接裝起甜味的「馬來拉茶」,就直接解決問題了。至於「峇峇娘惹」裡面大部分的印尼菜食品

至於「峇峇娘惹」裡面大部分的印尼菜食品,都有套餐白飯跟飲品,只是食客若然想食「雞油飯」,想喝其他飲品的話,就需要另外加錢選購。結果我加錢轉換了「雞油飯」跟「馬來拉茶」。

「峇峇娘惹」「雞油飯」的實際製成品外貌,有一種似曾相識的感覺,是我由小食到大的「雞飯」味道。這種「雞飯」味道不止可以在印尼菜找到,還可以在泰國菜裡面找得到「雞油飯」。

「雞油飯」名義上雖然是叫做「雞油飯」,但是「雞油飯」的實際口感,感覺絕對不會太過油膩,而且享用「雞油飯」的同時,配其他濃味食品跟濃味醬汁,出來的味道效果感覺也不錯。

例如「峇峇娘惹」裡面的晚餐食品「馬來咖喱牛腩」,就是最適合配「雞油飯」一起享用的印尼菜菜式食品。「雞油飯」因為白飯曾經雞油炒過,所以飯粒裡面的味道,有來自雞油的香味。

而且食用曾經用油炒過的飯粒,因為飯粒曾經被雞油重重包圍住,所以飯粒裡面原本的「升糖」指數,就沒有原本的白飯那麼高,但是被油炒過的飯粒營養相對之下,比一般白飯多了少許脂肪在裡面。

所以享用曾經被雞油炒過的「雞油飯」,在味道雖然有具吸收力的香味,但是飯粒裡面的油含量,相對會比白飯為之高,有利有弊的處理飯粒的方式。

至於「峇峇娘惹」「馬來咖喱牛腩」裡面,亦加入了印尼菜經常都會使用的甜味椰汁,甜味椰汁對於「馬來咖喱牛腩」的味道而言固然是好事,但是從健康角度去看,加入少許椰汁已經足夠了。

加入椰汁之後的「峇峇娘惹」「馬來咖喱牛腩」原本味道偏辣的咖喱汁,立刻變得有甜味點綴調劑,咖喱汁入口後的口感變得有點順滑,辣味感覺也比未加入椰汁前稍為減輕了。

「馬來咖喱牛腩」裡面除了有大量的牛腩、牛筋、馬鈴薯之外,我還意外從咖喱汁裡面,發現到有不少的鮮蘆筍作為配菜,鮮蘆筍的口感感覺十分爽脆,就算鮮蘆筍曾經加入咖喱汁裡面煮過,也沒有令鮮蘆筍口感變得太腍。

而且鮮蘆筍在「馬來咖喱牛腩」實際製成品裡面,不只只得一條鮮蘆筍這麼簡單,而是有三四條左右。鮮蘆筍令我享用「峇峇娘惹」「馬來咖喱牛腩」的過程,享用到的味道口感也預計中多。

至於「馬來咖喱牛腩」裡面的牛腩,牛腩的份量不單實際口感都煮到感覺比較腍。雖然「馬來咖喱牛腩」裡面的牛腩煮得很腍,但是因為牛腩肉質比較瘦,所以在所難免地需要用牙齒撕開牛腩,才能完全嚼爛牛腩。

就連「馬來咖喱牛腩」裡面的馬鈴薯,馬鈴薯的實際口感也都跟牛腩一模一樣,煮到非常之軟熟,馬鈴薯在入口之後得到的口感感覺很腍,馬鈴薯感覺快要煮到化開的軟腍狀態。
(凍)馬來拉茶

由於「峇峇娘惹」每碟的「雞油飯」實際份量也都不少,所以配合份量也都不少的「馬來咖喱牛腩」,所以港幣六十六元一碟的「馬來咖喱牛腩」加五元一碗的「雞油飯」,整體性價比感覺不差。

至於「峇峇娘惹」的印尼菜主要食品,還包括了一些小食,例如有濃厚印尼和東南亞地道風味的小食「地道串燒雞肉」,一碟「地道串燒雞肉」包括有三串在內。
馬來咖喱牛腩

不過,我發現「峇峇娘惹」裡面的廚房,負責製串燒的師傅沒有為「地道串燒雞肉」,另外提供可以作為調味的甜味沙嗲醬,「峇峇娘惹」反而把甜味醬汁,直接塗抹在雞肉串燒表面上。

所以「峇峇娘惹」「地道串燒雞肉」的實際製成品實際味道,還是偏向比較甜,至於「地道串燒雞肉」裡面的辣味,反而沒有甜味那麼強烈。

至於「峇峇娘惹」的餐牌裡面,另外為食客安排了套餐飲品跟甜品優惠,「峇峇娘惹」裡面的甜品包括有冷、熱兩個不同的版本,我最後選擇了享用冷凍版本的甜品

原來「峇峇娘惹」當日晚餐裡面的「是日甜品」,是類似「椰汁紫米露」的甜品,「椰汁紫米露」表面上的椰汁,已經逐漸凝固變成了近乎固體狀態。
雞油飯

不過我覺得就算「紫米露」裡面就算不加入椰汁,「紫米露」的實際味道還是非常之甜,椰汁對於「紫米露」的實際味道而言,只是錦上添花而已。

而且「紫米露」的實際口感於我而言,感覺頗為軟腍,即使「紫米露」實際上也需要咀嚼,但是實際上咀嚼「紫米露」需要花的牙力,沒有我預計那麼多。
地道串燒雞肉

所以,作為「峇峇娘惹」當日「是日甜品」裡面的「椰汁紫米露」,味道雖然也都很甜,但是「椰汁紫米露」的實際口感,就沒有一般「椰汁糯米飯」那麼韌。

另一方面,「峇峇娘惹」冰凍版本的甜品「椰汁紫米露」實際製成品,「椰汁紫米露」實際製成品溫度十分冰涼,真的給我有透心涼的感覺。
是日甜品

所以即使「椰汁紫米露」裡面的紫米口感感覺十分煙韌,需要花牙力去不斷咀嚼,才能正式吞嚥紫米下去,但是紫米有甜味椰汁和冰涼溫度支援,所以紫米實際上口感還是像甜品多一點。

由於「峇峇娘惹」廚房實際上,製作食品、飲品跟甜品所需要的時間都不算非常多,所以食客點餐之後,基本上不需要等候太長時間,侍應就已經送餐過來了。

但是如果有食客像我一樣的話,想在比較晚的時間才享用「峇峇娘惹」晚餐,就需要預備調整時間,遲一點才上門光顧「峇峇娘惹」好了。
2020-02-13
馬來咖喱牛腩
地道串燒雞肉
是日甜品
2020-03-07 355 瀏覽
桔仔茶真係充滿桔味好好飲不過實在太多核喇豬膶肉骨茶配白飯我揀咗胡椒湯底 係偏辣咗少少嘅油炸鬼沾湯食 超脆厚切豬潤 質地清爽沙巴甜酸雞球即係咕嚕肉咁嘅味都ok ge參巴醬通菜微辣有鑊氣好好味可以再encore
桔仔茶

參巴醬通菜
微辣有鑊氣好好味

可以再encore
2020-02-19 346 瀏覽
今晚要ot 收得夜,上開飯平台睇下有咩食,見到淘大新開一間東南亞餐廳,就試試吧!加了一杯養生桂圓特飲蝦球喇沙滲滲,味道不會太偏濃,但我好食濃味野斑斕醬咖央西多士,俾餐牌吸引住,唔食唔得味道沒有偏甜,只是唔夠醬
加了一杯養生桂圓特飲
蝦球喇沙滲滲,味道不會太偏濃,但我好食濃味野
斑斕醬咖央西多士,俾餐牌吸引住,唔食唔得
味道沒有偏甜,只是唔夠醬
2020-02-10