2024-01-08 633 瀏覽
又去到工人放假嘅一日,屋企冇飯食,瞓晏覺瞓醒都6:00 ,去外賣app度睇吓有啲乜嘢外賣自取平,就見到依家買滿$120有60%off, 抵到爛,嗌咗兩個一人餐,分別係豬香茅豬扒飯配南洋咖啡,另一樣係雞扒椰漿飯, 叫完呢兩樣嘢發現$10x ,仲見到有一張coupon買滿$110減$10 ,所以再叫多咗一個小食,牛油酥餅,另外奉送咖喱一兜,落樓下拎完10分鐘上樓,全部嘢都熱辣辣,杯咖啡未開過已經好香,椰漿飯好好食,屋企人都爭住食,咖喱調味好好,如果入邊有多啲薯仔就更加好,超級入味好好食,香茅豬扒都炸得幾好,但係雞扒就有啲乾,乾到插喉嚨,酥餅好難整得唔好食嘅,點埋咖喱冇得頂,非常滿意呢餐唔使做嘅晚餐🙏🏻🙏🏻🙏🏻啱晒無飯主婦
🎀峇峇娘惹不是常吃星馬菜但這間餐廳確是我會回頭光顧的其中一間性價比幾高價錢親民份量亦不少呢這次與友人下班後到訪聚聚在這裏用餐✩‧₊。娘惹滲滲喇沙ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶這道菜結合了渗渗、雞蛋、魚蛋、蝦球、魚角和手撕雞等多種食材味道豐富多層次湯底帶有濃郁的咖哩和椰漿的香氣微辣但應該不太能吃辣的朋友也能接受到✩‧₊脆炸雞塊椰漿飯ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶脆炸雞扒炸得香脆雞肉鮮嫩旁邊的秘製醬汁更令味道提升椰漿飯黏身滿帶椰香味很好吃✩‧₊叁巴通菜每次來吃星馬菜都必點通菜叁巴醬微辣開胃通菜亦炒得爽口✩‧₊炸春卷ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶朋友當天太想吃春卷的關係另外點了個小食春卷外皮香脆內面主要是蔬菜整體味道和預期相差不大中規中矩✩‧₊馬來拉茶ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶身為奶茶愛好者毫不猶豫點了招牌的馬來拉茶拉茶不太甜具有獨特的馬來西亞奶茶味道冬天點杯很熱奶茶很暖胃✩‧₊青桔仔水ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶青桔仔水清涼帶有淡淡的酸味和甜味非常解渴ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 𝟽.𝟻 / 𝟷𝟶 價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟸𝟻𝟶*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
🎀峇峇娘惹

不是常吃星馬菜
但這間餐廳確是我會回頭光顧的其中一間
性價比幾高
價錢親民
份量亦不少呢
這次與友人下班後到訪聚聚在這裏用餐

✩‧₊。娘惹滲滲喇沙
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶

這道菜結合了渗渗、雞蛋、魚蛋、
蝦球、魚角和手撕雞等多種食材
味道豐富多層次

味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 𝟽.𝟻 / 𝟷𝟶
價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟸𝟻𝟶
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

2023-10-19 684 瀏覽
食物質素係ok嘅, 特別係蝦餅同喇沙湯底之類嘅麵都好正, 可是大部分員工上下工作態度惡劣, 客人叫落單叫極都無人理, 員工之間掛住吹水 接觸客人無禮貌, 可以值得一食, 要包容員工的服務態度.
  • 蝦球滲滲叻沙
2023-10-03 602 瀏覽
今日去咗淘大行街,同屋企人去咗呢間食馬來西亞菜。午市套餐有好多選擇,搞到我又有選擇困難症發作。不過第一次嚟,就試吓佢哋嘅招牌菜色。今日午餐:香煎豬扒娘惹喇沙 $62香煎雞扒娘惹喇沙 $62熱馬拉奶茶凍南洋咖啡 $3我覺得馬拉奶茶真係好好飲。起初我好擔心會好甜,點鬼知恰到好處,令我完全對馬拉奶茶改觀👍👍喇沙又係好好食,跟傳統一樣,夾雜住兩種唔同嘅粉。湯底好好飲,豬扒大大塊,所以呢間餐廳我會同大家推薦,我屋企人都好滿意呀👍👍
今日去咗淘大行街,同屋企人去咗呢間食馬來西亞菜。

今日午餐:

香煎豬扒娘惹喇沙
馬拉奶茶
  • 馬來拉茶
2023-09-17 506 瀏覽
峇峇娘惹 (淘大商場) (九龍灣)九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下G234-237號舖✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿一直以來對馬拉嘢都好鍾意食。尤其是佢嘅肉骨茶真係飲完都想再飲。肉骨茶嘅中藥味其實配合得好好,連埋啲排骨嘅話都好入味。我就鍾意食佢嘅喇沙摻摻麵。啲蝦仁都好彈牙。😋😋😋😋😋😋😋😋肉骨茶海鮮喇沙摻摻麵😋😋😋😋😋😋😋😋總結🤓其實都算好有水準嘅餐廳。總算幾好食呀👍大家可以值得一試。
峇峇娘惹 (淘大商場) (九龍灣)
九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下G234-237號舖
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

😋😋😋😋😋😋😋😋
海鮮喇沙摻摻麵
😋😋😋😋😋😋😋😋

總結🤓
其實都算好有水準嘅餐廳。總算幾好食呀👍大家可以值得一試。
2023-08-22
2023-09-02 391 瀏覽
二人外賣套餐有兩款,峇峇二人餐,娘惹二人餐,加埋就係餐廳名。娘惹二人餐貴 $30,就多咗個小食,同埋主菜多啲貴價選擇。我地就叫咗峇峇二人餐 ($198),但係已經好豐富,有肉骨茶,主菜就五選二,仲有飯,同埋飲品。- 梅頭肉骨茶 (胡椒)肉骨茶可以揀胡椒或者藥材。胡椒味好重,有梅頭肉,冬菇,豆卜。- 沙巴酸甜魚柳酸甜醬調得啱啱好,唔會太酸,太甜,反而好開胃。魚柳外皮炸過,有少少脆,肉質都好結實。- 參巴肉片炒四大天王四大天王,只會諗起明星,依度就係通菜,茄子,秋葵,芥蘭。參巴醬有微辣,配埋香料,炒得好香,好惹味。
娘惹二人餐貴 $30,就多咗個小食,同埋主菜多啲貴價選擇。
肉骨茶
- 梅頭肉骨茶 (胡椒)
肉骨茶可以揀胡椒或者藥材。
胡椒味好重,有梅頭肉,冬菇,豆卜。
沙巴酸甜魚柳
- 沙巴酸甜魚柳
酸甜醬調得啱啱好,唔會太酸,太甜,反而好開胃。
魚柳外皮炸過,有少少脆,肉質都好結實。
- 參巴肉片炒四大天王
四大天王,只會諗起明星
,依度就係通菜,茄子,秋葵,芥蘭。
參巴醬有微辣,配埋香料,炒得好香,好惹味。
沙巴酸甜魚柳
2023-08-06 477 瀏覽
我今次幫襯呢敦道分店,明明冇結業,唔知點解openrice顯示已結業。之前試過堂食2人餐,如果想外賣竟然仲抵食!是晚要咗個《香茅骨乾咖哩麵$45》同一杯熱馬來西亞拉茶。本身湯麵就已經用特製外賣盒分開咗。將啲咖哩湯到咗落去之後撈勻嚟食,唔會太乾啱啱好。排骨非常入味,咖哩少少辣,連埋啲乾蔥頭一齊食,非常惹味。芽菜都唔吝嗇,幾乎每食一啖就會有芽菜,增加口感 。呢個價錢絕對高質!奶茶好正宗,叫咗少甜版本,啱啱好。其他晚餐仲可以以十幾蚊價錢追加小食,不過款式就畀外賣少,下次會試埋~

外賣自取
2023-06-22 688 瀏覽
🍜 魚腐渗渗喇沙😋喇沙湯底好惹味,雖然第一啖食,我會覺得有啲辣,但係唔算好似刺激或者辣到食唔到。(本身唔太食得好辣)而且面底係油麵同米粉1:1,油麵夠香米粉又可以吸到啲汁,估唔到兩者夾埋一齊咁好食。🥪班蘭咖央多士😋咖央醬好好食,但係多士嚟講佢麵包好似軟林林咗啲,如果麵包脆啲應該好食好多。或者建議大家嘗試咖央西多士。🦖恐龍美祿😋呢個就冇乜特別,只係美祿上面加多左層美祿粉。但係叫嚟氹吓小朋友都開心嘅。

🍜 魚腐渗渗喇沙

🥪班蘭咖央多士

🦖恐龍美祿

2023-06-07 583 瀏覽
在淘大商場找到這家店,非常道地的馬來西亞口味,店舖環境也有一種東南亞的氛圍,食物味道比較濃且香今晚點了這些菜 :#馬來拼盤(油酥餅、春卷、五香豬肉卷)#乾撈咖哩蝦球麵#參巴肉片炒四大天王#藍蝶花椰漿飯#檳城桔子酸梅特飲比較特別的藍蝶花椰漿飯,色彩藍藍的,很是療愈,吃下去就是淡淡的椰漿味其他食物味道是比較濃些,但東南亞口味就是這樣,吃完滿口又香又辣的,滿足了口舌之快,用餐環境和服務也可,下次還是會來的。
今晚點了這些菜 :
#馬來拼盤(油酥餅、春卷、五香豬肉卷)
#乾撈咖哩蝦球麵

藍蝶花椰漿飯
乾撈咖哩蝦球麵
藍蝶花椰漿飯
2023-05-31 423 瀏覽
蝦球摻摻 配飲品 $68呢個唔錯!蝦球細但都有5-6粒。湯底係我幾鍾意,比平時辣少少,飲落順口。海南雞配雞油飯飯超鹹,雞普通。㗎咉多士果然要趁熱食👍🏿佢仲有西多士版本的!
蝦球摻摻 配飲品 $68

海南雞配雞油飯
飯超鹹,雞普通。

㗎咉多士
果然要趁熱食👍🏿佢仲有西多士版本的!

2023-05-16 441 瀏覽
#峇峇娘惹 #852_九龍灣 🍴下午茶餐 魚腐滲滲喇沙 $33 包熱飲好正宗既喇沙 麵底有米粉同油麵喇沙味湯底好香好濃 魚腐都好大塊配菜有蛋 豆卜 芽菜 等等仲有青檸另上 比你自己調味 🍞下午茶餐 班蘭咖央西多士 $30配凍馬來拉茶 +$3西多士查滿厚厚嘅斑蘭咖央醬賣相相當吸引好脆好香班蘭味 但又唔會太甜 比平時普通西多士更多層次一試難忘推介指數 (5分為滿分):整體 ❤❤❤❤ 味道 😋😋😋😋 抵食 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 服務 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳
#峇峇娘惹 #852_九龍灣

味道 😋😋😋😋
抵食 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳
放假半日去九龍灣整啲嘢~眨吓眼到下午茶時間🕞 本身target 食啲light 啲嘅野~睇到menu 見有鮮油斑蘭咖央多🍞🧈💚 講講下都好耐無食,一於試試佢🤪鮮油斑蘭咖央多 ($32) 包野飲!好抵🤑平身都唔預有咩surprise ~ 一上枱就知,今次fat fat 了!係厚切鮮油🧈🧈一啲都唔省皮🙈🙈 Overall 個多士有啲唔夠脆🥴,斑蘭咖央個斑蘭味唔係好食得出,帶有淡淡椰香🥥 夾埋鮮油食🤤 食完好有罪惡感!呢個價錢,呢個質素,我冇嘢講💯

鮮油斑蘭咖央多
鮮油斑蘭咖央多
2023-04-28 309 瀏覽
之前食過第二區既峇峇娘惹 今次同FD來食,甘呢間就第一次來食睇左MENU一陣覺得二人餐幾底,又有飯湯同兩款茶色肉骨茶好大碗都算唔錯,牛腩就辣左D啦,愈食愈辣魚柳幾好食,可能我本身鍾意食甜酸野美錄就太甜,甜過頭晚餐來講價錢合理
之前食過第二區既峇峇娘惹
今次同FD來食,甘呢間就第一次來食
睇左MENU一陣覺得二人餐幾底,又有飯湯同兩款茶色
肉骨茶好大碗都算唔錯,牛腩就辣左D啦,愈食愈辣
魚柳幾好食,可能我本身鍾意食甜酸野
美錄就太甜,甜過頭
肉骨茶,甜魚柳
2023-04-15
肉骨茶,甜魚柳
2023-04-28 187 瀏覽
Enjoyed a wonderful catch up with friends in this delightful restaurant. I like the laksa here which is really nice. The broth is fresh and aromatic. Without overwhelmed chilli oil or coconut milk, the bowl of noodles is delicious and not greasy. The taste is authentic but portion is generous. The service was very efficient and friendly. Recommend this restaurant to any noodle lover in Hong Kong. Definitely worth trying.去咗九龍灣探朋友,喺佢樓下搵左呢間餐廳食。我鍾意呢度嘅叻沙,好好味。湯底有鮮味,唔會有太多嘅辣油或椰漿,所以碗麵唔會太油膩,好好味。味道幾正宗,份量夠大

去咗九龍灣探朋友,喺佢樓下搵左呢間餐廳食。我鍾意呢度嘅叻沙,好好味。湯底有鮮味,唔會有太多嘅辣油或椰漿,所以碗麵唔會太油膩,好好味。味道幾正宗,份量夠大。服務唔錯,上菜快,侍應亦友善。推介呢間餐廳俾喺鍾意食麵嘅人。值得一試。
2023-04-24 218 瀏覽
上次去食峇峇娘惹時見到下午茶有班蘭咖央多士,所以特地為左佢而再去食一次。食完之後發現,今日VIP竟然唔係佢,而係參巴通菜!班蘭咖央牛油多士 ($30)依個價錢係包熱飲的,所以叫左桔仔茶。賣相相當吸引,而最重要的牛油亦好夠凍,同埋香港無咩地方可以食到班蘭咖央牛油多士依個組合,所以都值得黎試的。不過,如果佢塊牛油可以大執D蓋哂整個多士就好,依家實際上蓋到1/3,同埋再多D咖央醬就好了,價錢而言有少少貴。同場加映!!!參巴通菜($12)同場加映的參巴通菜!以12蚊而言都幾大份,雖然只係淥菜加參巴醬,但個醬都幾濃同幾多下,仲有少少辣添~如果黎食下午茶的話記得叫佢!呢間試下次再試,可以試埋其他野食!以下係我的評分(滿分為5分): 味道:4分環境:4分服務:3.5分價錢:3分推薦程度:3.5分

班蘭咖央多士

班蘭咖央牛油多士 ($30)
同場加映!!!
參巴通菜
參巴通菜($12)

呢間試下次再試,可以試埋其他野食!

以下係我的評分(滿分為5分):
味道:4