2024-04-14 624 瀏覽
平日食飯,呢間午市都好多人!不過抵佢嘅!性價比唔錯,環境同埋服務都好好,唔怪得咁多人食!價錢偏貴,但係對得住質素喺呢間同埋千両之間揀一間,因為呢間嘅午市Menu比較多元化,所以就揀呢間試吓!我就食過當係朋友未食過我哋最後分別揀咗牛扒餐同埋鰻魚斧飯餐牛扒半肥瘦啱啱好!本身係未熟晒輕輕燒過,佢會比個爐你自己燒烤 好過癮㗎 !而且可以控制自己想食幾多成熟牛扒餐張相唔見左 牛扒扒餐跟蒸蛋一個 但係原來鰻魚嗰個冇㗎蒸蛋好香蛋味😙扁頭髮獅子狗就完全冇口感朋友嘅鰻魚飯都幾吸引,雖然鰻魚嘅份量好少,而且鰻魚好薄 不過都OK 因為整體都食得好滿足!成個飯好均勻又有栗子又有菠菜又有菇,重點係佢唔會撈油去煮個飯,但係勁香仲有喎 飯焦搞到我喺度食朋友啲飯交換🤣🤣因為朋友唔食得魚生最近,所以佢借我個鑊嚟燒吓啲魚生好搞笑,但係又幾香口喎雖然吉列炸蠔好貴$108.3隻,但係上枱覺得好靚好滿足😌雖然個蠔咬落去唔係好大隻,但係粉漿厚得來又唔會覺得好矛盾醬汁仲比齊沙律醬同埋日式吉列炸豬扒醬 好好味呀兩隻醬都不過嗌咗一串豬肉串燒原來七成都係肥膏來的,而且好多奇奇怪怪嘅醬 睇嚟串燒唔係咁抵食整體而言環境超好,而且服務好好!成
平日食飯,呢間午市都好多人!不過抵佢嘅!

我哋最後分別揀咗牛扒餐同埋鰻魚斧飯餐
牛扒餐張相唔見左
牛扒扒餐跟蒸蛋一個 但係原來鰻魚嗰個冇㗎
蒸蛋好香蛋味😙
扁頭髮獅子狗就完全冇口感
朋友嘅鰻魚飯都幾吸引,雖然鰻魚嘅份量好少,而且鰻魚好薄
搞到我喺度食朋友啲飯交換🤣🤣

雖然吉列炸蠔好貴$108.3隻,但係上枱覺得好靚好滿足😌
雖然個蠔咬落去唔係好大隻,但係粉漿厚得來又唔會覺得好矛盾
醬汁仲比齊沙律醬同埋日式吉列炸豬扒醬 好好味呀兩隻醬都

整體而言環境超好,而且服務好好!成個過程我哋都幾多要求,不過侍應都好細心咁樣比最好嘅服務同埋意見
一定會再嚟食

• 斧飯
適逢週末假期,相約了朋友到旺角一帶閒逛,順道到了旺角一間主打優質日本菜的餐廳「岩鹽日本料理」品嚐一頓滋味豐日本菜作是日晚餐❗我們一行二人惠顧了以下菜式:八爪魚意大利風沙律 $78新鮮的八爪魚被巧妙地烹調至嫩滑,搭配著清新的意大利風味,結合了橄欖油、檸檬汁和香草等配料燒雞翼串 $20燒雞翼串經過燒烤後,外皮呈現金黃色且酥脆,內部多汁嫩滑。燒牛舌串 $30燒牛舌經過燒烤後,外皮呈現微焦的外觀,內部肉質鮮嫩多汁。香辣醬燒翠肉瓜串 $15香辣醬翠肉瓜的嫩滑口感與香辣醬的辛辣風味完美結合,形成了一道獨特而美味的串燒。日本舞茸天婦羅 $88日本舞茸天婦羅經過精心處理和烹調,口感香脆,保持了其獨特的口感和香氣。上選壽司定食 $188上選壽司定食包括了新鮮的壽司如三文魚、吞拿魚、甜蝦、油甘魚等及沙律和湯品。壽司上的魚片鮮嫩多汁,與精心調製的壽司飯完美搭配。蒲燒鰻魚釜飯定食 $178蒲燒鰻魚釜飯以蒲燒鰻魚為主角,鰻魚肉質鮮嫩,外皮烤至微焦,散發出濃郁的蒲燒香氣。鰻魚搭配著蓬鬆的釜飯,使得每一口都充滿了滿足感。配菜和湯品的搭配使得整個套餐更加均衡和美味。茘枝薄荷梳打 $38茘枝是一種多汁且具有微酸味的水果

我們一行二人惠顧了以下菜式:

八爪魚意大利風沙律 $78

燒雞翼串 $20
燒雞翼串經過燒烤後,外皮呈現金黃色且酥脆,內部多汁嫩滑。

燒牛舌串 $30
燒牛舌經過燒烤後,外皮呈現微焦的外觀,內部肉質鮮嫩多汁。

香辣醬燒翠肉瓜串 $15

日本舞茸天婦羅 $88

上選壽司定食 $188

蒲燒鰻魚釜飯定食 $178

茘枝薄荷梳打 $38
茘枝是一種多汁且具有微酸味的水果,與清涼的薄荷完美結合,形成了一種令人耳目一新的口感。

香桃梳打 $30
以新鮮的香桃為主要成分,這款梳打具有濃郁的水果香氣和天然的甜味。
2023-11-22
  • 鰻魚釜飯
2023-11-18 2304 瀏覽
🚇Moko 呢間岩鹽🇯🇵日本料理供應好多唔同種類嘅🥢食品,尤其係多款嘅特色釜飯🍚,而且佢哋仲有低至五五折💰嘅期間限定晚市定食🍱,真係好抵食!呢度有不同種類嘅🍺酒精飲品,亦有多款特色🍹梳打,我哋揀咗🌺碟豆花乳酸梳打同埋🔥火龍果乳酸梳打,十分之香甜🤤好飲。🥚溫泉蛋蟹肉🦀胡麻豆腐沙律🥗幾特別,香滑嘅豆腐配上鮮甜嘅🦀蟹肉、飛魚子再撈埋♨️溫泉蛋同埋胡麻醬,入口層次豐富😋好開胃!🐟三文魚刺身同埋🦐甜蝦刺身都好新鮮,尤其係三文魚刺身🔪切得十分之厚,滿足感十足🥰。香蔥🐟吞拿魚文碎卷🤤外面配咗有勁多😍吞拿魚蓉,啖啖都係☺️吞拿魚嘅鮮甜,好好味!雜錦天婦羅🤩都幾豐富,有蝦🍤、紫蘇葉🌱、冬菇🍄、茄子🍆、南瓜🎃同埋番薯🍠,好豐富而且脆漿👍又薄又鬆化。🍶清酒煮花甲味道😍超級香濃,花甲勁大隻🤩肉厚飽滿又🤤鮮甜,十分之推介👍!🏯和風牛肉釜飯🍚,用料豐富,又會有少少🔥飯焦,可以加少少🤏佢配埋嘅特色醬油食,又可以加上佢配嘅🍵茶做成茶漬飯,而且仲跟咗幾片😋紫菜提鮮添!

6天前 0 瀏覽
平時趕住就要揀壽司set lunch, 雖然快,但質素都保持到嘅,好好食🫶🏻今日有時間,可以食 北海道釜飯 $158,因為現煮所以要等耐少少,不過值得等。✨✨✨✨✨✨✨✨✨Set Lunch 包括 - 🥗蔬菜沙律- 昆布麵豉湯- 3色刺身- 咖啡 / 茶 / 雪糕釜飯用料十足, 大大塊海膽,鮭魚,鰻魚,帶子,鮭魚籽,蟹拑,毛豆,栗子。上枱等1分鐘,撈勻就食得啦,各種食材鮮味混合一齊加上熱焫焫軟糯嘅日本米,口感豐富滿足,咪睇個釜細細咁,足足有2大碗咁多。 推🫶🏻

✨✨✨✨✨✨✨✨✨
Set Lunch 包括
- 🥗蔬菜沙律
- 昆布麵豉湯
- 3色刺身
- 咖啡 / 茶 / 雪糕

2024-05-09 0 瀏覽
蒲燒鰻魚釜飯 ($148)釜飯上菜嗰陣有一個木蓋焗住,店員會俾一個沙漏⏳大概一分鐘先揭起 😉 鰻魚份量好多好厚身,蒲燒汁嘅香味好濃,飯嘅部分都好香粒粒分明,仲有啲蛋絲夾埋一齊食幾香😋 雖然價錢貴啲,但係餐廳好闊落適合朋友聚下會,釜飯選擇都好多例如仲有廣島蠔、三文魚三文魚子海膽三文魚等等,想食釜飯嘅都可以試吓呢間😙之前銅鑼灣嗰間執咗得番旺角東嘅🥲📍岩鹽日本料理旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓367號舖🍽️ 7.8/10
蒲燒鰻魚釜飯 ($148)

之前銅鑼灣嗰間執咗得番旺角東嘅🥲

📍岩鹽日本料理
旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓367號舖
🍽️ 7.8/10
2024-05-08 0 瀏覽
北海海鮮丼以其新鮮的海鮮成分而聞名。通常會使用各種各樣的海鮮,如三文魚、帆立貝、蝦和海膽等。每種海鮮都有獨特的風味和口感,使得每一口都讓人驚艷。另一個關鍵的元素是飯。它的黏性能夠將海鮮和飯粒結合在一起。這種搭配使得每一口都更加豐富和濃郁。飯的口感應該軟硬適中,不會掩蓋其風味。除了海鮮和飯之外,晚市仲有配菜跟上,有沙律、湯、刺身等等。 CP值真係好高而另一個套餐就是海膽三文魚丼飯,佢仲增設有茶漬食法,一個餐食到曬兩個食法真係好抵。 我個人覺得茶漬食法比較好食。還有個炸吉列廣島蠔,這樣都大推,因為隻蠔真的很大和鮮甜。

我個人覺得茶漬食法比較好食。

還有個炸吉列廣島蠔,這樣都大推,因為隻蠔真的很大和鮮甜。
  • 北海釜飯
2024-04-30 20 瀏覽
大部分人都在排隊吃壽司郎,拍不到隊又想吃日本料理,便到這家試試看。我點了一份魚生飯set,家母點了牛扒set。看下圖就知道,我的魚生飯set比起豐盛的牛扒set,確實有點單薄。我無比的後悔,身為牛魔王,竟然在關鍵的一刻背叛了牛扒。生魚片、帶子和蝦都非常新鮮,鮮甜可口,但是牛扒set也包含了三片魚片和我最愛的三文魚籽,這個set真的非常抵食,愛吃牛扒和魚生的必點!牛扒餐還包含大量配菜,還給了一個火爐讓客人自行調整生熟程度,非常有儀式感。家母見我可憐,請我吃一塊牛扒,果然牛肉味足夠,加上剛剛燒完便放入口的肉香味,和魚生飯相形見絀。餐廳食物不錯,就是抽風系統不足,我比較早吃飯,只有一兩檯客的時候還好,當餐廳坐滿人而比較多人點釜飯、石燒牛扒這類「煙火味」比較重的食物時,餐廳頓時煙霧彌漫,這方面餐廳可以改進一下。下次來一定要吃牛扒set!
下次來一定要吃牛扒set!
2024-03-30 100 瀏覽
朋友話bookmark咗呢間想試平日晚市唔多人,基本連位都唔需要book都得朋友叫咗壽司set,望落都幾新鮮但自己見到斧飯幾新奇,所以就試試啦嚟到waitor叫等等再開,等待期間就食到幾豐富嘅小食,竟然仲有刺身可以頂頂魚生癮斧飯會有飯焦、連埋醬汁入口都算幾香不過比起日式,自己個人偏好都係食韓式石鍋飯多啲日式可能叫返壽司開心啲
朋友話bookmark咗呢間想試
平日晚市唔多人,基本連位都唔需要book都得
朋友叫咗壽司set,望落都幾新鮮
但自己見到斧飯幾新奇,所以就試試啦
斧飯會有飯焦、連埋醬汁入口都算幾香
不過比起日式,自己個人偏好都係食韓式石鍋飯多啲
日式可能叫返壽司開心啲
三文魚親子斧飯
2024-01-19
2024-03-22 89 瀏覽
今日lunch time 我同朋友叫了日式煲仔飯兩份,但註明是需要焗3分鐘才可以打開,但係一個不知所謂的員工走過來把飯蓋打開,所以我們問她為什麼你打開飯蓋,另一識些少日語的男員工走過來少許嬉皮笑臉的解釋,因為需要檢查一下內里的餸有冇搞錯,我回應「這是應該出廚房之前便要看清楚,現在不應該打開飯蓋,因為飯是需要焗按照溜沙器的時間焗住的」,最後那位男員工再回應話想搞清楚啲姐,之後他們再沒有理會、又沒有道歉便走了。真係俾佢激死😡
2024-03-18 91 瀏覽
之前都試過呢間餐廳好幾次,以前都成日要排隊,不過近期好似個人流都開始減少。位置方面就無可挑剔,就喺旺角東站,非常方便。今次係同朋友一齊去食慶祝生日,食物選擇非常豐富,由魚生到壽司到天婦羅到魚生飯都有。我哋嗰日就嗌咗個壽司拼盤,一個牛肉鍋,釜飯,串燒等等。上菜時間正常,食物嘅味道都保持一貫水準,服務態度就中規中矩。我哋嗰日三個人食咗大概千幾蚊,不過呢間食肆其實就平有平食,貴又貴食,大家可以根據自身嘅經濟能力去選擇食物。

生日
2024-03-11 109 瀏覽
今日黎到Moko食lunch, 3樓好多餐廳,最後揀咗呢間。門面內部裝修都唔錯,野食都可以。我地叫左個牛肉鍋同個壽司set, ,牛肉份量唔算多,但味道可以。壽司又唔算特別出色,總括黎講最好食都係個蒸蛋。由於唔夠食關係再叫多份天婦羅,我食咗件天婦羅南瓜,南瓜算厚,但唔算好脆,所以我都覺得一般。好處係佢任你坐,無趕人走。
📍 岩鹽日本料理 (MOKO新世紀廣場) (旺角)旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓367號舖———————————————三文魚生油果米子卷(💰: 55 hkd)三文魚好新鮮配上濃郁嘅牛油果,用蔬菜同米子包住食落好清新🥬🥑燒鵝肝伴法包(💰: 98 hkd)好邪惡但好正!鵝肝軟滑香濃,煎香咗之後更加增添咗嗅覺享受🤤精選壽司定食(💰: 218 hkd)精選壽司定食竟然有期間限定五五折優惠!🤩壽司包括中吞拿魚腩、赤身、三文魚腩、油甘魚、赤蝦、帶子、海膽軍艦、季節食材兩件、卷物三件再配牛肉鳥冬 🍣🍜 魚生都幾新鮮,特別係吞拿魚腩油脂好香同埋帶子好鮮甜~土佐炸豆腐(💰: 48 hkd)第一次食呢款小食,豆腐用鰹魚片包住,外皮炸到好鬆脆,如果冇咁油會仲好味噌醬燒黑豚串(💰: 25 hkd)黑豚串好多肉汁,加埋味噌醬燒特別惹味😙香辣醬燒翠玉瓜串(💰: 15 hkd)翠玉瓜串同香辣醬竟然出奇地夾,翠玉瓜好多汁唔會燒到太乾燒雞翼串(💰: 20 hkd)雞翼外皮金黃香脆,裏面就鮮嫩多汁,好好食!日式牛肉火鍋(💰: 138 hkd)牛肉火鍋湯底鮮甜,份量都唔少,除咗鋪滿牛肉🥩之外,亦有好多配料包括
📍 岩鹽日本料理 (MOKO新世紀廣場) (旺角)
旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓367號舖
———————————————
三文魚生油果米子卷
(💰: 55 hkd)

燒鵝肝伴法包
(💰: 98 hkd)
好邪惡但好正!鵝肝軟滑香濃,煎香咗之後更加增添咗嗅覺享受🤤

精選壽司定食
(💰: 218 hkd)
精選壽司定食竟然有期間限定五五折優惠!🤩
壽司包括中吞拿魚腩、赤身、三文魚腩、油甘魚、
赤蝦、帶子、海膽軍艦、季節食材兩件、卷物三件

土佐炸豆腐
(💰: 48 hkd)

味噌醬燒黑豚串
(💰: 25 hkd)
黑豚串好多肉汁,加埋味噌醬燒特別惹味😙

香辣醬燒翠玉瓜串
(💰: 15 hkd)
翠玉瓜串同香辣醬竟然出奇地夾,翠玉瓜好多汁唔會燒到太乾

燒雞翼串
(💰: 20 hkd)
雞翼外皮金黃香脆,裏面就鮮嫩多汁,好好食!

日式牛肉火鍋
(💰: 138 hkd)
牛肉火鍋湯底鮮甜,份量都唔少,除咗鋪滿牛肉🥩之外,亦有好多配料包括豆腐、菇類、芋絲、蔬菜等~

荔枝薄荷梳打
(💰: 38 hkd)
呢個飲品酸酸甜甜好開胃,加埋清涼嘅薄荷解膩一流!

整體評分 (6個🐽為滿分)
味道:🐽🐽🐽🐽
抵食:🐽🐽🐽🐽🐽
環境:🐽🐽🐽🐽
服務:🐽🐽🐽🐽

🐾: 旺角東站D出口
2024-02-13 233 瀏覽
次次經過MOKO三樓都見到好多人排隊,今次收早終於可以一試。餐牌好多選擇,壽司刺身、串燒定食都好高質。價錢中上,但服務同環境都值得🌟岩鹽火炙壽司盛(八貫)果然係岩鹽嘅招牌壽司盛,和牛、海膽、帶子、赤蝦、鵝肝、三文魚腩、穴子、左口魚邊,八款各有特色,火炙過後鮮味更突出🌟芒果奇異蝦卷用奇異果整壽司卷第一次見,芒果同奇異果都係酸酸甜甜好清新又多汁,同脆脆嘅炸蝦口感好配搭🌟燒雞翼串🌟燒牛舌串🌟香辣醬燒翠玉瓜串兩串肉串燒用少少鹽燒已好足夠,牛舌厚實彈牙油香十足,雞翼嫩滑多汁。翠玉瓜用咗一大堆辣醬燒好惹味,用瓜汁融為一體食落唔會太辣但好香🌟銀鱈魚西京燒定食定食有沙律、刺身、麵豉湯、漬物好豐富,西京燒魚肉質結實帶油香,甜甜地同魚鮮味好夾🌟飲品叫咗杯火龍果乳酸梳打同杯普通橙汁,梳打有唔同分層顏色,賣相好靚,仲有一塊連皮火龍果好甜

🌟岩鹽火炙壽司盛(八貫)

🌟芒果奇異蝦卷

🌟燒雞翼串
🌟燒牛舌串
🌟香辣醬燒翠玉瓜串

🌟銀鱈魚西京燒定食

🌟飲品

2024-02-09
2024-01-24 218 瀏覽
今日去到旺角東位置同朋友食日本野,皆因呢排日日都食日本野,大家都習慣左:呢間日本餐廳裝修好豪華!再餐廳好靚!又好有氣派!今次好有特式有2種最愛既野食燒蓋飯!包有鵝肝仲有特製和牛燒蓋飯!呢個真係好正好好食!除左好食之外份量亦都好多!再加上超香濃!打開蓋好害易聞到陣陣燒飯香!仲有刺身再加湯、沙律!套餐真係超抵食!之後仲有燒翠肉瓜,翠玉瓜淋上特製醬汁特別滋香!辛辣味三文魚壽司🍣好正、食落層次感豐富!再配上特製三文魚子!更加好食!當然唔少得嘅係!日本嘅雜錦天婦羅、有天婦羅蝦、茄子、南瓜仲有番薯!最後唔少得好入味既冬菇!配上特製天婦羅醬!更加香口!飲品科技叫做杯蝶豆花乳酸火龍果梳打!除咗好好飲之外,仲大大杯,裝飾亦都好靚👍岩鹽日本料理中國香港特別行政區九龍旺角太子道西193號
呢間日本餐廳裝修好豪華!再餐廳好靚!又
好有氣派!

今次好有特式有2種最愛既野食燒蓋飯!

岩鹽日本料理
中國香港特別行政區九龍旺角太子道西193號
2024-01-03 204 瀏覽
新一年新開始,一定要食壽司😌岩鹽一定係我首選😍精選壽司定食🍱壽司款式多,食材一如既往新鮮,珍寶帶子同海膽係我最愛😍帶子大粒得來非常鮮甜,海膽食落去口感奶滑又濃郁,入口即溶,味道甘甜😋性價比高既原因除左壽司,定食仲有其他食品😋麵豉湯濃郁的味道回味無窮。蒸蛋非常絲滑質感同有淡淡蛋香。牛肉湯烏冬🐮湯底熱辣辣,肉味濃郁,配上嫩滑的烏冬,味覺嘅享受😊清新嘅沙律為定食增添左平衡同綠色的元素🥗最後仲有雪糕做甜品😝
新一年新開始,一定要食壽司😌岩鹽一定係我首選😍

精選壽司定食🍱