2022-07-12 1292 瀏覽
黎開土瓜灣帶狗仔睇醫生隔離就有兩三間西餐廳設室外坐位見呢間價錢實惠啲 評語又幾好Menu有好多選擇嘅 pizza, risotto, pasta, burger, all day bfast, benedict, steak, waffles 都有Lunch set就有5個選擇▶️ 鮮蝦龍脷魚卷配蕃茄汁 ($78)好特別嘅一道菜 龍脷魚非油炸佢係用蝦滑整到好似魚蛋咁 之後可以用龍脷魚柳卷住佢😧厲害👍🏻 食落蝦滑好彈牙爽口 龍脷魚柳反而好淋同滑嫩 又唔易散🐠配上用真蕃茄整嘅醬汁 加埋香草 非常夾味🍅旁邊好健康地有雜菜 例如翠肉瓜 西蘭花🥦豆豆 雖然煮得熟咗少少 不過佢調過味 食落鹹鹹地 非常夠味最後仲有薯角🍟比較粗身 用新鮮薯仔製造🥔炸得香脆而不太油膩 可以點茄汁食🥫▶️ 香煎美國牛肉漢堡配菠蘿燒烤汁 ($88)成個burger好足料 除咗牛肉漢堡扒🐂仲有一片菠蘿🍍一塊煙肉🥓生菜🥬一片芝士🧀蕃茄漢堡應該唔係嘉頓 唔知係咪自制?定係有另一啲供應商食落鬆軟 上面仲有唔少芝麻粒粒🍔 燒烤汁味道濃烈 遠遠都聞到▶️ 餐湯羅宋湯黎 味道正宗 🥣有唔少雜菜 例如椰菜 薯仔粒 紅蘿蔔 蕃茄🍅上面放咗唔少香草
黎開土瓜灣帶狗仔睇醫生
隔離就有兩三間西餐廳設室外坐位
見呢間價錢實惠啲 評語又幾好
Lunch set就有5個選擇

▶️ 鮮蝦龍脷魚卷配蕃茄汁 ($78)
好特別嘅一道菜 龍脷魚非油炸

食落蝦滑好彈牙爽口 龍脷魚柳反而好淋同滑嫩 又唔易散🐠
配上用真蕃茄整嘅醬汁 加埋香草 非常夾味🍅

鮮蝦龍脷魚卷配蕃茄汁

▶️ 香煎美國牛肉漢堡配菠蘿燒烤汁 ($88)
漢堡應該唔係嘉頓 唔知係咪自制?定係有另一啲供應商

上面放咗唔少香草🌿同埋一啲法式田螺醬
飲落濃味而不太鹹
整體味道好好👍🏻調味ok 有質素 賣相靚仔
因為帶狗仔所以要坐出面 當然比較熱🥵
入面就正正常常西餐廳樣 暗少少同埋唔太大 不過都chill嘅~
另外見佢人手唔夠 感覺冇乜人serve你 但係員工好nice嘅 可能要你主動少少搵佢地幫你
上菜亦慢少少 主菜等咗20分鐘左右 不過理解嘅 因為食物考煮功
唯一係食食吓食到有條毛髮😨扣左啲分
價錢可以話抵食 唔收加一 每人$80左右 包餐湯之餘 主食的確好好食足料😍
鮮蝦龍脷魚卷配蕃茄汁
2022-05-03 1012 瀏覽
🍝風乾火腿黑松露忌廉汁闊條麵💰$108😈近排土瓜灣九龍城都開左好多文清同一啲英倫風既小店Cafe💛而我就知道北帝街個到成條都係Cafe既地方☕️而居廬呢間小店💛就細細間唔算話好多裝飾或者打卡📸但係就幾岩一啲要做下自己野或者享受Metime既人💛我地叫左個風乾火腿黑松露忌廉汁闊條麵🍝佢個Pasta都好濃味我幾鍾意🤔同埋佢都幾多芝士🧀意粉都彈鳵🦑西班牙海鮮飯💰$128😈而另一個就叫左西班牙海鮮飯🍚我係幾推薦呢個海鮮飯💛我鍾意佢個米熟得黎會煙煙UnUn🤤同埋好濃啲汁係包住粒米😈而佢啲海鮮都好多有青口有大蝦有魷魚帶子😬最驚喜係佢個底原來仲有啲蟹肉絲🥰送飯真係好正😝不過佢就賣相個碟唔算太吸引🤔不過味道真係唔錯都幾推介呢個飯
🍝風乾火腿黑松露忌廉汁闊條麵
💰$108

🦑西班牙海鮮飯
💰$128
2022-02-01 753 瀏覽
There are a few cafes & restaurants at this end of the street. One of them always has a long queue while a few have very few or no customers after 2pm.I chose the last shop in this street which is a little cafe. There are customers having waffles, desserts while I only need a coffee. Thus I ordered my recent favorite - - Dirty. The layers were clearly defined. The milk is cold enough. The espresso is hot. Just a bit drawback ... The espresso tasted a bit sour though it's a nutty blend. Maybe the

Just a bit drawback ... The espresso tasted a bit sour though it's a nutty blend. Maybe the espresso was brewed for too long?

Overall it's a good 1st time experience, exceptional good service from the waiter. Give him an applause!

Dirty
2021-12-19 698 瀏覽
之前超級迷窩夫,可惜有料太遠了,看到這家就想去試試,結果草莓麻糬窩夫,麻糬太少了,根本感受不到他的存在,意面的汁不算很多,不過黑松露薯條炸的很好,是我喜歡的口感,碎脆好吃黑松露的味道也非常足,很好吃!
2021-11-14 779 瀏覽
頭先1:30pm 去到門口,等店員帶位,等了10分鐘,外面的店員睇到都唔指示去邊排隊或就座,然後裡面的女店員指示可坐在某位置,我地見有個留座牌在台上但佢叫我地坐低就坐。然後有個肥女店員就話留座唔坐得,我話"下你個店員話坐呢度",佢唔出聲走左,然後我同朋友起身,想去問姐係點,係咪冇位,肥女店員完全沒有反應,裡面的店員也沒有反應,如果你話冇位要等下我都ok,我地起身後完全不理會我地,然後有個男店員就話你坐啦,指返我地去原本個位,我同朋友深感被玩,而且完全沒有禮貌。前幾個月去過買咖啡,已經覺得冇服務得黎又貴,冰多過咖啡,點知而家完全沒有進步,我嬲到第一次寫食評要寫呢間,幫襯隔離兩間cafe好過。

2021-11-14
2021-11-11 390 瀏覽
同朋友講左好耐佢嘅嘢好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)今次終於拉到朋友陪我一齊去食(*¯︶¯*)❤️我哋今次就食Dinner大概六點半去到 仲未有人唔洗等❤️我哋叫左雞肉蘑菇忌廉汁闊條麵$88佢個雞肉應該係輕輕煎左煎先嘅好滑好嫩 而且又好夠味 唔會好似白烚咁個蘑菇同雞肉一樣 都有勁多塊 你唔會食到最後 得翻啲意粉冇餸個忌廉汁其實就即係芝士忌廉汁好creamy 未入口就聞到好香嘅芝士味佢仲批左啲芝士係面度 鐘意芝士嘅人一定要叫❤️我哋仲叫左香煎加拿大厚切豬鞍扒配黑醋汁$178佢個厚切係真係厚切 冇花冇假啲配菜有翠肉瓜豆角茄子 全部都好甜食到啲食材原本嘅甜味 加埋佢到黑醋汁就仲正佢啲薯角都係即整嘅 佢另外俾左蕃茄醬你點我就唔太鍾意佢個薯角 不過朋友就好鐘意我反而好鐘意佢個蕃茄醬 食晒剩底啲醬😂佢個豬鞍扒好juicy 冇overcook一啲都唔韌 好易切 入面仲有少少粉紅色不過我覺得佢可以再生啲!💖最後叫左個草莓忌廉麻薯窩夫$98我對甜品最高嘅評價😂唔甜唔係一啲都唔甜而係啱啱好個窩夫好香蛋味 同個麻薯加埋好煙韌又好脆上面嗰cream好甜 雪糕都係 不過加埋原味嘅窩夫同有少少酸嘅士多啤梨一啖咬落去 啱啱好 (˶
同朋友講左好耐佢嘅嘢好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
今次終於拉到朋友陪我一齊去食(*¯︶¯*)
我哋今次就食Dinner
我就唔太鍾意佢個薯角 不過朋友就好鐘意
我反而好鐘意佢個蕃茄醬 食晒剩底啲醬😂
佢個豬鞍扒好juicy 冇overcook
一啲都唔韌 好易切 入面仲有少少粉紅色
不過我覺得佢可以再生啲!
💖
最後叫左個草莓忌廉麻薯窩夫$98
我對甜品最高嘅評價😂唔甜
唔係一啲都唔甜而係啱啱好
個窩夫好香蛋味 同個麻薯加埋好煙韌又好脆
上面嗰cream好甜 雪糕都係
不過加埋原味嘅窩夫同有少少酸嘅士多啤梨
一啖咬落去 啱啱好 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)💖💖💖
果然係招牌 大家叫左一定要即刻食
遲少少都冇咁好食!
💖
不過每道菜都要起碼等十五分鐘
我哋冇人都等十五分鐘以上
所以多客應該會再等多陣
好肚餓唔想等就唔好考慮啦😂
(ps:不過都幾隱世 我八點幾走都得四枱人)
2021-11-09
2021-10-26 183 瀏覽
因為遲咗起身所以都遲咗出門口本身諗住同朋友食隔離嗰間heysonut但係點知冇開到 所以就入咗呢一間度食我叫咗一個 all day breakfast 因為唔係特別想食意粉同埋飯落單等咗10分鐘之後就上左餐牛角包夠熱好酥 好香牛油味 茄汁豆都唔係嗰啲好cheap嘅街市罐頭茄汁豆佢個薯角都係即炸嘅 好香脆本身個薯仔冇乜味 剩係得啲好香嘅薯仔味所以佢俾咗個番茄醬你點佢都沙律菜係配醋 佢個醋都好出色 酸到啱啱好 非常開胃仲有蘑菇煙肉同埋煎蛋全部都好好食😋
因為遲咗起身所以都遲咗出門口
酸到啱啱好 非常開胃
仲有蘑菇煙肉同埋煎蛋
全部都好好食😋
2021-10-17 1100 瀏覽
Cafe內部走工業風, 色調比較暗, 昏暗既環境下係特別舒服😌 因為之後仲有其他Cafe要去, 所以今次我地點左一款小食同每人一杯飲品☺️Mexican Style Nachos 🇲🇽 ($88)香港食到好食靚Nachos真係唔容易, 呢個係一個幾有驚喜既一個👍🏽 比起平日食開既佢烤得比較燶, 比較香口🤩 Nachos本身有少量既味粉, 上面有一大片融左既芝士同埋肉碎, 再配埋蕃茄果肉醬真係冇得輸, 仲要勁大份, 做小食佢係當之無愧😍 雖然係好食, 但係都係超越唔到堅尼地城果間既Nachos🤣藍柑Jgasco🍹($58)造型夠曬霸氣, 將意大利品牌Jgasco Lemonade口味既汽水倒轉擺係夾係大杯邊既架度, 一路飲就會一路自己倒, 直到冇曬為止, 夏天飲真係透心涼😌雜果接骨木花Jgasco ($58)同藍柑果款既造型一樣,只不過係口味上唔同🙃 呢款既味道似雜果賓治, 杯入面仲有少量既果肉👍🏽 接骨木花本身冇咩味, 所以只飲到雜果賓治既味😂草莓沙冰🍓($50)炎熱既天氣嘆返杯沙冰係正既😇 Staff擺上枱既時候有啲嚇左一嚇, 因為真係好大杯😂 啲士多啤梨沙冰係擺到高過隻杯, 如果唔快

Mexican Style Nachos 🇲🇽 ($88)

藍柑Jgasco🍹($58)

雜果接骨木花Jgasco ($58)

草莓沙冰🍓($50)
炎熱既天氣嘆返杯沙冰係正既😇 Staff擺上枱既時候有啲嚇左一嚇, 因為真係好大杯😂 啲士多啤梨沙冰係擺到高過隻杯, 如果唔快啲飲真係會融到瀉曬出黎🙃 士多啤梨味濃, 甜甜酸酸好解渴🥰

我地原本係想去隔離間Heysonut, 但係見到條隊已經放棄左, 諗住博下去今次呢間, 咁啱又有一張4人枱俾到我地😍 再遲一步既話我地都要等位嫁喇😣 所以話冇期望就會有驚喜, 食到好食既Nachos 係令我最開心既事😜
個人覺得呢度啲野比較大份, 價錢合理, 值得一試👍🏽
2021-10-14
  • Mexican  Style  Nachos
2021-10-14 407 瀏覽
好耐之前食過太子嗰間,印象中好迫,呢間寬敞少少,有outdoor位,八號風過後今日天氣幾好,其實坐outdoor唔錯,所以俾人坐咗了, 裝修應該仲可有半open 嘅bar 位,不過舖就無選擇咁擺位🤔。坐入去大概10張檯,人唔多,感覺幾好,好怕好嘈,menu 都無乜特別分lunch or dinner , 無set, 整體單價唔平, 由蟹肉牛角包78至扒類178。我要咗個熱mocha 42蚊加牛角包78蚊。mocha 係心心拉花,奶泡打得幾好😌,唔知係咪冷氣太大,唔係好夠熱牛角包真係彎彎嘅牛角型,唔係平時喺麵包舖買倒嘅長型。入面最面層有黑松露,之後有蟹肉炒蛋,再下一層係菜,最底係蕃茄,其實如果唔放包中間,分開放包唔使稔哂。

我要咗個熱mocha 42蚊加牛角包78蚊。

mocha

蟹肉蛋牛角包

2021-10-14
mocha
2021-10-06 371 瀏覽
今日去到呢間take a break咁我哋呢一入到去啦,就睇吓個Menu就比呢個墨西哥芝士肉醬粟米薄脆吸引到個栗米薄脆到咗嘅時候我不禁說出:「嘩,成座山咁。」個侍應呢都笑笑口咁話:「係呀都幾多㗎。」芝土有拉絲的效果,肉醬的味道都好濃郁,咁佢另外都配左兩隻醬就係酸忌廉同埋蕃茄沙沙醬,咁酸忌廉就冇乜特別啦就係普通嘅酸忌廉咁,而番茄嘅沙沙醬呢食落就好清爽酸辣酸辣咁樣,正正正。我地又叫左個all day breakfast,佢地的豬肉腸比較出色,煙肉唔夠脆口,黑松露炒蛋松露味較淡,牛角包好重牛油味,其他的配菜就普通啦。而我係呢間cafe最中意就係呢杯玫瑰朱古力,呢杯野真係超好味,濃濃的朱古力中帶有少少的玫瑰花清新的花香,真係好有驚喜,經過到一定要試下。
今日去到呢間take a break

2021-08-23 586 瀏覽
第一次寫負評。一家幾口,2:45pm行街經過,見人唔多,雖然冇下午茶餐牌,反正未食 lunch,平均$100 set lunch,咁就食 set lunch。坐低就覺得唔多對路,餐枱好鬆,間隔板有污漬,餐具有印。落 order,黑面女侍應落單,叫 rib eye, medium,問要幾成熟(吓?!) ,卡邦尼意粉,幾杯唔同類嘅咖啡。去洗手間洗手,衞生尚可,甚多雜物,非常狹窄。等10分鐘,咖啡先上,因為枱面鬆,放低時倒舍咗唔少,一句唔好意思都冇,算!又過5分鐘,唔熱嘅忌廉湯嚟喇, very thick,雖然接受唔到,但都冇退貨。又過左20分鐘,rib eye到,overcooked,接近全熟,再過5分鐘,卡邦尼碎上,談何 Al dente。BTW, 食到尾有舊塵飄落意粉度,算,反正差不多食完。戴眼鏡男侍應埋單,同出一轍,黑面,可能我欠咗佢,想反映下都慳返。唔收咭,畀現金。下次仲敢去咩!等等等....等到唔熱嘅餐湯幾近全熟嘅medium rib eye觀察所得 全店黑面!!硬件失修,軟件唔掂

下次仲敢去咩!等等等....
等到唔熱嘅餐湯
幾近全熟嘅medium rib eye
觀察所得 全店黑面!!
硬件失修,軟件唔掂
2021-08-11 395 瀏覽
閑時路過見到既咖啡廳,感覺唔錯就入去試下。 食物方面試左芝士四重奏pizza 同意式蒜香車里茄煙肉意大利粉。pizza香脆薄身,食到最邊位似食餅乾。 意大利粉就正常西餐水平。 咖啡就叫左dirty 同hazelnut mocha, dirty 味道偏苦,但幾特別,可以一試。
閑時路過見到既咖啡廳,感覺唔錯就入去試下。
2021-08-02 319 瀏覽
今午食午餐。食物質素唔錯。可惜經常漏單,錯單!俾錯食物完全無悔意。問佢嘢係全無反應。問佢餐飲,全無反應就掉頭走!一個鐘的用餐體驗,全程只有一句。唔收咭!無講多謝。而家cafe如海量,嗰個女侍應仲有人請,簡直是神蹟。永不光顧!
2021-06-29 579 瀏覽
星期六中午到土瓜灣工作,工作前到一間咖啡店吃午飯。這間咖啡店的愛爾蘭咖啡只賣六十元,價格相宜而且酒味濃郁。我這天喝的咖啡表面有很大塊忌廉,跟傳統的愛爾蘭咖啡有點不同。我苦惱應怎樣喝底層的咖啡,拿起甜品羹又不能將忌廉壓進液體,最後唯有一口一口將忌廉食光,才喝我的咖啡。是日午餐點了一份無骨烤春雞,最後上碟還有骨。醬料是柚子汁加蜜糖,十分可口。#土瓜灣 #ToKwaWan #咖啡經濟圈 #cafehopping #IrishCoffee
愛爾蘭咖啡

無骨烤春雞

愛爾蘭咖啡
無骨烤春雞
果日同朋友心血來潮想搵間甜品食下,於是黎左呢度。先唔講帶位方面嘅問題了,坐低一段時間遲遲都未有餐牌,可能係因為樓面得一個人嘅原因做唔切但俾人嘅感覺都係麻麻地。All day breakfast 正常水平,值得一講嘅係個蛋仲係熱嘅但冇咩味,薯角尚算熱脆。草莓雪糕麻薯鬆餅上餐嘅速度都唔算太快🥲以為個甜品窩夫🧇會係即整嘅但都唔係,但士多啤梨係新鮮嘅。上到黎食落去係凍嘅冇外脆內軟嘅感覺,軟林林。入面有少量麻薯,加上外有大量嘅士多啤梨醬食左幾啖之後就已經唔想再食了,太過甜膩。焗芝士煙肉吐司配沙律味道中規中矩,但冇咩特別。

All day breakfast

正常水平,值得一講嘅係個蛋仲係熱嘅但冇咩味,薯角尚算熱脆。

草莓雪糕麻薯鬆餅

焗芝士煙肉吐司配沙律

味道中規中矩,但冇咩特別。