2021-06-26 586 瀏覽
很久沒有過來這邊吃飯,又因為最遲放工的朋友係新界東放工,所以就試試這間餐廳。可以留位,十分方便。又沒有說明90分鐘後要離開,可以傾計傾耐啲。廳廚充滿熟客仔的感覺,大家高談闊論,很熱鬧,當然十分嘈吵。服務員有禮,窩心,感覺良好。咕嚕肉不夠出色,未能一試難忘。陳醋骨好食,入味,軟硬適中。千層糕有嚼口,充滿薑味。灌湯餃真是讓人一見傾心,湯有點鹹,但花膠巳值回票價,很好的消費經驗,愉快的一個晚上,價錢十分超值。
很久沒有過來這邊吃飯,
又因為最遲放工的朋友係新界東放工,
所以就試試這間餐廳。
可以留位,
十分方便。
又沒有說明90分鐘後要離開,
可以傾計傾耐啲

廳廚充滿熟客仔的感覺,
大家高談闊論,

價錢十分超值。
  • 原隻花膠灌湯餃
  • 薑汁千層糕
2021-06-15 412 瀏覽
有些菜色,無論是試著做多少次,都不及在外邊館子吃的美味,水煮牛肉就是其中之一。因此,今餐只是煮了白飯,灼了蔬菜,就在小皇府叫了外賣。水煮牛肉是最喜歡的其中一道菜,也在不同的食肆嚐過很多次,基本上對此道菜的要求很高。今次小皇府的不算最好吃,水有點太多,水汪汪的,牛肉份量雖然不算少,但就是少了冬粉去做一個平衡,而且其他配料也不多,例如鮮木耳、翠玉瓜、西芹亦很少,大荳芽也欠奉,所以感覺有點寡,口感不夠豐富。

水煑牛肉
2021-05-28
外賣自取
用餐優惠
信用卡優惠
水煑牛肉
2021-06-14 367 瀏覽
最近在旺角新世紀廣場發覺新開的一間食店叫小皇府。 佢響鰂魚涌惠安苑都有分店。 九龍人,在新世紀廣場比較方便! 點心懷舊與創新並存, 蝦餃彈牙,可以分別兩件或四件order。 仲有黑松茸魔鬼魚餃,外型很得意,味道非常之好。鵪鶉蛋燒賣,係最驚喜嘅 一個點心,現世代已好少酒樓, 尤其是舊酒樓,都冇再出。反而一間咁新嘅食店發現有,而且仲非常美味。這裏也有生滾粥及雲吞麵,樣樣都不錯,值得一試! 特別是南乳豬手, 豬潤粥同埋豬潤腸粉。仲有最緊要係order鵪鶉蛋燒賣。
2021-06-13
  • 南乳豬手
  • 蛋白杏仁茶
  • 虎松茸魔鬼魚餃
2021-06-12 264 瀏覽
味道不錯!黑松露封門柳,宮保雞丁都有水準。更重要是,所有店員都很有禮貌,服務態度很好,很有笑容,感覺她們是敬業樂業,令我食得更開心,更感慨真的很久沒有到過一間如此高服務質素的食肆,一定會再幫襯
2021-06-04
每次去飲茶食物的質素都是不錯的,最喜歡吃薑汁千層糕,十多層,功夫錢👍 服務態度則時好時壞,試過早上去態度非常好,下午去則顯應付不下,有不耐煩之感。希望會有改善。如不介意像坐在茶餐廳,在這商場是飲茶的好選擇。
母親節每年都去明閣飲茶,但點心質素越黎黎差,於是今年改其他地方,最後訂咗母親節正日去小皇府,當時十二點去到full house ,walk in 停到三點😲去到先發現原來小皇府唔係正式酒樓或者中菜廳,佢係似正斗咁有雲吞麵/粥品店又有埋點心食,開頭有啲擔心有冇book 錯,最後發現幾好👍🏽 點心選擇甚至俾一啲酒店中菜廳多,質素亦比一般酒樓好食,值得一試!當中原隻花膠灌湯餃、脆蝦腸粉首選推介🌟$58足料,真係原隻花膠,母親表示滿意😊內層有蝦膠而且仲好脆
最後發現幾好👍🏽
$58足料,真係原隻花膠,母親表示滿意😊
內層有蝦膠而且仲好脆
  • 台式脆蝦腸粉
2021-05-23 354 瀏覽
今晚同媽咪行旺角,老人家行到攰梗係要搵地方休息下,行MOKO見到有間小皇府,我媽又鐘意食中菜就決定係度食野。入到去餐廳環境寬敞,裝修優雅,光線充足我地兩個人坐卡位夠哂舒服。🥄粟米蟹肉羹 $45相信粟米羹係人見人愛的湯羹,加入半生熟的蛋白絲,令湯羹更滑溜,營養豐富。🥘濃湯花膠雞煲$238先喝碗湯,再品嚐花膠雞湯的原味,原隻雞肉去煮成,質會更加緊緻。湯頭鮮甜,我地每人都飲左有兩碗多,而花膠軟淋,滋補養生。職員亦即場幫我地將雞肉拆件,方便我地食用,好細心。🥢紅燒乳鴿 $68食落表皮香脆,肉質幼嫰,食得滋味。🥢石鍋生菜 $78平時d菜都好快凍,但用石鍋當保溫盛器,呢個方法令菜一直保留溫度,菜加入左蝦醬,蝦干香味撲鼻,令這道菜更加濃香,非常惹味。🥄蛋白杏仁茶 $32杏仁氣味清香,吃下不太甜, 滋潤味美。

🥄粟米蟹肉羹 $45

🥘濃湯花膠雞煲$238

🥢紅燒乳鴿 $68
食落表皮香脆,肉質幼嫰,食得滋味。

🥢石鍋生菜 $78

🥄蛋白杏仁茶 $32
杏仁氣味清香,吃下不太甜, 滋潤味美。
2021-05-04
2021-05-19 293 瀏覽
今日去小皇府食下午茶,$68都唔錯,包括三件點心,加上油菜,及麵,亦開了一壺茶,茶:非常香濃。點心方面個豬仔包好可愛,估唔到係奶黃夾心,蘿蔔糕煎得好香又脆,燒賣就有一隻蝦同豬肉,不過不失,油菜正常,系油墨菜,估計淥左幾分鐘,時間剛好,麵就唔算太多餸,麵條彈牙,坐得一陣,休息下,都幾舒服 ,涼下冷氣唔錯😌

2021-05-10 487 瀏覽
今日到MOKO行街,又到晚飯時間。呢排食得太多西餐,今晚決定食中餐,就揀了小皇府。選擇都頗多。原汁柱侯牛筋腩 $108牛腩炆至軟嫩入味,一點都不嚡口,牛筋好滑好軟腍,而且份量頗多,好正。小皇店府有米佬炒絲苗 $158個名幾得意,又見係小皇府推介,就一於試下。即叫即炒,有蝦仁,菜心粒,蔥粒,菇粒和瑤柱絲,口感挺豐富。分量都不少,炒飯填滿了整個煲。飯粒粒分明,色澤金黃,又不會太乾身,調味剛好唔太咸,原隻花膠灌湯餃 $58原隻花膠,都算厚身,口感不錯 湯頭清甜不膩,湯餃皮薄餡靚,混埋湯汁一齊吃,仲有一絲絲的素翅鴛鴦大蝦球 $168蝦球比想像細粒,但每粒都酥脆可口,蝦肉爽脆彈牙。一邊炸蝦球的外層沾上咸香的鹹蛋黃,另一邊則沾上千島醬汁,酸酸地又幾好味。今晚食到捧著肚走😆
今日到MOKO行街,又到晚飯時間。
呢排食得太多西餐,今晚決定食中餐,
就揀了小皇府。

選擇都頗多。

原汁柱侯牛筋腩 $108
牛腩炆至軟嫩入味,一點都不嚡口,
牛筋好滑好軟腍,而且份量頗多,好正。

小皇店府有米佬炒絲苗 $158
個名幾得意,又見係小皇府推介,
就一於試下。
即叫即炒,有蝦仁,菜心粒,
蔥粒,菇粒和瑤柱絲,口感挺豐富。
分量都不少,炒飯填滿了整個煲。
飯粒粒分明,色澤金黃,
又不會太乾身,調味剛好唔太咸,

原隻花膠灌湯餃 $58
原隻花膠,都算厚身,口感不錯
湯頭清甜不膩,湯餃皮薄餡靚,
混埋湯汁一齊吃,

仲有一絲絲的素翅

鴛鴦大蝦球 $168
蝦球比想像細粒,但每粒都酥脆可口,
蝦肉爽脆彈牙。
一邊炸蝦球的外層沾上咸香的鹹蛋黃,
另一邊則沾上千島醬汁,
酸酸地又幾好味。

今晚食到捧著肚走😆
2021-05-10 9053 瀏覽
其實我都係一個傳統既中女🙋🏻‍♀️ 好鍾意飲茶食點心食中菜😽上星期同朋友去左MOKO一間齊備粥、粉、麵、飯、點心、小菜等既中式食店🤩店面開揚坐位舒適,當日6點半去到唔算好多人。·🔸️古法生扣柚皮  HKD$108依家唔多地方有得食啦🤤 哩款手工菜好花技巧功夫,見到有梗係要order啦😍估唔到都整得唔錯,柚皮蒸煮得軟腍😽 肉同皮都軟綿綿,唔講個口感都分辨唔出係柚皮😋醬汁都好入味,值得一試。·🔹️大良炒鮮奶  HKD$118又係一道顯功架既菜式👏 鮮奶🥛口感軟硬適中,近似8成固體2成半固體狀,覺得還可以的,因個人較喜歡較軟半固體口感~·🔸️頭抽吊龍炒河  HKD$138用上頭抽炒成的“炒牛河”,夠鑊氣加上即炒🔥一夾出煙香噴噴😚河粉每條都上到色,唔碎條條分明,而牛肉食不出是不是吊龍呢😄·🔹️虎松茸魔鬼餃(3件)   HKD$36三角透明餃造型👻 餃上面點左2粒黑點做眼仔👀 來形造小魔鬼造型😜雖然唔算好似,但都花左點心思,加左分啦👏 內餡有菇菌同蝦肉,富有口感。·🔸️小皇府叉燒腸粉  HKD$36腸粉皮做得中規中矩,唔薄亦唔厚(好矛盾咁😂),叉燒反而不錯👍叉燒切粒都食到厚切口感。

店面開揚坐位舒適,當日6點半去到唔算好多人。
🔸️古法生扣柚皮  HKD$108

醬汁都好入味,值得一試。
🔹️大良炒鮮奶  HKD$118

🔸️頭抽吊龍炒河  HKD$138

用上頭抽炒成的“炒牛河”,夠鑊氣加上即炒🔥一夾出煙香噴噴😚

河粉每條都上到色,唔碎條條分明,而牛肉食不出是不是吊龍呢😄
🔹️虎松茸魔鬼餃(3件)   HKD$36

🔸️小皇府叉燒腸粉  HKD$36

2021-04-28
食物冇乜地方好挑剔當日全店得兩三位枱有人啲呀姐企到好開咁serve客又要自己吹水呢個價位黎講我唔expect自己用餐環境咁似街市買送聽你高談闊論希望餐廳之後有改善!
食物冇乜地方好挑剔
當日全店得兩三位枱有人
啲呀姐企到好開咁serve客又要自己吹水
希望餐廳之後有改善!
2021-05-05 285 瀏覽
這晚約了朋友去MOKO食飯,朋友想食中餐,我們就去了小皇府試下!地方幾寬闊,坐得舒適!如果不想散叫,酒樓都要套餐,要龍蝦,都幾吸引!打開餐廳,最意想不到晚市都有點心供應,而且不是一般普通點心,都好有特色,所以都點了兩款試試!台式脆蝦腸粉開頭沒為意,以為點了普通的蝦腸,原來入面的蝦是裏了脆粉的,腸粉好滑,裡面又脆,好有層次感!啤梨鵝肝咸水角造型好可愛的咸水角!外脆,咬落裡面qq,還有甘香的鵝肝,好驚喜!粟米蟹肉羹粟米本身好甜,加上鮮味的蟹肉,蟹肉的分量還要有好多,一絲絲的,兩份鮮甜!水煮牛肉朋友鍾意食辣,點了這個,比較重椒麻味,是新鮮牛肉,比較有咬口,不會掩蓋牛肉的鮮味!還有爽口的豆芽和雲耳!蝦膏海鮮炒飯鑊氣夠,炒飯粒粒分明,蝦膏味不算太濃,但可令飯更香,有好多帶子粒!見到有芝麻蛋散超級開心,本身這個食物已經不是很多地方有,因為難整!這裡整得好好,好香蛋味,口感非常鬆,一咬就化開,配合糖醬,好好味!我覺得這晚真的很完滿!
地方幾寬闊,坐得舒適!
如果不想散叫,酒樓都要套餐,要龍蝦,都幾吸引!

台式脆蝦腸粉

啤梨鵝肝咸水角

粟米蟹肉羹

水煮牛肉

蝦膏海鮮炒飯

2021-04-30
2021-05-05 179 瀏覽
這間餐廳第一次去,食物可以,服務也好。選擇也多款式。我叫了生菜煲,咸蛋黃蝦,牛肉點心,炒鮮奶及薑汁糕。整體食物好味,尤其生菜煲,好野味,夠熱又唔太咸。咸蛋黃蝦也野味,咸蛋黃味夠但不算太咸,好味。薑汁糕甜度適中,正。其餘的食物也不過不失。員工服務也好,整體來講,讓人吃得也舒服,不會好似趕頭趕命,又無限時,這歺廳可藉得再去。價錢方面,兩個人吃了$500。算可以。如你有moko咭,可有85折。如下次再去,試吓其他食物再分享。
如下次再去,試吓其他食物再分享。
2021-05-04
  • 薑汁千層糕
2021-05-04 4485 瀏覽
自疫情以來,都沒有好好跟母親大人一起吃點心,加上難得我們二人都有空,所以我便決定帶母親大人到「小皇府」盡興一番。小皇府內裏的光線充足,設計上又帶點時尚感,卡座又相當多,座位又舒適,我們都相當滿意。這裏除了有點心外,還有小菜和粥粉麵飯,選擇相當多,而饞嘴的我們頓時也變得有選擇困難症。雖然如此,我們還是點了好幾款食物來品嚐,先上的就是蝦餃。小皇府鮮蝦餃小皇府鮮蝦餃可選兩件或四件,我們為了可以品嚐更加多的食物,所以選擇了兩件。蝦餃皮薄餡靚,而且相當大粒,鮮味十足之餘,又爽口彈牙,我們都非常滿意!小蜜蜂流沙包一向愛吃流沙包的我,在餐牌上看到流沙包當然忍不住要把它點下來。雖然流沙包外層不算是十分薄,但流沙餡料絕不馬虎。鹹蛋黃味相當濃郁,吃得到鹹蛋黃的鹹香之餘,又帶有絲絲的甜味,作為流沙包控的我都感到非常滿足!原隻花膠灌湯餃想不到這個原隻花膠灌湯餃只是$58,但它那原隻花膠比想像中還要大,帶有滿滿的膠質感外,鮮味又十足,配上灌湯餃和鮮甜的湯一起吃,實在是美味!台式脆蝦腸粉嫩粉的腸粉包着香脆可口又彈牙的蝦,已經不錯,加上腸粉的米香味和蝦的鮮甜在一起就更為美味!啤梨鵝肝咸水角咸水角外層香脆可口又不油膩

雖然如此,我們還是點了好幾款食物來品嚐,先上的就是蝦餃。

小皇府鮮蝦餃

小蜜蜂流沙包

台式脆蝦腸粉

啤梨鵝肝咸水角

咸水角外層香脆可口又不油膩,內層軟糯,口感一流!再配上鵝肝的甘香,實在不錯!

紅燒BB鴿

紅燒BB鴿皮脆肉嫩之餘,肉香味又濃郁,醮些椒鹽一起吃則更為惹味,難怪我們都吃過不停!

濃湯海鮮脆米泡飯

濃湯海鮮脆米泡飯滿滿都是帶子和蝦,所以味道特別鮮甜可口,再配上香口的脆米一起吃,實在是大滿足!

今次吃過這段晚餐後,我們滿足之餘又滿心歡喜,更重要的是提點了我要多抽時間陪伴母親大人以盡孝心自疫情以來,都沒有好好跟母親大人一起吃點心,加上難得我們二人都有空,所以我便決定帶母親大人到「小皇府」盡興一番。
2021-05-03
2021-05-02 280 瀏覽
小皇府進駐MOKO,介於酒家與餐館之間,除了全天候供應港式地道粥麵、手作點心、中式菜餚,更設有貴賓房提供私人聚會。菜牌粥粉麵類齊全,點心蝦餃、燒賣、飽類應有盡有,菜餚亦多樣選擇。小皇府鮮蝦餃蝦餃餃皮晶瑩剔透、蝦餃蝦汁豐富、蝦仁爽口彈牙、蝦鮮味甜。鴛鴦大蝦球蝦球整隻大小適中,炸皮薄而香脆,蝦肉鮮嫩爽口多汁。咸蛋黃醬汁豐富,蝦球咸香帶鮮,味道更富層次。千島汁可說是百搭醬汁,蝦球鮮香帶甜,冷熱口感。乾鍋肉末福建菜花菜花干鍋爆炒是最合適的煮法,肉末爆香後混在清甜軟腍的菜花里,入口微辣香口。頭抽吊龍炒河炒河濕度適中,河粉條條分明不粘糊,碟面亦甚乾爽不油。味道咸度適中,對比大排檔重味風格,會顯得清淡健康,本人較喜歡。蛋白杏仁茶較為平凡的甜品,相較下可以留肚吃其他。整體來說,平民價錢在乾淨舒服的酒館吃上一頓順心豐富的晚餐,是不錯選擇。

小皇府鮮蝦餃

蝦餃餃皮晶瑩剔透、蝦餃蝦汁豐富、蝦仁爽口彈牙、蝦鮮味甜。

鴛鴦大蝦球

蝦球整隻大小適中,炸皮薄而香脆,蝦肉鮮嫩爽口多汁。
咸蛋黃醬汁豐富,蝦球咸香帶鮮,味道更富層次。
千島汁可說是百搭醬汁,蝦球鮮香帶甜,冷熱口感。

乾鍋肉末福建菜花

頭抽吊龍炒河

炒河濕度適中,河粉條條分明不粘糊,碟面亦甚乾爽不油。

蛋白杏仁茶
較為平凡的甜品,相較下可以留肚吃其他。

• 小皇府鮮蝦餃
  • 乾鍋肉末福建菜花