2月4日星期日,揾食肥華例牌,陪靚媽做完晨運,便專誠搭車到呢間在籃田,享負盛名嘅,上海點心及麵食店食午饍。此店可說是一間蚊型食店,成間舖面積,物盡其用合共都係,擺放得三張四人及兩張單人枱,因係迷你枱面,故枱面上沒有任何調味醬料擺設供堂食客使用,單是呢點此店已得到肥華好感。至於食物方面,肥華今餐所食嘅,小籠包算是有水準食品外,其餘嘅煎窩貼及酸辣麵,則強差人意,尤其係個酸辣麵,此店係用扁身幼上海麵做麵底,呢種麵亦非肥華杯茶,所以呢間籃田名店,肥華試過就算🙅‍♂️
🥣🥢🥟驚喜酸辣湯、爆汁小籠包▫️以下是外賣送餐價☑️雞扒擔擔麵BB辣 -$62擔擔麵是較幼嘅麵,浸得耐會淋晒冇咩口感,至於湯底,好正!好濃花生味,同肉燥好夾,BB辣基本吾辣,想更惹味建議叫小辣或者中辣。雞扒都炸得好脆,味道還好,上面仲有啲泰式辣醬。☑️招牌小籠包 - $48一份4粒,雖然是外賣,但都一咬就爆湯,皮未算最薄,但易入口,個湯好味,舊肉都好味。🆗香煎鍋貼 🥟 -$48同樣一份4粒,鍋貼包得好靚,但餃皮較厚,但尚算軟糯,由於比較飽,希望將來會有2粒選項。冇諗過鍋貼都一咬爆湯,餡料同小籠包嘅一樣。🆗生煎牛肉包 -$54同樣一份4粒,較飽希望將來會有2粒選項。煎得幾靚,包皮軟熟,但呢款冇爆湯冇甘juicy。☑️上海酸辣湯雲吞 -$60酸辣湯做得十分出色,酸辣味俱全,一開始吾覺好辣,但食食下開始出汗,配料都好多,有木耳絲,冬菇絲,豆腐絲,芹菜、芫荽、肉絲、筍絲,口感十分豐富。至於雲吞有6粒,每粒都好大粒,雲吞皮又薄又滑,餡料好好味,有肉有菜彈牙爽口。☑️豆漿 (送的)店家送左2杯豆漿,是有糖的,甜甜地豆味濃,好滑好飲。
🥣🥢🥟
驚喜酸辣湯、爆汁小籠包

▫️以下是外賣送餐價

☑️雞扒擔擔麵BB辣 -$62
雞扒擔擔麵BB辣

☑️招牌小籠包 - $48

🆗香煎鍋貼 🥟 -$48

🆗生煎牛肉包 -$54

☑️上海酸辣湯雲吞 -$60

上海酸辣湯雲吞

☑️豆漿 (送的)
店家送左2杯豆漿,是有糖的,甜甜地豆味濃,好滑好飲。
2023-09-17
外賣送餐
雞扒擔擔麵BB辣
2023-07-31 552 瀏覽
今日經過藍田呢間小店,見到好多人叫外賣,相信味道OK,價錢又親民,所以黎試下。我地叫左1️⃣豬頸肉擔擔麵+小籠包兩個💰82擔擔麵湯底由花生醬、辣椒油、肉碎等組成,湯底幾好味,不過同出面湯底唔同係有少少酸,我地揀左BB辣,都好易入口。麵份量好多,完全食唔曬🫣豬頸肉係分開上,有輕微烤過嘅香味,肉質柔軟😊2️⃣韭菜餃🥟擔擔麵+小籠包兩個💰72韭菜餃好大隻,韭菜味道幾香,只係食韭菜餃都有啲飽🤣小籠包皮薄多汁,單叫要38四隻,所以我地套餐每人加兩個抵啲,湯汁濃郁,點醋食好味😋消費價錢:2人💰158,人均💰79結論:(5個⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️餐廳名稱:小明珠餐廳地址:藍田啟田道49號地下1號舖

我地叫左
1️⃣豬頸肉擔擔麵+小籠包兩個💰82

豬頸肉係分開上,有輕微烤過嘅香味,肉質柔軟😊

2️⃣韭菜餃🥟擔擔麵+小籠包兩個💰72

韭菜餃好大隻,韭菜味道幾香,只係食韭菜餃都有啲飽🤣

消費價錢:2人💰158,人均💰79

結論:
(5個⭐️為滿分)

味道:⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️

餐廳名稱:小明珠
餐廳地址:藍田啟田道49號地下1號舖
2023-04-30 838 瀏覽
見到呢間舖頭又買好多唔同款式嘅面,例如擔擔面、四川酸辣麵餐,上海酸辣湯麵餐、重慶麻辣薯粉餐,點心同埋飯。🍚選擇款式非常之多、例如麵可以配水餃、雲吞、雞扒、豬扒、雞中翼etc……..我就揀咗個四川擔擔面(粗面)配雲吞加冬瓜茶。本身擔擔麵佢有配花生醬、肉碎、四川食辣椒油。湯底非常之好味、花生眉同肉醬會將成個面嘅味道提升到另一個層次。而辣到嘅話就因人而異、我自己揀咗中辣、唔家辣就唔好食。雲吞亦都好大粒。個面非常之有驚喜。😎

我就揀咗個四川擔擔面(粗面)配雲吞加冬瓜茶。

而辣到嘅話就因人而異、我自己揀咗中辣、唔家辣就唔好食。

雲吞亦都好大粒。個面非常之有驚喜。😎

冬瓜茶
外賣自取
冬瓜茶
2022-07-06 1998 瀏覽
呢間位於藍田既上海菜,店內位置有限,環境算幾乾淨,雖然坐唔到好多枱人,不過見一直以黎喺藍田屹立不倒,而且又有唔少人叫外賣,今次即管試下估唔到紅日都有下午茶選擇叫左個豬扒麵 ($40),轉担担湯底 (+$2)豬扒同麵分開,唔怕浸到淋晒豬扒炸得好脆,係好好食唔會好乾身,份量唔算少!另外叫左個麻辣牛肉薯粉 ($52),超級大碗,多到食唔晒。第一次食驚太辣所以只係叫左小辣,不過小辣都真係幾辣下😂唔敢挑戰中辣初初以為呢啲價錢應該都係得幾塊牛肉片,點知佢有4大舊牛肉!而且每舊牛肉都好稔身,又入味仲每人送左杯豆漿添,解辣一流🤣最後唔少得要試下佢地既招牌小籠包 ($28)上枱熱辣辣,最有驚喜既係小籠包入面充!滿!湯!汁!皮薄得黎又唔易穿價錢親民,食到咁有質素既上海菜,店內姐姐又nice,下次會再次幫襯!

估唔到紅日都有下午茶選擇

叫左個豬扒麵 ($40),轉担担湯底 (+$2)
豬扒麵

豬扒同麵分開,唔怕浸到淋晒
豬扒炸得好脆,係好好食
唔會好乾身,份量唔算少!

麻辣牛肉薯粉

仲每人送左杯豆漿添,解辣一流🤣
豆漿

最後唔少得要試下佢地既招牌小籠包 ($28)

2022-07-02
小籠包
一直都知藍田喺一個美食天堂,但一直未有時間到訪最近就襯住哩份工可以經常外出去唔同地區,決定去藍田搵一搵食 喺得到公司安排去藍田嘅幾日前,我已經上網睇定幾間想食嘅小店bookmark咗😂 -見到藍田啲小店價錢好親民,實在太好了🥹小明珠都算喺區內出名嘅小店,除咗網上有街坊介紹外,當日去到,都見到好多街坊去買下午茶 職員好好咁同我講,午餐同下午茶嘅分量喺一樣㗎,只喺價錢平啲🥹好感動呀! 🔸擔擔麵+小籠包+豆漿擔擔麵正常水平😊味道Ok麵質Ok 而小籠包真喺要讚一讚,皮薄多汁🤤見唔見到,成個皮入到都喺汁🤤仲要啱啱蒸起熱辣辣,啲肉又唔會好鞋,重點冇豬臭味😂😂哩間小店價錢唔貴,質素很好!性價比高呀👍🏽
一直都知藍田喺一個美食天堂,但一直未有時間到訪
最近就襯住哩份工可以經常外出去唔同地區,決定去藍田搵一搵食
見到藍田啲小店價錢好親民,實在太好了🥹

🔸擔擔麵+小籠包+豆漿

擔擔麵正常水平😊味道Ok麵質Ok
而小籠包真喺要讚一讚,皮薄多汁🤤

哩間小店價錢唔貴,質素很好!性價比高呀👍🏽
下午茶
  • 小籠包
2022-02-13 1003 瀏覽
今天來到這間小明珠吃下午茶,已經是我第二次來吃了,今次吃了雞扒擔擔麵和小籠包。雞扒擔擔麵跟餐送豆漿, 選了bb辣因為我怕小辣會太辣,擔擔麵湯底有微酸,但如果有更多花生醬味會更好。 bb辣就真是吃不出任何辣味,如果我沒有看過其他食評, 說小辣比正常辣,我應該會選小辣。炸雞扒是擔擔麵跟餐,份量比我想像中多, 加上泰式辣醬非常醒胃,值得一試。小籠包即叫即蒸,約等15至20分鐘。 以往很多茶樓的小籠包包皮都會有部分穿孔, 導致湯汁未吃時已流出。 這小籠包的皮雖然比較厚, 但湯汁滿溢,沒有一滴流出。我覺得很滿足。因為是下午茶餐,價錢是$40+$2(轉擔擔麵 )+$28小籠包 = $70。總體來說,有空會再來試其他食物。

2022-02-13
  • 小籠包
2021-11-05 1019 瀏覽
今日係藍田點左份上海酸辣湯韮菜鮮蝦水餃麵。我覺得佢啲食物不過不失,個湯都唔係幾濃郁,唔係特別好食。比較有深刻印象既係,環境方面,我覺得地板好滑、濕漉漉,而且好多食物雜碎,空間又比較細,員工係廚房行出黎行到成個地板都濕哂,環境體驗黎講都幾差,因為我本身我個人都比較有潔癖,所以頂唔順叫左外賣拎番屋企食,如果唔係諗住方便就腳就咁係現場食就算。而且,你會睇到啲設施同設備都比較破舊,雪櫃都生哂鏽、枱凳都好殘舊,比人個感覺唔係幾舒服。我諗冇咩特別都唔會去呢間食,唔多鐘意。
今日係藍田點左份上海酸辣湯韮菜鮮蝦水餃麵。

我覺得佢啲食物不過不失,個湯都唔係幾濃郁,唔係特別好食。

2021-11-05
2021-10-30 637 瀏覽
雖然唔係住喺藍田,但係有時都會喺藍田街市買下餸,呢一間小明珠,餐廳嘅外貌雖然唔吸引,但係依然長期滿座,對於好奇心滿滿嘅我就要黎試一試佢究竟有咩咁巴閉😋-我今次點左佢一個炸雞扒酸辣粗麵,再加四隻小籠包。見到個粗麵嚟嘅時候終於都明點解咁多人食啦,佢哋嘅雞扒炸得好脆,仲要配埋泰式嘅辣雞醬,醃得好入味,簡直係想再叫多塊雞扒黎食🤣🤣🤣-仲有佢嘅小籠包都係超讚,嚟到熱辣辣,再小心翼翼咁夾起佢,點埋醋,咬落口爆汁嗰下真係好難忘🤣
2021-03-20 1485 瀏覽
中學畢業大概1年,以前嘅中學係藍田,午飯時間都經常會黎小明珠食佢地嘅學生餐。依家無得再點學生餐,但呢日同朋友到藍田有啲野做,就一齊係小明珠食個午餐懷念下。我就點返我以前最鍾意嘅菜肉雲吞酸辣米線(小辣)。雖然話就話小辣,但小明珠嘅辣同常都比出面辣,所以都食到我地流曬鼻水。菜肉雲吞入面有豬肉同白菜,米線都好有嚼勁,連埋湯底嘅酸辣,真係令人回味無窮。唔知係咪因為有中學濾鏡嘅關係,所以我真係覺得好好食,因為入面有嘅唔單單係酸辣米線,仲有滿滿嘅中學回憶。
  • 酸辣米線
2021-02-14 902 瀏覽
呢間店開咗係角落頭,唔小心啲留意都錯過咗。呢度嘅餐都比較平四五十蚊 ,份量都唔少我叫咗個炸雞扒面,雞排嘅份量都好低差唔多成塊面咁大,揸得好香又有肉汁。另外仲叫咗一碗小籠包, 30幾蚊有少少貴,不過湯汁都幾足。大家經過可以試吓!
2021-02-06 658 瀏覽
小明珠係一間好近地鐵站嘅茶餐廳雖然店內嘅空間好細,但係都幾舒服。而且附近啲中學生都好鍾意嚟呢度食,呢度嘅學生餐飯非常平但係平時一個餐都唔貴都係$4,50一份連埋飲品,而且份量超大!次次食到爆到暈制因為餸同飯嘅份量都好大,而且可以任添菜譜!如果大家離開藍田都可以試吓,不過午餐時間可能會等耐少少!
2020-12-15 781 瀏覽
炸豬排份量多,有整隻手掌之大,而且肉很厚,加上店家特別的調製,不但好吃,而且划算,值得一試。至於米線方面,因為有香菜和蔥之類的調味,雖然不遜色,但是只能算是普通平凡。總體來講還是值得一試的。
2019-09-16 2530 瀏覽
我都幾鐘意食上海麵,所以一見到依間野就毫不猶疑走咗入去食入到去都坐滿人,但又好快有位,因為兩點幾,所以就食到下午茶。下午茶都幾平我就叫咗個炸雞扒麪加酸辣湯再送一杯豆漿。值得一讚係佢塊雞扒炸得好好食,有肉汁,炸得又脆,原來依間舖頭仲要淋d酸辣醬係個炸雞扒上面,如果鐘意食酸辣醬,就會覺得更好食,但我就因為唔太好,如果下次再食,我就會叫走醬。個麪嘅份量好多,絕對夠飽!!!但我覺得酸辣湯就好普通,唔夠酸唔夠辣,試完一次即可。另外,我個fd就叫咗餃子麵,佢都話幾好食!杯豆漿正常,唔算特別甜,亦都唔多豆漿味
我都幾鐘意食上海麵,所以一見到依間野就毫不猶疑走咗入去食

另外,我個fd就叫咗餃子麵,佢都話幾好食!

杯豆漿正常,唔算特別甜,亦都唔多豆漿味
2019-07-19 1522 瀏覽
上星期夜晚約咗個好朋友食飯 我地都唔知食乜好 朋友話突然好想食上海菜😂 所以就上網search OpenRice 藍田 上海菜 就搵到呢間小明珠 見佢d食評都幾吸引咁 環境又唔錯 所以就定咗呢間啦😎我地叫咗4個餸 份量都好足 2個女仔都好夠食醉雞食上海菜就一定要叫醉雞架啦 呢個定律黎😎 都幾多下 但酒可以俾多少少 宜家咁樣有d乾 但味道就好唔錯小籠包加醋食就唔洗講啦 38蚊有4隻都好抵食 皮薄多汁 無令我失望😍湯汁都好濃味蝦餃酸辣湯麵睇翻張相口水都岀曬黎💦d麵有少少硬 但我幾鐘意食硬嘅麵 所以對我黎講係加分位😍 d湯又夠味好推介!豬手清湯薯粉豬手幾好食 好有骨膠原嘅感覺 煮得又夠冧 仲有上面d脆脆係點綴😍成碗麵升華咗
我地叫咗4個餸 份量都好足 2個女仔都好夠食

醉雞