之前同閏蜜Gathering去咗呢間樓上Cafe間嘢有貓!嚇死我.....我驚貓不過朋友就好鍾意我哋叫完嘢食上留上座位坐上面係乾花做主題叫咗個花草茶,有洋甘菊、薰衣草、迷迭香……我覺得有啲怪.....特別幾種混合之後三色飯糰好有心思,啱打卡用味道偏淡,建議由左食到右左面白色係明太子飯糰,中間淡粉紅色係櫻花梅子飯糰,右面淡橙色係三文魚飯糰我覺得三文魚飯糰比較正常我覺得價錢有少少貴,share就好少少溏心蛋就唔錯,不過有少少過龍蛋汁有啲凝固,無咩流心蛋汁而雪山多士都唔錯,不過就貴少少 櫻花水信玄餅係招牌菜,口感似啫喱,份量太小豆腐芝士蛋糕最好味,佢甜而不膩
之前同閏蜜Gathering去咗呢間樓上Cafe
間嘢有貓!嚇死我.....我驚貓
不過朋友就好鍾意
我哋叫完嘢食上留上座位坐
上面係乾花做主題

叫咗個花草茶,有洋甘菊、薰衣草、迷迭香……
我覺得有啲怪.....特別幾種混合之後

三色飯糰好有心思,啱打卡用
味道偏淡,建議由左食到右
我覺得三文魚飯糰比較正常
我覺得價錢有少少貴,share就好少少
溏心蛋就唔錯,不過有少少過龍
蛋汁有啲凝固,無咩流心蛋汁

而雪山多士都唔錯,不過就貴少少

櫻花水信玄餅係招牌菜,口感似啫喱,份量太小
豆腐芝士蛋糕最好味,佢甜而不膩

• 豆腐芝士蛋糕
  • 櫻花水信玄餅
2019-07-28 877 瀏覽
成日好鍾意同朋友搵個地方傾吓計,所以會周圍尋覓唔同嘅Cafe🤣咁啱就搵到呢間小房子,上到去先知原來朋友嘅朋友有份喺度做,感覺已經更加親切🤫🤫🤫而且呢度環境非常之舒適、清幽,周圍有好多花花草草,成個感覺好清新。書櫃上面仲有好多書比客人一路飲咖啡一路睇,仲會播啲好柔和嘅音樂,成個感覺好輕鬆。而啲嘢飲同小食方面味道唔錯,份量比較少,但價格相對來講比較貴。但如果可以喺呢間Cafe做放鬆幾個鐘,絕對係值得☺️☺️☺️
2019-07-27 669 瀏覽
前幾日就同朋友去左旺角一間幾特別既cafe 好靚既佈置 亦有花同書 幾有文青既感覺首先櫻花水玄信餅 碟子好日式feel 味道偏淡 其實食唔出任何味 要加埋旁邊既黑糖汁 先會甜甜地另外就叫左玫瑰桂花烏龍茶☕️桂花味係較清新既 仲有點左個藍苺芝士蛋糕 份量真心細左dd 甜度亦係偏淡 芝士味五夠重 有待改善😗如果係旺角行到悶悶地,想休息下既話,呢間cafe真係唔錯既選擇 又可以hea下又可以玩下貓☺️不過價錢都係比較貴
另外就叫左玫瑰桂花烏龍茶☕️桂花味係較清新既

好耐冇見的朋友,想想找找一個地方傾計,突然想起之前去過的小房子,感覺休閒的地方。我決定建議朋友仔一起上去,後來發現原來沒有小食和食物提供,只提供飲料,之前我和朋友已經吃了晚飯才上去坐坐,所以決定留在那裏,這地方我感覺很休閒還有幾隻小貓陪伴,我朋友坐坐下也睡着了。我個人特別喜歡這類設計環境,不錯!特別是他們掛起的乾花,原來他們的乾花有很多種,也可以售賣,一些價錢比較便宜約$40,有興趣也可上來購買。在這裏打卡也算不錯!旺中帶靜!他們在繁忙的西洋菜南街百老匯戲院樓上。溫馨提示:收費一個鐘$30,兩個鐘$60。

溫馨提示:收費一個鐘$30,兩個鐘$60。
2019-04-20 1848 瀏覽
我打電話上去問有無位 口口聲聲話有位留一下俾我 我20分鐘後上到去就話冇位 又冇講清楚只留15分鐘 !!我知你地冇得book位 其實你放人入去之前打俾我問一下好困難嗎?! 冇謂要人白行 你地位置又唔係特別方便
2019-04-11 1235 瀏覽
在大閘有一束乾花💐,上有張小紙條、寫著小房子。拾級而上,就借見到個白色玻璃木門,然後,親切的小伙子👦🏻就會小步跑,給你開個門。那位小伙子帶點帥氣,還有稚氣的笑容,親切得教我很有印象🌻。 這裡環境好美,幾張木桌、沙發,組合成數個小天地。靠窗的位置拍照很好看喔!而且乾花🌻🌹🌷,密密麻麻的,看得心情都很舒爽💕。還有書櫃📖,很多人都會看看書,吃點小食🌽。 點餐的餐牌是個長木板,上面有當日的食物。點了個蕎麥面🍜,配上紫薯🍠還有溫泉蛋,一杯飲料,都不用一百塊。很喜歡蕎麥面,冷冷的,還有面底的鼓油底,很合我口味。紫薯🍠很甜,溫泉蛋好嫩。很喜歡整個組合,很清新🌾。 走的時候,小伙子👦🏻也很熱情,放下手上的工作,不忙送我們出門口,很可愛🌿 🗞
2019-04-06 978 瀏覽
小房子係一間充滿住美麗嘅乾花,有貓貓,同埋好溫馨感覺嘅一間樓上cafe由門口望入去已經覺得好靚呢度嘅貓貓都好親近人的,去摸摸佢拍拍佢都唔會抗拒我地叫左個蜜糖芝士吐司上面有好多脆片,配埋蜜糖同芝士甜甜地好香又脆,好好食再叫左杯玫瑰烏龍茶,好香嘅花香味,睇得又飲得呢度個環境好舒服,又有得坐喺梳化/書櫃隔離/窗口位。。。又靚又chill,得閒都好中意同朋友上去坐下

由門口望入去已經覺得好靚

呢度嘅貓貓都好親近人的,去摸摸佢拍拍佢都唔會抗拒

我地叫左個蜜糖芝士吐司
上面有好多脆片,配埋蜜糖同芝士
甜甜地好香又脆,好好食

再叫左杯玫瑰烏龍茶,好香嘅花香味,睇得又飲得

2019-04-05 749 瀏覽
小房子係文青Cafe界都幾有名氣。坐落喺旺角咁繁忙嘅地區,靜靜地咁飲杯嘢食下輕食過幾個鐘,係自己做下野思考下人生或者同朋友聚下傾吓計嘅好地方。仲有乾花同貓貓陪你,好抒壓好慢活。嗰日同朋友girls talk,所以特登揀呢度。叫咗墨西哥片焦糖芝士多士同玫瑰花茶。墨西哥片係平時食開某D牌薯片嘅味,好惹味,而且佢放好多👍👍又甜又鹹嘅配搭好特別。仲有多士幾大塊同幾厚, 啱開心share。花茶好香,有啲類似平時飲茶嘅普里味。

花茶好香,有啲類似平時飲茶嘅普里味。
小房子走日式清新簡約風格,一走進去有幾隻貓咪,非常乖巧,可以摸和影相,也不會亂走,旁邊有售賣乾花和其他飾品。食物選擇不多,大多都是甜品, 沙律和小食。我選擇了野菌蟹肉海鮮泡飯配溏心蛋,配2款小食,可選水果或果凍/小紫薯或高菜績,擺放精緻,看上去像營養餐,所謂的海鮮其實就是4粒蜆,泡飯份量小,是不夠飽的,不過味道不錯,比較健康清淡。小鳥胃朋友則選擇了櫻花蝦柚子沙律,櫻花蝦脆脆的,有咬感,柚子醬汁清新微甜。假如當是去一間貓主題Cafe, 是物超所值,畢竟其他動物主題Cafe一般都要付入場費或有minium charge。

2019-03-26 416 瀏覽
由於係朋友ig見到佢去過呢間店,除咗無限時間任你hea,仲見到有貓貓,即刻令我呢個鍾意貓貓嘅人都想去。於是就約咗其他朋友當晚係小房子聚會。當晚雖然係平日,但一上去已經有唔少靚位被人霸咗。不過其實地方本身都唔大,一眼望哂。見到有人專登上去做功課,當係自修室咁,都幾安靜。搞到我地都唔敢太嘈添haha。望一望餐牌,真係無咩野食。最終叫咗茄醬肉丸麵同三文魚鬆麵。唔記得兩款麵邊款點點下就賣哂,有點無奈。除咗茄醬肉丸麵同三文魚鬆麵,仲有沙律做前菜。不過整體而言,麵同沙律都係普普通通。比較似係家常菜嘅感覺,味道唔係特別好食。我都認同呢間店嘅食物真係偏貴,但性價比亦唔高。不過值得一提嘅係店入面嘅貓貓都好溫馴,都係任摸唔嬲,好乖。有時仲會擺啲奇怪姿勢休息haha,心情都會得到治癒,係幾放鬆嘅。店入面有位置比客人席地而坐,仲有烏克麗麗玩,都幾特別。總括而言,如果係為咗食物我覺得旺角絕對有更多更好嘅選擇,因為呢到有機會令你失望。但如果係想搵地方靜靜地坐下、傾下計、或者同貓貓一齊放鬆,呢到會係唔錯嘅選擇。
即刻令我呢個鍾意貓貓嘅人都想去。
於是就約咗其他朋友當晚係小房子聚會。

當晚雖然係平日,但一上去已經有唔少靚位被人霸咗。
不過其實地方本身都唔大,一眼望哂。
見到有人專登上去做功課,當係自修室咁,都幾安靜。
搞到我地都唔敢太嘈添haha。

望一望餐牌,真係無咩野食。
最終叫咗茄醬肉丸麵同三文魚鬆麵。
唔記得兩款麵邊款點點下就賣哂,有點無奈。
除咗茄醬肉丸麵同三文魚鬆麵,仲有沙律做前菜。
不過整體而言,麵同沙律都係普普通通。
比較似係家常菜嘅感覺,味道唔係特別好食。
我都認同呢間店嘅食物真係偏貴,但性價比亦唔高。

不過值得一提嘅係店入面嘅貓貓都好溫馴,
都係任摸唔嬲,好乖。

店入面有位置比客人席地而坐,仲有烏克麗麗玩,都幾特別。
2018-04-12
2019-03-20 750 瀏覽
係Instagram 同埋Facebook好多唔同嘅地方都睇到有介紹呢間,位於西洋菜街鬧市嘅樓上Cafe🙆🏻🙆🏻睇見啲相都覺得好靚😍😍好想過去🙆🏻🙆🏻於是今日就同男朋友行一陣旺角,然之後就上咗去睇吓,究竟係咩一回事😎😎果然真係令我唔失望一入到去就被眼前好多好多乾花所吸引着♥️♥️♥️擺設得好靚,好有屋企嘅感覺,見到好多將梳化😍😍😍入到去即刻有種好想喺度Hea嘅感覺👍🏻👍🏻👍🏻話就話呢一間係Cafe,但係佢係冇咖啡買嘅😂😂佢主打係賣唔同嘅花茶,再加啲小蛋糕咁!我同男朋友就各人叫咗一杯花茶😬😬一杯洛神花玫瑰花茶同埋玫瑰桂花烏龍茶👏🏻👏🏻兩杯茶每杯50幾蚊,係有少少貴,但係如果可以坐足成個晏晝咁就抵返晒啦🙆🏻🙆🏻喺呢度仲有三隻貓仔,一隻黑貓一隻花貓同埋一隻灰色嘅貓😍😍😍三隻都好得意😍😍仲唔怕陌生人,真係好得意😍😍😍咁多靚嘅位置,仲好適合大家打卡,所以我真係幾推薦大家過嚟試吓!一班人坐低喺度傾吓計,又或者情侶喺度懶懶下咁過下日神都唔錯!

一杯洛神花玫瑰花茶
同埋玫瑰桂花烏龍茶👏🏻👏🏻
2019-03-18
2019-03-18 187 瀏覽
一直都唔知原來喺旺角有間咁嘅cafe!所以今日朋友就帶咗我嚟呢度試吓😊😊😊😊環境:喺呢一度有啲窗口位一望出去就會見到熙來攘往嘅旺角,同呢度幽靜嘅環境真係好大對比🤣🤣係cafe入面有幾隻貓,而且非常得意🤣🤣食物:今次叫咗個花茶同埋一件香蕉焦糖芝士蛋糕,芝士蛋糕味道尚算合格,可惜太細件,而且一件亦都要五十幾蚊,感覺上唔係真係好抵!花茶嘅味道亦都太淡,就算已經浸左好耐都仲係好淡味☹️☹️☹️如果大家純粹想搵個地方坐下hea下,都可以嚟呢邊😀不過食物質素真係有待改善
環境:
係cafe入面有幾隻貓,而且非常得意🤣🤣
食物:
2019-03-06 400 瀏覽
旺角嘅樓上咖啡店。旺中帶靜,可以容納人客嘅人數比較少,枱與枱凳之間空間較窄。食物方面食物都幾好食,但係價錢較貴,一個水信玄餅都差唔多$60花茶都要$50 但普通花茶黎主食就係每日一款 如果好肚餓嘅想食正餐唔建議上嚟呢度。比較啱食啲輕食嘅食物,例如多士cake岩同朋友傾吓計,打下卡影相,玩貓就得。但係你想多人一齊玩,呢個地方就唔係太適合,同埋佢要自己拎嘢食嘅,但拎餐嘅位置較高,似有店員幫手會比較方便,如果唔係好易打翻。自己鍾意貓 同幫襯小店 雖然比較貴 真係想喺旺角行街抖陣搵地方坐先會上黎 都明白其他食評點解話可一不可再試一次就夠嘅 其實性價比真係唔高

花茶都要$50 但普通花茶黎
主食就係每日一款
岩同朋友傾吓計,打下卡影相,玩貓就得。

2019-02-20
生日
2019-03-04 392 瀏覽
cute cats, food isnt too nice. Tofu cheesecake is ok, but trying once is enough. It would be better if there is coffee instead of only tea.Super nice environment, with tea fo great taste. There is also a corner for selling old clothings, which is pretty impressive.Will visit again for the cats.
2019-02-27 391 瀏覽
旺角樓上cafe越開越多,小房子係我心水之選Cafe裝修有台灣feel,仲有幾隻貓咪悠然自得咁係cafe內閒逛或睡覺,由旺角繁忙的大街,一轉轉上呢個寫意hea地,感覺好唔錯淨係望住幾隻貓咪,都好治癒下,真係覺得自己去咗台灣,不過貓咪天生高竇,想佢地蘇你,就唔係咁容易。。。😜食物方面,有幾種花茶同蛋糕可供選擇,食物唔算特別出色,但醉翁之意不在酒,在乎山水之間也,黎得呢度亦一樣,都係想係鬧市揾個地方hea下,或同幾個知己傾下計
旺角樓上cafe越開越多,小房子係我心水之選