【油尖旺區】【家家戶戶】我想講尋日紅雨嗰陣我同 1am0889 同 1am0995 呢兩個 post 出現過嘅葉先生一行人喺荒島流浪緊,可謂相當刺激。冒完險就當然要好好食返餐慰勞吓。嚟到尖咀見到呢間傳統韓國家庭裝修嘅韓國家庭式料理,就好有興趣,大家都唔反對就入咗去喇。都幾多款嘅套餐組合配搭,我哋試咗兩款,首先係 $109 嘅「韓式雞肉石頭飯」,佢配碗海帶湯,幾好。而個石頭飯都幾高質,仲整到起到飯焦,港人至愛。另外試埋 $119 嘅「牛肉鍋」,呢份就配「白飯」,不過鍋內嘅年糕成為朋友至愛,食完都仲講緊。呢啲韓國傳統套餐當然仲有配菜,經典前菜泡菜走唔甩,加上韭菜花、韓式辣香腸、辣蘿蔔乾就啱晒,仲有一枝韓國製嘅 Meadows 益力多,當甜品一流。然而,睇佢哋裝修雖然係好似好傳統、好舊式嗰啲木系風格,但環境幾舒適,嘆住正宗韓國美食係享受嘅。。。(地址:尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖)@gagahohohk#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #de

(地址:尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖)

@gagahohohk

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #尖沙咀 #尖東 #紅磡 #1am紅館 #家家戶戶 #韓式雞肉石頭飯 #牛肉鍋 #韓國菜 #套餐 #泡菜 #韭菜花 #韓式辣香腸 #辣蘿蔔乾 #益力多 #1am1375 #1ambackup
2024-05-04
#MC帶你去尖沙咀.尖沙咀係韓國菜嘅集中地,分佈無數大大小小嘅韓國餐廳、小食店、雜貨店等,所以有小韓國之稱😜。今次就走入韓國街,食一間極具韓式家庭氛圍嘅韓國餐廳。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨ 家家戶戶.餐廳採用簡約設計,柔和色調配以木系餐桌及暖色系瓷磚,充滿韓式家庭氛圍,享受正宗家庭式料理。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 韓式牛肉石頭飯|$109.大大碗、熱辣辣嘅石頭鍋飯!配料十分豐富,有牛肉、芽菜、菠菜絲、生雞蛋。將韓式甜辣醬同配料撈勻一齊食,飯底仲有少少飯焦(鍋巴),香脆可口,口感好豐富😍。而且套餐仲有四款韓式配菜,包括:泡菜、辣豆腐,涼拌海帶芽和韭菜花。同埋一碗海帶湯,整體份量好足料!.🥬 泡菜   - 辣度十足,拌飯一流。🌶 辣豆腐  - 配以韓式辣醬,吃起來清爽又夠味。🌱 涼拌韭菜花- 微辣清爽,解膩開胃🥬 涼拌海帶芽- 口感脆嫩爽口➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 牛肉海鮮辣湯鮮|$119.紅紅辣辣嘅海鮮湯麵,以韓式辣醬作為湯底,配以牛肉、青口、大蝦、魷魚、蜆肉等,加埋韓式刀削麵,超級豐富!濃郁鹹鮮味帶微辣味道,十分惹味!套餐一樣配有前菜,仲有兩隻餃子。.🥟 餃

#MC帶你去尖沙咀

✨ 家家戶戶

🥢 韓式牛肉石頭飯|$109
🥬 泡菜   - 辣度十足,拌飯一流。
🌶 辣豆腐  - 配以韓式辣醬,吃起來清爽又夠味。
🌱 涼拌韭菜花- 微辣清爽,解膩開胃
🥬 涼拌海帶芽- 口感脆嫩爽口

🥢 牛肉海鮮辣湯鮮|$119
🥟 餃子   - 味道濃郁帶微微胡椒辣味,每一淡都是道地韓式風味。
🥬 泡菜   - 經典韓菜嘅下飯菜,辣度十足,拌飯一流。
🥒 韓式黃蘿蔔- 經過醃漬嘅黃蘿蔔,口感清脆,味道偏酸甜,作為開胃菜一流!
2024-04-10
2024-01-05 785 瀏覽
小店設計好有心思,感覺同店名「家家戶戶」好似,有家的感覺。地方雖唔多,但整齊企理。選擇都唔少,每款菜式加錢就可變成多款配搭的套餐組合,好豐富!另有單點小食和飲品添!男朋友要牛肉韓式什錦飯套餐($102),包四款前菜、一碗湯,最驚喜是有支迷你版益力多,果然係韓國傳統套餐,包甜品添!前菜有煙韌嘅魚片、香辣泡菜、甜甜地嘅花生和清爽嘅韭菜花,四款都好味。牛肉韓式什錦飯大大碗,有牛肉、大豆芽、菠菜、甘荀、紫菜、翠玉瓜等,好豐富。將韓式辣醬拌勻食,香辣滋味,好食!我要補一補,揀咗蔘雞湯($168),同樣包四款相同嘅配菜。嘩!全隻雞上枱,啖啖肉,肚內還有紅棗、蔘、蒜、糯米等等,份量好足。湯熱辣辣,蔘味唔算好重,順喉滋補。最後飲埋支酸酸甜甜嘅益力多($0),消滯解膩。
益力多
最後飲埋支酸酸甜甜嘅益力多($0),消滯解膩。
2024-01-03
$148.5 (晚餐)
益力多
2023-12-14 116 瀏覽
今晚去了尖咀韓國街 - 金巴利街覓食,找到了呢間"家家戶戶"的韓國料理餐廳吃晚飯。1. 傳統韓國裝潢,彷彿走進了家庭廚房🏡"家家戶戶"店門的裝潢充滿韓國傳統餐廳的品味,餐廳的木質桌椅及擺設簡約,環境舒適。一種親切感湧上心頭,讓用餐體驗更加溫馨。店員都是韓國人禮貌友善。2. 多款配搭的套餐組合,滿足各種口味🍱菜單上的食物選擇豐富多彩,各款美食加10元左右就可變成套餐,即配上白飯、前菜和湯。不同的套餐組合滿足了各種口味需求,帶給味蕾不同的驚喜。🍲 蔘雞湯套餐($168)這份套餐真的是冬天救星!蔘雞湯濃郁又清純,雞肉香嫩。蔘的香氣溫暖了整個胃,湯裡的蔬菜更是新鮮多汁。搭配的白飯入口香糯,這一大碗湯,瞬間就讓我感覺回到了家。🥩 LA牛肋骨套餐($178)如果你是肉食控,這個套餐絕對不容錯過!LA牛肋骨肉質鮮嫩多汁,用料十足。烤得剛剛好的外皮酥脆,內裡保持了肉汁的豐滿。搭配的醬汁更是獨具風味,讓整個味蕾都在狂歡。旁邊泡菜小食也為這道菜增色不少,讓整個用餐體驗更加豐富。3. 跟餐有益力多送🍧最令人驚喜的是,這兩個晚飯套餐還奉送韓國的益力多,用餐完後喝下這益力多正好幫助消化,促進腸道蠕動,食得更加健

1. 傳統韓國裝潢,彷彿走進了家庭廚房🏡
2. 多款配搭的套餐組合,滿足各種口味🍱

🍲 蔘雞湯套餐($168)

蔘雞湯套餐

🥩 LA牛肋骨套餐($178)

3. 跟餐有益力多送🍧
最令人驚喜的是,這兩個晚飯套餐還奉送韓國的益力多,用餐完後喝下這益力多正好幫助消化,促進腸道蠕動,食得更加健康!

在"家家戶戶",不僅可以滿足味蕾,更能感受到韓國家庭的溫馨氛圍。
2023-12-13
LA牛肋骨套餐
尖沙咀這條街有好多間韓國餐廳 今次週末下午來到試試這間韓式家庭料理🇰🇷食物夠正宗 套餐組合配搭好多🥰就餐環境亦乾淨企理坐得舒適✨炒牛肉配飯套餐 Bulgogi Set $118韓式炒牛肉的牛肉切得比較碎但好入味🐮味道帶點甜味 比較重麻油的香氣亦有灑上芝麻粒 炒得不油膩好下飯😋套餐配有海帶湯及三款前菜🌶️泡菜味道比較辣🐟魚糕煙韌好食✨韓式辣豬肉石頭飯套餐 Spicy Pork Hotpot Rice Set $109石鍋飯熱辣辣配料好豐富 有雞蛋🥚紅蘿蔔🥕菠菜🌱芽菜及翠玉瓜😍蔬菜夠多跟甜甜辣辣的辣豬肉攪拌起來一起吃非常惹味 石鍋飯軟硬適中🍚鍋底亦有香香脆脆的飯焦👍🏻好飽肚大滿足📍家家戶戶 (尖沙咀)尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖

✨炒牛肉配飯套餐 Bulgogi Set $118
炒牛肉配飯套餐

韓式辣豬肉石頭飯套餐

📍家家戶戶 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖
炒牛肉配飯套餐
韓式辣豬肉石頭飯套餐
嚟到尖沙咀行街經過呢間韓國餐廳裝修簡單咁啱唔使排隊所以入去試吓☺️入邊座位寬敞舒適環境享受正宗韓國美食餐牌入邊有多款配搭的套餐組合今次嗌咗👇🏻👇🏻👇🏻泡菜豬肉湯飯 $109套餐因為我本人鍾意食酸嘢🤔所以個湯嘅酸度我覺得OK 😀辣道我覺得佢係迎合咗香港人嘅口味去調教送上枱嗰陣佢會有幾款配菜最特別我覺得係腸仔😂因為喺韓國冇見過🤔整體嚟講覺得呢間餐廳都可以一試因為入邊有唔同款嘅韓國食物人蔘雞啊,炸醬麵啊,年糕,炒飯好多款式可以揀🤔總有一款啱你嘅😂✌🏻
入邊座位寬敞舒適環境享受正宗韓國美食
最特別我覺得係腸仔😂
因為喺韓國冇見過🤔
整體嚟講覺得呢間餐廳都可以一試
因為入邊有唔同款嘅韓國食物
人蔘雞啊,炸醬麵啊,年糕,炒飯
好多款式可以揀🤔
總有一款啱你嘅😂✌🏻
2024-05-12 0 瀏覽
-牛肉炒飯首先佢有煎蛋啦,煎得啱啱好,牛肉粒配埋啲企身一粒粒嘅白飯,炒得呢乾爽得來幾好食。-韓式雞肉石頭飯用石頭鍋煮嘅一大碟雜錦小菜雞肉粒飯就好似我哋睇韓劇嗰種食法。個石頭鍋熱辣辣,食到最尾啦,啲飯都係熱辣辣香噴噴。加埋啲泡菜好正。飯量都好足夠,最鍾意係佢加咗好多大豆芽,同埋各種特色嘅配料,撈埋一堆周不時食吓都唔錯。成個盤一個餐咁樣,有晒紫菜湯,泡菜,一啲冷盤小菜大豆芽同埋韭菜等等,係傳統特色韓國食法。

-牛肉炒飯

-韓式雞肉石頭飯

今晚放工又同朋友係尖沙咀搵食韓國嘢晚餐,今次簡左一間係韓國街既傳統韓國餐廳 - 家家戶戶。紅磚墻身,紅色門,好有童話feel咁呢度嘅裝修風格比到人一種好warm嘅感覺就如置身於傳統嘅韓國家庭享受緊韓式家庭料理一樣乾淨企理,時間尚早,未有太多人菜式選擇多,有多款配搭既套餐組合我同朋友叫左兩個sets牛肉飯套餐一上菜,賣相超級靚嘅牛肉飯😍炒牛肉份量超多,勁大份!同椰菜洋蔥,雜菜等等炒埋一齊,牛肉鮮嫩,好好味,有菜有肉均衡飲食!飯嘅份量啱啱好。唔得唔提吓套餐嘅配菜,有四款,有辣辣泡菜、甜甜薯仔、麻油韭菜花同埋好好味嘅魚糕,全部都係韓國嘅特色配菜!最後餐仲配埋一個紫菜湯,味道啱啱好!炒牛肉飯套餐牛肉肉質嫩而不肥膩,用左簡單配菜:紅蘿蔔同洋蔥炒就已經做到色香味俱全,用鐵盤裝住,上菜嘅時候仲聽到渣渣聲,呢個炒牛肉送飯一流!

紅磚墻身,紅色門,好有童話feel咁

乾淨企理,時間尚早,未有太多人

菜式選擇多,有多款配搭既套餐組合

我同朋友叫左兩個sets

牛肉飯套餐

最後餐仲配埋一個紫菜湯,味道啱啱好!

炒牛肉飯套餐

2024-05-09 0 瀏覽
韓國高質傳統套餐📍尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖一入門口好傳統,柔和風格配木系餐桌,環境舒適,置身傳統韓國家庭裝潢享受韓國家庭式料理。🥘韓式牛肉石頭飯 (Set $119)熱辣辣嘅石頭鍋飯!將韓式甜辣醬同牛肉、芽菜、菠菜絲、生雞蛋。撈勻一齊食,飯底仲有少少香脆既飯焦,好多種唔同既層次。一啖飯再配上一片泡菜,食落層次再豐富D。跟套餐有四款韓式配菜: 泡菜、辣豆腐,涼拌海帶芽和韭菜花。同埋海帶湯。套餐分量十足。仲有一枝韓國製嘅 Meadows 益力多🥘海鮮炸醬撈麵(Set $119)每條麵都掛上好多汁,用既係鹹嘅黑豆醬, 味道濃郁。配料豐富有魷魚仔、章魚粒、蜆、同蝦仁等等。份量十分多。套餐前菜有泡菜 蘿蔔同煎餃子仲有一枝韓國製嘅 Meadows 益力多🥘韓式海鮮煎餅 ($98)香脆可口,海鮮Q彈鮮嫩,份量都足夠,成個海鮮餅都十分大份。一上菜真係要趁熱食。而且食落真係好有韓國風味。真心值得推介。👍#家家戶戶 #韓國家庭式料理 #石頭飯 #炸醬撈麵
韓國高質傳統套餐
📍尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖

🥘韓式牛肉石頭飯 (Set $119)
一啖飯再配上一片泡菜,食落層次再豐富D。

🥘海鮮炸醬撈麵(Set $119)
每條麵都掛上好多汁,用既係鹹嘅黑豆醬, 味道濃郁。
配料豐富有魷魚仔、章魚粒、蜆、同蝦仁等等。份量十分多。
套餐前菜有泡菜 蘿蔔同煎餃子
仲有一枝韓國製嘅 Meadows 益力多

🥘韓式海鮮煎餅 ($98)
香脆可口,海鮮Q彈鮮嫩,份量都足夠,成個海鮮餅都十分大份。
一上菜真係要趁熱食。
而且食落真係好有韓國風味。真心值得推介。👍

#家家戶戶 #韓國家庭式料理 #石頭飯 #炸醬撈麵
黎到韓國街,見到呢間用紅磚🧱砌成的餐廳,感覺好似置身於韓國家庭嘅裝潢一樣,即使係平日都坐滿左客人,就入去試一試職員端上一個set,都幾吸引韓式辣豬肉石頭飯,有4種涼拌,蓮藕片微甜爽口,泡菜微辣的豚肉微微辣,生雞蛋🥚係面頭,裡面有翠玉瓜絲,紅蘿蔔絲,菠菜,芽菜,顏色非常豐富,趁熱撈勻,底層有飯焦,香口脆卜卜海帶湯味道唔會太鹹,好多海帶純豆腐海鮮湯海鮮湯係中等辣度有鮮味,個湯撈飯食很不錯豆腐好滑,海鮮有魷魚,青口,蜆肉,份量足夠炒年糕配公仔麵個汁幾濃厚,香辣口味,公仔麵掛汁,年糕質感幾煙韌有咬口,有好多椰菜絲,紅蘿蔔絲,亦有炸魚片係呢度我可以享受到正宗嘅韓國美食,而且套餐組合嘅份量都幾多

職員端上一個set,都幾吸引
韓式辣豬肉石頭飯,有4種涼拌,蓮藕片微甜爽口,泡菜微辣的
海帶湯味道唔會太鹹,好多海帶

純豆腐海鮮湯
海鮮湯係中等辣度有鮮味,個湯撈飯食很不錯
豆腐好滑,海鮮有魷魚,青口,蜆肉,份量足夠

炒年糕配公仔麵

係呢度我可以享受到正宗嘅韓國美食,而且套餐組合嘅份量都幾多
2024-04-18
  • 韓式辣豬肉石頭飯
  • 純豆腐海鮮湯
尖沙咀韓國街一間好受歡迎既韓國餐廳—家家戶戶,餐廳如其名一樣,走簡約溫馨家既感覺,恍如置身於傳統韓國家庭裝潢享受韓國家庭式料理,餐牌上韓式食品選擇多元化,由韓式炸雞,到各款主菜都應有盡有🥢 特別推介韓式辣豬肉石頭飯,熱辣辣既石頭鍋飯,配上牛肉、芽菜、菠菜絲、生雞蛋等,再加上韓式辣醬,少少飯焦,豐富又足料~ 而餐牌上所有款式嘅食物,都可以加錢轉為套餐,配有各款小食、湯,飲品益力多😋 整體而言,係一間幾正宗既韓式小店~
晚飯時間黎到尖沙咀韓國街 間間鋪都大排長龍🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️今次排既依間係巷尾 翻枱好快 排左大概半個鐘就有得食!餐廳內外裝潢都好似置身於韓劇屋企咁warm🏠環境舒適 享受韓國家庭式料理🇰🇷✿ 泡菜豬肉鍋 (套餐) $109 ✿套餐有前菜 泡菜等漬物 泡菜係偏酸個種~泡菜湯酸酸辣辣 好送飯~✿ 海鮮炸醬撈麵 (套餐) $119 ✿套餐前菜除左泡菜 仲有蘿蔔同煎餃子🥟海鮮有魷魚仔、章魚粒、蜆、同蝦仁 種類好多~每條麵條都掛晒汁🫢雖然套餐唔包野飲 但會送細細支益力多🤣都幾過癮

今次排既依間係巷尾 翻枱好快 排左大概半個鐘就有得食!

餐廳內外裝潢都好似置身於韓劇屋企咁warm🏠
環境舒適 享受韓國家庭式料理🇰🇷
泡菜豬肉鍋

✿ 泡菜豬肉鍋 (套餐) $109 ✿
套餐有前菜 泡菜等漬物 泡菜係偏酸個種~
泡菜湯酸酸辣辣 好送飯~

✿ 海鮮炸醬撈麵 (套餐) $119 ✿
套餐前菜除左泡菜 仲有蘿蔔同煎餃子🥟
海鮮有魷魚仔、章魚粒、蜆、同蝦仁 種類好多~
每條麵條都掛晒汁🫢

雖然套餐唔包野飲 但會送細細支益力多🤣都幾過癮

• 泡菜豬肉鍋
2024-04-30 7 瀏覽
最近越來越多韓國名店進駐香港,不過我比較念舊還是喜歡一些韓式小店,金巴利街一直是我吃韓國料理的小街,這間是我比較鍾意的,內裏的傳統韓國家庭裝潢令我每次都享受到韓國家庭式料理,所以差不多1-2個月也會去吃一次。香辣豬肉套餐定食有三小碟前菜,一碗海帶湯,最喜歡這兒有韓國傳統套餐益力多做甜品,平時真的比較少見套餐會附送。香辣豬肉加入韓式辣味噌炒過香氣撲鼻,而且用鐵板𠄘上,保持新鮮熱辣,味道濃郁辛辣,送飯一流。三小碟有涼拌韮菜花、凍豆腐、韓式泡菜,味道由淡到濃,配搭得宜。炒牛肉套餐韓式炒牛肉使用韓式烤肉醬汁來拌炒牛肉,再加入洋蔥、蔥花一起拌炒讓營養更均衡,入口甜甜鹹鹹的口味,跟白飯簡直就是好朋友,讓人忍不住一口接一口。

香辣豬肉套餐

炒牛肉套餐

2024-04-26 15 瀏覽
尖沙咀呢間韓國餐廳我10年前已經有嚟食,今日返到嚟Lunch 睇下仲係咪咁正宗~🍽️純豆腐豬肉湯 $109正宗食法一定係滾住個鍋上菜,呢度真係做到!每一啖都食到足料嘅豆腐同豬肉,而且湯頭夠晒辛辣刺激,超好送飯~Banchan就有4品,泡菜、韭菜、茄汁腸仔同芽菜🍽️牛肉鍋 $119呢個牛肉鍋有海量嘅菜。湯頭好鮮甜,牛肉份量都唔少,連埋啲菜食,最後食到超飽都食唔晒~呢款比起啱啱相對上無咁濃味,湯底比較清~Banchan配咗泡菜、海帶、韭菜同芽菜入到嚟雖然唔係韓國人主理,店舖面積唔算好大,但係味道都好有韓國味道,夠晒正宗!

🍽️純豆腐豬肉湯 $109

🍽️牛肉鍋 $119

2024-04-26 4 瀏覽
✨尖沙咀•家家戶戶✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹牛肉海鮮辣湯麵海鮮炸醬撈麵每道主食都會跟飲品益力多、泡菜、煎餃子牛肉海鮮辣湯麵的湯頭非常濃郁,充滿了牛肉的鮮香味道。牛肉經過燉煮後變得軟嫩多汁,滷得入味,再加入豆腐、蔬菜和海鮮,讓整個湯頭更加豐富。辣湯的辣度適中,既能讓人感受到辣味的刺激,又不會過於辣口,非常適合喜歡辣味的人品嚐。另外,海鮮炸醬撈麵是一道醬汁濃郁的麵食,實際上是將炒麵和炸醬結合在一起。撈麵經過油炸後,變得脆口香酥,再淋上香氣四溢的炸醬,讓整道菜色香味俱全。海鮮的加入讓整體口感更加豐富,有著海鮮鮮香的滋味,非常適合海鮮愛好者。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨尖沙咀•家家戶戶✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
牛肉海鮮辣湯麵
海鮮炸醬撈麵
每道主食都會跟飲品益力多、泡菜、煎餃子

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋