2023-12-12 32 瀏覽
尖沙嘴|家全七福 (H Zentre) . 知道家全七福開了分店來九龍區 今晚就約同朋友來到九龍尖沙嘴分店 品嚐一下家全七福的味道😌 . 由七哥管理,跟灣仔店一樣,食物質素有保證,店內裝潢雅致, 環境寬敞舒適,地方更為方便,以後食飯多個好地方🤓 . 兩個人又想多試一點不同菜式, 點套餐就最好不過😌 . 家全七福Testing menu $1000/位💞💞.前菜 🔺雞子渣 – 經炸後入口外脆內嫩。 🔺皮蛋醬蘿蔔 – 皮蛋甘香夾集著蘿蔔鮮甜, 味道非常配搭。 🔺蜜汁燒脆鱔 – 鱔片香脆, 現上蜜汁, 令鱔味更見鮮甜。.湯品 🔺雞蓉燴官燕胖雞茸跟官燕燴煮而成,入口濃郁而鮮味,官燕吸引了雞湯精華,口感豐富,啖啖香濃雞湯茸,官燕順滑,每一口都不能錯過,要細味品嘗💞. 🔺釀焗鮮蟹蓋新肉蟹拆肉釀回蟹蓋之中,釀後再焗炸而成,金黃色蟹蓋外層薄脆,粉漿很薄,蟹肉伴上洋蔥絲,增加口感,這個蟹蓋食出蟹肉鮮味👍🏻👍🏻.🔺燒雲腿大地田雞片手工菜,田雞腿肉由人手去骨,再泡油,入口肉質彈牙鮮味,配上咸香味的雲腿片,非常惹味💞. 🔺水煮手切牛肉牛肉嫩滑,入口先是陣陣麻香,之後辣勁再滲出來,底下墊了一些薯粉,吸收湯汁
湯品 🔺雞蓉燴官燕
. 🔺釀焗鮮蟹蓋
🔺燒雲腿大地田雞片
. 🔺水煮手切牛肉
牛肉嫩滑,入口先是陣陣麻香,之後辣勁再滲出來,底下墊了一些薯粉,吸收湯汁後非常惹味😎
🔺油雞樅菌炒四季豆
用雞油炒四季豆,油香美味,簡單中見不平凡,食出廚師的用心💞💞
. 🔺瑤柱荷葉飯
飯身粒粒分明,入口軟糯有彈性,以荷葉再蒸焗後,飯身帶有荷葉香,瑤柱之外更有蟹肉,配料用心💞💞
🔺生磨合桃露
合桃味香濃,口感細滑,而且不會過甜👍🏻😌 🔺鴛鴦棗蓉糕
煙韌軟糯,棗味濃郁,又帶點椰香💞💞 🔺懷舊芝麻卷
兒時回憶,芝士味香濃,入口爽口香彈,味道一流👍🏻 . 服務質素好好,態度殷勤,經常更換碗碟,亦會細心諮詢客人對菜式意見,有機會再來品嘗其他菜式😌😌
2023-12-11
尖沙咀中菜好選擇🥢獲得米芝蓮一星的「家全七福」絕對不是浪得虛名👍🏼不單止環境別緻舒適,服務細心之外,菜式的選擇及質素更是令人滿意😌✨蜜汁燒鱔 好少見的菜式,以蜜汁配搭燒香的鱔肉,又甜又香😋鱔肉肉質爽彈,很新鮮🫰🏼✨薑蔥生蠔煲 大大隻生蠔🦪好滿足,味道鮮嫩又juicy,加上爆香的薑蔥又變得更惹味🤤✨釀焗鮮蟹蓋好多人都有推薦的焗蟹蓋當然是必點!外層的薄脆蓋着裡面滿滿的蟹肉🦀一梳梳的蟹肉絕對是亮點🤩一人獨吃一份最滿足!✨蝦子竹笙扒豆腐 佈滿蝦子的竹笙和豆腐充滿淡淡的蝦味,竹笙非常爽口,而且吸滿了醬汁🤭豆腐口感軟綿,整道菜都好下飯🙌🏼✨蟹肉大良炒鮮奶好喜歡吃炒鮮奶😍微微的奶香,口感又軟綿,再加上蟹肉,是完美的配搭🫡✨七福荷葉飯想不到荷葉飯挺受歡迎呢!旁邊幾枱客人都有點來吃😆半包的份量好多,足以四至五人分吃了~粒飯夠乾身,味道不會太鹹又帶點荷葉香,配料更有雞肉和蟹肉等等,好豐富!

✨蜜汁燒鱔

蝦子竹笙扒豆腐
蟹肉大良炒鮮奶
七福荷葉飯
2023-12-11 26 瀏覽
🍽 家全七福 ➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰今日我嚟到尖沙咀一間高級華麗酒家食飯,裏面啲裝飾高貴時尚,環境清幽,約埋三五知己飲茶食飯最好地方,里面啲服務員有禮熱情,態度非常好,適合喜歡享受的你。🔱二人套餐每位$1000前菜雞孑戈渣,皮蛋醬羅白,蜜汁燒脆蟮。雞子戈渣好特別,食落軟綿綿,有似雞蛋又似豆腐。蜜汁燒蟮好新鮮,皮好脆。🔱雞茸燴官燕雞茸燴官燕香滑超級好味🔱燒雲腿大地田雞片田雞爽滑新鮮,加埋芥蘭更加好味。🔱讓焗鮮蟹蓋讓焗蟹蓋,蟹肉滿滿,鮮味香口。🔱水煮手切牛肉水煮牛肉,牛肉新鮮嫩滑,有少少辣都好好味。🔱油雞樅菌炒四季豆四季豆清爽入味,食落淡淡好香菌味。🔱瑤柱荷葉飯荷葉飯粒粒爽口,材料豐富,有蝦,瑤柱淡淡甘香和味。🔱三道甜品,生磨合桃露、鴛鴦棗茸糕、芝麻卷,三個甜品各有特色、合桃露香濃合桃好滑好香。棗糕彈牙,芝麻卷夠爽口。超正👍
🍽 家全七福
➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
🔱二人套餐每位$1000
前菜雞孑戈渣,皮蛋醬羅白,蜜汁燒脆蟮。

🔱雞茸燴官燕
雞茸燴官燕香滑超級好味

🔱燒雲腿大地田雞片
田雞爽滑新鮮,加埋芥蘭更加好味。

🔱讓焗鮮蟹蓋
讓焗蟹蓋,蟹肉滿滿,鮮味香口。

🔱水煮手切牛肉
水煮牛肉,牛肉新鮮嫩滑,有少少辣都好好味。

🔱油雞樅菌炒四季豆
四季豆清爽入味,食落淡淡好香菌味。

🔱瑤柱荷葉飯
荷葉飯粒粒爽口,材料豐富,有蝦,瑤柱淡淡甘香和味。

2023-12-11 39 瀏覽
又來到中菜廳介紹啦,首奪香港米芝蓮一星榮譽既家全七福新開左係尖沙咀,地點非常方便。可以一試精緻又懷舊粵菜。雞茸粟米魚肚羮|$240湯羹濃稠恰到好處,魚肚足料,豐富口感同層次感,唔會只得栗米咁單調釀焗鮮蟹蓋|$250主要材料為蟹肉同洋蔥絲,食到絲絲蟹肉既鮮甜蜜汁燒鱔|$420鱔皮烤得香脆可口,啖啖鱔肉無骨,真係驚艷到,必點!七福脆皮雞|$320看似簡單菜式但製作過程不容易,雞皮脆之餘,肉質仍然保持鮮嫩竹笙鼎湖上素|$260材料好豐富,當中有青菜、竹笙、菇類等,清淡之選椰汁燉官燕|$500官燕有美顏作用要點番個來試試,官燕非常多!值得試!每道菜式水準都非常出色,由湯羹到甜品都沒有失望。好適合同家人慶祝節日,環境同酒店級媲美,環境舒適而且員工服務專業。

雞茸粟米魚肚羮|$240

釀焗鮮蟹蓋|$250
主要材料為蟹肉同洋蔥絲,食到絲絲蟹肉既鮮甜

蜜汁燒鱔|$420
鱔皮烤得香脆可口,啖啖鱔肉無骨,真係驚艷到,必點!

七福脆皮雞|$320
看似簡單菜式但製作過程不容易,雞皮脆之餘,肉質仍然保持鮮嫩

竹笙鼎湖上素|$260
材料好豐富,當中有青菜、竹笙、菇類等,清淡之選

椰汁燉官燕|$500
官燕有美顏作用要點番個來試試,官燕非常多!值得試!

2023-12-10 26 瀏覽
難得今日有開心事即刻睇吓有咩餐廳食好西慶祝平時就食得多西餐今次就食中餐tasting menu———————————-前菜有三道分別有皮蛋醬蘿蔔, 蜜汁燒脆鱔同雞子戈渣平時食鱔好少係用蜜汁整甜甜地嘅錢鱔特別好味雞茸燉官燕雞湯再加上燕窩口感又滑又綿食完都覺得好滋潤由於另一半唔食田雞改咗做燒雲腿配乳鴿燒雲腿感覺上似中式嘅Parma Ham乳鴿比較彈牙成件事嘅配搭都好特別釀焗鮮蟹蓋入面超級多蟹肉加埋洋蔥令口感唔會咁單調超級好食鍾意食辣嘅我梗係揀呢碟水煮牛肉冇諗過仲有紅薯粉夠晒辣夠哂惹味油雞樅菌炒四季豆睇個名以為會有雞肉原來係菇嘅其中一種四季豆吸晒菇嘅香味特別好食瑤柱荷葉飯冇諗過面頭有咁多蟹肉個飯吸晒荷葉嘅香味加埋個飯超級飽啊生磨合桃糊口感又滑又香鍾意食合桃一定要試甜品加埋我最愛嘅紅棗糕成餐簡直係完美啊—————————-埋單兩個人大約2000幾偶爾想食一餐慶祝嘅呢度都係一個好選擇
難得今日有開心事
即刻睇吓有咩餐廳食好西慶祝
平時就食得多西餐
今次就食中餐tasting menu
———————————-

前菜有三道
分別有皮蛋醬蘿蔔, 蜜汁燒脆鱔同雞子戈渣
平時食鱔好少係用蜜汁整

—————————-
埋單兩個人大約2000幾
偶爾想食一餐慶祝嘅呢度都係一個好選擇
2023-12-09 42 瀏覽
今日跟老細同啲客去食飯,依舊去咗H zentre既家全七福,餐廳除咗適合一家大細共聚天倫之外,都好適合商務會議,餐廳裝修高級,侍應服務水平100分,有賓至如歸嘅感覺。前菜嗌咗蜜汁叉燒,價錢雖然比較高,但係真係一分錢一分貨,叉燒肥瘦均勻,滿滿嘅蜜汁包住,另外一口咬落去,淡淡的玫瑰露酒芬香撲鼻。牛𦟌都非常有驚喜,滷得非常之淋,配上酸酸甜甜嘅秘製醬汁,容易入口之餘,亦都唔會話好柴皮。七福脆皮雞,係次次黎都會食,外皮燒得香脆,皮下脂肪又唔會好多,咬落去肉質鮮嫩。蒜蓉炒豆苗,鑊氣好夠鑲焗鮮蟹蓋,解蓋放滿一絲絲拆好既蟹肉,非常鮮甜,亦都十分方便最後鮑汁章魚雞粒炒飯,鮑汁包住每一粒飯,配上章魚同雞粒,口感十足。
蒜蓉炒豆苗,鑊氣好夠
2023-12-08 23 瀏覽
朋友帶我去尖沙咀食米芝蓮原來今次係星級中菜第一次食中菜tasting menu餐廳環境寬敞華麗 仲可以望到海景調和五味 Tasting Menu 著重於調和甜酸苦辣鹹五種味道令你嘅味覺有多重享受前菜三小碟✨雞子戈渣 用金華火腿加上老雞熬成上湯混入雞蛋、生粉、豬油、雞子蒸熟後揉爛混合而成很考功夫嘅小食 ✨皮蛋醬蘿蔔 流心皮蛋味道濃郁 醬蘿蔔好入味✨蜜汁燒脆鱔 脆鱔表面好香脆 加上蜜汁甜甜地 味道好特別✨雞蓉燴官燕大量官燕 好有口感 加上鮮雞茸 養顏又滋補🦀釀焗鮮蟹蓋 原隻釀蟹蓋 外皮炸到金黃色每啖都充滿鮮甜嘅蟹肉 好享受🦆燒雲腿片拼炒鴿脯 鴿甫即係鴿胸部嘅肉第一次食 肉質超嫩滑 好有驚喜加上雲腿片一齊食口感味道更豐富🐮 水煮手切牛肉 好精緻嘅水煮手切牛肉 辣味好重 手切牛肉肉質嫩滑配料十足 有薯粉、雲耳、蓮藕等配料🥬油雞樅菌炒四季豆 四季豆好爽脆清甜 用油雞樅菌調味 配搭幾好🍚瑤柱荷葉飯 荷葉味好清香 飯入面有好多瑤柱 好滋味🍵生磨合桃露 合桃味好香 質感好細滑🍮鴛鴦棗蓉糕 及 懷舊芝麻卷 棗蓉糕熱辣辣 好煙韌 好有口感芝麻卷芝麻味好濃郁 卷咗好多層 每層都好薄

朋友帶我去尖沙咀食米芝蓮

令你嘅味覺有多重享受

前菜三小碟

✨雞子戈渣
用金華火腿加上老雞熬成上湯
混入雞蛋、生粉、豬油、雞子蒸熟後揉爛混合而成
很考功夫嘅小食

加上雲腿片一齊食口感味道更豐富

🐮 水煮手切牛肉
好精緻嘅水煮手切牛肉
辣味好重 手切牛肉肉質嫩滑
配料十足 有薯粉、雲耳、蓮藕等配料

🥬油雞樅菌炒四季豆

🍮鴛鴦棗蓉糕 及 懷舊芝麻卷
棗蓉糕熱辣辣 好煙韌 好有口感
芝麻卷芝麻味好濃郁 卷咗好多層 每層都好薄
2023-12-08 31 瀏覽
Marinated goose webs and wings in spices soya sauce 滷水鵝掌翼 $260呢一款滷水鵝掌翼前菜嘅份量好多🦢,適合同朋友share食,醃製得入味又唔會太過鹹,恰當好處,而且啲鵝肉都滑身,值得推介呀👍🏻Seventh son’s famous crispy chicken 🍗 七幅脆皮雞 (半隻) $320即叫即焗嘅七幅脆皮雞係餐廳招牌菜之一,雞嘅外皮非常香脆可口😍,裏面嘅肉質鮮嫩,近骨嘅部位特別滑捋捋,而且賣相好吸睛✨,適合打卡影相Fresh crab meat with sweet corn soup 蟹肉粟米羹 🦀🌽 $480一大甖嘅蟹肉粟米羹份量足夠四個人食,金黃色嘅粟米清甜natural,裏面仲有一疏疏嘅新鮮蟹肉,矜貴得來呢埋一齊食又好夾,適合冬天飲好滋潤又暖身🥣Braised bamboo fungus and assorted Chinese vegetables 竹笙鼎湖上素 🥬🍄 $260集合左唔同嘅蔬菜同菇類嘅竹笙鼎湖上素食物好多元化,包括有竹笙、清爽嘅筍片、雪耳、大大件冬菇、蟲草菇、紅蘿蔔片🥕、嫩身嘅菜心🥦等,健康又適

七幅脆皮雞 (半隻) $320

蟹肉粟米羹 🦀🌽 $480

集合左唔同嘅蔬菜同菇類嘅竹笙鼎湖上素食物好多元化,包括有竹笙、清爽嘅筍片、雪耳、大大件冬菇、蟲草菇、紅蘿蔔片🥕、嫩身嘅菜心🥦等,健康又適合素食者啊

Fried rice ‘Fuk Kin’ style 福建炒飯 🍛 $320
福建炒飯係經典嘅廣東主食,免頭用咗雞肉粒🐔、青豆、蟹肉、冬菇碎、少少蔥花🌿等,加埋自家製嘅芡汁,撈落去粒粒分明嘅雞蛋炒飯一齊食,飽肚得來性價比好高!

Black sesame rolls 🫔 懷舊芝麻卷 $70
好有特色嘅懷舊芝麻卷一上到嚟已經有濃郁芝麻香氣♨️,texture 帶微微煙靭,味道唔會太甜,加埋面頭少少白芝麻碎幾加分
2023-12-08 79 瀏覽
高級粵菜達米芝連級數,有一定吸引力,絕對想試一下。餐廳裝潢比較現代,但不失中式風格,有時尚感覺。不想麻煩散叫,可以叫個Tasting Menu,已經可以感受到主廚嘅功夫。調和五味◇ 雞子戈渣 𝘋𝘦𝘦𝘱-𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘌𝘨𝘨 𝘊𝘶𝘴𝘵𝘢𝘳𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘛𝘦𝘴𝘵𝘪𝘤𝘭𝘦𝘴口感外脆內軟,只係小食但製作繁複,用金華火腿加雞肉加蛋再加雞子混合◇ 皮蛋醬蘿蔔 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘶𝘳𝘪𝘰𝘯 𝘌𝘨𝘨𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘗𝘪𝘤𝘬𝘪𝘦𝘥 𝘙𝘢𝘥𝘪𝘴𝘩皮蛋流心又香濃,配搭酸蘿蔔好開胃◇ 蜜汁燒脆鱔 𝘏𝘰𝘯𝘦𝘺 𝘙𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘌𝘦𝘭鱔片燒得香脆可口,加入蜜汁味道醒胃◇ 雞茸燴官燕 𝘉𝘪𝘳𝘥’𝘴 𝘕𝘦𝘴𝘵 𝘉𝘳𝘰𝘵𝘩 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘔𝘪𝘯𝘤𝘦𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯啖啖官燕同雞茸絲,用料非常豐富,一試難忘◇ 燒雲腿大地田雞片 𝘚𝘢𝘶𝘵’𝘦𝘦𝘥 𝘚𝘭𝘪𝘤𝘦𝘥 𝘍𝘳𝘰𝘨’𝘴 𝘓𝘦𝘨 𝘍𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘋𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘍𝘭𝘰𝘶𝘯𝘥𝘦𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘚𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘊𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘓𝘪𝘮 𝘞𝘢𝘩 𝘏𝘢𝘮田雞肉質鮮嫩,燒烤過帶點焦香,配搭香脆金華火腿味道更是提升◇ 釀焗鮮蟹蓋 𝘉𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘵𝘶𝘧𝘧𝘦𝘥 𝘊
高級粵菜達米芝連級數,有一定吸引力,絕對想試一下。
餐廳裝潢比較現代,但不失中式風格,有時尚感覺。

調和五味

皮蛋流心又香濃,配搭酸蘿蔔好開胃

鱔片燒得香脆可口,加入蜜汁味道醒胃

啖啖官燕同雞茸絲,用料非常豐富,一試難忘

田雞肉質鮮嫩,燒烤過帶點焦香,配搭香脆金華火腿味道更是提升

◇ 釀焗鮮蟹蓋 𝘉𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘵𝘶𝘧𝘧𝘦𝘥 𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘚𝘩𝘦𝘭𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘖𝘯𝘪𝘰𝘯 𝘢𝘯𝘥 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘔𝘦𝘢𝘵
原隻蟹蓋,上面釀滿蟹肉同洋蔥,沾上喼汁美味無窮

◇ 彩椒炒手切牛肉 𝘚𝘵𝘪𝘳-𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘭𝘭 𝘗𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘓𝘰𝘤𝘢𝘭 𝘏𝘢𝘯𝘥 𝘊𝘶𝘵 𝘉𝘦𝘦𝘧
手切牛肉肉質嫩滑,三色彩椒,無論賣相同味道都係絕配

◇ 油雞樅菌炒四季豆 𝘚𝘵𝘪𝘳-𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘗𝘳𝘦𝘤𝘪𝘰𝘶𝘴 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘍𝘰𝘶𝘳 𝘚𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯 𝘉𝘦𝘢𝘯
四季豆青綠爽口,鮮甜嘅油雞樅菌都令人回味

◇ 瑤柱荷葉飯 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘙𝘪𝘤𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘈𝘴𝘴𝘰𝘳𝘵𝘦𝘥 𝘔𝘦𝘢𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘊𝘰𝘯𝘱𝘰𝘺 𝘞𝘳𝘢𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘓𝘰𝘵𝘶𝘴 𝘓𝘦𝘢𝘧
小小一碗仔份量剛好,配上瑤柱同肉粒,用荷業包住,清香鮮甜,味道豐富

◇ 生磨合桃露 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵𝘦𝘯𝘦𝘥 𝘞𝘢𝘭 𝘚𝘰𝘶𝘱𝘯𝘶𝘵 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮
濃郁合桃香味,口感甜滑,滋潤養顏

◇ 鴛鴦棗茸糕 𝘙𝘦𝘥-𝘋𝘢𝘵𝘦 𝘗𝘶𝘥𝘥𝘪𝘯𝘨
棗茸味香,煙韌可口

◇ 懷舊芝麻卷 𝘕𝘰𝘴𝘵𝘢𝘭𝘨𝘪𝘤 𝘚𝘦𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘙𝘰𝘭𝘭𝘴
口感煙韌,芝麻味香濃,想起童年時代
蜜汁燒脆鱔
雞子戈渣
蜜汁燒脆鱔
雞子戈渣
2023-12-08 24 瀏覽
最近好友生日, 佢request話想食中菜, 當然要帶佢黎到高質既餐廳啦. 為左方便大家放工, 我地黎到尖沙咀中間道15號H Zentre 家全七福.睇完menu 好多野都想食, 就一於點個2人餐~先黎前菜:雞子戈渣 、皮蛋醬蘿蔔、蜜汁燒脆鱔雞子戈渣,其實係豆腐,炸得外脆內軟。皮蛋當蘿蔔非常入味。蜜汁燒脆鱔片香脆可口。雞蓉燴官燕 – 非常矜貴, 火候充足,飲到鮮香,成個人即刻暖笠笠。釀焗鮮蟹蓋 - 蟹蓋外層炸到金黃色,入面充滿鮮味蟹肉同洋蔥絲,食到一啖又一啖既蟹肉, 好正!油雞樅菌炒四季豆 - 四季豆爽甜,好香. 彩椒炒手切牛肉 – 牛肉非常大片, 而且又軟又嫩。瑤柱荷葉飯 – 每啖飯都食到荷葉同瑤柱既香,食完有飽肚感.鴛鴦棗蓉糕 – 非常煙韌, 而且唔會太甜, 仲食到啖啖紅棗味.整體感覺唔錯, 下次可再黎.

睇完menu 好多野都想食, 就一於點個2人餐~

先黎前菜:
雞子戈渣 、皮蛋醬蘿蔔、蜜汁燒脆鱔

雞子戈渣,其實係豆腐,炸得外脆內軟。
皮蛋當蘿蔔非常入味。
蜜汁燒脆鱔片香脆可口。

油雞樅菌炒四季豆 - 四季豆爽甜,好香.

彩椒炒手切牛肉 – 牛肉非常大片, 而且又軟又嫩。

瑤柱荷葉飯 – 每啖飯都食到荷葉同瑤柱既香,食完有飽肚感.

整體感覺唔錯, 下次可再黎.
2023-12-08 27 瀏覽
早兩晚約咗朋友聚餐去咗一間位於尖沙咀中間道高級中餐館👍,一上到去已經感受到餐廳侍應嘅殷勤服務態度,環境優雅兼且有足夠私人空間,服務殷勤😋品嚐六款菜式味道清淡不肥膩,包括有蟹黃粟米羹、滷水鵝掌翼、素菜竹笙扒事疏、福建炒飯、傳統港式芝麻卷,我最喜歡蟹肉粟米羹蟹肉鮮甜,真係幾好味,全部嘢食味道都唔會太鹹,唔會用太多味精,另外我都好鍾意最尾嘅芝麻卷甜品,芝麻卷入面仲有一層清新嘅芝麻醬,別出心裁,有誠意又好味呀
1K
2023-12-08 23 瀏覽
選用了不少高貴食材既米芝蓮中菜食府 不得不試特色中菜 每一道菜都係功架之作❤️‍🔥==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🦀釀焗鮮蟹蓋 拆蟹肉烹調 無論味道同口感層次都十分豐富👍🏻🍤XO醬爆蝦球 選用蝦肉厚身 口感彈滑 😋🐣當紅炸子雞 以高溫油炸 外有脆皮 内有咬口💯🐷蜜汁叉燒 肥瘦均勻充滿層次感👍🏻🖤懷舊芝麻卷 煙靭芝麻味重 非常推薦💯🍰鳳凰千層糕 非常考功夫嘅一道甜品 鹹蛋黃味道調校得宜 係心機之作👍🏻
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
🦀釀焗鮮蟹蓋 拆蟹肉烹調 無論味道同口感層次都十分豐富👍🏻
🍤XO醬爆蝦球 選用蝦肉厚身 口感彈滑 😋
🐣當紅炸子雞 以高溫油炸 外有脆皮 内有咬口💯
🐷蜜汁叉燒 肥瘦均勻充滿層次感👍🏻
🖤懷舊芝麻卷 煙靭芝麻味重 非常推薦💯
2023-12-06 18 瀏覽
同屋企長輩食飯首選一定係中餐🥢 今次帶佢地黎左呢間高級既中餐廳,個個都好滿意呀👍🏻交通:餐廳係尖沙咀H Zentre,尖東站L1出口只要過對面馬路就到了,真係夠晒方便👌🏻環境:呢度地方好闊落,台與台之間既空間感大,吾似普通酒樓咁排到密密麻麻🤓 周圍都好乾淨,整體令人好舒適❤️服務:個個員工都非常好客有禮貌💞 每款食物都清晰解釋,而且仲會不時換D熱茶俾我地,成晚都飲到熱辣辣既茶🫖食物:諗吾到食咩所以就叫左套餐,碟碟都夠晒精緻😉 最印象深刻一定係雞茸燴官燕,清甜到不得了,杰杰地好足料😘 炒田雞都鍾意,口感好滑好滑,正👍🏻

家全七福係米芝蓮一星高級食府,而家終於唔洗過海都可以係到品嚐精緻的手工粵菜!一人套餐$1000,有9道菜,份量每樣少少但咩都可以試,超級滿足!🤤前菜雞子渣、皮蛋醬蘿蔔和蜜汁燒脆鱔完美結合左酸、甜、苦、辣和鹹嘅味,好開胃,最鐘意食鱔片,特別香脆可口 , 配上甜甜的蜜汁, 特別滋味。雞子渣酥脆,皮蛋醬蘿蔔入味,仲有少少流心!湯品嘅雞茸燴官燕 口感細嫩,濃郁而清爽,火候充足釀焗鮮蟹蓋外層炸到金黃的蟹蓋,融合左新鮮的蟹肉和豐富的調味料,蟹肉的鮮甜,仲有甜甜的洋蔥絲,正~燒雲腿大地田雞片肉質鮮嫩多汁,田雞片份量都幾多~水煮手切牛肉則麻辣鮮,仲有麻辣湯底加少少炒皮,開胃~另外彩椒炒手切牛肉色彩都幾吸引,口感軟嫩。其他菜品倒如油雞樅菌炒四季豆和瑤柱荷葉飯同樣美味。甜點方面,生磨合桃露和鴛鴦棗蓉糕細膩滑溜,口感適中。

前菜雞子渣、皮蛋醬蘿蔔和蜜汁燒脆鱔
湯品嘅雞茸燴官燕
口感細嫩,濃郁而清爽,火候充足
燒雲腿大地田雞片
肉質鮮嫩多汁,田雞片份量都幾多~
2023-12-06 23 瀏覽
呢間米芝蓮精緻中菜廳推出嘅嚐味套餐,$1000就可以試到好多款特色招牌菜式!首先會有三款前菜,脆皮燒鱔尤其好吃😋另外還有他們招牌的雞子戈渣,平時唔敢食,而家可以試一舊真係好特別😂仲有成盅雞茸燉官燕😛淡淡都係燕窩肉,同埋原隻讓焗鮮蟹蓋🤭加入洋蔥,令到整體口感非常突出,脆脆的蟹蓋亦十分惹味!簡直係超豪華嘅享受😍水煮手切牛肉香辣味道皆出眾,多人比較喜歡辣的這款多於彩照炒牛肉的那款!瑤柱荷葉飯上桌的時候已經聞到超香,還有蟹肉鋪面!