餐廳: 宜家家居餐廳及咖啡室
資訊:

2024-04-08 98 瀏覽
最普通的食物 都可以咁好食雪糕有唔同嘅爆珠 仲有乳酸雪糕,真係好好食仲有好香嘅炸雞 又抵又好食今次要同大家分享啲好好食嘅小食啦!其實有時候,最普通嘅食物都可以帶嚟超滿足嘅味覺享受㗎。話說返雪糕啦,有一款真係好特別㗎,唔止口感順滑,仲加咗啲爆珠,每食一粒就有唔同嘅口味爆發,真係好驚喜㗎!另外仲有一款乳酸雪糕,酸酸甜甜嘅味道真係好回味㗎。整體嚟講,呢款雪糕真係好難抗拒㗎。再嚟講吓,我要推介一款超香嘅炸雞。佢唔止外脆內嫩,仲散發住一種勾引人嘅香氣㗎!每咬一口,都可以感受到肉質嘅鮮嫩多汁,而且脆皮嘅口感好難忘。呢款炸雞唔止好味,仲好香好香㗎!真係一道超級享受嘅料理。
最普通的食物 都可以咁好食
雪糕有唔同嘅爆珠 仲有乳酸雪糕,真係好好食
仲有好香嘅炸雞 又抵又好食

2024-04-05 57 瀏覽
半年前風魔一時嘅榴槤雪糕,唔知今年會唔會再有呢?當時每次行過ikea美食站都總會有一陣好強烈嘅榴槤香鍾意嘅就好鍾意,唔鍾意嘅就唔想行過嗰條路                                         雪糕都係普通軟雪糕,基本上冇乜特別,最主要都係份榴槤蓉第一波嘅時候去畀嘅份量真係好多,但係到之後第二輪第三類相比起就好少,就算加滿4球蓉都已經冇再蓋過雪糕但起碼係都真係畀一嚿新鮮嘅榴槤蓉
半年前風魔一時嘅榴槤雪糕,唔知今年會唔會再有呢?

當時每次行過ikea美食站都總會有一陣好強烈嘅榴槤香

鍾意嘅就好鍾意,唔鍾意嘅就唔想行過嗰條路

雪糕都係普通軟雪糕,基本上冇乜特別,最主要都係份榴槤蓉

但起碼係都真係畀一嚿新鮮嘅榴槤蓉

2024-03-28 102 瀏覽
平時去宜家都係最多買雪糕食,今次見佢哋有豬手同肉丸就試吓, 賣相都好吸引味道都唔差, 如果速食餐未計都算唔錯, 依家嚟親呢度我都唔係諗住買家品都係諗住你食雪糕🍦🤣每次都好期待佢嘅新款雪糕🍦

每次都好期待佢嘅新款雪糕🍦
2024-03-07 186 瀏覽
性價比之王 宜家家居餐廳一家大細唔知去邊度食飯好,好多時都會諗起宜家家居餐廳,性價比高,大人小朋友都啱食。食完飯仲可以行IKEA,俾小朋友放下電,簡直一流。今次我哋四個大人一個BB,總共叫咗七個餸,個個都食到好飽超滿足😋 🥢番薯條番薯條一般,口感偏淋,如果炸係得香脆一些,應該會好食啲。🥢佛跳牆成餐飯最驚喜嘅,居然係佛跳牆,材料有花膠、鮑魚、鴨掌、冬菇、栗子、瑤柱,味道濃郁,所有材料都好入味,而醬汁亦係白飯殺手,超好餸飯🍚🥢肉丸配薯蓉肉丸就不過不失,但每次嚟到都一定係必叫菜式之一。 🥢豬手配薯仔另一個性價比之王-豬手,IKEA豬手一向都超高質,外皮香脆,肉汁豐富,仲要啖啖肉,食極都未食完,超抵食。🥢雞柳意粉外表平平,意想不到地意粉口感彈牙,醬汁和意粉的比例啱啱好。🥢兒童餐超抵食兒童餐,有兩塊雞柳、粟米、薯蓉,仲有一杯飲品,都只係$19,簡直係小朋友至愛。🥢焦糖燉蛋批較為失望的甜品,味道死甜,缺乏蛋香。
性價比之王
宜家家居餐廳

🥢番薯條
番薯條一般,口感偏淋,如果炸係得香脆一些,應該會好食啲。

🥢佛跳牆

🥢肉丸配薯蓉
肉丸就不過不失,但每次嚟到都一定係必叫菜式之一。

🥢豬手配薯仔

🥢雞柳意粉
外表平平,意想不到地意粉口感彈牙,醬汁和意粉的比例啱啱好。

🥢兒童餐

🥢焦糖燉蛋批
較為失望的甜品,味道死甜,缺乏蛋香。
2024-03-03
  • 豬手
  • 兒童餐
✨香濃花生新地筒($6)人生中真係第一次食花生口味嘅雪糕🍦🥜所以新出左之後 就想試下😳哇…味道上同花生醬好似,質感幼滑 好creamy😙😙,零冰粒感🧊另外再加啲花生粒喺外層,變到更有花生味‼️.✨蒜香雞鎚三隻($10)見到佢有限時優惠,$10/3隻好似好抵就試下🤔🤔蒜香雞鎚嘅外皮好香脆🐓佢嘅蒜味十足 亦都好重味,聞落+食落都充滿蒜香🧄💥但係我唔鍾意太重味嘅嘢食,所以我麻麻地呢個🙈
✨香濃花生新地筒($6)
✨蒜香雞鎚三隻($10)
香濃花生新地筒
蒜香雞鎚三隻
2024-03-02
香濃花生新地筒
2024-02-12 146 瀏覽
香草蜜糖烤鴨🦆胸伴番薯🍠蓉配無花果燒汁IKEA平時就成日食㗎啦,不過今日試下限定嘅香草蜜糖烤鴨胸伴番薯蓉配無花果燒汁。🌟香草蜜糖烤鴨胸伴番薯蓉配無花果燒汁|$56啲鴨肉好香好嫩,不過略嫌比較細塊。佢個番薯🍠蓉好好味,入面有啲番薯粒。再配埋佢個無花果燒汁,整體感覺都好好👍🏻🌟香烤三文魚|$53減肥、健康人士首選!三文魚🐟新有豐富嘅omega 3 又啖啖肉。配上薯蓉,有少少澱粉質,又有纖維,最適合想瘦身嘅人士。試一月限定-香草蜜糖烤鴨🦆胸伴番薯🍠蓉配無花果燒汁
香草蜜糖烤鴨🦆胸伴番薯🍠蓉配無花果燒汁

🌟香草蜜糖烤鴨胸伴番薯蓉配無花果燒汁|$56

🌟香烤三文魚|$53
2024-02-11 119 瀏覽
新年行大運去南豐紗廠前去食個lunch 先每次去ikea 斬好似當自己食buffet 咁係咁拎自己想食既野拎左必食既三文魚沙律 同肉丸另外買左雞比 雞軟骨丸 龍蝦湯 兒童餐 仲有個apple crumble埋單都係200 唔洗 真係好抵食但係想講肉丸唔同左 肉味好淡 好乾好硬冇左以前juicy 既感覺 點左d 醬都係咁應該係換左配方 三文魚就水準穩定 佢既香草醬好清新配沙律食岩岩好另外湯都不錯 入面有幾隻蝦肉兒童餐就好抵 兩塊炸雞柳加粟米加薯蓉加野飲都係19 蚊
新年行大運
另外湯都不錯 入面有幾隻蝦肉
兒童餐就好抵 兩塊炸雞柳加粟米加薯蓉加野飲都係19 蚊
  • 兒童餐
2024-01-26 143 瀏覽
喺呢間餐廳,第一樣我試嘅係開心果雪糕,外表吸引我添!🍦 首先講吓賣相,青綠色嘅雪糕睇落好清新,但食落去開心果嘅味道就真係略嫌單薄咗啲。咬一口,口感滑溜,就算係淡嘅,都仲算係好清爽,唔會覺得膩口。中間夾嘅餅乾碎,加咗啲嘢嚼,有啲鬆化口感,啫係打邊爐,熱辣辣嘅同涼哋哋嘅咁樣,對比得宜。🤤至於荃灣IKEA嘅薯格同埋肉丸,講真嘅,咁平實價錢俾到呢般份量實在值得一讚。薯格外皮金黃,香脆得嚟唔會太油,沾上自己鐘意嘅醬料,咪就直頭係咁嘅美味啦!肉丸就更加唔使講,香滑肉質,嗰啲汁兜得咁啱,濃郁嘅味道令人一粒又一粒。啱啱食嘅時候,我去食咗佢哋八月新推出嘅小龍蝦芒果沙律。好開胃!小龍蝦肉新鮮滑溜,再配埋芒果嘅甜,清新夠哂味,真係勁啱夏天。😋 酥皮龍蝦羅勒濃湯,呢個真係濃稠得嚟唔覺笠,龍蝦肉掂過九!煙燻蜜糖腸嘅味道都好獨特,微微嘅甜,好夾嗰啲沙律菜。總結,呢個體驗實在係滿分,食物有質素,又唔會喊窮,下次還會返嚟添!👍👍👍

2024-01-12 177 瀏覽
聖誕唔一定要去酒店食自助餐嘅,食宜家餐廳一樣咁滿足!🌼香草蜜糖豬鞍架 ($76)首先當然嚟個聖誕限定餐啦。配菜有菠蘿同薯蓉,菠蘿可以解膩,薯蓉夠綿密,蘸番紅花汁都係第一次試,味道亦不錯 🌼 松露雞肉牛油果凱撒沙律 ($46)宜家嘅沙律永遠都好足料,雞肉唔乾,配埋蒜蓉麵包粒同芝士粉簡直美味😋 🌼 穀飼牛板腱扒 ($69)牛扒煎到有坑紋,賣相吸引,肉質煎到啱啱好唔會老,配菜有蘆筍同油浸蕃茄🍅 🌼 香烤三文魚柳($53)三文魚柳大大塊,配荷蘭汁超creamy😋重點唔腥👍🏼 🌼 瑞典肉丸 ($26)宜家餐廳必食小食,保持一貫水準,但太耐無食原來已經無咗紅莓醬
聖誕唔一定要去酒店食自助餐嘅,食宜家餐廳一樣咁滿足!

🌼香草蜜糖豬鞍架 ($76)

🌼 松露雞肉牛油果凱撒沙律 ($46)

🌼 穀飼牛板腱扒 ($69)

🌼 香烤三文魚柳($53)

三文魚柳大大塊,配荷蘭汁超creamy😋重點唔腥👍🏼

🌼 瑞典肉丸 ($26)

2023-12-27 138 瀏覽
今日食飽之後出荃灣宜家睇下有咩買,雖然食飽左,但係因為好耐冇食肉丸好掛住,所以順便去埋瑞典餐廳瑞典肉丸8粒連蔬菜同薯蓉26蚊,依然好抵食仲加左一串雞軟骨丸3粒10蚊,同樣好平蔬菜有西蘭花同椰菜花,普普通通,薯蓉就幾軟滑又幾綿,薯香都唔錯;至於主角肉丸呢,真係幾失望,冇左以前果一種肉香,味道好淡,口感都好一般至於雞軟骨丸反而唔錯,食到雞軟骨既口感,口感緊實細緻,醬汁甜甜地幾滋味開胃,十蚊三粒絕對食得過
瑞典肉丸8粒連蔬菜同薯蓉26蚊,依然好抵食
仲加左一串雞軟骨丸3粒10蚊,同樣好平
2023-12-27
  • 雞軟骨丸
2023-12-23 110 瀏覽
植物肉燒賣$13 五粒外賣與普通燒賣無異不過一吃下去就吃到比較重的豆味內裡還有點木耳絲,增加口感。辣味炸雞新焗出來的,夠脆面的辣粉夠辣味,但流於表面且粉漿夠厚,肉不多。
2023-12-20 109 瀏覽
係荃灣麵多野揀多野食既地區, 今次lunch行下係中染新城, 見IKEA未食過之後就揀左呢間食, 荃灣IKEA 又未試過咁就試下啦~最後點了, 雞扒薯容, 炸雞腿, 汽水.汽水可以無限添所以都ok既雖然都係飲2杯都已經夠了.雞扒薯容, 感覺就好一般, 因為個雞扒已經林林地,口感自然沒咁好啦... 其他配菜就無咩特別...呢個份量就真係少得濟, 食唔飽了.價錢唔太值炸雞腿 雖然細細件但呢個又反而ok, 口感ok 熱熱地~最後總結就係呢個雞扒餐唔好食又唔值呢個價錢, 炸雞腿就還好...
咁就試下啦~最後點了, 雞扒薯容, 炸雞腿, 汽水.
汽水可以無限添所以都ok既雖然都係飲2杯都已經夠了.
呢個份量就真係少得濟, 食唔飽了.價錢唔太值
炸雞腿 雖然細細件但呢個又反而ok, 口感ok 熱熱地~
2023-11-27 133 瀏覽
就像習慣一樣,好像自從IKEA有餐廳以來,就一直都會有一種習慣叫便吃肉丸,然後出了一些新菜式,也會不定時吃一吃(例如:蔬菜薯餅)幸好我不是會揀飲擇食的人,所以一些奇怪的料理,也有比較願意嘗試的膽子!家庭活動推薦

2023-11-25 110 瀏覽
去開荃灣嗰邊約咗朋友,但係朋友有時會遲啲到,響荃灣嗰邊有冇乜嘢特別嘢做,就諗住去宜家傢俬行吓兼夾坐低食啲嘢,都係食住等會開心啲。要返過佢話熱賣嘅酥炸鹹豬手半酸菜,食過好幾次,其實每次水準都好穩定,返到嚟雞翼都好抵食,炸豬手嘅豬皮都保持到好脆皮,加埋幾粒炸薯仔同埋個汁啱啱好,我自己就喜歡加埋兩款芥辣醬一齊食更加好味。另外再加多個煙三文魚沙律,呢度價錢其實都好抵食,煙三文魚嘅味道都好香,唯一就係佢個醬比較少,希望如果個醬可以分量多番啲會更加好。

2023-11-18
✨$6黑白紐紋雪糕(芝麻+豆花口味)以我嘅認知,Ikea好似第一次出紐紋雪糕,就嚟試試😙😙食落好似芝麻糊豆腐花👀,只係變咗雪糕質感咋。雪糕唔會太順滑,芝麻同豆花各自嘅味道好突出,甜甜地咁。
✨$6黑白紐紋雪糕(芝麻+豆花口味)