2024-05-10 0 瀏覽
呢個係期間限定嘅薄荷朱古力味雪糕 但因為太受歡迎歡 佢延長咗一個月 今次終於走咗去食 食落勁重薄荷味 而且朱古力味都好濃郁 仲要價錢勁平 上次走咗去想買,點知賣晒 睇嚟真係好受歡 希望佢可以長駐啦
2024-04-27 35 瀏覽
前幾日經過IKEA,成日見到有post介紹又平又抵食,見到新出既雪糕,就買左杯試下❤️🩵雪糕:香濃花生新地筒$6雪糕食落好香花生味,好似食緊花生醬咁,甜筒咬落都脆口,真係又平又抵食😙😙

🩵雪糕:香濃花生新地筒$6
上次經過IKEA已經好想試下,但太飽食唔落🙈,今曰經過一於食左先算🤣《港式格仔餅配香濃花生新地及煉奶》19元個,花生雪糕比想像中更加香濃花生醬味,雪糕好好吃,差點就被我全吃下😜,幸好還有煉奶包,格仔餅外面不算太脆,但是整個都是鬆軟的😌

2024-02-08 127 瀏覽
➲ 九龍灣 IKEA➳ 檸檬鴨屎香烏龍茶雪葩筒 ⁽⁹/¹⁰⁾清新香水檸檬搭配鴨屎香烏龍茶,兩者融合在一起,一入口清新的檸檬香氣包圍,隨著時間,烏龍茶的獨特香氣與檸檬的酸甜交融,形成了一種獨特的口感和風味。加上雪葩的清爽口感,增添了口味的層次度。⤵ @ikeahongkong九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 4樓#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #九龍灣美食 #鴨屎香 #鴨屎檸檬 #雪葩 #雪糕 #烏龍茶 #ikea #ikeahongkong

➲ 九龍灣 IKEA

➳ 檸檬鴨屎香烏龍茶雪葩筒 ⁽⁹/¹⁰⁾

@ikeahongkong
九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 4樓

2023-07-05 450 瀏覽
平民價錢榴槤雪糕都咁美味,簡直係福音我叫左2球已經相當滿足它有著令人難以抗拒的濃郁香味和甜味- 香甜: 榴槤本身就有著非常濃郁的香味,再加上雪糕的甜味,讓榴槤雪糕更加香甜可口。- 柔軟: 榴槤雪糕的口感非常柔軟,入口即化,讓人感受到舌尖上的美妙感覺。- 濃郁: 榴槤雪糕的榴槤味道非常濃郁,讓人一吃就能感受到那種獨特的風味。- 香滑: 榴槤雪糕的質地非常滑順,讓人感受到舌尖上的細膩口感,同時也能感受到那種獨特的香味。- 絕妙: 榴槤雪糕的味道和口感簡直是絕妙的,它能夠帶給人們無盡的美味享受,讓人再也無法忘記它的美味。
平民價錢榴槤雪糕都咁美味,簡直係福音

我叫左2球已經相當滿足

它有著令人難以抗拒的濃郁香味和甜味

2023-06-16 249 瀏覽
已經推出咗好一陣子嘅榴槤雪糕,今日要慰勞吓自己,終於走咗去試吓。實際上呢杯唔可以稱為榴槤雪糕,因為雪糕本身係燕麥味,榴槤蓉係額外加上去嘅。好耐冇去過宜家美食站,原來已經轉咗電子點餐系統。點餐時你可以選擇單球榴槤蓉,或者加兩球三球四球都得,我呢杯三球榴連蓉嘅就$55。不負眾望榴槤蓉真係好濃郁,好滋味。如果你唔想買成個榴槤,只係想過吓口癮嘅話,食呢個雪糕就啱晒。榴槤蓉真係可以食唔停,食完三球嘅榴槤蓉就覺得好飽。反而之個燕麥味雪糕就被榴槤蓉嘅強烈味道蓋過晒,一啲都唔突出,食唔到有咩燕麥味,不過一啖榴槤蓉一啖凍嘅雪糕,唔理佢咩味,感覺都唔錯

2023-06-15
2023-04-06 323 瀏覽
ikea的薄荷黑朱古力新地1/4推出,即刻去咗試食。揀咗脆皮$13,脆皮無宣傳相咁多。黑朱古力唔甜幾好,加埋脆皮都幾好食!薄荷味唔算太濃,淡淡的,唔太好薄荷嘅人都可以一試!
ikea的薄荷黑朱古力新地1/4推出,即刻去咗試食。

2023-04-01
下午茶
總分Score: 85如果大家鐘意食薄荷黑朱古力,而又不太喜歡太甜的話, 這款薄荷朱古力就非常適合你們了。黑朱古力有少少苦,但感覺非常過引,而雪糕的薄荷味道也輕輕的,相信非常適合任何年齡人士。如果你們不太喜歡薄荷味,而又喜歡朱古力的話,相信大家都會愛上這款朱古力味雪糕。講真,13蚊,食到咁嘅質素朱古力,真係好值!
總分Score: 85
2023-03-14 146 瀏覽
店名: 宜家家居美食站地址: 九龍灣宏照道38號Megabox3樓環境: 外賣價錢:3.5/5味道: 3.5/5香芋新地窩夫杯$23雖然唔係話好好食,但好抵香芋雪糕比較重奶味,芋圓就無咩芋頭味同唔太煙韌🙈仙草入口都幾滑芋泥唔算太甜同都幾滑份量都算幾大
店名: 宜家家居美食站

地址: 九龍灣宏照道38號Megabox3樓

環境: 外賣
價錢:3.5/5
味道: 3.5/5

香芋新地窩夫杯
雖然唔係話好好食,但好抵
芋泥唔算太甜同都幾滑
份量都算幾大
🍦🍦🍦平價好味開心果味雪糕Ikea美食站最近就推出左開心果味嘅雪糕,分左2款,有$8嘅開心果新地筒,同埋$19嘅三重開心果新地。☑️三重開心果新地 - $19平同貴嘅雪糕底都係一樣,而三重新地就係多咗面頭嘅開心果醬同埋開心果仁。雪糕軟滑,有淡淡的開心果味,開心果醬有d甜,但就好重開心果味,配埋雪糕一齊真係好好食,裏面都有唔少開心果仁碎粒,令到口感更加豐富。價錢吾貴又好食,一定要試😆!🔸宜家家居美食站🔸地址:九龍灣宏照道38號Megabox 4樓其他: 尖沙咀 / 荃灣 / 沙田 / 銅鑼灣#開心果味雪糕#ikea#icecream#dessert#甜品#開心果#三重開心果新地#pistachio#開心果味甜品#開心果控
🍦🍦🍦

其他: 尖沙咀 / 荃灣 / 沙田 / 銅鑼灣

2023-01-08
三重開心果新地
2022-11-23 202 瀏覽
飲茶後好似食吾飽去行ikea 經過無可能吾食丫素菜熱狗包配汽水都幾特別瑞士肉丸呢個次次叫都無得輸可惜少左個紅桑莓醬焦糖爆谷好耐無食爆谷心血來潮就買左包焦糖味愈食愈甜
飲茶後好似食吾飽

心血來潮就買左包
焦糖味愈食愈甜

2022-11-10
2022-10-02 266 瀏覽
💙🤍💙造型可愛🦈口感無奈鯊鯊包都hit咗好耐啦!今次終於去食🤣單係賣相可愛依一點,已經令我心動想try try啦!💙鯊鯊包💙 $8滿心期待嘅鯊鯊包,希望可以靚靚咁打卡😗可惜到手嘅鯊鯊包有甩皮嘅情況🥹(show俾大家睇依面係比較完整嘅)拎上手冇咩溫度,本身以為係暖暖哋🤔不過都冇咩所謂嘅,希望味道搭夠!🦈鯊鯊包外層係普通饅頭口味,不過口感好乾😥內餡係蕃薯餡🍠餡料份量唔多,蕃薯味唔突岀,口感一樣好乾🫠8蚊依個價錢抵唔抵食就見仁見智啦😬個人嚟講,如果包包係有溫度又夠濕潤度,以size嚟講可以再食多次嘅🤗📍宜家家居美食站📍九龍灣宏照道38號Megabox3樓
💙🤍💙
造型可愛🦈口感無奈

💙鯊鯊包💙 $8

📍宜家家居美食站
📍九龍灣宏照道38號Megabox3樓
2022-08-27
20 分鐘 (外賣自取)
2022-10-01 119 瀏覽
今日係星期六於是我就去咗尖沙咀嘅IKEA食嘢順便行吓街咁啦我食咗以下嘅食物:煙燻蜜糖腸(3件) $13佢係比較迷你嘅香腸所以比我想像中細香腸嘅外皮非常之脆口啲肉有蜜糖味 同埋煙燻味俱備不過如果話係非常之好食嘅話 又未至於啦喺IKEA裏面算係不過不失嘅食物乳酪配熱情果及藍莓爆珠 $12最近IKEA推出咗蛋撻雪糕但係因為我自己唔係咁鍾意食蛋撻而且覺得蛋撻一定要有蛋所以就冇試呢樣相對之下 我覺得有爆珠真係非常之難得自從台灣有塑化劑事件之後珍珠奶茶舖就比較少賣有爆珠嘅嘢飲爆珠就變咗係2010年代嘅回憶所以今次專程嚟到 我覺得係一定要試嘅今次嘅爆珠 同我以前食開嘅味道一樣而且口感亦都差唔多 一咬落去就會有果汁爆出黎當然始終因為佢只係珍珠奶茶舖嘅配料所以我都冇期望到佢入面嘅果汁係真正嘅果汁而只係普通有少少藥水味但總括而言 食呢個都係為咗佢嘅回憶至於乳酪雪糕 IKEA嘅乳酪雪糕不嬲都係好好食呢個都唔需要評論啦Today is SaturdaySo I went to IKEA in Tsim Sha Tsui to eatI went to the street by the wayI had th
今日係星期六

但總括而言 食呢個都係為咗佢嘅回憶
至於乳酪雪糕 IKEA嘅乳酪雪糕不嬲都係好好食
呢個都唔需要評論啦

Today is Saturday
I had the following food.

Smoked honey sausage (3 pieces) $13
It is a relatively small sausage
So it was smaller than I thought
The skin of the sausage is very crispy
The meat has a honey taste and smoky flavor
But if it is very tasty, it is not that bad
It's not a bad food in IKEA

Cheese with hot fruit and blueberry pops $12
IKEA has recently introduced egg tart ice cream
But because I don't like egg tart so much
And I think egg tart must have egg
so I didn't try it
In contrast, I think it's very rare to have a tart.
Ever since the plasticizer incident in Taiwan
Pearl milk tea shops are less likely to sell drinks with popping pearls
Popping pearls have become a memory of the 2010s
That's why I came here this time, I think it's a must try!
This time, the taste of popcorn is the same as what I had before
And the taste is not much different as soon as you bite into it, juice will burst out
Of course, it is only an ingredient of the pearl milk tea shop
So I don't expect the juice it contains to be real juice
It just has a little taste of medicine
But all in all, I eat it for its memory
As for the cheese ice cream, IKEA's cheese ice cream is always good!
No need to comment on this one
2022-09-13
2022-09-26 103 瀏覽
嚟到九龍灣梗係要來IKEA打卡啦打卡呢個網紅莎莎包鯊鯊包造型非常適合打卡!絕對適合小朋友買返個來玩,大人買來影相打卡!只係港幣$8!造型滿分!相似度有95分!之前見網上評價一般但無想像中咁差,入面個甜薯餡淋淋地幾好食,不過個人覺得如果轉做紅豆餡應該會爆買或者轉做ikea最出名既瑞士肉丸餡都會好多人捧場😂建議IKEA 可以考慮考慮✔️唔係唔好食嘅不過覺得個配搭好似唔係好甲,澱粉質超高,都幾頂胃下,麵包再加蕃薯食兩個都飽晒蔬菜薯餅配上奶油白汁,表面香脆,加入白汁奶香,依然都係都係咁好食!而且都只係$8!起高通漲嘅年代都冇加過價!真心抵食!
嚟到九龍灣梗係要來IKEA打卡啦打卡呢個網紅莎莎包

蔬菜薯餅

2022-09-26
蔬菜薯餅
2022-09-17 99 瀏覽
鯊鯊包(蕃薯餡)($8)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧鯊鯊包以紙製小托盤盛放,尺吋約莫掌心大小。鯊鯊包以Q 版鯊魚作造型,除了少許瑕疵外,大體造工不俗,十分可愛吸引。味道方面,內裡蕃薯餡正常水平,量適中。但包身口感如同嚼蠟,外皮極硬極膠,內裡偏乾,毫無麵包應有的柔軟嫩潤。蛋撻新地($8)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧雖然稱為蛋撻新地,但注意內裡並未有蛋心蛋餡,甜品只是在曲奇蛋撻皮上直接唧上新地完成。味道方面,曲奇蛋撻皮偏硬欠鬆脆,牛油味一般,甜度尚可。新地正常水平,牛奶、甜味合適,雪糕質感不會太稀太水,夠企身。輪候時間:🐧🐧在假日下午4點幾購買,極其多人排隊輪候,起碼需要等候20至25分鐘。雖然很多小食已預先製好,給客人時只需簡單包裝,但眼見職員安排分工頗為混亂欠效率,所以輪候時間比預計長。🐧❤️結語:打卡一次即可的鯊鯊包。
鯊鯊包(蕃薯餡)($8)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧

鯊鯊包以紙製小托盤盛放,尺吋約莫掌心大小。

味道方面,內裡蕃薯餡正常水平,量適中。

蛋撻新地($8)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

味道方面,曲奇蛋撻皮偏硬欠鬆脆,牛油味一般,甜度尚可。

輪候時間:🐧🐧

🐧❤️結語:打卡一次即可的鯊鯊包。
2022-09-11
25 分鐘 (外賣自取)