2013-06-10 235 瀏覽
唔睇OPENRICE食評都唔知IKEA CAFE有呢個瑞士肉丸漢堡,行埋去CAFE MENU睇真D先見到。提議IKEA可宣傳下呢個漢堡,好抵食。瑞士肉丸漢堡餐$26,揀左橙汁飲。橙汁幾新鮮,好飲呀!漢堡入面有5粒丸,一塊芝士,同數塊酸菜。我先食上層既包,邊食邊點下D芝士,酸菜,篤下D肉丸食;再到下層既包,慢慢嘆。當佢係平時D漢堡咁一大啖一大啖食係唔可能的,D肉丸一定會碌哂出泥總結:當下午茶咁食個瑞士肉丸漢堡餐真係好享受!會再食!

瑞士肉丸漢堡餐$26,揀左橙汁飲。橙汁幾新鮮,好飲呀!
漢堡入面有5粒丸,一塊芝士,同數塊酸菜。

總結:當下午茶咁食個瑞士肉丸漢堡餐真係好享受!會再食!

2013-05-22
2010-06-28 164 瀏覽
宜家九龍灣分店快要搬遷,連帶宜家店內的咖啡室也要一同搬往Megabox記得大學年代經常到此留連,留下不少記憶,因此刻意在她遷居前重遊,尋找回憶咖啡室的陳設、所賣的食物,近五六年沒有變過,甚至售價也只是輕微加過一次,例如煙三文魚從$21加至$23我最愛的,仍然是瑞典肉丸拼薯片肉丸夠軟又夠滑,味道亦算香,加上肉丸汁的味道可口,與肉丸幾配襯配上仆仆脆的瑞典薯片、瑞典藍梅醬作為最佳配角,構成一碟價廉物美的瑞典肉丸瑞典肉丸拼薯片味道雖好,但更值得回味的是咖啡室本身其陳設簡約但給予食客一種很舖服自然的感覺,食物質素味道不錯而價錢公道每逢世界杯瑞典入圍,定必向小朋友大派印有瑞典國旗的汽球食物所選取的材料更取自宜家自己的出品,食客吃完瑞典肉丸拼薯片,大可以將肉丸、薯片、藍梅醬分別買回家自行烹調這樣的間接宣傳手法,真的別出心裁展板上寫著︰6月29日搬往Megabox,提供300個座位的全新瑞典式餐廳真的期望可以保持舊店的這種態度、風格

我最愛的,仍然是瑞典肉丸拼薯片

瑞典肉丸拼薯片味道雖好,但更值得回味的是咖啡室本身
每逢世界杯瑞典入圍,定必向小朋友大派印有瑞典國旗的汽球
這樣的間接宣傳手法,真的別出心裁

真的期望可以保持舊店的這種態度、風格
食物質素味道不錯而價錢公道
2010-06-26
2010-06-20 71 瀏覽
今天會逗留在九龍灣區一整天,午餐的開始就是好耐好耐都無去過既"宜家cafe"~~~!!早晨派的我到達cafe也未到十一點,我是第一位客人!yeah.對比有時在繁忙時間經過,見到連站立的位置也沒有的情況下,早來的好處就是這樣簡單:大把位任坐.等老友期間已決定好食什麼,估不到這裡沒有凍蝦盤,不知是否我們太早關係未有提供.肉丸十粒,青咖哩牛腩意粉配餐和雞批.就是我們二人的早午餐.肉丸配菜是薯片,我本身鐘意搭薯條/薯粒.不過見他們只有一盤薯片,好似沒有其他選擇,我都沒多口再問.不過這薯片絕非外來貨,原來是自家烘,雖然不太脆身和香口,但以健康及誠意角度上,已給了滿份了.肉丸確實比過往吃到的細粒左,而內到外都偏乾,少了點油香.啡色醬汁水汪汪又沒什麼味道.幸好有士多啤梨醬力挽狂攔.充足的士多啤梨香,半酸半甜,質感少少稀,並不似塗麵包的傑他他貨色.帶起肉丸吃真是一流啊.我對此果醬產生濃厚興趣,好想買回家再品嚐.意粉只有兩款,另一樣是肉醬的,我睇食評話肉醬意粉份量很少,才點這個有機會會很辣的青咖哩XD 見店員在熱水中'藏'熱一袋一袋的咖哩汁,心諗.但叫左都無回頭.意粉要等一陣先有,見到制成品都忍不住'哇

意粉只有兩款,另一樣是肉醬的,我睇食評話肉醬意粉份量很少,才點這個有機會會很辣的青咖哩XD 見店員在熱水中'藏'熱一袋一袋的咖哩汁,心諗[唔係咁流食外來野嘛?].但叫左都無回頭.意粉要等一陣先有,見到制成品都忍不住'哇'出來.意粉大碟不得止,而且多料,有竹荀,蘑菇片和牛'月展'
咦咦,比牛腩貴的牛'月展'?!給予的量都非常多,五件特大!

撈好之後慢慢嘆,青咖哩只有少少辣,但...激香呀!醬汁有著重重香茅香,再有香葉之類的,總之吃到滿口香辣味,絕對美味美味~~~~絕非流野
.竹荀,蘑菇片都勁爽口多汁,牛'月展'本身有層次的,一片肉,一片牛筋般的黏膜,整件肉都香滑淋美,還有...骨膠原呀~
這碟給我吃到一點汁也不剩囉.

雞批是我口痕痕忍不住才要的.批底面都很鬆化,一拎起就好易散哂,不重牛油的味道,反而合我口味,不用吃得膩喉.餡就得好少,是白汁雞肉,但我吃不出有雞肉似的

意粉可配餐,即加四蚊有飲品,我們選任飲汽水,狂灌了四杯LIGHT可樂 XD.我本人貪心一點,希望店方會提供到ZERO可樂啦.飲得'安心'嘛

11點半鐘度,人流量都有一半,相信到下午,又是插針不下了.
期待已久
好美味的士多啤梨醬!!唔同食開塗麵包JAM咁樣~
喜出望外
荀,牛月展
多麼有層次的牛月展
忍唔住要埋雞批
橫切樣子~
2010-06-13
好美味的士多啤梨醬!!唔同食開塗麵包JAM咁樣~
喜出望外
荀,牛月展
多麼有層次的牛月展
忍唔住要埋雞批
橫切樣子~
  • 青咖哩牛腩(牛'月展')意粉
2010-06-09 44 瀏覽
上年SUMMER成日都去E間食野!!!因為係附近返工^^今年去MEGA BOX行街前....就去宜家食番個瑞典肉丸好耐之前阿SO介紹過....要回味下依然都係比個GOOD. 佢....好味另外仲ORDER左個茄汁意粉..... 有幾塊薯片...個STAFF 好好....你叫佢比多D薯片...佢都會比!!!!同埋SATFF唔會因為人多而做到黑面...個個都好好笑容其實E間CAFE....如果小人D就好了XDD"因為環境真係好好....野食又平!!!!飲品又係自己沖.......值得推介
上年SUMMER成日都去E間食野!!!
因為係附近返工^^

今年去MEGA BOX行街前....就去宜家食番個瑞典肉丸
好耐之前阿SO介紹過....要回味下
依然都係比個GOOD. 佢....好味

另外仲ORDER左個茄汁意粉..... 有幾塊薯片...
同埋SATFF唔會因為人多而做到黑面...
個個都好好笑容

其實E間CAFE....如果小人D就好了XDD"
因為環境真係好好....野食又平!!!!
飲品又係自己沖.......值得推介
2010-05-12
2010-06-06 40 瀏覽
好失望!!因為去宜家買野既緣故所以順道黎午餐,是日食左個菠菜汁海鮮意粉,而男朋友就食左咖哩雞意粉。所謂既菠菜汁,菠菜並不多,汁身亦非常稀,意粉有點兒過淋,就好像一般茶餐廳的。整體說仲要係無味,咁大個女都未試過出街食意粉要落鹽!!!而咖哩雞意粉…與其話咖哩不如話葡汁啦…唔知點解啲汁咖哩味,仲有啲一點點一點點…順帶一提呢間宜家愈黎愈小野食咁,上次既凍蝦今次黎到巳經無得食啦,再咁落去睇怕……
好失望!!
因為去宜家買野既緣故所以順道黎午餐,
是日食左個菠菜汁海鮮意粉,
而男朋友就食左咖哩雞意粉。
所謂既菠菜汁,菠菜並不多,
汁身亦非常稀,
意粉有點兒過淋,就好像一般茶餐廳的。
整體說仲要係無味,

咁大個女都未試過出街食意粉要落鹽!!!

再咁落去睇怕……
2010-05-25
2010-05-25 12 瀏覽
第一次坐係道食,賣相不錯,高級左~瑞典肉丸: 呢間好似係淥,第二道食好似係焗,但也不錯~煙三文魚: 味道同份量都OK,有埋汁同配菜,$22真係超值!
第一次坐係道食,賣相不錯,高級左~
瑞典肉丸: 呢間好似係淥,第二道食好似係焗,但也不錯~

瑞典肉丸
煙三文魚
2010-05-23
瑞典肉丸
煙三文魚
今天同朋友黎左九龍灣睇戲,見仲有時間。朋友建議去IKEA內面食野。我初初以為都係去小食站,點知原來係九龍灣呢間分店內有一間咖啡室。呢道有很多選擇,包括有批餅,肉丸,意粉等等。我就Order了一碟瑞典肉丸拼薯片,一個磨菇吞拿魚批,一支西柚汁。瑞典肉丸拼薯片呢個超級正。肉丸本身有肉汁,而且彈牙煙韌,加上香草燒汁及藍莓醬,超級野味,食到人唔停得口。薯片係硬身,但加上醬汁,感覺唔錯。磨茹吞拿魚批個賣相唔不錯,但入口就麻麻地。唔知係咪放得耐,感覺有點硬。而且個餡唔太多掂,很硬。整體上唔太好。咖啡室內,除了有高椅外,還有一些適合小朋友的枱,適合一家大小行完IKEA,係度休息一下。

呢道有很多選擇,包括有批餅,肉丸,意粉等等。

我就Order了
一碟瑞典肉丸拼薯片,
一個磨菇吞拿魚批,
一支西柚汁。

磨茹吞拿魚批

2010-05-16
2010-05-10 8 瀏覽
想試傳說中既 "ikea 肉丸" 好耐﹐ 但CWB分店總係無沙田同九龍灣太遠總如CWB分店有﹐ 但天意弄人但我去了megabox imax﹐ 算邊試下肉丸好平﹐ 無叫到set﹐ 因為去食飯肉丸係拼薯仔。。well﹐ 係薯片有我諗係blueberry sauce 係旁邊肉丸係非常好味一d 都唔乾﹐ 有肉汁﹐ 加上有自製gravy sauce﹐ 好嘢味我有試點落bluebery sauce 到﹐ 係出奇哋及但我會prefer 唔點我無食到薯片不過友人話okay﹐ 不國不失只係配角﹐ 唔需要好食過主角overall- 係好正﹐ 有平一定再食過ps- 揾位坐就難d
沙田同九龍灣太遠
總如CWB分店有﹐ 但天意弄人
但我去了megabox imax﹐ 算邊試下肉丸
好平﹐ 無叫到set﹐ 因為去食飯

肉丸係拼薯仔。。well﹐ 係薯片
有我諗係blueberry sauce 係旁邊

2010-04-04
整好左﹐ 任揀
整緊
2010-05-09 3 瀏覽
平時只係食過cb既ikea cafe,難得黎到九龍灣順手試食其他野叫左凍蝦杯、肉圓(10粒)、白汁磨菇魚意粉、汽水(任飲)凍蝦杯真係幾多蝦,仲要好多蝦子,咸咸地凍食幾好味,不過無想像中咁彈牙,肉質一般但22蚊有咁多隻蝦...又其實都幾抵既肉圓好好咪,個sauce都幾搭白汁磨菇魚意粉,合理既價錢大大碟,磨菇同魚都ok多,味道適中,抵食! 仲夠兩個人share汽水任飲好抵,又係可以兩個人share 非常適合想食多d唔同款既野食但唔想花太多錢既朋友XD

叫左凍蝦杯、肉圓(10粒)、白汁磨菇魚意粉、汽水(任飲)

但22蚊有咁多隻蝦...又其實都幾抵既

肉圓好好咪,個sauce都幾搭

汽水任飲好抵,又係可以兩個人share

非常適合想食多d唔同款既野食但唔想花太多錢既朋友XD
一般但勝在份量夠多
2008-05-25
  • 瑞典肉丸
2010-04-18 3 瀏覽
同男朋友去過幾次食都係食肉丸同香草三文魚...今次都有食喱兩樣...但食多左個凍蝦,個凍蝦真係好正..好鮮甜..好好味!!個肉丸都好好味..好多汁!!但就好多人...要等位..個度既環境都好好...又有歌聽...幾好FEEL架。
2010-04-04
  • 凍蝦
2010-04-11 5 瀏覽
Ikea的餐廳一直都有很多捧場客,今天「到此一遊」,當然不會錯過試食機會啦!九龍灣的Ikea餐廳設於傢俱部和飯廳傢俱部之間,面積不太大,但很光猛開揚。餐廳以自助形式運作,由食客自己在冷凍櫃內取食物(沙律、蛋糕和批餅等),或請店員代取,最後在收銀處付款,取走到餐桌享用。店內所供應的食物材種類很少,只有肉丸、意粉、肉批、蛋糕/甜品、沙律、蝦杯和汽水等供應。我點了香草三文魚和香草雞翼。香草三文魚 – 讚: 食物顏色配搭悅目(綠、橙、黃),價錢平($25); 彈: 煙三文魚很不新鮮和食味過鹹。香草雞翼 – 讚:價錢平($7三隻),雞翼食味很滑和入味; 彈: 有點過鹹,沒有香草味,只有鹵水味。本來對此餐廳就沒有太大期望,所以也沒有失望,不過下次應該不會在回頭的了。

2010-04-09
2010-03-22 3 瀏覽
談到價廉物美得吸引大眾注目的,宜家傢俬是其中一家。今次到九龍灣行宜家,速速吃一次快餐,之後就去看免費戲。(再次謝謝openrice)肉丸一向是宜家的名物,每次也是必點。19元有十粒,還有薯片伴碟,真不得不說抵吃。肉丸吃下去布輕帶牛丸的味道,但就沒有牛丸的彈性,是淋淋的,配上新醬汁吃,有點像麻醬,是不錯的。薯片比較厚身和硬身,味道很濃,與lays 輕脆的感覺大不同,兩者同樣會令人一塊接一塊停不到。果醬用來點什麼也行,亂點一下也不會難吃或不夾。意粉彈性不高,但也不會過淋就是了。加上味道一點也不出的咖哩,沒有香味沒有辣味,而雞件只有少少的幾塊,也鞋口。只是平價吧,沒要求的才好點。加了雞翼,七元四隻,為何會是鹵水過? 歐美會這樣煮嗎? 不理了,最重要是好吃吧,入味夠淋就是對。加四元有汽水免費添飲,有忌廉、百事….吃得平,又有免費戲,所以經常外出吃飯,也有閒錢買東西呢。

加四元有汽水免費添飲,有忌廉、百事….

吃得平,又有免費戲,所以經常外出吃飯,也有閒錢買東西呢
肉丸吃得過,硬薯片幾濃味
其實是差~但不是第一次吃了
點解其他做得好~但意粉類的汁和肉次次都係咁...??
算不錯啦~
2010-03-20 7 瀏覽
好鍾意行宜家,拍拖無聊最好hea~Tonight好友call要搬屋睇傢俬,我當然無問題啦~因為好想試下呢間咁多好評既肉丸喇^^瑞典肉丸 招牌肉丸配甜甜的紅莓果醬兩樣加埋好夾 薯片厚身好脆仲唔太咸,只係十蚊真係抵到喊瑞典凍蝦 細細隻估唔到好鮮甜 有好多蝦膏 肉質仲唔鞋 懶鬼唔鍾意剝蝦既我都食到停唔到口~大力推薦~香草三文魚 醃左個魚都好似無咩味 個汁又怪怪的 好一般環境就一般啦,因為抵到爛既價錢坐都唔會有咩要求嫁喇~下次要再試埋其他野食先得~!

香草三文魚 醃左個魚都好似無咩味 個汁又怪怪的 好一般
2010-03-19
  • 肉丸
  • 凍蝦
2010-03-07 14 瀏覽
去到宜家餐廳必吃肉丸,這個習慣從來便沒有變過。今晚和朋友路經德福,便順路來這裡吃肉丸,好像沒加過價$19有10粒。配肉丸的薯片感覺上沒有薯條來得好味,隨上的還有香草燒汁和果醬,朋友卻喜歡沾茄汁吃。果醬這個配搭有點怪怪的,看來較適合小朋友呢!..肉丸今次可能擺得稍耐,入口肉質雖然彈牙煙韌,但比平常吃到的結實。餐廳屬於自助模式,現場沒有太多的客人,但就好像沒員工有閒去清潔檯面。
去到宜家餐廳必吃肉丸,這個習慣從來便沒有變過。

九龍灣IKEA肉丸
2010-02-21
$8.5 (其他)
九龍灣IKEA肉丸
  • 肉丸$19
2010-02-08 6 瀏覽
好耐未食過IKEA既肉丸, 突然放學好想去食,就行過去食個tea喇 途中見到sell 肉丸既牌 ... 好似有d怪怪地 ...係order完丸之後 ... 終於知道係咩一回事就係變左汁 睇其他食評話係燒汁 ...但我唔多食到燒汁應有既味 ...肉丸就啖啖肉, 配埋果醬都幾好食 當然最好就係比我配番之前既醬汁同埋依家既果醬啦 依家個汁都唔算難食既, 只不過 ...係無左一開始黎食肉丸果種滿足既感覺
好耐未食過IKEA既肉丸, 突然放學好想去食,
就行過去食個tea喇

途中見到sell 肉丸既牌 ... 好似有d怪怪地 ...
係order完丸之後 ... 終於知道係咩一回事

就係變左汁
睇其他食評話係燒汁 ...
但我唔多食到燒汁應有既味 ...
肉丸就啖啖肉, 配埋果醬都幾好食

當然最好就係比我配番之前既醬汁同埋依家既果醬啦

依家個汁都唔算難食既, 只不過 ...
係無左一開始黎食肉丸果種滿足既感覺
After