2009-12-04 19 瀏覽
放學同fd去德福行下.....睇到d X'MAS佈置好令~去左IKEA CAFE食野...叫左好多野....挑戰人類極限!!!以"唔好蝕底"為宗旨....革命起義!!!!!!!叫左瑞士肉丸十粒....匈牙利雞肉意粉....一個三文魚夾包...一個磨茹吞拿魚撻...一齊share!!好處是汽水任針....飲左4大杯汽水...走之前重要針多杯拎走....哈哈至於味道方面<瑞士肉丸>聽聞好好味...但食落都冇咩special....不過不失咁la!!<匈牙利雞肉意粉>認真mama.....但咁ge價錢都係算la!!個三文魚夾包同磨茹吞拿魚撻都ok!!食左咁多野都係$76!!!超級抵!!我們好努力咁食...但最後革命失敗!!因為輸在一塊包皮上!!下次我們再來挑戰hotdog!!
放學同fd去德福行下.....睇到d X'MAS佈置好令~

以"唔好蝕底"為宗旨....革命起義!!!!!!!

• 汽水
2009-11-29 11 瀏覽
雖然大部分傢俬都選擇訂造,不過近日仍是密密出訪宜家,看一看各式小家具、配件,而每次去完宜家,都一定會幫襯好味又抵食的IKEA Cafe。上回得自己一個食力有限,這次加埋老公就可以盡情大吃:  凍蝦杯($22)-廿多隻帶籽凍蝦,鮮香美味,又配以清香火箭菜,好吃! 香草醃三文魚($25)-三文魚十分鮮甜,加香草醃後更是香甜吸引,又是十分美味! 雞翼($7)-較為細隻不算多肉,幸而肉質幾嫩又入味,也收貨! 瑞典肉丸($10)-十粒裝吃起有點漏,今次只要五粒裝重溫,美味依然,加上香脆薯片,仍然吸引~~ 菠菜海鮮忌廉汁配意粉($22)-用料十分,醬汁鮮中偏淡,意粉稍為稔身,在一眾美食中算較抵食的~ 加上汽水任飲($7),這一頓不過花費$93,真是超級抵食!同老公決定,等下月首個星期三的恆生enjoy免費送貨夜,會再去IKEA掃貨+重味超值美味!

抵食超值: 凍蝦杯
  • 凍蝦杯
  • 香草醃三文魚
  • 瑞典肉丸
2009-11-19 11 瀏覽
於Megabox逛完電器城,少不了又要到德福IKEA睇傢俬。有目標的shopping特別費神,逛完真是超累,幸而尾站是這間可愛的Cafe,就來一頓簡單晚餐: 瑞典肉丸($19)-以質論價,宜家的傢俬絕對不算平,但美食店的食物實在超值。美味鮮香的肉丸,淋上滋味燒汁及果醬,口味還是那麼的豐富討喜,共十粒連上香脆薯片,仍是廿元有找,不是超值是甚麼? NY cheesecake($20)-辛勞後要以甜品慰勞自己,選了大大件的NY cheesecake,質素不如預期實淨,但芝味濃郁質感細滑潤澤,是中上的美味水準,我滿意收貨了! 接下來還要四出購物的週末,定必再來休息+重溫更多美食!

接下來還要四出購物的週末,定必再來休息+重溫更多美食!
NY cheesecake
2009-11-14
NY cheesecake
2009-11-07 3 瀏覽
1直刀無機會黎試下咁抵既飯堂,今次中於有機會,去到第1時間想叫好多人食既凍蝦,但原來系好細隻咖,所以刀系無叫了叫左:肉丸($10 for 5粒) : 外表不好看,但其實是好好味的,俾好多ketchup伴埋1齊食,好正,睇表面肉丸好似好乾咁,但食落1d刀吾系!!! 加埋佢d利時chips,good!雞肉意粉: 雞鞋左dd,但好在汁較多,吾難食! 加埋($5)coka任tim的以d個價錢食到dd quality己經算不錯!!
1直刀無機會黎試下咁抵既飯堂,
叫左:

,俾好多ketchup伴埋1齊食,

以d個價錢食到dd quality己經算不錯!!
瑞典肉丸配鮮茄醬
雞肉意粉
瑞典肉丸配鮮茄醬
雞肉意粉
  • 肉丸
搬新屋,去厭左銅仔果間,走黎九龍灣呢間,一共四層,有排行...平時只會幫襯宜家既熱狗,今次抉定試下其他..香草裀三文魚($25)---沙律汁嫌唔夠,但2大片裀三文魚,都冇得彈了 肉醬長通粉($19)----友人食呢個,見到好吸引,可惜手機冇電,冇相睇,紐西蘭凍蝦好似$25---隻隻蝦都好細隻,但頗鮮甜,而且大部份有蝦籽的咖喱雞意粉(好似$19)----杰達達的汁友人至愛,我嫌味偏淡...叫了2杯气水,機制,冇乜气,但幾元,也就算了..是日食得好開心,全部加埋唔洗100元,後尾仲係呢層買2包朱古力先走....要嫌就嫌佢出得慢...收銀收得快都冇用,人龍依然,其實佢D野全部整好哂,但出得真係慢...
平時只會幫襯宜家既熱狗,今次抉定試下其他..

叫了2杯气水,機制,冇乜气,但幾元,也就算了..

2009-09-12
  • 香草裀三文魚
工作咗成日,人到散,襯早咗放工,就去IKEA食個tea。連續去咗兩次,先後食咗凍蝦、雞翼同忌廉薯仔湯。忌廉薯仔湯好濃,好creamy,薯仔又夠淋。雞翼$7有三隻,好抵!不過味道就咸得滯!見咁多人讚個凍蝦好食,一於試試。$22都有成廿幾隻,一個人食就多得滯。而且要剝殼,有點不便。雖然係好多蝦籽,不過藏晒喺d爪度,食落有難度;蝦仔細細隻,尚算鮮甜。
工作咗成日,人到散,襯早咗放工,就去IKEA食個tea。
連續去咗兩次,先後食咗凍蝦、雞翼同忌廉薯仔湯。
忌廉薯仔湯好濃,好creamy,薯仔又夠淋。
雞翼$7有三隻,好抵!
不過味道就咸得滯!
見咁多人讚個凍蝦好食,一於試試。
$22都有成廿幾隻,一個人食就多得滯。
而且要剝殼,有點不便。
雖然係好多蝦籽,不過藏晒喺d爪度,食落有難度;
蝦仔細細隻,尚算鮮甜。
凍蝦
2009-10-10 4 瀏覽
在德福找平價美食實在不易,食店若不是連鎖快餐店,就是連吃碗麵也要最少三十元的高檔地方,今次特意到宜家傢俬咖啡室吃午餐,吃又平又抵的食物。總共叫了三樣東西:白汁燴雞皇意粉($22)+瑞典雞翼($7@3)+汽水(+$4任斟),如此豐富也只是$33,非常抵食。白汁燴雞皇意粉的白汁正常,可是雞肉太少,而且意粉偏腍。瑞典雞翼插著一支小小的瑞典國旗,蠻可愛的,味道方面香料很濃,完全滲入了肉,但整體偏咸。飲品任斟非常抵,飲了兩杯,非常化算,其實咖啡奶茶也是+$4任斟,很抵飲。要提一提的是部份枱會搖,應改善一下。

要提一提的是部份枱會搖,應改善一下。
白汁燴雞皇意粉+瑞典雞翼
2009-10-10
白汁燴雞皇意粉+瑞典雞翼
上星期日和妹妹二人到宜家吃晚飯,點了如下:紅咖喱牛肉意粉:意粉很彈牙,但筍的粉量少了,牛肉本身有少少臊。白汁海鮮意粉:沒有試過,不知道那天水準如何。但妹妹把整碟吃光,她說味道不錯。瑞典肉丸(十粒):沒吃過沙田店的肉丸,一向只在九龍灣店吃,仍然覺得美味。妹妹不到五分鐘已吃掉五粒,我吃了意粉後雖然已飽,但仍然把其餘的連茄汁吃清光。很多人都說九龍灣的宜家水平不及沙田,這不只是宜家的問題,所有開在德福裡的連鎖式餐廳都是這樣,食物水準比其他分店差,店面也較小。可能德福廣場貴租,但食品的售價卻要和其他店看齊,故只好在其他方面節省成本;也可能是人流多不愁沒生意吧。和德福廣場裡其他快餐店相比,宜家的水準已算不錯。
上星期日和妹妹二人到宜家吃晚飯,點了如下:

2009-10-04
19/APR. IKEA COFFEE SHOP TAKE A BREAK星期六到宜家傢私買些小東西, 聽友人說經過COFFEE SHOP看到蝦COCKTAIL的蝦隻被擺得非常漂亮, 叫我有機會去幫襯時試下是什麼味道,當天叫了:1. 茄醬肉丸10粒$19.00, 茄醬味道帶甜, 肉丸口感軟硬適中, 算OK啦!2. 蝦COCKTAIL杯$22.00, 這裡的蝦COCKTAIL杯中間是有一堆菜的, 但店方只會提供一舊檸檬, 沒有什麼其他醬汁可以提供, 所以食起來相當“寡”對於食得”蕉積”的香港人來說真的是有點難度, 雖然自己亦是可以食得很淡口的那類, 還好隻隻蝦都抱春, 吃起來有點海水咸味, 所以只有幾滴檸檬汁都還可以, 不過我見對面枱有對客人就食剩三分二抗議離場, 其實做個醬汁有幾難? 蛋黃醬加些少調味有酸瓜碎加少少有忌廉再加少少已經成事, 點解要咁堅持不妥協呢, 有時真的不明白, 能力做得到可以改善的為何不去改善? 做些少工夫真的那麼難? 定還是那麼懶?咖啡很平$5/杯重要任飲, 不過淡如水的咖啡又有幾多人懂得欣賞呢? 或者從經營者角度, 由一開始沒有想過要賺錢,
當天叫了:

咖啡很平$5/杯重要任飲, 不過淡如水的咖啡又有幾多人懂得欣賞呢? 或者從經營者角度, 由一開始沒有想過要賺錢, 只是想給客人一個休息的地方, 有點乾糧賣已OK吧!
如果配薯蓉或者炸薯條的話,效果會更理想
能改進的話,level可以提升上一個層次
2009-09-19
如果配薯蓉或者炸薯條的話,效果會更理想
2009-09-18
果日因為要去九龍灣比賽就去左果頭,因為隊友們叫我食自已,我諗左一陣就記得果道有宜家,咁緊係去宜家食啦,因為佢個價錢平得黎食物資數好,我叫左個肉丸,腸,三文魚三文治同咖啡,肉丸真係唔洗講,係人都知好好食,咖啡非常抵飲,我果下覺得自已全無壓力,簡直一流......
一個人的晚餐
2009-07-09
一個人的晚餐
  • 肉丸
2009-09-03 9 瀏覽
今次係第一次去九龍灣分店食,食咗最出名既肉丸($19/10粒),香草三文魚($25), 肉醬長通粉($19),汽水($7/任飲).肉丸的確冇沙田分店咁好食,而且本來既肉丸汁轉咗做肉醬,令肉丸失色不少.陪碟的也由新薯轉為薯片,明顯想降低成本,薯片都算中規中矩.香草三文魚本質是好的,價錢也十分便宜,$25有4塊,可惜雪得不夠凍.長通粉完全不可以!長通粉預先煮好是無可厚非,但最起碼保持一個熱度,現在冷冰冰的,怎麼入口?而且肉醬太酸了!整碟菜也不值$19這個價錢.汽水不夠凍,而且明顯溝咗水,完全冇氣.我寧願比$7一杯,要d汽水又凍又有氣,都不想$7任飲而d汽水咁差.
2009-08-30
2009-08-24 4 瀏覽
剛好想去買脫水器清洗沙律菜, 四十蚊有找, 好抵呀…SOGO 要成二百幾蚊, 順道約朋友吃飯, 上次在沙田吃過一次, 幾年後再試試九龍灣! 二人叫了白汁雞皇意粉套餐 + 奶茶, $26, 雞肉略 "嚡", 意粉腍了一點, 汁有點草草了事, 沒有一點味道!雞批, $9, 暖也談不上, 更何妨是熱? 最討厭冷冰冰的麵包/酥餅! 煙三文魚, $25, 大大片兩塊, 不鹹, 拌上蜜糖汁沙律菜, 幾抵食!瑞典肉丸配鮮茄醬, $19, 好像比以前細了一點, 上次在沙田是拌以果醬…味道好一點, 賣相也好一點!試完這次後, 感覺真的退步, 相信也不會再試了!
剛好想去買脫水器清洗沙律菜, 四十蚊有找, 好抵呀

試完這次後, 感覺真的退步, 相信也不會再試了!
2009-08-15
下午4點多..宜家café好似幾時都咁多人咁..好不各容易有個位可以坐下..叫左5樣野盛惠七十多大元..有咖哩雞意粉,肉丸,蝦沙律,吞拿魚磨茹批,熱朱古力,同檯另一邊既人客話呢度既肉丸唔及沙田既好..其實我都係咁認為,d度d肉醬好稀身同埋酸左d,意粉好普通,沙律d菜幾新鮮但係d蝦就好有急凍食物既感覺..不過都幾好食最好食係吞拿魚磨茹批,最估佢唔到!!因為賣相十分普通,但係出奇地好食=)不過d野食好似小左簡咁...
下午4點多..
宜家café好似幾時都咁多人咁..
好不各容易有個位可以坐下..
叫左5樣野盛惠七十多大元..
有咖哩雞意粉,肉丸,蝦沙律,吞拿魚磨茹批,熱朱古力,
同檯另一邊既人客話呢度既肉丸唔及沙田既好..
其實我都係咁認為,d度d肉醬好稀身同埋酸左d,
意粉好普通,沙律d菜幾新鮮但係d蝦就好有急凍食物既感覺..
不過都幾好食

最好食係吞拿魚磨茹批,最估佢唔到!!
因為賣相十分普通,但係出奇地好食=)
不過d野食好似小左簡咁...
2009-07-25
  • 吞拿魚磨茹批
6月12日, 繼續我地個九龍灣之旅~ 行經德福, 唸起上次山長水又遠咁入到沙田但係間IKEA裝修無得食肉丸… 於是就算啱啱食完tea都要再食一食!::: 瑞典肉丸 ::: $10肉丸有5粒, 軟淋質地不失肉味, 淋上茄醬, 加埋一大堆脆卜卜嘅香草薯片~ 真係好好味呀~!!真係抵到爛! 唔該銅鑼灣店都快d有得食啦~~~ 下次要再試埋其他野食~!

::: 瑞典肉丸 ::: $10

2009-06-12
2009-08-04 9 瀏覽
我同爸爸、媽咪食完美心,又肚餓 所以都係去返宜家傢俬咖啡室醫肚。我哋去到嗰時大約4點, 都有很多人。等咗一陣,等到位,就同媽咪出去揀嘢食,跟住就要咗一盤凍蝦同一碟瑞典肉丸。 凍蝦 $22 這盤有22隻,配檸檬和菜 凍蝦尚算細隻,不知是否北海甜蝦? 凍蝦背部有很多蝦籽,蝦籽脆脆的,很有鮮味,最愛!!! 而蝦肉都超棒! 帶有海水的鮮味,很甜,配上檸檬汁吃,酸酸甜甜,一流! 蝦肉雖然不爽,但仍是超級的必食之選!!! 瑞典肉丸 10粒 $19薯片蠻多! 今次的是原味薯片,還可以,不過上次的香草薯片好吃得多! 肉丸惹味可口,蕃茄汁有蕃茄肉,還不錯! 但D汁始終沙田店好食好多倍! 吃到一半,爸爸再出去買嘢: 瑞典雞翼同汽水 瑞典雞翼 3隻 $7一般啦 汽水 每杯 $7汽水係可以任斟! 有百事可樂同七喜揀,都幾抵! 食完哂嘢,又忍唔住拎多盤 凍蝦 $22有23隻! 仲依然好鮮 食完嘢,要自已執返枱!

我同爸爸、媽咪食完美心,又肚餓
所以都係去返宜家傢俬咖啡室醫肚。
我哋去到嗰時大約4點, 都有很多人。
等咗一陣,等到位,就同媽咪出去揀嘢食,

跟住就要咗一盤凍蝦同一碟瑞典肉丸。

凍蝦 $22
這盤有22隻,配檸檬和菜

凍蝦尚算細隻,不知是否北海甜蝦?

凍蝦背部有很多蝦籽,蝦籽脆脆的,很有鮮味,最愛!!!

而蝦肉都超棒! 帶有海水的鮮味,很甜,

配上檸檬汁吃,酸酸甜甜,一流!

蝦肉雖然不爽,但仍是超級的必食之選!!!

瑞典肉丸 10粒 $19
薯片蠻多! 今次的是原味薯片,還可以,
不過上次的香草薯片好吃得多!
肉丸惹味可口,蕃茄汁有蕃茄肉,還不錯!

但D汁始終沙田店好食好多倍!

吃到一半,爸爸再出去買嘢: 瑞典雞翼同汽水
瑞典雞翼 3隻 $7
一般啦

汽水 每杯 $7
汽水係可以任斟! 有百事可樂同七喜揀,都幾抵!

食完哂嘢,又忍唔住拎多盤
凍蝦 $22
有23隻!
仲依然好鮮

食完嘢,要自已執返枱!

超鮮甜!!!
好味,但同沙田差好遠
隻隻都有籽,絕無欺場
普通~~~
太好食,要多盆都嫌少
無限任飲 ! 超抵~
2009-07-25
超鮮甜!!!
好味,但同沙田差好遠
隻隻都有籽,絕無欺場
太好食,要多盆都嫌少
無限任飲 ! 超抵~
  • 凍蝦