2024-05-10 0 瀏覽
環境越南風情!還可以俯瞰滑冰場!安南招牌火車頭$138一道越南風味的牛肉湯河粉,牛肉使用薄片生牛肉,通過熱湯淋上的方式烹飪,保持了肉質的嫩滑。湯底清甜,充滿了牛味,除了生牛肉,還包括牛筋和牛柏葉等配料!龍海蟹仔肉鮮茄湯檬粉$158以新鮮蕃茄作湯底,入口是蔬果的甜香及微酸、非常開胃!口味好像蕃茄炒蛋加入了湯,檬粉份量十足!
環境越南風情!還可以俯瞰滑冰場!
安南招牌火車頭$138

龍海蟹仔肉鮮茄湯檬粉$158
返新屋大清潔🧹完落又一城食安南,經理🧑‍💼話二人餐($668)8折,吸引咗入去。坐喺卡位,都舒服😌,晚市入座唔算多。叫嘢飲🧃就$30,叫咗荔枝菠蘿🍍沙冰🍧,有原粒荔枝喺面,沙冰🍧都透心涼。前菜拼盤有粟米🌽墨魚🦑餅、炭燒豬肉🐷粉卷同越式香葉肉碎生菜🥬包,都係粟米🌽餅最好食😋。之後上法式海龍皇湯配蝦多士 🦐,我覺得似南瓜🎃湯,蝦🦐多士ok。主菜法式香蒜焗湄公河大頭蝦,辣辣地,肉都新鮮,仲有串燒安格斯牛柳粒伴濱海,牛都冧。甜品🍮拼盤慶祝🪅埋屋企人生日🎂,有椰汁🥥黑糯米、西米斑蘭糕同椰汁🥥雪糕🍦,全部夠甜啱我
法式香蒜焗湄公河大頭蝦串燒安格斯牛柳粒伴濱海
  • 西米斑蘭糕
  • 椰汁黑糯米
  • 椰子雪糕
2024-04-27 134 瀏覽
對上一次食安南已經係疫情之前,今日過黎溜冰緊係再黎食,星期六夜晚7點黎到,餐廳都幾乎坐滿只淨兩張枱,經理安排入座相當迅速,兩大一細總共點左5樣野,先黎炸軟殼蟹柚子沙律同牛油雞翼,沙律新鮮分量足,軟殼蟹炸得好香口,沙律汁好味。牛油雞翼就一般,無乜牛油香,面頭炸蒜出色。跟著再黎蕃茄燉牛腩跟法包,牛腩好淋好入味,湯汁好濃,好似飲緊羅宋湯,點法包食停唔到口,其他鹹魚炒芥蘭苗和炸蝦餅撈檬,就正常好味,無乜好講。要讚下餐廳服務態度非常好,上至經理,下至執枱,全部都好有善,樂於幫忙,食品出色,抵你哋爆場,繼續努力💪
炸軟殼蟹柚子沙律
蕃茄燉牛腩
鹹魚炒芥蘭苗
炸蝦餅撈檬
2024-04-13 192 瀏覽
同朋友仔經過又一成揀左呢間餐廳,嗌左個2人餐 埋單600就係食左啲咁既野…主菜(圖一)上來既時候我呆一呆個蝦啲肉好霉,上面層醬汁好漏,個牛肉串又唔juicy,難食過街邊串燒,個粉完全冇味,上面灑左啲花生碎,好難食…有一種被人當水魚的感覺,而且食物味道真係唔掂…冇下次…被當水魚的一餐同朋友仔經過又一成揀左呢間餐廳,嗌左個2人餐 埋單600就係食左啲咁既野…主菜上來既時候我呆一呆有一種被人當水魚的感覺,而且食物味道真係唔太掂…真係blacklist…
同朋友仔經過又一成揀左呢間餐廳,嗌左個2人餐
埋單600就係食左啲咁既野…
主菜(圖一)上來既時候我呆一呆
有一種被人當水魚的感覺,而且食物味道真係唔掂…
冇下次…被當水魚的一餐
同朋友仔經過又一成揀左呢間餐廳,嗌左個2人餐
埋單600就係食左啲咁既野…
主菜上來既時候我呆一呆
有一種被人當水魚的感覺,而且食物味道真係唔太掂…
真係blacklist…
2024-03-02 649 瀏覽
安南 地址:九龍塘達之路80號又一城L1層20號舖行過見到咁多人排隊於是就試埋一份😏,原來呢間野真係好抵食~雞絲扎肉沙律🥗$128沙律份量大,有超多扎肉雞絲。沙律菜爽甜新鮮,再加左檸檬味,好fresh,好開胃。精選二人小食拼盤🍱$258為咗滿足好奇心,我哋就揀咗集匯拼盤,包括有春卷、蝦餅、米卷等等😊。熱辣辣金黃色嘅蝦餅脆卜卜😍,超清脆又唔油,不錯。安南蜜汁燒雞🐔$198蜜汁燒雞質鮮嫩再配上香脆糯米糕😋,煙煙韌靭甜甜地口感不錯。越式青檸冰🍃 $12濃濃青檸味,酸酸甜甜好清新好開胃好解渴😜,正。#nicefoodie九龍塘----------------#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #香港美食 #美食 #旺角美食 #打卡 #旺角 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #越南菜 #越菜
安南
地址:九龍塘達之路80號又一城L1層20號舖

行過見到咁多人排隊於是就試埋一份😏,原來呢間野真係好抵食~

雞絲扎肉沙律🥗$128

精選二人小食拼盤🍱$258

安南蜜汁燒雞🐔$198
蜜汁燒雞質鮮嫩再配上香脆糯米糕😋,煙煙韌靭甜甜地口感不錯。

越式青檸冰🍃 $12
濃濃青檸味,酸酸甜甜好清新好開胃好解渴😜,正。

#nicefoodie九龍塘

----------------

2023-12-27 1055 瀏覽
$288兩位的安南三層架下午茶,不但賣相精美,而且款式繁多,咸點有炭燒大頭蝦濱海、西貢蝦多士、香茅豬肉蝦片、鮮蝦米紙卷和蒜蓉牛油雞翼,而甜點方面有越南咖啡奶凍、法式焗焦糖焗住蛋、西米斑蘭糕、椰汁粟米糯米和芒果黑糯米,以上的鹹甜點是每款兩份,即是每人一份,不用選擇或分享。另外一人份量的安南牛肉湯河粉、蟹肉鮮茄湯檬和扎肉撈檬三選二,最後可以選擇越式青檸冰茶或熱青檸蜜。三個人,再加一個咖喱牛肋條配法包餐(下午茶時段可享八折優惠),又是吃到撐肚子的一餐!
另外一人份量的安南牛肉湯河粉、
蟹肉鮮茄湯檬和扎肉撈檬
咖喱牛肋條配法包餐
又是吃到撐肚子的一餐!
咖喱牛肋條配法包餐
2023-12-05 878 瀏覽
今次約左朋友閒日晚上到安南食晚飯,雖然訂座時都有講用餐時間係90分鐘,不過如果冇人等位,係唔會要求你埋單嘅,所以我都好放心去呢度食飯。🤗🤗侍應安排我們坐餐廳入面的卡位,3個人坐得好寬躺,又唔會好嘈,方便大家傾吓偈😁以前我多數會要求坐出面望溜冰埸,不過就會凍d 同嘈d 待應都好有禮貌,會主動加水及換碟👍食物方面,雖然不至於會好有驚喜,但味道,上菜速度,整體上都令人滿意😃秘製炭燒豬頸肉伴濱海👍❤️豬頸肉燒得好香,好味😋加埋生菜包住食,好Fresh🥗🥗咖喱欶殼蟹🦀呢個就一般,因為個炸粉厚左啲,但係咖喱好味,蒜蓉包都好香脆脆皮燒雞半隻,皮夠脆,雞又夠滑😋另外仲叫左甜品,芒果糯米飯加椰子雪糕球🍦由於太吸引,已經唔記得影相🤣🤣🤣

待應都好有禮貌,會主動加水及換碟👍

秘製炭燒豬頸肉伴濱海👍❤️
豬頸肉燒得好香,好味😋加埋生菜包住食,好Fresh🥗🥗

脆皮燒雞半隻,皮夠脆,雞又夠滑😋

另外仲叫左甜品,芒果糯米飯加椰子雪糕球🍦
由於太吸引,已經唔記得影相🤣🤣🤣
2023-11-30
服务员态度极恶劣,第一次遇到这么烂的餐厅,服务员没有一点服务不说,对顾客没有一点基本的尊重,一幅盛气凌人的样子。第一次遇到这么没素质的服务员,这么烂的餐厅,必须写个差评。评论里我也看到了好几个说服务态度恶劣的了,原来这家餐厅出名的就是服务态度极差啊,服务员拽的像是顾客是服务员该服务他一样。这餐厅盛产没素质服务员,恶心顾客,让顾客吃的不开心是他们的目标。带了个蛋挞饭菜没上前准备吃点,带进来前也没说不让吃(就算餐厅有这种不能外带食物的规定,也会提前告之。一个小蛋挞别的餐厅也都不会管,又不影响别人)等你把蛋挞拿出来放盘子上吃了一半了,这服务员走过来语气很差地跟你说:我们餐厅不允许,要扣50。边说边在账单上记扣50,记完就走。第一次遇见这种敢给顾客瞎扣钱,语气极不善,像欠他钱一样的服务员,说完就走了,一点做人基本的尊重、礼貌都没有,这餐厅收10%的服务费,顾客出了服务费,在你这里花钱找气、找罪受嘛?你这里的服务员一点基本的礼貌都没有。也别谈礼貌尊重了,故意恶心顾客、恶意扣费是你们餐厅的特色服务嘛?提前没跟顾客说过,直接恶意扣费,态度恶劣直接无视顾客,语气极差地告知完就走。再说服务,全程没服务,你没服务我可以接受,但是你服务员过来语气不善地对待顾客,不尊重顾客,恶意扣费,这些是我在任何一家正常的餐厅都没见过的,你们餐厅可以让其他顾客体验下你们的特色服务,让他们再来评价,如果你们还没倒闭的话(中午12点都没人排队,里面空桌还较多,想必你们餐厅很多人都知道怎么回事了)。最后说下食物,食物味道都很一般,可以说是难吃了,剩了很多,没有一道菜吃完,因为都很难吃。几道菜上的都冷了,虾饼、还有一个炸的忘菜名了,基本的品控都不做,毕竟服务都烂成这样了,还能要求食物嘛?想必是不能了。非常普通的快餐越南菜、越南河粉味,我们3个人,人均300,这个味道,这样的服务,不值,别去。
2023-11-25
2023-11-14 823 瀏覽
前一晚致電冇人接聽,幸好早上預訂7點還有座位!早到半小時餐廳仍可安排入座值得一讚,冇諗過6:30pm 已經全場幾乎坐滿!一行人4大2小,安排了較靜的角位,仲可以近距離欣賞蹓冰比賽,小朋友好開心!我地點左7樣食物加2 杯飲品:先來前菜青芒豬肉沙律 $128,上菜好快,豬肉燒得好香,青瓜酸酸甜甜,個人好喜歡!再來炸春卷5件 $128,本身都鍾意食香口野,呢個炸得唔錯!再點左咖哩軟殼蟹配三片蒜蓉包 $198,蒜蓉包又暖又軟而且非常香口,小朋友好鍾意食左兩片,而咖哩汁好香及只係少少辣,連小朋友都食到,仲話好好味!其後的羊腩煲$398 好大煲,有火爐座熱,羊肉好腍而且唔係好羶好易入口,配料木耳夠大塊而且相當入味,竹枝亦好吸味,本身家人好鍾意食羊腩煲就大讚,而且唔係好鹹食完唔會好口渴!再上的馬拉盞牛肉炒飯 $138,牛肉炒得軟身入味,炒飯配料十足,而且炒得適中唔會太濕或太乾,一家人都好鐘意食!而海鮮炒檬粉 $148 海鮮好足料,一件件魚肉冇炒散,而且鮮帶子大大粒,個人好鍾意加左芽菜,而且炒得乾身唔會濕晒,好味!之後上嘅芒果黑糯米加雪糕甜品,其實已經好飽,但個人好喜歡食芒果糯米飯,所以都會照食晒!黑

之後上嘅芒果黑糯米加雪糕甜品,其實已經好飽,但個人好喜歡食芒果糯米飯,所以都會照食晒!黑糯米本身較硬,但仍煮得軟糯,雪糕入面充滿椰絲,有人喜歡,但個人比較喜歡冇椰絲較柔滑口感!

特飲椰汁紅豆冰及荔枝特飲都唔錯!

2023-11-11
  • 青芒豬肉沙律
  • 羊腩煲
  • 芒果黑糯米加雪糕
2023-11-01 687 瀏覽
今天一行四人午餐,試了平時較少吃的菜式,包括:法越式香橙鴨煲 - 鴨的肉質不錯,並帶有微微橙香,份量很夠安南椰青大蜆 - 大蜆煮的時間恰到好處,吃時還可以連微辣的椰青水一併享用,好味!順化浮萍餅 - 配以魚露享用能帶出香味,蒸米糕也很滑香茅豬扒套餐 - 豬扒有炭燒香味兼肉質不錯;咖啡奶凍的咖啡與鮮奶香味均十分平衡,入口很滑還有自家製椰子雪糕 - 椰子味很濃,並帶有少許椰絲,感覺很真材實料反而越式滴漏咖啡,咖啡太濃,煉奶太多,有點澀和太甜,略為失望......但整體食物質素及服務也令人滿意,雖然訂座時聲明限時1.5小時,但可能當時已有不少空位,即使逾時也没問題,這正是最合理的做法。
今天一行四人午餐,試了平時較少吃的菜式,包括:

法越式香橙鴨煲 - 鴨的肉質不錯,並帶有微微橙香,份量很夠

順化浮萍餅 - 配以魚露享用能帶出香味,蒸米糕也很滑

• 順化浮萍餅
2023-09-17 822 瀏覽
叫安南既越南菜,服務不錯,靠近溜冰場旁邊,環境不錯,合適短聚聊天!今次點了套餐,加配特色飲品,點選了,香香椰子味馬天尼、另一杯是少量酒配百香果梳打,濃濃的龍蝦湯配料有蝦蟹柳魷魚喺入面,配蒜蓉包蒜香味十足都是我喜歡,前菜有香口蝦餅配肉碎生菜包,清新嘅味道米卷,好喜歡呢個焗大蝦感覺新鮮彈牙有香香既膏、安格斯牛柳串。而甜品時間,這樣甜品有三款,有唔太甜的椰子雪糕、我比較喜歡班蘭西米糕幾好味,入面既西米有口感有香葉嘅味道、椰汁紫米露。

椰子雪糕、班蘭西米糕、椰汁紫米露
焗大蝦、安格斯牛柳串
濃濃的龍蝦湯配蒜蓉包
椰子馬天尼、少量酒配百香果
蝦餅配生菜包米卷

2023-08-01
椰子雪糕、班蘭西米糕、椰汁紫米露
焗大蝦、安格斯牛柳串
濃濃的龍蝦湯配蒜蓉包
蝦餅配生菜包米卷
  • 焗龍蝦、安格斯牛柳串
2023-09-13 500 瀏覽
原本去就係見佢係全個又一城最夜收的餐廳,點知未夠9點半入到去,已經強調10點last order 10點半收。完全同openrice寫嘅不符。如果有其他選擇,應該會選擇其他....... 🥹🥹
2023-09-09 480 瀏覽
食物及環境正常还可看小朋友冰上曲棍球比賽点了炭燒豬肉濱海-炭燒豬肉很惹味春捲-附上生菜可包春捲同吃蜜汁燒雞-正常咖哩牛筋腩-咖哩很香也不太辣牛筋腩質地剛剛好雞絲扎肉撈檬-正常雜菜煲走辣-正常9百多元下次再試米卷
食物及環境正常
雞絲扎肉撈檬-正常
雜菜煲走辣-正常

9百多元

下次再試米卷
越南菜在香港雖不算是主流受歡迎菜式,但其粉絲相信確實也不少,觀乎衆多越南餐廳很少冷場已知一二。前陣子就造訪了一間落戶於又一城的越南餐廳,一嚐在香港「非一般」的越南菜。 🔹門面設計以Tiffany Blue為主調,富格調得來又吸睛,店內佔地頗廣,裝潢揉合了東方及法屬殖民地色彩,牆上掛滿了很多越南風情的油畫,配上特色吊燈和典雅裝潢,柔和燈光下散發著獨特的法越優閒情調,雅緻舒適。 🔹餐廳主廚擁有逾四十年主理越菜經驗,以超凡造詣呈獻南北中越多款經典菜式,讓食客盡享越南地道美食的精髓與真味。 🔹菜式當然以越南風為主,大廚更融入了鄉土菜和東南亞的風味做法,跟市面上一般食到的越南菜有所不同,特色美味。 🔹收費算屬中高檔定位,但部份菜式也是貼近市價的,而且有如斯舒適情調的用餐氛圍,論環境食質素其實也十分合理。 安南春卷 $128,近年外面食到的越式春卷不知怎的大多是米網或厚皮的,已經不是舊日的味道。難得這店沿用了傳統米紙包著蝦蟹碎豬肉和粉絲餡炸脆,皮薄餡足,脆口豐盈,包上生菜蘸上大廚特調的酸魚露同吃,減膩開胃。 雙色扎肉粉卷 $128,軟滑粉皮包著用雲耳蝦肉扎肉和豬肉碎拌成的餡料蒸熟,面頭灑上蔥油和炸

安南春卷、雙色扎肉粉卷、順化浮萍餅、柚子沙律

安南春卷、雙色扎肉粉卷

雙色扎肉粉卷 $128,軟滑粉皮包著用雲耳蝦肉扎肉和豬肉碎拌成的餡料蒸熟,面頭灑上蔥油和炸蒜,蘸點酸魚露同吃順滑惹味。

順化浮萍餅

順化浮萍餅 $98,外邊少見的一道菜式,米漿蒸成薄薄如缽仔糕般的米糕,面頭放上牛肉蝦肉碎和油蔥,食用時在邊緣位拌入少許酸魚露將米糕起出,口感軟嫩幼滑,入口即溶帶鹹香,十分美味有特色。

柚子沙律

柚子沙律,金柚肉和蝦仁拌上酸香微辣醬汁,清新醒胃,是一款到位的開胃前菜。

安南椰青大蜆

安南椰青大蜆 $198,另一道特色菜,大蜆以椰青水、香茅和薑片一同煮熟,入口鮮甜滲著淡淡香茅椰香,最特別是薑味也十分突出,湯汁帶微微的薑辣,啖啖暖心。

炭燒大頭蝦伴濱海

炭燒大頭蝦伴濱海 $298,大頭蝦件頭十足,蝦頭堆滿了蝦膏,面層鋪上了以部份蝦膏和椰水煮成的醬汁,入口鮮味膏香滿瀉,撈上伴碟的濱海掛上蝦膏汁,加點魚露添上鹹香吊出鮮味,香濃軟糯,更顯越式滋味。

安南燒雞(半隻)

安南燒雞(半隻) $198,賣相金黃富光澤十分對辦,熱辣辣份量十足,入口外脆滑嫩帶焦香,有點中式炸子雞的影子,但相對沒有太油膩;蘸點南乳汁佐食又是另一種風味,鹹香惹味。

明爐珍珠𩶘酸鍋

明爐珍珠𙶘酸鍋 $278,鑄鐵鍋內放上了原條珍珠𙶘和鮮茄香菜熬煮成湯,端上來已酸香撲鼻;湯汁微酸富魚香鮮味,掛上越南米粉同吃開胃暖心。最驚喜是𙶘魚完全沒有散開原條可以夾起,肉質更是軟綿嫩滑沒有預期中的粗糙,蠻有驚喜,控制火候的功夫值得一讚。

馬拉盞炒通菜

馬拉盞炒通菜 $98,翠綠通菜以馬拉盞炒香,鹹鮮惹味爽口,吃得那樣豐富來點菜蔬平衡一下,好味健康。

自製椰子雪糕 $58,雪糕帶濃厚的椰子清香,順滑中夾雜了椰絲肉增添口感,冰爽豐盈中滿有奶香,不愧為店內名物之一。

甜品拼盤 $108
越南咖啡奶凍,個人覺得是另一款必試甜品,入口滑溜微甜,襯托著濃濃的咖啡香,那份濃滑讓人欲罷不能。

椰汁紫糯米,香滑椰汁撈上軟糯帶嚼勁的紫糯米,比一般的相對稀身,微甜輕盈。

西米斑蘭糕,糕身軟糯不像傳統的煙韌口感,而且能吃到一粒粒的西米增添了口感,甜香中滲著怡人班蘭香,別有一番風味。

法式焦糖焗蛋,入口滑嫩富蛋香,焦糖味算突出,甜度亦剛好。

整餐質素頗有驚喜,尤其有些菜式如浮萍餅和明爐珍珠𙶘酸鍋是外面較少見的,特色美味。而且用餐環境舒適,招呼亦算到位,值得一試。
2023-06-08
安南春卷、雙色扎肉粉卷、順化浮萍餅、柚子沙律
安南春卷、雙色扎肉粉卷
順化浮萍餅
柚子沙律
安南椰青大蜆
炭燒大頭蝦伴濱海
安南燒雞(半隻)
明爐珍珠𩶘酸鍋
馬拉盞炒通菜
2023-08-20 643 瀏覽
Just ate at An Nam tonight with an unpleasant experience. Discrimination!!! Discrimination!!! Discrimination!!!Family of 3 arrived in the restaurant around 5:50pm on a Sunday evening. No reservations. But was quickly seated in a jammed back corner room (closed space) with other 4 seated tables, off the main dining room.The main dining room had about 30+ tables with only 4-6 tables occupied. At least 25+ open tables. I asked the waiter politely if I could dine in the main dining room. Th

The main dining room had about 30+ tables with only 4-6 tables occupied. At least 25+ open tables. I asked the waiter politely if I could dine in the main dining room. The waiter told me they are super busy on Sunday night and all tables are reserved.

I asked politely again. He finally moved us to the main dining room. A table next to a door and behind the cleaning station. I'm like "oh well" at least it's bigger table and open space.

Finished (foods are okay ) the dinner in 65 minutes. At least 15+ tables were never occupied. I asked the waiter politely again " What happened? All Reserved?". He simply points finger at the host/manager.

I went to the host/manger asking for an explanation. He simply gave me a look and said "SO, on Sundays we are very busy and all tables are reserved "

Will never go back again for this type of discrimination and service.
2023-08-20