————————————————————————安南 An Nam 地址:九龍塘達之路80號又一城L1層20號舖Shop 20, 1/F, Festival Walk, 80 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong(銅鑼灣也有分店~)充滿法屬殖民地色彩的越南菜🇻🇳,價格雖然偏貴但高水準,環境舒適,店員服務態度好,lunch set有前菜粉面和飲品~算是不錯🟠推薦食物 Recommended 🔹炭燒豬肉撈檬🐖($128):包括前菜,柚子沙律粉卷和蝦片雞肉粒,炭燒豬肉🐖非常惹味,淡淡炭烤香味,加上酸辣魚露十分惹味~🟡不推薦食物 Not Recommended 🔹無 No🟠員工 Waitersnice有效率🥰🟡環境 Environment 充滿法屬殖民地色彩🟠總評分Overall (9/10)💰$140/person(有加一)#ezukokofood #ezukokokowloontong #ezukoko九龍塘 #ezukokowestern #ezukokovietnam #foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #九龍塘餐廳
————————————————————————
安南
An Nam
地址:九龍塘達之路80號又一城L1層20號舖
(銅鑼灣也有分店~)

🟠推薦食物 Recommended

🟠員工 Waiters
nice有效率🥰

🟡環境 Environment
充滿法屬殖民地色彩

🟠總評分Overall (9/10)

💰$140/person
(有加一)

炭燒豬肉撈檬
前菜
2022-11-16 1287 瀏覽
安南的越南菜價格唔係便宜,但一向高水準👍,今日lunchtime 去左又一城安南,環境舒適,店員服務態度亦好。今日叫左個lunch set, 首先會有一碟餐前小食各一的拼盤(柚子沙律🥗、粉卷及用蝦片載著烤雞肉粒),味道都唔錯😋👍,店員之後將烤豬肉撈檬端上枱,嘩,我巳聞到豬肉炭燒過的香味,好吸引,之後再倒多點帶有酸甜辣的魚露,又開胃又惹味😋😋😋😋😋,最後飲番杯冰凍青檸茶,實在太完滿了,其實Menu 仲有好多款lunch set 選擇,下次我會試其他😆

2022-11-13 909 瀏覽
星期日帶兩個小朋友來看ISI滑冰比賽。餐廳有位可以看到冰場,就排隊等位入座。入座以後叫了兩個菜,邊看邊吃。味道只能說又油又咸,但為了位子可以看到冰場也就忍受了。想不到坐了一會,食物還沒有吃完,一個大堂經理就趕人,說入座時有講有時間限制。明明入座時沒有講過,因為打算做坐多陣看完表演。而且當時餐廳仲有很多空位,出到門口也沒有看到有人排隊。這樣的服務實在令人汗顏。想不通為什麼要趕人走。尤其是帶著兩個小朋友食物還沒有吃完的情況下。
2022-10-27 927 瀏覽
去食嘢嘅食客實在太低級,冇禮貌,隨便誣蔑其他客人。香港有啲咁嘅食客實在是香港的羞恥。我唔會再嚟呢個地方食嘢,希望餐廳負責人正視冇禮貌嘅客人,避免影響佢哋嘅生意,謝謝。
去食嘢嘅食客實在太低級,冇禮貌,隨便誣蔑其他客人。
香港有啲咁嘅食客實在是香港的羞恥。
2022-10-25 3067 瀏覽
今日到又-城吃晚飯。發現這家越南餐廳有二人套餐供應,便試試看精選二人套餐$668(八折)前菜拼盤:粟米墨魚餅、炭燒豬肉份卷、越式香葉肉碎生菜包這粟米墨魚餅炸得不油膩,蝦味十足,口感彈牙;炭燒豬肉內有不少蔬菜,上菜時仍然是熱的,粉皮軟滑,10分可口;香葉生菜包生菜10分爽脆,包上惹味的豬肉碎和酸香的魚露,香口美味。特色海龍皇湯,配蝦多士這海龍皇湯是海鮮湯風味,質地稠厚滑溜,味道鮮美,當中又有魚肉、魷魚、蝦等,材料幾豐富。蝦多士炸得夠乾身不油膩,加上薄薄的一層蝦滑,十分香脆的懐舊風味。主菜:法式香蒜局湄公河大頭蝦配串燒安格斯牛柳粒半濱海這大頭蝦份量十足,口感爽彈的蝦肉,啖啖肉,大量蒜蓉,加埋濃濃蒜香,惹味香口。而那安格斯牛柳頭燒得十分香軟,牛肉仍然保留肉汁,肉味濃郁,加上濱海,十足越色風味。甜品:椰汁紫糯米、西米斑蘭糕、椰子雪糕椰汁紫糯米香軟粘糯,加上香甜又香滑的椰汁,my flavourite. 西米斑蘭糕有著怡人的班蘭香氣,配上軟滑的西米,味道香甜;再吃-口椰子雪糕,冰冰凍,濃濃的椰子清香和牛奶風味,不錯吧!這-天的晚餐味道真不錯。

精選二人套餐$668(八折)

前菜拼盤:粟米墨魚餅、炭燒豬肉份卷、
越式香葉肉碎生菜包

特色海龍皇湯,配蝦多士

主菜:法式香蒜局湄公河大頭蝦配串燒安格斯牛柳粒半濱海

甜品:椰汁紫糯米、西米斑蘭糕、椰子雪糕

這-天的晚餐味道真不錯。
2022-10-22
2022-10-23 871 瀏覽
噚日一行5大人大約5點去到又一城食下午茶見有位就等安排入去。同一時間有5位睇富貴女人入坐,接待員同一時間帶入去但態度有分別(唔似熟客)。因為被安排到開放式望到溜冰場附近位置好嘈,我哋5個人坐埋一邊方便傾偈,個接待員見到就埋嚟話我哋咁坐要移走一張枱,5個人3張2人枱拼合好正常。唔係兩個年青人話餓我就一早去第二間。我哋叫咗兩個2人下午茶餐同兩杯有酒精飲品,上菜後發現唔夠放(傻嘅都知喇,個接待員攞明玩嘢)我哋就去攞返被移走嘅枱。跟住有個行生男待應埋嚟幫手,但咀臉同說話應該係同接待員一樣。唯一可讚嘅係落單嗰位後生女態度好!睇番comment見有話個接待員態度差,唔知係咪同一個,但唔會再有下次來幫襯🤬
唯一可讚嘅係落單嗰位後生女態度好!
2022-10-22
下午茶
2022-10-16 501 瀏覽
在微涼的秋天,吃一口酸酸辣辣的汁醬,將鬆軟可口的脆脆前菜沙律放在歺前享用,既開胃,又提神;配上米卷,有米香味之餘亦帶清香;喝一口清檸梳打,滿滿的維他命。再送上大盛撈檬,絲細如畫,大滿足!
ok
2022-09-21 732 瀏覽
great food with great staff. but reception is badwish the reception staff was better because he was rude. There are so much choices to choose that we try little of each on lunch set. drinks were perfect. chose early booking as too much people at 1pm
  • springroll
2022-08-19 1235 瀏覽
帶位的待應幾有禮貌,但入到去坐底後就好似食緊快餐咁,由落order 到食甜品唔夠一個鐘就食完,食完一樣就即刻上第二樣,甚至未食完就上第三樣,成餐飯食得好趕,一d都唔enjoy叫左二人套餐,份量都足嘅,味道偏鹹,主菜牛肉濱海又乾又硬又有根,反而個燒蝦幾好味。甜品有驚喜,有三款,雪糕,斑蘭糕同黑糯米,幾好味又唔太甜。待應姐姐上完甜品即刻放底左個帳單,果時食左一個都唔夠好似要趕我走咁。。。環境方面:在大廳係偏嘈,如坐在細房入面就舒服好多,可以細細聲傾下計
甜品有驚喜,有三款,雪糕,斑蘭糕同黑糯米,幾好味又唔太甜。
從未寫過食評,但不得不寫評論。疫情前曾食過,水準不錯。 事隔幾年,今日去下午茶,不論咖喱牛腩(牛腩非常韌,大X樂比佢更好食); 法包(純粹係長型嘅餐包);沙律 (一味酸); 涼粉紅豆冰(冇咪味,冇咩涼粉)。 係完完全全不合格😫😫😫。 咁樣嘅價錢, 食咁嘅質素。說實話,是否有意叫人回頭幫襯。 坦白講,今日光顧完,完全對佢食物冇信心, 也不會再幫手😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
從未寫過食評,但不得不寫評論。

2022-08-04 1020 瀏覽
近日天氣炎熱,最好就是行大型商場了!又一城是我其中常去之一。今次入了間可望到,整個溜冰場的越南餐廳。這裡環境寬敞,天花裝了吊扇,加上墨綠色的窗門裝飾,佈置很有越南風味。一邊食午餐,一邊看著溜冰,可慢慢享受午餐。我們點了2個午餐,有前菜小食,主食和飲品。-小食 蒸粉卷,香茅雞肉蝦片,柚子沙律 加入柚子的沙律酸酸甜甜很開胃, 脆蝦片,加入雞肉粒,很有口感-越南咖哩牛肋排配法包 牛肋排很淋和入味,咖哩不太辣,甜 甜地,合不食得辣的人士-安南牛肉湯河粉 牛肉嫩滑-青檸梳打
我們點了2個午餐,有前菜小食,主食和飲品。
-小食
蒸粉卷,香茅雞肉蝦片,柚子沙律
加入柚子的沙律酸酸甜甜很開胃,
脆蝦片,加入雞肉粒,很有口感
-越南咖哩牛肋排配法包
牛肋排很淋和入味,咖哩不太辣,甜
甜地,合不食得辣的人士
-安南牛肉湯河粉
牛肉嫩滑
-青檸梳打
2022-07-21 938 瀏覽
很久沒有來又一城,戲院終於開放,終於可以一邊食爆穀一邊睇戲🎬~~~ Happy😊 訂了六點的枱,坐在走廊,溜冰場旁,位置不錯吧‼️ 我們又早,前前後後都未有客人,剛好溜冰場有 hockey league 🏒 🥅,是小朋友比賽,幾激烈㗎‼️ 今晚我們點的菜都算清淡,最濃味算是蝦餅扎肉餅,不過它一開二,我們就隨便夾,結果只吃到一個味道,我們四人要一開四嘛~~牙車快即是雞絲扎肉沙律🥗幾好味,粉卷也是必點的,點那個酸汁即刻開胃晒~~另還有蟹肉炒粉絲🦀、咸魚芥蘭,份量都夠四位女士,如果有男士,可能要加點肉或飯了~~~甜品是芒果糯米飯🍚和法式 pancakes🥞,也有雪糕伴著‼️ 本來是非常完滿的一餐,之前說我們早,未有客人,之後陸續有不少客人入座,加上溜冰場那邊有比賽,來的客人可能是家長吧⋯⋯ 結果前後被他們包抄了,現在限聚令是多少人嗎⁉️ 他們大大小小還有未到的,佔領幾張長枱,未吃飯,先喝啤酒🍺,開始有點吵,沒帶口罩😷,拿著啤酒🍻前後枱行來行去打招呼,大聲說話,好似包咗場,我們問侍應是不是包場,又說他們不是啊幸好我們都吃完準備要走,但他們的行為好像趕我們快點走,讓出張枱~~侍應們都沒理會他們騷擾其他客

訂了六點的枱
,坐在走廊,溜冰場旁,位置不錯吧
‼️
今晚我們點的菜都算清淡,最濃味算是蝦餅扎肉餅

牙車快即是雞絲扎肉沙律🥗
幾好味,粉卷也是必點的,點那個酸汁即刻開胃晒~~

或飯
了~~~

侍應們都沒理會他們騷擾其他客人,可能以為是大客吧⋯⋯ 應該打電話1823,食飯就坐定定啦,這裡又不是酒吧‼️

芒果糯米飯
法式芒果薄餅
炸蝦餅扎肉餅
雞肉牙車快
粉卷
琴晚同屋企人食飯就係揀係又一城,大家都就腳,唔想食中餐於是就揀咗呢間。。。點知由頭伏到尾,我地4個人就嗌咗set。第一碟牛油雞翼,唔熱+完全無牛油味。第二碟雞絲芒果沙律,個汁太甜雞絲食得出係隔夜。第三碟主菜蝦粉絲煲,加埋得2隻蝦完全無餸食食到呢到已經可以確定中伏,好想食完快啲走所以相都無影多張,第四碟雞係雞肶嚟,又係一樣份量少,唔熱,唔好食。之後仲有個金邊粉,都係難食,個程度係茶記收我50蚊我都會覺得難食嗰隻。最印象深刻就係個雜菜煲!所以有影相係烚菜,完全無味我自己係屋企煮唔出咩?洗乜出嚟食呢啲啊?總結,1. 服務差 明明無人排隊等入都死要話限時個半鐘,你唔趕我自己都走價唔唞啦啲員工行行企企就死唔肯收碟,好幾次屋企人差啲自己幫佢地收,好意思收加一?服務係邊啊?好心你地返緊工就醒小小啦2. 上菜慢兼難食 每碟隔15分鐘上,重要唔好食,好難想像點解咁都營運到,難食過茶記,唔該唔好開住嚟伏人啦3. 價錢不合正比 服務費又比咗,4人set埋單1400,只求食物質素正常發揮已經收貨,但差到不能容忍,N年無寫食評今次都嬲到要寫下,希望唔好有人同我一樣中伏!
琴晚同屋企人食飯就係揀係又一城,
大家都就腳,唔想食中餐於是就揀咗呢間。。。
點知由頭伏到尾,我地4個人就嗌咗set。

第一碟牛油雞翼,唔熱+完全無牛油味。
第二碟雞絲芒果沙律,個汁太甜雞絲食得出係隔夜。
第三碟主菜蝦粉絲煲,加埋得2隻蝦完全無餸食
最印象深刻就係個雜菜煲!所以有影相
雜菜煲

係烚菜,完全無味

我自己係屋企煮唔出咩?洗乜出嚟食呢啲啊?

總結,

2022-06-12 1299 瀏覽
小編一得閒就會去high tea,今次俾我發現到幾抵食既tea set,所以同大家介紹下🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️又一城安南推出左$198兩位既越式下午茶🤩有鹹點小食,仲有經典越式甜點🍮👉🏻鹹點西貢蝦多士、越式蒸粉卷、鮮蝦米紙卷、蒜蓉牛油雞翼、炭燒大頭蝦(每位半隻)👉🏻甜點 椰汁紫糯米、越南咖啡奶凍、西米斑蘭糕、椰青果凍、法式焦糖燉蛋加$18仲可以追加麵食😍選擇有安南牛肉湯河粉/ 龍海蟹仔肉鮮茄湯檬粉/ 扎肉撈檬粉利申👅:小編勁鍾意加左辣椒粒既牛肉湯河粉🌶️🌶😍甜點大部分都好食呀,不過覺得鹹點西貢蝦多士有點兒油多😛喜歡我既帖文記得like & share🙆🏻‍♀️😘

👉🏻鹹點

👉🏻甜點

加$18仲可以追加麵食😍
選擇有安南牛肉湯河粉/ 龍海蟹仔肉鮮茄湯檬粉/ 扎肉撈檬粉

喜歡我既帖文記得like & share🙆🏻‍♀️😘
  • 安南牛肉湯河粉
  • 安南春卷
2022-06-09 681 瀏覽
shopping完咗之後,諗住食埋嘢先至再返屋企,喺鄭我哋買手袋隔離,有一間高級越南菜,我們決定今晚食越南菜。我哋分別叫了一個火車頭,一個撈檬,再加一個蝦餅小食值得一提的是,這裏的撈檬所用的魚露並不像一般越南餐廳的魚露,這裏的魚露沒有太過濃味,比較健康。
我哋分別叫了一個火車頭,一個撈檬,再加一個蝦餅小食