我多數跟睇戲朋友一起到屯門睇戲,可方便屯門返工的他及住屯門的我! 我們通常在戲院附近找地方食飯,還要不用等位,上得快!食得快!在半年前當晚,跟他去睇韓國戲 <驅魔使者> 之前,他建議食這間小店 <孖寶去骨海南雞>!一品東坡肉飯 跟湯 $48整碟滿滿的!肥瘦相間!醬汁帶有五香粉的味道,相當惹味! 令我飽足成晚呀!去骨海南雞飯 跟湯 (大) $52海南雞的份量都幾多!飯呈雞油的鮮黃色!入口油潤又美味!南瓜湯大大碗熱燙的南瓜湯,既甜美又帶有南瓜絲,真材實料!這餐令我飽足成晚,性價比高嘅抵食晚餐!

一品東坡肉飯 跟湯 $48
整碟滿滿的!肥瘦相間!醬汁帶有五香粉的味道,相當惹味!
 令我飽足成晚呀!

一品東坡肉飯
去骨海南雞飯 跟湯 (大) $52
海南雞的份量都幾多!

飯呈雞油的鮮黃色!入口油潤又美味!

去骨海南雞飯
南瓜湯
大大碗熱燙的南瓜湯,既甜美又帶有南瓜絲,真材實料!

這餐令我飽足成晚,性價比高嘅抵食晚餐!
2019-09-11
一品東坡肉飯
去骨海南雞飯
  • 去骨海南雞飯跟湯
2020-04-30 135 瀏覽
好多時,大商場之食肆,多數為連鎖經營,缺乏新鮮感。個人更喜歡小店,當中不乏很多隱世美食,充滿驚喜。V City/屯門西鐵站出口,屯門新墟一帶,就充滿很多食店。個人特別喜歡食雞,所以經常幫襯海南雞店😜。近排俾我發現到孖寶😁,此店位置方便,就在新墟麥當勞對面。店面不大,大約4-5張枱。整齊乾淨,坐得舒適。海南鷄飯,重點當然是隻雞🐔la: 雞肉夠嫩有汁,最鍾意皮與肉之間那一層jelly😍記得食埋墊底嘅芽菜。。。吸收鷄汁之後,真係又香又甜又爽口😆😆油飯:粒粒分明👍(最怕d飯濕到爛。。。)油菜:爽。脆。甜。(題外話:食食下見職員帶住兩袋生菜補倉,唔怪得碟菜咁新鮮😘)最可惜今日湯煲壞咗😭,冇得飲湯😭,佢個湯真係好正ga。近期疫情,以為人流會減少,但晚市期間依然座無虛席,外賣不斷。店內職員飛奔工作,充滿香港人的幹勁😌。

記得食埋墊底嘅芽菜
。。。吸收鷄汁之後,真係又香又甜又爽口😆😆
油飯:粒粒分明👍(最怕d飯濕到爛。。。)
最可惜今日湯煲壞咗😭,冇得飲湯😭,佢個湯真係好正ga

• 招牌海南雞飯套餐
2020-03-10 288 瀏覽
本身有食開依間野,味道係唔錯,但今日食完唔會再有下次,首先想講間野啲店員好嘈,即不停咀吹水,有一半以上既員工冇戴口罩(啲飛沫噴晒去食物度),包括廚房入面既廚師,出餐既有戴但不停用手搞個口罩再拎野食俾你,咁既時期依餐真係食得好不安,另外佢都主要做外送,見佢幾個送外賣都係唔戴口罩係間舖吹水,去咁多地方送外賣真係中左招都唔知咩事,最後最離譜既係見有供應商送外賣盒黎,箱野放完地下再放上張用餐枱,我就即刻留意住之後會唔會清潔消毒張枱,答案係冇,真係好希望店主留意返員工衞生!
2020-03-08 208 瀏覽
今晚約了一位很久沒見的友人出來吃晚餐。知道她有時也會在這家店叫外賣。所以就在這裡吃晚餐。店面是傳統的茶餐廳,有種街坊的親切感。我們點了一份二人餐,看了看餐牌都覺得二人餐的份量都頗為大份,也很吸引。友人比較喜歡吃辣,而我則想嚐海南雞,才知道原來分開醬汁就是海南雞及口水雞的分別。第一道上的是南瓜湯,味道適中,也幫助我們開胃。第二道便是海南雞/口水雞。海南雞的肉質嫰滑,配上醬汁的口感不錯。很久沒有吃海南雞了,更讓我們期待。二人餐也吃得非常飽。
店面是傳統的茶餐廳,有種街坊的親切感。

第一道上的是南瓜湯,味道適中,也幫助我們開胃。

二人餐也吃得非常飽。
2020-03-04
2020-03-02 155 瀏覽
天氣乍暖還寒,好想有啖飯落肚暖下個胃,加埋啖啖肉就更加好,經過見到海南雞飯,正呀!好,坐低睇吓有咩好食先。去骨口水雞飯,好大份雞啖啖肉,滑滑嘅雞配油飯,好味,而且價錢好抵食,大份雞都係$54。糖醋排骨肉燥飯,糖醋排骨炸得唔錯,不過可以再甜少少,有埋肉燥送飯一流,份量好充足。跟餐有例湯或者嘢飲,南瓜雞腳湯,個湯好濃郁,飲到南瓜味,仲有隻雞腳,飲品叫咗熱菜蜜。瑞士雞翼,醃得幾入味,唔錯!生菜都綠油油夠新鮮。

好,坐低睇吓有咩好食先。

瑞士雞翼,醃得幾入味,唔錯!

生菜都綠油油夠新鮮。
2020-03-01 1007 瀏覽
這是位於家附近的一間餐廳,多次路過也未有光顧。這天心血來潮決定一試。除了招牌海南雞,也有口水雞、肉燥飯等食品。價錢定位也是適中。以為是味精例湯,豈料是足料老火靚湯!南瓜湯入口帶有絲絲瓜蓉,而且還有粟米紅蘿蔔等湯料。零味精又有住家感覺,絕對要加分!一場來到,怎能不吃上一碟海南雞飯呢?海南雞大碟,有頗多芽菜墊底。黃油油的雞皮夠爽,雞肉嫩滑。去骨雞令人進食更加方便。而海南雞其中一個特點是醬汁,分別配有黑豉油、薑蓉和泰式辣醬,更加惹味開胃。黃油飯大碗帶油光,飯粒分明,香口煙韌。口水雞同樣嫩滑無比,配上特製口水汁,帶點辣勁。而這股辣度,是越吃越出味,若不太能吃辣的朋友,這可算是一個挑戰啊。至於撈麵底的米線,也完全滲入了口水汁的惹味。整碗辣得過癮!油生菜大碟,不過略嫌油份有點多。雖然最近堂食客人減少,但進食期間觀察到餐廳外賣單不絕,看來誤打誤撞來到了一間好吃的餐廳。
這是位於家附近的一間餐廳,多次路過也未有光顧
。這天心血來潮決定一試。

孖寶靚湯

以為是味精例湯,豈料是足料老火靚湯

招牌海南雞飯套餐

一場來到,怎能不吃上一碟海南雞飯呢

招牌海南雞飯套餐

海南雞大碟,有頗多芽菜墊底。黃油油的雞皮夠爽,雞肉嫩滑
。去骨雞令人進食更加方便。

招牌海南雞飯套餐

黃油飯大碗帶油光,飯粒分明,香口煙韌

招牌口水雞撈麵套餐

口水雞同樣嫩滑無比,配上特製口水汁,帶點辣勁
。而這股辣度,是越吃越出味
,若不太能吃辣的朋友,這可算是一個挑戰啊。
招牌口水雞撈麵套餐

至於撈麵底的米線,也完全滲入了口水汁的惹味。整碗辣得過癮

油菜

油生菜大碟,不過略嫌油份有點多。

雖然最近堂食客人減少,但進食期間觀察到餐廳外賣單不絕
,看來誤打誤撞來到了一間好吃的餐廳
2020-03-01
孖寶靚湯
2020-02-26 117 瀏覽
成日心思思掛住佢既南瓜湯🤤佢嘅海南雞飯超正,我鍾意配油飯,佢既油飯整得好好👍🏻店員全部後生女,而且服務態度幾好,好有活力嘅一間餐廳,氣氛唔錯,好鍾意喺度食嘢,食得好開心👏🏻🥰
2020-01-21 366 瀏覽
住在附近, 常常都幫襯這間吃海南雞飯。有時懶落街就叫外賣, 近的話一個都送, 遠少少就要打來問下啦。海南雞飯套餐: 最喜歡這個套餐, 算是招牌吧, 有菜有雞有湯有飯, 夫復何求?  海南雞的肉很幼嫩, 一點也不老, 有三款不同的醬料配, 還有我喜歡的芽菜, 南瓜湯好好味, 如果可以想飲多幾碗, 生菜大大份, 仲有大大碗油飯, 大隻佬都夠食了。鍾意食辣的, 仲有一個秘製辣醬汁。涼拌拍青瓜: 我想像之中的拍青瓜, 只有這一半的份量, 也是一般餐廳的份量, 但這裡竟有雙倍, 實在嚇我一跳, 爽脆的青瓜, 配上蒜薑辣醬汁, 很有風味。糖醋排骨飯: 有時無咩胃口食飯, 就會食糖醋排骨, 酸酸甜甜, 會追食, 排骨偏瘦少少, on diet都可放心食, 不過邪惡的我還是選油飯, 幾時都喜歡吃有味的飯, 排骨的量也是很多呢。蝦餅: 有點意想不到, 蝦餅和大型的泰國菜館一樣好的水準, 香脆外層, 咬下去滿有彈性的及蝦香, 也不油膩。

鍾意食辣的, 仲有一個秘製辣醬汁。

2020-01-13 192 瀏覽
成日睇完戲食嘅飯堂之一,招牌海南雞固然出色,就連個例湯都好正架!今餐食豪少少嗌咗二人餐,海南雞同口水雞二選一,配海南雞油飯,可以揀多個餸,我地又嗌咗咖喱雞😗另有蠔油時菜、無味精靚湯~個湯真係超超超足料,就係睇啲湯渣都見到有雞腳、紅蘿蔔、南瓜、粟米,煲到南瓜融晒超甜呀~~皮光肉滑的海南雞,半隻雞兩個人都輕易KO雞皮唔會好肥,仲連住少少透明嘅骨膠啫喱,好野黎,正!油飯好大碗,塞到實一實,仲有個醬都唔錯,我都係最愛黑色醬。反而咖喱雞相比之下就唔太特別啦,家常味道嘅咖哩,勝在大份量多!薯仔煮得好腍,雞粒都有炸過,食落更香口。仲有個菜,食完飽到上心口,同埋夠晒營養😂又肉又菜又靚湯咁,總括黎講2人餐係幾抵食!不過飲野就要另外加啦~ps外賣仲抵添呀!

另有蠔油時菜、無味精靚湯~

皮光肉滑的海南雞,半隻雞兩個人都輕易KO

雞皮唔會好肥,仲連住少少透明嘅骨膠啫喱,好野黎,正!

油飯好大碗,塞到實一實,仲有個醬都唔錯,我都係最愛黑色醬。

ps外賣仲抵添呀!
2020-01-01
2020-01-13 223 瀏覽
今天是星期一,大約下午12點餐廳還沒有太多人,當我們的菜上齊後,慢慢愈來愈多人,差不多全部食海南雞飯要了一個招牌海南雞飯套餐$62包括一碟無骨海南雞、油飯、湯、油菜。海南雞不但無骨,而且雞肉嫩滑,油飯很大碗,生菜一大碟十分抵食本人對例湯是沒有好感的,但這裡的湯是沒有味精的,很甜很好喝,應該是紅蘿蔔粟米南瓜雞湯。海南雞飯的醬汁是很重要的,這裡的員工很好,我問她想要多點薑蓉,她給了我一大碟糖醋排骨飯(跟湯)$48份量很足,味道調得很開胃,很入味黃金炸蝦餅$40很大的4粒,非常彈牙實在有紙巾提供,我自己很喜歡有紙巾提供的餐廳
今天是星期一,大約下午12點餐廳還沒有太多人,
當我們的菜上齊後,慢慢愈來愈多人,差不多全部食海南雞飯

要了一個招牌海南雞飯套餐$62
包括一碟無骨海南雞、油飯、湯、油菜。
海南雞不但無骨,而且雞肉嫩滑,油飯很大碗,生菜一大碟
十分抵食

糖醋排骨飯(跟湯)$48
份量很足,味道調得很開胃,很入味

糖醋排骨飯

黃金炸蝦餅$40
很大的4粒,非常彈牙實在

黃金炸蝦餅

有紙巾提供,我自己很喜歡有紙巾提供的餐廳

2020-01-13
糖醋排骨飯
黃金炸蝦餅
  • 海南雞飯
2020-01-10 154 瀏覽
老公突然想食海南雞,但我又想食咖喱喎,之後突然諗起屋企附近呢間孖寶,除咗海南雞係佢哋嘅主打之外,咖喱都做得唔錯😬😬裝修簡簡單單,做街坊生意居多,所以店員都好Nice👍老公揀咗海南雞套餐,仲送埋自家煲嘅南瓜雞腳紅蘿蔔湯,飲得出冇加味精👍👍醬汁做得唔錯,海南雞亦都夠滑夠鮮味,唔會太肥所以連皮食都OK😛😛碟生菜好大呀,仲有蠔油,蠔油生菜就最夾啦☺☺最值得讚嘅係個油飯,乾身得來一啲都唔油,反而多咗一份清香,仲要好大碗,大男人都夠飽啊!咖喱牛肉分量很多,唔會辣,適合大人細佬😌轉油飯都係加兩蚊. 抵呀😝😝跟餐仲有豆漿,咖啡奶茶,真係中西合璧🤪🤪涼拌雲耳$20 好大碟呀,用咗大量僵,又幾特別喎,睇返個價錢真係抵食,如果唔太肚餓的話叫兩個餐三人食到非常足夠,多咗個飯堂選擇🤣🤣

裝修簡簡單單,做街坊生意居多,所以店員都好Nice👍

跟餐仲有豆漿,咖啡奶茶,真係中西合璧🤪🤪

2020-01-06 111 瀏覽
今日因為要行山, 和朋友11點就來吃個早飯, 本想沒什麼人這麼早吃飯, 但坐了一會卻發覺很多外賣訂單, 堂食也陸續有來, 可見這間海南雞飯店相當受歡迎, 簡直貨如輪轉呢。半隻去骨海南雞$78去骨海南雞和口水雞, 都是同一隻雞來的, 分別是口水雞配上特有的辣醬汁, 淋上雞肉上, 店員給了一點口水雞醬汁試試, 應是自家調配的醬, 蠻有層次的辣。不吃麻辣的, 也有三款醬汁供選擇。 雞肉相當嫩滑, 即使是雞胸位也不鞋口, 半隻雞份量也相當多, 十分抵食, 雞油飯很香, 整個配搭天衣無縫。狀元燻蹄飯$48(跟湯)燻蹄就是豬手, 它煮得肉質超嫩的, 皮更有豐富骨膠原, 而醬汁方面, 雖然很深色像是很重口味, 其實不然, 味道是來得剛好, 鹹甜適中, 底下的芽菜更可平衡肉膩。南瓜雞腳湯湯煲得十分濃郁, 很甜, 有老火湯的味道, 家的感覺, 無味精, 還有煲湯料一拼附上, 我當然也吃了, 絕對值得一喝。

半隻去骨海南雞$78

狀元燻蹄飯$48(跟湯)

南瓜雞腳湯
2020-01-04 97 瀏覽
屯門凱都呢邊,開左好多新餐廳,舊商場又搖身一變成food court,我地今日就去左地舖,食雞入到去,餐廳細細,但好多人嗌外賣,餐單主打係食海南雞、口水雞,亦都有肉餅、肉燥等飯類我地嗌左口水雞同埋海南雞飯呢個係餐湯,應該係南瓜湯,湯入面有雞腳,雞腳夠林,幾好味口水雞飯套餐,隨餐有菜一碟海南雞飯,有份大中兩個size揀,我細食揀左中小食,瑞士雞翼餐飲,嗌左檸樂,值得欣賞係整罐可樂同成杯冰底比你整體黎講,以呢個價錢,性質比都幾高,屬平民化餐廳

我地嗌左口水雞同埋海南雞飯
呢個係餐湯,應該係南瓜湯,湯入面有雞腳,雞腳夠林,幾好味

口水雞飯套餐,隨餐有菜一碟

海南雞飯,有份大中兩個size揀,我細食揀左中

小食,瑞士雞翼

餐飲,嗌左檸樂,值得欣賞係整罐可樂同成杯冰底比你

整體黎講,以呢個價錢,性質比都幾高,屬平民化餐廳

自從去完泰國旅行返嚟,愛上了海南雞,香港海南雞店的很多但係質素亦有參差!見屋企附近這間海南雞店. 孖寶.基本上的菜式都係海南雞為主,就一於過嚟試試☺☺套餐選擇比較多,仲有午餐下午茶更加抵食!本來裝修充滿着海南雞的氣氛,墻上貼滿招牌菜式😍😍海南雞套餐海南雞份量多,油飯乾身香口,肉質鮮嫩,皮薄吾肥,🐔胸亦完全吾”孩”!👍👍👍掂另外嗜辣的話可以吃口水🐔,吾會辣反而多了一份香,超贊👍👍套餐送自家靚湯,完全無味精,媽媽的感覺🥰🥰瑞士雞翼 $28有5只,好入味呀,好大隻,超抵食😆😆人頭5、6拾蚊已經吃飽飽,有質素,多左間飯堂選擇😂😂

海南雞套餐

另外嗜辣的話可以吃口水🐔,吾會辣反而多了一份香,超贊👍👍

套餐送自家靚湯,完全無味精,媽媽的感覺🥰🥰

瑞士雞翼 $28有5只,好入味呀,好大隻,超抵食😆😆

人頭5、6拾蚊已經吃飽飽,有質素,多左間飯堂選擇😂😂
2020-01-02 475 瀏覽
魔雪奇緣2 上影啦!雖然年紀吾細,但女朋友都好中意睇🤣今晚就拉埋我一齊去置樂戲院睇~睇之前就係附近呢間食個海南雞飯先😂.🔸環境 打卡指數:🌕🌕🌕小店面積不大,目測可以坐到十枱台由於生意太好,所以有部分人都係外賣自取.🔸餐牌款式指數:🌕🌕🌕🌗除左招牌海南雞飯,仲有咖哩飯,肉燥飲等部分附上參考圖片,睇落都好吸引😎.🔸去骨海南雞飯 大 $52美味指數:🌕🌕🌕🌕去左骨嘅海南雞真係好正🙈味道同係泰國食嘅海南雞一樣啖啖肉,肉質又嫩滑,仲冇雪藏味架!配上黃油飯,真係一絕👍.🔸去骨口水雞飯 中 $42美味指數:🌕🌕🌕🌕呢款口水雞係醬汁同雞分別而上海南雞放係黃油飯上重點一定係秘製醬汁😈雞件沾一沾酸酸辣辣嘅醬汁,好惹味!不過,中size 對於女仔黎講就岩岩好如果男仔食嘅話建議食大 size 啦😂另外,隨餐附送嘅南瓜雞腳湯非常甜美飲落吾會口渴架😋.🔸黃金炸蝦餅 $40美味指數:🌕🌕🌕🌗炸蝦餅好似長洲魚旦口大粒😂外脆又彈牙,仲有粒粒蝦肉係入面最緊要係吾多油👍

魔雪奇緣2 上影啦!
雖然年紀吾細,但女朋友都好中意睇🤣
今晚就拉埋我一齊去置樂戲院睇~
睇之前就係附近呢間食個海南雞飯先😂
🔸環境
打卡指數:🌕🌕🌕
小店面積不大,目測可以坐到十枱台
由於生意太好,所以有部分人都係外賣自取

🔸餐牌
款式指數:🌕🌕🌕🌗
除左招牌海南雞飯,仲有咖哩飯,肉燥飲等
部分附上參考圖片,睇落都好吸引😎

🔸去骨海南雞飯 大 $52
美味指數:🌕🌕🌕🌕
去左骨嘅海南雞真係好正🙈
味道同係泰國食嘅海南雞一樣
啖啖肉,肉質又嫩滑,仲冇雪藏味架!
配上黃油飯,真係一絕👍

🔸去骨口水雞飯 中 $42
美味指數:🌕🌕🌕🌕
呢款口水雞係醬汁同雞分別而上
海南雞放係黃油飯上
重點一定係秘製醬汁😈
雞件沾一沾酸酸辣辣嘅醬汁,好惹味!
不過,中size 對於女仔黎講就岩岩好
如果男仔食嘅話建議食大 size 啦😂
另外,隨餐附送嘅南瓜雞腳湯非常甜美
飲落吾會口渴架😋

🔸黃金炸蝦餅 $40
美味指數:🌕🌕🌕🌗
炸蝦餅好似長洲魚旦口大粒😂
外脆又彈牙,仲有粒粒蝦肉係入面
最緊要係吾多油👍
2019-12-30