2021-02-22 1245 瀏覽
本餐:海南雞半隻 油飯2個無味精湯香煎魚香肉餅油菜凍檸茶凍奶茶外賣送到 餐還是熱 飲品仍有冰 很不錯但女友飲一口凍檸茶後:好難飲我飲一口後:這是五花茶?凍奶茶也是一樣 分別不大習慣香港冰室高品質的茶底 你是絕對不滿意的。然後嚐一下香煎肉餅 魚香來襲 為我們這一餐打下強心針 一致認可 挺好吃。不點雞醬 有鹹魚餘香 點後會比較順口 再嚐南瓜湯 第一口是有驚喜 可惜南瓜渣太多影響口感 雖然有一點法式湯的感覺 可是都對甜湯沒太大喜好的我們 就算了。再來油飯 對飯食有嚴格要求的我 看到油飯竟然不是粒粒分別 就知道不怎麼好吃 細嚐下結果還是一樣 飯的水份太多了。油菜 菜色都變成黃了 代表已經煮老了 也沒什麼特別 就這樣主菜海南雞 也挺失望 嫩不嫩 老不老 冰鮮雞肉質唯一好是皮薄 份量大 ,然而雞肉也沒什麼味道 如果主打海南雞 我是建議不如倒閉好了 反正疫情都不好過。最後3個醬 1.薑蓉 2.稀釋左既雞醬 3.海南雞醬油很離譜....1.以前就聽過 做得好的薑蓉是不用落鹽的 這個薑蓉很咸很咸 咸到你想講粗口2.稀釋左既雞醬 配雞會食到你懷疑人生 完全不夾 但配肉餅還是不錯 3.海南雞醬油 配雞食 都
本餐:海南雞半隻

凍檸茶
凍奶茶

外賣送到 餐還是熱 飲品仍有冰 很不錯
但女友飲一口凍檸茶後:好難飲
我飲一口後:這是五花茶?
凍奶茶也是一樣 分別不大
習慣香港冰室高品質的茶底 你是絕對不滿意的。

不點雞醬 有鹹魚餘香 點後會比較順口

油菜 菜色都變成黃了 代表已經煮老了 也沒什麼特別 就這樣

主菜海南雞 也挺失望 嫩不嫩 老不老 冰鮮雞肉質

最後3個醬 1.薑蓉 2.稀釋左既雞醬 3.海南雞醬油
很離譜....

3.海南雞醬油 配雞食 都係會懷疑人生 完全不會明白這個醬能為雞肉帶出什麼樣的味道 這醬就是垃圾 很難吃

總結:不用吃了。

2021-02-22
2021-02-12 1523 瀏覽
以前有經過元朗既分店,都無食過。今次食屯門店,茶餐好抵食,三十幾蚊有跟熱飲/湯,加菜或者小食,可以揀。餐既選擇都好多,見食評個個都話 雞必食,湯必飲。於是,就點左海南雞,去骨真係懶人恩物。雞幾滑,有五、六舊,配三種醬,泰式酸辣醬,甜豉油,薑蔥油。口水雞米線$36好抵食,雞有六七件,有青瓜絲墊底,芽菜同米線撈微辣既薑蔥豉油。係海南雞配另一個汁咁。同樣好滑。幾好食,不過個米線有(少部分硬硬地?),唔係全部軟軟滑滑。湯真係必飲,有雞腳、紅蘿蔔、粟米,清甜唔口渴豬手有五舊大大塊,有汁配粒粒分明既油飯,撈飯唔錯。糖醋排骨亦OK,有七八舊,入味唔會柴,甜甜酸酸開胃。堂食得幾張枱,空間比較細,見好多人買外賣,多數外賣雞。海南雞同口水雞的確唔錯,唔鞋口,去骨係重點。份量不少,$40有找,包埋野飲或湯,真係抵。
以前有經過元朗既分店,
都無食過。
今次食屯門店,茶餐好抵食,
三十幾蚊有跟熱飲/湯,加菜或者小食,可以揀。

餐既選擇都好多,見食評個個都話
雞必食,湯必飲。

海南雞油飯

於是,就點左海南雞,去骨
真係懶人恩物。
雞幾滑,有五、六舊,
配三種醬,泰式酸辣醬,甜豉油,薑蔥油。

幾好食,不過
個米線有(少部分硬硬地?),唔係全部軟軟滑滑。

湯真係必飲
,有雞腳、紅蘿蔔、粟米,清甜唔口渴

豬手油飯

豬手有五舊大大塊,有汁配粒粒分明既油飯,撈飯唔錯。

糖醋排骨

糖醋排骨亦OK,有七八舊,入味唔會柴,甜甜酸酸開胃。

堂食得幾張枱,空間比較細,見好多人買外賣,多數外賣雞。

海南雞油飯

海南雞同口水雞的確唔錯,唔鞋口,去骨係重點

份量不少,$40有找,包埋野飲或湯,
真係抵。
2021-01-06
2020-12-29 687 瀏覽
每次打開外賣app唔知叫咩好 都會揀番呢間 大件夾抵食👍🏻👍🏻無論散叫定套餐都會係得頂 個湯一D都唔Hea 好好飲👍🏻👍🏻(重有湯渣雞腳 )好好飲唔好講笑 8.5/10 重跟埋飲品飯大大碗👍🏻 海南雞真係無骨重要勁滑啖啖肉👍🏻如果4人餐揀餸 佢個咖哩豬扒/糖醋排骨/鹹魚肉餅都好好食🤫🤫叫外賣好快送到🙈
每次打開外賣app

如果4人餐揀餸
佢個咖哩豬扒/糖醋排骨/鹹魚肉餅都好好食🤫🤫
叫外賣好快送到🙈
2020-12-12 639 瀏覽
第一之光顧孖寶是在元朗又新街。屯門雅都這間是第二次光顧。點了一個大的海南雞飯($54)雞肉十分嫩滑。雞皮是很鮮明的黃色。底下有一堆芽菜。三款醬汁沒有甚麼特別,普普通通的水準油飯看上去很吸引,色水好靚,但吃下去竟然沒有甚麼味道,香味也欠奉。吃下去很「煙 un」,只可惜欠缺味道。。。隨飯附上的南瓜湯味道鮮甜,感覺很足料。兩個年輕女店員說話聲浪都頗大,沒有呼喝顧客,但亦不見得有禮貌。店員都有戴上手套,但無論收銀,傳菜,執碟全程都沒有做消毒。這樣很容易造成病毒傳播不過店員有緊守入店要量體溫的規則。就以上衛生情況,再回頭的機會不太高。
第一之光顧孖寶是在元朗又新街。屯門雅都這間是第二次光顧。

點了一個大的海南雞飯($54)

雞肉十分嫩滑。雞皮是很鮮明的黃色。底下有一堆芽菜。

三款醬汁沒有甚麼特別,普普通通的水準

隨飯附上的南瓜湯味道鮮甜,感覺很足料。

不過店員有緊守入店要量體溫的規則。

就以上衛生情況,再回頭的機會不太高。

2020-12-02 473 瀏覽
呢間之前都食過,雖然店舖細細間,但係鍾意佢地沙薑嘅醬料係自製的,酸酸地好開胃。同埋因為我好鍾意飲湯,湯唔係味精湯,飲得出係老火湯👍🏻👍🏻 自己比較好怕好肥的雞皮,呢度啲雞係皮薄,雞肉係啖啖肉😋😋😋

2020-11-30 292 瀏覽
係元朗分店食得多屯門分店第一次食, 必食口水雞飯勁足料薑蒜口水汁,淋上無骨海南雞啖啖蒜蓉味,麻辣就愈食愈辣,送飯一流好好味口水雞下面既芽菜索晒汁,都好食😋平時去茶記跟飯既湯,啖而無味,我從來唔飲但佢碗南瓜紅蘿蔔雞腳湯,好甜好好飲
係元朗分店食得多
屯門分店第一次食, 必食口水雞飯
勁足料薑蒜口水汁,淋上無骨海南雞
啖啖蒜蓉味,麻辣就愈食愈辣,送飯一流
好好味
口水雞下面既芽菜索晒汁,都好食😋

平時去茶記跟飯既湯,啖而無味,我從來唔飲
但佢碗南瓜紅蘿蔔雞腳湯,好甜好好飲

外賣自取
2020-09-17 545 瀏覽
本身諗住收工去食野🙆🏻‍♀️ 點知行到新墟就見到呢個海南雞飯店😍😍😍 記得之前可以去旅行嘅時候成日去泰國食海南雞飯🥺🥺 所以就入咗去食海南雞飯😍咁其實因為我食量其實唔係太多 我見到佢哋有海南雞飯仲有有中size 所以就叫咗一個海南雞飯食😍 雖然係叫左中size 但其實份量都仲係好足👍🏻👍🏻首先讚下佢嗰碗南瓜湯先👍🏻👍🏻 飲落好似冇味精一樣 南瓜味好甜😋😋😋講返個海南雞飯雞肉好滑 再配埋油飯 正啊❤️❤️❤️下次一定會再嚟食過 建議男仔可以叫下佢哋個套餐有菜有湯有飯👍🏻👍🏻👍🏻
本身諗住收工去食野🙆🏻‍♀️ 點知行到新墟
所以就叫咗一個海南雞飯食😍
雖然係叫左中size 但其實份量都仲係好足👍🏻👍🏻
講返個海南雞飯
雞肉好滑 再配埋油飯 正啊❤️❤️❤️
  • 招牌海南雞飯套餐
2020-08-17 359 瀏覽
2020.8.14(五)從不喜歡孤單一個...偏偏孤獨一個約了閨蜜在家傾閨蜜事...可是她家爆水喉, 不能來在她未來得及通知我...我已買了她最喜愛的魚香煎肉餅及我最喜愛的無骨海南雞飯魚香煎肉餅即係鹹魚煎肉餅(少許鹹香味已令肉餅味香甘甜脆皮)無骨海南雞飯, 當然無無骨, 剛剛熟的軟綿綿雞肉, 一定由非常有經驗能掌握時間的大師父掌權不能不提今天的南瓜雞腳湯, 超好味! 南瓜連皮沒少量, 夠濃順帶一提, 奶茶控的我也被這杯奶茶吸引了
2020.8.14(五)
從不喜歡孤單一個...
偏偏孤獨一個

約了閨蜜在家傾閨蜜事...
可是她家爆水喉, 不能來

在她未來得及通知我...
我已買了她最喜愛的魚香煎肉餅及我最喜愛的無骨海南雞飯

魚香煎肉餅即係鹹魚煎肉餅(少許鹹香味已令肉餅味香甘甜脆皮)

順帶一提, 奶茶控的我也被這杯奶茶吸引了

2020-08-14
外賣自取
2020-08-15 333 瀏覽
疫情關係,最近都少出街食,而家都係叫外賣返屋企食比較安全啲,今次用左外賣平台叫孖寶之前試過佢既口水雞超好味,再配薑黃飯,簡直係絕配,而今次我就唔試薑黃飯,試下口水雞撈米線,份量超級多,食落好惹味不過就有啲辣同蒜味好重,係有少少重口味不過整體黎講都ok

不過就有啲辣同蒜味好重,係有少少重口味
不過整體黎講都ok
2020-07-12 275 瀏覽
2020.5.30(六) 行過路過, 唔好錯過。 其實行過好多次, 錯過好多次。 每次經過都見好多外賣放檯上, 好似都無咩位, 今次碰巧無咩外賣, 就食佢啦!叫左無骨海南雞/糖醋排骨, 2樣都好味好好味。無骨海南雞: 新鮮雞制作, 有雞味, 滑, 唔肥膩, 可以唔點醬(原味更正)糖醋排骨: 目前黎講, 食過最好食, 酸甜味啱啱好, 排骨好軟熟好入味。要講一下餐湯, 當日係南瓜湯, 唔會水澇澇, 例湯首選。 有無補充? 有! 個飯我都食左1碗。 平日唔食飯既我, 都食左1碗飯。
2020.5.30(六)
叫左無骨海南雞/糖醋排骨, 2樣都好味好好味。
要講一下餐湯, 當日係南瓜湯, 唔會水澇澇, 例湯首選。
無骨海南雞/糖醋排骨
2020-05-30
生日
用餐優惠
試食活動
無骨海南雞/糖醋排骨
2020-07-08 430 瀏覽
去左屯門行左一日,就求其搵間餐廳醫肚。黎左呢間孖寶去骨海南雞,我地6點45分坐低,15分鐘已經全滿曬啦~ 不停仲有人入黎搵位/叫外賣。睇到甘既場面,甘我就知自己無黎錯🤫我地一行2人就叫左個2人餐HK$158 (懶人餐,懶得諗甘多),1人餐有2個餸,2個油飯,2碗湯,1碟油菜+2杯飲品。本身我對海南雞無咩特別期望((或者係冇期望就唔會失望...  哈哈)) 一上台, 真係好superise.. 份量大到離曬地... 足足半隻肥大雞.. ((半隻雞出面都要$60~70..)), 加上色澤金黃, 真係好殺食.. 呢碟雞真係唔止得個樣, 食落去都好嫩滑... 仲配埋醬汁, 真係將味道提升到最極至...

2020-05-11 1487 瀏覽
電影院今日重開等左咁耐,終於又可以去睇戲啦睇戲之前決定醫飽個肚,吾洗餓住個肚睇戲😂.呢間「孖寶去骨海南雞」簡值係平民天堂價錢貼地,份量夠足,食物質素高除左招牌海南雞,仲有咖哩系列同肉燥系列架.🔸去骨海南雞飯 (大)連凍飲 $60美味指數:🌕🌕🌕🌕黃油雞色澤鮮亮,雞皮油油閃閃發光雞皮底下係白白滑滑嘅雞肉,肉多而皮薄肉嫩甜香,雞味濃郁配上香噴噴嘅油飯,香而不油,超正👍仲送左一配無添加任何味精嘅南瓜雞湯PS. 醬汁有蔥油,蠔油同泰式辣醬 .🔸咖哩豬扒飯 (凍飲+餐湯)$56美味指數:🌕🌕🌕🌕原來咖哩飯都吾錯👍味道濃郁且帶辛辣豬扒係切件而上,豬扒落油鑊炸至酥脆食落吾會鞋~仲有青瓜,薯仔等做配料😎凍奶茶香滑順口,同茶餐廳嘅有得輝😋.🔸瑞士雞翼 $30美味指數:🌕🌕🌕🌕🌗瑞士雞翼上色均勻味道濃郁有肉味,甜中帶鹹皮爽彈肉嫩滑,入味非常
電影院今日重開
等左咁耐,終於又可以去睇戲啦
睇戲之前決定醫飽個肚,吾洗餓住個肚睇戲😂

呢間「孖寶去骨海南雞」
簡值係平民天堂
價錢貼地,份量夠足,食物質素高
除左招牌海南雞,仲有咖哩系列同肉燥系列架

🔸去骨海南雞飯 (大)連凍飲 $60
美味指數:🌕🌕🌕🌕
黃油雞色澤鮮亮,雞皮油油閃閃發光
雞皮底下係白白滑滑嘅雞肉,肉多而皮薄
肉嫩甜香,雞味濃郁
配上香噴噴嘅油飯,香而不油,超正👍
仲送左一配無添加任何味精嘅南瓜雞湯
PS. 醬汁有蔥油,蠔油同泰式辣醬

🔸咖哩豬扒飯 (凍飲+餐湯)$56
美味指數:🌕🌕🌕🌕
原來咖哩飯都吾錯👍
味道濃郁且帶辛辣
豬扒係切件而上,豬扒落油鑊炸至酥脆
食落吾會鞋~
仲有青瓜,薯仔等做配料😎
凍奶茶香滑順口,同茶餐廳嘅有得輝😋

🔸瑞士雞翼 $30
美味指數:🌕🌕🌕🌕🌗
瑞士雞翼上色均勻
味道濃郁有肉味,甜中帶鹹

皮爽彈肉嫩滑,入味非常
2020-05-08
2020-05-10 333 瀏覽
位於屯門既孖寶去骨海雞飯,地理位置好近西鐵站,行過黎都只係10分鐘都唔洗。雖然堂食唔多人,但係外賣就做到冇停手!可見係呢區都幾出名菜單上面既選擇都唔少, 不過黎得呢度當然就係要食呢個無骨海南雞飯啦去骨海南雞飯(大)呢度既海南雞飯分2種size,分別只係飯既大小,所以鐘意食多D飯既可以點大既,否則只要小份就可以了雞件完全冇骨,又嫩又多目測有大約10幾塊雞肉三色醬係必須的飯好香油香味,一粒一粒的好爽口原本套餐是跟湯的,不過今日賣晒所以轉野飲,都一樣咁滿足!
雖然堂食唔多人,但係外賣就做到冇停手!可見係呢區都幾出名

去骨海南雞飯(大)
雞件完全冇骨,又嫩又多
目測有大約10幾塊雞肉

三色醬係必須的
飯好香油香味,一粒一粒的好爽口
原本套餐是跟湯的,不過今日賣晒所以轉野飲,都一樣咁滿足!
2020-05-04
2020-05-08 217 瀏覽
#又去雅都食嘢雅都商場經過翻新,當年還是小店林立的民生小商場吸引了不少食肆進駐,除了樓上的美食廣場和上次光顧的泰國餐廳餐廳外,下層也有一家海南雞飯餐廳,今次就吃這家!孖寶2人餐 ($158)海南雞是南洋的經典菜式,整整半隻大肥雞,雞肉皮爽肉滑,配有黑豉油、薑蓉及辣醬,配上香油飯,有點美中不足的是雞比較肥。二人餐當然不止雞,還可以自選小菜和油菜,我們選擇了魚香煎肉餅,做得既鬆化又有嚼勁,就是比較濃味,偏鹹!我喜歡海南雞,因為它是如此的光滑,豐滿和嫩! 柔滑的皮雖然很多油,但味道很好。美味的雞肉片中與醬完美搭配。套餐質素不俗,果然是海南雞專門店,雞滑又皮爽,令人胃口大開,實在不錯,日後會再來!
#又去雅都食嘢

孖寶2人餐 ($158)

2020-05-03 220 瀏覽
連續好多日都零確診,確實係好振奮人心,不過聽日要復工,就真係要好好收拾心情喇,食飽肚上路,唔好餓親保持健康先得兩個人食飯,唔知揀咩好,嗌二人餐就馬上解決煩惱啦!黃薑有助抗疫,最啱呢個時候食,好惹味呀醬料係海南雞嘅精萃,三種醬都令到隻雞畫龍點睛海南雞非常嫩,冇乜骨,啱晒啲lur骨恐懼症嘅朋友呢個餐仲可以揀多個餸,我地揀咗狀元燻蹄,勁多汁,仲啖啖肉𠻹蠔油時菜色水好新鮮咁,一啲都唔老湯水賣晒,免費餐飲頂替加$28就有大大份蝦餅,熱辣辣好好食就算疫情放緩,呢間餐廳一啲都唔鬆懈啵

孖寶2人餐

醬料係海南雞嘅精萃,三種醬都令到隻雞畫龍點睛

海南雞非常嫩,冇乜骨,啱晒啲lur骨恐懼症嘅朋友

呢個餐仲可以揀多個餸,我地揀咗狀元燻蹄,勁多汁,仲啖啖肉𠻹

蠔油時菜色水好新鮮咁,一啲都唔老

凍檸茶

湯水賣晒,免費餐飲頂替

蝦餅

加$28就有大大份蝦餅,熱辣辣好好食

就算疫情放緩,呢間餐廳一啲都唔鬆懈啵
2020-05-03
孖寶2人餐