2020-10-18 1155 瀏覽
通常鍾意食辣嘅人都會鍾意食川菜,我都唔例外,特別鍾意食麻辣干鍋。今日lunch去左嫲嫲辣辣食麻辣干鍋。$69有得揀麻辣、香辣,孜然或者蔥爆(唔辣)。仲有得揀三個餸,揀肉或者菜都得。包埋一碗白飯同埋一罐汽水/一杯豆漿。香辣干鍋(大辣)一黎到見到lunch set嘅香辣干鍋都有咁大份有啲驚訝。揀左牛肉、雞軟骨同埋西蘭花。西蘭花有大約四五舊,索曬所有香辣味,同白飯好夾。雞軟骨好正!一定要再叫!有好多粒,每粒都好好食。牛肉ok正常。香辣鍋底好正。麻辣干鍋(大辣)有超多花椒,麻辣味十足。雖然大家都係大辣但好似辣過香辣好多咁。但冇香辣嘅味道咁豐富,所以都係香辣正啲。揀左牛肉、雞件同埋紅薯粉。紅薯粉係扁身闊嘅,口感唔錯,成條都係麻辣味,但如果配香辣應該會正啲。雞件唔錯,但得四舊仔左右。牛肉都有幾多塊。因為好開胃所以不知不覺間食曬,一停低發現飽到上心口。叫左一罐可口可樂同埋一杯豆漿,都幾驚訝豆漿竟然都幾細杯,不過都幾解辣。下次再黎應該會叫返香辣大辣、雞軟骨、西蘭花,再加一個未試過嘅配菜。

香辣干鍋(大辣)
一黎到見到lunch set嘅香辣干鍋都有咁大份有啲驚訝。
揀左牛肉、雞軟骨同埋西蘭花。
西蘭花有大約四五舊,索曬所有香辣味,同白飯好夾。
雞軟骨好正!一定要再叫!有好多粒,每粒都好好食。
牛肉ok正常。
香辣鍋底好正。
香辣干鍋

麻辣干鍋(大辣)
揀左牛肉、雞件同埋紅薯粉。
雞件唔錯,但得四舊仔左右。
牛肉都有幾多塊。
麻辣干鍋

因為好開胃所以不知不覺間食曬,一停低發現飽到上心口。

豆漿

2020-10-18
香辣干鍋
  • 麻辣干鍋
2020-10-08 685 瀏覽
第一次食嬤嬤辣辣嘅時候,覺得真係好好食,依家覺得點解越黎越唔好食,今日叫咗一個外賣,一份蝦,一份田雞,點知蝦就得兩隻,田螺就勁難搵,份量越黎越少,少得可憐,以後都唔知仲食唔食好
2020-09-24 769 瀏覽
見到好多人贊,又剛剛去深水埗,便買回去一試。$69一客三餸的午餐乾鍋,我選擇了尤魚鬚,肥腸及田雞。田雞好小,肥腸就最多,可惜肥腸不是洗得好乾淨,有些不好的味道,加上沒有炸得好香脆,所以覺得好肥膩。這個套餐的價錢,配菜只是辣椒,沒有其他的配料例如豆角或菜之類,略帶單調。加上味道亦不是太出色,普普通通,試一次便夠了。
干煱午餐
2020-09-09 678 瀏覽
今日收工同女友去深水埗買電腦野,見架車咁岩泊到個錶位,於是就決定食埋晚飯先返去啦!見到有間嫲嫲辣辣,令到我d口水都即刻流呀!好啦!就等佢啦!由於舖頭比較細關係,同埋一枱只可以坐兩人關係,都等得幾耐,等左半個鐘左右就有得食啦!坐低就立即點菜啦,我地都係選左個自選大鍋啦!辣度就選擇左微辣,配餸就有魷魚鬚,肥腸,雞腎,秋葵同埋豆腐乾,再加多兩碗白飯,正呀!等左無耐就有啦!香噴噴,魷魚鬚就真係好惹味,份量都夠,加上d辣油就配合得好完美。而肥腸師傅首先就會先走一走油,食落去會外脆內軟,裡面d肥膏再加上辣椒就真係好香口,可惜要揸車,如果唔係一定加支青島,不過肥腸e類食品都唔好食咁多啦!咁住到雞腎啦,香辣爽脆,而且雞腎味道都好出,值得一試。秋葵啦,開頭重以為係青椒黎呀,後尾想起原來自已有叫秋葵,於是就食啦,份量都好多,而且煮出黎你係重可以清潔食到裡面嘅黏液,新鮮。最後就係豆腐乾啦,豆腐乾基本就係辣野嘅絕配,本身味道唔濃嘅豆腐乾再加上辣味就真係好出色。最後我地兩個都好快晒啦!埋單走人。

2020-06-25 1267 瀏覽
嫲嫲辣辣深水埗福榮街105號地下自己 一直都好鍾意食辣嘢,所以一直都有幫襯開呢間餐廳,最鐘意就係佢既干鍋餐廳既午餐客飯大部份都係$5x蚊,都幾合理,而干鍋就貴少少,因為可以選擇左鍋底再揀3款配料,而我專登黎到當然係食干鍋啦同朋友叫咗一份麻辣一份香辣share食,無食一排水準依然keep到,都係咁好味,炒得好香好夠鑊氣,如果有d朋友係唔食辣嘅都唔緊要,因為可以揀蔥爆都一樣咁正㗎
嫲嫲辣辣
深水埗福榮街105號地下

麻辣牛柏葉+雞件+大尾魷

香辣五花腩片+肥腸+豬頸肉

麻辣牛柏葉+雞件+大尾魷
香辣五花腩片+肥腸+豬頸肉
2020-06-02 872 瀏覽
Lunch with two of my friends who left Hong Kong at least 5 years ago, not too long but not too short either, I recommend them to try this Chinese restaurant which is famous of its strong and spicy dishes. Thanks to Google, found that it is called Sichuan Stir-fry.We ordered 3 lunch sets which are as follows:1.     Fried sliced meat with welsh onion  -  it taste quite sweet yet spicy with lots of welsh onion slices, not too soggy as those onions are still chewy. It goes too strong and a bit over-

1.     Fried sliced meat with welsh onion  -  it taste quite sweet yet spicy with lots of welsh onion slices, not too soggy as those onions are still chewy. It goes too strong and a bit over-seasoned to us after a while that we pour in some water into the dish and dilute the sauce.

2.     Tofu & meat with spicy sauce- it is quite good as the tofu is soft and tasty with adequate and suitable amount of sauce, not too sweet or salty for all of us.

3.     A set lunch (dry hot pot)  which we chose the pork belly slices, pig's small intestine slices and something I
forgotten. XXD. This dish is very good, not too much sauce yet not too dry, fried very well that those ingredients are mixed professionally though many chili but not too hot.

2020-05-31
  • A set lunch (dry hot pot)
2020-06-02 692 瀏覽
今日一行5人去深水埗睇下電腦用品 順便食個lunch 朋友仔話食辣野 就諗起嫲嫲辣辣 之前食過佢d干鍋好正 舖頭唔係好大 我地等左15分鐘左右就入座啦我哋每人簡左一個lunch干鍋套餐$69 一個鍋底 三款配 一款飲品 如果再加配菜每款$20 鍋底可選香辣 麻辣 孜然 蔥爆 辣度都好自由選擇 今次有兩位朋友唔係好食得辣就揀咗微辣 佢哋都可以接受 我哋食得辣嘅就揀返中啦我地5個人都叫左不同種類配菜一齊食 有五花腩 牛柏葉 貢丸 墨丸 牛展 肥腸 雞件 紅薯粉 蓮藕仔 田雞 脆皮腸等等 另外加左個水煮魚 酸辣土豆絲 推介肥腸 脆皮口感煙韌 另外牛柏葉 紅薯粉 吸曬入面嘅麻辣汁 好正干鍋非常惹味 送飯一流 略嫌麻味唔夠重 真係越食越想食 但土豆絲同水煮魚就認真麻麻 土豆炒得太林 酸辣味唔夠 水煮都係唔夠味 都係干鍋做得出色啲

2020-05-26 583 瀏覽
這是一間在港著名的四川小店,最簡單的點菜方法就是好像吃車仔麵般寫紙仔order 麻辣乾鍋午餐,再和朋友 share 吃!我點了微辣鍋底,再配以牛肉片、豬大腸、油麥菜,四川味道果然不同凡響,偏辣而不偏鹹,吃完午飯口腔仍有刺熱的感覺,但仍是可接受的辣度!朋友點了孜然鍋底,配以炸魚蛋、娃娃菜、金錢肚等,吃起來好像孜然較適合不嗜辣的朋友試吃!這頓平價四川菜午餐,口感十足,Hot & Spicy,不妨一試! 😋😋😋

2020-05-14 641 瀏覽
小妹去開深水埗黃金電腦商場,順便過來吃,是預先在Openrice查看過想吃的餐廳之一(因為小妹超愛吃辣),既然經過就試試吧。今天撞到中午放飯時段,所以要排隊等位~這裡有干鍋及客飯的午市套餐可供選擇客飯的價錢合理~干鍋則較貴了一場來到,當然要吃干鍋因為第一次吃,所以先點麻辣小辣試試味,結果是不夠辣的,小辣椒們可以試中辣至大辣~小妹點了麻辣小辣干鍋,配了薯粉、萵筍及金錢肚$89賣相其實很不錯~豬頸肉應該被用過鬆肉粉,有一種「乸」過的味道。金錢肚亦是無味的...蒿荀不夠熟,太爽而且有草青味,沒有辣味。不知是不是因為干炒的原因~薯粉是好一點了,只是看起來都是沒有被煮熟的樣子。但味道是不錯的,有微辣白飯的表面更是乾身結焦了,像是一早盛好並放了很久!.其實整個干鍋聞起來是很香的,但材料不夠好,所以下一次還是吃點麻辣燙或水煮吧~
這裡有干鍋及客飯的午市套餐可供選擇
客飯的價錢合理~干鍋則較貴了

一場來到,當然要吃干鍋

小妹點了麻辣小辣干鍋,配了薯粉、萵筍及金錢肚$89

賣相其實很不錯~

豬頸肉應該被用過鬆肉粉,有一種「乸」過的味道。

金錢肚亦是無味的...

薯粉是好一點了,只是看起來都是沒有被煮熟的樣子。
但味道是不錯的,有微辣

白飯的表面更是乾身結焦了,像是一早盛好並放了很久!

2020-04-20 586 瀏覽
以前一直食開尖沙咀嫲嫲辣辣分店,但聽聞深水埗分店比較出色,相約好友到此一試!雖然受疫情和限聚令影響,星期5晚上7點半還是要稍等一下下再可以安排入座,門外亦布大量客人購買外賣。每次必點麻辣干鍋,最喜愛自選菜式 - 9款(牛肉片,雞軟骨、豬頸肉、魷魚、四季豆、萵荀、紅薯粉、花椰菜、茄子)配中辣鍋底,紅薯粉一直以來係最愛的款式,不過今次鍋底下好多汁唔夠干,味道亦太咸,麻辣既感覺欠奉,失了水準。相反,追加小食「黃金皮蛋」值得推薦,味道和份量

相反,追加小食「黃金皮蛋」值得推薦,味道和份量
2020-03-20
2020-04-16 470 瀏覽
午餐時段,好耐無試過川菜。封關期間不能外出深圳的香港人又如何解決味蕾之苦呢。深水埗福榮街有個乾鍋系列,雖然價錢同機場食一餐半餐差不多。但最主要係夠辣!裝潢不錯幾新。幾個阿姐都有笑容。不過就係好似榮的豆漿太細杯,而且無茶水。🤗。點菜簡單如果係乾鍋系列就好似點心紙自己剔。|麻辣香锅^乾鍋係不同的菜品經過再處理同幹辣椒一起上碟,送飯真一流。孜然的味道稍微重一點,我建議麻辣。然後乾鍋和水煮魚烤魚一樣其實個人口味我是不能缺豆芽菜呀。所以必點🤗🤗一餐半餐當過下嘴癮。

[环境]裝潢不錯幾新。

[服务]幾個阿姐都有笑容。不過就係好似榮的豆漿太細杯,而且無茶水。🤗。
點菜簡單如果係乾鍋系列就好似點心紙自己剔。

孜然的味道稍微重一點,我建議麻辣。

然後乾鍋和水煮魚烤魚一樣其實個人口味我是不能缺豆芽菜呀。

所以必點🤗🤗

一餐半餐當過下嘴癮。

2020-04-16
  • 麻辣干鍋
2020-03-08 680 瀏覽
喺尖沙咀分店已經吃過唔好食,蝦都係唔新鮮爛嘅。今次想俾次機會深水埗店,結果仲係唔好,干鍋唔夠乾爽,底下好多汁水,亦唔夠香,辣椒都唔夠乾,回鍋肉炒包菜都係唔幹爽,好多湯汁,一點辣味都冇
2020-02-28 538 瀏覽
食過另一間都感覺良好,今次去深水埗外賣,由充滿期望跌到落好失望。主因今次叫咗水煮田雞,但係份量甚少食唔到多過3隻脾,其次唔夠麻味。唔知係呢間既問題?定係因為外賣既問題?
唔知係呢間既問題?定係因為外賣既問題?
水煮田雞
2020-01-17 777 瀏覽
今日屋企冇煮飯,又好想食辣野!上網一睇見到深水埗間嫲嫲辣辣,就好想食!去到已經8:30左右,但估唔到都仲要等位,係門口已經聞到濃濃的辣香。#自選干鍋我哋叫左花甲干鍋做底,另外叫咗牛肉片,萵筍,雞軟骨,肥腸 ,排骨,仲有食麻辣干鍋必揀既紅薯粉 !我哋就揀咗麻辣中辣鍋底,食落好重口味好刺激 ☺️,唔會辣過頭,但又有麻辣既感覺,配白飯真心正 👍🏻 推介肥腸,好入味而且有炸過非常香脆#辣子雞反而呢一碟小炒就麻麻哋,雞件正常辣椒都好多,但上枱嘅時候見到好濕,炒得唔夠乾身,不過味道都正常!

#自選干鍋

#辣子雞

2020-01-07 621 瀏覽
深水埗的嫲嫲辣辣前兩年經常吃好久沒吃真的星期日晚上7點還生怕要等位想不到只有幾桌客人🧐干鍋 ($162)(牛肉片、肥腸、午餐肉、鮮茶樹菇)干鍋算是在香港比較少見的一道川菜價錢不便宜選了微辣的麻辣鍋底吃起來辣度很弱但麻辣度有感覺!可惜所有配料都很咸特別是牛肉片 非常重口味😫沒有食材的原味必須配白飯才容易入口口水雞($58)味道很不錯👍🏻雞肉嫩雞皮爽就是份量比以前少很多干煸四季豆($58)好香好香肉碎也是偏咸不過四季豆炒得香豆新鮮不老👍🏻
深水埗的嫲嫲辣辣前兩年經常吃
好久沒吃真的
星期日晚上7點還生怕要等位
想不到只有幾桌客人🧐

干鍋 ($162)
(牛肉片、肥腸、午餐肉、鮮茶樹菇)
干鍋算是在香港比較少見的一道川菜
價錢不便宜
選了微辣的麻辣鍋底
吃起來辣度很弱但麻辣度有感覺!
可惜所有配料都很咸
特別是牛肉片 非常重口味😫
沒有食材的原味
必須配白飯才容易入口
干鍋

口水雞($58)
味道很不錯👍🏻雞肉嫩雞皮爽
就是份量比以前少很多
口水雞

干煸四季豆($58)
好香好香
肉碎也是偏咸