傳說中米芝蓮推薦位在利茲卡爾頓102層俯瞰整個香港維多利亞夜景,就連洗手間也是拍照打卡點的 「天龍軒」粵菜餐廳.ᐟ記得要提前一個月預約才能訂到窗邊的位置~當時提前兩個禮拜可能人真的蠻多所以安排中間座位~其實不要點特貴的海鮮!偶爾來上一餐放鬆的晚餐也是不錯的!前菜+甜點身為台灣人不是很懂粵菜!點了中規中矩的以下幾道!(如圖)參考四人用餐,餐點不太油膩感,沒有雷點,蠻中規中舉,CP值來說份量可以再多一點,但景觀餐廳肯定價位偏高,但更多的記憶點是,風景好美!真的很Chill 、適合朋友聚會,服務人員很好!放上一張很Chill的狀態

記得要提前一個月預約才能訂到窗邊的位置~
當時提前兩個禮拜可能人真的蠻多所以安排中間座位~

其實不要點特貴的海鮮!偶爾來上一餐放鬆的晚餐也是不錯的!

前菜+甜點

放上一張很Chill的狀態

老人家喜歡吃中菜 才剛踏入2字頭嘅我也異常地喜愛飲茶🫖所以相約家中的老人家一起到位於Ritz-Carlton 102樓的天龍軒共進午餐。天龍軒位於全港最高嘅建築物ICC的102樓,亦係全港最高嘅米芝蓮二星餐廳,地理位置極佳🥰刻意提早兩個月前預訂近窗邊的海景座位🌊限聚令關係分開了兩張枱,職員也提議我哋坐望窗的位置,把窗外的風景一覽無遺,儘管當日天陰陰,但恰巧遇上中午時分轉晴能眺望青馬大橋🌉這種更居高臨下的感覺 很爽!!!當日分別散叫咗點心同埋一人套餐兩個人share食😋都建議大家如果有好多嘢想試嘅話可以考慮吓呢個方案🫶🏻點心價錢絕對唔算貴!如果同屋企人/朋友黎食lunch嘅話會建議大家可以唔洗食set 就咁去飲茶😆但係如果business lunch就可以參考下set menu有咩好食💓《 #龍軒星宴 》六道菜午餐體驗 (加一後$773/位)-#天龍獻粹 (桂花蜜汁叉燒/薑蔥煎帶子/免治和牛脆藕餅)評分:7/10短評:見個餐都有叉燒冇特別預留到signature嘅黑豚肉叉燒🥹呢款個人就普通中常嘅半肥瘦叉燒🤣薑蔥帶子配搭特別但係感覺唔係好夾🥹最驚喜係免治和牛脆藕餅,好味又唔油,食到粒粒蓮藕

《 #龍軒星宴 》
六道菜午餐體驗 (加一後$773/位)
#天龍獻粹
(桂花蜜汁叉燒/薑蔥煎帶子/免治和牛脆藕餅)
評分:7/10
短評:見個餐都有叉燒冇特別預留到signature嘅黑豚肉叉燒🥹呢款個人就普通中常嘅半肥瘦叉燒🤣薑蔥帶子配搭特別但係感覺唔係好夾🥹最驚喜係免治和牛脆藕餅,好味又唔油,食到粒粒蓮藕👍🏻

#炸釀鮮蟹蓋🦀
評分:7.5/10
短評:好味嘅😋印象幾深刻,面頭炸到十分香脆,食落去有啖啖嘅蟹肉,加埋入面嘅醬汁都好creamy又唔膩,值得一提嘅係伴碟嘅炸子薑幾特別!

#花膠酸辣羹
評分:6.5/10
短評:嚟到呢個位已經好飽但酸酸地好開胃,有花膠絲~肉絲~木耳等必備食材,味道正常冇乜特別,但好大碗🤣一碗可以倒到兩碗正常size飯碗🥹如果我一個人食呢啲set應該會飽死🤣

#南非六頭鮑魚伴原條海參
評分:7.5/10
短評:呢啲需要炆嘅手工菜色絕對係各間傳統中菜廳嘅招牌菜,亦可以話係分高下嘅位,呢到嘅鮑汁就好出色!!!✨ 六頭鮑入味又冇overcook咬落亦十分嫩,必試👍🏻海參肉身厚,但我自己麻麻哋所以冇食🤣

#星斑魚蓉香茜糯米飯
評分:2.5/10
短評:因為本身都唔好魚 又唔鍾意食芫荽🥹加上食到呢度已經好飽 糯米飯比較濕同漲 所以食咗一啖就果斷放棄🥹打包了~相都冇影🥹但係食魚嘅屋企人都表示唔好食🥹呢個應該係成餐飯最難食嘅一樣🥹

#天龍甜品薈萃
(香芒楊枝甘露/芝士煎堆/傳統酥皮蛋撻)
評分:8/10
短評:食到咁飽飲番個酸酸甜甜又凍凍地嘅楊枝甘露確係一流🤤十分解膩!另外因為我唔鍾意食紅豆嘅關係所以將原本嘅紅豆點金丸子轉咗做芝士煎堆,原本都冇乜期望,點知咬落去啲芝士流心咇晒出黎,勁好食!!!😍下次去一定要再叫😙因為我係曲奇皮愛好者 所以蛋撻留咗俾屋企人食🥚鬆化唔錯!!另外職員送嘅合桃酥都好好味😋熱辣辣✨
成個體驗都係唔錯👍🏻service好坐得舒服個景又靚又唔洗趕頭趕命💞係一個好好spend time嘅餐廳(我哋都坐左成三個鐘頭🤣)有機會大家都可以嚟experience一次喺高空飲茶😋但係最重要嗰點🥹整體來講食物質素唔算特別出色,來一次就夠🤣下一個target諗住帶婆婆去龍景軒試下😇或者大家有冇啲好食嘅中菜廳介紹😙?
——————————————————————————
゛天龍軒 (尖沙咀)
📍 尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)香港麗思卡爾頓酒店102樓
⋆͛人均消費:$773💰
⋆͛性價比指數:6/10🧮
⋆͛環境服務:9/10💁🏻
⋆͛ 打卡指數:9/10📸
2023-03-23 827 瀏覽
All food are well preapred and presented. Hot enough and good taste!!!The BBQ pork is so tender and juicy!!! The turnip cake is not hard!!! Lsighly fried and good texture with some crispies!!!The soup is so delicious and hot. The meat inside still tastes so well!!!The deep fried scallop is just good. Crispy skin and firm scallop!!!Surprisingly, the rice in lotus leave is well fried. So much ingredients inside. Yummy and not too wet!!! 👍🏻👍🏻👍🏻Not easy!!!Do not forget the dessert!!! Yummy for those

Do not forget the dessert!!! Yummy for those gelatinous rice ball!!!
2023-03-20 908 瀏覽
同男友慶生,因為唔中意去啲地方因為staff service差而破壞心情,所以book左個service比較好既地方。野食方面點左啲比較多人推薦既,係個燒腩仔硬左啲,其他都好好食。最開心係電話confirm果時話因為供應問題無黑豚肉叉燒,去到再問竟然有,個叉燒真係好好食,口感豐富,食落去有種幸福感💓另外個大蝦多士都值得推介,食左兩件都唔會覺得油膩同制,我仲有胃口試其他推介既菜式。雖然價錢比較貴,但有個迷人海景同慶祝生日,加上食完係飽既,我覺得都滿意既。
2023-03-09
2023-03-05 972 瀏覽
老媽子生日訂左中午飲茶,提早訂搵到窗景位,好正好好景,招呼同服到唔駛講啦,到位貼心,環境空間簡單舒服不失豪華,座位間距寬闊,講到食物係有保證的,上黎冷盤開開胃先,海蜇有咬口青瓜絲清新,預訂左黑毛豬叉燒入口即化好有口感帶甜而不膩,一人一件起兩件止為佳,留肚去下個燒賣,用料合理一口一個,滿足!其他仲點了蟹蓋,花胶湯同壽包,整體黎講都非常滿意,老媽子又開心,作為米芝連餐廳實在有返咁上下,好好👍🏻有機會一定會再去
2023-02-15 941 瀏覽
龙景轩位于四季酒店的中央,晚上一定是在四楼,是不如对方看过来的,中央的夜景服务相当,服务员会解释每道菜的名字和怎么吃菜有点慢,点心只有下午有夜市才是美食所以比较推荐中午吃的招牌点心菜比较便宜但也相当吧,说实话还没有米其林三的。星晶是最神奇的夜来香露,是吃过最好吃最贵的夜来香露92HKDDragon porch at the ritz carlton102 floor,ICC是看夜景的最的位置之一,在ICC楼上可以俯瞰整个中央的夜景真的很美服务比较好不用过分热情还觉得菜和龙王轩其实五月我真的是个门外汉这样吃出来有什么区别毕竟价格是有的大虾吐司人的价格大幅度相似二避免昂贵的海鲜或花胶辽差不多人均1000港元左右一般来说
这家是怎么评上米二的?首先味道就不合格,每道菜的食材毫无融合感,甚至需要自己手动组装起来,不然吃到口中层次就是分离的。·其次,不按常理出牌的中西合璧令人咋舌,没在哪家粤菜馆看过这么多羊肉菜式,谈不上什么融合菜,我觉得简直在乱来(巨峰提子牛柳?泡椒牛肝菌水晶角?麻酱干贝焗鸡?椰汁香芋素肉?·都这个人均了,你敢相信这是我吃过的卖相最丑的米其林粤菜?造型毫无美感,食材粗暴地堆砌在盘中,还大小不一,我这是在吃食堂菜?餐具相当难看,盘子像平价自助餐同款,没一道菜看上去馋,主厨真的学过摆盘和配色吗?·最后,作为全港最高的粤菜餐厅,价格也一点都不接地气,点心是目前吃过的星级粤菜中最贵的。不是不能接受价格高,但这起码是要建立在对食材和烹调的底气上的。天龙轩这么一出,简直有些在玩弄客人的信任了,但客人又不傻。·十分后悔没认真做攻略就预订了,看到菜单就隐隐预感雷,越看越点不出来菜。而且作为顶级酒店餐厅,英文翻译跟对面的意大利菜一样差劲。·【中东吉品鲍鱼酥】168HKD的鲍鱼叉烧酥,比龙景轩的鲍鱼鸡粒酥贵了整整一倍,大概精华都浓缩在了那一小碟鲍鱼熬成的酱汁里吧。鲍鱼确实味浓,但口感不够软润,酥皮虽松化,但不
【中东吉品鲍鱼酥】168HKD的鲍鱼叉烧酥,比龙景轩的鲍鱼鸡粒酥贵了整整一倍,大概精华都浓缩在了那一小碟鲍鱼熬成的酱汁里吧。鲍鱼确实味浓,但口感不够软润,酥皮虽松化,但不够细腻,一夹就裂成小块了,跟龙景轩比望尘莫及。
【三文鱼子蟹腿凤眼饺】第一次吃到蒸熟的三文鱼子,原本饱满的颗粒肉眼可见地塌陷了下去,入口时没了那种微弹的爆破感。个头偏小,澄面皮普通,内馅鲜美细腻。
【方鱼左口鱼肉肠粉】也就馅料矜贵了一点,米皮甚至赶不上一些小店出品。不仅米香微弱、质地偏薄,口感还软耷耷的,滑落口中毫无生气。
【姜葱窝粑煎带子】是在欺负客人的审美还是在考验开创新吃法的能力?窝粑形同超市买来的米老头,掰成不规整的方块散在盘中,像被狗啃了。
掀开窝粑还有堆成山的姜葱,以往姜葱茸顶多当个蘸料或者撒在表面提鲜,也是我第一次吃到它作为配菜出现,量大如调料盘,冲击着客人的心理防线。
煎带子是色泽唯一不那么寡淡的,个头饱满,调味也还可以,皮脆肉嫩香,咀嚼中溢出鲜美的汁水。
【松露翡翠竹笙卷】芡汁勾得太浓,凉一点就凝固在盘子里夹不起来,黑松露不是为了提高单价的话根本没必要存在。
【雪燕红枣冻糕】甜点和糖水比较少,勉强点了冻糕,依然是对不起这个价钱。就是一般茶楼的水准,虽然不甜但味道淡淡,与糕体毫无关联的金箔燕窝也大可不必。
茶芥每位52HKD也是问鼎全港,琥珀核桃不知什么时候换成了腰果。没想到豆瓣酱成了当日最佳,吃起来不算辣,浓厚的咸鲜味在浓稠质地中喷发,点了一桌清淡菜,这款酱料简直百搭。
唯一满意的就是给我们安排了靠窗位,而且在持续的阴天和大雾后,那天忽然放晴,赏着海景喝着茶,就当给了一顿风景票价。
2023-02-09
2023-02-10 914 瀏覽
天龍軒我哋一行五人叫咗以下嘅點心及菜式* 中東吉品鮑魚酥😋* 窩貼大蝦多士* 韭菜和牛鬆蒸粉卷😋* 雪影焗菠蘿叉燒包* 方魚左口魚肉腸粉😋* 脆皮燒三層肉😋* 叉燒😋😋* 三文魚子蟹腿鳳眼餃* 原個椰皇花膠燉雞😋😋* 楊枝甘露* 酥皮蛋撻* 美點雙輝點心水準好高,可惜當日天氣麻麻。叉燒無黑毛豬,但另一款叉燒都肉質嫩,充滿蜜汁; 椰皇花膠燉雞大顛,椰味濃郁好清甜😋 甜品就普普通通,下次可以省略。📍 香港麗思卡爾頓酒店102樓
天龍軒

📍 香港麗思卡爾頓酒店102樓
2023-02-05
  • 黑豚肉叉燒
  • 脆皮燒三層肉
趁天朗氣清☀️一於同另一對識食couple進行尋找米芝蓮⭐⭐的故事!是日選址天龍軒, 已榮獲米芝蓮⭐⭐多年, 成功嘅背後總會有佢嘅原因, 今日無論食物, 環境, 服務都完全符合⭐⭐嘅水平事不宜遲, 無論點心/小食/燒味都叫d黎試下, 話晒山長水遠黎到咁高嘅地方😂先黎香檳醒一醒神先, 因為今日實在太早起身😂 香檳我諗係世界上其中一款飲品一年四季24小時都適合飲用嘅😏🍾🥂腰果夠脆, 調味啱啱好, 一路食一路飲香檳食到唔停口😂天龍軒自家製嘅XO醬, 調味溫和, 鮮味十足, 配點心食係一流雪影焗叉燒包 - 表面焗得脆身, 跟住皮薄軟身, 用手將佢分開兩半, OMG入面熱到係出煙家! 將我啱啱講嘅其中一樣野做到唔難, 但係要將三樣野做到同時發生就絕對係實力入面嘅料, 甜度適中, 絕對為今日嘅午餐起左一個好開始🥢大蝦多士 - 脆口唔油, 蝦肉彈牙👍🏼椰汁螺肉蜂巢芋角 - 入口鬆化, 椰汁嘅調味啱啱好, 唔會好膩三文魚籽蟹腿鳳眼餃 - 結合左中日嘅原素, 亦體驗到師傅唔會受材料嘅限制, 從而構思到呢一款點心出黎! 三文魚籽除左增加左點心嘅口感之外, 配合左蟹腿亦有提鮮嘅效果黑椒羊肉煎餃蕃茄乾星斑燒賣

腰果夠脆, 調味啱啱好, 一路食一路飲香檳食到唔停口😂

入面嘅料, 甜度適中, 絕對為今日嘅午餐起左一個好開始🥢

大蝦多士 - 脆口唔油, 蝦肉彈牙👍🏼

黑椒羊肉煎餃

蕃茄乾星斑燒賣 - 據知靈感係來自港式魚肉燒賣, 咁當然呢一粒係東星斑燒賣啦! 我首先咬左半啖, 好輕輕嘅魚味, 另外半粒配搭左辣椒油同埋甜豉油... 嘩
味道更鮮!

蒜香田雞腿 - 香口田雞腿啖啖肉, 配香檳一流🍾

脆皮燒三層肉 - 平平無奇嘅外表, 配搭上脆口嘅外表, 彈牙嘅豬肉
所以千祈唔好以貌取人🤣

蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 - 天龍軒名作!!! 香港有幾多間酒店中菜廳夠膽放2款叉燒喺menu? 自信就係來自食物嘅質素... 呢件厚切叉燒...

1) 肉嫩, 入口唔需要好大嘅牙力去咬但又不失口感
2) Juicy, 咬嘅過程中仍然會感受到肉汁
3) 蜜汁調味啱啱好, 唔會蓋過肉嘅鮮味

炸釀鮮蟹蓋 - 一上枱見佢脹卜卜已經知道非池中物, 第一啖入口, 入面嘅配料恰到好處而唔會喧賓奪主🤤🤤 事關坊間好多釀蟹蓋會用海量嘅洋蔥同埋椰汁, 咁就👎🏼👎🏼👎🏼 天龍軒就完全無呢個問題, 另外佢混合左2款唔同嘅蟹肉令食入口嘅口感同其他地方嘅唔同
世一!

不知不覺飲下食下就3個半鐘頭, 價錢絕對唔係平嘅, 但係您比嘅一分一毫, 天龍軒絕對會比返十足嘅價值您
期待下次試下佢嘅Dinner 😁
2022-12-19
  • 炸釀鮮蟹蓋
  • 蒜香田雞腿
  • 三文魚子蟹腿鳳眼餃
2023-01-29 685 瀏覽
環境舒適,服務跟得好貼,上菜速度也把握得很好,最緊要係野食美味,入口係味道很鮮,就知道係使用新鮮食材,而且上帝碟嘅擺設也很不錯,視覺效果很好,加上風景,簡直一絕!當然價錢也相對不便宜。

2023-01-18 838 瀏覽
Ritz Carlton 米芝蓮兩星🌟中菜 天龍軒#hkg_tst #hkg_finedining 位於Ritz Carlton 的中菜館天龍軒,無論係服務,環境,定係食物都係一流❤️⭐️天龍獻粹 Chef's Premium Selection蓄茄蓉煎帶子、桂花蜜汁叉烧、蔥蓉凍鮮鮑Pan-fried scallop with minced tomatoBarbecued pork with osmanthus flower honey, Chilled fresh abalone with minced spring onion⭐️龍蝦湯伴黃甘筍炒龍蝦球Sautéed lobster and yellow carrot served with lobster soup⭐️金腿官燕蒸星斑Steamed garoupa fillet topped with bird's nest and Jinhua ham⭐️辣味雞樅菌爆和牛Wok-fried wagyu beef with termite mushroom in chili sauce⭐️三文魚子煎蟹鉗燴糯米飯Braised glutinous
Ritz Carlton 米芝蓮兩星🌟中菜 天龍軒

#hkg_tst #hkg_finedining

蓄茄蓉煎帶子、桂花蜜汁叉烧、蔥蓉凍鮮鮑

⭐️金腿官燕蒸星斑

⭐️辣味雞樅菌爆和牛

⭐️三文魚子煎蟹鉗燴糯米飯
Braised glutinous rice with pan-fried crab claw topped with salmon roe

⭐️天龍甜品蒼萃:
Chef's Specialty Desserts:

香芒楊枝甘露、芝士炸煎堆仔
Chilled mango cream with sago and pomelo. Steamed glutinous rice dumpling stuffed with cheese

📍 Tin Lung Heen @ritzcarltonhongkong
💰 $2088+10% pp
⭐️9/10
2023-01-13 1130 瀏覽
12月的一餐生日飯,102樓高位置,望著醉人景色,享受美食,沉醉天際🏢🥳1️⃣頭盤: 龍蝦湯左囗魚蝦粉豆腐推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻凍龍蝦湯配豆腐面加左口魚,鮮嫩滑配搭,味道清新😛2️⃣ 窩貼大蝦多士 $198推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻炸得剛剛好,蝦肉爽彈🦐多士香脆鬆化,好好味😍💕3️⃣ 脆皮燒三層肉$180推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻厚皮脆,肉間薄薄脂肪肉,肉嫩肉汁燒得剛剛好,好味😋4️⃣ 化皮乳豬件$360推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻薄皮脆,🐷肉嫩肉汁燒得剛剛好😝5️⃣ 片皮烤鴨(半隻) $498推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻即埸在旁片片皮烤鴨,皮肉香脆,用餅皮包裹青瓜和大蔥加上醬汁,中和了烤鴨的油膩🦆鴨肉味香濃,口感豐富,好味😋6️⃣ 炸釀鮮蟹蓋 $368推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻即炸上碟,外皮香脆香噴噴,蟹肉豐富鮮甜,啖啖蟹肉🦀️,配上炸酸薑,中和油膩感,好味😍7️⃣ 松露翡翠竹笙卷$260推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻即蒸熱辣辣上枱,竹笙捲着蔬菜🥬加上松露片,蔬菜清爽滲出松露味😆8️⃣ 豉椒鮮鮑雞球脆麵(半份)$160推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻點菜時想試豉椒鮮鮑雞球脆麵,同時擔心食唔晒,酒店侍應貼心轉做半份🥰豉椒很香,包雞球
1️⃣頭盤: 龍蝦湯左囗魚蝦粉豆腐

推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
凍龍蝦湯配豆腐面加左口魚,鮮嫩滑配搭,味道清新😛
龍蝦湯左囗魚蝦粉豆腐

2️⃣ 窩貼大蝦多士 $198
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
炸得剛剛好,蝦肉爽彈🦐多士香脆鬆化,好好味😍💕
3️⃣ 脆皮燒三層肉$180
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
厚皮脆,肉間薄薄脂肪肉,肉嫩肉汁燒得剛剛好,好味😋
脆皮燒三層肉 (上) 窩貼大蝦多士(下)

4️⃣ 化皮乳豬件$360
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
薄皮脆,🐷肉嫩肉汁燒得剛剛好😝
化皮乳豬件(下)

5️⃣ 片皮烤鴨(半隻) $498
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
片皮烤鴨(半隻)

6️⃣ 炸釀鮮蟹蓋 $368

7️⃣ 松露翡翠竹笙卷$260
松露翡翠竹笙卷

8️⃣ 豉椒鮮鮑雞球脆麵(半份)$160
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
點菜時想試豉椒鮮鮑雞球脆麵,同時擔心食唔晒,酒店侍應貼心轉做半份🥰豉椒很香,包雞球嫰滑,脆麵很幼又脆,火候剛剛好😝
豉椒鮮鮑雞球脆麵(半份)

9️⃣ 蝦乾鮑粒荷葉$115
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
荷葉包蝦乾鮑粒飯,材料很足,味道夾,食落帶有荷葉味,溫度剛剛好,第二次食,好味😍
蝦乾鮑粒荷葉

🔟 壽包$192 (6個)
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
自帶西式生日蛋糕,再預先點中式壽包,餡料蓮蓉,有吉祥意思,增添氣氛,味道一般🥳
壽包

1️⃣1️⃣ 美點雙輝
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
送上紅噹噹美點雙煇,上次熱辣辣送上枱,好味好多,今次冷上枱,上次較好食😆
美點雙輝

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️-0.5
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
生日
脆皮燒三層肉 (上) 窩貼大蝦多士(下)
片皮烤鴨(半隻)
蝦乾鮑粒荷葉
2023-01-08 691 瀏覽
母親大人就生日一定要好好慶祝,今次就去天龍軒,又係米芝蓮餐廳食物一定有番咁上下,又有靚景,服務又一流,係好值得一篇好既食評。一早訂左位,餐廳早一日打電話黎confirmbooking,會問埋你有咩特別慶祝,就呢樣已經好貼心。當天reservation係13:30,我地13:15 已經到。由於時間未到,我地被安排到等候室暫待。等候室已經係一個無敵海景,有梳化,有櫈任坐。職員會叫名安排入座,起初我地被安排坐餐廳中間位置。我地今次叫點心,第一道上既係蝦多士。當我地仲食緊呢道嘢食既時候,侍應走埋黎同我講:「小姐,窗口位張檯取消左,你慢慢食埋個蝦多士先,食完我幫你地轉去窗口位吖」。我當然話好。人地貴為一間米芝蓮餐廳,慕名而來既食客多的是,其實無咩必要要做到咁周到,你唔出聲,佢其實無必要幫你轉檯。呢啲服務係令到你有一種賓至如歸既感覺 ,真係當你係貴賓咁招待。真係好抵讚。最後餐廳仲送上免費甜品同一包茶葉比母親大人,真係服務好到一個極致!天龍軒食既唔單止係食物,180度海景,亦都係優秀既服務。一定會再去。蝦多士 - 多士好脆,鬆化。鮑魚酥 - 食之前侍應會稍稍介紹內餡。皮都係鬆化既,推薦。燒腩仔蝦餃龍

一早訂左位,餐廳早一日打電話黎confirm
booking,會問埋你有咩特別慶祝,就呢樣已經好貼心。

蝦多士 - 多士好脆,鬆化。

鮑魚酥 - 食之前侍應會稍稍介紹內餡。皮都係鬆化既,推薦。

燒腩仔

蝦餃

龍鳳燒賣

• 金箔蝦餃
  • 蝦多士
  • 中東吉品鮑魚酥
全港最高最離地102樓米芝蓮二星中菜🤩天龍軒📍尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)香港麗思卡爾頓酒店102樓「能暫時懷念某種老朋友,不過未能共享一葉舟,彼此都處身洪流如何掙扎沉浮」#某種老朋友 #林家謙 又嚟到十二月忙住買禮物約飯局嘅日子,唔少朋友都會準備去旅行或者預定節目,難得可以約到一班朋友出嚟食個飯當然就Book間好嘅餐廳,今次就揀咗Ritz-Carlton嘅天龍軒,全港最高最離地嘅米芝蓮二星中菜,我提早兩星期左右預約星期六日,6點入座有幸獲安排坐到窗邊位置,欣賞到日落靚景兼飽覽昂船州青衣一帶嘅海景。-窩貼大蝦多士(4件) $33/1 4.2/5 ⭐️ 米芝連二星嘅服務水準理想當然地好,見我地一行四人,主動提議幫我地按人頭order窩貼大蝦多士,每人一份,大蝦多士非常鬆脆,入口蝦肉飽滿彈口有鮮味,仲可以配埋甜酸醬一齊食,開胃小食嚟講好推薦。-蜜燒西班牙黑豚肉叉燒(一份) $400 4.4/5 ⭐️我自己去到每一間米芝蓮中菜一定會點嘅就係叉燒,叉燒需要提前預訂,之前做過功課係天龍軒係用西班牙黑毛豬去燒,好多朋友都讚不絕口,叉燒上枱肥瘦均勻不在話下,色澤亮麗帶些少焦脆,入口肉質軟
全港最高最離地102樓米芝蓮二星中菜🤩

天龍軒

#某種老朋友 #林家謙

-窩貼大蝦多士(4件) $33/1 4.2/5 ⭐️

-蜜燒西班牙黑豚肉叉燒(一份) $400 4.4/5 ⭐️
我自己去到每一間米芝蓮中菜一定會點嘅就係叉燒,叉燒需要提前預訂,之前做過功課係天龍軒係用西班牙黑毛豬去燒,好多朋友都讚不絕口,叉燒上枱肥瘦均勻不在話下,色澤亮麗帶些少焦脆,入口肉質軟嫩,啖啖肉嘅口感非常滿足,個人嚟講會比較鐘意大班樓個第一刀,多返少少咬口質感同更有焦香感,但天龍軒係我心目中香港叉燒排行榜中都係排名頭三嘅水準。

蜜燒西班牙叉燒

片皮烤鴨(一隻) $928 4.1/5 ⭐️
主菜方面我地都提前預留咗一隻片皮鴨,侍應會預先幫我地分好片皮鴨,然後同時放上兩籠餅皮同兩碟片皮鴨,頭幾塊都仲keep到皮脆肉嫩,餅皮同醬汁正常水準發揮,可惜之後已經做唔到保溫效果,出現油膩感,老實講天龍軒嘅依道菜有少少失望,對比龍景軒侍應會幫客人每食完一件片皮鴨再換上另一件,個用餐體驗有太大對比。
片皮烤鴨

巨峰提子煎牛柳 $298 4.1/5 ⭐️
另一道我地叫咗牛柳,一粒粒巨蜂提子伴碟係牛柳隔離,雖然望落賣相偏油膩,但相反地巨峰提子嘅酸甜中和返牛柳嘅油膩感,而牛柳入口軟稔,一咬即開,而且仲保留到肉汁同牛味,都唔錯。
巨峰提子煎牛柳

炸釀鮮蟹蓋 $368 4.3/5 ⭐️
另一道去到中菜廳好鐘意叫嘅就係炸釀鮮蟹蓋,天龍軒嘅炸釀鮮蟹上枱見到金黃酥脆,用料豐富啖啖蟹肉,蟹肉用鮮奶混和保持鮮甜可口,唔會太油膩,而且混入咗洋蔥增加口感,水準好好。

豆豉黃金菇炒蟶子王 $248 4.1/5 ⭐️
另外叫咗個蟶子王食下,蟶子鮮甜彈牙,正常水準發揮。
豆豉黃金菇炒蟶子王

楊枝甘露 $98 4.2/5 ⭐️
由於食完成隻片皮鴨大家都比較膩,所以都叫咗碗糖水清一清,楊枝甘露用料都豐富,甜度適宜,最重要夠冰凍解喝。

總結:天龍軒貴為米芝連二星中菜餐廳,坐擁全港超高層靚景,餐廳設計亦十分有心思,用餐環境無可挑剔,服務水準亦十分好,唯一少少可惜就係個別食物未到令人驚喜嘅水準,仲可以有進步空間。

====
#天龍軒#摘星之旅#香港麗思卡爾頓酒店#TheRitzCarltonHK
#尖沙咀美食#圓方#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相機食先 #香港美食
#蜜燒西班牙黑豚肉叉燒#炸釀鮮蟹蓋#片皮烤鴨#窩貼大蝦多士

====
蜜燒西班牙叉燒
片皮烤鴨
巨峰提子煎牛柳
豆豉黃金菇炒蟶子王
2022-12-01 8103 瀏覽
老人家生日, 每年都帶佢去靚地方今次食豪啲!早一個月用openrice 訂枱,坐的士去到酒店門口,見到多對新婚夫婦影相, 吸引老人家停留觀看,才上去。男侍應帶我們窗口位, 當天陰天,海景矇矇,只見到海上好多隻船仔,另一種景緻。有個套餐就好抵,六百幾,有頭盤主菜甜品, 包一杯白酒或汽酒,但 係因為主菜有蝦同牛,我哋唔食,唯有單叫點心小食,炒粉麵或叫個菜。要讚服務一流,男侍應時常斟茶,問婆婆食物滿不滿意,婆婆最likely。沙律蟹肉黃金卷$118,香脆都唔止,係滿滿嘅蟹肉,蟹肉係有蟹肉味,無油腻 ,配沙律,醬及泰式酸甜醬,老人家喜歡中東吉品鮑魚酥$198,深啡色,軟彈,不靱, 阿婆都咬到, 慢慢嚼就感受到鮑魚味滲出,下面係蛋撻皮盛載叉燒粒, 雖然小小哋,都感上品,同行的鮑魚汁作陪襯,可不用。芝士焗銀鱈魚$198,正,9粒麻雀仔,上面有黃金芝士, 抵食$198 ,日本餐銀雪魚套餐都冇咁厚及多,都要兩舊水啦, 軟滑,可加芝香芝士醬或喜馬拉雅山海鹽, 唔加都咸香。方魚左口魚肉腸粉$136, 先食幼蘆筍,顏色鮮嫩,像白雲裏青鳥,未食過又爽又甜又嫩但熟的露筍, 魚肉走油,彈滑,灑微微乾蒜粉。蒜香田雞
老人家生日, 每年都帶佢去靚地方今次食豪啲!

有個套餐就好抵,六百幾,有頭盤主菜甜品

要讚服務一流
,男侍應時常斟茶,問婆婆食物滿不滿意,婆婆最likely。

,無油腻 ,配沙律,醬及泰式酸甜醬,老人家喜歡

中東吉品鮑魚酥$198,深啡色,軟彈,不靱, 阿婆都咬到

芝士焗銀鱈魚$198,正

, 魚肉走油,彈滑,灑微微乾蒜粉。

蒜香田雞腿$198,抵食,9隻肥嘟嘟,香噴噴,蒜香惹味
,田雞肉唔夠鮮味,肉質彈,好少地方有此食物。

差不多食完,想在添食物,婆婆話已經夠,其實我們也飽,最後點2個壽桃,@$32,雖然细,有人認為唔值,但在高级酒店,環境服務都要俾多的,其粉皮及蓮蓉幼滑香甜;前天confirm枱時,接侍員說可做免費朱古力生日牌如點甜品,但我時未決定。

最後送上 美點雙輝 raspberry 曲奇餅及糯米糍,正,曲奇餅富红桑子香
, 糯米糍豆沙餡靚。

沙律蟹肉黃金卷

中東吉品鮑魚穌