2022-07-15 1371 瀏覽
第一次嚟天龍軒飲茶食午飯,原來個入口係喺落電梯一層嘅右手邊😆當日嘅天氣一般,多雲☁️好彩都有啲藍天小食有腰果,甜甜的,最啱等人時食嘅小食🤭我哋無叫set lunch, 叫咗幾樣野試吓 😊先嚟個明爐燒烤 - 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒,肥瘦適中,一入口係熱熱的🤭,好好味🤩 最好係訂位嘅時候預留一份😌嚟飲茶,當然要叫蒸美點心松茸山珍素腸粉 - 都滑,整體來講係可以另一個點心係龍鳳燒賣皇,好開心,本身好喜歡食燒賣,但自己唔食蝦,呢個龍鳳燒賣皇係一隻蝦,另一隻係帶子就一流🤭呢到另一個推介菜式係炸釀蟹蓋,配搭了幾片炸薑片,味道好夾😌 蟹蓋裏全是蟹肉甜品方面,今次試咗個傳統酥皮蛋撻,一試無妨😌整體用餐感覺都好舒適,服務亦都好好👍

當日嘅天氣一般,多雲☁️好彩都有啲藍天

小食有腰果,甜甜的,最啱等人時食嘅小食🤭

我哋無叫set lunch, 叫咗幾樣野試吓 😊

蜜燒西班牙黑豚肉叉燒

嚟飲茶,當然要叫蒸美點心

松茸山珍素腸粉 - 都滑,整體來講係可以

松茸山珍素腸粉

炸釀蟹蓋

甜品方面,今次試咗個傳統酥皮蛋撻,一試無妨😌

整體用餐感覺都好舒適,服務亦都好好👍
2022-06-01
2022-07-14 628 瀏覽
總括而言,用餐環境舒適,裝修精緻有氣派,景觀震撼,可飽覽全九龍,遠眺獅子山,餐廳服務一流,可惜食物未達至與環境相配的驚艷水平,此價錢可謂只吃氣派與景觀,可惜可惜。
$2000
2022-07-01 950 瀏覽
Book咗去天龍軒飲茶,雖然嗰日唔係大好天,但都未至於灰暗暗,都有少少景色睇。一早book定黑毛豬叉燒,果然無失望,好好食,甜香夠juicy,肥瘦均勻,因為我最怕食瘦叉燒,不愧是招牌菜。鍋貼大蝦多士也是我期待,完全不油膩,炸得香脆彈牙。龍鳳燒賣是金腿帶子燒賣同香茜蝦球燒賣,好大粒吓,味道ok啦。反而我欣賞雪影焗菠蘿叉燒包,上枱時仲熱辣辣,叉燒餡夾咗啲菠蘿粒,少少酸,好味。蝦餃都無乜特別。最後以楊枝甘露甜品作結,好滿足。Happy birthday 🥳

鍋貼大蝦多士也是我期待,完全不油膩,炸得香脆彈牙。

2022-06-27 1000 瀏覽
疫情持續,提前一個月預定了天龍軒的生日晚餐並要求餐廳預留了窗邊座位。晚餐預定的6點,很幸運當天天氣不錯能見度很高能飽覽整個海景。不得不讚一下米其林餐廳的服務是真的不錯,我們4個人點了4個不同的湯和7個菜,期間每吃完一道菜都會幫我們更換餐具,讓整個用餐過程都非常愉悅。食物方面,首先燉湯味道有點小失望,和其他中餐廳的差不多沒有覺得特別好喝,不過食材用料很足。我覺得沒有太大必要點,喝完湯還挺飽腹後面的菜基本吃不太下了。推薦一定要點蜜燒西班牙黑豚肉叉燒和窩貼蝦多士,很好吃是必點,另外推薦三文魚籽松露煎帶子味道也很好,喜歡吃蟹的朋友可以點炸釀蟹蓋。至於其它的菜品就正常好吃的味道。
,另外推薦三文魚籽松露煎帶子味道也很好
窩貼蝦多士
三文魚籽松露煎帶子
生日
窩貼蝦多士
三文魚籽松露煎帶子
  • 炸釀鮮蟹蓋
2022-06-23 601 瀏覽
感覺上,到天龍軒食飯就是感受102樓高空上浮雲陪伴左右享用食物,這次父親節當日幫襯,除了食物之外,還有甜品小驚喜及小禮物收,高檔餐廳的服務還是槓槓的,美中不足之處就是午飯時間沒能好好喝上一杯美酒!!!
2022-06-19
父親節
2022-06-13 1044 瀏覽
(下集) 晚餐午餐都做得好好人均消費:$1200(晚餐)總結:必定要試————————————————————————喺天龍軒食左幾次午餐都咁有水準,我地對晚餐都好期待.凍蒸蛋 - 伴以面頭嘅帶除同三文魚籽,好鮮味.芝麻海蜇凍鮑絲 - 鮑魚勁軟滑,萵筍香脆,好開胃.炸釀鮮蟹蓋 - 混合左兩種蟹肉,加上適量洋蔥,啖啖蟹肉好creamy. 暫時係top 1嘅炸蟹蓋.鮑魚炒飯 - 天龍軒煮鮑魚係有一手,唔同煮法有唔同嘅好味. 呢隻煮得好入味而且彈牙,飯就普通,但伴碟嘅菜心去哂外皮,好嫩好清新.xo醬薯粒炒羊肉 - 羊肉嫩到一個點,好香羊味,呢個真係有啲驚喜. 可惜薯仔唔夠粉,差左啲.好鍾意天龍軒嘅同事,會同你傾下計但又保持到高水準服務.對菜式嘅用料煮法都非常熟悉,又唔會覺得佢地係背緊書咁. 所有野加加埋埋就令天龍軒成為我心目中第一位嘅中菜廳. (真心覺得天龍軒出色過龍景軒.)******************************天龍軒 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)香港麗思卡爾頓酒店102樓

[天龍軒] (下集)

晚餐午餐都做得好好

人均消費:$1200(晚餐)
總結:必定要試

————————————————————————

喺天龍軒食左幾次午餐都咁有水準,我地對晚餐都好期待.

凍蒸蛋 - 伴以面頭嘅帶除同三文魚籽,好鮮味.
芝麻海蜇凍鮑絲 - 鮑魚勁軟滑,萵筍香脆,好開胃.

(真心覺得天龍軒出色過龍景軒.)

天龍軒 (尖沙咀)
2022-06-12 790 瀏覽
(上集) 食物服務水準極穩定米芝連二星人均消費:$1200(午餐)總結:必定要試————————————————————————天龍軒係一間由我第一次食到而家都保持到水準嘅一間餐廳. 不論食物或服務都無可挑剔,所以都回訪左好幾次.天龍軒名物 - 黑毛豬蜜汁叉燒,我鍾意佢地嘅叉燒遠多於龍景軒嘅. 有燶邊,肉香濃郁. 記得要預訂.中東吉品鮑魚酥-每到必點,鮑魚彈牙入味,酥皮香酥鬆化.三文魚子蟹腿鳳眼餃-呢個係有一次無意中試到嘅正野. 充滿鮮味又唔會膩.花雕蛋白蒸蟹鉗-滑溜蛋白加鮮甜厚肉蟹鉗,正.鮑粒荷葉飯-飯粒吸收哂荷葉香,好味.龍鳳燒賣- 大粒用料新鮮,不過比較平凡.除左食物好食之外,天龍軒嘅服務係我心目中嘅第一位. 親切友善又細心,唔會令你有壓迫感. 餐廳仲有好多細節位令你感到窩心,例如茶會有小火爐一路保暖、同事會不斷幫你添茶、到食完離開時會帶你去The Golden Corridor到影相等等. 天龍軒絕對係一間會令人掛住嘅餐廳.******************************天龍軒 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)香港麗思卡爾頓酒店102樓
[天龍軒] (上集)

食物服務水準極穩定米芝連二星

人均消費:$1200(午餐)
總結:必定要試

————————————————————————

中東吉品鮑魚酥-每到必點,鮑魚彈牙入味,酥皮香酥鬆化.

花雕蛋白蒸蟹鉗-滑溜蛋白加鮮甜厚肉蟹鉗,正.

鮑粒荷葉飯-飯粒吸收哂荷葉香,好味.

龍鳳燒賣- 大粒用料新鮮,不過比較平凡.

天龍軒 (尖沙咀)
2022-06-10 710 瀏覽
因為有特別日子慶祝選擇去天龍軒食飯,本身知道咁高檔嘅地方食飯個價錢實好貴,因為食環境食氣氛食景觀食廚師手藝,食虛榮心,食材料,食質素食服務等等,但係原來仲有一樣嘢係計漏咗,係食嗰個上菜嘅時間節奏管理,我以前食嘢冇乜留意呢一個部份,因為可能好少去啲咁高檔地方,今日比我見識到天龍軒,我哋點完菜之後職員會好細心分析比我哋聽,上菜先後次序,每樣菜式食完之後都會有一個好好嘅空檔時間比我哋休息舒緩,飲下茶,唞下傾下計,再上另一道菜式,整個流程係好舒服好暢順,呢一樣嘢係我冇預期到原來係好重要,佢哋控制得到好好。之前喺網上睇到好多人都推介黑毛豬义燒,咁我哋訂位時職員都主動問我哋要唔要預留,我我都預留,點都要食嘅,同佢講因為有個特別日子慶祝所以嚟食晚飯,當晚我哋叫咗半隻炸子雞,花雕蛋白蒸蟹鉗(每人一份),炒野菌,最後加咗兩個甜品。食完反而更鍾意炸子雞,啲肉滑嫩到冇得頂,好香,雞皮好薄去晒啲脂肪,雞皮脆仆仆,好惹味,真係唔多夠喉,想再encore ,炸子雞係有驚喜,會令人(燈)咗一眼,义燒係好鬆化,但我攞唔到驚喜,另一道花雕蛋白蒸蟹鉗,三百幾蚊一位,滑嘟嘟到呢,好嫩滑,好似BB肌膚,蟹鉗又鮮甜,如果火喉控

食完反而更鍾意炸子雞,啲肉滑嫩到冇得頂,好香,雞皮好薄去晒啲脂肪,雞皮脆仆仆,好惹味,真係唔多夠喉,想再encore ,炸子雞係有驚喜,會令人(燈)咗一眼,义燒係好鬆化,但我攞唔到驚喜,另一道花雕蛋白蒸蟹鉗,三百幾蚊一位,滑嘟嘟到呢,好嫩滑,好似BB肌膚,蟹鉗又鮮甜,如果火喉控制得唔好就老晒,最後加咗兩個糖水,突然間職員送上一個小小甜品比我哋,好窩心溫暖。

係高級地方係好唔同,佢哋真係照顧得好周到好全面,純粹我自己估計,佢哋知道我哋嚟慶祝,食飯過程無嚟打擾我哋,好舒服比我哋用餐,去到最尾我哋準備離開時有位Edmond經理過嚟同我哋傾計,交流好多嘢,佢仲親自帶我哋去參觀其他餐廳,介紹有咩推介嘢食,呢一餐食咗二千幾蚊鬆啲我哋仲買多一盒琥珀合桃返屋企食,因為琥珀合桃真係好鬆脆,鬆脆嘅程度係好輕飄飄感覺,香香甜甜好爽口,所以呢一餐非常圓滿。
黑毛豬义燒
花雕蛋白蒸蟹鉗
炒野菌
糖水
2022-05-25 817 瀏覽
2個月前Book定窗口位,可惜天氣唔好,乜都睇唔到,唯有專心食野。訂左黑毛豬叉燒,不過不失。四季好食啲。蝦多士好好食,唔會好油淋淋,好鬆脆。釀蟹蓋勁多蟹肉,口感一流。龍鳳燒賣好大件,味道不過不失不過不失。XO醬牛肋肉炒河好香,牛肋肉好淋。Service 極好,侍應好有禮貌,好Helpful,仲主動幫我地去影相。尾走要去打卡位影張相,完滿。

訂左黑毛豬叉燒,不過不失。四季好食啲。

蝦多士好好食,唔會好油淋淋,好鬆脆。

釀蟹蓋勁多蟹肉,口感一流。

龍鳳燒賣好大件,味道不過不失不過不失。

XO醬牛肋肉炒河好香,牛肋肉好淋。

尾走要去打卡位影張相,完滿。
2022-05-21 7467 瀏覽
今次去左Ritz Carlton(麗斯卡爾頓酒店) 住 順便就book埋榮獲米芝蓮二星既天龍軒順帶一提想試天龍軒記得要預早訂檯同埋招牌蜜汁西班牙黑豚肉叉燒都係要預早起碼一日訂既 有全份$400同半份$200另外米芝蓮餐廳有服飾限制🚫男士要長褲 女士唔可以背心短褲 同埋大家都唔可以拖鞋入到去 裝修同氣氛都一流坐低之後 會比左茶menu 你睇先有house tea同有特色啲既茶貼心之處有蠟燭座㷫住壺茶 咁唔會攤涼哂前菜- 蒜拍青瓜作為前菜幾開胃 酸酸地青瓜又夠爽脆 配上House Tea 等主菜上檯的確唔錯窩貼大蝦多士$106依款server提議頭盤可以唔使6件咁多 所以就變左4件 上碟配甜酸醬外層炸得好脆 裏面既蝦肉好實心裏面後悔點解唔叫6件 太好食啦蜜汁西班牙黑豚肉叉燒$200(半份)我地第一次黎唔知道叉燒要預訂 問Server 佢話半份都仲有 真係好彩啦一上檯 介紹話係用左膊頭肉整所以比較有咬口食落去 啲蜜汁已經咇出嚟 肉質好鬆軟一啲都唔鞋口 仲真係有咬口翡翠黃金蝦仁$368照字面解我地以為係炒蝦仁 點知一上檯呆左夾起緊聞左下 好香咸蛋黃味 食落去 原來係原隻蝦球 咸蛋黃同蝦球完美融
今次去左Ritz Carlton(麗斯卡爾頓酒店) 住

依款server提議頭盤可以唔使6件咁多
所以就變左4件 上碟配甜酸醬
外層炸得好脆 裏面既蝦肉好實
心裏面後悔點解唔叫6件 太好食啦

蜜汁西班牙黑豚肉叉燒$200(半份)

我地第一次黎唔知道叉燒要預訂

翡翠黃金蝦仁$368

照字面解我地以為係炒蝦仁 點知一上檯呆左
夾起緊聞左下 好香咸蛋黃味
食落去 原來係原隻蝦球 咸蛋黃同蝦球完美融合

鮑粒荷葉飯$106 (每位)
Server 都會擺上檯先 之後先幫你分碟
依個係一人份 但都分到2碗
配料都算多 蝦乾好大粒 略嫌個飯比較乾身

銀芽牛肋肉乾炒河粉$220

Server 好貼心 見到我地都點得幾多樣菜式
提議做2人份 因為餐牌上係全份既價錢
上到檯 仲係熱辣辣 不過佢地會幫分碟
一碟裏面好多牛肋肉 每係河粉都分開唔係一餅餅黐埋一齊 同埋食左一碗都唔會好油膩

傳統酥皮蛋撻$92

2022-05-18
紀念日
用餐優惠
優惠券
  • 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 (半份)
  • 翡翠黃金蝦仁
  • 銀芽牛肋肉乾炒河粉
  • 傳統酥皮蛋撻
2022-05-20 615 瀏覽
再次黎天龍軒飲茶1. 雞絲粉皮好食,啲粉皮好滑係透明同比較有彈性,同平時出邊有啲唔同,個隻都較得好,俾多兜汁我地,話唔够味可以再落,我食得咁重口味,當然落曬,就算落曬都唔咸👍2. 個炸卷好食,甜甜地又熱辣辣。3. 蝦餃好食,平時食點心好少食,但今次嘅蝦餃好鮮甜,彈口我諗最起碼要喇。4. 叉燒包啲餡好多,一個已經好飽,一樣用豚肉做餡,我覺得個叉燒包係今次最好食嘅。5. 佢個招牌黑豚肉叉燒,出奇價錢唔算貴,叫得招牌都唔差,只係個叉燒包仲好味,味道相似,因為都係叉燒同一隻味,個包多佐層酥皮,口感再好啲。6. 蟹盖,好食但都係唐閣嘅蟹盖最好食。其實係呢啲餐廳嘅野食都唔差,服務環境都好,間唔中食下都可以,經常就唔值。
再次黎天龍軒飲茶

2. 個炸卷好食,甜甜地又熱辣辣。

6. 蟹盖,好食但都係唐閣嘅蟹盖最好食。

2022-05-09 646 瀏覽
比起身處同一棟大廈的波士廳再高一層, 就注定了天龍軒是全香港最高的粵菜食肆, 餐廳景色開揚至極, 再加上金黃與棗紅色的色調, 氛圍Luxurious是必然的事, 至於價錢方面, 午市點心位價和龍景軒差不多, 也能說是香港粵菜的最高(價格)水平就是.沒有如潤般天馬行空的創意, 它的點心做法偏向向傳統, 燒賣和腸粉也是形似而實似, 當然食材就Luxurious多了, 首先要欣賞這裡點心的皮薄, 無論是腸粉和燒賣外皮的薄和濕潤, 筷子夾起不會黏在一起, 前者夠米香, 後者的帶子和蝦肉雖簡單但夠鮮味, 只是腸粉內的象拔蚌口感爽彈, 沒有尿羶味但同樣鮮味不夠突出, 這裡有點為奢侈而奢侈的意味.蝦多士應該是我吃過外表最公整的, 每件外表大細均一, 沒有油膉味是基本, 用上蝦粒而非蝦膠, 吃起來更彈外, 蝦粒間的空氣感更能外表的香脆, 作為精緻系的蝦多士這裡做得相當不錯, 但最深刻的還是合時小廚的超巨型爆餡版本. 甜品的招牌酥皮蛋撻酥皮層不只多, 而且層次分明和鬆化, 蛋漿濃而香, 而且外彈內溶且流心, 最大敗筆是不夠熱燙, 以如此星級食肆來說, 這錯誤老實說挺大的.要預訂的黑毛豬叉燒水準不錯, 肥

要預訂的黑毛豬叉燒水準不錯, 肥瘦度均勻, 肉質鮮嫩, 燶邊焦脆, 甜香Juicy, 當黑毛豬愈來愈是叉燒的用料, 分別愈來愈少, 如何在水準不錯之後突出自己, 而不只是掛上香港最高粵菜餐廳及無敵景觀之名, 這應該是劉秉雷師傅和他團隊, 可以解答我們的疑問.

Tin Lung Heen is the highest Cantonese restaurant at HK. Besides the excellent seaview, the barbequed Iberico pork is her must-try. Excellent texture, juicy and crispy skirt, it is what a excellent Char Siew should be. However Iberico pork is now a very common ingredient for Char Siew of many Cantonese restaurant. It is necessary for her to stand out herself. The egg tart is awesome in texture and taste but it is not hot enough that is quite a fatal error.
趁放假三人行去飲茶,今次有啲特別,除咗多胖之外仲有多胖嫲,可以叫多啲餸!先評分景觀/裝修 ⭐️⭐️⭐️⭐️4.5味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️4.5服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️4先開兩壼茶,因為枱細既關係侍應將茶放另一張side枱,但我同多胖嫲密密飲,結果都係請佢地放翻係枱我哋自己斟豆瓣醬同合桃唔係一開始就上,係第一碟餸嚟先上🤨我同多胖交換左個眼色,又會上菜先比前菜都有…咁我應該食咩先😂🍤鍋貼大蝦多士 ($160)我地三個公認好食!一碟六件,厚薄一致. 蝦肉新鮮,又唔會打到蝦滑好膠. 多士炸得啱啱好,件件金黃。重點係,個汁好!好!味!酸酸甜甜,所以唔洗驚熱氣,反而幾解膩,個汁絕對係畫龍點睛😋😎🥟三文魚籽蟹腿鳳眼餃 ($120)呢件真係”蒸”美點心😍 有睇頭又好味. 蒸餃晶瑩剔透,入面嘅蟹肉足料又夠鮮味。每隻餃面有10-20粒三文魚派籽,好難想像咁細嘅蟹餃,上面點樣放到咁多魚籽,夾起身係一粒都無跌,呢度真係要讚下師傅手工。😋😋自己覺得呢件點心需要加任何調味料,味道恰到好處,最緊要係賣相精美,似足”鳳眼”, 而且唔會咬一口就散晒。當然,蟹肉餃其實都係一口份量,係我自己想睇吓入面先至會咬一半😆🥧中東吉品鮑魚酥 ($168/件)之
先評分
景觀/裝修 ⭐️⭐️⭐️⭐️4.5
味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️4.5
服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️4

🍤鍋貼大蝦多士 ($160)

🥟三文魚籽蟹腿鳳眼餃 ($120)

🥧中東吉品鮑魚酥 ($168/件)
之後上嘅係兩件鮑魚,鮑魚已切開三件俾你。呢個係上網見到人哋話好食我哋就嗌,誰不知多胖都唔好鮑魚😟,多胖嫲就覺得酥皮熱氣。我自己就覺得鮑魚大大粒,撻皮夠脆夠酥,入面唔係好食得出係鵝,伴碟醬汁應該係鮑魚熬但相對淡味,整體來講唔算難忘 (甚至覺得逸東軒嘅鮑魚和牛酥比較有驚喜)

🦀炸釀蟹蓋 ($348/件)
比較過荷葉飯同埋蟹蓋,多胖嫲最終揀咗炸蟹蓋。面頭炸得香脆,不厚不薄,入面一梳梳嘅蟹肉又唔會比creamy 既忌廉蓋過,份量啱啱好,蟹味香入口又綿滑,真係不得不佩服廚房嘅手藝,點做到!😆 結果多胖嫲食完一啖又一啖。伴碟嘅炸子薑又係恰到好處,辛辣得黎又夾到蟹蓋👍🏻

🥢🍄麻辣松子姬松茸腸粉(素)
多胖嫲第一啖食落嗌咸,但!!食多啖又話辣辣地幾惹味😂 早知我唔落豉油住. 自己覺得幾好食,麻辣味唔重,入面係many many菇. 松子分布得非常平均(如圖😂),加兩條蘆筍點綴,充分體現咩叫皮薄餡靚。天龍軒嘅所有點心都好細心,唔會一夾起就跌餡或整穿皮.

食到好飽,叫定甜品就啱😈 嫲嫲鍾意杏仁露,我就叫咗紅豆.
🍨杞子杏仁露 ($92)
侍應好貼心咁問我哋使唔使分兩碗share. 我生得咁精靈,梗係知道嫲嫲又想食又怕食唔晒,所以食咗半碗😌 出奇地!又幾暖胃幾好食!杞子味就食唔出,但係粉量都幾多.
🍡陳皮紅豆水晶餅 ($85)
發覺自己好鍾意食啲水晶皮嘅嘢,陳皮味好香好出,雖然係一大舊紅豆餡,但食落唔Heavy
🥭芒果糯米糍、脆餅
最後最後,天龍軒會送美點雙輝,分別係糯米糍同埋花生(?)脆餅. 當然又係冇得彈,圓滿結束今次兩星米芝連飲茶☺️☺️

整體來講,食物絕對對得住米芝連兩星質素,menu亦都好多選擇,除咗瑤柱象拔蚌腸粉無哂之外,1:30 pm session都唔會係剩貨質素/選擇.

有一樣要挑剔既係,餐廳1:35pm先放我入去😀 今次同老人家食飯,我1:15到,要我去waiting Room等我都理解,到1:28有位推住BB車嘅媽咪問唔係book 左1:30可以入咩,reception 竟然答佢唔好意思仲有2分鐘🤯🤗😱?waiting room 係有風景,但完全唔夠櫈,講緊迫左30人係入面,原來就係因為佢要做消毒🙄 如果唔係有人讓位我都唔知老人家點算。我相信ritz Carlton服務唔差,沿路上餐廳職員都好好笑容好有禮貌,但如果要花時間做清潔,倒不如1:45pm 先開放俾人Booking. 第一印象雖然扣咗分,但用餐期間waitress幾體貼,整體用餐感覺都不錯😊😊😊

我覺得我哋今次揀餐廳揀得好,叫得既點心都好特別,唔係貴價但一般貨色,多胖叻叻. Xoxo 😘
  • 三文魚子蟹腿鳳眼餃
2022-05-04 5863 瀏覽
疫情原因,近兩個月也沒有出外晚飯了.今晚特別預訂了 天龍軒 晚餐,還指定要窗邊位,居高臨下看海景食晚飯,真係開心。餐廳樓底高,裝修美侖美奐.燈飾高貴,佈置典雅,我最喜歡那玻璃鏡走廊設計,好美.餐牌食材豐富,套餐也有三款,大家吾喜歡食糯米飯,  決定叫散餐.餐廳送前菜小食, 鵪鶉腿配豆腐乾.  精緻好食.頭盤選了:芝麻海蜇凍鮑絲, 這個食材組合好理想, 鮑絲好鮮甜,  海蜇, 蒿筍夠爽口.窩貼大蝦多士, 每人兩件.  炸得金黃色, 很香脆, 蝦肉放在麵包面上, 飽滿豐富, 入口彈牙, 加點酸甜醬, 更醒胃.蜜燒西班牙黑豚肉叉燒(訂位時已預訂)招牌菜, 肥瘦均勻,肉質鬆軟,調味到位,閃閃亮亮的蜜糖包圍著每件叉燒. 鮑參花膠瑤柱羮,  材料正, 貨 真價 實.   真是有益又好味.炸釀鮮蟹蓋   餡料滿滿, 蟹肉鮮美.荷葉麒麟鮮鮑魚上檯荷香撲鼻, 鮮鮑魚夾上冬菇, 火腿,  超美味.金華玉樹雞(半隻)配夾生蠔此食法有點不同, 配了生蠔 夾著嫰滑的雞肉一起吃, 口感更佳. 雞的肉質不錯, 調味好, 伴有翠綠色的蔬菜. 杞子杏仁露, 杏汁味香濃而質地綿滑,  加上杞子更好味.送甜品, 合挑酥,香
疫情原因,近兩個月也沒有出外晚飯了.
餐廳樓底高,裝修美侖美奐.
燈飾高貴,佈置典雅,
我最喜歡那玻璃鏡走廊設計,好美.
餐廳送前菜小食, 鵪鶉腿配豆腐乾.  精緻好食.
頭盤選了:
窩貼大蝦多士,
蜜燒西班牙黑豚肉叉燒(訂位時已預訂)招牌菜,

炸釀鮮蟹蓋   餡料滿滿, 蟹肉鮮美.
荷葉麒麟鮮鮑魚
上檯荷香撲鼻, 鮮鮑魚夾上冬菇, 火腿,  超美味.
金華玉樹雞(半隻)配夾生蠔
杞子杏仁露, 杏汁味香濃而質地綿滑,  加上杞子更好味.
甜品合挑酥,香芋糯米糍
服務及食物也很好,雖然價錢比較高,但物有所值,會再來 !
用餐優惠
信用卡優惠
  • 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒
  • 鮑參花膠瑤柱羮
  • 芝麻海蜇凍鮑絲
  • 荷葉麒麟鮮鮑魚
  • 金華玉樹雞
2022-05-01 581 瀏覽
話說跟朋友口中得知, 這裏的叉燒很出名喔, 訂位時預訂了叉燒。到酒店大堂直上中餐廳112F,落地玻璃可遠望香港景色,服務員貼心有禮,今次order了不同款式點心,每次差不多吃完就接著上另一款菜式。蜜汁叉燒選用黑毛豬, 入口鬆化。還有其他炸物唔油膩,如蝦多士👏, 蜂巢芋角,其他食物都好精緻的呢。茶款有幾種選擇,今次選了雨前龍井茶,但茶不是太濃厚,較清淡。需要求服務員換新茶包才有茶味呢。最後,當然要去全水晶打卡位影相呢

, 蜂巢芋角,其他食物都好精緻的呢。

最後,當然要去全水晶打卡位影相呢

• 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒
  • 蝦多士