景色真係一流,同埋基本消費服務態度都比較喺酒店餐廳來講算係性價比比較高,不過佢哋話如果想坐比較好嘅位置建議提前訂位,即刻去嘅話唔知會唔會有,飲茶同埋食物方面都好好係會繼續去嘅餐廳~
係會繼續去嘅餐廳~
  • 鮑粒荷葉飯
  • 金箔蝦餃
2023-08-05 919 瀏覽
餐厅有让人非常惊艳的落日海景。并且食物的味道一流。尤其是服务的态度超赞,餐厅的主任和服务员都很用心去满足顾客的要求,让客人🈶️喜出望外的就餐体验。强烈推荐👍
高踞全港最高102樓的粵菜餐館,獲「二星」米芝連的出色烹調,極具氣派!🌙✨🦥以「天龍」為餐館之名,餐館有落地玻璃窗,是此到訪是為白天,光線充沛,能望到維港的醉人景色,廣闊的大海,很治癒的感覺!不得不提打卡人氣的位置,有條長長的走廊,是金光閃閃與玻璃折射的效果,臨走時更可打卡一番。😆這次為慶祝生日而訂座,更被安排窗邊位置,實在是太興奮!大家可在訂位請求窗口位喔!😉 還有,如你也是想慶祝生日,可在訂座時點壽包,給生日的人一個驚喜呢!👍🏻《三文魚子蟹腿鳳眼餃》$120餐館招牌的點心,運用了蟹肉而製成的特色餃,造型更仿似鳳眼,表面舖滿了晶瑩剔透的三文魚子,鮮甜美味!《蕃茄乾星斑燒賣》$120非一般的燒賣,是運用了新鮮的星斑打製而成的燒賣餡料,加上蕃茄乾的香氣,配上表面的蔥花,超級高水準的燒賣!新鮮惹味!星斑的鮮味很香!《方魚左口魚肉腸粉》$136頂級享受的腸粉,新鮮的左口魚夾著在腸粉皮之中,那新鮮的味道很香很香!左口魚的肉質滑如絲,嫩滑得很!此外,建議可自行點豉油,避免過咸的情況出現呢!😉《松露翡翠竹笙卷》$272除了點心外,更很特色的小菜,此素食之選其賣相極至吸引,竹笙卷包著蔬菜,表面有一片

《三文魚子蟹腿鳳眼餃》$120

《蕃茄乾星斑燒賣》$120

《方魚左口魚肉腸粉》$136

《松露翡翠竹笙卷》$272
除了點心外,更很特色的小菜,此素食之選其賣相極至吸引,竹笙卷包著蔬菜,表面有一片香氣撲鼻的黑松露,夾著一起起,香味在口腔中徘徊。

《燒味拼盤》$248/一人份量
餐館的燒味也落足心思,可自選三款燒味,是此點了叉燒、燒鵝和雞,叉燒選用了本地豬梅頭的位置,肥瘦均勻,醬汁的味道也很香,不會過濃!

《壽包》$36/一個
生日預訂的壽包,迷你壽包,慶祝生日打卡無得輸!🤭餐館更附送了精美甜點,包括紅桑子曲奇和椰絲糯米糍。

總結:極具氣派的粵菜餐館。
📍 香港麗思卡爾頓酒店102樓🚊 九龍站C1/D1出口步行5分鐘🍴 廣東、中菜102樓的高空吃中菜是什麼體驗✨ 位於全港最高大樓的米其林2星粵菜天龍軒,不論位置或佈局都極具氣派。裝潢以紅木為主,樓高兩層的落地玻璃窗不但令餐廳光線充沛,更把維港的醉人景色盡收眼底,天氣好的話還可以欣賞到日落美景🌅 這次來到安排了黑珍珠盛宴菜單,先來一杯冷泡茶和餐前小吃,飲品方面亦選了桂花凍頂烏龍,所有茶都會即席衝泡,非常有水準🫖先來頭盤,有姜蔥蓉螺花、桂花蜜汁叉燒、海鹽煮鮮鮑,姜蔥蓉螺花肉質爽嫩,鮮味十足;天龍軒的蜜汁叉燒也是必試的,用的是西班牙黑毛豬,肥瘦均勻;最後海鹽煮鮮鮑,新鮮的鮑魚只需簡單烹調,就已經非常鮮甜啦🍴🦞 龍蝦湯番茄煎龍蝦,番茄能充分發揮龍蝦的鮮甜,龍蝦肉爽脆彈牙,還有配合細膩幼滑的龍蝦湯🐟 金腿官燕蒸星斑,鮮嫩的星斑配咸香十足的金華火腿和燉了5小時的印尼官燕,每一口都很滿足🐃 蒜片青尖椒爆和牛,選用澳洲和牛,吃下去口感嫩滑,配菜則是香口的蒜片和爽口微辣的青尖椒,整道菜味道很有層次感🦀 魚湯蟹鉗燴糯米飯,蟹鉗沾蛋液煎過,糯米飯完全吸收了魚湯底的精華,鮮味十足甜品有香芒楊枝甘露、瓜子仁冬蓉
📍 香港麗思卡爾頓酒店102樓
🚊 九龍站C1/D1出口步行5分鐘
🍴 廣東、中菜
甜品有香芒楊枝甘露、瓜子仁冬蓉酥和一些中式美點,楊枝甘露用料豐富,甜度適宜🥭 瓜子仁冬蓉酥味道特別,口感酥脆🤍 人均2000-3000港幣💵
總括來說,能在102高空美景下享受一流的服務、環境和食物,都已經很值得啦💕
龍蝦湯番茄煎龍蝦
金腿官燕蒸星斑
蒜片青尖椒爆和牛
魚湯蟹鉗燴糯米飯
香芒楊枝甘露
$2000
  • 甜品
今年生日,男朋友帶咗我嚟食天龍軒~為咗呢一個窗口位,我哋三個月前已經book定,可惜天氣麻麻哋,俾啲霧遮住咗啲,但入黑之後景觀都算清晰,嘆住靚景食嘢特別開心😆首先會先上咗一個前菜,今次係魚湯啫喱配日本魷魚包住冬瓜,首先個魚湯啫喱一試已經非常驚艷,好濃嘅魚鮮味,但係亦都唔腥,不過本身唔鍾意食魚嘅就應該未必接受😛魷魚一咬落去好爽口,配埋冬瓜嘅清甜,係一個非常清新同開胃嘅前菜🤤之後我哋就叫咗蜜燒西班牙黑豚肉叉燒(半份)($216),半份有四件,佢採用咗肥瘦比較均勻嘅部份,令到成個口感好平均,而佢嘅醬汁都非常好食,整體嚟講係好鬆化好食😋不過我同男朋友一致認為之前食過唐閣嘅叉燒略勝一籌🤣另外,我哋都叫咗脆皮炸子雞(半隻)($368),我都係第一次食去骨嘅炸子雞,佢個皮好薄好脆,但係一啲都唔油,而肉質方面都相當嫩滑嘅,即使唔洗點淮鹽都好夠味,不過佢唔算好大隻,但都好滿足🤭之後想叫多個肉,就叫咗個特別啲嘅巨峰提子煎牛柳 ($368),不過呢個的確令我哋有啲失望🥲首先個賣相本身唔算特別靚,提子去皮係好香甜嘅,但係牛柳略欠牛味,有兩件亦都有少少韌,呢個比較失色一啲~蔬菜方面叫咗一個松露翡翠竹笙卷 ($2

蜜燒西班牙黑豚肉叉燒(半份)

脆皮炸子雞(半隻)

巨峰提子煎牛柳

蔬菜方面叫咗一個松露翡翠竹笙卷 ($272),係好爽嘅竹笙包住啲莧菜,上面仲有黑松露片,我覺得呢一個好清新,而且成個配搭都好match,幾好食😆
松露翡翠竹笙卷

另外我哋都對個花膠瑤柱伊麵 (半份)($159)好有興趣,職員仲好好同我哋講可以半份,結果一人一碗,份量啱啱好,個汁有膠質得嚟唔會過鹹,好滿意😌
花膠瑤柱伊麵 (半份)

本身我哋都叫咗兩份甜品,但因為男朋友一早同餐廳講咗同我慶祝生日,所以一上就上咗個甜品拼盤,打卡超靚,仲要冇收到我哋甜品錢😳上面有我哋想食嘅雪燕紅棗凍糕同奶黃煎窩餅,仲有紫薯糯米糍同壽包😆個奶黃煎窩餅係最好食!外皮好柔軟,入面嘅奶黃爆哂出嚟,好啱我口味🤤
甜品

嚟得酒店嘅中菜廳都expect服務態度要好,但今次簡直係比滿分,serve我哋嘅職員好nice,又會介紹每款食物嘅特點,仲主動幫我哋影相~講真大部分食物質素都不錯,但服務態度同環境的確為我哋用餐體驗加咗唔少分😆
2023-06-15
生日
蜜燒西班牙黑豚肉叉燒(半份)
脆皮炸子雞(半隻)
松露翡翠竹笙卷
花膠瑤柱伊麵 (半份)
甜品
2023-07-09 847 瀏覽
環境一流,請於三個月前預約窗口位。洗手間旁就係打卡走廊,don’t miss it 🤣食品:1) 青蔥左口魚腸粉(腸粉夠滑,好似成條都係魚肉咁,正👍🏼👍🏼)2)青蒽蒸星斑燒賣(蒽味魚肉燒賣,正👍🏼👍🏼)3)三文魚子蟹腿鳯眼餃(喜歡吃三文魚子,不能錯過,好fusion, 蟹肉份量適當,不會太多,正👍🏼👍🏼)4)中東吉品鮑魚酥(鮑魚好霖,正👍🏼👍🏼)5)雪影焗松子叉燒包👍🏼👍🏼6)椰汁帶子蜂巢芋角(唔油,炸得好👍🏼👍🏼)7)杞子生磨杏仁露👍🏼👍🏼8)瓜子仁冬蓉酥(唔甜,飯後飲茶,正👍🏼👍🏼)9)贈送既甜品10)前茶:腰果11)素鵝(唔油又多齋👍🏼👍🏼👍🏼)後記:食物係好滿意,但服務員不多。

食品:
2)青蒽蒸星斑燒賣(蒽味魚肉燒賣,正👍🏼👍🏼)
4)中東吉品鮑魚酥(鮑魚好霖,正👍🏼👍🏼)
5)雪影焗松子叉燒包👍🏼👍🏼
6)椰汁帶子蜂巢芋角(唔油,炸得好👍🏼👍🏼)
7)杞子生磨杏仁露👍🏼👍🏼
8)瓜子仁冬蓉酥(唔甜,飯後飲茶,正👍🏼👍🏼)
9)贈送既甜品
10)前茶:腰果
11)素鵝(唔油又多齋👍🏼👍🏼👍🏼)

後記:食物係好滿意,但服務員不多。

2023-07-08
  • 三文魚子蟹腿鳳眼餃
  • 青蒽蒸星斑燒賣
  • 瓜子仁冬蓉酥
🇭🇰全港最高最離地的中菜廳🔝, 🙌🏻必然是連續多年榮獲⭐️米芝蓮二星的天龍軒🐉位於ICC1️⃣0️⃣2️⃣樓頂層, 飽覽維港景色🏙️餐廳裝修十分優雅, 富麗堂皇🕯️以紅黑🔴⚫️為主調顏色, 樓底極高🪟窗邊的落地大玻璃, 可以眺望海景🌊⚠️Book位時記得要👉🏻窗邊位置, 😌咁就可以邊欣賞海景🌅邊享受用餐時光🍴~✴️十分推薦來慶祝生日🎂/ 特別日子🎉除咗食物質素有水準😋, 服務亦💯🫖茶位: $52/位。。。小食。。。🔸窩貼大蝦多士🍞(4件) $246 9/10 必食‼️招牌菜之一⭐️🍞多士香口鬆脆, 唔會感覺成口油🫢🦐蝦肉鮮甜彈牙配搭甜酸醬食用, 係一款不錯的開胃小食🥰🔸蓮藕餅 $228 8.5/10 餐廳嘅炸物🍤都好有水準🤩香口又唔油膩😻🔸蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 $432 9.5/10見網上推介招牌菜-叉燒🐷🫣需要24小時前預訂🙈😳好好彩當日入座時, 🕴🏻staff問我哋要唔要留一份先☑️採用🇪🇸西班牙黑毛豬🐖燒製叉燒色澤十分亮麗💖肥瘦均勻肉質嫩滑🤤啖啖肉, 好juicy~☺️。。。主菜。。。🔸金蠔花雕麒麟雞🐔(半隻) $468 7.5/10=金蠔🦪+花雕雞🐓醬汁偏多🙈🦪金蠔有驚喜, 好香, 蠔味濃郁😌雞的肉質較為
🇭🇰全港最高最離地的中菜廳🔝,
🙌🏻必然是連續多年榮獲⭐️米芝蓮二星的天龍軒🐉
位於ICC1️⃣0️⃣2️⃣樓頂層, 飽覽維港景色🏙️

餐廳裝修十分優雅, 富麗堂皇🕯️
以紅黑🔴⚫️為主調顏色, 樓底極高
🪟窗邊的落地大玻璃, 可以眺望海景🌊

⚠️Book位時記得要👉🏻窗邊位置,
😌咁就可以邊欣賞海景🌅邊享受用餐時光🍴~
✴️十分推薦來慶祝生日🎂/ 特別日子🎉
除咗食物質素有水準😋, 服務亦💯

🫖茶位: $52/位
。。。小食。。。
🔸窩貼大蝦多士🍞(4件) $246 9/10
必食‼️招牌菜之一⭐️
🍞多士香口鬆脆, 唔會感覺成口油🫢
🦐蝦肉鮮甜彈牙
配搭甜酸醬食用, 係一款不錯的開胃小食🥰

🔸蓮藕餅 $228 8.5/10
餐廳嘅炸物🍤都好有水準🤩
香口又唔油膩😻

🔸蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 $432 9.5/10
見網上推介招牌菜-叉燒🐷
🫣需要24小時前預訂🙈
😳好好彩當日入座時, 🕴🏻staff問我哋要唔要留一份先
☑️採用🇪🇸西班牙黑毛豬🐖燒製
叉燒色澤十分亮麗💖
肥瘦均勻
肉質嫩滑
🤤啖啖肉, 好juicy~☺️

。。。主菜。。。
🔸金蠔花雕麒麟雞🐔(半隻) $468 7.5/10
=金蠔🦪+花雕雞🐓
醬汁偏多🙈
🦪金蠔有驚喜, 好香, 蠔味濃郁😌
雞的肉質較為乾柴🤧

🔸紅甜椒窩粑煎帶子 $498 10/10
個人而言, 好中意呢碟菜❤️
🍽️擺盤整齊精美, 對排的3小件帶子⚪️
味道上更是十分豐富😍
⚪️微微煎香的帶子表面, 外脆內軟😚
帶子內部十分濕潤🤩, 煎到剛剛好, 唔會過熟👍🏻
配搭紅甜椒及窩粑, 增加了整體的層次感🆙
🫑甜甜地的紅甜椒, 帶出帶子的鮮味❣️
👄窩粑一口size大小, 可以夾埋帶子一口吃畢🫶🏻

🔸韭黃油泡星斑球🐟 $698 6/10
🐟星斑球有6塊
肉質雪白, 唔會似黃皮老虎般爽彈有魚味🥺

🔸番茄土豆羊柳粒🐑 $292 6/10
🐑羊柳粒肉質偏乾
🍅味道酸酸甜甜😋~

🔸金碗爽菜榆耳炒舞茸🥦 $272 6/10

🔸松子海鮮蛋白炒飯🍚 $338 6/10
🍚炒飯炒得十分乾身👍🏻
粒粒分明, 唔會油膩😝

。。。甜品。。。
🔸楊枝甘露 $98 8/10
💁🏻‍♀️Staff推介楊枝甘露,
係餐廳的招牌糖水⭐️
用料豐富, 甜度適中👏🏻

🔸杞子蛋白杏仁茶 $96 8/10
💖養顏美白, 好香濃的杏仁味😉
為今餐生日飯, 畫上完美句號❣️

🔸生日壽包 $32/個
適逢屋企人生日慶生🎊,
所以訂座時預訂咗壽包🍑
並寫上生日祝福字句🥳
🌃配合高空夜晚海景, 點影都靚📸~

🔸免費茶點🆓
🔴紅麴曲奇|紅麴糯米糍
用紅麴作為色素加入食材, 好特別😲
🔍紅麴:活血化瘀、健脾消食、促進消化, 降血壓血脂
不過2款食落都偏甜😣, 比較適合配茶食~
  • 窩貼大蝦多士
  • 紅甜椒窩粑煎帶子
*✲゚*。 🥢Two Michelin-starred restaurant 米芝蓮二星中餐廳🌟🌟天龍軒係全球最高嘅中餐廳☁️☀️喺Ritz Carlton 102樓對住個海景飲茶真係冇得輸💯Executive Set Lunch:🌟 桂花蜜汁叉燒、X.O.醬煎蘿蔔糕🌟 紅棗鹿筋燉豬腱🌟 甜椒脆麵皮煎帶子、蒜片炒芥蘭🌟 花菇炒牛肋肉、蝦乾鮑粒荷葉飯🌟 海底椰鮮奶布甸、香草綠豆蓉蒸丸子叫呢個set可以試到多幾樣野 每款都好好食😋而且仲包括一杯氣泡葡萄酒/白酒/紅酒🍷個桂花蜜汁叉燒非常鬆化👍🏻 不過個人覺得肥膏多左少少😛當日西班牙黑豚肉叉燒冇供應 下次有機會再試下花菇炒牛肋肉都好正 牛肉肉質軟腍😙另外仲叫左幾款招牌點心😆窩貼大蝦多士一份有6件 亦可以叫半份💁🏻‍♀️炸得好好食 蝦肉夠彈牙 推介🤤蝦餃同燒賣都唔錯👍🏻龍鳳燒賣係金腿帶子燒賣同香茜蝦球燒賣各一粒 好巨型😮最後食埋甜品超滿足🤰🏻如果慶祝生日可以預留定迷你壽包Size大過乒乓波少少 好得意😆傳統酥皮蛋撻都好出色 咬落去個酥皮超多層 中間個filling蛋味香濃🤤係食過最貴嘅蛋撻 要$50一粒 但真係好好食🥹最好要早1-2個月book定位🙆
*✲゚*。 🥢

天龍軒係全球最高嘅中餐廳☁️☀️

Executive Set Lunch:
🌟 桂花蜜汁叉燒、X.O.醬煎蘿蔔糕
🌟 紅棗鹿筋燉豬腱
🌟 甜椒脆麵皮煎帶子、蒜片炒芥蘭
🌟 花菇炒牛肋肉、蝦乾鮑粒荷葉飯
🌟 海底椰鮮奶布甸、香草綠豆蓉蒸丸子

叫呢個set可以試到多幾樣野 每款都好好食😋

如果慶祝生日可以預留定迷你壽包
Size大過乒乓波少少 好得意😆

係食過最貴嘅蛋撻 要$50一粒 但真係好好食🥹

最好要早1-2個月book定位🙆🏻‍♀️

Tin Lung Heen is a two Michelin-starred Chinese restaurant located on the 102/F of the Ritz-Carlton hotel in Hong Kong, renowned for its exquisite Cantonese cuisine and breathtaking panoramic views of the city. ☀️ The restaurant has a refined and elegant atmosphere with comfortable seating. Their barbecued port, deep-friend shrimp toast and egg tart were particularly impressive😋
✨ Executive Set Lunch ($618)
✨ 窩貼大蝦多士 ($246)
✨ 龍鳳燒賣 ($130)
✨ 筍尖鮮蝦餃 ($128)
✨ 傳統酥皮蛋撻 ($96)
+10% service charge
📍天龍軒 Tin Lung Heen @ritzcarltonhongkong
102/F, The Ritz-Carlton, Hong Kong, 1 Austin Rd W, Tsim Sha Tsui
#cafefoodsnap_TsimShaTsui
#cafefoodsnap_hotel
蛋撻
窩貼大蝦多士
蛋撻
窩貼大蝦多士
  • 龍鳳燒賣
  • 筍尖鮮蝦餃
米芝蓮高質中菜 至愛鮑魚撻-天龍軒Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station係102樓食中菜,真係好Chill😚都好full, 安排坐窗邊位,梗係要點鮑魚酥,鮑魚好淋好入味,加埋鮑魚汁更上一層樓😌仲有:大蝦多士: 好彈牙,又香脆👍🏻推介龍鳳燒賣: 大大粒帶子同大大粒蝦😍好新鮮同爽口,大滿足蟹肉燴糯米飯: 糯米整到好似risotto咁好得意😂仲好足料芝士芝麻煎堆仔: 係流心芝士,好特別,不過比較濃味,似羊奶芝士😅仲有甜品😅好飽呀🤪無論環境同食物都無得😌同至愛黎最岩🥰
米芝蓮高質中菜 至愛鮑魚撻-天龍軒
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

大蝦多士: 好彈牙,又香脆👍🏻推介
龍鳳燒賣: 大大粒帶子同大大粒蝦😍好新鮮同爽口,大滿足
仲有甜品😅好飽呀🤪

無論環境同食物都無得😌同至愛黎最岩🥰
2023-06-08 1273 瀏覽
同事話要去高級食肆吃飯, 結果他訂了天龍軒貴賓房, 説是米之蓮二星, 在 RC Hotel, 他食過很好味, 服務又好, 其實早就有人跟我説過這天龍軒唔掂, 不過反正未試過, 試吓無妨, 結果大煲了, 奶左野, 早知就唔去, 價錢唔講了, 反正唔太貴, 先講賣相, 一點美感都冇, 所以連拍照都冇興趣, 賣相也是評星的一項吧, 什麽豚肉X燒, 肉質鬆散, 失去質感, 原隻椰子花膠湯, 太濃了, 飲到想咳, 椰子開口太細, 連湯匙都很難"筆"湯, 飲了四份一就唔飲了, 失敗, 其他食物如鮑魚, 百合荷蘭豆, 釀蟹蓋..都係很一般, 冇特別, 只是酒樓應有水平, 最滿意服務員服務非常好, 反而那經理就唔掂, 見到穿名牌衣服的才派咭片, 狗眼看人低, 沒有專業水平, 其實穿得平庸的才是高層, 貴賓房人又唔多, 好心就派給所有人啦, 這天龍軒冇下次, 都唔知點解有星, 一粒都得多了.
2023-04-08
As title suggests, it was a very average meal. I booked this place 2 weeks ago for Mother’s Day celebration and after some YouTubers rave about the place. Extremely disappointing overall and not worth the Michelin stars
2023-05-27
母親節
2023-05-17 1241 瀏覽
西餐部食過多次,今次試下中餐部,在唔識點菜既情況下,點了set lunch ….. 估計最多食的食品在其中😂🤣😂🤣後來發現是季節限定…..叉燒果然係名不虛傳,入口即溶,非常好味,不重味有口感 👍🏻👍🏻湯不熱不凍,入口剛好,清甜😋😋提下額外叫的一口鮑魚,細心已切開,只需輕輕一切便可小口小口入口yummy….其他食品就一般啦,始終係好食的,但就沒什麼特別…….一定要讚是環境優雅,服務態度超好🤭🤭🤭
2023-05-12
2023-04-20 1555 瀏覽
唔洗講咁多🌟米芝蓮二星粵菜🏢位於全港最高建築嘅102樓🌃被喻為最佳觀賞維港景色嘅地方淨係呢三點已經非常值得去試一試天龍軒無論係個名/餐廳嘅位置同佈局都好有氣派以紅木為主/典雅嘅裝修提供優質嘅粵菜同點心食物質素算係值回票價嘅始終都係食個景樓高兩層嘅落地玻璃睇維港醉人嘅景色仲有條咁靚嘅打卡走廊如果想要慶祝一啲特別日子咁呢度絕對係一個極好嘅選擇✨#窩貼大蝦多士塊包外面脆得嚟裡面亦夠鬆軟/蝦肉好鮮甜/唔會食完成口都係油✨#蜜燒西班牙黑豚肉叉燒肉質好嫩滑/咬落去啲肉汁都好豐富/肥瘦適中/記得要預訂鍾意叉燒嘅人一定唔會失望記住係餐廳係用咗西班牙豬㗎唔好期望有好似舊式廣東燒味個種濃邊嘅味道✨鮑粒荷葉飯一開蓋就聞到好香嘅荷葉香味/飯亦蒸得啱啱好每啖都食得到鮮美嘅鮑粒同充滿荷葉香嘅飯粒✨炸子雞
唔洗講咁多

2023-04-15
  • 窩貼大蝦多士
  • 鮑粒荷葉飯
2023-04-18 1095 瀏覽
102樓設計風格獨特,樓高兩層,落地玻璃窗把維港醉人景色盡收眼底,傳統菜式~尤其是蜜燒西班牙黑豚肉叉燒,食落軟嫩不膩,果然值得一試😋❤️Barbecued Iberian pork with honey😋😍~yummy❤️❣️Pan-fried scallop with salmon roe and asparagus❣️Chilled shredded abalone with jellyfish in sesame oil❣️Stewed E-fu noodle with shredded fish maw and conpoy❣️Deep-fried crab shell stuffed with crab meat and onion❣️Tin Lung Heen Peking duck❣️Pan-fried pancake with milk custard paste❣️芝麻海蜇凍鮑絲❣️松露翡翠竹笙卷❣️黑松露煎鵝肝盒❣️三文魚子白露筍煎帶子❣️炸釀鮮蟹蓋❣️壽桃❣️奶皇煎窩餅

❣️Tin Lung Heen Peking duck

2023-04-14
生日
  • 炸釀鮮蟹蓋
2023-04-16 1409 瀏覽
⌂ 九龍天龍軒尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)香港麗思卡爾頓酒店102樓星期一至日 12:00 - 14:30,18:00 - 21:00𖧷 提前一個月預約才能訂到窗邊的位置︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm九龍#ewm柯士甸#ewm中菜︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜全港最高 - 米芝蓮二星餐廳゜・*星期日到天龍軒慶祝了家人的生日餐廳布置極為雅致,紅木裝潢為主可以從102樓透過落地玻璃窗,俯瞰維港兩岸的港九景色餐廳內的電梯和玻璃走廊都非常適合拍照家人生日的關係,餐廳還送了紅桑子曲奇和紫薯糯米糍,而且擺盤也很講究︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸๑ 琥珀腰果๑ 窩貼大蝦多士๑ 龍軒筍尖蝦餃๑ 香茜蝦球燒賣๑ 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒๑ 片皮烤鴨๑ 花膠青蔥蟹肉燴糯米飯๑ 香芒楊枝甘露๑ 紅桑子曲奇和紫薯糯米糍#九龍美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotograph
⌂ 九龍
天龍軒

𖧷 提前一個月預約才能訂到窗邊的位置
#ewm九龍
#ewm柯士甸
#ewm中菜

*・゜全港最高 - 米芝蓮二星餐廳゜・*
星期日到天龍軒慶祝了家人的生日
餐廳布置極為雅致,紅木裝潢為主
可以從102樓透過落地玻璃窗,俯瞰維港兩岸的港九景色

๑ 片皮烤鴨
๑ 花膠青蔥蟹肉燴糯米飯
๑ 香芒楊枝甘露
๑ 紅桑子曲奇和紫薯糯米糍

#九龍美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #九龍好去處 #香港美食指南
2023-04-16