2023-09-26 508 瀏覽
[大苑子 ]未夠鐘食飯去飲杯野先好少買手搖又可以有地方坐咁岩呢度有位坐就試下先台灣金桔粒脆纖果(微甜) $38 🍊🍊❤️有羅勒籽、愛玉粒同蘆薈❤️因為有咁多配料飲完都有D飽肚感❤️羅勒籽有豐富的膳食纖維 可以促進腸道蠕動❤️個金桔係台灣直送100%水果鮮榨酸酸地甜甜地都幾好飲回頭指數(10分) : 7分√√√√√√√價錢(5分):💰💰💰味道(5分):😋😋😋環境(5分):😊😊😊有機會會去試埋水果茶
[大苑子 ]

未夠鐘食飯去飲杯野先
好少買手搖又可以有地方坐
咁岩呢度有位坐就試下先

台灣金桔粒脆纖果(微甜) $38 🍊🍊
❤️有羅勒籽、愛玉粒同蘆薈
❤️因為有咁多配料

價錢(5分):💰💰💰
味道(5分):😋😋😋
環境(5分):😊😊😊

有機會會去試埋水果茶

食完飯過黎K11 B2樓果度買甜品/小食 點知9:30就關曬lu~ 見B1樓呢間大苑子仲開緊! 仲有人排隊,一於試試佢  4種配料 我見比起之前既餐牌加左價 $40/杯 可以自己揀冰量,我揀左少冰 外賣拎到番屋企飲岩岩好 甜度係無得揀 店員話本身就無另外加糖 下面係芋泥->紅豆->芋頭-> 仙草-> 牛奶 記得要攪混之後先飲! 的確已經好夠甜!有d 太甜~! 唔知可唔可以要求減少紅豆份量 下次試下 先~ 見到有人食軟雪糕好似都好正
食完飯過黎K11 B2樓果度買甜品/小食
點知9:30就關曬lu~
見B1樓呢間大苑子仲開緊!
仲有人排隊,一於試試佢
[芋見泥料超多] 4種配料
我見比起之前既餐牌加左價 $40/杯
可以自己揀冰量,我揀左少冰
外賣拎到番屋企飲岩岩好
甜度係無得揀
店員話本身就無另外加糖
下面係芋泥->紅豆->芋頭-> 仙草-> 牛奶
記得要攪混之後先飲!
的確已經好夠甜!有d 太甜~!
唔知可唔可以要求減少紅豆份量
下次試下[黃金珍珠觀音拿鐵] 先~
見到有人食軟雪糕好似都好正
2023-09-18
10 分鐘 (外賣自取)
2023-09-15 184 瀏覽
台灣大熱人氣水果茶名店 #大苑子 嘅 #愛文芒果 系列飲料一定要試下佢📣🥭#愛文翡翠以清爽的翡翠綠茶做為基底,加入新鮮欉紅愛文芒果榨成的果汁及芒果果粒,喝下去時清爽的茶香、果香滋味,同時也有愛文芒果咀嚼口感,芒果控的清爽選擇。🥭#台灣愛文芒果冰沙大苑子招牌愛文芒果冰沙只選用在欉紅,不採人工催熟的愛文芒果,並在產季前實際派駐人員進駐產地,確保果物用藥的安全,以及確認生長狀況。打出來的愛文芒果冰沙香氣濃郁、芒果果肉口感Q彈,再加上透心涼的口感,是台灣人每年夏季的必喝飲品。📍尖沙咀河內道18號K11 Art Mall B1樓B101A號舖°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°#MrsLong #hk #hkmami #Longs #influencer #親子 #hkkids #Yo你去食 #Yo你飲野 #大苑子 #台灣 #K11ArtMall #HKFoodie

🥭#愛文翡翠

🥭#台灣愛文芒果冰沙

2023-08-11 263 瀏覽
<尖沙咀 高質水果茶>大苑子⭐️玫瑰荔枝梳打10/10好好飲!好重既玫瑰同荔枝味,甜度都啱啱好,唔係嗰種好假嘅水果味,兩者配合得非常好,飲完好清新,非常消暑同解渴,適合夏天飲用,推薦!下次會想試埋其他飲品,見琴餐牌有其他唔同嘅水果茶,配搭特別。而且舖頭內有座位,行街行到攰嘅時候,可以坐低同朋友傾偈,飲番杯休息吓。📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B101A號舖性價比高,店舖易搵~地理位置方便。
<尖沙咀 高質水果茶>
大苑子

⭐️玫瑰荔枝梳打

📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B101A號舖
性價比高,店舖易搵~地理位置方便。
#肚波尖沙咀 #肚波台式 #肚波奶茶・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・足料重料,但果茶太甜,奶茶formula又錯,嘥料😮‍💨~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍹 繽紛水果茶 微甜 HK$42・味道:3分甜都幾甜🥵,要加水溝淡。不過啲料真係好足好多,有蘋果、橙、菠蘿、芒果、青檸、百香果。茶底因為太多果甜所以飲唔出,淡口類嘅綠茶~・口感:好多嘢咬,唔澀嘅,消暑~💜 百變火龍果沙冰 少糖 HK$46・味道:最多只可以少糖,不過因為係沙冰所以飲落都可以接受,甜味都天然~・口感:有啲蘆薈粒同百香果,有嘢咬下都不錯~🧋 黃金珍珠鐵觀音鮮奶茶 走糖 HK$38・味道:呢個又真係太冇奶味冇0甜,唔可以話係奶水,但就好似飲緊自己hea沖嘅鐵觀音加兩滴奶咁🤨個formula錯咗-.-・口感:黃金珍珠煙韌嘅而且冇黑珍珠浸糖水咁甜,茶底都香而且唔澀。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:中~🤰9衝度:可試~🤰結論:其實好足料,但因為啲formula好錯所以本波覺得好可惜,嘥料~改改條formula就perfect!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
#肚波尖沙咀 #肚波台式 #肚波奶茶
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
足料重料,但果茶太甜,奶茶formula又錯,嘥料😮‍💨~

🍹 繽紛水果茶 微甜 HK$42
・口感:好多嘢咬,唔澀嘅,消暑~
繽紛水果茶

💜 百變火龍果沙冰 少糖 HK$46
・口感:有啲蘆薈粒同百香果,有嘢咬下都不錯~

🧋 黃金珍珠鐵觀音鮮奶茶 走糖 HK$38

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~

2023-07-22
2023-06-27 313 瀏覽
夏日熱辣辣 緊係要飲過杯手搖消暑!咁啱行過k11見到就試下(*¯︶¯*)🍑 蜜桃翡翠 $38 🍑Btw唔建議大家叫呢個🙈因為平時我都好中意飲白桃烏龍果類手搖 所以就試下呢杯類似嘅野飲本身仲諗住叫半糖少冰 不過原來佢有固定甜度係全糖 所以淨係可以揀全糖/無糖 咁就叫左無糖lu當我仲擔心緊無糖會唔會唔甜唔好飲 點知飲左一啖之後發現佢無糖都會勁甜!!!味道方面就除左甜到傻就係冇咩特別 似係罐頭蜜桃🤧不過佢加左啲果肉 有啲咬口咁~

🍑 蜜桃翡翠 $38 🍑
Btw唔建議大家叫呢個🙈
2023-06-02
2023-06-22 225 瀏覽
呢排天氣熱就會想飲廢水🧋但我都要注重健康嘅😝廢得都要用有健康材料先會飲🙆🏻‍♀️呢間用左台灣直送嘅水果做既飲品就最岩我除咗飲野仲可以食埋雪糕同奶凍旁邊仲有少少座位可以hea 下不過實在太多人🥹食完飲完都唔好意思坐咁耐-🔸荔枝玫瑰 $52係季節限定嘅 底部有梳打 加上荔枝同玫瑰灑上玫瑰花瓣好鬼靚飲落似沙冰口感 好清爽 好香荔枝味又不會過甜-🔸黃金珍珠鐵觀音鮮奶茶 $33台灣嘅鐵觀音茶葉加埋黃金珍珠 即係黃色珍珠好有台灣風味 想講佢M size 都好大杯🤣-🔸宇治抹茶新地 $58用左北海道牛乳做既雪糕勁香奶味最底部既紅豆都好大粒🫘略嫌宇治抹茶醬同紅豆都太少食到宇治抹茶得來又食唔到紅豆🤣如果中間都夾雜着多啲宇治抹茶醬和紅豆就更加Perfect👍🏻-🔸可可奶凍 $28好喜歡面上邊啲粒粒 食落咸咸地有啲似早餐嗰啲穀物類 爽脆的再配合奶凍 每啖都咸甜咸甜咁-📍大苑子 📌 尖沙咀河內道18號K11 Art Mall B1/F B101A號舖分店:荃灣廣場 藍田匯景廣場
呢排天氣熱就會想飲廢水🧋
再配合奶凍 每啖都咸甜咸甜咁
📍大苑子
分店:荃灣廣場 藍田匯景廣場
2023-03-27 686 瀏覽
之前出尖沙咀k11 art mall都飲過這間台式飲品店-大苑子,今晚又約左朋友出去晚餐,忍唔住飯前飲番杯,店舖有不同特色嘅飲品,仲有雪糕食,今次我就試吓佢嘅季節限定飲品,火龍果系列和主打飲品莓好時光芝士奶蓋😋😋😋火龍果翡翠好香既火龍果味配左清新的翡翠香,入口清新怡人又好味,十分可口😋😋😋莓好時光芝士奶蓋好香的士多啤梨味🍓配上鮮奶好夾,入口香濃細滑,調配味道合當又好飲👍🏻👍🏻👍🏻

火龍果翡翠

莓好時光芝士奶蓋

2023-02-27
雖然呢間主要係手搖飲品~但嗰日食完飯我哋想食雪糕~有驚喜所以想介紹俾大家.▪️Passion mango ($28)🥭熱情果醬比較酸不過加落新地上面就中和左~杯底仲放咗啲芒果粒絕對唔係求其落啲醬去雪糕度就算!▪️Taro ($28)💜除咗有芋頭醬~仲有好多彈牙小芋丸喺杯底▪️Strawberry ($28)🍓配左粒大士多啤梨有士多啤梨醬~杯底仲有愛玉凍😍.✍🏻整體:本身都係諗住隨便搵下甜品~點知呢間有驚喜!舖頭側面亦有少量位置~下次都會想試埋佢啲飲品
雖然呢間主要係手搖飲品~
但嗰日食完飯我哋想食雪糕~有驚喜所以想介紹俾大家
▪️Passion mango ($28)🥭
熱情果醬比較酸
不過加落新地上面就中和左~
杯底仲放咗啲芒果粒
絕對唔係求其落啲醬去雪糕度就算!

▪️Taro ($28)💜
除咗有芋頭醬~
仲有好多彈牙小芋丸喺杯底

▪️Strawberry ($28)🍓
配左粒大士多啤梨
有士多啤梨醬~
杯底仲有愛玉凍😍
✍🏻整體:
本身都係諗住隨便搵下甜品~點知呢間有驚喜!
舖頭側面亦有少量位置~
下次都會想試埋佢啲飲品
2023-03-04 336 瀏覽
首先去咗呢一間台灣特飲店舖佢有好多分店的,我哋去咗尖沙咀,首先唔係好多人唔需要等太耐亦都唔需要排隊超級好我好鍾意佢哋嘅招牌拿鐵佢哋嘅奶茶可以調校糖分亦都唔會太甜我好鍾意啦好多夠晒解渴適合炎炎夏日嘅天氣,我都點咗佢哋嘅招牌水果茶又健康又足料其實佢哋除咗飲品先,我亦都有各式各樣嘅雪糕甜品俾大家選擇適合大家攰嘅時候坐一坐休息一下同朋友相聚,我覺得好唔錯嘅選擇再加上侍應服務10分好,大家可以去我都幾推薦的
🌟餐廳:大苑子📍地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B101A號舖💰價位:~$50⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 22:00📱電話:64146035K11最近開左幾間唔同種類既茶飲店~係尖沙咀行街食飯,行到口渴又攰攰地,係時候搵個地方坐底飲杯野抖抖先~呢間「大苑子」,個名夠哂得意,主打鮮果茶及各款台式飲品,買返兩杯先試吓先~———————————————————🔹火龍果翡翠健康十足既飲品又幫助消化~用上紅火龍果果肉,纖維感十足,搭配甘香既綠茶,飲起黎微微酸,好解渴~———————————————————🔹台灣愛文翡翠愛文芒果係我既至愛~用料好充足,加入左大量愛文芒果粒粒,夠哂香同清新~飲落去每一啖都充滿芒果果肉,超滿足~———————————————————😋味道:4/5🏢環境:4/5💁🏻‍♀️服務:4/5💵價錢:4/5🤟🏻性價比:4/5———————————————————👅整體小總結茶飲店位於K11 B1層,落地鐵站必經之路,地點超方便~店鋪裝修夠簡潔,環境又乾淨,而且仲加設左少量座位比行街既朋友仔歎返杯野飲充充電~飲品方面,款式夠哂多,生果用料又夠新鮮,必試~
🌟餐廳:大苑子

👅整體小總結
2023-02-20
下午茶
2023-02-22 219 瀏覽
台灣過江龍茶飲店開咗喺K11。平時行過都想試。今日終於一試。呢度有果茶、奶茶、特飲之類~~ 揀咗芋圓紅茶拿鐵及金桔粒脆纖果。芋圓紅茶拿鐵揀咗熱飲,微糖。呢個好飲,拿鐵茶味香,奶味平均。芋圓煙韌~推介!其實都想試吓珍珠,下次叫。微糖非常好!另外一杯揀咗春𤋮柳橙翡翠,揀咗熱飲,微糖。呢個有果味香濃柳橙味酸酸甜甜,幾香幾解渴~~餐廳有少量座位可以坐低飲杯嘢,不過我哋就外賣買返公司飲!呢度嘅茶飲唔錯,下次再試吓其他先~~

2022-12-01 750 瀏覽
平時都好鍾意飲肥仔水,今次係附近做野見到呢間就叫左外賣自取奶茶。叫了鐵觀音拿鐵,加芋圓珍珠,三分糖,飲左第一啖之後,即刻feel到全口都係苦澀,苦完後的味道有涼茶感覺:藥材的味道唔知係咪鐵觀音問題?茶底真係異常難飲!但真係有涼茶味…其次係芋圓同珍珠好淰,完全無彈牙煙韌感覺…同以往飲過的其他店的奶茶比,呢次係我飲過最難飲既奶茶,甚至之前飲其他店係走甜都無呢次咁苦澀,飲左一半已經頂唔順太苦..真的無下次了
唔知係咪鐵觀音問題?茶底真係異常難飲!但真係有涼茶味…
係走甜都無呢次咁苦澀,飲左一半已經頂唔順太苦..
真的無下次了

2022-12-01
2022-11-26 427 瀏覽
行街行到口渴 見到呢間台式飲品店 好多果茶 好似好新鮮 見到佢雪櫃切好咗好多生果放喺個杯度 全部都係新鮮生果而且佢價錢都唔算貴 我要左杯純茶 大杯都係$22朋友就要左芋頭鮮奶 佢話芋頭蓉好多,而且好滑☺️
而且佢價錢都唔算貴 我要左杯純茶 大杯都係$22
朋友就要左芋頭鮮奶 佢話芋頭蓉好多,而且好滑☺️

2022-11-24
2022-11-05 483 瀏覽
台灣芋圓芋頭鮮奶 這家店主打時令果汁,不過我不是很感興趣反而更喜歡芋頭哈哈,他們不同於一般手搖飲品店以奶茶或黑糖作主角,他們的宗旨是用水果做飲料所以我選了芋圓芋頭鮮奶,不過你不能像其他人一樣選擇這種飲料的甜度。 不過好在飲料不會太甜,甜度剛剛好,我喜好食的芋頭丸子,好嚼的,但最好多加些芋頭碎,這樣可以增加味道,現在芋頭味道不足。大苑本為台灣某個時期的古地名,他們自詡為台灣之子,因此命名為「大苑子」。但我覺得一般般而已
台灣芋圓芋頭鮮奶

下午茶