2022-05-09 83 瀏覽
🎏️ 食盡油尖旺 — 大苑子✨ #90cp尖沙咀篇 #90cp台灣篇➖➖➖➖➖近排終於開返堂食終於可以出動食到飽🤩 小丸子細個就睇得多,大苑子真係聽都未聽過🤣 見近排咁多人介紹呢間台灣過江龍🐉 講到佢嘅水果茶都幾ok,仲主打無添加,出開嚟就梗係要試吓😤美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🥤莓好花漾 $36見佢期間限定呢杯士多啤梨水果茶當然要try try 🍓 草莓汁配上綠茶,底部仲有啲檸檬肉同埋愛玉,飲落都幾有台灣風味🙌🏻 不過好彩叫咗半糖,都冇想像中咁甜,仲要都幾冰涼啱晒大熱天時飲🥵🥤台灣愛文芒果沙冰 $48老實講個人就鍾意佢多啲😂 由於佢沙冰嘅關係更加涼透心👅 芒果味都好香濃🥭 加上底部嘅愛玉,口感都幾豐富!🍦芒果鮮奶酪 $29食完芒果沙冰食呢個反而有啲失望🙈 芒果味相對冇咁濃郁,表現中規中矩啦🙌🏻💰Total: $113✅ 大熱天時對一杯真係一流🥳❌ 店舖位置唔係好大,但勝在都有少許打卡位📸➖➖➖➖➖📍 大苑子 (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B101A號舖
🎏️ 食盡油尖旺 — 大苑子✨
#90cp尖沙咀篇 #90cp台灣篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🥤莓好花漾 $36

🥤台灣愛文芒果沙冰 $48

🍦芒果鮮奶酪 $29

💰Total: $113

✅ 大熱天時對一杯真係一流🥳

❌ 店舖位置唔係好大,但勝在都有少許打卡位📸

➖➖➖➖➖
📍 大苑子 (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B101A號舖

2022-05-08 92 瀏覽
📍 大苑子 DaYung’s被譽為全台第一水果茶店,標榜以100%天然水果茶現搾,絕不含濃縮果汁既台灣嘅過江龍 -- 大苑子係K11 art Mall開左佢第一間香港分店。現場設有少量座位,行街行到攰可以坐低飲杯水果茶。➖➖📌 台灣春熙柳橙翡翠 $36個人推介的必喝pick之一,用上柳橙加台灣百香果汁及金桔汁,茉莉綠妍茶底,3分微甜剛剛好,茶味淡淡清香,加埋天然果汁無得輸!飲完清爽解渴。➖➖📌 黃金珍珠紅茶拿鐵 $36拿鐵帶有自家特色,茶味唔算好濃,但唔會太甜,口感都幾順滑,始終都係偏好茶底濃多d。珍珠冇乜咬口個種,leighleigh都係偏好有咬口個種多d。➖➖📌 芒果鮮奶酪 $28逛了一早上,有點點肚餓,選了健康鮮奶酪填肚。用上特級鮮牛奶製作,面層鋪滿新鮮現切芒果肉,跟Panna Cotta有點相似,鮮奶酪口感扎實,好消暑➖➖地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B101A號舖
📍 大苑子 DaYung’s

📌 台灣春熙柳橙翡翠 $36

📌 黃金珍珠紅茶拿鐵 $36

📌 芒果鮮奶酪 $28

2022-05-06 65 瀏覽
今日同朋友食完飯,由K11 Art Mall落地鐵站,經過一間茶飲店門口企滿人,就走左去八掛下,原來呢間係台灣過江龍既茶飲店,而且仲係全台灣水果茶第一品牌,標榜天然水果茶現搾,搞到我地都忍吾住買黎試下。台灣愛文翡翠用上台灣愛文芒鮮榨芒果汁,芒果香氣濃郁,翡翠綠茶茶味清香回甘,再加上愛文芒果粒粒,提昇口感層次。台灣芋頭鮮奶一入口就有濃郁芋頭既香氣,芋泥口感綿密,鮮奶順滑香濃,甜度剛好,忍不住一口接一口!宇治抹茶新地雪糕質感幼滑,好香濃既牛奶味,配上抹茶醬同紅豆。

台灣芋頭鮮奶

宇治抹茶新地
雪糕質感幼滑,好香濃既牛奶味,配上抹茶醬同紅豆。

2022-05-06 75 瀏覽
經過k11成日見到呢間茶飲店好多人排隊,今日食左light dinner之後感覺仲有quota,就買左兩杯飲品同一個甜品試下!原來係台灣黎,主打鮮果既飲品莓好相適($48)係期間限定既smoothie,作為士多啤梨控嘅我梗係忍唔住要試下啦😙 叫左無糖少冰,飲落覺得好fresh,食到啲果肉,感覺幾足料繽紛水果茶($38)係鋪頭既招牌!目測有至少5款水果,相當足料,味道偏向柑橘味,個人覺得飲完唔滯夠清新芒果鮮奶酪 ($28)上面係一層滿滿既芒果肉,切好一粒粒,好香甜,下面係牛奶布甸,口感香滑,甜而不膩
原來係台灣黎,主打鮮果既飲品

莓好相適($48)

繽紛水果茶($38)

芒果鮮奶酪 ($28)

2022-05-04 59 瀏覽
第1位嘅台灣水果茶大苑子原來係香港開咗分店,以「只賣新鮮水果茶」嘅理念本為!☀️夏日炎炎當然要飲番杯清涼果茶🥰台灣愛文芒果沙冰 💰4️⃣8️⃣一向都係人氣之選,又到愛文芒果🥭嘅季節,用台灣新鮮芒果打成綿綿沙冰,配埋香甜芒果粒同寒天👍繽紛水果茶 💰3️⃣8️⃣有多款新鮮水果有🍎蘋果、🍊橙、🍍菠蘿同百香果等,配冰凍綠茶底,自選要半糖,味道酸酸甜甜,清新解渴🥵芒果鮮奶酪 💰2️⃣8️⃣滑溜嘅鮮奶酪上放滿香甜嘅芒果粒,淋上新果醬,另外除咗有鮮果口味,仲有芋泥芋圓同黑糖珍珠添🎈大苑子🎈尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B101A號舖

台灣愛文芒果沙冰 💰4️⃣8️⃣

繽紛水果茶 💰3️⃣8️⃣

芒果鮮奶酪 💰2️⃣8️⃣

🎈大苑子🎈
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B101A號舖

2022-04-27
2022-05-03 49 瀏覽
k11裡面有不少食肆就是比較少方便輕食的店舖但原來台灣過江龍大苑子都開間咗喺k11!店舖主要做外賣亦有少量座位啱曬行到攰坐一坐~-🥭芒果鮮奶酪🍓 士多啤梨雪糕🧋 黃金觀音珍珠拿鐵🥭 台灣外文芒果沙冰-如果鍾意芒果就要試下大大杯嘅愛文芒果沙冰芒果大大粒~!果味超濃黃金觀音珍珠拿鐵朋友說味道不過不失不過我哋另外仲點咗雪糕同奶酪!生果都係勁新鮮奶酪口感綿蜜加埋芒果非常正~

k11裡面有不少食肆
就是比較少方便輕食的店舖
但原來台灣過江龍大苑子都開間咗喺k11!
店舖主要做外賣亦有少量座位
啱曬行到攰坐一坐~
🥭芒果鮮奶酪
🍓 士多啤梨雪糕
🧋 黃金觀音珍珠拿鐵
🥭 台灣外文芒果沙冰
如果鍾意芒果就要試下大大杯嘅愛文芒果沙冰
芒果大大粒~!果味超濃
黃金觀音珍珠拿鐵朋友說味道不過不失
不過我哋另外仲點咗雪糕同奶酪!
生果都係勁新鮮
奶酪口感綿蜜加埋芒果非常正~
2022-05-01 51 瀏覽
《大苑子》行k-11 見到呢間茶飲店有唔少人排隊👀 原來係來自台灣嘅過江龍,標榜新鮮水果茶現搾,除咗冷熱飲品,仲有鮮奶酪同雪糕!一於就買嚟試下!🍭莓好花漾($36)佢地啲飲品可以揀甜度同埋少冰去冰,岩晒我呢啲想飲凍嘢又唔敢飲嘅人(去冰可以呃下自己)😆 佢地嘅水果都係因應季節去轉換,好似之前曾經出過荔枝但依家冇咗~ 而草莓係因為太受歡迎所以賣到5月底,大家想試嘅就要把握機會~ 3款草莓系列中我揀咗草莓花漾,係草莓加上綠茶,仲有愛玉喺底,飲落清甜不膩❤️🍭愛文翡翠($38)提起台灣芒果一定唔少得香甜嘅愛文芒!呢款係翡翠綠茶加現搾愛文芒汁!底部仲有唔少香甜可口嘅愛文芒粒!每一啖都飲到,真係唔錯~ 🍭厚珍珠鮮奶酪($28)見到佢係新登場就叫嚟試下~ 佢地啲鮮奶酪係特A級鮮奶製作,淋上手工醬汁,再搭配新鮮現切的果肉/配料~ 奶酪好滑重奶味,仲有好多珍珠喺面,鍾意食珍珠嘅就岩晒!
《大苑子》

🍭莓好花漾($36)

🍭愛文翡翠($38)

🍭厚珍珠鮮奶酪($28)

🍓莓好相遇 $48【3分糖]係期間限定嘅口味😆 小編一定要揀黎試下🍓因為唔想太甜所以揀左3分糖~ 真係用新鮮士多啤梨製作而成好香果味😋 酸酸甜甜好清新~🥭台灣愛文芒果沙冰 $48〔無糖〕芒果天然香甜😍,底層有jelly😍 層次豐富,而且好足料,食到啖啖芒果🥭茸~🍵宇治抹茶鮮奶酪 $28鮮奶酪好滑好重牛奶味😆 再加埋濃濃既抹茶同粒粒分明大粒紅豆,好match ar😋地址:尖沙咀河內道18號K11 Art Mall B1/F B101A號舖

🍓莓好相遇 $48
【3分糖]

🥭台灣愛文芒果沙冰 $48
〔無糖〕

🍵宇治抹茶鮮奶酪 $28

2022-04-24
2022-04-30 37 瀏覽
✨繽紛水果茶用上五種水果 百香果汁 金桔汁製成五種水果包括有橙 百香果 金桔 蘋果 鳳梨果香味濃 茶味清香 味道酸酸甜甜 好清爽 好啱夏天飲✨台灣愛文芒果冰沙用上台灣愛文芒果製成芒果冰沙 芒果味清香 冰沙質感幼滑 唔會重冰感配料 有新鮮香甜芒果肉同 爽滑愛玉凍 整體唔錯✨芋見泥新地新地有三款口味 我當然諗都唔諗就揀芋頭😆雪糕 奶味香濃 質感帶少少冰感 唔易溶芋泥 綿密幼滑 味道香甜 帶淡淡芋香底層芋圓 口感軟糯煙韌 細嚼下芋味幾出幾有驚喜 仲幾抵食 芋頭迷必試推介味道唔錯 份量十足 幾有驚喜尤其係芋見泥新地 相當出色環境唔錯 旁邊有幾張細枱供堂食係一個行到攰想飲杯野食個雪糕坐低抖抖唔錯嘅好選擇服務唔錯 新切有禮 又會主動介紹餐牌價錢合理 茶飲唔算平 但足料又大杯所以都可以接受
✨繽紛水果茶

坐低抖抖唔錯嘅好選擇
服務唔錯 新切有禮 又會主動介紹餐牌
價錢合理 茶飲唔算平 但足料又大杯
所以都可以接受
下巴仔評分(5星為最高)味道:🌟🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟抵食:🌟🌟🌟🌟重點推介🤤👍🏻 芋見泥料超多見到材料佔咗三份二 即刻超開心🥳入面有芋泥、小丸子、紅豆、仙草 每一啖都係大滿足 鮮奶奶味濃 同芋呢係絕佳嘅配搭 店員話呢杯冇得少甜 因為係採用材料嘅天然甜味👍🏻👍🏻欣賞👍🏻 台灣愛文芒果沙冰(5分糖)夏天行到身水身汗💦如果想消暑解渴的話我哋超推介呢一杯沙冰 沙冰質感綿滑 仲有愛玉同埋愛民芒果粒 芒果嘅清香充斥着整杯飲品🥭用吸管飲冰沙好爽😄👍🏻 宇治抹茶鮮奶酪店內有其他味道款式嘅奶酪 今次我哋選擇咗宇治抹茶🍵抹茶有回甘既味道 加上紅豆🫘同奶酪迅即融為一體 下次會想試吓芒果味✌🏻注意事項⚠️-店內有大約10個座位 行街行到攰時 買杯嘢飲作為休息站都唔錯🙋🏻‍♂️-店內有列出推薦精選Top 5 諗唔到飲咩嘅朋友可以參考下✅
下巴仔評分(5星為最高)
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
抵食:🌟🌟🌟🌟

重點推介🤤
👍🏻 芋見泥料超多

👍🏻 台灣愛文芒果沙冰(5分糖)

👍🏻 宇治抹茶鮮奶酪

注意事項⚠️
2022-04-30 94 瀏覽
今日係K11行到攰攰地,想揾地方休息下見到B1有間茶飲店🧋買完隔離有地方提供😝上網查一下“大苑子”,原來係來自台灣名氣高既飲品店,據說係台灣網友投票No.1既水果茶😲繽紛水果茶 $38人氣之選必定要試下,真係好多生果仲要係由台灣直送,賣點係有5種生果+百香果汁同金桔汁😋生果方面係會有所變動,我今日嗰杯有鳳梨、蘋果、青檸、橙同有一款唔記得左😅真係好足料,我地叫左微甜覺得岩岩好莓好相遇 $48有草莓🍓既選擇又係我必點😅草莓沙冰加鮮奶,淡淡草莓香味配合奶味,我都係選擇左微甜,味道剛好台灣百香芒果新地 $28真心推薦佢地既新地🍦軟雪糕夠香奶味,加上百香果芒果醬,酸酸甜甜☺️真係好想食多杯,其實仲有幾款都好吸引,下次我見試下‘’芋見泥‘’,好似幾特別咁😄
今日係K11行到攰攰地,想揾地方休息下

繽紛水果茶 $38

莓好相遇 $48

台灣百香芒果新地 $28

台灣百香芒果新地

台灣百香芒果新地
來自台灣嘅茶飲店「大苑子」主打採用台灣直送水果製作新鮮水果茶出品絕對不含濃縮果汁見到有愛文芒實在太吸引我啱晒芒果控!🧡台灣愛文芒果沙冰 嚴選屏東枋山愛文芒果 打成綿滑沙冰作基底再加入大量芒果果肉 絕對重料👍🏻新鮮芒果真係夠晒甜 三分糖甜度已經好足夠除咗每啖都會飲到芒果肉 仲有滑嘟嘟嘅寒天愛玉一整杯冰涼清爽 夠晒濃厚豐富 好有滿足感🧡繽紛水果茶好足料!塞滿時令水果睇到有芒果、菠蘿、百香果、香橙 、青檸等等選擇無添加糖口味 整杯飲落檸檬嘅酸爽味更突出一點多種水果比例與茉莉茶底配搭都很好難怪係熱選茶飲🧡芒果鮮奶酪鋪滿愛文芒果粒粒 加上特級鮮牛奶製作嘅香滑奶凍香甜奶滑真係好好味
來自台灣嘅茶飲店「大苑子」
主打採用台灣直送水果製作新鮮水果茶

仲有滑嘟嘟嘅寒天愛玉
一整杯冰涼清爽 夠晒濃厚豐富 好有滿足感

🧡繽紛水果茶
好足料!塞滿時令水果
睇到有芒果、菠蘿、百香果、香橙 、青檸等等
選擇無添加糖口味

鋪滿愛文芒果粒粒
加上特級鮮牛奶製作嘅香滑奶凍
香甜奶滑真係好好味

2022-04-29 108 瀏覽
炎炎夏日食完飯最想就緊係飲杯野食下甜品 K11 Art Mall B1/F嘅大苑子係台灣過江龍嘅鮮果直送品牌 經過當然要試下啦 呢到都有少量位置可以坐 可以坐低食個甜品😚 🥤莓好相遇 (7分糖) 💰48上層係新鮮草莓果肉沙冰 下層係幼滑質地嘅鮮奶沙冰 頭幾啖就咁飲草莓沙冰真係好正好濃郁嘅草莓 仲有五粒切邊草莓都好甜🍓溝埋飲好有草莓奶昔嘅感覺😋 🥤台灣愛文翡翠 (少冰 5分糖) 💰38採用台灣直送芒果🥭香甜嘅嘅芒果同清新嘅綠茶底配搭好夾 半糖甜度適中 🍮芒果鮮奶酪 💰28面頭鋪滿粒粒超甜嘅芒果肉同芒果醬🥭下面係香滑嘅奶凍布丁 唔會好甜 做飯後甜品啱晒☺️ 🔎Instagram: tracy_fooddiary

🥤莓好相遇 (7分糖) 💰48

🥤台灣愛文翡翠 (少冰 5分糖) 💰38

🍮芒果鮮奶酪 💰28

🔎Instagram: tracy_fooddiary
下午茶
芒果鮮奶酪
台灣鮮果第一品牌大苑子係尖沙咀K11 Art Mall商場開左店,標榜用新鮮現點現榨天然果汁調製各類水果系列茶飲,聞說曾經拎過全台灣20大最好喝水果茶既第一位。難得茶飲店係呢類高級商場都有堂飲三數張梳化位置,行完街可以坐得舒舒服服飲完先走,經過幾次都想試下今次剛好見到有位,所以決定快快手試一試。.繽紛水果茶 💲38色彩繽紛,貪心一次過試會有蘋果、橙、芒果同西柚做基底既果茶,另外仲會按季節更換水果。茶味幾香,不過叫左半糖依然都幾甜,下次可以叫無糖去試下茶同果真正鮮味。.台灣春熙柳橙翡翠 💲36餐廳會因應不同季節以時令盛產水果推出期間限定飲料款式。睇番餐牌春熙柳橙翡翠係店鋪人氣精選之一,亦係季節限定品。呢款水果主調係柳橙同百香,配合翡翠綠茶,比水果茶更清甜。.莓好花漾新地 💲28草莓新地有大大粒草莓肉同莓醬,加上軟雪糕。雪糕奶味濃口感柔滑,不過可能時間未夠雪糕好快開始溶食得有少少狼狽,大家最好快快起動唔好慢慢影。.不專業食評nei.foodie
繽紛水果茶 💲38
台灣春熙柳橙翡翠 💲36
莓好花漾新地 💲28
不專業食評nei.foodie
台灣春熙柳橙翡翠
莓好花漾新地
搵襯台式手搖都係奶茶、黑糖多 難得見到以愛文芒果系列為主真係好吸引🤩大苑子嘅愛文芒果更係精選屏東枋竂地產 每件都係14度甜以上😚真係試得出優質果香!💮驚你揀唔落手 店面仲有精選TOP 5推薦。。。🦔👉台灣愛文芒果沙冰 $48同普通芒果沙冰認真感覺不同 好fresh又自然嘅芒果味 個基底係用咗成2粒愛文芒果打成 沙冰打得好綿幼 飲到好順口!啜緊沙冰時除咗咬到唔少芒果粒 仲有Q彈嘅愛玉凍 成杯多料又咁大杯 擺耐咗又唔會好快變水 so drinker-friendly😆💮即使揀咗3分甜 靠住果糖杯沙冰都唔失色 同普通無乜分別。。。🦔👉台灣春熙柳橙翡翠 $36鮮榨柳橙味唔假 叫咗少甜之下令茉莉綠茶味更突出而唔苦澀 重點係可以叫走冰😂又真係涼而不冰 啱性寒嘅朋友仔。。。🦔👉芒果鮮奶酪 $28估唔到係舖面嘅芒果一啲都唔吝嗇 堆到密密麻麻 絕對足夠每啖都撈埋奶酪食 奶味唔會太重 但質感好滑 芒果味會重啲 overall又唔會太甜 啱哂想食下甜品過口癮嘅你地😉咁靚又可以打卡
💮驚你揀唔落手 店面仲有精選TOP 5推薦

👉台灣愛文芒果沙冰 $48