2024-01-14 493 瀏覽
大師傅都聽過幾次,親身嚟食就真係第一次 嗌咗炸兩同埋牛肉腸粉 牛肉係碎牛肉,類似牛肉球嗰啲,腸粉雖然有但係好好味,經過廁所見到阿姐拉緊腸粉好有地道嘅感覺🥳同埋想提一提呢度服務都唔錯,雖然唔係話侍應好溫柔,但係好有人情味亦都好好安排!有一個客人啱啱入座坐咗一張圓枱,我哋兩個人本身諗住求其坐一張搭枱,點知阿姐安排咗我哋調枱超好型有心淨係呢一點已經攞滿分窩心嘅阿姐雖然發記粥品好味啲,不過嗰間出晒名好難咁樣比嘅粥嘅賣相好好,一睇落去已經好眠嘅感覺,嗌咗豬膶粥加粉腸,我覺得加料嘅話會本身嘅料少咗,可能本身唔想平會有5豬潤,而家就變咗$3豬潤+3件腸粉!豬粉腸麻麻哋,但係係有新鮮嘅豬潤嘅話就好新鮮好有你講我阿媽整落嘅味道呢一個就好味過發記 可惜只有三件咁就北菇滑繼續加咗豬紅,不過北菇原來得一件,滑雞就有大概好細嘅四件,不過全部都唔係雞胸位,而且係連皮嘅,變相真係食落肚嘅肉就唔多,我自己鍾意食肉多啲整體而言好滿足,估唔到得到一個面壁嘅位置會坐得咁舒服有機會會再嚟食
大師傅都聽過幾次,親身嚟食就真係第一次
淨係呢一點已經攞滿分
窩心嘅阿姐

雖然發記粥品好味啲,不過嗰間出晒名好難咁樣比嘅
有新鮮嘅
豬潤嘅話就好新鮮好有
你講我阿媽整落嘅味道
呢一個就好味過發記 可惜只有三件
咁就

整體而言好滿足,估唔到得到一個面壁嘅位置會坐得咁舒服
有機會會再嚟食
2024-01-16 203 瀏覽
今次去嘗咗間鼎鼎大名嘅粥品專門店,一入去就飄嚟陣陣粥嘅香味🍲,令人忍唔住咽口水。首先點咗碗窩蛋牛肉粥,個粥綿滑得嚟有咬口,窩蛋夠滑,散發出雞蛋嘅香濃氣味,同粥湯融合得剛剛好。碎牛肉又鮮又嫩,每啖都滿足哂!再試吓炸兩腸,外皮酥脆內裡滑溜,油香四溢,趁熱咬落去真係好食得嚟唔膩口😋。豆漿仲係自家制嘅,香濃得來唔會甜得嚇人,一啜一啜都喝得出黃豆嘅天然美味!嚟到香港,唔少得婆婆傾偈飲茶環境,但呢間就純粹得嚟又地道,環境簡潔舒服,重點係食物真心好味,我嘅胃完全被治癒。下次再唔舒服或者想食返傳統香港粥品,一定還會再嚟,正👍!

2024-01-10 144 瀏覽
近排病咗,係大圍附近搵下有無粥店,朋友介紹我試下大師傅。見佢價錢親民~~去到門口已經有好多人等緊外賣,堂食都好多人!我地等咗一陣就入到~窩蛋碎牛粥🐮碎牛入面有好多脆脆嘅米粉粒! 食落脆卜卜~好好食!!鮮鯇魚片粥🐟魚片都好多塊,好足料,粥都食到魚味~蝦米腸🦐腸粉都幾滑,蝦米味都好出,味道比我想像中好食!菜乾豬骨粥(外賣)呢款粥都好足料,有好多菜乾同豬骨,仲有D蠔乾,但反而佢味道無咁好食,對病嘅人黎講過濃☹️我帶食物盒去裝,個姐姐整爛咗我個食物盒,我要自己組裝翻……執野嘅時候仲掉左魚骨落我部電話度-_-....問佢有無紙巾佢話無........野食還好,但服務就真係差少少😰😰😰

窩蛋碎牛粥🐮
碎牛入面有好多脆脆嘅米粉粒! 食落脆卜卜~好好食!!

鮮鯇魚片粥🐟
魚片都好多塊,好足料,粥都食到魚味~

蝦米腸🦐
腸粉都幾滑,蝦米味都好出,味道比我想像中好食!

菜乾豬骨粥(外賣)

我帶食物盒去裝,個姐姐整爛咗我個食物盒,我要自己組裝翻……
野食還好,但服務就真係差少少😰😰😰
2023-11-26 263 瀏覽
天氣轉涼,感冒前清清腸胃~見網上外賣平台有免運費優惠,即刻落單~瑤柱白粥(加鹹蛋半隻、加魚片)評分:4/5 同自己煲嘅白粥唔同,大師傅嘅瑤柱白粥粥底相當入味,一碗有成十幾粒瑤柱,加埋隻鹹蛋一啲都唔寡口。第一次加魚片,發現有少少細骨,如果比小朋友食嘅話未必適合加魚片。凍豆漿評分:3/5正常豆漿味,但因為加左冰,外賣送到時已經有少少溶,有種對得太多水嘅稀釋感,如果堂食或者外賣走冰嘅話會好啲。價格:$55($30 瑤柱白粥 + $5 鹹蛋半隻 + $5 魚片 + $15 豆漿)

瑤柱白粥(加鹹蛋半隻、加魚片)

評分:4/5

凍豆漿

評分:3/5

2023-11-26
15 分鐘 (外賣送餐)
2023-09-03 462 瀏覽
肚仔唔舒服食下白粥清腸胃公司附近最近係呢間看似無味普通既白粥係我鍾意既杰身綿滑口感係有種好獨有既味道屋企自己煲出嚟都唔一樣但我講唔出係咩味鮮蝦腸粉蝦都幾大隻,幾爽脆𠝹開後每邊至少有一隻有時叫炸兩會叫支豆漿但食粥又再叫野飲會成肚水小店既服務一定無得同連鎖店比小店人手都少d同埋座位都比較迫有時等唔到位都會寧願外賣有咁多人支持一定有佢突出既地方題外話佢既黃糖糕幾好食$5一片做飯後甜品都唔錯白糖糕就未試過
肚仔唔舒服食下白粥清腸胃

做飯後甜品都唔錯
白糖糕就未試過
2023-08-24
2023-06-05 563 瀏覽
本人只是外賣送餐,要取兩份餐,去到餐廳只有第二份,沒有第一份。問呀姐,呀姐話起初應都唔應,問多次話係得咁多份餐,就係冇第一份餐,仲話「係咪你去錯餐廳呀?」再講咗一輪話冇可能冇第一份餐,呀姐先極悔氣地查單,結果係佢自己睇漏單冇做到。呀姐態度極惡劣,十問九唔應,到最後仲要係咁話係收單機部機嘅問題,根本佢自己做漏野又唔肯認,仲頭話返人轉頭。另一呀姐態度冇咁惡劣,但十問九不知。奉勸大家外賣/堂食都不要去此餐廳買難受。

另一呀姐態度冇咁惡劣,但十問九不知。

奉勸大家外賣/堂食都不要去此餐廳買難受。
2023-06-05
2023-04-19 523 瀏覽
今日無乜胃口,唔知食乜好?剛巧見到這間店,就即衝入去試試。選了簡單,但最難搵到整得好味的食品。1️⃣香滑白粥。$13🔎雖然還未到綿滑口感程度的白粥,但還可以接受。2️⃣齋腸粉。$12🔎沒有米香味,不過食落口感滑溜軟腍。這樣簡簡單單的白粥加腸粉,也是一頓美味的一餐。
今日無乜胃口,唔知食乜好?
剛巧見到這間店,就即衝入去試試。
選了簡單,但最難搵到整得好味的食品。
1️⃣香滑白粥。$13
🔎雖然還未到綿滑口感程度的白粥,但還可以接受。
2️⃣齋腸粉。$12
🔎沒有米香味,不過食落口感滑溜軟腍。
這樣簡簡單單的白粥加腸粉,也是一頓美味的一餐。

2023-04-03
2023-02-06 593 瀏覽
知道人多都忙,已經快快叫餐,叫咗兩碗粥、XO醬炒腸粉、煎堆同埋炸兩,個收銀自己停咗喺炒腸粉嗰度,然後就喺度自言自語講話:「都唔知炒唔炒得切,是但啦,炒多份」咁樣,繼續自己喺度篤篤篤部機,嗰時其實我已經清楚咁講完所有要點既野食,點知收銀又再問:「仲有要啲咩啊?快啲講啦!」問佢落左後面兩樣未,原來冇落到!講真,你忙唔想炒腸粉,咪講聲囉,自己係度自言自語聽唔到又話人,做唔到人多嘅時段就截單啦。反而外賣個姐姐態度就唔差了。
2022-12-11 603 瀏覽
外賣平台 中伏,啲嘢完全貨不對辦,嬲到去門市換,同佢哋員工講,個阿姐仲話爭一樣嘢姐,我叫成$100左右,希望佢哋老闆睇到唔該改善下啦,超級不愉快經驗,我哋啲顧客唔係傻嘅,唔好諗住我哋叫外賣就冇聲出
外賣送餐
2022-11-18 541 瀏覽
早排食得太好,係時間要清一清腸胃,食番清淡少少… 所以去左食粥😌 艇仔粥 + 生菜粟米 ($26+$5)因為我想食多少少蔬菜,所以額外加左$5要埋生菜🥬粟米🌽。加完之後成碗艇仔粥變得更豐富,又有番d咬口😋 成碗粥好大碗,而且入面好足料。除左魷魚腳、碎牛肉、豬皮等配料,仲有少量薑絲👍🏻 好味到我清哂一大碗😋蔥花炸兩 ($17)一開要驚唔夠食,叫多左一碟蔥花炸兩。後來先發覺一碟裝左3大條漲卜卜既炸兩,勁大碟😂 本身上枱時已經落左豉油,然後我自己再加埋枱面上的甜醬、花生醬&芝麻😋 外皮夠滑、入面油炸鬼穌脆。不過真係要襯熱食,如果唔係凍左淋左就無咁好食。

艇仔粥 + 生菜粟米 ($26+$5)

蔥花炸兩 ($17)

臨近月尾,又是手頭緊的時間。正思考吃甚麼之際,經過了這間粥品店,看見價格平民,便進去一試:皮蛋瘦肉粥瘦肉有肉味,但偏鞋口,皮蛋味道正常。值得一提是粥底都很綿,而且份量不少。兩個人分再加其他小食也會飽。牛脷酥口感扎實,微甜的內殼和鬆脆的外殼都做得幾出色。蝦米炸兩腸等了十分鐘才上菜,可想而知是即製。食下去還感覺到油炸鬼的脆口,米漿也很軟滑。加上大量的甜醬麻醬,非常滿足。雖然不是甚麼令人驚艷的出品,但兩人消費都只是$71,味道上也正常發揮。實屬月尾之選。7/10

皮蛋瘦肉粥

牛脷酥
口感扎實,微甜的內殼和鬆脆的外殼都做得幾出色。

蝦米炸兩腸

7/10
2022-03-20 719 瀏覽
疫情嚴重,晚市禁堂食,咁就唯有叫外賣啦,點知一等就等成40分鐘都未有!問收銀個個又唔理人,佢就掛住收牛脷酥/油炸鬼錢。到最後死死氣行入去,點知原來份外賣一早整好左,放係枱面,係個收銀唔拎外賣出去叫號!門外面等外賣既人已經多到可以構成非法集結,仲隨時有機會奶埋肺炎添外賣?也不吃了
疫情嚴重,晚市禁堂食,
咁就唯有叫外賣啦,點知一等就等成40分鐘都未有!

問收銀個個又唔理人,佢就掛住收牛脷酥/油炸鬼錢。

外賣?也不吃了
40 分鐘 (外賣自取)
叫外賣戶戶送,其中兩盒炸兩打開,居然全部都沒有漿,膠袋內也沒有,打電話查詢,仲要话自己打來可先有的,喺管理層的意思。反而沙田果間大師傅就可以跟漿,你班大師傅管理層用下個腦啦,食炸兩無味,留番自己食唔好賣,永遠唔會再叫你呢一間外賣。非常不滿意。
2021-09-02 988 瀏覽
今日晚上8點幾到去買野食本身病病地先想食粥平時都唔會食 甘今日就去左依一間買左個外賣,買完本身個收銀都幾有禮貌 之後等拎外賣啦 佢拎左出黎比個外賣我 我只係問左一句可唔可以入去落啲醬料 個個員工就態度勁差仲要反白眼甘話出面咪有囉 我個下真係心諗我又唔係成日黎我點知?之後我覆返佢甘我唔知 佢就即刻走返入去 其實答一句好難?我唔係一個麻煩既人 我只係唔明點解做得服務性行業 態度甘差公司都可以唔理 價錢好合理 野都好好食 但啲人真係好差
價錢好合理 野都好好食 但啲人真係好差
2021-03-28 897 瀏覽
一直都有食佢生滾粥,今次都係叫左两碗生滾粥,一碗生滾肉丸粥,一碗生滾皮蛋肉片粥。本身仲有叫一碗白粥佢話冇白粥賣晒,話大圍馬會附近個間大師傅冇做,啲人走晒過黎食,話唔至白粥煲唔切,油器都炸唔切。生滾粥返黎打開70%以上我係粥水,同埋平時有姜丝大葱之類配菜,今次得葱花,擺明hea整。我諗十成十係粥唔够用所以溝稀左啲粥,仲要溝稀好多。好心做唔到就唔好接單。唔够料就唔好賣。打去反映叫我等陣,等左分半鐘都冇人理我所以上黎打食評。我决定唔再幫襯。