2024-01-09 324 瀏覽
大壽司係一間日式餐廳,而佢嘅特色就係佢嘅壽司同埋卷物都係大大件,每一件嘅尺碼比平時所食到嘅壽司或者卷物都有成一倍咁大。雖然整得大大件,同傳統嘅整法有啲差距,但係仍然可以保持住高嘅質素,而且每一件大大啖咁樣食落去又真係有另一番嘅滿足感。我哋叫咗三文魚卷同埋炸蝦卷,炸蝦卷入邊嘅蝦大大件,炸到超級脆,上面再鋪埋三文魚子,食落口感十足。另外我哋再嗌咗佢嘅三文魚刺身,呢度可以根據重量咁樣叫,佢比嘅份量十足,又有鮮味,好抵食。

今日心血來潮嘅我,揀咗間西灣河傳聞中嘅暖胃食府。一坐低,望住個餐牌,我已經覺得好興奮!一開始,我就叫咗份蔥燒牛肉烏冬!呢個烏冬喺嘴裏頭滑溜溜嘅,啲牛肉更加係軟綿綿、鮮美得滯,一啖牛肉一啖湯,嘩,暖笠笠,正叻嗰種!仲有個小沙律辣辣哋,添上咗色彩同層次。轉個彎,我埋單咗嗰份忌廉芝士三文魚卷,係真喺有少少期望落差,芝士濃過咗頭,三文魚食落有啲被蓋過味,不過,幸好有我那份最愛嘅石鍋芝士黑豚軟骨飯拯救返場面。嗰份芝士,嘩,拉絲得嚟目迷五色🧀;黑豚軟骨又軟又香,濃郁醬汁掛住,一口咬落去令人難以忘記!熱辣辣嘅石鍋底,仲偷偷做咗啲嘩啲飯焦,啖啖燥香。整體黎講,呢一餐食得溫馨,又食得甜蜜。每一樣嘢嘗過之後,都令人覺得值得嚟轉一轉。下次街坊朋友想揾真材實料又慳家嘅地方,記得話我向佢哋推介一下呢度嘅暖味!🍜🍣🍲

2023-09-22 258 瀏覽
買外賣就係想快,但係呢間餐廳晚市落單後過咗40分鐘先出我嗰個外賣,又唔跟落單次序出餐,連遲過我15分鐘落單嘅人嘅三份餐都出咗,我嗰一盒炒烏冬都仲未出,要你等到天荒地老。盒海鮮炒烏冬係有鑊氣嘅,海鮮都係急凍貨,唔好期望佢會攞做壽司嗰啲新鮮材料頭俾你,主要都係蜆、魷魚嗰啲。醬汁係夠味嘅,但係至於呢盒嘢值唔值佢個價 ——$100 ,再加埋你要等成40分鐘先有得食,就見仁見智啦。過晒返工食飯時間,想好好地食個飯都唔得。

過晒返工食飯時間,想好好地食個飯都唔得。
外賣自取
2023-09-14 186 瀏覽
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk煙靭😚 × 朱古力🍫 × 回憶🌅今次繼續係食日本嘢,不過餐廳唔使特別介紹,因為係 #西灣河名物 #大壽司 😍!不如就講午市套餐送嘅甜品啦😋。雪糕糯米糍🍨大家會想抽倒咩味?私心生果味💁🏻‍♀️,例如係士多啤梨、芒果✨。而今次抽到朱古力味,不過食落又似阿華田☕️,有冇人解答到真正係咩味😚?雪糕糯米糍雖然細細粒,一啖食得晒😳。不過每次都唔捨得一啖就食晒,所以一定要分幾啖,慢慢嗒真啲煙韌嘅外皮,同埋好凍好正嘅雪糕餡🤤。
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
煙靭😚 × 朱古力🍫 × 回憶🌅

2023-09-01
2023-07-30 568 瀏覽
#搞串個pantry喺香港食異國菜🌏,無可避免一定貴啲💸,不過原來仲有一啲街坊🏘️ #小店 ,做到當地正宗嘅質素,而且仲要係老實、抵食嘅價錢🤑!今次嚟到位於 #西灣河 嘅 #日本菜 🇯🇵餐廳,可以稱得上係 #西灣河名物 😍。今次我哋嗌咗兩個午市套餐☀️,分別係🌦️🔴碎蔥魚腩蓉飯+6件三文魚小卷($73),同埋🔵葱燒牛肉讚岐烏冬+2件帆立貝壽司($72)。套餐本身仲包埋前菜🟢沙律、🟡唐揚炸雞、同埋甜品🟣雪米糍,價錢好抵食,食到超級飽🫃🏻,好滿足🤤。餐廳裝修係街坊🇭🇰日本菜嘅風格。碎蔥魚腩蓉飯🌟🌟🌟🌟🌟除咗碎蔥 #吞拿魚蓉 🐟,仲有唔同配料🍱,超級多料,賣相好豐富,好吸引😍!撈埋一齊食,一啖食到吞拿魚蓉嘅油脂香味😋、蔥香味🧅、Wasabi三文魚粒嘅嗆口🌶️,味道同口感好多元化,超級滿足🤤!葱燒牛肉讚岐烏冬🌟🌟🌟牛肉🐮超級香,除咗有油脂香味,仲有洋蔥🧅嘅甜味,幾正😋。湯底係豬骨湯🦴,似係中式嘅味,加咗七味粉🌶️之後感覺和風🇯🇵好多,而且味道好夾、好豐富🤤!而且入面有好多粟米🌽同海帶🍙,令到味道同口感更加豐富🫦。烏冬用咗粗烏冬🍜,好有口感,而且唔會過硬。不過椰菜🥬太過大嚿,會食到菜中間有草青味🌱,而且鳴
#搞串個pantry

碎蔥魚腩蓉飯🌟🌟🌟🌟🌟

葱燒牛肉讚岐烏冬🌟🌟🌟
牛肉🐮超級香,除咗有油脂香味,仲有洋蔥🧅嘅甜味,幾正😋。湯底係豬骨湯🦴,似係中式嘅味,加咗七味粉🌶️之後感覺和風🇯🇵好多,而且味道好夾、好豐富🤤!而且入面有好多粟米🌽同海帶🍙,令到味道同口感更加豐富🫦。烏冬用咗粗烏冬🍜,好有口感,而且唔會過硬。不過椰菜🥬太過大嚿,會食到菜中間有草青味🌱,而且鳴門卷口感好粉😣,唔好食。

三文魚小卷🌟🌟🌟
三文魚🍣嘅份量足夠,一啖食落,有三文魚嘅油脂香味🤤。不過紫菜係腍嘅🤨,而且亦有啲放耐咗、吸左水氣嘅味道。

帆立貝壽司🌟🌟🌟🌟
雖然帆立貝🌊嚴格嚟講,係煮熟🍳嘅原個帶子,而帶子 #壽司 🍣先至係將帶子 #刺身 用嚟整壽司,不過其實呢款係指生帶子壽司😉。帶子刺身本身超級甜😍,而且完全冇腥味,喺日本菜🇯🇵餐廳好少見,好滿意好正😋!

食完之後😋會想返轉頭食第2️⃣次,再食返香蔥吞拿魚蓉飯🍣,同埋鮮甜嘅帶子刺身😍!
2023-07-29
  • 碎葱魚腩蓉飯
2023-04-19 477 瀏覽
店內壽司果然同個名一樣,全部都好大件,第一次食咁大件嘅壽司,質素尚可以接受,款式都多,熟食方面味道還可以接受,如果想食得飽肚,嚟呢度食,絕對可以食到好飽,因為佢件壽司飯真係好大舊,呢個就係佢嘅賣點,不過場內環境座位比較迫,坐得比較唔舒服
2023-02-13 546 瀏覽
今日小編幫朋友大清潔位於西灣河既新居,就清潔完既時候就開始諗食咩晚餐好呢🤭最後大家都同意食壽司。於是就開始搵下附近既壽司店,見到呢間大壽司好似平民得嚟又多選擇,咩菜式都有:壽司,剌身,爐端燒,麵類都有。睇到張雙面既餐牌咁大張都知🥴石鍋蕃茄濃湯燒雞讚岐烏冬 (4.5/5)$69呢個蕃茄烏冬不得不讚!佢既蕃茄濃湯味道超級的出,每一啖烏冬都沾到香濃既蕃茄汁,真係超開胃🤤食完呢碗烏冬,以後的係呢區搵麵食,一定會諗起大壽司既蕃茄濃湯烏冬🙌壽司 (3.8/5)壽司種類非常多,只要你諗得出佢都有,唔會餐牌款式多多但落order既時候就咩都話缺貨👍 小編就試左既壽司有:三文魚、花之戀、海膽軍艦、火灸珍寶帆立貝、火灸左口魚群邊和炸軟殼蟹卷😽當中要讚一讚炸軟殼蟹卷,$64 四件係真係用左足足一隻蟹切開4份放份卷中,真係啖啖都係軟殼蟹,CP值爆分!其他壽司既都合乎標準,好滿足😽唯一美中不足就係壽司飯握得唔夠實同比較大舊,但小編覺得值得原諒,最緊要舊剌身好味😉特選大盛刺身 (3.7/5)$208如果唔想既咁多飯既朋友仔,可以考慮叫碟刺身。刺身配搭非常多,實有一款岩成張枱既人食😎 新鮮度方便都合乎標準👍👍 $2

石鍋蕃茄濃湯燒雞讚岐烏冬 (4.5/5)$69

壽司 (3.8/5)

特選大盛刺身 (3.7/5)$208
如果唔想既咁多飯既朋友仔,可以考慮叫碟刺身刺身配搭非常多,實有一款岩成張枱既人食😎 新鮮度方便都合乎標準👍👍 $208有20片剌身,又係高CP值既表現!

地點:
西灣河A出口,唔洗5分鐘就行到了!地鋪唔洗搭lift上樓,很方便👍

環境:
鋪面有種日式放題既感覺,間隔都係四四方方的,好光猛,又多食客,感受到既溫暖又熱鬧既晚市氣氛☺️

價錢:
CP值爆高的一間日式餐廳! 如果唔係有特別高要求,大壽司岩曬你!

服務:
人手得兩位店員,但睇得出呢兩位都好盡力招呼每枱食客。俾得出呢個價位,可能就要係人工方面節省,值得原諒。
2023-02-05 408 瀏覽
一入門口就見到長長既樓梯,只需行上一層就可以入座。午餐時間,空位算多,多數分成四人枱同六人枱。枱面放上兩份餐牌。一份附有圖片,另外一份點餐。午餐餐牌種類豐富,個個套餐都係一個定食,會配送飲品、前菜同麵豉湯。飲品我點選熱朱古力。前菜有唐揚炸雞一塊同一小碟沙律。麵豉湯入面有豆腐同埋紫菜,調味適中。唐揚炸雞微冷,但不失脆度。套餐我選擇:火灸海鮮蟹棒丼。三文魚先淋上沙律汁之後微微灸燒。魚皮有少少燒燶,但口感更嫩。口感嫩滑,入口即溶,唔洗點用力就已經落肚。蟹棒就點都好食架啦。整體來講,環境唔錯,午餐性價比極高。唔使$100嘅價錢,有小菜、有湯、有飲品奉送。
小菜

火灸海鮮蟹棒丼
朱古力

火灸海鮮蟹棒丼
朱古力
2023-01-21 880 瀏覽
📍#大壽司 #MFJ西灣河 #MFJ日本菜 人均消費: HKD115話說早排先講唔會去食大壽司,唔知做咩神推鬼打走咗去食🤦🏻‍♀️🤮 刺身拼盤 $58🔴 三文魚 X3 🟠 油甘魚 X2 🟡 赤蝦 X2午市有啲特價刺身,咪揀個試下囉,真係後悔到不得了! 一上枱係有陣臭味傳出黎,雖然入口無臭味,但真係好嘔心!赤蝦都已醜樣,真係未見過油甘魚係咁嘅樣,真心痴線👎🏻 帆立貝壽司 +$18叫刺身可以平少少叫「一客」壽司,未試過食壽司啲帆立貝係咁,比平時啲得一半大細,仲要係冇味,而且仲有啲雪味…👎🏻 壽司午市盛合 $78🔴 三文魚壽司 🟠 劍魚腩壽司 🟡 帆立貝壽司 🟢 象拔蚌壽司 🔵 蝶魚邊壽司 🟣 魷魚壽司 ⚫️ 赤蝦壽司 ⚪️ 加州卷壽司 🟤 前菜 🔴 麵豉湯 🟠 菊花蜜$78有10件壽司係平,但真係冇一件係新鮮!八瓜魚好似橡膠咁,魷魚細塊得濟竟然用兩塊,蝶魚邊口感唔正常,劍魚腩冇味,加州卷好似唔夠蟹籽用咁,係得個象拔蚌正常啲沙律都算,個炸雞係凍嘅,個麵豉湯簡直垃圾,仲衰過湯包沖出嚟,水都有味過佢🆗 象拔蚌壽司 $24另外叫多咗份,好彩叫係所有野之中最正常🆗 辣味三文魚手卷 $28點解個色咁怪,佢

📍#大壽司

炸雞
沙律
麵豉湯

🆗 象拔蚌壽司 $24
另外叫多咗份,好彩叫係所有野之中最正常

🆗 辣味三文魚手卷 $28
點解個色咁怪,佢係暗橙紅色,但食落係韓式果種醃味,個味好濃,好彩叫正常食得落口
辣味三文魚手卷

食物質素已經差,啲員工都唔知做乜!我寫紙佢照落單都可以落錯,最顛係有個員工木無表情,成日都企喺你枱邊隔離,不停咁話你知佢哋就落場,真心唔舒服!唔明點解仲生存到😓

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine #sushi #相機食先 #西灣河美食 #日本菜
2022-12-31
2022-11-07 534 瀏覽
印象中十幾年前已經有大壽司,太耐冇幫襯過唔知中間有冇轉過手。星期二晚幫襯,場面有d冷清,樓上閣樓好多吉位。上菜速度唔算快,應該係因為即叫即整。千祈唔好因為太肚餓已order太多,因為佢嘅壽司size大到超乎想像🙈係大件夾抵食嘅平民之選🤤七吋長蟹棒壽司,真係長到嚇死人,適合打卡,蟹棒唔係最cheap果種面粉蟹棒腐皮壽司,但腐皮唔夠甜雜錦壽司套餐,得三文魚係特長,印象中以前都有特長鰻魚,可能散嗌先有辣味三文魚加州卷,後悔叫左呢個,因為兩個人食完上面嘅野都飽飽地,再黎六件大壽司真係太飽石鍋蔥燒牛肉玉子飯,唔太有特色,但煲得出飯焦嘅石窩飯都算係好嘅石窩飯啦🤣
星期二晚幫襯,場面有d冷清,樓上閣樓好多吉位。

七吋長蟹棒壽司

腐皮壽司

腐皮壽司,但腐皮唔夠甜
雜錦壽司套餐

七吋長蟹棒壽司
雜錦壽司套餐
石鍋蔥燒牛肉玉子飯
2022-03-20 1333 瀏覽
喺西灣河住咗咁耐,一直以來大壽司都係出名抵食,大大嚿壽司飯,大大嚿刺身喺壽司上面。以上所講大壽司嘅風格已經變咗,依家的而且確係變咗正常size,亦都冇之前大大嚿刺身喺壽司上面,不過總體來講,都覺得佢個價錢係合理嘅。今次主要叫外賣,咁大家都需要用啲時間等一等,大約都要15分鐘左右,喺度叫外賣都有少少心理準備,啲職員都幾casual下,如果第一次叫既朋友,都或者需要研究一下餐牌,入邊有好多幾抵食嘅選擇,而且種類繁多,相信一定有一個款啱你!再補充一點,喺度叫外賣定食,我記得好似冇咗個小食,同埋麵豉湯,但係亦都有盒紙包飲品俾你嘅。大家去幫襯嘅時候可以問一問職員。
喺西灣河住咗咁耐,一直以來大壽司都係出名抵食,大大嚿壽司飯,大大嚿刺身壽司上面。

以上所講大壽司嘅風格已經變咗,依家的而且確係變咗正常size,亦都冇之前大大嚿刺身壽司上面,不過總體來講,都覺得佢個價錢係合理嘅。

原條巨鰻魚便當
午市壽司盛盒A
吉列蝦手卷
2022-02-25
15 分鐘 (外賣自取)
原條巨鰻魚便當
吉列蝦手卷
2022-03-15 748 瀏覽
雖然係平民價, 但係質素完全吾掂!用難食來形容岩哂叫左個角切魚生丼飯 ,都明知係下欄野 角切三文魚完全吾新鮮 ,裡面有油金魚既血位, 完全用個腥字來形容壽司飯仲有一陣酸叔味 擺落口第一啖已經想嘔番出黎~ 服務可以話係無服務 見佢地好似好忙咁但裡面只得兩枱客 入座坐底水都無杯 ~以個價錢真心吾好以為會有乜服務比你見好多食評都話CP值超高 , 話質素好 完全吾知係米呃番來 ~ 最後埋單走去左另一間日本菜
雖然係平民價,
但係質素完全吾掂!用難食來形容岩哂
叫左個角切魚生丼飯 ,
都明知係下欄野
角切三文魚完全吾新鮮 ,
裡面有油金魚既血位, 完全用個腥字來形容
壽司飯仲有一陣酸叔味
擺落口第一啖已經想嘔番出黎~
服務可以話係無服務 見佢地好似好忙咁
但裡面只得兩枱客 入座坐底水都無杯 ~
以個價錢真心吾好以為會有乜服務比你
2022-03-02 708 瀏覽
🐟 三文魚帆立貝丼 $58💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)💬 三文魚雖然唔算有好多片,不過勝在塊塊都超級厚身,嫩滑到入口即溶!帶子亦非常鮮甜,仲有少少口感相當煙韌彈牙嘅象拔蚌,配合粒粒分明嘅珍珠米飯十分滿足!😋🐷 滑蛋吉列豬扒飯 $50💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)💬 吉列豬扒有好多件,層炸粉都夠薄,口感再脆少少就更加好!個蛋嫩滑到喺舌頭上面跳舞,仲有啲撈飯嘅醬汁令到佢嘅水份十分充足,量亦都完全同個價錢不成正比,實在太過抵食!🤤
🐟 三文魚帆立貝丼 $58
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)
三文魚帆立貝丼
🐷 滑蛋吉列豬扒飯 $50
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)
滑蛋吉列豬扒飯
2022-03-02
三文魚帆立貝丼
滑蛋吉列豬扒飯
2022-01-04 705 瀏覽
午市套餐-蔥燒牛肉烏冬$48,.附近茶餐廳做緊40幾蚊一夾碟頭飯再加一杯嘢飲嘅時候就會覺得呢度好抵,我呢個餐$48包一碗烏冬,細嘅沙律,一粒炸雞,一杯嘢飲,一粒雪米糍。可以+10幾蚊叫其他嘢食而且碗烏冬係有質素咖喎,唔係難食,烏冬咬落去煙銀,牛肉調味夠,食落嫩滑,湯底濃郁,其他嘅附加前菜飲品當然唔可以話好高質素,但絕對對得住價錢。.Cp 值及夠飽: 個份量都ok ga,夠飽.翻啅:我自己就一定會翻啅,都建議其他街坊嚟試吓😆
午市套餐-蔥燒牛肉烏冬$48,

Cp 值及夠飽:
個份量都ok ga,夠飽
翻啅:
我自己就一定會翻啅,都建議其他街坊嚟試吓😆
2021-09-09 1013 瀏覽
🎈早排同朋友去左西灣河食飯,呢間大壽司早係我讀大學嘅時候(注意:係𝕟年前😂)已經黎過一次~之後有次同屋企人行完𝔻𝕣𝕒𝕘𝕠𝕟'𝕤 𝕓𝕒𝕔𝕜都食過一次~🎈壽司⋯舊飯超大件😂刺身都唔會切到太薄。係抵食嘅,但多人去食會好啲,因為可以試多啲唔同嘅款🍣兩個女仔就真係食唔到太多啦🍙🍣🍱