2023-09-11 1527 瀏覽
屋企人生日訂左枱飲茶,見到仲有有好多人直接沖入去坐底,職員冇理,仲有食客嘈話啲人唔排隊入去坐,但職員唔理。行開哂。門口負責女職員好勞氣,發脾氣話枱亂哂。咁呢樣唔係食客問題,同我地發脾氣冇用。佢地自己唔睇住,搞到到我地時book左位變冇位,要搭枱。 坐底後,搭枱嘅人已經食緊,又要我地同人時間交枱。食左半個幾鐘就話last order, 真心嬲。仲有我地叫左點心先,跟住再叫炒麵 ,炒麵就漏單,若果唔係屋企人生日,就會鬧佢地。 雖然野食全部熱,都算好食,但只係正常味道,係service有「驚喜」,食唧時間又短,唔建議大家來呢間食。service比普通酒樓餐廳仲差。

第一叉
墨魚燒賣、百花魚肚
奶皇飽
豬肉燒賣
2023-09-09 1260 瀏覽
🪭小館每天10:30開始營業(星期一至日),平日星期一至五第一輪茶市,基本上不需排隊便有位,但星期六/日可能需要排一排隊,這視乎當天的人流🔖這裏的點心每隔一段時間便會轉某些款式,好像較早前飲茶時,🤷🏻‍♀️已沒有薑蔥牛肉餃和糯米包了👇🏼眼淚奶黃包$38,這個真的好吃,除了整個包軟熟外,其賣點在於奶黃,無論自己吃一個或用手搣開包時,瞬即看到流動的奶黃湧出來👇🏼韭黃鮮蝦腸$49,蝦大隻,每次吃都很滿足,腸粉皮剔透滑溜,質感屬於黏性那種👇🏼薑蔥牛肉餃$33,牛肉餃飽滿脹卜卜,皮薄餡多,好好吃👇🏼鮮筍蝦餃(4粒)$49,白雪雪的蝦餃皮包著海蝦和筍粒,蝦爽味香👇🏼糯米包$40,香噴噴,圓轆轆又飽滿,家人說好味👇🏼三色腸$49,分別是海蝦、牛肉及鯪魚肉,牛肉腸內有芫荽是我愛吃的款式,個人不太喜歡鯪魚肉。一碟可品嘗到3種味道,真是不錯的選擇👇🏼蒜蓉蝦春卷$40,春卷裏的蝦是爽口的,但春卷不夠脆,皆因春卷皮捲得太多層👇🏼花菇金腿鮮肉燒賣(4粒)$49,雖然有兩款味道,但燒賣本身味道一般

韭黃鮮蝦腸

👇🏼薑蔥牛肉餃$33,牛肉餃飽滿脹卜卜,皮薄餡多,好好吃
薑蔥牛肉餃

鮮筍蝦餃(4粒)

👇🏼糯米包$40,香噴噴,圓轆轆又飽滿,家人說好味
糯米包

蒜蓉蝦春卷

花菇金腿鮮肉燒賣(4粒)

韭黃鮮蝦腸
薑蔥牛肉餃
鮮筍蝦餃(4粒)
糯米包
2023-09-03 966 瀏覽
大圍小館 (元朗)元朗壽富街60號順福糧倉地下G22-23號舖大圍人氣米芝蓮粵茶餐廳在元朗開左分店,午市主打懷舊點心,特登訂枱去食,一家人開開心心,每款點心精緻,口味獨特,盛意之作。🪷宮庭荷花酥$45有三件,漸變色的點心,非常漂亮,手工之作,內𥚃甜蜜的鳳梨餡,口感豐富。🌸第一叉(五件)$188招牌菜,必叫❤️表面有陳皮南乳百花蜜的厚切蜜汁叉燒,肉質軟淋,肥瘦適中,芬香撲鼻🌸鮮山葵海蜇頭$98海蜇頭爽口,山葵味不會太濃,開胃冷盤🦪蠔仔大頭菜肉餅飯$65蠔仔大約十幾粒,加上豬肉肉餅,蒸飯柔軟,可以二人share 食🌸xo 醬炒腸粉$58小小辣,炒xo 醬好惹味🌸三色腸$49錂魚肉腸,蝦腸和香莤牛肉腸一次過可以試不同口味🌸流心煎糯米雞$49外層煎得香脆,加上表面流心蛋,好吸引🌸娥姐粉果$38有三件,粉果有大隻鮮蝦,不過沒有花生,足料🌸眼淚奶黃包$38流心奶皇包,一籠有兩件,爆多餡料🌸鴛鴦燒賣4粒$49花菇吊魷鮮肉燒賣,肉汁鮮甜,有咬口,非常特別🌸鮮荀蝦蛟4粒$49選用海白蝦和鮮笋,用料上等,好食🌸手打墨魚燒賣$45墨魚手打成膠,彈牙美味,小朋友好鍾意🌸沙翁。冰花蛋球$42沙翁表面舖滿大量砂糖,
大圍小館 (元朗)
元朗壽富街60號順福糧倉地下G22-23號舖

宮庭荷花酥
🪷宮庭荷花酥$45

🌸第一叉(五件)$188
招牌菜,必叫❤️

🌸鮮山葵海蜇頭$98
海蜇頭爽口,山葵味不會太濃,開胃冷盤

🦪蠔仔大頭菜肉餅飯$65

🌸xo 醬炒腸粉$58
小小辣,炒xo 醬好惹味

🌸三色腸$49
錂魚肉腸,蝦腸和香莤牛肉腸
一次過可以試不同口味
流心煎糯米雞

🌸流心煎糯米雞$49
外層煎得香脆,加上表面流心蛋,好吸引
娥姐粉果

🌸娥姐粉果$38
有三件,粉果有大隻鮮蝦,不過沒有花生,足料

🌸眼淚奶黃包$38
流心奶皇包,一籠有兩件,爆多餡料

🌸鴛鴦燒賣4粒$49
花菇吊魷鮮肉燒賣,肉汁鮮甜,有咬口,非常特別

🌸鮮荀蝦蛟4粒$49
選用海白蝦和鮮笋,用料上等,好食

🌸手打墨魚燒賣$45
墨魚手打成膠,彈牙美味,小朋友好鍾意

🌸沙翁。冰花蛋球$42
沙翁表面舖滿大量砂糖,超大個,四個人食一個,外表吸晴,內裡鬆化,蜂巢狀,必叫❤️

🍵茗茶$20@

娥姐粉果
  • 沙翁
  • 第一叉
2023-08-19 488 瀏覽
You must like this one, the dim sum is very thoughtful, and there is a word "buy" on the milk emperor bag, haha. The Mid-Autumn Festival Bi Dawei main store here is newer and more upscale. It is also recommended to come to this one at night, because the Xiaochao is really excellent and has its own characteristics. The tea names are also very creative.這個一定要點讚,點心很有心思,奶皇包上邊還有個買「「炮」」字,哈哈。這邊的中秋俾大圍的總店新而且高檔一點,這一間晚上過來也很推薦,因為小炒的確出色,而且很有特色。菜名也很有創意。

2023-08-19
2023-08-16 570 瀏覽
今日老公放假,可以接完仔放學去附近飲個茶先返屋企。11:20左右去到茶館,原則上已經有9成食客,所以樓面職員表示搭枱既安排。係入口等安排時已經留意到同剛剛開張時嘅擺位有分別,當進入所屬位置時強烈認知到自己對所謂擺位不同既感覺!茶館分隔既屏封好貴氣穩重,完全冇搭枱既尷尬,梳化座位闊落大方!真的很讚!係大圍分店食過返尋味既沙翁,今日係元朗分店要推薦比老公品嚐,而老公一見到牛骨髓話係必食。另外係叫左流心煎糯米雞、咖喱魷魚同2粒燒賣。價錢有返咁上下既佢,點心即製係有水準,壺茶用既茶葉飲落每口都回甘。

2023-08-14 362 瀏覽
聽聞呢間大圍小館係第一叉燒就嚟試下嚟到呢度無位,咁我哋做唔想排咁耐,所以就搭枱即刻有位咁首先當然試吓佢個叉燒先叉燒賣相就有幾靚嘅,$188連埋加1,大概$200左右啦,有5舊,都好大舊嘅,但係呢感覺就好似食緊一大嚿肉咁樣,個人認為一般啦,食咗一嚿,我已經冇食啦😂放左係到叉燒包唔錯,好食我鍾意食佢呢個糯米雞好味碗仔翅我覺得好重味嘅😀嗰個煎腸粉都好食嘅,個人應為煎腸粉同埋叉燒包最好食😋二個人 564
聽聞呢間大圍小館係第一叉燒
就嚟試下
嚟到呢度無位,咁我哋做唔想排咁耐,所以就搭枱
即刻有位

咁首先當然試吓佢個叉燒先

叉燒包唔錯,好食

我鍾意食佢呢個糯米雞
好味

碗仔翅我覺得好重味嘅😀

嗰個煎腸粉都好食嘅,個人應為煎腸粉同埋叉燒包最好食😋

二個人 564
2023-08-10 369 瀏覽
終於有機會可以嚟食「大圍小館」,之前一直bookmark咗呢間好耐都冇時間嚟食,終於今日放假一早就嚟食lunch。我去呢間係元朗分店另外一間喺大圍。其實係因為呢度有以前懷舊嘅灌湯餃食,所以就想嚟試吓。{灌湯餃}- 而家好多灌湯餃都係將隻餃子放喺個湯裏面,呢度就係做返以前傳統嘅方式,隻餃子係包住啲湯,咁先稱得上為灌湯餃。這灌湯餃好大隻差唔多有半個蒸籠咁大,灌湯餃裏面嘅材料好豐富,有瑤柱冬菇蝦肉豬肉… 所以個湯好鮮甜,最值得一讚嘅就係佢冇芫荽,因為我唔識芫荽,所以好啱我。食完一隻之後真係好想即刻encore多一隻👍🏻。{古早味牛骨髓}- 望落去細細碗咁,裏面都幾多牛骨髓,除咗牛骨髓之外,仲有一粒鵪鶉蛋同埋一條珍珠筍,而佢嘅味道就非常之惹味,有啲似沙嗲,都係好食👍🏻。{川芎白芷蒸魚雲}- 好香嘅中藥藥材味,應該唔係好多人可以接受,因為佢有少少苦味,但係我覺得佢係真材實料,而且我第一次食咁樣嘅做法,我覺得佢都算係好食,只要你接受到有少少苦味,如果鍾意食藥膳嘅應該會鍾意。{鮮筍蝦餃}- 呢個唔推介!我本人好鍾意食蝦餃,但係呢一籠蝦餃我唔鍾意食,佢唔係完全唔好食,但係如果以$49一籠蝦餃,我覺得佢

{鮮筍蝦餃}- 呢個唔推介!我本人好鍾意食蝦餃,但係呢一籠蝦餃我唔鍾意食,佢唔係完全唔好食,但係如果以$49一籠蝦餃,我覺得佢唔好,首先佢嘅皮有少少硬,同埋佢蝦餃餡裏面好多水,有少少奇怪,我又唔係食小籠包😅,蝦餃裏面除咗有筍同埋蝦之外,仲有肥豬肉(可能係豬膏?!),我居然食到一條筋,咬唔到😤,所以成個口感唔鍾意。

{三蝦腐皮夾}- 呢個係一個功夫菜,佢係一層腐皮一層蝦膠一層腐皮一層蝦膠咁,而蝦膠上面會有蝦籽,淋上龍蝦汁,再喺頂部灑上少少櫻花蝦。基本上淋咗龍蝦汁咩都好食😂,但係我自己食咗有一個部份係冇龍蝦汁嘅,反而我覺得仲好食,龍蝦汁完全掩蓋左腐皮、蝦同蝦子嘅味,所以如果冇龍蝦汁我會仲鍾意。

{宮廷荷花酥}- 我有少少被佢嘅外型吸引咗,我以為佢裏面都係嗰啲豆沙餡,原來唔係,基本上可以用鳳梨酥就解釋咗佢係咩呀😅,不過佢嘅餡料非常唔甜,所以我麻麻哋😂。
2023-08-02 329 瀏覽
試吓米之蓮,特登訂定位晚飯時間佢試佢個米芝蓮叉燒,佢個叉燒價錢都唔平,但係又有得食又有得玩用火燒拍埋片!燒完好好味,唔食肉嘅小朋友都食咗好多好得意,另外個糯米飯蟹好好食,好大隻蟹啲糯米飯又入味!
2023-07-23 587 瀏覽
🤩終於食到大圍小館喇🥢一大班人去食可以叫好多款餸菜,個勾魂叉好味到喊🥹.小朋友最愛 莓香骨,草莓醬加生抄骨咁🤤. 我仲鐘意個 糖醋豆腐粒 同埋 手剁蓮藕餅.原本平時唔食晚飯嘅朋友,都因為咁好味嘅餸菜而叫碗白飯😋.仲有好幾個餸唔記得咗🤪影相.我哋叫咗💁🏻‍♀️2*勾魂叉,2*莓香骨,薑咪蒜香籠仔蒸蟹飯,聖旨到,彎果豆腐,肉眼筋陳村粉(梅菜芯),魚湯浸腐皮勝瓜,先山葵海蜇頭,雞油炒菜心,農舍貴妃雞,糖醋豆腐粒,手剁蓮藕餅,2*猴頭菇鯊魚骨玉竹沙參瘦肉湯. (因為我哋人多有啲點咗2份.)餐廳嘅服務非常周到. 由訂位嘅一刻已感到非常有禮貌同細心,香港已經好少有嘅服務👍難得的大合照亦影得好好❤️
🤩終於食到大圍小館喇🥢
原本平時唔食晚飯嘅朋友,都因為咁好味嘅餸菜而叫碗白飯😋.
仲有好幾個餸唔記得咗🤪影相.我哋叫咗💁🏻‍♀️

(因為我哋人多有啲點咗2份.)
難得的大合照亦影得好好❤️
莓香骨
猴頭菇鯊魚骨玉竹沙參瘦肉湯
糖醋豆腐粒
肉眼筋陳村粉(梅菜心)
聖旨到
手剁蓮藕餅
莓香骨
猴頭菇鯊魚骨玉竹沙參瘦肉湯
糖醋豆腐粒
肉眼筋陳村粉(梅菜心)
聖旨到
手剁蓮藕餅
2023-07-04 649 瀏覽
星期一(3/7/2023)早上在大圍店飲茶,晚上就去元朗分店試晚飯。環境比較大圍店舒服,服務也十分好,態度友善,員工和經理都很有內性介紹每道菜,非常清礎。食物方面很不錯,特別喜歡薑米蒜蓉籠仔蒸蟹飯,肉蟹非常新鮮實肉,份量十足,蘇鼠斑蒸得剛剛好,吃完非常滿足。真係性價比高。雖然家住火炭,去大圍分店比較近,但我會再來元朗店再試其他菜式,因為這裏氣氛和服務令我非常滿意,食得開心,特別多謝小小肥男經理….

2023-07-03
2023-06-18 397 瀏覽
本來父親節想book晚飯,可惜太遲book,只有中午,仲要得返一個booking,立即book咗🤣🤣食物好好食,好有特色,而且味道不錯,父親同母親都食得好開心😀父親節仲有禮物送俾爸爸,真是太貼心🥰🥰服務好好😌期待下次試吓佢嘅晚飯😋😋😋長者可以免茶芥😃😃😃 Respect! 🫡
2023-06-18
父親節
2023-06-10 479 瀏覽
近排都好鐘意去大圍小館食,啲點心叉燒都好好味,例如叉燒酥真係好好食。今日就不幸遇上差嘅待遇,事緣我先生去到㩒機攞飛,之後企埋一邊等。點知個門口知客S姐無跟號嗌飛,憑佢記憶力叫客入座,我先生一味聽見「小姐到你」,佢就走前望下到自己未,點知後面兩張枱入左,咁即時同S姐反映,S姐話我見你唔到呀,你張飛過左我俾過張你。阿姐你唔係順Number? 一味叫小姐啲先生當然唔應你。😓咁我先生見後面無人唯有照等,等左20分鐘我都到左就發現入面係有枱無人執,又無人叫入座,我就企入門口等,S姐一心記卦佢本卜枱簿,完全忽視門外客人,直至入面侍應哥哥叫咪,佢至應機,問完我幾多位收左我張飛就話下張到我。我入座啦,S姐話:小姐未到你,呢位先生先。「呢位先生」正正係我老公,之後佢又指另一位先生,好彩我老公有影底張相,唔係又俾佢玩多一鑊。呢位S小姐真係慳到唔好意思都無句,當無事發生咁行開。食好野要等唔係問題,但唔好做埋啲趕客行為。

食好野要等唔係問題,但唔好做埋啲趕客行為。
  • 叉燒酥
大圍米芝蓮中菜館大圍小館開到入元朗,適逢母親節,搵晚平日訂台去試試。室內裝修簡約,但我留意到除左大枱闊落啲,四位枱會相對逼狹。一口金磚 $68作為前菜嘅金磚我以為係豆腐,原來係蘿蔔糕🤣不過呢道亦係覺得最可有可無嘅菜式,無論味道、口感都不是太理想勾魂叉 $188 5件件件厚切,一啖食唔曬😍上菜時姐姐仲會搽上特別醬汁,再喺客人面前用火槍再燒一燒。肉質軟淋,加上燶邊,正😋脆皮黑鬃鵝 $168 例牌好有驚喜嘅鵝😍雖然唔係脆皮😅但係成色好靚,而且汁水好正香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花 $188菜類就爭啲,蝦球用腐乳炒當然鹹香味重,可惜西蘭花調味不足,兩種材料對比太大瑤柱蝦乾節瓜粉絲煲 $158本身好鐘意食粉絲煲,不過個粉絲煮得過耐,上菜已經淋曬,稍微失色炸瑤柱絲蛋白炒飯 $188炒出黎好有鑊氣,香氣四溢,不過老闆略顯炸左嘅瑤柱絲硬左啲,整體唔錯

一口金磚 $68

勾魂叉 $188 5件

脆皮黑鬃鵝 $168 例牌
好有驚喜嘅鵝😍雖然唔係脆皮😅但係成色好靚,而且汁水好正

香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花 $188

瑤柱蝦乾節瓜粉絲煲 $158

炸瑤柱絲蛋白炒飯 $188

2023-06-08 401 瀏覽
📍大圍小館在元朗開了分店,今晚約了數位好友齊光顧入座後,職員問要什麼茶,經介紹,選了從沒飲過的「鳳凰單欉」🫖;真的水滾茶靚,這款茶清香好飲,個人很喜歡👇🏼金沙鮮魷$168,外漿薄脆,由於是鹹蛋黃製成的漿,既邪惡又惹味👇🏼鮮山葵海蜇頭$98,海蜇頭非常爽口,有山葵香但沒有嗆鼻,席上各人都讚和愛吃👇🏼腐乳流心蝦丸$218,外層炸得香脆,蝦丸彈牙,丸裏包裹着流心腐乳,但腐乳味不太出,調得很淡,頗失望👇🏼勾魂叉$188,超厚切,肥瘦均勻的梅頭肉,肉質很軟嫩,好吃到不得了👍🏼,推介5件厚切叉燒放在脆米上,以鐵板盛著上枱。友善的女職員將自家製的鳳梨醬塗在叉燒上,然後用噴火槍即席炙燒,鳳梨醬瞬間和叉燒溶合,吃時再蘸上脆米,多重質感在口腔蕩漾,鳳梨醬的酸甜解膩肥瘦厚叉,脆卜卜的脆米增加口感,實在很滿足和滋味
📍大圍小館在元朗開了分店,今晚約了數位好友齊光顧

金沙鮮魷

腐乳流心蝦丸

2023-06-05
金沙鮮魷
2023-05-22 792 瀏覽
米芝蓮推介既餐廳開到入黎元朗 當然要試一試😋✨第一叉價錢唔平 得五件 但每一件都極厚上檯仲會係你面前燒一燒 令表面更加焦糖化入口好滿足 肉感十足 甜而不膩👍🏻✨流心腐乳蝦丸蝦丸好大粒 本身驚佢入面流心會燙口 食得好小心但咬落流心腐乳竟然唔會太熱 溫度適中腐乳醬唔會好鹹 意外地夾 有驚喜👍🏻✨欖仁肉丁欖仁味唔算重 肉丁份量都多 偏甜口✨薑米蒜香籠仔蒸蟹飯賣相一流 有原隻大肉蟹 仲可以幫你敲碎左啲蟹殼等你容易食飯入面有薑粒 有驅寒作用唔錯而且仲有啲蒜蓉同蟹膏 食落蟹味好香 唯一缺點 容易會有啲碎既蟹殼係飯入面 食既時候要小心✨桂花一樓香比佢個名吸引左而叫 但其實只係瑤柱絲加芽菜炒雞蛋 仲有啲金華火腿絲但呢日廚師重手左 好鹹👎🏻✨一口金磚呢個有驚喜 本身以為會係豆腐但原來係鹹蛋黃包住蘿蔔糕黎炸 好創新既新法 而且幾好食✨脆皮炸白兔牛奶糖又一個因為名而叫既菜 失望🥲只係普通炸鮮奶配牛奶糖另上 對唔起佢既價錢餐廳都幾多人去食 一定要訂位 分兩個時段 而且一定要夠鐘先入得呢度既茶都好特別 係出面少見既 例如當日叫既白牡丹價錢偏貴 性價比唔高 菜品有啲都好新穎 有伏有唔伏大家要諗清楚先好嗌😗

米芝蓮推介既餐廳開到入黎元朗 當然要試一試😋

✨第一叉