今日黎到九龍城呢間好有特色既咖啡店,由中醫行變成今日既咖啡店,保留了歷史悠久既牌匾,百子櫃,中醫執業證同長櫈,裝修好有特色,好多人都慕名而來影相打卡,座位同環境都令人舒服,而佢既食物同咖啡都好特別,相信去其他咖啡店都食唔到🙂‍↔️雞蛋仔與雞 ($138)熱辣辣既雞蛋仔包住新鮮即炸既雞件,炸雞有六大件,份量都好多,炸雞好入味,外皮都炸到脆卜卜,雞蛋仔蛋味濃,口感偏軟,配合埋口水雞辣辣蛋黃醬,好惹味,呢個醬都辣得幾過癮,如果唔鍾意食辣,仲可以選擇西檸汁或者蔥油汁🐥大和堂聯乘李輝記漢堡包($168)李輝記係九龍城好出名賣凍肉嘅舖頭,每逢過時過節打邊爐就會排長龍,用黎整漢堡包就緊係都唔會差啦,麵包都夠熱,夾埋車打芝士同瑞士芝士,煎到好靚既蛋蛋加焦糖洋蔥,酸瓜同茄汁調味都剛剛好,我個人都好鍾意食呢個包,配菜薯條都係新鮮即炸🍔🍟大和堂拿鐵咖啡 ($48)拿鐵+蜜糖+伯爵茶,三樣加埋黎味道好夾,伯爵茶味好香,飲落口之後仲有少少回甘既味道,咖啡味相對就唔會咁濃,但都會飲到好香既咖啡味。呢杯咖啡我認為係必點之選☕️啡走 ($48)茶走就聽得多,啡走就比較少,佢同茶走一樣,係用煉奶沖既咖啡,甜度適中,唔錯☕️呢

雞蛋仔與雞 ($138)

大和堂聯乘李輝記漢堡包($168)

大和堂拿鐵咖啡 ($48)

啡走 ($48)

呢間餐廳裝修特別,食物都創新好味,咖啡亦都有好多唔同嘅配搭,鍾意飲咖啡既過黎嘆番餐一定會好滿意👍🏻
5天前
將1932年老字號「藥材鋪」變身文青Cafe並維持原有的建築外觀,並保留藥材店的「百子櫃」,有著新舊交融不一樣的感受,是老香港的風情,鐵閘門和老店的招牌都是有歲月的痕跡每次週末來到都需要稍稍輪候,很多客人都是熟客,有些是區內居民,也有特別來的遊客,除了平時Cafe常見的食物之外,特別是有創新菜式,把港式元素發揮得很好食物類型很多元化,來到一定要吃「雞蛋仔與雞」,不是普通的雞蛋仔!意想不到竟然可以雞蛋仔配上港式西檸雞、口水雞等,口水雞竟然是炸雞很好吃,雞蛋仔蛋香濃,用刀叉食特別有風味另外一款「沙嗲牛肉粗麵」好特別!作為沙嗲牛肉關注組,對於沙嗲牛肉當然有要求,呢度嘅沙嗲牛肉係自家製,燜至好入味,牛肉麵並唔係平時常見嘅港式粗麵,你係西式嘅類似意大利闊麵,煙靭彈牙有掛汁,仲有入晒味嘅蘿蔔和少許花生,口感豐富周年啦飲品方面,值得一讚拉花真係好靚!宇治抹茶鮮奶茶粉沒有加糖,這點實在比不少抹茶專門店更專業,非常值得回訪的一間特色咖啡店—————————————————大和堂咖啡店 (九龍城)九龍城衙前塱道24號地舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
將1932年老字號「藥材鋪」變身文青Cafe

另外一款「沙嗲牛肉粗麵」好特別!

—————————————————

大和堂咖啡店 (九龍城)

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2024-04-27 202 瀏覽
去cafe打卡食好西已成為香港人的習慣而九龍城最近愈開愈多Cafe 加上此地特有的濃厚歷史文化背景為cafe hopping之旅增添多一重意義☕繼上一趟在南角——一家由五金店改建的cafe——探索之後今次我帶同媽媽前往另一間同樣由老字號改建而成的cafe——大和堂咖啡店——歎返個靚lunch老建築大多有寬敞且引人入勝的門面由中醫館「大和堂」改建而成的咖啡店亦是店內雖然座位不多 但因樓底甚高 營造出空間感 完全沒有焗促的感覺 非常舒服👍🏻店鋪亦保留了當時的用具包括牆身的百子櫃、大和堂牌匾、木椅🪑、牌匾等充滿歷史感 令人彷彿走進時光隧道🕰️食物方面也有不少創新港式料理 象徵新與舊的融合🥚雞蛋仔與雞($138)起初睇相仲有啲擔心唔夠飽哇 點知原來咁大份 難怪係主菜嚟🤣呢個菜同鹹pancake一樣 鹹甜配合得非常之好配西檸汁的雞蛋仔與炸雞 兩者自身已鹹甜並重 一齊食更相得益彰😋 脆皮與軟糯共冶一爐 口感豐富 味道和諧🍝素魚香茄子闊麵 ($118)面頭放上兩嚿炸得香脆可口的茄子馬上令人食慾大增得兩嚿太少啦 完全唔夠喉入面仲有茄子粒同菇菌 厚厚的扁意粉口感偏硬身而略彈牙🥪煙三文魚慕絲炒蛋多士配三文魚
去cafe打卡食好西已成為香港人的習慣

由中醫館「大和堂」改建而成的咖啡店亦是
店內雖然座位不多 但因樓底甚高 營造出空間感
完全沒有焗促的感覺 非常舒服👍🏻

店鋪亦保留了當時的用具
包括牆身的百子櫃、大和堂牌匾、木椅🪑、牌匾等
充滿歷史感 令人彷彿走進時光隧道🕰️

食物方面也有不少創新港式料理 象徵新與舊的融合

🥚雞蛋仔與雞($138)

起初睇相仲有啲擔心唔夠飽
哇 點知原來咁大份 難怪係主菜嚟🤣
呢個菜同鹹pancake一樣 鹹甜配合得非常之好

脆皮與軟糯共冶一爐
口感豐富 味道和諧

🍝素魚香茄子闊麵 ($118)

面頭放上兩嚿炸得香脆可口的茄子
馬上令人食慾大增
得兩嚿太少啦 完全唔夠喉
入面仲有茄子粒同菇菌
厚厚的扁意粉口感偏硬身而略彈牙

🥪煙三文魚慕絲炒蛋多士配三文魚子 ($98)

賣相非常吸引 三文魚子鋪滿多士
煙三文魚慕絲幾特別 味道濃郁 口感細膩

唯炒蛋口感滑溜 反而更似蒸水蛋
整體如果份量再多少少🤏🏻就perfect

☕Flat White (跟餐加$21)

甫點完菜 就見到職員馬上沖泡咖啡
不消五分鐘 便呈上一杯拉花漂亮的Flat White😍
我們選擇了Nutty口味 用上來自巴西的咖啡豆
奶泡綿密 咖啡味香濃

🍵山政小山園槙之白抹茶鮮奶 (跟餐+$23)

抹茶味道超級濃郁
回甘味重
適合濃抹茶控享用😛

2024-04-26
2024-04-21 230 瀏覽
聽🐧🐧 朋友介紹,今次特登黎到宋皇台試下依家好有特色嘅fusion 咖啡店😋 咖啡店裝橫保留咗前身中醫舖嘅特色,包括有經典嘅名牌、懷舊藥櫃等等,真係夠曬情懷韻味十足🥰❤️ 啱曬鐘意打卡嘅朋友👍 餐廳提供多款港式fusion 菜同埋甜品,超級有驚喜🥰 🐧 今次就㨂咗勁多人推薦嘅雞蛋仔與雞🐥 炸雞配雞蛋仔嘅組合好新鮮,配搭醬汁可以㨂西檸汁、蔥油汁或者口水雞辣辣蛋黃醬,夠曬惹味,口味有驚喜👍 炸雞新鮮炸起,熱辣辣好脆口🫶 裡面雞肉唔肥唔膩好嫩口👍 超正🐥 口痕痕㨂多咗個奶醬多🤭 佢哋嘅奶醬多同一般嘅好唔同,多士係採用法式多士製法,食落好香蛋味,又嫩又滑好香😋 表面蓋上花生口味雪糕,醇香又甜美嘅滋味令人回味無窮👍👍👍 飲品就㨂咗個餐廳推薦嘅大和堂拿鐵咖啡☕️ 鮮奶咖啡中加上伯爵茶葉作調味,茶香與咖啡香完美配合,香味滿溢❤️ 內加嘅百花蜜中和了咖啡嘅苦澀滋味,飲落醇香中帶一抹清甜,好正🥰

雞蛋仔與雞

奶醬多

大和堂鮮奶咖啡
下午茶
雞蛋仔與雞
奶醬多
大和堂鮮奶咖啡
3天前 0 瀏覽
終於食到呢間九龍城名店,大和堂😝次次星期六日都唔想排隊,難得今日放平日可以食到😉😉。🥢雞蛋仔與雞 ($138) 配口水雞辣辣蛋黃醬:呢個雞蛋仔與雞真係好特別😂雞蛋仔香脆金黃,咬落外脆內鬆軟。最特別係配埋口水雞辣辣蛋黃醬,味道醇厚又帶點辣辣地。炸雞🍗勁脆!亦好多舊。兩樣拼埋一齊出奇地好食。。🥢班尼迪蛋 ($128) 另外加左薯餅&牛油果,班尼迪蛋真係絕配啊!班尼迪蛋個汁係重點,要夠軟滑又唔太甜!加埋雞蛋要係口中溶化。價錢合理,十分唔錯。。🥢大和堂石板街窩夫 ($68):窩夫底酥脆少少甜,咬落裡面熱辣辣,加上雪糕係度,又凍又熱咁好過癮。。🥢自家製焦糖咖啡 ($24):呢杯自家製焦糖咖啡真係好撲鼻香!咖啡香氣濃郁,加埋甜蜜嘅焦糖味道,令人味蕾陶醉。最重要口感濃郁順滑,一啖飲落好舒服。

🥢雞蛋仔與雞 ($138) 配口水雞辣辣蛋黃醬:

🥢班尼迪蛋 ($128)

🥢大和堂石板街窩夫 ($68):

🥢自家製焦糖咖啡 ($24):
難得忙裡偷閒氹低阿仔同老公撐枱腳,當然去食好西🤗去左一間新穎cafe,由百年中藥舖變身成咖啡室,當中最具特色一定係歷史悠久的百子櫃,中西合璧的文化視野,以新時代的手法延續上一代的集體記憶。感覺好特別😝 雞蛋仔與雞fusion味十足 😋新元素將雞蛋仔變成鹹食及甜品,來一個味覺上的衝擊!雞蛋仔上面加炸雞塊,有3種汁任揀,非常惹味。老公點了傳統英式早餐🍳內容包含太陽蛋、培根、烤豆、烤蕃茄、蘑菇、腸仔等,用料超豐富🤭Homemade caramel latte口感creamy濃郁,焦糖風味又順滑的咖啡! 還有優雅的拉花☕️Caffe mocha

雞蛋仔與雞fusion味十足 😋

老公點了傳統英式早餐🍳

Homemade caramel latte

Caffe mocha

這座超過90年歷史,戰前唐樓樓高四層,由1932年起作為醫館,後來活化成咖啡店☕️ 我經過好幾次都擠滿客人,平日下午才有機會一嚐!走近這店,已聞到陣陣咖啡香😌,店內外都保存着「大和堂」的金漆招牌、百子櫃、長凳、牌匾、鐵閘等等,好感恩店主對文化嘅保育🫶🏻 話說回來,咖啡店的菜式亦見創意及心思! Fushion 菜加入港式🇭🇰元素,好似沙嗲牛肉粗麵、素魚香茄子意粉、蕃茄薯仔魚湯汁花甲意粉等! 我哋點咗得意配搭嘅~雞蛋仔與雞🍗,即叫即整脆卜卜港式雞蛋仔,配上酥脆嫩滑炸雞,好有驚喜! 另外還有~大和堂聯乘李輝記漢堡包🍔,用上九龍城李輝記牛欄的安格斯牛肉製作,牛肉味香濃,加上流心蛋,及其他配料,口感豐富!夏天☀️可以飲杯清爽的~山楂蘋果湯力,酸酸甜甜好易入口,再來個濃郁香滑嘅~椰子蛋糕🥥,就最正🏖️

話說回來,咖啡店的菜式亦見創意及心思!

• 招牌大和堂牛肉漢堡
4天前 0 瀏覽
大和堂芝士漢堡包 $168 漢堡包烘過🍔外脆內軟 牛肉漢堡扒鮮嫩多汁🥩有牛香🐮夾埋洋蔥、酸瓜、芝士同茄汁🧅🫒🥫好滿足😌口水雞三文治 $128 炸雞扒外脆內嫩🐣雞扒醃得入味 無雪味👌🏻花生芫茜沙律好清爽自家制口水雞辣辣蛋黃醬提升味蕾層次 辣辣地、好惹味🌶️大和堂班戟 $98 班戟有三塊🥞口感鬆軟 似結實版既雞蛋糕🍰塗上牛油、淋上楓糖漿起到濕潤作用🧈🍯抺茶鮮奶 濃濃既抹茶味🍵有少許回甘 甜度唔高

大和堂芝士漢堡包 $168
漢堡包烘過🍔
外脆內軟
牛肉漢堡扒鮮嫩多汁🥩
有牛香🐮
夾埋洋蔥、酸瓜、芝士同茄汁🧅🫒🥫
好滿足😌

大和堂班戟 $98
班戟有三塊🥞
口感鬆軟
似結實版既雞蛋糕🍰
塗上牛油、淋上楓糖漿起到濕潤作用🧈🍯

抺茶鮮奶
濃濃既抹茶味🍵
有少許回甘
甜度唔高
6天前 0 瀏覽
好耐冇過嚟九龍城行吓,之前成日都去呢間Cafe,佢係由中藥堂改建而成,樓底好高坐得舒服,今次再返嚟食吓,質素依然無變雞蛋仔與雞🐥🥚$138呢個配搭真係好特別,炸雞配上雞蛋仔,我哋揀咗西檸汁,酸酸甜甜,炸雞香脆嫩滑,食落比想像中夾☺️傳統英式早餐🍳$108超級豐富嘅all day Breakfast,有煙肉、薯餅、香腸、蕃茄、茄汁豆、太陽蛋、蘑菇,賣相好靚,味道都唔錯煙三文魚慕絲炒滑蛋多士配三文魚子🍞$98香滑嘅炒蛋配埋大大粒嘅三文魚子同埋煙三文魚,下面嘅多士都好軟熟,食落口感豐富🥰玫瑰牛奶🥛$46飲落有玫瑰味嘅牛奶,面頭仲有啲玫瑰花瓣🌷濃濃朱古力☕️$46超級香濃嘅朱古力,飲落唔會太甜🍫

雞蛋仔與雞🐥🥚$138

傳統英式早餐🍳$108

煙三文魚慕絲炒滑蛋多士配三文魚子🍞$98

玫瑰牛奶🥛$46
飲落有玫瑰味嘅牛奶,面頭仲有啲玫瑰花瓣🌷

濃濃朱古力☕️$46
超級香濃嘅朱古力,飲落唔會太甜🍫

• 傳統英式早餐
2024-05-03 0 瀏覽
📍 大和堂咖啡室(九龍城)九龍城衙前塱道24號地舖今日過嚟呢邊探朋友,佢就嚟帶我去附近一間cafe食嘢打卡,原址係一間中醫舖,依家改造成一間cafe,留住部份原有特色,個百子櫃打卡一流💯💯💯👉大和堂聯乘李輝記漢堡包 💰$168😋😋😋😋.8/5香軟麵忱,脈卜卜她光滑,一見到就已經想咬佢一啖,夾住香濃洋蔥同幾塊酸瓜,牛肉鮮嫩多汁,咬落非常Juicy,酸瓜好開胃,搞到我食哂成個,仲有個籃熱辣辣薯條,香脆可口,趁熱食,跟餐叫咗杯Flat White,好香濃咖啡味,最愛👉煙三文魚慕絲炒漓蛋多士配三文魚子 💰$98😋😋😋😋.8/5粒粒脤卜卜嘅三文魚子鋪滿多士面,每食一口都咬爆好幾粒,香濃魚油味,配埋煙三文魚同炒滑蛋,香滑又鮮甜,跟餐叫咗杯伯爵茶鮮奶咖啡,走咗蜜糖,飲到茱香同咖啡個甘味,好夾 ❤️❤️回頭: yesYesyes!!!環境超好打卡,真係強烈建議大家試✨✨#九龍城#cafe
📍 大和堂咖啡室(九龍城)

👉大和堂聯乘李輝記漢堡包
💰$168
😋😋😋😋.8/5

👉煙三文魚慕絲炒漓蛋多士配三文魚子 💰$98
😋😋😋😋.8/5

#九龍城#cafe
唔知係唔係Cafe熱潮過左,好多Cafe搵位都容易搵咗。今日見呢間中藥店改裝Cafe少人,又走入去食Lunch。- 大和堂X李輝記漢堡包🍔李輝記牛欄係九龍城都出名,打邊爐買牛就總會有驚喜。今次佢哋用李輝記嘅牛肉打漢堡,加埋芝士、焦糖洋蔥,令到牛味再提昇- 大和堂菠蘿油🧈自家製菠蘿包夾上凍鴨肝同桂花醬,鴨肝棉滑,做到牛油嘅質地,加埋少少酸少少咸,果然好好食 。-大和堂咸班戟🥞不過不失,咸加甜呢個組合都算Classic

- 大和堂X李輝記漢堡包🍔

- 大和堂菠蘿油🧈

-大和堂咸班戟🥞
不過不失,咸加甜呢個組合都算Classic
2024-05-01 0 瀏覽
雞蛋仔與雞🍗(西檸汁)其實就係西檸雞😂真係估佢唔到咁好食,雞件大大件醬汁好惹味,夾埋雞蛋仔何其的夾,份量好多食完飽晒。大和堂咸班戟🥞咸嘅意思係有煙肉、煎蛋、荷蘭汁,咸食另有一番風味,班戟有三大件,我個人覺得好好味🤤巴斯克蛋糕🍰好香芝士味,最正係仲有小小流心添,好好味呀⋯⋯大和堂拿鐵咖啡☕️拿鐵+蜜糖+伯爵茶,三樣加埋估唔到咁夾咁好飲,茶味好出有蜜糖d甜,好鬼好飲。山政小山園槙之白抹茶鲜奶🍵超級香濃嘅抹茶味,一飲難忘。
雞蛋仔與雞🍗(西檸汁)

大和堂咸班戟🥞

巴斯克蛋糕🍰
好香芝士味,最正係仲有小小流心添,好好味呀⋯⋯

大和堂拿鐵咖啡☕️

山政小山園槙之白抹茶鲜奶🍵
超級香濃嘅抹茶味,一飲難忘。
下午茶
2024-04-30 0 瀏覽
【九龍城•大和堂咖啡店】@ππππππππππππππππππππππππππππππ九龍城懷舊舒適咖啡店首先,從視覺上,這個漢堡包便贏得了初試。金黃的漢堡包麵包上烤得剛剛好,輕微的焦脆質感揭示出一種手工的溫馨感。當切開漢堡,猶如開啟一件精緻藝術品,熟透流心蛋的橙黃蛋液緩緩流出,這個畫面不禁令人讚嘆。口感上,流心蛋的溫和滑順與漢堡肉的鮮香彈牙,形成一種層次豐富的對比。蛋液與牛肉汁液的結合,增添了一種獨特的醬汁口感。脆熟的薯條作為配菜,其鹹香恰到好處,提供了優異的口感對比,讓整個用餐體驗更加完整。在口感還未完全散去時,一杯山政小山園的慎之白抹茶鮮奶給予了味蕾一次新的啟航。這凍飲是夏日裡的一股清新風。抹茶的苦味與鲜奶的甘甜巧妙地交織在一起,創造出平衡又複雜的味道,給人一種舒暢的清涼感。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 200✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#九龍城美食 #大和堂咖啡店 #web3九龍城大和堂咖啡店九龍城衙前塱道24號地舖
【九龍城•大和堂咖啡店】@

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#九龍城美食 #大和堂咖啡店 #web3九龍城
大和堂咖啡店
2024-04-27 0 瀏覽
✪✪✪ 大和堂 ✪✪✪大概五年前到訪過,好似係卸貨前黎食😆轉眼間個B準備升小講返今次,少左剛開業既人流,所以冷氣都顯得十分強勁🤣平日的下午有set供應🙂飲品會有優惠-蕃茄薯仔魚湯花甲意粉 HKD 148味道很不錯,唯獨覺得份量太少。意粉配上脆薯粒好搞笑 但又唔會格格不入渦-大和堂 薑加nuts 曲奇 🍪 HKD48味道好特別😋好似食到有薑蓉咁。-大和堂拿鐵咖啡(拿鐵+蜜糖🍯+伯爵茶) 幾香嫁,有啡味 又唔會比蜜糖同茶蓋過左店員服務仲好好,好耐冇試過係香港遇上有呢種態度既staff 🤩
✪✪✪ 大和堂 ✪✪✪

大概五年前到訪過,好似係卸貨前黎食😆轉眼間個B準備升小

講返今次,少左剛開業既人流,所以冷氣都顯得十分強勁🤣

平日的下午有set供應🙂飲品會有優惠
-蕃茄薯仔魚湯花甲意粉 HKD 148

-大和堂 薑加nuts 曲奇 🍪 HKD48
味道好特別😋好似食到有薑蓉咁。

-大和堂拿鐵咖啡(拿鐵+蜜糖🍯+伯爵茶)
幾香嫁,有啡味 又唔會比蜜糖同茶蓋過左

2024-04-19
1932年嘅中醫行,變成今日嘅咖啡店,保留了歷史悠久嘅牌匾、百子櫃、中醫執業證及長櫈。幾年前黎過食早餐,今日再黎,轉咗新menu,又可以試新菜式。🌶️口水雞三文治 $128(自家制口水雞辣辣蛋黃醬、花生芫茜沙律、炸雞扒、酸青瓜、自家制麵包)~愛吃辣嘅我,希望可以更加辣😛😛🥚雞蛋仔與🍋🐓雞 $138(雞蛋仔、炸雞塊、自家制西檸汁)~醬汁酸酸甜甜,配鬆軟嘅雞蛋仔+香脆炸雞,好特別!🧇大和堂石板街窩夫 $68(自家制石板街雪糕、烤腰果、棉花糖、朱古力)~啱啱焗起嘅窩夫,外脆內軟,配上凍冰冰雪糕,好正😋😋☕️朱古力咖啡 +$23~ 一如以往的好飲,濃淡適中,朱古力咖啡比例恰到好處。🫖☕️大和堂拿鐵咖啡 +$24(拿鐵、蜜糖、伯爵茶)~ 咖啡中有淡淡嘅伯爵茶香,拿鐵咖啡好香滑。💖免收加一服務費 !

🌶️口水雞三文治 $128
~愛吃辣嘅我,希望可以更加辣😛😛

🥚雞蛋仔與🍋🐓雞 $138
(雞蛋仔、炸雞塊、自家制西檸汁)
~醬汁酸酸甜甜,配鬆軟嘅雞蛋仔+香脆炸雞,好特別!

🧇大和堂石板街窩夫 $68
(自家制石板街雪糕、烤腰果、棉花糖、朱古力)
~啱啱焗起嘅窩夫,外脆內軟,配上凍冰冰雪糕,好正😋😋

☕️朱古力咖啡 +$23
~ 一如以往的好飲,濃淡適中,朱古力咖啡比例恰到好處。

🫖☕️大和堂拿鐵咖啡 +$24
(拿鐵、蜜糖、伯爵茶)
~ 咖啡中有淡淡嘅伯爵茶香,拿鐵咖啡好香滑。

💖免收加一服務費 !
2024-04-24
  • 口水雞三文治