2023-10-29 368 瀏覽
放假最開心可以食個靚早餐!九龍城已經變為我哋主要生活區(其實我哋唔係住喺九龍城😑)好多時食飯唔知食乜就會去咗九龍城先,早餐嘅選擇都係九龍城同大坑之爭。今日輪到九龍城啦咁啱大和堂門口有位泊車,順理成章就直接去咗大和堂食早餐,當然去得Cafe食早餐都唔會平得去邊,過百蚊一個早餐已經好似變咗等閑事😪真係有啲奢侈嘅接近$100嘅一個Yoga bowl 另一個接近$100嘅pancake再加兩杯咖啡已經要差唔多$300 Omg 唔使我比都有啲唔好意思食Yogabowl 呢個習慣,唔知由幾時開始, 感覺冇咁邪惡囉。另外嘅pancake早餐朋友話似麥當勞嗰啲喎,唔知佢係咪講出心裏面嘅感受😑佢特別在上面放咗幾粒反沙合桃囉! 食嘅係錢同埋一份chill感覺, 當然茶餐廳大排檔我都會去食~好彩一個禮拜頂多兩日咋^_^去Cafe根本唔係因為自己識飲咖啡,苦啲我都接受唔到,唔好話咩品種咩Nutty fruity 🫤人哋用心介紹好多時都其實聽唔明,只係知道自己鍾唔鍾意飲,仲話學人開coffee shop 唔好笑死人🫠
真係有啲奢侈嘅

佢特別在上面放咗幾粒反沙合桃囉!

Pancake
Piccolo
Yogurt  bowl
Coffee  combo
Pancake
Yogurt  bowl
2023-09-24 403 瀏覽
《大和堂》大和堂位於九龍城衙前塱道一幢騎樓式舊建築的地下鋪前身為一間傳統中醫館— 大和堂參茸藥行細個都曾經嚟過睇醫生有次個醫師把把下脈瞓着咗🤣-改造成餐廳後 仍能好好保留歷史情懷完整了保存金漆牌匾以及具百年歷史的百子櫃同名主題新的傢俬杯碗碟復古百葉窗 木製長凳 吊風扇不花巧 和原有裝修配巧妙融入-如此有歷史價值的一間店得以這個形式傳承,別具意義-意外的是食物質素十分不錯扁意粉軟硬適中 配菜薯仔粒出位 咸香脆口配料俾得幾大方 花甲唔算大隻 但無雪味都新鮮 意粉都打到卡
《大和堂》

以及具百年歷史的百子櫃
同名主題新的傢俬杯碗碟
復古百葉窗 木製長凳 吊風扇
不花巧 和原有裝修配巧妙融入
如此有歷史價值的一間店得以這個形式傳承,別具意義
意外的是食物質素十分不錯
扁意粉軟硬適中 配菜薯仔粒出位 咸香脆口
配料俾得幾大方 花甲唔算大隻 但無雪味都新鮮 意粉都打到卡

由90年代中醫藥館改建成的現代化Café,極具特色;食物味道質素都不錯,絕對值得一訪!🍞法式焦糖多士 French Toast ($108)法式牛油麵包味道極香,配以新鮮藍莓及士多啤梨,再加入甜甜的楓糖漿,口感極佳!🌹玫瑰鮮奶 Rose Milk ($46)☕️大和堂鮮奶咖啡 Tai Wo Tang Latte ($48)

🍞法式焦糖多士 French Toast ($108)

法式焦糖多士

🌹玫瑰鮮奶 Rose Milk ($46)

玫瑰鮮奶

大和堂鮮奶咖啡
下午茶
法式焦糖多士
玫瑰鮮奶
大和堂鮮奶咖啡
2023-07-30 471 瀏覽
印象中好似未食過呢間嘅早餐,早排食過佢嘅lunch,印象唔錯。估唔到星期日8:30已經差唔多坐滿人,我哋好快就揀咗egg Benedict 同埋牛油果蕃茄旦toast 嘢飲方面,就叫咗一個Cambo同埋一杯鮮奶咖啡Presentation係唔錯嘅,不過如果計份量嘅話相比起同區另外一間就可能遜色左啲,(呢一點我又唔太介意,因為我係貴精不貴多)同埋個toast 就唔肯定係唔係自家製酸種麵包喇。我Menu寫明係有香腸,莫非佢嗰一片超薄嘅類似Parma Ham就係香腸?定還是佢replace咗另外一樣嘢?味道唔錯嘅,同埋我鍾意佢個荷蘭汁。另外嘅嗰份蕃茄牛油果蛋Toast , 層牛油果醬都厚厚地,食落竟然有少少蔥油嘅味道😅蕃茄人哋就用蕃茄仔,佢反而用大大蕃茄切角。雞蛋就選擇用烚蛋切片(出邊嘅人多數會用炒蛋或者sunny side up) 有啲特別囉😂一般呢類型嘅多士係切嘅時候都比較困難,特別係個邊皮位置。唔知有冇一間餐廳可以針對呢個位改善下呢?🤪飲品方面,所謂嘅combo 原來係一杯expresso加-杯piccolo !我自問真係唔係飲咖啡嘅材料,杯Espresso實在頂唔住🥴其實我哋唔知道實
嘢飲方面,就叫咗一個Cambo同埋一杯鮮奶咖啡

味道唔錯嘅,同埋我鍾意佢個荷蘭汁。

飲品方面,所謂嘅combo 原來係一杯expresso加-杯piccolo !我自問真係唔係飲咖啡嘅材料,杯Espresso實在頂唔住🥴其實我哋唔知道實際係應該點樣飲,係咪應該飲左piccolo , Espresso係俾你再加上去? 咁

另外個杯黑糖鮮奶咖啡,佢話黑糖係自家製喎,可能平時飲開啲唔太甜嘅咖啡,所以飲呢一杯就覺得甜咗啲。真係好麻煩,苦又話苦,甜又話甜😑

因為呢度唔會有set , 所以下下散叫都幾貴㗎,百幾蚊一位食個早餐😅
不過而家唔理lu
Egg  Benedict
牛油果,蕃茄蛋toast
Combo                /  黑糖鮮奶咖啡
好欣賞佢將一家中醫館活化成懷舊café,處處都充滿昔日嘅歷史情懷,但作為café黎講就唔多合格了😣係出面等左20分鐘,興致勃勃睇定menu食乜坐低點餐先知招牌雞蛋仔、熱香餅、菠蘿油全部都冇😅😅😅(個陣先3點3,叫乜冇乜,真係幾失望😩)如果你想打卡,食佢哋出名嘅menu,一定一定要早過3點前黎……(ps: 當我要求多多都係咁話,店員知道比較出名嘅都sold out,可以係人排隊嘅時候提一句,接受嘅可以繼續排,當日熱死辣辣,坐低左都唔想再花時間搵第二間餐廳🙂)🍝義大利香蒜青醬蘑菇意粉 𝐇𝐊𝐃 138青醬濃郁,每條意粉都裹滿醬汁意粉質地煮得較硬身,係我地鍾意嘅口感惟配菜除左蘑菇就冇其他了體驗上會覺得有d寡淡☕️污糟兒𝐇𝐊𝐃 42Dirty口感豐富由濃至淡,深至淺,冷熱交替可以聞到咖啡香,醇厚甘甜☕️海鹽焦糖咖啡(凍) 𝐇𝐊𝐃 50海鹽嘅鹹味唔突出似係一杯普通嘅焦糖latte,味道較淡

係出面等左20分鐘,興致勃勃睇定menu食乜

🍝義大利香蒜青醬蘑菇意粉 𝐇𝐊𝐃 138
青醬濃郁,每條意粉都裹滿醬汁
意粉質地煮得較硬身,係我地鍾意嘅口感
惟配菜除左蘑菇就冇其他了
體驗上會覺得有d寡淡

☕️污糟兒𝐇𝐊𝐃 42
Dirty口感豐富
由濃至淡,深至淺,冷熱交替
可以聞到咖啡香,醇厚甘甜

☕️海鹽焦糖咖啡(凍) 𝐇𝐊𝐃 50
海鹽嘅鹹味唔突出
似係一杯普通嘅焦糖latte,味道較淡
第一次呢呢間cafe,每次經過呢間Cafe都見到好多人排隊。難得見到冇人排隊,天氣咁熱就入咗去。首先叫咗兩杯latte 冇乜咖啡味😞杯咖啡落好多奶 所以好淡。睇咗好耐Menu先諗到嗌乜嘢價格都偏高 有啲創意fusion嘅菜式,所以諗唔到食乜。最後叫咗漢堡包薯條。漢堡肉OK有肉汁,sour cream+黑松露醬好味,但係薯條唔脆。同埋坐咗喺間Cafe度做嘢,竟然冇Wi-Fi 😢好彩都坐到個插頭位😀但係留意插頭位嘅位置並不多🥹
難得見到冇人排隊,天氣咁熱就入咗去。

首先叫咗兩杯latte 冇乜咖啡味😞
杯咖啡落好多奶 所以好淡。

睇咗好耐Menu先諗到嗌乜嘢
價格都偏高 有啲創意fusion嘅菜式,
所以諗唔到食乜。
最後叫咗漢堡包薯條。

同埋坐咗喺間Cafe度做嘢,竟然冇Wi-Fi 😢
好彩都坐到個插頭位😀
但係留意插頭位嘅位置並不多🥹
2023-07-05 340 瀏覽
裝修特別,但唔多位,環境較逼,食物款式特別,嗌左有蝦既蝦籽麵、菠蘿包、牛扒炒蛋,飲品嗌左抹茶牛奶同大和堂咖啡,但食落味道同質素一般,兩個人埋單$500幾,可以一試,但未必有下次。不過有得「挨」個張凳坐落幾舒服
2023-06-30 281 瀏覽
📍大和堂cafe, 九龍城🇭🇰今次係老公suggest嚟九龍城大和堂試一試, 好好介紹, 做到嘢喎! 😆👍🏻呢間café係由1920年代開業嘅中醫館改建而成, 保留咗年代感得嚟, 成件事又係乾淨光鮮, 亦坐得好舒適, 好喜歡!🥰而且實在係樣樣嘢都好好食, 亦好有特色, 兩兄妹都食唔停口😋🤤🍌🥞自家製反沙合桃熱香餅配焦糖香蕉 $88兩件小朋友至愛嘅熱香餅👦🏻👧🏻 基本上係俾佢兩個K.O.咗, 我同老公就負責食個反沙合桃, 超級正, 反沙芋食過好多次, 反沙合桃真係第一次, 原來係work咖!😍🧡🐔雞蛋仔與雞(西檸汁) $118一上枱, 個視覺效果已經係好吸引我, 同埋佢份量真係超級多!🤩 變相我覺得都幾抵食 同埋個炸雞好好食呀OMGGG 好脆好juicy好香口!! 跟個西檸汁甜甜酸酸咁真係勁match!! 十級推薦呀 🙌🏻🙌🏻🙌🏻🦐🍝有蝦嘅蝦籽麵 $168睇個樣以為佢係一般虎蝦意粉 (最近真係成日食LOL) 食落就知佢係用咗粗身嘅蝦子麵代替意粉, 又真係好夾, 完全零違和感喎, 仲特別爽口, 亦多一重蝦子鮮味! 🫶🏻雖然為咗食呢餐我係等咗等咗45分鐘😶‍🌫️ 當日係星期日, 咁岩我到嘅時候
📍大和堂cafe, 九龍城🇭🇰

🍌🥞自家製反沙合桃熱香餅配焦糖香蕉 $88

🧡🐔雞蛋仔與雞(西檸汁) $118

🦐🍝有蝦嘅蝦籽麵 $168

雖然為咗食呢餐我係等咗等咗45分鐘😶‍🌫️ 當日係星期日, 咁岩我到嘅時候剛剛坐滿咗, 我又一家四口, 等位等得特別耐, 但食完又真係覺得值得等待, we will be back !! 💃🏻🕺🏻
  • 雞蛋仔與雞
  • 有蝦嘅蝦籽麵
2023-06-29 373 瀏覽
大和堂前身是中醫館,其後透過活化歷史建築夥伴計劃,被改建成懷舊咖啡店。並保留復古百葉窗、木製長凳、金漆牌匾及藥櫃等。雞蛋仔與雞[$118]一底雞蛋仔配上炸雞。炸雞皮薄鬆脆,配上西檸汁,酸酸甜甜十分開胃。推介‼️大和堂芝士牛肉漢堡🍔[$168]牛肉漢堡肉質多,味道濃郁。配上香脆薯條,不會太油膩!玫瑰鮮奶咖啡☕️[$50]玫瑰味香濃,味道唔錯。佢哋有專業嘅咖啡機,入到舖頭亦聞到好香嘅咖啡豆味。嚟到呢度真係一定要試佢哋嘅咖啡🥰大和堂咖啡店 📍位置:九龍城衙前塱道24號地舖環境🌿:5/5💰價錢:人均$120-160

雞蛋仔與雞[$118]
一底雞蛋仔配上炸雞炸雞皮薄鬆脆,配上西檸汁,酸酸甜甜十分開胃。推介‼️
雞蛋仔與雞

大和堂芝士牛肉漢堡🍔[$168]
牛肉漢堡肉質多,味道濃郁。配上香脆薯條,不會太油膩!

玫瑰鮮奶咖啡☕️[$50]

玫瑰鮮奶咖啡
  • 大和堂鮮奶咖啡
  • 招牌大和堂牛肉漢堡
2023-06-22 229 瀏覽
充滿懷舊色彩的餐廳,由裝橫至餐具都別出心裁。菠蘿油(鵝肝菠蘿包)一咬菠去爽脆口感加上鵝肝嘅惹味,好特別雞蛋仔炸雞選的是薑汁蜜糖,有薑的香味,但不會嗆鼻,賣相味道都好特別。楊枝甘露
充滿懷舊色彩的餐廳,
由裝橫至餐具都別出心裁。

菠蘿油(鵝肝菠蘿包)
一咬菠去爽脆口感加上鵝肝嘅惹味,好特別

雞蛋仔炸雞
選的是薑汁蜜糖,有薑的香味,但不會嗆鼻,
賣相味道都好特別。

楊枝甘露

2023-06-20
2023-05-23 2346 瀏覽
聞名已久嘅《大和堂》,#小秘書 呢日終於有機會嚟朝聖💓 #餐廳 以 #中藥店 改做而成,一入到大門已經見到一排又一排嘅 #百子櫃,加上牆上嘅 #字畫 同四周圍帶點 #古雅 嘅擺設,置身當中嘅我,埋藏喺心深處嘅氣質,忽然之間都擁晒出嚟😆聽講假日呢度都會排滿人龍,不過咁啱呢日落住毛毛細雨,好好彩一嚟到就有位✌🏻 嚟得幫襯,當然要周圍打吓卡啦!不過剛剛瞓醒嘅我🐼 似乎唔係咁適宜上鏡… 唔講咁多,都係叫嘢食先😎 因為仲係早上時間,食物嘅選擇唔太多,多數都係 #pancake 🥞 或者 #多士 之類嘅食物,似乎唔係咁啱我嘅口味🥴 不過一場嚟到,點都要試吓嘅。先嚟到我哋面前嘅係 #香蕉牛油班戟,外表非常吸引,厚厚嘅 #牛油 🧈 配上 #楓蜜 再淋上 #班戟 上面,味道都幾香㗎,不過對我嚟講,甜度真係有啲過分😅 好彩之後嘅 #EggBenedict 同 #黑松露炒蛋多士 都係咸點,雖然味道都只係一般,不過造型都幾吸晴👀 最後再襯埋杯 #熱朱古力 ☕️ 剛好為呢餐畫上完美句號‼️整體嚟講,佢哋嘅服務一般啦!食物味道冇我想像中咁吸引,而且價錢偏貴🥴 不過未嚟過嘅,始終有份新鮮感,可以

整體嚟講,佢哋嘅服務一般啦!食物味道冇我想像中咁吸引,而且價錢偏貴🥴 不過未嚟過嘅,始終有份新鮮感,可以一試!

📍 #大和堂咖啡店 (九龍城) 衙前塱道24號地舖
2023-04-01
早餐
舊式藥房既門面裝潢的確好打卡不過食物就有d失望如果追求食物質素既話就唔係首選之地.🌟 大和堂菠蘿油$75上碟個下真係呆左 係酒樓叫既菠蘿包既迷你size…鵝肝正常一般質素 油脂無特別香 亦無入口即溶既feel~ 波羅皮偏軟身唔脆 牛油同糖味比較出 但無豬油香 唔使特別試.🌟 雞蛋仔與雞配西檸汁$118炸雞炸得乾身又肉嫩 雞蛋仔脆口但蛋香欠奉 西檸汁係驚喜同抵讚既 整體配搭既味道無違和感.🌟 牛油果海蝦沙律$108喜出望外既好食 加左魚籽 阿根廷海蝦幾又香.🌟 皇牌氣血茶 $68開頭飲系幾舒服 但飲飲下覺得個味怪怪地 可能係純粹個人喜好不合👉🏻👈🏻
舊式藥房既門面裝潢的確好打卡
🌟 牛油果海蝦沙律$108
喜出望外既好食 加左魚籽 阿根廷海蝦幾又香
🌟 皇牌氣血茶 $68
2023-05-02 396 瀏覽
某日的平日下午, 剛巧有點事要到宋皇臺處理, 見有時間才到下一個行程, 所以就在附近搵食。我不是太熟九龍城的路, 隨意行了幾個街口, 心中就只想找泰國餐廳, 坐低了泰國餐廳(會出另一個comment) 點了食物, 才見到大和堂原來就在對面, 否則正餐都會在此食。返回正題, 由於已食了正餐, 所以只叫了一個小甜品, 及一杯咖啡。▶️腐竹糖水撻在餐牌見到此甜點, 感覺幾新穎, 未試過, 但其實只是打卡之物, “好睇唔好食”。撻中間有一個圓形橙黃色, 扮蛋黃, 但食落完全不知是什麼味道, 就只有甜。然後, 下面白色的是腐竹味泡沫, 是非常淡淡的腐竹味, 再下面是撻X混合了粒粒西米, 之後是比較硬新的撻皮。整體就是甜, 是非常的甜!▶️Hot Cappuccino 咖啡好飲, 咖啡味夠濃, 奶的份量剛好不會蓋過咖啡味, 是不錯的咖啡。其實看見鄰桌的all day breakfast 好像不錯, 送到時熱呼呼的, 好像很豐富, 下次可以一試。店內裝修確實特別,中式的百子櫃,通花鐵閘,各種詩畫,真是打卡一流!

▶️腐竹糖水

▶️Hot Cappuccino

2023-03-26 596 瀏覽
大和堂cafe主打都係懷舊環境,以百年中醫藥館活化翻新改裝成cafe,保留昔日既原始面貌,右邊一排深啡色既實木百子櫃,而左邊就放滿牌匾列陣,去到店舖盡頭仲有一道舊式手造鐵閘。中藥舖變成cafe,佢地其實唔只賣手沖咖啡,亦有因應中藥主題而推出Fusion菜式,不過當日已經食飽左所以只係order左杯Latte, 至於咖啡既味道同質素,我就覺得一般啦,感覺同出面連鎖果啲無乜分別,唔係好濃亦飲唔出太多咖啡既豆味或香味。
2023-03-21 408 瀏覽
小古董最無價~~木招牌配鐵閘和落地玻璃門,隱約可見咖啡機和百子櫃,很有年代感。而室內樓底非常高,牆身掛上牌匾和裝了假植物的大玻璃瓶。最吸引人眼球當然是與牆身融為一體的百子櫃。玫瑰鮮奶咖啡不錯,入口就嚐到濃郁的玫瑰味,但不會蓋過咖啡味。Latte 也是creamy 可口,咖啡味濃郁順滑,不錯不錯
小古董最無價~~

2023-03-11