這座超過90年歷史,戰前唐樓樓高四層,由1932年起作為醫館,後來活化成咖啡店☕️ 我經過好幾次都擠滿客人,平日下午才有機會一嚐!走近這店,已聞到陣陣咖啡香😌,店內外都保存着「大和堂」的金漆招牌、百子櫃、長凳、牌匾、鐵閘等等,好感恩店主對文化嘅保育🫶🏻 話說回來,咖啡店的菜式亦見創意及心思! Fushion 菜加入港式🇭🇰元素,好似沙嗲牛肉粗麵、素魚香茄子意粉、蕃茄薯仔魚湯汁花甲意粉等! 我哋點咗得意配搭嘅~雞蛋仔與雞🍗,即叫即整脆卜卜港式雞蛋仔,配上酥脆嫩滑炸雞,好有驚喜! 另外還有~大和堂聯乘李輝記漢堡包🍔,用上九龍城李輝記牛欄的安格斯牛肉製作,牛肉味香濃,加上流心蛋,及其他配料,口感豐富!夏天☀️可以飲杯清爽的~山楂蘋果湯力,酸酸甜甜好易入口,再來個濃郁香滑嘅~椰子蛋糕🥥,就最正🏖️

話說回來,咖啡店的菜式亦見創意及心思!

• 雞蛋仔與雞
  • 招牌大和堂牛肉漢堡