2021-12-20 133 瀏覽
見微知著, 由漬物到主食都盡顯日本細節.特別喜歡總廚處理既喜之次魚肝及原條喜之次(主廚一再強調魚翅唔好細嚼) 但我都係忍唔住 真係好好食. 再嚟係主廚既一魚兩食, 每一款既魚都用唔同既醬汁提鮮. 每一道都恰如其份, 帶出廚師發板既精髓一切都係緣分, 能夠係一個平淡既星期一遇上兩位可以交流既師傅真係好難得期待下次既相遇
見微知著, 由漬物到主食都盡顯日本細節.
期待下次既相遇
2021-12-15 108 瀏覽
I guess the sashimi wasn’t the freshest . There was so much seasoning that you cant really taste the fish. And they tried to put more than one kind of fish on each sushi, they just didn’t match with each other. And then all you could taste was seasoning. Disappointing.
Disappointing.
2021-12-15
2021-11-22 378 瀏覽
📍Sushi Sakura Sushi Sakura’s dinner omakase experience is not one that I would like to return. Most of the items were over seasoned (some of them are even drowning in sauce). A few pieces were not fresh 🤢. A few dishes’ flavor combinations were weird. That bowl of soup is the saddest soup that I have ever seen. The whole set was full of white fish and in a weird sequence. The most amazing part is when the sifu told us that one of the fish was too fresh and he wished that he could keep the fish f
📍Sushi Sakura

The most amazing part is when the sifu told us that one of the fish was too fresh and he wished that he could keep the fish for a few more days for it to decompose. Thank you for the honesty but why did you serve it when you know perfectly well that it’s not ok 😖.

The only props to the whole experience is the great service provided by the manager who was very attentive.

Price: HK$1900 pp (dinner omakase)

[Dining City Restaurant Week Set Price: HK$1500]

Revisit: No thank you 🙅🏻‍♀️

@sushi_sakura_hk

* I have tried a few DiningCity sets and I have to say there are a few traps! They seriously need to improve on their restaurant selections! Do your own research and don’t rely on their ratings!
2021-06-22
$1900 (晚餐)
2021-11-10 133 瀏覽
#meloin @sushi_sakura_hk首次品嚐Omakase ,花上近4小時慢慢享用每一道菜,仿如去了一趟日本🇯🇵旅行。🌸🌸Omakase-Gin 銀$1280/位🌸🌸🧡Appetizee前菜3道🧡💫豆腐伴鱈場蟹肉炸豆腐嫩滑 蟹肉鮮甜 配上淡口汁 非常可口💫汁煮鮑魚 名貴的鮑魚伴上三文魚子和金箔 顯得份外矜貴💫北寄貝裙邊伴水雲菜鮮甜的北寄貝裙邊浸在酸汁中 伴上滑溜水雲菜 好夾🧡🧡漬物🧡🧡💫柚子蘿蔔💫牛蒡💫紅手橋頭 💫Wasabi:由兩種不同的wasabi 混合而成,味道獨特💫蒜頭爽口,以木魚醃製,味道濃郁💫長芋💫日本紫薑💓全部漬物都是自家醃製的,味道可口💜💜Sashimi刺身5道💜💜💫金鯛魚刺身刺身加上柚子鹽調味分作兩食 一款包蘿蔔豆苗 味道清新 另一款包了北海道高橋海膽,海膽入口即溶,高質👍🏼💫 池魚選用了背部及腩位 加上食用鹽用火槍燒至微燶 保持原汁原味 食用玫瑰🌹夠搶眼奪目💫泰東魚(牙帶魚)質感厚實 配上蕃茄蒜蓉汁 以芽蔥作裝飾💫秋刀魚 口味較重 配上混合了新鮮薑的柚子燒汁 中和魚的膩💫鏗魚 上碟靚 以手搖鐘型的透明玻璃呈上 入面注滿櫻花木的煙 增加仙氣💗鏗魚肉質較實
#meloin @sushi_sakura_hk

🧡🧡漬物🧡🧡
💫柚子蘿蔔
💫牛蒡
💫紅手橋頭
💫蒜頭爽口,以木魚醃製,味道濃郁
💫長芋
💫日本紫薑
💓全部漬物都是自家醃製的,味道可口

💜💜Sashimi刺身5道💜💜

💫金鯛魚刺身

💫 池魚

💫泰東魚(牙帶魚)
質感厚實 配上蕃茄蒜蓉汁 以芽蔥作裝飾

💫秋刀魚
口味較重 配上混合了新鮮薑的柚子燒汁 中和魚的膩

💫鏗魚
上碟靚 以手搖鐘型的透明玻璃呈上 入面注滿櫻花木的煙 增加仙氣💗鏗魚肉質較實 包上紫蘇葉 別有一番風味

🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
💫舞茸菇清湯
中場來個清湯 消除刺身的油膩
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅

💙💙Hot dish 和食料理 2道💙💙

💫五花腩
做法繁複 先煎香再慢煮再蒸 看得出廚師花盡心機 肥瘦分明 味道濃郁

💫油甘魚
油甘魚煎得香口 上面加上炸稻穗🌾就像爆谷一樣 用米爆出來的 得意脆口

💚💚Sushi壽司5件💚💚

加上柚子沙律醬油及日本當戶麻醬 味道突出

💫超拖羅
拖羅新鮮入口 只是輕輕加上日本黑邊鮑魚膽鼓油 帶出鮮味

💫櫻花蝦拖羅
以紫菜包著壽司🍣一定要立刻食才有脆口感覺 櫻花蝦味突出拖羅味道

🤎🤎湯🤎🤎水果🤎🤎
💫魚腩湯
魚味濃濃 新鮮淆製 去到尾聲其實已經好飽

💫熊本蜜瓜
最後以新鮮日本水果作結 熊本蜜瓜甜度高 多汁🍈

📍 壽司櫻 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓

5⭐️評分
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
餐廳環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

壽司櫻 (銅鑼灣) 上次細妹番工無得一齊食omakase, 今次終於可以一家人一齊食omakase 🥰🥰 仲難得遇上日本空運重108kg 原條藍鯨吞拿魚😍😍 很幸運!夕食 DinnerOmakase - Gin $1280/位❣️先付3種盛✨ 九州豆腐配鱈長蟹肉豆腐清新嫩滑~再加入了鮮味十足的鱈長蟹肉,更加鮮甜,亦不會喧賓奪主🥳🥳✨汁煮鮑魚鮑魚上加了大大粒三文魚子,配合得宜,味道鮮甜,醬汁完全不會蓋過其鮮味😘 而且肉質爽口,不會太硬或過腍~~✨北寄貝裙邊配水雲菜水雲菜調味酸酸的很開胃🤩再加了北寄貝裙邊,味道好夾😋😋❣️刺身5種盛✨ 金鯛魚師傅巧妙地烹調一魚兩食😍 其中一片刺身捲著日本蘿蔔豆苗,好健康清新~ 另一款夾著北海道高橋海膽😍,再加少許柚子鹽提鮮,滿足😇✨池魚一背一腩,師傅把食用玫瑰🌹放在池魚刺身,除了點綴增加視覺效果外,更可把花瓣與池魚一起品嚐,增添一份花香☺️✨太刀魚 (牙帶魚)採用法式的方式,用蕃茄蒜茸汁配太刀魚,再加上芽葱,食落味道獨特,像日法fusion 菜😆✨秋刀魚柚子燒汁加入了新鮮薑茸,可以先食其原味,再蘸少許秘製的燒汁,柚子的香味與薑的辣味增添秋刀魚的鮮味,煥然一新💕💕
壽司櫻 (銅鑼灣)

夕食 Dinner
Omakase - Gin $1280/位
❣️先付3種盛
✨ 九州豆腐配鱈長蟹肉

✨汁煮鮑魚

✨北寄貝裙邊配水雲菜
水雲菜調味酸酸的很開胃🤩再加了北寄貝裙邊,味道好夾😋😋

❣️刺身5種盛
✨ 金鯛魚

✨池魚

✨太刀魚 (牙帶魚)

✨秋刀魚

✨鏗魚
小編很大愛這個呈現形式!色香味俱全💖師傅用櫻花🌸木營造煙燻效果,一打開玻璃器皿,淡淡花香的氛圍下呈獻鏗魚刺身,好浪漫

❣️和食料理2款
✨ 五花腩
慢煮多個小時才製作出如此入味、入口即融的五花腩,瘦肉和肥肉梅花間竹😋😋

✨ 油甘魚
煎的香口,魚肉嫩滑~而且稻穗🌾非常特別!平時用粟米🌽製作而成的爆谷就食得多,用稻穗製成的爆米花真係第一次🥰

❣️寿司5貫
✨左口魚及右口魚邊
採用鹽味昆布,再加了魚肝,悉心配搭的組合,味道渾然一體😋😋

✨金線鯛 (紅衫魚)
用新鮮龍蝦🦞膏麵豉放在金線鯛上,令魚鮮更突出,層次昇華😍😍

✨拖羅背
師傅調製柚子沙律醬油以及選用日本當戶麻醬搭配拖羅背,既不會蓋過其鮮味,同時味道特別,獨一無二👍🏻

✨超拖羅
黑邊鮑魚膽豉油加在超拖羅上,再配埋赤醋飯,一啖食落去,鮮味在口腔充斥著,好想再encore😝

✨櫻花蝦拖羅
用脆身紫菜包裹著炙燒了的拖羅,上面再加了日本櫻花蝦🦐,層次豐富,外脆拖羅入口即化😚😚

❣️汁物
✨魚奶湯
用牡丹蝦殼和鮮魚熬煮而成的熱湯,顏色奶白,味道鮮甜🥰

❣️果物
✨熊本蜜瓜🍈
飯後甜品是新鮮即開的日本蜜瓜😍 果香味濃郁,清甜,好滿足喔
2021-11-07
  • 果物
  • 超拖羅
-寿司桜🌸 自從上年12月帶屋企人初次係寿司桜食omakase後 一直都念念不忘🤤加上係紀念日又打8號風球+黑雨 啲餐廳都閂晒🥲 冇啖好食🌚今次就拉埋蘿蔔先生黎食番餐好既🤗成個Menu 有廿道菜 食完我開心左幾日✨ 今次絕對係今個年度最滿足既頭3名🥰🌸夕食 (銀): Omakase - Gin ($1280)✨前菜 - 3道菜 🦀胡麻嫰豆腐配蟹膏蟹肉豆腐好嫰滑 蟹膏勁香 好味🤤🦪汁煮鮑魚伴三文魚籽鮑魚非常入味 有金箔做點綴 非常奢華🦪水雲菜配北寄貝水雲菜係藻類既一種 口感柔軟黏滑混合日本醋做冷盤都幾開胃✨刺身 - 5 道菜🐟明寶石真鯛配柚子蒜汁呢個特別既係要一邊食刺身 一邊食紫蘇葉花冧 💐經過微酸柚子汁提鮮而紫蘇葉花冧去增加味道層次✨🐟北海道象拔蚌加有青檸汁豉油提味 口感爽口🐟深海池魚一片係包住芽蔥 配烏魚子互相調和配合得唔錯 味道較為清爽一片係配黑魚子 味道較鹹鹹鮮鮮 更有魚鮮味🐟獅魚 配柚子胡椒 / 紫菜醬呢款魚油較多 剛好柚子胡椒可以解膩 同時增加味道層次感紫菜醬就少少鹹香 可以令魚味更突出🐟乾池魚粒配洋蔥呢個真係好好味! ❤️❤️❤️師傅特調左個醬汁 同配料撈埋一齊加有芝麻 乾蔥香蔥
寿司桜🌸

有蒜頭 蘿蔔 牛蒡等等 解解膩✨

✨汁物:舞茸菇清湯
係食晒啲刺身後 就飲碗清湯
清清口腔既魚油 好中意中間果塊葉
味道有少少似紫蘇葉 較為香濃 ~

✨和食料理 - 2道
🐷沖繩豬手
滿滿既骨膠原 大大舊又黏黏的
肉質非常軟冧 唔洗點咬已經可以食到

🥩牛小排
成熟度非常岩岩好 仲係粉嫰粉嫰
牛香味都幾重 加埋新鮮芥茉 好辣 好正!

壽司 - 5道

有3片刺身 魚鮮味較重 配有芝麻好香

🦪平川水產 北角道馬糞海膽
✨✨✨成晚既 Highlight✨✨✨
師傅話海膽壽司就見得多
係自己手度食係咪就冇試過呢~
一堆平川海膽係我手上 再搽上少少醬汁✨
師傅話咁先可以食到最真 最鮮既味道
睇見都既緊張又興奮🤣
食完得5個字可以形容: 真係好鮮甜!
呢一個真係完全值回票價🤩🤩🤩❤️

師傅表示係用魚骨魚腩炒湯加木魚水
咁先飲得最鮮最真既魚鮮味 冇鹽都得

✨果物: 靜岡密瓜🍈
甜到入心 完美作結✨✨

整體黎講 今次終於坐到Counter 成個體驗更加正!
可以一邊食用心準備既料理
一邊聽師傅既講解 真係獲益良多~
佢地每個餐點既製作過程都考慮到
  • 深海池魚
  • 魚奶湯
  • 前菜
2021-09-17 204 瀏覽
之前見到有網上IG朋友食呢一間慶祝生日,是就book咗生日去呢一間試吓睇吓好唔好。一開始揀Menu嘅時候揀咗1280晚市嘅嗰個套餐,見到個Menu咁少野都feel到有少少伏。跟住就開始上前菜。前菜係鮑魚仲有一啲酸酸地嘅開胃嘢,都OK嘅不過略嫌細分左啲之後到一啲刺身,都還可以。但係開始有啲伏,就係因為見到個師傅想等齊所有食客食埋同一款嘅食材之後先至落下一款。由於我嗌嗰個係最平嘅套餐所以份量都係最少嘅,變咗我同朋友戇居居咁樣坐喺度望住隔離枱嗌左貴啲套餐嘅食客,係咁食我哋冇嘅嘢,感覺過咗四個字都係冇任何食物上嚟我哋嗰邊。而且師傅明顯側重服務俾貴套餐嘅食客,同遠處枱俾咗貴價錢嘅食客有傾有講,但係我哋呢邊就就咁放個壽司擺喺我哋面前講兩句就行返走。正常食呢啲貴價嘢我expect係會有一個師傅serve一組客人,但今次係一個師傅服務四台客,明顯人手不足導致我完全被冷落。你千零蚊慶祝生日飯都唔會想有咁樣嘅待遇。我食完之後都成肚氣。食完熟食之後又等咗幾個字都係冇任何嘢食上枱,最後我燥到要直接同個師父講點解咁鬼耐仲未上,佢哋先知死,喺10分鐘內連續上咗三款菜,咁樣完咗呢次omakase 嘅晚飯。奉勸大家慶

奉勸大家慶祝生日或者其他嘢,千祈唔好幫襯。食到一肚氣!
紫菜夾拖羅
這家Omakase在擺碟上花了不少心思,而且味道也不錯!師傅準備每道菜式時都會詳細介紹食材,客人有任何問題都可以隨便提出,令整個用餐體驗加了不少分數🙌🏻**********<先付🥢>❃涓豆腐配蟹肉蟹膏嫩滑嘅豆腐加上胡麻醬是常見配搭,蟹肉蟹膏令整道前菜變得高級🦀❃汁煮鮑魚鮑魚經過磯煮後仍能保持彈牙口感,配上三文魚籽有提鮮效果✨❃日本初生蛋配櫻花蝦第一次食初生蛋,蛋味充足而且好滑溜,加上櫻花蝦及醬油很不錯🐣**********<刺身🐟>❃真鯛真鯛以薄切上碟,肉質晶瑩通透,配上柚子汁會更加開胃🍋❃油甘魚師傅提供了兩款食法十分有心思,一款是配黑魚子一款是炙燒後配柚子胡椒,經過炙燒處理油香更重😛❃太刀魚擺碟賣相很美,配上蕃茄蒜蓉醬及芽蔥,味道酸酸甜甜🍅❃粒貝口感非常爽脆,原隻切片每人有四至五片,配岩鹽加檸檬皮很新鮮🌊❃煙燻鰹魚用透明小器皿呈上,打開有煙霧效果,煙燻味很重,配酸汁啫喱可以解膩🌬**********<和食料理🎏>❃甘鯛立鱗燒通常在高級料理餐廳才有機會食到,甘鯛的魚鱗經過高温煎炸後會立起,口感酥脆超好味😍❃池魚王魚鮫 ❃金目鯛魚鮫分別是兩

<先付🥢>

❃涓豆腐配蟹肉蟹膏

❃汁煮鮑魚
鮑魚經過磯煮後仍能保持彈牙口感,配上三文魚籽有提鮮效果✨

❃日本初生蛋配櫻花蝦

<刺身🐟>

❃真鯛
真鯛以薄切上碟,肉質晶瑩通透,配上柚子汁會更加開胃🍋

❃油甘魚

❃太刀魚
擺碟賣相很美,配上蕃茄蒜蓉醬及芽蔥,味道酸酸甜甜🍅

❃粒貝

❃煙燻鰹魚

<和食料理🎏>

❃甘鯛立鱗燒

❃池魚王魚鮫
❃金目鯛魚鮫
分別是兩款不同品種的魚鮫,口感會有少許差別,皆配有魚油味很香的呑拿魚醬油👍🏻

<壽司🍣>

❃右口魚
食omakase最期待食到的一款壽司,特別之處是右口魚上有右口魚邊,師傅講解右口魚的油分含量比左口魚更高,咬下去口腔充斥著油香😛

❃鯖魚
配上紫蘇及白昆布,輕微食到梅子味,味道有多重層次感🌾

❃銀鱈魚
銀雪魚的油分很高,比起掃一層醬油,配胡麻醬是個新鮮的配搭🤩

❃拖羅配富山灣白蝦
介乎於中拖羅與大拖羅之間的部位,加上師傅精湛的刀法,拖羅肥美而完全無筋,是出色的一貫壽司😍

❃牡丹蝦
一般師傅都會於牡丹蝦掃上蝦膏,但再加上及蝦子及烏魚子是這間餐廳的特色,味道係超級濃郁,係全晚的No.1之選💯

<湯🍲>

❃舞茸清湯
加了舞茸令湯頭帶清甜菇味,有燉湯的感覺🏡

❃魚奶湯
很大的一碗魚奶湯,裏面有魚片、紅蘿蔔及豆腐,上枱時熱烘烘很暖胃♨️

<甜品🍮>

❃紅豆奶凍
口感綿密的紅豆甜度剛剛好,奶凍帶輕微的牛奶味,若可以提高濃度則更好🥛
2021-09-07 104 瀏覽
今晚黎到位於永光中心既壽司櫻食飯,餐廳好有日式風格。今次我地叫左個Omakase,順便同大家分享下我既食評。Omakase Gin $1280自製蘿蔔,薑及蒜頭蘿蔔好爽口,薑好入味,蒜頭用上木魚花調味,好好味。前菜豆腐配麻醬和蟹膏等等,好特別,鮑魚就煮得好入味,有海鮮鮮甜味,最後係溫泉蛋,好滑,有蛋香。真鯛配上柚子皮同醬汁,入口好清新,好味。油甘魚好肥美,第一片上面有魚子,入口有好香魚油香,刺身亦好厚。太刀魚入口好彈牙,魚肉配上蕃茄蒜蓉醬,好好味。粒貝爽口彈牙,海水味濃郁,仲好鮮甜。鰹魚魚肉上面用左醬汁,魚肉好肥美,魚香味好濃郁,好味。舞茸菇清湯清湯好香,菇味道唔算太濃,好飲。炸金鯛外皮炸得好脆,魚肉嫩滑,魚肉香味好特出,非常好味。另外亦有炸過既米,好特別。金目鯛魚較魚肉好滑,有魚油香味,成個菜色亦都擺得好吸引。右口魚右口魚燒得好香,配上右口魚邊。魚油濃郁,好好味。鯖魚魚味好特出,上面有昆布等等,味道好豐富。拖羅魚味同油分好特出,上面仲有白蝦,好味。北海道白海膽海膽好多,味道好濃好,十分鮮甜,入口即化,好好味。牡丹蝦有蝦頭膏,蝦子同烏魚子,好濃味,好好味。魚奶湯有豆腐,魚肉等等,個湯唔

Omakase Gin $1280

自製蘿蔔,薑及蒜頭
蘿蔔好爽口,薑好入味,蒜頭用上木魚花調味,好好味。

前菜

真鯛
配上柚子皮同醬汁,入口好清新,好味。

油甘魚
好肥美,第一片上面有魚子,入口有好香魚油香,刺身亦好厚。

太刀魚
入口好彈牙,魚肉配上蕃茄蒜蓉醬,好好味。

粒貝
爽口彈牙,海水味濃郁,仲好鮮甜。

鰹魚
魚肉上面用左醬汁,魚肉好肥美,魚香味好濃郁,好味。

舞茸菇清湯
清湯好香,菇味道唔算太濃,好飲。

炸金鯛

金目鯛魚較
魚肉好滑,有魚油香味,成個菜色亦都擺得好吸引。

右口魚
右口魚燒得好香,配上右口魚邊。魚油濃郁,好好味。

鯖魚
魚味好特出,上面有昆布等等,味道好豐富。

拖羅
魚味同油分好特出,上面仲有白蝦,好味。

北海道白海膽
海膽好多,味道好濃好,十分鮮甜,入口即化,好好味。

牡丹蝦
有蝦頭膏,蝦子同烏魚子,好濃味,好好味。

魚奶湯
有豆腐,魚肉等等,個湯唔算太濃,但有淡淡魚香。

紅豆奶凍
奶香好特出,好香滑,唔會太甜。

整體黎講,壽司質素非常好,每一款都好有心思,味道好特出,今餐食得好開心。
2021-09-06 82 瀏覽
放工同朋友去食餐好晚,簡左間日本餐廳,餐廳裝修雅致,環境舒適。餐牌夕食套餐分別係「Omakase – Kin」每位$1480及「Omakase Gin」每位$1280。是晚選了Omakase - Kin, 包括先付3種盛、刺身6種盛、和食料理2款、壽司6貫、汁物、果物。刺身5種盛先付3種盛嫩豆腐配蟹肉蟹膏胡麻醬豆腐相當滑溜,加上面層鮮甜的蟹肉絲及蟹膏。汁煮鮑魚鮑魚口感好彈牙又入味,配上三文魚籽同金箔點輟。北寄貝加醋米味道帶甘甜、肉質肥厚。蜜柑鯛刺身帶有淡淡的蜜柑味非常清新,口感極佳。煙燻鰹魚表面烤到微焦,裡面還是半生熟,保留魚肉的細緻鮮嫩,截然不同的美味,又增添一股燻製淡香。深海池魚柚子皮調味,魚油甘香細膩, 肉質爽又滑又肥美。海膽蛋黃醬燒大蝦啖啖大蝦肉,配上燒得惹味海膽蛋黃醬,味道好夾,蝦肉爽口彈牙。左口魚右口魚裙邊、銀鱈魚配胡麻醬、梳子魚配松露醬、北海道白海膽、大拖羅。大拖羅,拖羅有稍稍燒過,油膩感唔重,配上櫻花蝦,好滋味!沖繩豬手又充滿骨膠原既豬手炆煮36小時而成,醬汁濃郁,咬落口感好軟稔。魚奶湯奶白色既魚片湯加上豆腐,好喝又鮮!靜岡·蜜瓜香甜多汁,日本水果真係好清甜。

先付3種盛
嫩豆腐配蟹肉蟹膏
胡麻醬豆腐相當滑溜,加上面層鮮甜的蟹肉絲及蟹膏。

汁煮鮑魚
鮑魚口感好彈牙又入味,配上三文魚籽同金箔點輟。
北寄貝加醋米
味道帶甘甜、肉質肥厚。

蜜柑鯛
刺身帶有淡淡的蜜柑味非常清新,口感極佳。

煙燻鰹魚

深海池魚
柚子皮調味,魚油甘香細膩, 肉質爽又滑又肥美。

海膽蛋黃醬燒大蝦

大拖羅,拖羅有稍稍燒過,油膩感唔重,配上櫻花蝦,好滋味!

沖繩豬手

魚奶湯
奶白色既魚片湯加上豆腐,好喝又鮮!

靜岡·蜜瓜
香甜多汁,日本水果真係好清甜。
店內以和式設計為主,環境寬闊舒適,有分吧枱及卡位位置,門口仲有一棵櫻花樹~當日去到只有一個師傅駐場,但客人人數眾多,所以先被安排坐卡位,後坐吧枱位,有兩種唔同體驗~店員及師傅都服務好好,仲好詳細介紹食物,最鍾意係坐吧枱與師傅交流及可以一睹製作食物既過程🥰 好欣賞師傅既控場能力及對食材既講究又用心,不但用料新鮮好味,賣相仲好精緻💕✨ Dinner Omakase - Gin ($1280)♡ 先付 🥗❀ 京都絹豆腐配蟹肉蟹膏絹豆腐口感柔軟香滑,蟹肉充滿鮮味,蟹膏味道濃郁,配埋胡麻醬令味道更有層次❀ 汁煮飽魚飽魚煙韌彈牙,煮得好入味,上面仲有三文魚籽及金箔作點綴,唔止賣相精緻,味道都唔錯❀ 水雲刺身上面配有鯛魚刺身,水雲好爽滑,酸酸地好開胃~❀ 碟前配菜 🌽食完先付,店員提供了四款配菜比我們食住等下一道菜,包括:醃蘿蔔、白粟米、醃牛蒡及蕎頭,誠意十足!當中最鍾意白粟米,清甜多汁❀ 生蠔 🦪新鮮肥美,食落仲好creamy,有淡淡海水味,面頭加上酸汁啫喱及微辣四季紅,令味道更顯鮮味及層次♡ 刺身 🐟❀ 鯛魚一味兩食,由淡至濃既美食體驗~第一款係金鯛魚配上芽蔥,面頭灑上櫻花鹽,魚肉飽滿鮮美,質感

♡ 先付 🥗
先付

❀ 京都絹豆腐配蟹肉蟹膏

❀ 汁煮飽魚

❀ 水雲刺身
上面配有鯛魚刺身,水雲好爽滑,酸酸地好開胃~

❀ 碟前配菜 🌽

❀ 生蠔 🦪

刺身 🐟

❀ 鯛魚
一味兩食,由淡至濃既美食體驗~第一款係金鯛魚配上芽蔥,面頭灑上櫻花鹽,魚肉飽滿鮮美,質感彈牙,味道較清新。而另一款係金鯛魚配海膽及岩鹽,海膽鮮甜creamy,亦唔會搶了鯛魚既鮮味,兩者味道好夾

❀ 池魚王
依款都有兩款食法~先食池魚王腩,肥美厚切,魚香及油脂味突出,爽口清甜。後食背部,加上龍蝦味噌,味道更香濃

❀ 太刀魚
表面有一層薄薄既銀膜,質感厚實彈牙,鮮味十足,而且無魚腥味,配上酸酸既雜菜沙律汁更顯鮮味

❀ 銀鱈魚
第一次食銀鱈魚刺身,感覺好特別~先食銀鱈魚配綠茶鹽及海苔漬,食落肉質肥美,魚脂味重但唔油膩,入口爽滑,咸香味突出。而後食既係配有醃製冬瓜皮,冬瓜皮香甜,帶少許胡椒,味道更香濃

❀ 油甘魚
Signature Dish✨用櫻花木煙燻既油甘魚,揭開玻璃蓋仲有煙霧,視覺效果一流~經煙燻後,油甘魚油脂感更豐富,配上象拔蚌膽汁製既醬油,食落帶點煙燻味,好惹味~而且仲可以用紫蘇葉可以包住食,配埋花穗紫蘇,食落有陣陣花香味

❀ 舞茸菇清湯 🍲
食熟食前可以清一清口既味道,湯有香濃菇味,舞茸菇食落爽口

♡ 和食料理 🍖

❀ 沖繩豬手
肉質軟腍,味道好濃郁~入口即溶,滿口骨膠原

❀ 炸甘鯛
魚鱗經油炸後變得香脆鬆化,魚肉亦好鮮甜。上面有稻穗作裝飾,食落似米通,口感好特別~旁邊仲附上酸蘿蔔解膩,非常細心

壽司 🍣

❀ 左口魚
壽司全部用上赤醋飯~依款壽司有兩件左口魚,上層係火炙左口魚邊配鮑魚膽汁,油脂豐富,中間夾住昆布,而下層亦有一塊左口魚,質感較結實彈牙。一口兩件,食得好滿足~

❀ 右口魚配右口魚肝
右口魚肉質好嫩滑,以象拔蚌膽汁作醬油,入口即溶,油脂感較強

❀ 喜知次
魚肉厚實煙韌,魚香味濃,上面仲有喜知次肝醬,令味道更鮮美

❀ 鯖魚
鯖魚上有梅醬、白昆布及大葉,魚肉飽滿,鮮味十足~梅醬酸酸甜甜,配上大葉清新既味道,食落出有三層味道~

❀ 櫻花蝦拖羅
拖羅入口即溶,油脂豐富,配上大量櫻花蝦及紫菜,增添口感~

❀ 禮文赤海膽
海膽味道濃郁,非常鮮甜,上面仲加上金箔,賣相好精緻

♡ 汁物 🍲

❀ 魚奶湯
用好多魚骨熬製而成,師傅將魚骨炒到奶白色,飲落魚味香濃,豆腐好幼滑

♡ 果物 🍈

❀ 靜岡蜜瓜
冰凍後蜜瓜更香甜多汁,質感好軟滑
先付
  • 炸甘鯛
  • 櫻花蝦拖羅
  • 左口魚
  • 右口魚
朋友有好事慶祝,齊齊來到銅鑼灣這間sushi Sakura食omakase celebrate。地點方便 銅鑼灣登龍街的一橦大廈中 非常易搵環境舒適 用上日式淺木桌櫈 日系感十足•選了金餐牌 $1480/person •首先上枱的三款前菜 左至右食起 🥗 京都娟豆腐佐蟹肉 清清的 蟹肉份量頗多 在豆腐襯托出蟹的鮮味突出🥗 機煮鮑魚 鮑魚口感滑嫩有嚼勁 爽口彈牙 🥗 魚醋物 酸酸的 十分開胃•接著是六種刺身🐟 刺身1: 真鯛 先來白肉魚真鯛 刺身形式上枱 味道偏清新清淡 口感Q彈肉質鮮甜有彈性配上紫蘇花和醋汁 更帶出獨自的鮮嫩•🥚刺身2: 日本初生蛋 🐣 蛋味特濃特濃 口腔都是香濃蛋味 蛋黃偏濃稠結實配上櫻花蝦 蝦的鮮甜味配上蛋的甜黏 匹配~ •🐟 刺身3: 深海池魚一看是厚切的池魚,口水直流本已是腩肉位置,再加上是燒香了一咬魚油味一湧而上 油脂香味濃厚 魚肉質感爽脆 透著淡淡的鮮甜配上碟底的醬油味 更添鮮味!•刺身4-6: 🐟刺身4: sorry呢碟不是太肯定是什麼魚 記得師傅講過用上岩鹽和芽蔥來調味😂•🐟刺身5: 初鰹 好特別的呈現方式,一打開一陣煙飄出切成厚片的鰹魚 配上酸汁啫喱味
地點方便 銅鑼灣登龍街的一橦大廈中 非常易搵

🥚刺身2: 日本初生蛋 🐣
Omakase •KIN•前菜•日本初生蛋

蛋味特濃特濃 口腔都是香濃蛋味
蛋黃偏濃稠結實
配上櫻花蝦 蝦的鮮甜味配上蛋的甜黏 匹配~

🐟 刺身3: 深海池魚
Omakase  KIN•SASHIMI•深海池魚

一看是厚切的池魚,口水直流
本已是腩肉位置,再加上是燒香了
一咬魚油味一湧而上 油脂香味濃厚
魚肉質感爽脆 透著淡淡的鮮甜
配上碟底的醬油味 更添鮮味!

刺身4-6:

🐟刺身6: 魚春
初聽見魚春這個字眼
心頭打了個冷震
怎麼omakase也有吃魚春
見size不大,好,硬著頭皮一口吃下
Surprisingly味道比想像中好啵!
濃味到 鮮味到 難以言喻!
正!鮮甜魚油味

只要鹽 已經將牛肉的鮮嫩味帶出來
油脂豐富 肉質Q彈
夾鮮炸的蒜片 別有風味

🍣 Sushi 壽司六款
Omakase •KIN•sushi (6  kinds )

每件壽司新鮮已是基本
這件壽司富通透感 食清新感
3. 鰤魚腩 配上黑松露和松露鹽
原來黑松露不是只用在西餐 日式也可以
4. 梳子魚
5. 北海道北技海膽 配上淡雪鹽同金箔 高貴感 upupup 👑
6. 醬油漬的大拖羅 配上櫻花蝦和炸蒜香
層次滿分 💯

汁物•果物
Omakase  KIN•  soup  and  fruits

汁物 魚湯
再煲六、七個鐘
才有這碗湯 🍲

果物 🍈
靜岡蜜瓜
又甜又爆汁 正!
完美的句號

餐廳環境舒適
師傅風趣幽默 介紹了不少omakase的冷知識
胃口滿足 心靈也滿足
難忘的一晚~

As usual, menu for ref:-
Omakase •KIN•  前菜三款
Omakase  KIN
Omakase  KIN•燒大蝦
Omakase KIN•牛小排
2021-08-12 109 瀏覽
打針之前食好啲🤭雖然唔知點解有咁嘅念頭,但我朋友就係想打針之前食一餐勁嘅,所以我哋就揀咗壽司桜。分別揀咗Lunch Set 同Omakase Set Lunch可以揀壽司或者熟食◾️銀鱈魚西京燒▪️前菜係煙鴨胸,帶鹹嘅煙鴨胸配上甜酸醬,加埋爽脆嘅沙律絕對係醒胃嘅小菜嘅開始。▪️茶碗蒸轉咗做櫻花蝦溫泉蛋。用嘅喺日本初生蛋,超滑。櫻花蝦嘅鹹香更加帶出到果浸蛋香。▪️銀鱈魚超厚肉,入口魚油香味勁重,醃得好入味,帶甜嘅西京燒醬汁配珍珠米,好快就食晒一碗飯。另外仲有一條薑芽,少少酸味可以中和返銀鱈魚嘅油膩感🔲Omakase◾️先付3種盛 用木盤上枱😍擺盤勁打卡able▫️京都嫩豆腐蟹膏蟹肉日本京都豆腐好滑溜,蟹膏蟹肉鮮甜同豆腐好夾,唔會互相搶咗對方嘅味道▫️北寄貝水雲醋物呢個酸酸地幾開胃▫️Impossible meet 素肉碎他他多士素肉(大豆)製作的他他都係第一次試,幾有新意。焗脆左既薄片多士加咸咸地的素肉◾️剌身▫️蜜柑鯛魚建議一味兩食,一片原味一片點醋食,原味肉質實淨清甜,帶少少柑味。另一片點醋則提升鯛魚鮮味~▫️平政魚油脂感豐富又甘香,肥美多汁。一邊配豆芽,一邊配醬▫️太刀魚賣相唔錯,可能因為燒過食落帶少少煙
打針之前食好啲🤭

分別揀咗Lunch Set 同Omakase

Set Lunch可以揀壽司或者熟食
◾️銀鱈魚西京燒
▪️茶碗蒸轉咗做櫻花蝦溫泉蛋。
用嘅喺日本初生蛋,超滑。櫻花蝦嘅鹹香更加帶出到果浸蛋香。
另外仲有一條薑芽,少少酸味可以中和返銀鱈魚嘅油膩感

🔲Omakase
▫️Impossible meet 素肉碎他他多士
◾️剌身
▫️蜜柑鯛魚
▫️平政魚
油脂感豐富又甘香,肥美多汁。一邊配豆芽,一邊配醬
▫️太刀魚
賣相唔錯,可能因為燒過食落帶少少煙燻味
上面點綴左幾朵細細的紫花碎,居然帶出花香味,感覺清新。
◾️和食料理
▫️日本沖繩豬手,慢煮
慢煮過既沖繩豬手,口感超腍,啖啖骨膠原!真係想問經理要多碗🤭
◾️壽司5貫
▫️左口魚配左口魚邊
左口魚香甜而不油膩,配上油分較高既左口魚邊,帶返出少少油香感
▫️鰤魚配柚子胡椒
入口質感爽脆,鰤魚味濃
▫️金目鯛配富山灣蝦
第一感覺係芝麻好香口!地金目鯛係清爽派白身魚,甜度十足
▫️蒜片火炙拖羅碎蔥
先食到蒜片香味,之後食到壽司飯同魚油合為一體在口中散開,入口即溶!
▫️北海道海膽壽司
海膽結實鮮味,入口味道濃郁,甜度高
◾️魚奶湯
▫️奶白色嘅魚湯幾厚身,魚香香濃

◾️紅豆奶凍
▪️十勝紅豆打碎後再做成奶凍,唔會過甜搶左紅豆同奶既味道~

最可惜係坐唔到壽司師傅對住嘅吧枱,如果可以邊食邊同師傅傾偈,應該會係獲益良多嘅一餐,但都要等一陣經理其實都解釋得好詳盡☺️
希望下次再食嘅時候會坐到吧枱啦
2021-08-08 193 瀏覽
今天非常榮幸同靚太一齊吃日本菜,靚太嘴刁,唔好食一定唔食。佢話壽司櫻係登龍街開的日本餐廳質素一定有保證。我點了壽司12貫,靚太就點了omakasa.餐廳的服務非常體貼,Chief每一道菜都用心介紹食物及食法。我特別喜歡吞拿魚腩壽司,入口即溶,無得輸。另外,還有池魚、鯛魚、牡丹蝦、左口、北寄貝、海膽、帆立貝、梭子魚等等,時令新鮮壽司刺身,各有特色。不過,一定要介紹慢煮了36小時的沖繩豬手,不但入味而且嫩滑,又充滿骨膠原。
今天非常榮幸同靚太一齊吃日本菜,靚太嘴刁,唔好食一定唔食。

佢話壽司櫻係登龍街開的日本餐廳質素一定有保證。

我點了壽司12貫,靚太就點了omakasa.

我特別喜歡吞拿魚腩壽司,入口即溶,無得輸。

2021-08-04 81 瀏覽
好耐冇食omakase喇!今日決定對女朋友同自己好d,去食好西!今次黎左間喺銅鑼灣既餐廳,試吓佢地既Sake Pairing Omakase Menu。話明sake menu, 第一時間梗係揀隻靚靚sake 杯先啦。而今晚會飲用既酒有呢幾款,包括日本泉純米吟釀新米新酒,森嶋雄町純米大吟釀,長崎美人 大吟釀清酒,真稜至純米吟釀,菊姫冷卸純米等,每款都各有特色。食物方面首先有前菜,建議由左至右開始食,有豆腐,紫蘇花鮑魚,煙燻雞肉卷。鮑魚相當新鮮,而淨係靠煙燻既雞同平時煮熟左既口感好唔同,好好食好有驚喜!更值得一提的係裝飾用既係食用花,連埋一齊食個味道更有層次。然後有一隻非常巨型,鮮甜肥美既生蠔,配合柚子醋同食用紫蘇花,超滿足!再嚟有燒到好香既大蝦,然後就到魚類,先有薄切立魚加酸汁深海池魚伴梅醬仲有我最愛既金鯛,脆魚鱗加炸糙米爆谷,口感一流,而且落既海鹽份量剛剛好,鹹鹹地非常好食!最後有壽司做結尾北角道帆立貝壽司- 師傅已經加咗岩鹽,完全唔需要點豉油已經好好食。仲有火炙呑拿魚壽司,油份勁重,有溶喺個口既感覺。最後有非常鮮甜嘅海膽,用紫菜包住嚟食,好完滿既句號!

再嚟有燒到好香既大蝦,

然後就到魚類,先有薄切立魚加酸汁

深海池魚伴梅醬

最後有壽司做結尾

仲有火炙呑拿魚壽司,油份勁重,有溶喺個口既感覺。

最後有非常鮮甜嘅海膽,用紫菜包住嚟食,好完滿既句號!