壹檸壹(One O One)是係一間位於中環街市嘅台式飲品店,佢哋水果茶嘅配搭別具特色。吸引咗好多本地人同遊客,令我呢次行過都想買嚟試吓。紅柚小清柑:紅柚小清柑:結合了紅柚和小青柑,帶來了獨特的風味。紅柚酸甜可口,而小青柑則帶有清新的柑橘香氣。兩者的結合讓紅柚小清柑成為一杯清新怡人的飲品,非常適合在炎炎夏日享用。榴槤甘露榴槤甘露:擁有濃郁的榴槤果香,讓人愛不釋手。榴槤香甜味道令人難以忘懷。加上椰奶同埋原味果凍,可以增加飲品嘅熱帶風味同埋口感。

紅柚小清柑:

2024-05-04 0 瀏覽
壹檸壹位於中環街市2樓食街242C舖今日去左大館參觀沿住行人扶手電梯去中環街市搵野飲搵到一間壹檸壹手搖杯飲品以新鮮食材製造健康鮮果茶飲鮮果茶飲預設拼配比例以低糖為主受歡迎排行榜 第一位招牌真香手打檸檬茶第二位紅柚小清柑第三位米香玉觀輕牛乳甘露系列有三款芒果製成的楊枝甘露牛油果製成的牛油果甘露榴槤製成的榴槤甘露認真特別我係榴槤香好者當然趁機會叫榴槤甘露啦濃郁的榴槤蓉係杯底加上濃厚椰汁同鮮奶仲有寒天啫喱增加口感又低卡路里非常好飲檸力十足通天香通天香做茶底手打檸檬茶味較淡加上檸檬香氣非常清爽
壹檸壹位於中環街市2樓食街242C舖

茶味較淡
加上檸檬香氣非常清爽

2024-05-01
  • 榴槤甘露
最近香港真是太熱了🥵就想喝點清爽解暑的🧊朋友給我推薦了中環街市新開的這家奶茶店,真是笑亖我,這包裝也太藍瘦🍄了吧點了兩杯招牌飲品:💡招牌真香手打🍋茶 店員小姐姐很貼心的告訴我,他家的檸茶比其他家甜度少70%,所以選正常糖就可以了。💡牛油果🥑拿鐵 💰牛油果➕咖啡的口感,好特別❗️
最近香港真是太熱了🥵就想喝點清爽解暑的🧊

朋友給我推薦了中環街市新開的這家奶茶店,真是笑亖我,這包裝也太藍瘦🍄了吧[大笑R][大笑R][大笑R]

點了兩杯招牌飲品:
💡招牌真香手打🍋茶

💡牛油果🥑拿鐵 💰

牛油果➕咖啡的口感,好特別❗️
2024-05-02 0 瀏覽
📣 上週,我和朋友品嚐了壹檸壹這家位於中環街市的飲品店。這裡的特色是自家製作的香港檸檬茶🍋。我們在逛街後感到口渴,所以買了兩杯飲品。壹檸壹的飲品可以根據個人喜好選擇糖和冰的量。起初並沒有太大期待,但喝完之後卻帶給我們驚喜,讓我們決定下次再來。我們點了兩種飲品:🍹 牛油果甘露(沙冰)$35食材:新鮮牛油果粒,搭配甘露沙冰,是夏天消暑的絕佳選擇。🍹 紅柚小青柑 $30這款飲品具有濃郁的紅柚味道,令人感到清新愉悅。

🍹 牛油果甘露(沙冰)$35
食材:新鮮牛油果粒,搭配甘露沙冰,是夏天消暑的絕佳選擇。

🍹 紅柚小青柑 $30
這款飲品具有濃郁的紅柚味道,令人感到清新愉悅。
下午茶
2024-05-01 0 瀏覽
依家越嚟越多手打檸檬店開業,近排去中環街市就發現呢間壹檸壹除咗手打檸檬,其實佢地仲有鮮果/牛乳同埋咖啡系列~ 咁嚟到我哋當然係要試最熱門嘅檸檬同埋鮮果系列 檸力十足通天香 $30 700ml(必點top1!) 佢係壹檸壹既皇牌必點!檸檬做base 再加埋青檸/新鮮檸檬汁同薄荷葉,夏天飲超級解渴 紅柚小青柑 $30 500ml (必點top 2!)除咗檸檬茶,我哋仲想飲佢哋嘅鮮果茶,柑橘加紅柚味好清新,跟住入面仲有粒粒紅柚肉同埋愛肉tim~~
依家越嚟越多手打檸檬店開業,近排去中環街市就發現呢間壹檸壹

除咗手打檸檬,其實佢地仲有鮮果/牛乳同埋咖啡系列~

咁嚟到我哋當然係要試最熱門嘅檸檬同埋鮮果系列

檸力十足通天香 $30 700ml
(必點top1!)

紅柚小青柑 $30 500ml
(必點top 2!)
2024-05-01 0 瀏覽
壹檸壹地址:中環街市2樓242C號舖中環隱世美味檸檬茶😋唔行唔知原來中環街市非常有特色!入面有一間既飲品店特別吸睛😍裝潢時尚,勁多人排隊!人氣相當高,唔洗飲已經知道一定係好飲!果不其然,當我下單叫兩杯飲品,服侍員態度非常好,有種賓至如歸的感覺!而且製作飲品都很快,基本上等了幾分鐘就有了,如此高性價比的飲品店,去哪裡找呢?檸力十足通天香(冷) $297分糖 正常冰檸力十足通天香(冷)$29,口感清新爽口,檸檬味道濃郁,帶有微微的酸味,非常開胃。加上7分糖的甜度剛好,不會太甜膩,適合喜歡清爽口感的人。冰塊量適中,保持了飲品的冰涼感,整體來說非常好喝😋😋 牛油果拿鐵 (冷) $38香濃的牛油果味!如果喜歡牛油果的朋友千祈不要錯過了!而且口感滑順豐富,牛油果香氣濃郁,與咖啡的苦甜完美融合。奶泡細緻濃郁,增添了層次感。適度的甜度使整體平衡,給人舒適的口感👍正呀!
地址:中環街市2樓242C號舖

檸力十足通天香(冷) $29
7分糖 正常冰

牛油果拿鐵 (冷) $38
人生建議‼️一定要多來幾回中環街市!因為真的太好逛了!!!🥹中環街市有很多特色各國美食飯後還可以逛逛裡面的潮玩店來到2樓可以試試這家飲料~真的無敵巨好喝!!!✅榴蓮甘露喝過楊枝甘露 第一次聽榴蓮甘露滿滿濃郁榴蓮味!好香!甜而不膩!!簡直吸不停口~就是甘露那口味換上榴蓮簡直炸裂✅秋梔青甘葡萄很喜歡這種果香清爽口感梔子花香搭配青甘與葡萄給人煥然一新的感覺~這兩個都是滿杯鮮果系列一杯滿滿500ML💓太滿足了少冰+3分糖真的好好喝這裡太適合一吃二喝三逛啦!!香港雖然寸土寸金~但好玩好吃的地方也不少❤️記住這個地方要多來幾次潮玩美食拍照打卡就在中環街市
人生建議‼️
一定要多來幾回中環街市!
因為真的太好逛了!!!🥹

中環街市有很多特色各國美食
飯後還可以逛逛裡面的潮玩店
來到2樓可以試試這家飲料~
真的無敵巨好喝!!!

✅榴蓮甘露
喝過楊枝甘露 第一次聽榴蓮甘露
滿滿濃郁榴蓮味!好香!
甜而不膩!!簡直吸不停口~
就是甘露那口味換上榴蓮簡直炸裂

✅秋梔青甘葡萄
很喜歡這種果香清爽口感
梔子花香搭配青甘與葡萄
給人煥然一新的感覺~

這兩個都是滿杯鮮果系列
一杯滿滿500ML💓太滿足了
少冰+3分糖真的好好喝
這裡太適合一吃二喝三逛啦!!

香港雖然寸土寸金~
但好玩好吃的地方也不少❤️
記住這個地方要多來幾次
潮玩美食拍照打卡就在中環街市

2024-04-21 26 瀏覽
之前聽講中環街市活化🤔 今日同老公去行下先 👫 原來裏面咁多嘢行🚶‍♀️ 真係乜都有👏平時既我好少飲手搖杯🥤不過健康鮮果茶飲搞到我都想試下☝🏻喱度每杯茶仲係飲即叫即做。店員經無數次測試,調配出黃金比例的健康茶飲!🥤天氣開始熱,最啱飲壹檸壹嘅招牌檸檬茶!🥤檸力十足通天香🍋通天香為茶底☕茶香香氣 清高濃郁、加入新鮮香水檸 檬🍋口味獨特回甘。🧉牛油果甘露細嫩多汁芒果🥭配合擁有濃郁堅果風味牛油果,混合醇厚鮮奶和椰汁🥛🥥

🥤檸力十足通天香🍋

🧉牛油果甘露

每次路過中環街市都會看看有什麼小吃/飲品可以買😛最近發現有一間新開的飲品店黃色和黑色的裝修看來很醒目就買2杯來試試~‣ 檸力十足通天香 ($29)檸檬茶挺大杯的,據說有700mL而且包裝很搞笑、有特色😂除了使用了新鮮手打檸檬,也用了青檸所以喝起來有冰涼感,感覺挺消暑的‣ 榴槤甘露($36)這杯是榴槤混合椰奶底下還有小椰果粒味道就正常發揮~📍壹檸壹中環街市2樓242C號舖🚩更多同類餐廳 #foodstep_飲品 🚩更多同區餐廳 #foodstep_中環 ⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃📣想看更多美食推介 ☞ Follow @ourfoodstephk_
每次路過中環街市都會看看有什麼小吃/飲品可以買😛
最近發現有一間新開的飲品店
黃色和黑色的裝修看來很醒目
就買2杯來試試~

‣ 檸力十足通天香 ($29)
檸檬茶挺大杯的,據說有700mL
而且包裝很搞笑、有特色😂
除了使用了新鮮手打檸檬,也用了青檸
所以喝起來有冰涼感,感覺挺消暑的

‣ 榴槤甘露($36)
這杯是榴槤混合椰奶
底下還有小椰果粒
味道就正常發揮~

📍壹檸壹
中環街市2樓242C號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_飲品
🚩更多同區餐廳 #foodstep_中環

⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃
大家好!中環街市翻新後有很多小店進駐,壹檸壹讓人超驚艷,這裡的紅柚小青柑和檸力十足通天香絕對值得嘗試!紅柚小青柑很清新,紅柚是一種酸甜可口的水果,而小青柑則帶有清新的柑橘香氣。這兩種水果的結合為菜品帶來了獨特的風味。檸力十足通天香是壹檸壹的招牌菜之一,它以檸檬為主要材料,加入了新鮮的檸檬汁和薄荷葉,調製成一款清新酸爽的飲品。它的味道酸中帶甜,讓人回味無窮。在炎炎夏日,一杯檸力十足通天香都能為你帶來一絲清涼和舒爽!壹檸壹地址:中環街市2樓242C號舖#相机食先 #手机食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港旅游好去处 #香港美食推荐#hkfood #hkrestaurant #hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodies #foodiehk #instafood #hkfoodporn #foodblogger

在炎炎夏日,一杯檸力十足通天香都能為你帶來一絲清涼和舒爽!

地址:中環街市2樓242C號舖

#hkfood #hkrestaurant
2024-04-14 23 瀏覽
手搖飲愈開愈多,檸檬茶更加係多不勝數🤯 呢間有自家嘅果園同茶園,一手一腳自己嚟點都會唔同啲(?) 杯身包裝實夠哂特別打卡啱哂‼️ 仲有得試飲添😳1️⃣ 檸力十足通天香🍋果然係檸力十足,無違反呢個商品說明條例🤣 飲個陣會飲到有粒粒檸檬仔,酸酸哋嘅口感,茶底唔會有苦澀味,夠哂濃郁,加上大大杯有成700ᴍʟ,慢慢嘆慢慢飲🤌🏻2️⃣ 榴槤甘露🥛真係超級無敵勁好飲😍 講完都覺得會唔會有少少誇張唔可信🫣… 但呢個真係我飲第一啖嘅感受🤣 有成接近4分1杯都係榴槤果肉,份量超勁,係滿滿嘅榴槤味‼️ 榴槤控真的不能錯過🤩
仲有得試飲添😳

1️⃣ 檸力十足通天香🍋

2️⃣ 榴槤甘露🥛

其他
榴槤甘露
🥤壹檸壹.清爽的中環檸檸去打卡中環街市一定要又玩又飲又食呢度好多手作仔同香港品牌又有油漆畫玩,好得意!今日天氣幾熱一入去就先搵野飲見到好特別的🥤檸檬茶飲店叫做壹檸壹一於試下佢特色的飲品冇諗到一試就中意好好飲好值得下次丙去紅柚小清柑好中意果香!坊間都少有的味道!茶味與柑味的融合度幾好,有清香的柑味又有果香的甜度,顏色都好靚入口更有紅柚果肉非常之咁fresh!好爽!牛油果拿鐵呢杯口感超滑呀朋友好中意牛油果加埋一齊甜度剛剛好拎住野飲行街買野真係好爽!壹檸壹中環街市2樓242C號舖
🥤壹檸壹.清爽的中環檸檸

去打卡中環街市
一定要又玩又飲又食
呢度好多手作仔同香港品牌
又有油漆畫玩,好得意!

今日天氣幾熱
冇諗到一試就中意
好好飲
好值得下次丙去

紅柚小清柑
好中意果香!坊間都少有的味道!
茶味與柑味的融合度幾好,有清香的柑味
又有果香的甜度,顏色都好靚
入口更有紅柚果肉
非常之咁fresh!好爽!

牛油果拿鐵
呢杯口感超滑呀
朋友好中意牛油果
加埋一齊甜度剛剛好

拎住野飲行街買野
真係好爽!

中環街市2樓242C號舖
2024-04-06 56 瀏覽
☕️逛街逛到好口渴😅好想飲番杯野😙路過見到呢間❤️就揀番兩杯熱賣嘅黎試吓先🥳🧋米香玉觀輕牛乳 $30 ♨️另+$4紅豆🌈呢杯米香玉觀輕牛乳口感超滑呀✅我好鍾意食紅豆🫘我就加埋紅豆落去❤️因為牛乳同紅豆都已經有甜味😋甜度我陣間咗無甜💯加埋一齊嘅甜度就好啱我口味喇🥳呢杯果然係Top 3👍好推介喔🥳🥑牛油果拿鐵 $38♨️🌈好喜歡牛油果🥑見到呢杯牛油果拿鐵☕️仲係Top 4添✅即刻要試吓先得😋入口嘅質地好厚😍咖啡味道夠香🔥啖啖都飲到有牛油果肉👍兩者加埋一齊超級夾呀❤️牛油果控絕對唔可以錯過呀🥳

🧋米香玉觀輕牛乳 $30 ♨️另+$4紅豆

🥑牛油果拿鐵 $38♨️

2024-04-06 37 瀏覽
今日中午食飯行過中環街市,發現呢度已經發展成為行街既景點,仲開左好多唔同類型既新店。口渴渴來左呢間壹檸壹鮮果茶叫左兩杯茶飲,居然有驚喜。佢地既檸檬茶茶底好香,唔會有坊間苦澀的味道,加埋檸檬清新,超級解渴清爽。朋友另一杯茶飲系紅柚小青柑,佢都話覺得好好飲,有粒粒紅柚的口感,加埋青柑既清甜,好fresh,絕對係真材實料。依家係中環附近返工,可以成日過來飲,呢間茶飲店真係值得推薦🥂 希望佢可以開多幾間分店啦哈哈

口渴渴來左呢間壹檸壹鮮果茶叫左兩杯茶飲,居然有驚喜。

2024-03-23 82 瀏覽
Mine was a hot grape tea with fruity grape bites and grape jellies. We didn’t skim on the sugar so it’s full-on sweetness. I personally prefer less sweet for my beverage, but frankly speaking the tea blend tasted rich and flavoursome even when the drink is added with sugary syrup. I think the tea leaves they used are good quality and shined through. The green grape flesh and jellies were pretty good. If you’re like me, who like to chew on something while drinking handcrafted beverage, give this

The green grape flesh and jellies were pretty good. If you’re like me, who like to chew on something while drinking handcrafted beverage, give this a try.

On the flip side, since we got the drinks with full sweetness and it’s packaged for takeaway, the paper cups got a little sticky with the syrupy spillage.