2024-04-06 42 瀏覽
今日中午食飯行過中環街市,發現呢度已經發展成為行街既景點,仲開左好多唔同類型既新店。口渴渴來左呢間壹檸壹鮮果茶叫左兩杯茶飲,居然有驚喜。佢地既檸檬茶茶底好香,唔會有坊間苦澀的味道,加埋檸檬清新,超級解渴清爽。朋友另一杯茶飲系紅柚小青柑,佢都話覺得好好飲,有粒粒紅柚的口感,加埋青柑既清甜,好fresh,絕對係真材實料。依家係中環附近返工,可以成日過來飲,呢間茶飲店真係值得推薦🥂 希望佢可以開多幾間分店啦哈哈

口渴渴來左呢間壹檸壹鮮果茶叫左兩杯茶飲,居然有驚喜。

2024-03-23 85 瀏覽
Mine was a hot grape tea with fruity grape bites and grape jellies. We didn’t skim on the sugar so it’s full-on sweetness. I personally prefer less sweet for my beverage, but frankly speaking the tea blend tasted rich and flavoursome even when the drink is added with sugary syrup. I think the tea leaves they used are good quality and shined through. The green grape flesh and jellies were pretty good. If you’re like me, who like to chew on something while drinking handcrafted beverage, give this

The green grape flesh and jellies were pretty good. If you’re like me, who like to chew on something while drinking handcrafted beverage, give this a try.

On the flip side, since we got the drinks with full sweetness and it’s packaged for takeaway, the paper cups got a little sticky with the syrupy spillage.
外賣自取
2024-03-14 91 瀏覽
今星期來到中環街市逛街,口渴試新的手搖飲品。中環街市呢間新開壹檸壹@oneoonehk,可以選擇手打檸檬茶、鮮果、咖啡、輕乳茶等飲料。老港陳皮手打檸檬茶 $31大大杯700毫升,茶底濃郁,陳皮的甘甜味相輔相成,手打檸檬茶的關係,檸檬、茶底和糖水特別融和。米香玉觀輕牛乳 $30米香是新興的米麻糬,軟糯香甜,玉觀牛乳的茶香幽雅,剛好中和米麻糬的甜美。🍱餐廳: 壹檸壹 (中環) 🏫地址: 中環皇后大道中93號中環街市2樓242C號舖
今星期來到中環街市逛街,口渴試新的手搖飲品。

老港陳皮手打檸檬茶 $31

米香玉觀輕牛乳 $30

🍱餐廳: 壹檸壹 (中環)
🏫地址: 中環皇后大道中93號中環街市2樓242C號舖
5 分鐘 (外賣自取)
中環街市多左好多小食同飲品店。🐷又最鐘意飲手打檸檬茶,所以🐷諗到唔洗諗就叫左特濃手打檸檬飲品。而我自己無乜胃口,店員就介紹紅柚小清柑。原來係店舖top 1&2的飲品特濃手打檸檬濃厚的檸檬風味,🐷鐘意手打,因為檸檬清新酸爽,散發出微微的甜香,再配濃茶低够醒神紅柚小清柑淡淡的柑橘香氣,帶有微苦的紅柚風味,帶來一絲微妙的酸甜感,帶又够開胃,當中的珍珠够咬口,但又够爽。反而我仲嫌一杯唔够,好想買多杯😆

特濃手打檸檬

2024-03-11 64 瀏覽
星期五晚放工行過嚟中環食飯,未夠鐘但又口渴,同事就建議不如買杯打檸檬茶飲下~招牌真香手打檸檬茶(微糖):招牌推介當然要試吓啦~經典檸檬紅茶,茶香濃韻醇厚,搭配新鮮香檸檬,一試難以忘懷,入口生津回甘,絕對不能錯過!厚椰乳拿鐵 (無糖):優選果香味咖啡豆與鮮奶、厚椰乳完美結合,呈現出口感醇厚的拿鐵咖啡,帶來經典口味ge同時,亦散發出迷人果香!3月份任何消費,仲送你exclusive萬字夾一個,夠5個仲可以換一杯檸檬茶,咁著數一定分享比大家知!個萬字夾好有個性,唔拎返去回收可以留嚟自用~

2024-03-01
10 分鐘 (外賣自取)
  • 招牌真香手打檸檬茶
  • 厚椰乳拿鐵
《壹檸壹 · 飲料 · 中環》-中環街市最近新進駐左一間手打檸檬茶鮮果店✨ 之前試過其他手打檸檬茶既味道,小編都比佢震懾到🙈 今次特登黎睇下呢間新開果茶店味道如何,GO‼️-🔸 招牌真香手打檸檬茶 $29不愧為招牌鎮店Top1飲料,香水檸檬夠曬香,帶有少少檸檬澀味,甜度適中,唔會好似其他飲料店咁,甜到似甜糖水,推薦✨-🔹 楊枝甘露 $31以為會好似傳統楊枝甘露的口感同味道,但係飲落口感同味道都有少少唔同,帶有少少奶香味(?)飲落口感好滑,而且落左好似啫喱既物體同埋西柚既果粒,多種口感,好飲👍🏻-📍 壹檸壹 中環皇后大道中93號中環街市2樓242C號舖-環境:🌸🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸🌸Revisit:💖-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_central #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假

《壹檸壹 · 飲料 · 中環》

服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸🌸
Revisit:💖
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_central #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #手打檸檬茶 #中環街市 #手搖店 #中環美食 #中環好去處 #香水檸檬
2024-03-07 28 瀏覽
昨日經過中環街市見到一間新開張冇耐,鮮果茶店😝有我至愛檸檬茶🤠見到即刻叫番杯來飲😍一家非常受歡迎的飲料店,以其手工製作的檸檬茶而聞名招牌真香手打檸檬茶(Top 1)非常清新😋檸檬的酸味和茶葉的香氣完美結合,每一口都能感受到檸檬的鮮明風味。茶的苦澀和檸檬的酸度相互平衡,口感非常順滑。檸檬茶中還加入了適量的冰塊和糖,讓整杯茶水更加清涼和爽口😌米香玉觀輕牛乳(Top3)牛乳的質地柔滑細膩,入口即化,有一些茉莉的味道😜給人一種濃郁而又輕盈的感覺。米香玉觀的觀質地綿密🙂 口感非常順滑😇值得一讚就係,店員服務態度很好🤪耐心解答客人的問題,並快速製作出美味的檸檬茶😑 以其清新爽口、用心製作和良好的服務而成為食評中的頂級選擇🤠

一家非常受歡迎的飲料店,以其手工製作的檸檬茶而聞名

招牌真香手打檸檬茶(Top 1)

米香玉觀輕牛乳(Top3)

以其清新爽口、用心製作和良好的服務而成為食評中的頂級選擇🤠
2024-03-06
2024-03-06 34 瀏覽
今日經過中環街市,見到有間飲品店,主打手打檸檬茶,同時亦有咖啡、鮮果、輕乳茶等選擇,新店開張見佢都做緊唔少優惠,包括華懋集團員工享85折優惠同埋網上外賣平台外送免運費、外賣自取堂食價8折起等。米香玉觀輕牛乳(冷)見到佢top picks第三位,本身自己鐘意飲輕牛乳,所以決定一試。飲落奶香味相當足夠之餘亦唔會感覺到油膩,有一種「輕盈感」,米香亦好凸出,有種淡淡的清香。牛油果甘露(冷)朋友鐘意食牛油果,但牛油果配甘露依個配搭真係比較少見,但整體味道配搭竟然出乎意料地好,味道甜味為主,牛油果泥配上芒果蓉,果味香口濃郁,有蔬果的清新感。
米香玉觀輕牛乳(冷)
牛油果甘露(冷)
中環街市二樓有好多外賣店,有熟食、飲品、甜品等等, 所以一到左lunch同放工時間就有好多人集中喺度搵好嘢食!今日經過見到呢間新開嘅茶飲店,門口黃色招牌好搶眼, 有八個1字做背景係度好得意,於是吸引左我,又係試新野嘅時間😌店員介紹左左兩杯招牌飲品俾我:🥤招牌真香手打檸檬茶(冷)$29- 呢杯鎮店之選,檸檬茶味道好清香,而且甜度都掌握得啱啱好, 而且隻杯仲設計得鬼咁得意😆🥤米香玉觀輕牛乳(冷)$30- 好香茶味嘅牛奶,我都係第一次飲,味道幾特別-

店員介紹左左兩杯招牌飲品俾我:

🥤招牌真香手打檸檬茶(冷)$29

🥤米香玉觀輕牛乳(冷)$30
- 好香茶味嘅牛奶,我都係第一次飲,味道幾特別

2024-02-29
  • 🥤招牌真香手打檸檬茶(冷)
2024-03-05 22 瀏覽
收工行街發現呢間試業中嘅手打檸檬茶店不過與其話係檸檬茶店其實主要都有四個系列~🎈手打檸檬茶系列🎈咖啡迷系列🎈滿杯鮮果系列🎈輕乳茶系列老港陳皮手打檸檬茶好鍾意陳皮嘅香味 同檸檬茶真係好夾本身點去糖 店員都有提醒會比較苦澀有一點糖比較好飲~最後都有聽建議要咗3分甜果然飲落真係剛剛好牛油果拿鐵女生對漸層嘅嘢都係情有獨鍾呢杯仲要係店家嘅top 3頂部係black coffee☕️ 底下就係奶同埋牛油果蓉🥑本身咖啡不含糖其實第一次飲呢個combination 發覺原來又幾match喎咁啱幫襯完之後 有個推廣送飲品再要咗杯茉莉花手打檸檬茶呢杯就真係走甜都好好飲有淡淡嘅茉莉花香解渴一流
收工行街發現呢間試業中嘅手打檸檬茶店
不過與其話係檸檬茶店
其實主要都有四個系列~

🎈手打檸檬茶系列
🎈咖啡迷系列
🎈滿杯鮮果系列
🎈輕乳茶系列

老港陳皮手打檸檬茶
好鍾意陳皮嘅香味 同檸檬茶真係好夾
本身點去糖 店員都有提醒會比較苦澀
有一點糖比較好飲~
最後都有聽建議要咗3分甜

再要咗杯茉莉花手打檸檬茶
呢杯就真係走甜都好好飲
有淡淡嘅茉莉花香解渴一流
2024-03-05 21 瀏覽
手打檸檬茶店越開越多,最近中環街市又進駐一間壹檸壹分一杯羹。佢哋有自己嘅果園同茶園,自家種植香水檸檬🍋杯身嘅人像公仔好搞笑😹😹除咗招牌香水檸檬茶之外,仲有加入陳皮、羽衣甘藍、茉莉花、芒果嘅版本,以及鮮果茶、咖啡等等。🍋招牌真香手打檸檬茶超級大杯😂一入口就食到好多檸檬果肉,好足料😗😗因為叫無糖嘅關係,檸檬酸味好突出酸爽。🍇秋梔子青柑葡萄朋友就叫咗呢款比較小孩口味嘅果茶,葡萄嘅香甜味道爆發,好似啲果汁咁。茶底用上清香嘅梔子茶🍃人均消費:$30推介指數(10分為滿分):7.5分

🍋招牌真香手打檸檬茶

🍇秋梔子青柑葡萄

人均消費:$30
推介指數(10分為滿分):7.5分

2024-02-29
10 分鐘 (外賣自取)
2024-03-04 29 瀏覽
今日喺中環街市見到呢間新開嘅手打檸檬茶店壹檸壹, 就去買咗兩杯手搖, 小店除咗主打手打檸檬茶之外, 仲有唔同系列既鮮果茶同輕乳茶, 杯身包裝亦超有心思, 飲品配搭創新牛油果拿鐵作為牛油果控, 梗係要試下🤣咖啡好香, 混合椰奶, 入口口感滑溜, 底層有滿滿牛油果肉, 果肉creamy, 質感濃厚, 每一啖都可以食到果肉同一邊飲咖啡, 超match老港陳皮手打檸檬茶檸檬茶經過手打之後味道更出, 茶底濃郁, 檸檬嘅清香加埋陳皮, 甘甜既餘韻更香濃, 令檸檬茶更有層次

牛油果拿鐵
作為牛油果控, 梗係要試下🤣

老港陳皮手打檸檬茶
2024-03-04 23 瀏覽
特意同朋友黎參觀翻新過後嘅中環街市🥴 行到咁上下口乾乾,見到依間新開嘅特調飲品店🤩 都幾多選擇,檸檬茶、鮮果茶、咖啡、輕乳茶樣樣有🌟 仲可以㨂多達6款配料👍 心動不如行動,一於同朋友仔試下佢😚 我就㨂左紅柚小清柑😋 飲落好清新超爽口👍 果味濃香出眾,味道酸酸地好開胃😍 解口渴超級棒😋👍朋友仔就鐘意輕乳茶多D 🥴 佢㨂咗米香玉觀輕牛乳🥛 飲落奶味濃得黎又不失輕盈感🤤 帶有獨特的米香滋味,入口味道有驚喜🤩🌟 鐘意芋圓嘅朋友仲特登另外加芋圓😋 煙韌又Q 彈的口感真係無得嘆😍 值得一提,店舖嘅飲品特意調低甜度,他們嘅7分糖就等於坊間一般茶飲店嘅5分糖🥴 啱曬怕太甜太漏嘅朋友仔😚🫶

米香玉觀輕牛乳

外賣自取
下午茶
米香玉觀輕牛乳
中環街市入面新開左一間手打檸檬茶店🍋雖然鎮店之寶 《🍋招牌真香手打檸檬茶》好吸引,但我比另外兩款飲品吸引左我💖🥰外賣杯唔似平時普通透明杯, 設計有心思, 黑色漸變顏色磨沙杯🖤🖤感覺好型同時尚, 令到杯飲品感覺high class左👍🏻👍🏻推介💖🍚🍵米香玉觀輕牛乳係Top Number 3🥉平時好少見奶茶有米香,用上自家製米醬, 超香米味😍😍配埋鐵觀音茶香味同牛乳,成杯飲品都幾有層次👍🏻👍🏻仲加左小芋圓🟣🟡🧋榴槤甘露榴槤味好香,仲有d 榴槤果肉,質感好香滑,一般平時榴槤特飲都一定超過$40,哩杯$36 好抵飲😍😍✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ 5個為大🈵️分好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤靚環境:😍😍😍😍Chill 指數:🌿🌿🌿🌿推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔖 壹檸壹 (中環)中環皇后大道中93號中環街市2樓242C號舖

中環街市入面新開左一間手打檸檬茶店🍋

好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤
靚環境:😍😍😍😍
Chill 指數:🌿🌿🌿🌿
推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🔖 壹檸壹 (中環)
  • 米香玉觀輕牛乳
2024-02-29 14 瀏覽
📍 壹檸壹 (中環)中環皇后大道中93號中環街市2樓242C號舖行過中環街市,見呢間飲品選擇勁多,就俾佢吸引住,見到有杯牛油果🥑咖啡勁特別😍😍👉 牛油果拿鐵💰 $38😋😋😋😋.7/5牛油果🥑原來同拿鐵咁match!!飲落口感細膩絲滑,味道醇香,佢係用椰奶,比平時既lattle 更香滑👉玉觀音輕牛乳(熱)加黑糖珍珠💰$4.0💰32😋😋😋😋.6/5呢杯岩曬唔想飲咖啡既人,用觀音加牛乳,勁香,佢個黑糖珍珠好煙靭,真係好正,飲完好滿足😆😆回頭:yesyesyes! 態度有禮及貼心,而且飲品甜度適宜仲可以自選甜度,讚👍🏻
📍 壹檸壹 (中環)

👉 牛油果拿鐵
💰 $38